Tak nás čekají pořádné změny, spousta barevných rázů již nebude od 1.7.2018 posuzována, pro příklad přidávám barevné rázy vlašek, jenom já mám 6 barevných rázů co už nebudouu posuzovány a to samé se týká i Honzypm, jeho oranžovky také vypadly
vlas
napsal(a):
Tak nás čekají pořádné změny, spousta barevných rázů již nebude od 1.7.2018 posuzována, pro příklad přidávám barevné rázy vlašek, jenom já mám 6 barevných rázů co už nebudouu posuzovány a to samé se týká i Honzypm, jeho oranžovky také vypadly
toto se mi nevložilo.
Zajímalo by mě kritérium, podle kterého autoři seznamu postupovali.
V seznamu jsou například barevné rázy pižmovek které nikdy nikdo neviděl.
Byl v této souvislosti třeba kontaktován klub vlašek? Zajímal se někdo z autorů seznamu o reálně chované barevné rázy?
Chybí i třeba modré stříbrokrké Maransky, tedy také ráz, který se zde chove a vystavuje.
Zvláštní je, že naopak oproti vzorníku v seznamu přibyli některé rarity, které chove jeden člověk v ČR a to ještě velmi krátce a nezná je ani evropský vzorník..
Místo aby standardová komise doplnila vzorník o již běžně chovaná plemena a barevné rázy, tak vydává podobné pamflety. Jsem v této souvislosti zvědav kdy se dočkáme vydání dodatků vzorníku, kde budou nově uznaná (podle tohoto seznamu) plemena a barevné rázy popsané, aby chovatelé vůbec věděli jak to má oficielně vypadat. Od prvního vydání tohoto vzorníku z roku 2006 byl zveřejněn pouze jediný nový standard a to sice pro divoké kachny. Ostatní plemena neuvedená ve vzorníku se posuzují pouze na základě instrukcí ze školení posuzovatelů, což je pro chovatele k ničemu. Ti pak těžko mohou polemizovat s posouzením, když není žádný písemný dokument o který se dá opřít.
http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/seznam-plemen-razu-cr.aspx.
Ještě stojí za prostudování další povedená nově platná směrnice.
http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/smernice-kon-chovy.aspx
Zvláště pak tahle pasáž...
Rozmnožovací chovy
Tyto chovy jsou specifickou kategorií chovů k produkci násadových vajec pro společné, většinou
komerční líhně, které bez uznání těchto chovů nemohou být provozovány. Uznávací řízení se provádí
každoročně přímo v chovech. Zvířata v nich musí být označena registračními kroužky distribuovanými ČSCH a
majitelé chovů jsou povinni vést jejich seznamy. V chovech musí být zařazeni nepříbuzní kohouti, v rámci
možností pocházející především ze šlechtitelských a plemenných chovů. Z chovatelské evidence je povinné jen
vedení seznamů zvířat a provádění hromadné kontroly snášky.
O provedení uznávacího řízení těchto chovů žádá provozovatel líhně, který od nich odebírá násadová
vejce. Příjemcem žádosti je OV ČSCH v příslušném regionu, který pověří provedením uznávacího řízení
některého z hodnotitelů drůbeže. Termín pro předání žádosti o uznání chovů hodnotiteli je každoročně do 31.7.
Po provedení uznávacího řízení předá hodnotitel uznávací protokoly jednotlivých chovů provozovateli
líhně a zpracovaný sumář všech chovů napojených na danou líheň zašle OV ČSCH a také ÚOK.
Opravdu by mne zajímalo v praxi jak "někdo" donutí komerční líhně k tomu, aby dodržovaly tuto směrnici a na svoje náklady si nechávali uznávat chovy... Myšlenka je to určitě dobrá, leč poněkud nerealistická. Jsem osobně zvědav kolik kontrolovaných chovů dle této směrnice v ČR vznikne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

pastevecovci
napsal(a):
Ještě stojí za prostudování další povedená nově platná směrnice.
http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/smernice-kon-chovy.aspx
Zvláště pak tahle pasáž...
Rozmnožovací chovy
Tyto chovy jsou specifickou kategorií chovů k produkci násadových vajec pro společné, většinou
komerční líhně, které bez uznání těchto chovů nemohou být provozovány. Uznávací řízení se provádí
každoročně přímo v chovech. Zvířata v nich musí být označena registračními kroužky distribuovanými ČSCH a
majitelé chovů jsou povinni vést jejich seznamy. V chovech musí být zařazeni nepříbuzní kohouti, v rámci
možností pocházející především ze šlechtitelských a plemenných chovů. Z chovatelské evidence je povinné jen
vedení seznamů zvířat a provádění hromadné kontroly snášky.
O provedení uznávacího řízení těchto chovů žádá provozovatel líhně, který od nich odebírá násadová
vejce. Příjemcem žádosti je OV ČSCH v příslušném regionu, který pověří provedením uznávacího řízení
některého z hodnotitelů drůbeže. Termín pro předání žádosti o uznání chovů hodnotiteli je každoročně do 31.7.
Po provedení uznávacího řízení předá hodnotitel uznávací protokoly jednotlivých chovů provozovateli
líhně a zpracovaný sumář všech chovů napojených na danou líheň zašle OV ČSCH a také ÚOK.
Opravdu by mne zajímalo v praxi jak "někdo" donutí komerční líhně k tomu, aby dodržovaly tuto směrnici a na svoje náklady si nechávali uznávat chovy... Myšlenka je to určitě dobrá, leč poněkud nerealistická. Jsem osobně zvědav kolik kontrolovaných chovů dle této směrnice v ČR vznikne.
Také zažívám rozporuplné pocity. Spíš mi to připadá místo cesty vpřed, jako vykročení do tmy. Spíš to je ale budování jakéhosi kultu vlastní důležitosti. Nic víc, pro chovatelství přínos nula.
Zdravím všechny,
arogance čelních představitelů a jejich pohrdání členskou základnou je již v našem svazovém drůbežářství tradiční. Ani nevíte, co měl klub vlašek v roce 2014 za „obrovský problém“, když se rozhodl pro posuzování klubové speciálky dvojicí špičkových chovatelů a posuzovatelů z Německa.
Na jakém základě nějaký chytrák od stolu vyřadí rázy plemene uznané a vystavované v zemi původu plemene? Tady by snad měl platit doslovný vzorník, nebo ne? Ale to by naši funkcionáři mohli rozhodovat o opravdu směšném počtu plemen a nepřipadali by si tak důležití.
Kdo kontaktoval kluby? Dostaly kluby za úkol zrevidovat chované rázy, jako kluby chovatelů holubů? Nikdo nic. Ale z doslechu vím, že prý snad jde o „soukromou“ akci jednoho dlouholetého „odborníka“.
No nic, tak počkáme, jak nás vrcholní představitelé našeho drůbežářství budou reprezentovat na EV v Herningu. Doufám, že trochu lépe než v Lipsku. Tam se „královské“ husy moc nelíbily...
Jirka Suda.

No, můj barevný vkus se očividně neshoduje s vkusem lidí, co vymýšleli tenhle seznam. stříbrokrký velsumky, nejsou. soví vousáč s jiný barvě než zrovna ta bílá s černou hlavou, která se mi fakt nelíbí, není. paduánka pestrá, není. že tam není krevkérka mě nepřekvapuje, ta ani nebyla, ale dobře, je to fakt vzácný plemeno. naštěstí stříbrný chocholky tam jsou.
když si přivezu něco pěkného z Německa, můžu si tady mladý odkroužkovat českými kroužky a vystavit je zase v Německu? Nevíte?
napsal(a):
No, můj barevný vkus se očividně neshoduje s vkusem lidí, co vymýšleli tenhle seznam. stříbrokrký velsumky, nejsou. soví vousáč s jiný barvě než zrovna ta bílá s černou hlavou, která se mi fakt nelíbí, není. paduánka pestrá, není. že tam není krevkérka mě nepřekvapuje, ta ani nebyla, ale dobře, je to fakt vzácný plemeno. naštěstí stříbrný chocholky tam jsou.
když si přivezu něco pěkného z Německa, můžu si tady mladý odkroužkovat českými kroužky a vystavit je zase v Německu? Nevíte?
Jasně, že můžete.

