Kuře se neudrží na nohou, pohmožděný zobáček

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2017 10:47
Eskalina

XXX.XXX.208.244

Dobrý den, prosím o radu zda-li je ještě možné nějak pomoci tomuhle kuřátku. Cca 2 týdny starý maransák.

Dnes ráno jsem si všimla jeho ohnutého zobáčku - dolní čelisti. Je ohnutá do strany a dolů, příčinou byl s největší pravděpodobností velký zaschlý kus krmné směsi, který jsem opatrně rozmočila a vyjmula (v odchovně je přístup k čisté vodě).
Mimoto jsem při ''operaci'' zjistila, že se kuřátko nepostaví na nohy a jen se zvláštně sune a kolíbá, v odchovně se vždy tlačilo do kouta. Ostatních 15 kuřátek je naprosto bezproblémových.

Dostalo vlastní mini odchovnu a je předmětem pozorování :) Do misky s krmnou směsí (K1) skočilo po hlavě a to doslova, spadlo. O vodu nejeví valný zajem.
Je možné zobáček např. něčím stáhnout aby nabyl zpět správný tvar? Může být jeho kolíbání následek dehydratace/hladu? Do dnešního dne se zdála všecha kuřata čilá.
Popř. měli bychom mu rovnou raději zkrátit utrpení?
V chovu jsme velmi čerství a toto jsou naše první kuřátka, tak jsme trošku rozpačití co dál.

Pro představu přikládám video :(
https://goo.gl/photos/oK8nofdc6eeuKn8J9
(pro celé video je třeba stisknout play vpravo nahoře)

Mockrát díky za jakékoliv rady.

25.4.2017 10:55
slovensko

XXX.XXX.178.6

Neviem ci sa kvoli tomu zobaku dokaze poriadne nazrat. Este by som mu ale dal sancu.

25.4.2017 13:13
dadu

XXX.XXX.61.94

Nikdy se pořádně nenažere, takže bude zaostávat. Pokud se bude fakt hodně snažit, tak ve čtyřech měsících bude mít MOŽNÁ půl kila. Z vlastních zkušeností už bych takovéto kuře rovnou utratila.

25.4.2017 14:20
mamkamaria

XXX.XXX.55.5

Mne sa tiež raz stalo, že som mala takéto kurča, síce zobalo, ale bolo stále menšie a ostatné sliepky ho stále napádali. Tak som ho tiež utratila smajlík

25.4.2017 15:15
Eskalina

XXX.XXX.208.244

Díky za reakce, nebudeme to tedy lámat přes koleno.

Teď jsem dohledala jiné vlákno (https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3300781/kurata-a-mekky-zobak-pomoc#a3300993), mohlo by to tedy být i nedostatkem vitamínů? Krmnou směs K1 jsme nasadili až v druhém týdnu, v prvním dostávali míchanici strouhanky, vajec natvrdo a kopřiv, později pak místo strouhanky pšenicný šrot, občas jsme prilepšili tvarohem.

Za týden se začnou klubat další, tak abychom nedopadli stejně..

25.4.2017 16:35
dadu

XXX.XXX.61.94

Já dávám první 3 dny kukuřičný šrot a pak K1. Samozřejmě vodu,2x denně čistou, pokud ji mají v misce, ale osvědčila se mi niplová napaječka. Tam vodu neznečistí, takže stačí jednou denně čistá smajlík

Patunta

25.4.2017 20:50
Patunta

XXX.XXX.219.2

Dobrý den Chce to hodně pozorovat. Já neuštále kontroluju zadečky nožičky a zobáčky. Ono se občas něco nalepý a muže to zdeformovat nebo se nemůže vykaďit. Dávám od začátku k1 a dostatek čisté vody. D.

26.4.2017 06:59
horal

XXX.XXX.202.176

S touhle deformací se občas kuřata líhnou. Nedochází tomu v důsledku krmení, ale již ve vajíčku. Důvodů může být víc. Může to být genetické a nebo také se to může stát při prořezávání skořápky. Většinou si toho při líhnutí nevšimneme. Ta kulička je pak důsledek, neboť kuře nedokáže pořádně příjímat potravu. Občas se mi to také u kuřat stává a zéleží jak velká je deformace. Buď se kuře utratí a nebo v pohodě vyroste. Hlavní je aby se naučilo přijímat potravu a pít. Ve vašem případě si myslím že kuřátko se potřebuje nažrat a napít, proto ty slabé nožičky, tím že mělo zalepený zobáček. To zakřivení neni až tak moc, tak jenom ohlídat zda příjmá potravu a pije.

26.4.2017 09:21
sanzuza

XXX.XXX.92.10

Měla jsem doma kuře se stejnou deformací. Naučilo se s ní žrát a vyrostla mi z něj slepička, která se dožila 4 let. Je třeba hlídat, jestli se netvoří slepence na zobáčku. Měla jsem s tím problémy i u zdravých kuřat. Proto jsem upustila od krmení sypké K1 a kupuji raději granulovanou. Jsou i menší ztráty krmiva. Lepší ji vyzobou, když něco vyhodí mimo krmítko.

2.5.2017 12:37
Eskalina

XXX.XXX.208.229

Díky za odpovědi a rady :)
Kohoutek se nakonec zberchal, čile běhá a hrabe, jen tu spodní čelist má do strany. Ani tim zadečkem už nekroutí - sice jsme přišli o tanečníka, ale zato máme jinak zdravě vypadající kuřátko.
Granulovanou směs zkusíme pro ty co se akorát líhnou, díky za tip.
Tak chovu zdar

Přidejte reakci

Přidat smajlík