Ne-chovatel

XXX.XXX.104.243
Zdravím vás chovatelé husí.
Mám tříměsíčního housera (z dubna) husy české chocholaté (pravděpodobně v minulosti chovu došlo k příměsi krve husy slovenské - pokud by to mělo nějaký význam), který váží 3,5 kg (tedy podle mne roste normálně).
Přinesl jsem ho včera a celý den se snažil dýchat přes otevřený zobák, trochu jako když se chladí slepice. Přičítal jsem to jeho dopravě v autě a toho že se třeba bál napít v cizím prostředí. U mne pil, možná méně než moje husy ale pil. Házel jsem schválně i chleba do vody...
Včera prošel hubením případných vnějších parazitů (byl poněkud špinavý a i cítit, narozdíl od mých vymydlených husiček, přičítal jsem to opět dopravě) i vnitřních (Helmigalem, tedy hlístic kdyby měl syngamózu).
Do večera se vypucoval a následně i přespal na vodě, takže už vypadá jako slušná husa.
Ráno měl už zobák zavřený, nedýchal s otevřeným zobákem, nebo se přes něj nechladil. Dnes odpoledne začal opět dýchat s otevřeným zobákem. Dostal další dávku Helmigalu.
Protože moje husy takto nedýchaly za celý rok co je mám na očích ani jednou, ta se ptám - Je to normální? Dýchají vám takhle někomu husy? Chladí se tak?
Jaká by mohla být pravděpodobnost, že by měl červy v dýchacím ústrojí (pomohla mu první dávka Helmigalu)? jeho vývoj se mi nezdá, že by byl něčím omezen či zbržděn (lze ho již i vysexovat). Ale stádium kdy již zvíře nechrčí a soustředí se na dýchání (což přesně nevím jak si mám představit), je prý až stádium dlouhodobého masivního zamoření.
Uklidněte mne někdo prosím vás... Rozhodně si nemyslím, že když ráno i přesto že jsme se honili, nedýchal s otevřeným zobákem a teď dýchá je to normální; ale možná houser prostě není husa.
Ne-chovatel
napsal(a):
Zdravím vás chovatelé husí.
Mám tříměsíčního housera (z dubna) husy české chocholaté (pravděpodobně v minulosti chovu došlo k příměsi krve husy slovenské - pokud by to mělo nějaký význam), který váží 3,5 kg (tedy podle mne roste normálně).
Přinesl jsem ho včera a celý den se snažil dýchat přes otevřený zobák, trochu jako když se chladí slepice. Přičítal jsem to jeho dopravě v autě a toho že se třeba bál napít v cizím prostředí. U mne pil, možná méně než moje husy ale pil. Házel jsem schválně i chleba do vody...
Včera prošel hubením případných vnějších parazitů (byl poněkud špinavý a i cítit, narozdíl od mých vymydlených husiček, přičítal jsem to opět dopravě) i vnitřních (Helmigalem, tedy hlístic kdyby měl syngamózu).
Do večera se vypucoval a následně i přespal na vodě, takže už vypadá jako slušná husa.
Ráno měl už zobák zavřený, nedýchal s otevřeným zobákem, nebo se přes něj nechladil. Dnes odpoledne začal opět dýchat s otevřeným zobákem. Dostal další dávku Helmigalu.
Protože moje husy takto nedýchaly za celý rok co je mám na očích ani jednou, ta se ptám - Je to normální? Dýchají vám takhle někomu husy? Chladí se tak?
Jaká by mohla být pravděpodobnost, že by měl červy v dýchacím ústrojí (pomohla mu první dávka Helmigalu)? jeho vývoj se mi nezdá, že by byl něčím omezen či zbržděn (lze ho již i vysexovat). Ale stádium kdy již zvíře nechrčí a soustředí se na dýchání (což přesně nevím jak si mám představit), je prý až stádium dlouhodobého masivního zamoření.
Uklidněte mne někdo prosím vás... Rozhodně si nemyslím, že když ráno i přesto že jsme se honili, nedýchal s otevřeným zobákem a teď dýchá je to normální; ale možná houser prostě není husa.