Nebyl ten problém spíš pro německý způsob posuzování, než o to kdo posuzoval? U nás bychom měli ctít náš posuzovací systém, stejně jako naši posuzovatelé pokud posuzují v zahraničí posuzují "po jejich". Jen tolik co jsem slyšel, ověřené to nemám, ani mne to tak dalece nezajímá.
Na jednoho "dlouholetého" bych to neházel..původně to vyšlo z výkladu plemenářského zákona, dle mého názoru ke špatnému výkladu.
Je obdivuhodné, jak Vlašky stříbrně rodobarvé šedoprsé dokázaly rychle
a nenápadně projít uznávacím řízením.
Na Speciálce klubu byly poprvé vystaveny posledního listopadu 2017.
Soutěžila kolekce 1,2 a 1,1 bylo v prodejní části.
0,1 z kolekce si ponechal vystavovatel,1,1 z kolekce se prodalo do Vídně,
kde s tím, pokud vím, nemají žádné zušlechťovací plány.
A 1,1 horších rozdělaných zvířat z volného prodeje skončilo u Kolína.
Uteklo půl roku a máme - bumho - tento ráz nově součástí Vzorníku.
U nás ho tudíž mají 2 lidi v počtu dospělců 0,1 a 1,1. Je to zábavné.
napsal(a):
Nebyl ten problém spíš pro německý způsob posuzování, než o to kdo posuzoval? U nás bychom měli ctít náš posuzovací systém, stejně jako naši posuzovatelé pokud posuzují v zahraničí posuzují "po jejich". Jen tolik co jsem slyšel, ověřené to nemám, ani mne to tak dalece nezajímá.
Na jednoho "dlouholetého" bych to neházel..původně to vyšlo z výkladu plemenářského zákona, dle mého názoru ke špatnému výkladu.
Dostáváme se sice mimo téma, ale dokážete si v praxi představit, že německým posuzovatelům na speciálce někdo dokáže před posuzováním dostatečně vysvětlit náš způsob posuzováni a bodování (známkování), tak aby ho byly schopni smysluplně aplikovat? Já moc ne, mezi námi, s tím počítáním má problém i spousta Vašich českých kolegů...
Klub vlašek zajistil překlad oceňovacích lístků do českého jazyka, aby chovatelé a návštěvníci byli v obraze. Samozřejmě byl trochu "problém" s výslednou známkou, ale důležité jsou body a perfektní popis předností a vad. To bohužel velice často chybí na našich lístcích od našich posuzovatelů.
Osobně vidím tehdejší problém v uražené ješitnosti lidí, kteří si mysleli, že mají na posuzování speciálních výstav monopol. Ale nechci se už k tomu vracet, to je minulost.
J.S.

No, ono vůbec nejde o nějaký překlad do češtiny...máme svůj platný systém posuzování, který je od německého diametrálně odlišný. Jinak se u nás posuzovat nedá, neboť to je neplatné. Tečka. Tohle by měl respektovat každý pořadatel, který je součástí ČSCH.
A jestli jsou němečtí kolegové schopni pochopit náš posuzovatelský systém? Z vlastní zkušenosti vím, že hlavně nejsou ochotni neberou nás jako partnery. Můžeme si za to sami, protože se necháme (rádi) ohnout. Viz klub Vlašek. Na jednu stranu chápu, potřebují chovný materiál...Na druhou stranu, když jede do Německa posuzovat Čech, myslíte že posuzuje česky?
Pokud jako vystavovatelé, či návštěvníci máte pocit, že čeští posuzovatelé na vašich výstavách neodvádí dobrou práci, ohraďte se. Podle svazových směrnic je možné vyvolat reklamační řízení. V případě, že vaše reklamace bude oprávněná jistě to bude i dobrým poučením pro onoho posuzovatele. Teda pokud má rozum. Pokud ale pořadatelé vybírají posuzovatele podle vzdálenosti a podle vzájemných sympatií a ne podle odbornosti, těžko pak můžou žehrat na špatnou kvalitu posouzení. Z vlastní zkušenosti vím, že jsou organizace, které již před posouzení chtějí mít rozdělené ceny ne podle kvality zvířat, ale podle zásluh funkcionářů a pokud posuzovatel nevyhoví, toho debila už si příště nevezmou. Nejen proto, když projdu posuzování na výstavách, a vidím zvířata podprůměrná i nadprůměrná ohodnocena jako VD jen "aby se nikomu neublížilo", je mi z toho smutno. Takovémuto posuzování byla řada posuzovatelů vychována právě tlakem pořadatelů a vystavovatelů. A tohle jde ruku v ruce se stále se zhoršující kvalitou posuzovatelů. Od té doby, co zemřel vedoucí adeptů na posuzovatele Procházka, jde kvalita odborné přípravy posuzovatelů stále dolů. Mám pocit, že se stále snižuje laťka asi kádry došly.
Nic není - Tečka...
Nic není černobílé, nic není takové, že přes to nejde vlak - všechno by mělo být o domluvě a především ve prospěch věci. Pokud se nějaký chovatelský klub dohodne, že je pro něho přínosem pozvat si Němce a znát jejich názor na naši populaci plemene, je to jejich rozhodnutí a vrcholné orgány by jim měli v lepší případě vyjít vstříc a nebo aspoň mlčet a ne hystericky vřeštět - to se nesmí, to se nesmí! Říká se - když nechceš pomoci, tak aspoň neubližuj...
Co se týče protestu proti posuzovatelům, ten v minulosti byl vždy a jednoznačně Velkým Vontem použit pouze a jedině k zesměšnění stěžovatele. Důkazem je nedávný článek v časopise CHOVATEL, který pojednával o stížnosti na posouzení Hempšírek na poslední CV. Doporučuji Vám si ho přečíst. Považuji ho osobně za vrchol arogance..
Před několika lety se zase zcela stejným způsobem řešila záležitost ohledně stížnosti na posouzení zakrslých kachen, kdy byla stejná zvířata během krátké doby posouzena různými posuzovateli ze zcela odlišným verdiktem. Jediné čím se v této věci veřejně Velký Vont zabýval, bylo, co je to vlastně za lidi, co vozí zvířata v krátké době z výstavy na výstavu...
Myslím, že ryba hnije od hlavy...
Kvalitu odborné přípravy adeptů jsem měl možnost posoudit osobně a myslím, že je v mezích možností více než dobrá. Bohužel je postavená pouze na práci jednoho člověka. Problém vidím spíš v úrovni adeptů a ne v kvalitě přípravy. Z h...a bič neupleteš...
holis
napsal(a):
Pokud si dobře pamatuji, tak jsme všichni zástupci klubů loni v Praze, při jednání s ÚOK vypisovali barevné rázy chované členy klubu a počet chovů daného barevného rázu. Zdali se tímto seznamem komise řídila netuším.
Hezký den, Holis.
Tak si ten seznam zkuste přečíst, předsedo...
Pak možná něco vytušíte...
pastevecovci
napsal(a):
NO četl jste ten seznam?
Jsou tam všechny barevné rázy, které chovou členové klubu?
Jsou nebo nejsou?
Řídila nebo neřídila?
Už tušíte, nebo netušíte?
Ano, četl jsem seznam ( hlavně maransky)
Ano, jsou tam všechny barevné rázy, které byli do loňského roku vystaveny více jak jedním chovatelem na CV. Ale nechci se přít, zda nějaký ráz měl být přidán a některý naopak.
No já nemám přístup k žádné statistice, který ráz chove a vystavuje jeden a který více chovatelů.
Mě jenom přijde divné, že barevný ráz, který loni byl na výstavách vystaven a posuzován, najednou lusknutím prstu vystavovat nelze a jen nutné ho podrobit uznávacímu řízení. A o tom je většina výše uvedené diskuse.
Vážně Vám tam žádný barevný ráz maransek, který byl loni vystavován a posuzován nechybí?
holis
napsal(a):
Pokud míříte k maranskám modrým stříbrokrkým, tak ty bohužel chová pouze jeden člen klubu. Netuším, zda jeden chovatel je schopen udržet tento barevný ráz dlouhodobě životaschopný(šlechtitelská práce, plemenářská práce). Bohužel, nás chovatelů ubývá.
A proč by nemohl?
Víte něco o genetice modrých barevných rázů?
Já myslím, že chovatelů černých stříbrokrkých tu už několik je, takže problém bych až tak neviděl.
Zpátky k věci - klubu tedy nebude vadit, že to co se loni vystavovalo a posuzovalo, se už vystavovat a posuzovat nebude? Když to tedy chove jenom jeden chovatel...

