Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Zdravím, mám na Vás takový dotaz.
Bude to asi 3 měsíce zpět, co jsem si pořídil 10 slepic, dnes jich mám bohužel jen 9 z toho 5 bylo dominant susex a 5 kuřic hnědých (vše stáří asi 30 týdnu cca).
O měsíc později jsem dostal od kamaráda kohouta (udal důvod že se mu rve s druhým kohoutem) odhadované stáří nejspíš rok. První den si dělal pořádek perfektně, ale přes noc jak kdyby vyměkl.. Bojí se mně, slepice když ho klovou tak jen čumí nebo utěká a vtom je ten hlavní problém. Nejprve jsem si říkal že se musí otrkat, ale já ho měl přes měsíc na samotce, protože mu nejprve šly po nohách, až je měl do krve a tedka má oškubané peří pod zadkem, taktéž do krve a všechny slepice ho tam klovou.
Momentálně je teda v králíkárně a nevím jak mam situaci stímto strašpytlem vymyslet do zimy.
Jelikož samozřejmě padlo několik nápadů, ať se zabije, tak já jakož to nemasožravec stím nesouhlasím a tím bych vás chtěl poprosit o radu, jak donutit kohouta, aby si udělal na dvoře pořádek a nenechal se zobat.
Děkuji
Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Mal som minuly rok podobny problem. k hybridkam ktore u mna dozivali som pridal kohuta zdr. wyandotky neustale ho odobavali a mal komplet vytrhanu celu hrud ako nahle nejake pierko narastlo tak mu ho vytrhli ak paril niektoru zo sliepok dalsia mu vytrhla pierko z chrbata. cele som to vyriesil tak ze som som hybridkam nasadil brile proti kanibalizmu a bolo po probleme. takze toto je moja skusenost
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Jak jste na tom se čmelíky? A, navíc u vašich slepic-je to docela běžný jev, ty snad mají kanibalismus v genech.Hodně se zde o tom diskutuje.
To jak to popisujete nemá nic společného s řešením hierarchie v hejnu. Vyškubávání peří pod kloakou až do krve je jasný projev kanibalismu. Pokud by jste ho neoddělil, za živa by mu vyžraly střeva. Proč se soustředí na něj a ne i na sebe navzájem, nebo na některou z hejna netuším.
Každopádně přidat bílkoviny a pak třeba i zvětšit výběh, slepice zabavit (kompost ve výběh, trávu ze sekačky, celou řepu na klování...). Hlavně ale ty bílkoviny - maso, jogurt, drcené kosti, ze začátku nárazově dost, pak zabudovat v dostatečné míře do krmné dávky. Kohoutovi rány namazat dezinfekcí a nepouštět ho mezi slepice dokud se nezahojí a neopeří.
Fanda do slepic
napsal(a):
Přikládám fotku pro určení druhu kohouta..
https://ctrlv.cz/K1hN.
Ten kohout vypadá na maransku měděnokrkou, ale není vidět celý, maransky mají ještě opeřené nohy, spíš chlupaté..mají klidnou povahu, tak se kohout nechá od slepic ozobávat a jak píše p.ladd, výběh, zkvalitnit krmení o živočišné bílkoviny, slepice je všežravec, pokud si nemá možnost nahledat nějaké ty proteiny sama na louce, tak se pustí do nejbližšího zdroje, druhé slepice, u vás cizího kohouta..chudák kohout..
Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Stravu se jim snažim dělat co nejlepší bohužel jsem začátečník a ještě se mám co učit.
Ano kohout měl opeřené nohy než mu je oškubaly.. Každopadně vždy, jak jsem viděl že po něm víc idou, tak jsem ho oddělit a je na samotce. Jinak, který druh slepic je kanibalistický jak uvadíte ? Susex nebo obyč hnedé ? Právěže když jsem ho třeba zkoušel pustit mezi ostatní slepice tak vyskočil z rozšířené králíkárny za něma a okamžitě všechny se za nim vrhly a pozobkávali ho. Kohout oběhl výběh a zase hupsl nazpět, tak jsem ho zase zavřel..
Ještě mám jednu otázku jakou teplotu ten kohout vydrží počasí se ochladilo a já ho nemůžu pouštět ani do kurníku za němá spát, protože nemám na něj ráno čas ho zavírat nazpět do králíkarny a přestože jsem mu ji zadělal co nejvíc, aby na něj nefoukalo, tak nevím kdy ho přesunou vedle kurníku.
Děkuji všem za rady.
Mám kohouta, který pelichá.Momentálně je pěkně orvaný...Ale ne od slepic.Myslím, že kohout(i slepice)vydržeji chladno.Nesmí mít vlhko.Ale chladno jim nevadí.Naše ještě loni hřadovaly až do listopadu venku pod přístřeškem.Letos je venku na noc nenechávám-byla tu jednou na návštěvě kuna...
Před loni mi kohouta oholil náš pes.Na začátku listopadu.Kohout přežil-opeřil se.
Ale být vámi, vyčíhla bych si, která slepice si začíná jako první-ta je kápo a ostaní jí následují.Tu bych odstranila.
Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Jak jsem psal že by tam byl vyložený kápo to asi ne.. Ty bílé jsou větší tudiž víc si troufaj i na tý hnědé, ale když prostě kohout vyleze tak ho klove klidně i ta nejmenší a postupně za ním chodí a přidávají se další. Nebo uteče do kurníku a za ním dojde jedna slepka a klove ho a on jenom kňučí a vůbec nic nedělá. Každopadně jak jsem psal snažím se to vyřešit bez nějakeho odstraňování..Co se týče kuny to si právě taky nejsu uplně jistý, že kohouta nenaštíví ze zadu to kousek nedosehá a kuna by se tama asi protáhla, proto musím vymyslet prostor kam ho nastěhuju..
Fanda do slepic
napsal(a):
Zdravím, mám na Vás takový dotaz.
Bude to asi 3 měsíce zpět, co jsem si pořídil 10 slepic, dnes jich mám bohužel jen 9 z toho 5 bylo dominant susex a 5 kuřic hnědých (vše stáří asi 30 týdnu cca).
O měsíc později jsem dostal od kamaráda kohouta (udal důvod že se mu rve s druhým kohoutem) odhadované stáří nejspíš rok. První den si dělal pořádek perfektně, ale přes noc jak kdyby vyměkl.. Bojí se mně, slepice když ho klovou tak jen čumí nebo utěká a vtom je ten hlavní problém. Nejprve jsem si říkal že se musí otrkat, ale já ho měl přes měsíc na samotce, protože mu nejprve šly po nohách, až je měl do krve a tedka má oškubané peří pod zadkem, taktéž do krve a všechny slepice ho tam klovou.
Momentálně je teda v králíkárně a nevím jak mam situaci stímto strašpytlem vymyslet do zimy.
Jelikož samozřejmě padlo několik nápadů, ať se zabije, tak já jakož to nemasožravec stím nesouhlasím a tím bych vás chtěl poprosit o radu, jak donutit kohouta, aby si udělal na dvoře pořádek a nenechal se zobat.
Děkuji
Zdravím,
tento případ dobře znám, Kohout nemůže za nic, za to mohou slepice. Prostě ho žerou. Taky byste zdrhal kdyby vás skupinka žen počla oškubávat a pojídat. Až to nabyde hororové zcény. Takže kohout trpí. Slepice v něm vidí potravu v podobě peří. Které dosud neviděly. Takže doporučuji vřele než ho načnou do krve, tak všem slepicím kauterizovat špičku horního zobáku. Druhé řešení je nasadit slepicím brýle proti kanibalismu a třetí a nejúčinější způsob je likvidace hejna, (možná to nedělají všechny, tak si chvilku sedněte ke slepicím na bobek a sledujte, A ty které to dělají tak si označit a řešit.) A pořiďte nový trunus, který nebude kanibalismem trpět.
Jak tu přesně už někdo jiný psal, nejedná se o klování ve smyslu hierarchie, nýbrž ve smyslu kanibalismu, ten totiž nepodléhá hierarchii a klidně podřízená slepice vyklovne pero ze zadku té dominantnější. Nebo kohoutovi.
Tak pak napište jak jste to vyřešil.
Juraj Kafka.
Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Zdravím, slepicím jsem se snažil doplnit to co jste psali nahoře, ale bohužel dnes ho muj *hodně sprostých slov* otec vypustil ven a než jsem to postřehl kohout oškubaný na mnoha místech.. snažím se najít někoho kdo by si ho vzal, ale bohužel zatím marně, tudiž přemýšlím o těch klapkách na oči pro slepice..
Fanda do slepic
napsal(a):
Zdravím, slepicím jsem se snažil doplnit to co jste psali nahoře, ale bohužel dnes ho muj *hodně sprostých slov* otec vypustil ven a než jsem to postřehl kohout oškubaný na mnoha místech.. snažím se najít někoho kdo by si ho vzal, ale bohužel zatím marně, tudiž přemýšlím o těch klapkách na oči pro slepice..
Brýle určitě můžete zkusit. já jsem s nima byla naprosto spokojená. tenkrát jsem přidala dlouho se opeřující dorostence. slepice jim začla vyďobávat ty čerstvé, teprv rostoucí brka. po vytržení se objeví trocha krve a už v tom jely všechny slípky, každá si ďobla do krvavého místa a mladé furt naháněly.
zkoušela jsem všechny rady ohledně krmiva, pití, přestříkávat rány desinfekcí, barvit postižené místo, pak přistříhnout zobák. jak je to živé krvavé, už to prostě slípky láká to sežrat.
nakonec pomohly ty brýle. slípka s nima sice klovne, ale pořádně netrefí, oběť poodběhne. časem se mladé zhojily, opeřily a byl klid. brýle se po čase rozbijou, nebo jsem je sundala a do roka byly všechny slípky bez nich. zatím je klid, kanibalismum se nekoná a nemusela jsem nic zabíjet.
Fanda do slepic

XXX.XXX.39.35
Tak dnes jsem sledoval delší čás ve výběhu co tam vyvádí a jedna susexka klove všechny hnědé slepice, ostatní si všimnou jen poraněné, ale normálně neklovou, tak jsem ji odstavil bokem. Bohužel jsem zjistil že mě slepice stihly poranit jednu hnědou :( takže ta musela jít také bokem.. Brýle jsem objednal čekám až přijdou, očividně největší problem měla především jedna slepice, která furt klovala a ostatní se potom automaticky přidaly..
Susexku jsem dal do králíkarny, protože bohužel momentálně ji jinam dát nemohu a tá tam sebou neskutečně škube, ale jine řešení bohužel néni..