U nás je teda teď takový vedro, že s otevřeným zobákem dejchaj snad úplně všichni - husy, kachny i slepice. Ráno ovšem ne, je chladněji, ale kolem poledne to začne a funěj až do večera, i ve stínu. A mám odčerveno. Takže třeba mu je jenom horko.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.204
Tak pán co mi ho domluvil (chovatel kde čeho, mrkali byste co vše mu běhá po pozemku) mne uklidnil, že ho mám nechat aby si srovnal termoregulaci.
Mi příjde spíše jako těžce z kondice, asi tak minutu před infarktem. Má tak sto nádechů za minutu, hrudník mu jede na plno a otevřený zobák. Moje husy, mnohem težší, ani když se teď v tom vedru "proletíme" (taková naše hra, houserovi se to také líbí) nebudou viditelně dýchat a otvírat zobáky. Je fakt, že houser po běhu nevypadá zadýchanější než když neběží a jen stojí, ani se této aktivitě nevyhýbá, pro mne trochu záhada.
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138
Děkuji Ovečko. Já vím, že je žížala mezihostitel... ale i moje býložravé husu sem tam přistihnu jak sežerou žížalu (když tluču kosti, oni prchají a je ta natažená věc zaujme). Když jim nabídnu maso, nebo kočičí konzervu či granule nevezmou si. Nadrcené kosti jakoby chtěli, ale většinu zase vyhodí ze zobáku (takový ten husí pohyb do stran), spíše zajímá co to je a proč po tom slepice tak šílí.
Co se housera týká, je to už o něco lepší. Ten den kdy jsem to napsal, jsem si večer všiml že mu z nozder permanentně valí voda. Myslím měl rýmu z horka, byl přehřátý. Teď už má zobák suchý jako ostatní husy. Dnes jsem si nevšiml že by povrchně dýchal, ale zobák měl ještě občas pootevřený.
Husy spávají přes noc v lavorech, tak se snad vychladí a naberou sílu na další horký den. Zajímavé, že co jsou tři tak se přes den koupou málo. Snad neshody o to kdo půjde první (přes den mají jen jednu vaničku)?
Prý se nemá drůbež odčervovat hned po přinesení. Myslím to ale byl celkově dobrý termín, protože později by mu to mohlo ještě více poškodit tvorbu peří (u holubů je to zmíněno, nemá se odčervovat v době přepeřování protože to může narušit tvorbu peří). Jinak prozradím, že jsem ho ještě pro jistotu nadopoval hořčíkem. Nevím jak to zvíře bylo krmeno a o infarkt, na který to vypadalo, jsem nestál.
Děkuji všem za reakce, pokud si vzpomenu tak napíši až mu to přejde úplně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Tak to napište určitě, protože to co popúisujete a, že jste jej léčil Helmigalem-doufám přesně podle návodu a když už jste housera kupoval, tak jste si nejdříve měl prohlédnout veškerý chov i hrabavé drůbeže.Teď všechny dobře pozorujte, ona i ta vámi definovaná voda ze zobáku-něco avizuje-tak buďte na pozoru.Jinak na singamozu je jen a jen chemizole, který je oipět na trhu a objednává jej veter. a musí se přísně dávkjovat, jinak nezabere.Ony u té singamozi jsou 4 druhy červů a jsou to pořádné potvory.
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.205
Tak dneska jsem ho ještě přes zobák dýchat neviděl.
Neznamená, že se mu to ještě nevrátí. Včera chvílemi povrchně dýchal a i přes zobák (kvůli vývoji ztrácím přehled zda někdy jen dýchá přes zobák, ale už ne povrchně - řekl bych že ano, že se to děje).
Kromě toho, že dnes nedýchá přes zobák začal vydávat zvuky.
Jedna husa podobně odpovídá slepicím a kohoutovi a má podobnou výšku hlasu při tomto zvuku (říkám jí trumpetka - právě kvůli tomu co vydává za zvuk), tak jsem to hned neodhalil. U něj se mi ale zdá, že se snaží napodobovat kohouta když si vyřvává že je to všechno jeho a on je pán. Prostě další pán tvorstva doma, tak jen doufám, že to nebude kvůli sousedům přehánět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Zatím jej nechejte, ten extrém počasí dělá u drůbeže zmatek.Hlavně, aby se rozkejhal a hlídejte, aby dobře přijímal krmení, aby se pásl a aby mu neteklo z očí nebo z nosních dírek.Hodně štěstí.