holis
napsal(a):
Plemenař klubu př. Hrubeš konstatoval, aby měla plemenarska prace aspon trochu smysl, je potřeba aspoň 6 z části nepribuznych kmenů. Kolik je těchto aspon z casti nepribuznych kmenů v Čr? Mrzet me to zcela jistě bude. Jen jsem napsal z ceho možná vychazela UOK.
no ty vole, mám si jít hodit nebo stačí zrušit chov?nevím, kdo ma velký stříbrný paduanky kromě mě a klzb chocholatych plemen už neexistuje.pokud má být nějaká hranice četnosti aby měl chovatel šanci vystavovat, tak to můžeme pánové rovnou zabalit.

pastevecovci
napsal(a):
Nic není - Tečka...
Nic není černobílé, nic není takové, že přes to nejde vlak - všechno by mělo být o domluvě a především ve prospěch věci. Pokud se nějaký chovatelský klub dohodne, že je pro něho přínosem pozvat si Němce a znát jejich názor na naši populaci plemene, je to jejich rozhodnutí a vrcholné orgány by jim měli v lepší případě vyjít vstříc a nebo aspoň mlčet a ne hystericky vřeštět - to se nesmí, to se nesmí! Říká se - když nechceš pomoci, tak aspoň neubližuj...
Co se týče protestu proti posuzovatelům, ten v minulosti byl vždy a jednoznačně Velkým Vontem použit pouze a jedině k zesměšnění stěžovatele. Důkazem je nedávný článek v časopise CHOVATEL, který pojednával o stížnosti na posouzení Hempšírek na poslední CV. Doporučuji Vám si ho přečíst. Považuji ho osobně za vrchol arogance..
Před několika lety se zase zcela stejným způsobem řešila záležitost ohledně stížnosti na posouzení zakrslých kachen, kdy byla stejná zvířata během krátké doby posouzena různými posuzovateli ze zcela odlišným verdiktem. Jediné čím se v této věci veřejně Velký Vont zabýval, bylo, co je to vlastně za lidi, co vozí zvířata v krátké době z výstavy na výstavu...
Myslím, že ryba hnije od hlavy...
Kvalitu odborné přípravy adeptů jsem měl možnost posoudit osobně a myslím, že je v mezích možností více než dobrá. Bohužel je postavená pouze na práci jednoho člověka. Problém vidím spíš v úrovni adeptů a ne v kvalitě přípravy. Z h...a bič neupleteš...
Trošku demagogie, ale budiž. Takže pokud se rozhodnu posuzovat německým způsobem v čechách, může mi každý akorát vlézt na záda a ne mi házet klacky pod nohy? No co, vždyť budu psát česky...Pokud jsem členem nějakého spolku, který má daná pravidla, mám jenom 3 možnosti. Daná pravidla respektovat, pokusit se je změnit nebo, pokud jsou tato pravidla pro mne neúnosná, v takovém spolku nebýt. To ostatní je anarchie. Ostatně nikdo proti posuzování Němců nic nenamítal, jen měli posuzovat tak jak to naše pravidla vyžadují, stejně jako to vyžadují oni u nich. To je ta tečka.
holis
napsal(a):
Plemenař klubu př. Hrubeš konstatoval, aby měla plemenarska prace aspon trochu smysl, je potřeba aspoň 6 z části nepribuznych kmenů. Kolik je těchto aspon z casti nepribuznych kmenů v Čr? Mrzet me to zcela jistě bude. Jen jsem napsal z ceho možná vychazela UOK.
Vy opravdu nevidíte rozdíl mezi plemenářskou prací a vystavováním a posuzováním?
Fakt ne?

napsal(a):
no ty vole, mám si jít hodit nebo stačí zrušit chov?nevím, kdo ma velký stříbrný paduanky kromě mě a klzb chocholatych plemen už neexistuje.pokud má být nějaká hranice četnosti aby měl chovatel šanci vystavovat, tak to můžeme pánové rovnou zabalit.
Žádný stres, je to vytržený z kontextu. Hrubeš mluvil o populaci národních plemen, tam se nic dovézt nedá...ale jinak souhlas.

pastevecovci
napsal(a):
Vy opravdu nevidíte rozdíl mezi plemenářskou prací a vystavováním a posuzováním?
Fakt ne?
jsou to dvě strany jedné mince. jednak je těžké dělat plemenářskou práci, když nemáte možnost nechat na zvířata občas kouknout někoho nezaujatého.
a jednak se opravdu blbě propaguje plemeno, které si můžete hýčkat akorát u sebe na dvorku.

holis
napsal(a):
Přítel Hrubeš mluvil přímo o maranskach.
Tak asi zapomel ze zelezna opona uz padla.
napsal(a):
Tak asi zapomel ze zelezna opona uz padla.
Tak to asi zapomnělo víc lidí.
Ten nový, platnému vzorníku nadřazený, seznam fakt stojí za podrobnou studii. Normální soudný člověk opravdu nemá šanci objevit sebemenší klíč k tomuto výběru. Jakým právem někdo BEZ SOUHLASU A VĚDOMÍ KLUBU vyřadí běžně (alespoň na speciálkách) vystavované rázy a nechá, nebo zařadí plemena a rázy, které 90% členů posuzovatelského sboru nevidělo ani na fotce?
Namátkou ze seznamu uznaných rázů různých plemen: Mechelenky, Kokrháči Koejoši, Kubalaje (skořicově koroptví atd.), Basetky ve čtyřech rázech, Antverpští vousáči v devatenácti rázech, RZ dokonce v šestadvaceti rázech. To se všechno opravdu na celostátních výstavách vystavuje? Tak asi jezdím léta na jinou.
Absurdní je, že velice atraktivní oranžovokrká, nebo oranžově zbarvená vlaška (které si mimochodem zkušený šlechtitel dokáže "udělat" za dvě, tři generace z jiných rázů) je ze seznamu vyškrtnuta, ale zdrobnělá česká slepice ORANŽOVĚ KROPENATÁ tam je. Na příští celostátní výstavě je nesmím minout.
Přikládám pár namátkou vybraných rázů velkých a zdrobnělých vlašek, u kterých se mocipáni rozhodli, že se prostě posuzovat nebudou...

