Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň, cca pred 2 týždňami sme si priniesli domov minuloročného gunára husi landeskej. Najprv sa javil neškodne, skôr pôsobil ustráchane, lenže pred týždňom si začal nejako dovolovať. Najprv začal len sičať, to až taký problém nebol, ale potom nás začal napádať a klovať zo zobákom. Spolčila sa s ním aj jedna naša hus. Začali používať aj svoju taktiku - nenápadne sa ku mne jeden z nich zozadu priblíži (väčšinou gunár) a chytí ma za stehno a nechce pustiť. Už začali používať aj lietajúce manévre - rozbehnú sa, vyletia a zaútočia na nás. Horšie je, že útočia aj na deti. Nepomáha nič ani keď ich chytíme za krk, aby sme si ich držali viac od seba (to začnú gágať a kopať nohami), ani keď ich chceme odohnať (vtedy začnú byť ešte viac agresívne). Skúšali sme ich aj zavreť na samotku, každého zlášť, ale ani to nepomohlo. Neboja sa ničoho, kľudne sa pustia aj do našich psov.
Je nám ich ľúto zabiť. Nemáte niekto s týmto neaké skúsenosti?
Ďakujem za každú odpoveď.
K husám v době toku jedině s prutem a ihned při náznaku napadení švihnout přes křídla. Je potřeba zabránit tomu, aby na vás úspěšně zaútočily.
Jednou z příčin agrasivity je i to, že jste si pořídili nového housera na jaro a není na vás zvyklý od podzimu.
Já nemám s houserem problém, při náznaku útoku jsem jasně dala najevo, kdo je šéf a už se o útok nepokouší. A já respektuji jeho území - do 1 m od hnízd. Jediný náznak nevole je hlasité syčení. Před pár dny se na mne zezadu rozběhl, já se ihned otočila, zvedla ruce a s hlasitým doprovodem se na něj rozběhla. Ihned se zklidnil a šel si po svých. Prostě mu nedovolím, aby mne napadl. Leteckým manévrům lehce zabráníte zastřižením letek na jednom křídle. Nebojte, ani u husy to nevadí a houstat vám vysedí. Na to letky nepotřebuje.
U vás bude potřeba důslednost, neustále prut u sebe. Jakmile jej párkrát použijete, husy se poučí a pak už by útočit neměly. Ale prut budete asi muset nosit stále. Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ovecka
napsal(a):
K husám v době toku jedině s prutem a ihned při náznaku napadení švihnout přes křídla. Je potřeba zabránit tomu, aby na vás úspěšně zaútočily.
Jednou z příčin agrasivity je i to, že jste si pořídili nového housera na jaro a není na vás zvyklý od podzimu.
Já nemám s houserem problém, při náznaku útoku jsem jasně dala najevo, kdo je šéf a už se o útok nepokouší. A já respektuji jeho území - do 1 m od hnízd. Jediný náznak nevole je hlasité syčení. Před pár dny se na mne zezadu rozběhl, já se ihned otočila, zvedla ruce a s hlasitým doprovodem se na něj rozběhla. Ihned se zklidnil a šel si po svých. Prostě mu nedovolím, aby mne napadl. Leteckým manévrům lehce zabráníte zastřižením letek na jednom křídle. Nebojte, ani u husy to nevadí a houstat vám vysedí. Na to letky nepotřebuje.
U vás bude potřeba důslednost, neustále prut u sebe. Jakmile jej párkrát použijete, husy se poučí a pak už by útočit neměly. Ale prut budete asi muset nosit stále. Dana.
Hus se nebojte a buďte důsledný a nenechte je, jak píše paní Dana, ale měl bych upozornit na toto:
Nebojte, ani u husy to nevadí a housata vám vysedí. Na to letky nepotřebuje.
Husa potřebuje nějaké ty letky, aby mohla ukrýt housata, až poporostou, než se opeří. Jenom k tomu chci dodat, že letky ustřihněte jen 3-5 ručních od kraje, nikdy neholit celé křídlo. Ty 4 stačí třeba i u pižmovky, která rozhodně lítá líp než landeská husa.
Mě teda můj houser český napadá pořád, už ani nesyčí, prostě se odrazí z místa a jde mi po noze. Já ho obvykle chytnu pod krkem, podeberu zespodu, odhodím ho pryč, on odletí a už dá pokoj. U mě by prut asi nepomohl, on se nebojí ani motyky když ho ní pořádně odstrčím. Já nemám možnost respektovat nějaké jeho zóny okolo hnízd hus, jsou ve spodních králíkárnách (každá husa zvlášť s vlastním hnízdem a houser taky odděleně), v králíkárnách mám holuby a musím tam za nimi chodit krmit, napájet, kroužkovat, pouštět, čistit... Huse nevadí prosvětlování vajec, neštípe mě ani neutíká pryč. Nevadí to ani té druhé huse, která housera nezajímá (pouze ji oplodňoval, když snášela) a když se jí hrabu v hnízdě, tak je mu to jedno.
Hlavním problémem je houser, až ho zkrotíte, tak nejspíš dá i husa pokoj, sama by asi neútočila.
PS: Můj houser se dá uklidnit tak, že ho nejdřív chytnu pod krkem, vezmu do náručí a hladím a mazlím , to ho po nějaké chvíli zklidní tolik, že když ho pustím, tak odejde v klidu pryč.
(zkuste, třeba má ten Váš také slabost pro mazlení )
Jakub Erlec.