Pokud to má být otázka na mne, nevím a nelíbí se mi to.Pokud jsme součástí evropského svazu a v rámci této instituce je seznam uznaných plemen a rázů, které se jinde v členských státech běžně posuzují, není podle mne racionální důvod k vytváření jiného seznamu v čechách povolených plemen a rázů. Ono je samozřejmě možné zařadit do tohoto českého seznamu i rázy další, ale musí nejprve projít několikaletým složitým uznávacím řízením. U zcela nových plemen nebo rázů to chápu, ale to co už je jinde chováno a uznáno? Zvlášní, nebo velmi nedomyšlené.
napsal(a):
Pokud to má být otázka na mne, nevím a nelíbí se mi to.Pokud jsme součástí evropského svazu a v rámci této instituce je seznam uznaných plemen a rázů, které se jinde v členských státech běžně posuzují, není podle mne racionální důvod k vytváření jiného seznamu v čechách povolených plemen a rázů. Ono je samozřejmě možné zařadit do tohoto českého seznamu i rázy další, ale musí nejprve projít několikaletým složitým uznávacím řízením. U zcela nových plemen nebo rázů to chápu, ale to co už je jinde chováno a uznáno? Zvlášní, nebo velmi nedomyšlené.
Tak přesně takhle bych to taky viděl. Navíc nechápu, proč je běžně posuzovaný ráz u jednoho plemene problémem u druhého. Např. vyandotky zlaté bíle lemované (bílozlaté) jsou normálně posuzované (kolikrát jde o splashky, což drtivá většina posuzovatelů ani nepozná) a u vlašek je to problém? Vždyť směrodatný je TYP a kresbu známou u jiných plemen snad dokáže posoudit kdekdo. Holubáři mají pro tyto případy normálně posuzovanou kategorii AOC (všechny ostatní barvy).
Ještě mi napadá, jestli za tímto vyřazením v minulosti posuzovaných rázů není právě snaha o ta uznávací řízení. Zajistí se nutnost vystavit zvířata na celostátních výstavách, honoráře za uznávací řízení našich slavných samozvaných specialistů atd. Vždyť prachy jsou přece v našem svazu až na prvním místě.
Už reagovat nebudu, počkám si na nějaké oficiální vyjádření kompetentních představitelů k tomuto zpátečnickému a totalitně direktivnímu kroku. Vždyť v klubu chovatelů vlašek je 8 (slovy osm) členů posuzovatelského sboru. Tak se velice těším na referát z onoho školení posuzovatelů, kde se o tom jednalo.
Jirka Suda, Rokycany.
mysak
napsal(a):
Přátelé, co tak napsat nějaký prostest na určené místo? Uměl by to někdo zformulovat? Dát to třeba do CHovatele, otázka jestli to nezcenzurují.
Ahoj Juro,
předseda klubu už napsal dopis na kompetentní, takže chvíli čekáme.
V Chovateli si určitě neotisknou článek proti sobě.
Jirka.
Je chvilku po volbách a tady už se zase nadává na demokraticky zvolené vedení! Kdo z Vás, kteří tady mudrcujete kandidoval? Kdo z Vás byl zvolen? My všichni jsme je zvolili, tak teď nefňukejme. Zvedněte se v příštích volbách a pojďte to chovatelství u nás v zemi udělat lepší! Já Vám budu fandit! Chovatelů ubývá a barevné rázy přibývají, jak to může dopadnout? Vytratí se i ty základní barevné rázy! Nejsem pro to rušení barevných rázů, ale ono nám už pomalu nic jiného nezbývá Hezký den ze severu
kaprál
napsal(a):
Je chvilku po volbách a tady už se zase nadává na demokraticky zvolené vedení! Kdo z Vás, kteří tady mudrcujete kandidoval? Kdo z Vás byl zvolen? My všichni jsme je zvolili, tak teď nefňukejme. Zvedněte se v příštích volbách a pojďte to chovatelství u nás v zemi udělat lepší! Já Vám budu fandit! Chovatelů ubývá a barevné rázy přibývají, jak to může dopadnout? Vytratí se i ty základní barevné rázy! Nejsem pro to rušení barevných rázů, ale ono nám už pomalu nic jiného nezbývá Hezký den ze severu
S tímto příspěvkem nelze než souhlasit a dodávám, je třeba změnit vnitřní strukturu ČSCH a ta vychází se stanov...
kaprál
napsal(a):
Vážený anonyme,
přečtěte si ještě jednou celé toto vlákno. Nikdo tady nechce přidávat nové barevné rázy na úkor základních. Tady jde o ukončení posuzování rázů, které jsou léta běžnou součástí speciálních výstav jak u nás, tak v zahraničí (EE). To je trochu rozdíl, ne? Navíc v rozporu se vzorníkem země původu.
Dále k tomu kandidování do vrcholných funkcí svazu. Ne každý je takový kariérista, který „bere“ jakoukoliv vysokou funkci a upřednostňuje takovouto seberealizaci na úkor vlastního chovu (znám jich dost). Mne a plno mých přátel zajímá chov zvířat a jejich šlechtění jako takové, a bereme to jako relax po celodenním stresu v práci. Nestojíme o konference, jednání atd. Ne každý se může neustále uvolňovat ze zaměstnání. To už potom přestává být hobby. Samozřejmě to někdo dělat musí, ale NIKDY nesmí zapomenout kdo, a proč ho volil.
Přes časovou vytíženost vykonáváme různé funkce v ZO a klubech, kde se snažíme členskou základnu motivovat a rozšiřovat. O tom, že se to daří, svědčí například přijetí sedmi nových členů do klubu chovatelů holubů pražských krátkozobých rejdičů na letošní výroční schůzi. V dnešní době věc jistě nevídaná. Toto je pro nás ta radost, parta nadšenců se stejnými zájmy a zdravá rivalita. Tyto organizace jsou založeny na dialogu, kdy každý člen může svým hlasem nebo názorem zasáhnout do vývoje klubu, potažmo i svého plemene. Každý takový dlouholetý specialista svojí odborností dalece předčí nejednoho posuzovatele. Právě proto nechápeme direktivní přístup se seznamem vyřazených rázů, který nikdo nekonzultoval s klubem a skutečnými chovateli (klub chovatelů vlašek). To jenom tak na okraj, aby to nevypadalo, že jenom něco kritizujeme a nic neděláme...
Ale to, že nestojíme o politikaření a upřednostňujeme to, kvůli čemu náš svaz původně vznikl přece neznamená, že se nemůžeme ozvat na nějaké nepravosti a nepochopitelné zpátečnické kroky ve vedení svazu. Nebo snad ano?
Ale jak říkám, oficiální krok byl již podniknut, takže místo jalové diskuze (navíc s anonymními hrdiny) budeme čekat na vyjádření zodpovědných. Zdravím Vás na sever, východ, Moravu nebo odkud skutečně jste.
S chovatelským pozdravem a s přáním vítězství zdravého rozumu Jirka Suda, Rokycany.
kaprál
napsal(a):
Něco na tom bohužel bude.
Další věcí je změna velikosti kroužků u některých plemen. Proč se s tím třeba nepočká do dalšího roku, když už má většina členů objednáno podle dosavadního předpisu? Aby se musely dělat dražší doobjednávky? Nebo proč teda, když to platí od července tohoto roku, o tom chovatelská veřejnost nebyla včas dopředu informována? Juraj Kafka.
mysak
napsal(a):
Další věcí je změna velikosti kroužků u některých plemen. Proč se s tím třeba nepočká do dalšího roku, když už má většina členů objednáno podle dosavadního předpisu? Aby se musely dělat dražší doobjednávky? Nebo proč teda, když to platí od července tohoto roku, o tom chovatelská veřejnost nebyla včas dopředu informována? Juraj Kafka.
Pokud se nepletu, tak je povoleno kroužkovat kroužky o číslo větší i menší.
Takže pižmovky - původně kroužek číslo 18 u samic nyní číslo 20. Pokud budu čekat až noha pižmovky doroste do čísla 20 které má nyní mít a poté zjistím, že jí kroužek číslo 20 sejmu, tou dobou už jí kroužek číslo 18 nenasadím. Takže mám odteď objednávat a kroužkovat oběma čísly? Proč?

lydie
napsal(a):
Takže pižmovky - původně kroužek číslo 18 u samic nyní číslo 20. Pokud budu čekat až noha pižmovky doroste do čísla 20 které má nyní mít a poté zjistím, že jí kroužek číslo 20 sejmu, tou dobou už jí kroužek číslo 18 nenasadím. Takže mám odteď objednávat a kroužkovat oběma čísly? Proč?
Je to jak píše holis, pokud máte kachny kterým kroužek č.20 padá, používejte ten co dosud i tak musí být posouzeny.
napsal(a):
Je to jak píše holis, pokud máte kachny kterým kroužek č.20 padá, používejte ten co dosud i tak musí být posouzeny.
V tom není problém.
Zkušenosti jsou takové, že velké části dospělých samic lze sejmout č20. Tyto samice dosahují bez problému vzorníkové hmotnosti. Naopak, máme několik mnohaletých chovných samic a žádná nemá s nošením kroužku č.18 problém. A věřte, že jsou to zvířata zcela standardní velikosti.
Problém je jinde, bude-li předepsán kroužek č.20, chovatel ho použije a samici na výstavě půjde sejmout. Samice je co do mohutnosti, velikosti a hmotnosti zcela standardní. Jaký bude verdikt?

Bude-li dospělá, měl by znít Neoceněno, snímatelný kroužek. Podle mne je většina zvířat, která bez problému "unese" obě velikosti. Na druhé straně, jsou zvířeta kterým č.18 škrtí. Co je lepší?
napsal(a):
Bude-li dospělá, měl by znít Neoceněno, snímatelný kroužek. Podle mne je většina zvířat, která bez problému "unese" obě velikosti. Na druhé straně, jsou zvířeta kterým č.18 škrtí. Co je lepší?
Lepší je současný stav, který použití většího kroužku umožňuje. (pokud má chovatel pocit, že chove takové "koně", že je jim 18-ka těsná). Z tohoto pohledu není ke změně žádný důvod.
Byl bych rád, kdyby jste mohl názorně demonstrovat ( fotka) samici s těsným kroužkem 18 a zajímala by mě její hmotnost. To nepíšu proto, že bych si s Váma chtěl dokazovat, kdo má většího, ale proto, že mne to zajímá. Věřím, že 4-kilová barbarie bude mít problém...
Také by mne zajímalo, kde vznikla iniciativa k této změně. Choveme a vystavujeme pižmovky spoustu let, ale že je toto problém mně nikdy nenapadlo. Je ovšem nutno přiznat, že ne všechny barevné rázy dosahují stejné velikosti.

pastevecovci
napsal(a):
Lepší je současný stav, který použití většího kroužku umožňuje. (pokud má chovatel pocit, že chove takové "koně", že je jim 18-ka těsná). Z tohoto pohledu není ke změně žádný důvod.
Byl bych rád, kdyby jste mohl názorně demonstrovat ( fotka) samici s těsným kroužkem 18 a zajímala by mě její hmotnost. To nepíšu proto, že bych si s Váma chtěl dokazovat, kdo má většího, ale proto, že mne to zajímá. Věřím, že 4-kilová barbarie bude mít problém...
Také by mne zajímalo, kde vznikla iniciativa k této změně. Choveme a vystavujeme pižmovky spoustu let, ale že je toto problém mně nikdy nenapadlo. Je ovšem nutno přiznat, že ne všechny barevné rázy dosahují stejné velikosti.
Otázky kde vznikla iniciativa k této změně a proč k ní došlo, musíte směřovat sem: http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/standardova-komise.aspx. Já zde vyjadřuji pouze své názory, tak jako každý uživatel tohoto fora. Konečná verze byla schválena standardovou komisí 23.6.2018 v Kolíně.
napsal(a):
Otázky kde vznikla iniciativa k této změně a proč k ní došlo, musíte směřovat sem: http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/standardova-komise.aspx. Já zde vyjadřuji pouze své názory, tak jako každý uživatel tohoto fora. Konečná verze byla schválena standardovou komisí 23.6.2018 v Kolíně.
Je pravda, že se ten seznam probíral se všemi posuzovateli a nikdo k němu neměl připomínky?

Školení jsem se účastnil a je pravda, že posuzovatelé s tímto seznamem byli seznámeni. Je těžké připomínkovat něco, co slyšíte poprvé, a co je předložené jako součást školení, tedy jako hotová věc. Pokud by byl seznam zaslán alespoň společně s pozvánkou na školení, bylo by možné ho podrobně prostudovat a připravit si argumenty. Na školení to do ruky nikdo nedostal a oficialně to bylo posuzovatelům rozesláno 3.7.2018, po schválení standardovou komisí 23.6.2018.
Dnes mi bylo sděleno, že vynechání léta chovaných rázů způsobili
dva členové standardové komise, bez vědomí zbylých členů komise.
Vbrzku má být svolána mimořádná schůze, na které to bude náležitě řešeno.
Prozatím platí možnost vystavovat-posuzovat rázy tak, jak bylo obvyklé
před touto bublinou.

Ovšem posuzovatelům nové nařízení dosud nikdo nezrušil..
V kapitole Informujeme je zveřejněný Souhrn plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR k 1. červenci 2018.
Souhrn není definitivní, bude aktualizován. (Souhrn navazuje na Směrnici pro registraci a uznávání plemen, barevných rázů nebo variet drůbeže v ČSCH z roku 2014.)
text je zkopírován z webu ČSCH
Kdyby měli soudruzi funkcionáři alespoň zbytky zdravého rozumu, tak ten blábol dávno odstranili z oficiálního webu a zastavili jeho platnost.
Tento seznam je v hrubém rozporu ze směrnicí o uznávání nových plemen a barevných rázů, která je platná od roku 2014
http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez/smernice-regauzn-plemen.aspx
V této směrnici se nikde nepíše, že by bylo možné uznat nové plemeno jen tak rozhodnutím od stolu. Bez uznávacího řízení. Buď je nutné okamžitě zrušit platnost oné směrnice a nebo platí starý vzorník + zveřejněné změny a opravy
http://www.cschdz.eu/odbornosti/holubi/aktuality-drubez.aspx.

"Dnem 1.7.2018 nabývá platnost nový seznam plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR, který nahrazuje stávající seznam uznaných plemen uvedený ve Vzorníku z roku 2006. Současně se u některých plemen mění i velikosti registračních kroužků a výčty uznaných rázů, které jsou uvedené v jejich standardech.
V seznamu je uvedeno 200 plemen a 372 rázů drůbeže 7 druhů. Oproti Vzorníku z roku 2006 v něm přibylo 16 plemen a 47 rázů. Celkový počet uznaných kombinací plemen a rázů je 896.
Zároveň se dnem 1.7.2018 ruší ustanovení o možnosti posuzovat plemena a rázy v ČR neuznané, které je uvedené ve Vzorníku v kapitole 3.9. na str.41.
Od 1.7.2018 tak bude možné na výstavách posuzovat pouze plemena a jejich rázy uvedené v tomto novém seznamu.
Zařazení dalších plemen, nebo rázů do tohoto seznamu pak bude od 1.7.2018 možné pouze za předpokladu, že projdou úspěšně uznávacím řízením provedeným podle platné směrnice. Toto se týká jak plemen a rázů nově vyšlechtěných v ČR, tak dovezených ze zahraničí.
Projednáno na školení posuzovatelů drůbeže 2018 a jednáních ÚOK CHD, konečná verze schválena dne 23.6.2018 v Kolíně na zasedání standardové komise ÚOK CHD. "
Tohle bylo rozesláno všem posuzovatelům, dokud toto nebude nebude nějak jinak změněno, musí se všichni posuzovatelé tímto nařízením řídit. Vše ostatní je žel jen teorie..
napsal(a):
"Dnem 1.7.2018 nabývá platnost nový seznam plemen a rázů drůbeže uznaných v ČR, který nahrazuje stávající seznam uznaných plemen uvedený ve Vzorníku z roku 2006. Současně se u některých plemen mění i velikosti registračních kroužků a výčty uznaných rázů, které jsou uvedené v jejich standardech.
V seznamu je uvedeno 200 plemen a 372 rázů drůbeže 7 druhů. Oproti Vzorníku z roku 2006 v něm přibylo 16 plemen a 47 rázů. Celkový počet uznaných kombinací plemen a rázů je 896.
Zároveň se dnem 1.7.2018 ruší ustanovení o možnosti posuzovat plemena a rázy v ČR neuznané, které je uvedené ve Vzorníku v kapitole 3.9. na str.41.
Od 1.7.2018 tak bude možné na výstavách posuzovat pouze plemena a jejich rázy uvedené v tomto novém seznamu.
Zařazení dalších plemen, nebo rázů do tohoto seznamu pak bude od 1.7.2018 možné pouze za předpokladu, že projdou úspěšně uznávacím řízením provedeným podle platné směrnice. Toto se týká jak plemen a rázů nově vyšlechtěných v ČR, tak dovezených ze zahraničí.
Projednáno na školení posuzovatelů drůbeže 2018 a jednáních ÚOK CHD, konečná verze schválena dne 23.6.2018 v Kolíně na zasedání standardové komise ÚOK CHD. "
Tohle bylo rozesláno všem posuzovatelům, dokud toto nebude nebude nějak jinak změněno, musí se všichni posuzovatelé tímto nařízením řídit. Vše ostatní je žel jen teorie..
Však ho velice brzy dostanete. Mezitím si přešlápněte, prosím.
Vážení, celou věc se snažím řešit oficiální cestou. Dosavadní výsledek je takovýto:
Dne 3.7. jsem obdržel oficiální zprávu o platnosti směrnice od 1.7. Do té doby žádný písemný návrh ke schválení ani informace o chystané změně. A to jsou vždy kluby prezentovány jako garanti šlechtění daného plemene.
7.7. jsem za Klub chovatelů vlašek posílal oficiální dopis předsedovi ÚOKCHD, kde jsem žádal o odpovědi na několik otázek týkajících se nové směrnice.
16.7. jsem dostal odpověď, že dostanu odpověď. Zatím se tak nestalo.
Provedli jsme revizi v ČR chovaných barevných rázů vlašek a jsme na 31. Rádi bychom seznam aktualizovali na klubovém webu, ale nechceme uvést chovatele v omyl. Již dnes jsou tam rázy roky chované a vystavované, které nová směrnice neuvedla.
Vojta Kleisner.

honzapm
napsal(a):
Však ho velice brzy dostanete. Mezitím si přešlápněte, prosím.
No, ne ze bych mel zrovna chut si s vami premerovat delku vedeni, ale pokud si nekdo vaseho formatu necha nakukat, ze tuhle zalezitost spachali dva clenove standardove komise bez vedomi ostatnich, je velice naivni. Jiste o teto zalezitosti existuje nejaky zapis (dohledavat se mi ho pro vas nechce), minimal e byli vsichni pro, tak jak to ve svazovych strukturach chodi.
Takze po preslapnuti jsem nucen posuzovat podle smernice, ktera plati, byt s ni nesouhlasim a tento stav muze trvat klidne nekolik let. Viz prspe ek Vojty Kleisnera. Vic nema smysl se k tomu vyjadrovat. Preji pekny den MH.
napsal(a):
No, ne ze bych mel zrovna chut si s vami premerovat delku vedeni, ale pokud si nekdo vaseho formatu necha nakukat, ze tuhle zalezitost spachali dva clenove standardove komise bez vedomi ostatnich, je velice naivni. Jiste o teto zalezitosti existuje nejaky zapis (dohledavat se mi ho pro vas nechce), minimal e byli vsichni pro, tak jak to ve svazovych strukturach chodi.
Takze po preslapnuti jsem nucen posuzovat podle smernice, ktera plati, byt s ni nesouhlasim a tento stav muze trvat klidne nekolik let. Viz prspe ek Vojty Kleisnera. Vic nema smysl se k tomu vyjadrovat. Preji pekny den MH.
Vy si posuzujte jak potřebujete.
Až si opravdu přešlápnete, tak si mou "kapku naděje" přečtěte ještě jednou.

Vim kam ta vase kapicka nadeje miri, ale pokuste se ji radeji misto osobnich invektiv trosku srozumitelne rozvest, at se s tim i my, mene chapavi muzme poprat. Vite nevim jak jini posuzovatele, ale ja posuzuji podle reguli danych mi standardem a prislusnymi smerncemi danymi posuzovatelskym sborem.
Nevíte, kam míří.
Ale nikdo to zrovna po vás ani nechtěl.
Prostě se blížil termín uzávěrky objednávek kroužků na další sezonu,
a byly ohlasy od chovatelů i z různých ZO, že lidé nepotřebují kroužkovat,
když se zvíře nedá posoudit. V tom případě se dá chovat/vystavovat
bez kroužků. Je to pohodlnější a pro zvíře i bezpečnější a přirozenější.
O kroužek se nikde nezachytí.
Nicméně i přesto raději vznikla blesková komunikace,
aby se některé nejasnosti ujasnily.
Samozřejmě si můžete myslet, že jsem naivní, nezajímá mě to.
A krásně vidíme na příkladě Klubu vlašek, že komunikace oficiální
je v takovýchto případech sice báječná, ale jaksi "nepružná".
Čekat 11 dnů na to, že se mi dostane odpovědi, že dostanu odpověď,
je, řekněme, nepraktické - i vzhledem k tomu termínu.

No, takže ani po přešlápnutí se pro mne nic nemění a to ostatní zas nezajímá mě, ale i tak dík za odpověď.
Ahoj Honzo, souhlasím s tebou, že rychlost není předností ÚOK. Stávající, téměř čtyři týdny, jsou nic proti roku 2014, kdy na oficiální dopis neodpověděli ani za půl roku.
Nicméně na svazových stránkách je zmíněno, že souhrn není definitivní a bude aktualizován. http://www.cschdz.eu/odbornosti/drubez.aspx?d=1
V sobotu 4.8. je setkání drůbežářských klubů. Posíláme tam zástupce s námi autorizovaným seznamem 32 rázů vlašek.
Vojta Kleisner.

A jaká byla odpověď?
Buqice
napsal(a):
Právě že odpovědi bylo několik a každá jiná. Co člověk, to názor. Nakonec na tom srazu by to měli číst a probírat, bylo to poslané přímo jako podněty k tomuto setkání...tak snad z toho vyleze nějaký závěr...
Takže netušíte kdo z UOK toto místo vybral, nebo nám nechcete říci kdo tuhle hovadinu vymyslel?

Tak to není zas tak velký rébus...stačí se podívat na bydliště členů ÚOK...Taky nepojedu, nejkratší trasou to pro mne ukazuje deset hodin na cestě, když centrála svazu je v Praze...No nic, tak třeba příště.
Tak včera jsem dostal odpověď také. Chtěl bych být optimistou a věřil, že prvotní návrh bude upraven dle připomínek. Na druhou stranu jsem spíše realista a vím, že někteří funkcionáři by se raději kousli do jazyka než přiznali chybu. Snahu předsedy ÚOK věc vyřešit vítám a přeji mu podporu účastníků setkání.
Termín a místo setkání bylo pro mě rovněž nemilým překvapením. Dostalo se mi vysvětlení, že důvodem je vyčerpaný rozpočet ÚOK na podporu klubů a tak snaha pořadatele byla vše uspořádat co nejrychleji a s co nejnižšími náklady. Obávám se však, že dobrý úmysl se projeví účastí a tím i kvalitou setkání. Rovněž předpokládám, že svazové prosotora by na tuto akci byly zdarma, uprostřed republiky a dobrou dostupností veřejnou dopravou.
Tvůrcům směrnice, kteří za půl roku na cestovních úhradách projezdili rozpočet na celý rok viz. zápis ze zasedání ÚV ČSCH z minulého týdne, tak zase narostou křídla. My jsme dali klubům možnost se vyjádřit, ale oni neměli zájem přijet. Co na tom, že on si výlet nechají proplatit ze svazového rozpočtu a zástupci klubů si to zaplatí z kapsy klubové popř. své.
Mě by jen zajímalo, co hulili, když seznam "vytvářeli".
Proč je v seznamu Šedá oranžovokrká, když bez Oranžovokrké
(kterou "zrušili") nemůže existovat? Dominantní šedá za pár generací
zruší kresbu a bez přilití syté oranžové krve zůstane jen šedá.
Proč modernější "podráz" v seznamu zůstal a mateřský-původní ráz zmizel?
Totéž zlaté bíle lemované.
Kdy prošly Stříbrně rodobarvé šedoprsé uznávacím řízením?
Kolikrát předtím byly vystaveny na CV?
Opravdu museli připsat dodatek o tom, že co se předtím "smělo"
posoudit dle uvážení posuzovatele, už se nově nesmí?
* * *
Vojto, díky za vše. Kdyby zástupce stál o doprovod a jel tak nějak od Plzně
nebo Prahy, tak bych se klidně přidal. Cestu uhradím.
Proč nevznikl seznam vyškrnutých rázů?
Proč s ním nebyli všichni dostatečně obeznámeni?
Dodnes mnozí posuzovatelé netuší, jaké změny se udály,
neb by museli porovnávat všechna plemena a všechny rázy.
Seznam nikde neexistuje.
Odmítám 2 pozvánky na výstavu týdně, pořádající ZO
ani netuší, k jakým změnám došlo.
Bylo nezbytně nutné toto provádět uprostřed chovatelské sezony?
Bude seznam aktualizován a bude se dělat, jakože se nic nestalo?
Nebo byly některé rázy vynechány naprosto vědomě a záměrně
a chystá se pro ně přepracování popisu-standardu?
Pro náhle a nediskutovaně vynechané rázy bude platit stejné uznávací
řízení jako pro rázy nové? Je uvažováno tzv. "zkrácené" uznávací řízení
pro vyškrtnuté rázy?
Buqice
napsal(a):
Já myslím že lidí s názorem tam bude dost :) Já jsem si svoje napsala, předseda si svoje taky napsal, poslali jsme to všude kam bylo třeba, takže za nás názory mají. Ono to písemnou formou má taky svoje výhody.
To jo. U papíru je hlavně jistota, že v náhlém hnutí nikomu nerozbije hubu.
http://www.cschdz.eu/uv-csch.aspx v odkazu na něj máte telefon.
pastevecovci
napsal(a):
http://www.cschdz.eu/uv-csch.aspx v odkazu na něj máte telefon.
Díky,
už jsem s ním mluvil. Vše, co mi řekl by mělo být v oficiálním zápisu.
J.S.
Námitky k novému seznamu uznaných plemen a barevných rázů posílejte písemně Ivanu Pavlovi do KONCE SRPNA. Viz zápis ze setkání ÚOK s kluby :
...
Zápis č.5/2018 z jednání zástupců Ústřední odborné komise chovatelů drůbeže se zástupci klubů chovatelů drůbeže, které se konalo 4.8.2018 v penzionu Veritas ve Vranovicích.
Přítomni:
Zástupci ÚOK : Rohrer Václav ml., Hertl Miloslav
Zástupci klubu – australek (Jiří Soukup), araukan (Miroslav Pawlas), barneveldek (Jan Bouma), plymutek (Jaroslav Těšínský), vyandotek (Pavel Hrubeš), vlašek (Josef Buršík), českých slepic (Milan Kosík), českých hus (Ivan Pavel), zakrslých a smaragdových kachen (Roman Morávek), hempšírek (František Stávek), leghornek (Josef Blažek), sebritek (Jaroslav Kalaš), krůt a perliček (Pavel Talaš)
Host : Josef Vilhelm
Zapisovatelka : Lydie Čajková Pecháčková
Omluvil se :
Klub – maransek, sasexek, velsumek, rodajlenek
Nezúčastnil se :
Klub – hamburčanek, rousných zakrslých slepic, šumavanek
Program :
1) Úvod – zahájení
2) Představení klubů (plán speciálních výstav, barevné rázy, počty členů)
3) Uznávací řízení kontrolovaných chovů v roce 2018 (počty zájemců o kontrolované chovy dle nové směrnice)
4) Návrh na výstavnictví a dotací pro kluby (presentace klubů na CV, expozice nebo speciální výstavy na CV)
5) Návrh na klubové líhně a testování drůbeže.
6) Diskuse – různé
7) Závěr
Ad.1) Úvod
Jednání svolali Václav Rohrer ml. (zástupce ÚOK CHD pro práci s kluby) a Miloslav Hertl (zástupce ÚOK CHD pro výstavnictví a testování drůbeže) e-mailem rozeslanou pozvánkou.
Setkání zahájil v 10.00 hodin Václav Rohrer ml., přivítal přítomné členy ÚOK a zástupce klubů.
Zapisovatelkou byla jmenována Lydie Čajková Pecháčková, ověřovateli Jiří Soukup, Josef Blažek.
V úvodu Václav Rohrer ml. vysvětlil, proč se setkání koná v této době a proč právě ve Vranovicích. Dle jeho slov bylo Václavu Rohrerovi ml. tajemnicí ÚOK CHD sděleno, že na setkání ÚOK CHD s kluby nejsou finanční prostředky, rozhodl se proto uskutečnit setkání ve své režii (občerstvení atd.). Protože se jednání ÚOK CHD bude konat v září, bylo třeba ještě předtím prodiskutovat se zástupci klubů jejich názory a připomínky k uznávacím řízením kontrolovaných chovů, testování drůbeže, výstavnictví, dotacím pro kluby a načerpat od klubů informace o počtech členů, barevných rázů a o plánech speciálních výstav.
Ad.2) Představení klubů (plán speciálních výstav, barevné rázy, počty členů)
Klub chovatelů araukan : Miroslav Pawlas uvedl, že - klub araukan má 32 členů z České a Slovenské republiky. Klub pořádá každoročně jednu speciální výstavu při velkých výstavách v Čechách a na Moravě (CV v Lysé nad Labem, Přerov, KV Morávia v Brně). Členům klubu klubová výstava při velkých výstavách vyhovuje z důvodu většího počtu návštěvníků na těchto akcích, což přispěje k větší propagaci plemene.
Dále uvedl, že klubu nevyhovuje stávající místo setkání ÚOK CHD s kluby a jako místo příštího setkání navrhl Kolín, Pardubice, Olomouc. Uvedl, že klubu chovatelů araukan postačí setkání 1x do roka, protože v dnešní době lze spoustu věcí řešit e-mailovou korespondencí.
Klub chovatelů australek : Jiří Soukup uvedl, že klub australek má 11 členů a že momentálně se v klubu chovají dva barevné rázy ( černý a modrý). Klub pořádá speciální výstavy v Týništi nad Orlicí, protože členové klubu jsou toho názoru, že pořádat speciální výstavu při velkých výstavách je nesmysl z důvodu nepřítomnosti chovatelů zvířat při a po posouzení. Uvedl, že speciální výstavy by měly členy klubů vzdělávat, pro velké výstavy se dle Jiřího Soukupa hodí spíše klubová expozice. Letošní výstava se uskuteční 14. října.
Místo setkání zástupci klubu vyhovuje a klub nemá problém se zúčastnit setkání kdekoli v ČR. Protože e-mailová korespondence nemůže vyřešit všechny problémy a část členů klubů neovládá práci s počítačem, navrhl setkání ÚOK CHD s kluby alespoň 2x do roka.
Klub chovatelů barneveldek : Jan Bouma omluvil předsedu klubu Miroslava Horáka, který měl původně na setkání dorazit. Uvedl, že klub má 19 členů z ČR a 1 člena ze SR, kteří chovají 6 barevných rázů barneveldek z toho některé ve zdrobnělé formě. Členové klubu preferují menší speciální výstavy například loňském a letošním roce v Ledči nad Sázavou kde se zpravidla představí kolem 32 voliér a chovatelé mají možnost s posuzovatelem probrat problematiku chovu barneveldek a vyměnit si zkušenosti a posléze i chovný materiál. Členové klubu chovatelů barneveldek v loňském roce vystavili svá zvířata i na Evropské výstavě barneveldek v Holandsku.
Uvedl, že zástupci klubu chovatelů barneveldek nemají problém dojet na setkání kamkoli v republice a klubu by stačilo 1x setkání ročně.
Klub chovatelů českých hus : Ivan Pavel uvedl, že klub má v současné době 60 členů. V klubu je momentálně 49 chovatelů českých hus,11 chovatelů českých hus chocholatých,6 chovatelů českých hus královských ( novošlechtění ). Dále uvedl informace o genetických zdrojích českých hus v roce 2018, kdy je ve 29 chovech českých hus 59 kmenů (157 chovných zvířat). V 9 chovech českých hus chocholatých je 23 kmenů (66 chovných zvířat).
Chovné kmeny se skládají z 1 housera a 1-4 hus. V klubu se líhne rodokmenně a vede se evidence po obou rodičích. Zdůraznil, že se klub se zaměřuje na plemenářskou práci (evidenci chovů genetických zdrojů, rodokmenů, evidenci odchovů) a že klub poskytuje členům registrační kroužky zdarma.
Klub pořádá klubovou výstavu s bonitací v Třebechovicích pod Orebem, kde například v roce 2017 bylo vystaveno 249 zvířat. Letošní výstava se bude konat 20. – 23. září. Uvedl, že propagační klubové expozice jsou každoročně v Žirči v srpnu a v prosinci v Brně na výstavě Morávia. Velké množství chovatelů českých hus každoročně vystavuje na CV v Lysé nad Labem a klub má expozici genetických zdrojů opět na výstavě v Lysé nad Labem v říjnu.
Klub preferuje setkání s ÚOK CHD minimálně 2x ročně ideálně ve středu republiky.
Klub chovatelů českých slepic : Milan Kosík uvedl, že klub má v současné době 39 členů z toho 11 chovatelů má své chovy vedené jako genetické zdroje. Dále, že členové klubu chovají české slepice ve 4 barevných rázech a že klub bude letošní klubovou výstavu pořádat spolu s klubem australek v Týništi nad Orlicí. Na velkých výstavách typu CV klub chovatelů českých slepic klubovou výstavu nechystá.
Na setkání klubů s ÚOK CHD by zástupce klubu chovatelů českých slepic dorazil kamkoli v republice, klubu by vyhovovala 2x setkání ročně.
Klub chovatelů hempšírek : František Stávek uvedl, že klub má v současné době 24 členů, kteří chovají 2 barevné rázy hempšírek ve velké a zdrobnělé formě. Dále uvedl, že v loňském roce pořádal klub speciální výstavu v Brně při krajské výstavě Morávia, ale pořádá klubové výstavy vícekrát do roka, samostatně, nebo při menších výstavách kde je více času na předávání informací a chovného materiálu. K tomu doplnil Václav Rohrer, že 6 členů klubu má zájem o uznání plemenných chovů a vede rodokmeny a už 3 roky záznamy o chovných zvířatech.
Klub chovatelů hempšírek má zájem o setkání s ÚOK CHD 2x do roka kdekoli v republice.
Klub chovatelů krůt a perliček : Pavel Talaš omluvil předsedu klubu, který se na poslední chvíli nemohl dostavit, bohužel tak neměl k dispozici přesné počty členů a zvířat která členové klubu chovají. Uvedl alespoň, že klub chovatelů krůt a perliček sdružuje chovatele několika plemen a barevných rázů krůt například české ve dvou barevných rázech, německé v několika barevných rázech, krůty naraganset a několik barevných rázů perliček. Klubová výstava se každoročně koná v Třebechovicích pod Orebem. V loňském roce se klub presentoval i v Brně na výstavě Morávia a na CV v Lysé nad Labem kde má klub každoročně expozici zvířat. Pro nezájem členů klubu klub prozatím samostatnou výstavu nechystá.
Dále uvedl, že zástupce klubu chovatelů krůt a perliček dojede v případě potřeby kamkoli v republice.
Klub chovatelů leghornek : Josef Blažek uvedl, že klub leghornek má 13 členů bohužel převážně starší generace, nejvíc členů je z Moravy. Dále uvedl, že polovina členů si sama líhne kuřata od svých zvířat a posteskl si, že druhá polovina kuřata kupuje a i díky tomu už plemenářská práce není, co bývala. Josef Blažek sdělil, že 3-4 kmeny zvířat v klubu má jen on. Problémem klubu leghornek je počet chovatelů a věk členské základny, od kterého se odvíjí nižší účast na výstavách klubových, ale i celostátních, na kterých se klub snaží vystavovat i kvůli propagaci plemene. Speciální výstavu pořádá klub 20. října v Jezeřanech formou stolního posuzování, které je pro chovatele přínosnější. Uvedl, že klub vydává zpravodaj, který zástupce klubu přinesl k nahlédnutí.
Pro zástupce klubu leghornek je pro místo setkání s ÚOK CHD nejpříhodnější střed republiky 2x do roka.
Klub chovatelů maransek : Protože se zástupce klubu maransek na setkání nedostavil, přečetl jejich připomínky Miloslav Hertl z e-mailu, které klub zaslal. V něm se píše, že v současné době má klub 32 členů a momentálně je v klubu chováno 6 barevných rázů maransek. Počty barevných rázů chovaných jednotlivými chovateli bohužel nelze momentálně uvést zcela přesně, protože od některých členů klub neobdržel aktuální informace. Klubové výstavy klub v minulosti pořádal při výstavě Náš chovatel v Lysé nad Labem, v loňském roce klubovou výstavu přesunul na CV tamtéž a dále uspořádal pro své členy stolní posuzování ve Staré Boleslavi.
Pro členy klubu chovatelů maransek je místo setkání ve Vranovicích nevyhovující a preferují střed republiky (Praha, Kolín) počet sekání klub neupřesnil.
Klub chovatelů plymutek : Jaroslav Těšínský iformoval, že klub plymutek funguje od roku 1908 a má nejširší chovatelskou základnu v české republice 120 chovatelů plymutek i když v posledních letech klub zaznamenal pokles členů. Klub vydává 4x do roka zpravodaj + ročenku (kvůli členům klubu, kteří nemají internet), dále pořádá hlavní klubovou výstavu v Chlumci nad Cidlinou + další 4 expozice a to v Žirči, Studénce, Třinci a Novém městě nad Metují. Dle J. Těšínského klub nemá zájem pořádat klubovou výstavu při celostátních výstavách, pro takovou akci se hodí spíše ukázková expozice. Ale členům klubu, kteří mají zájem vystavit i na celostátních výstavách klub posléze proplácí klecné.
Setkání s ÚOK CHD dle zástupce klubu postačí 1x ročně, s nyní zvoleným místem nemá zástupce klubu problém.
Klub chovatelů sebritek : Slova se ujal Jaroslav Kalaš, který byl klubem sebritek pověřen účastí na setkání, uvedl, že klub má 19 členů a zastřešuje 3 plemena. Má vypracovánu metodiku šlechtění plemen,9 plemenných chovů,5 šlechtitelských. Speciální výstavu pořádá klub každoročně v Bohdalově. Na celostátních výstavách vystavují jen jednotliví chovatelé. Pro speciální výstavu na CV není dle zástupce klubu vhodný termín.
K místu konání neměl zástupce klubu připomínky a setkání s ÚOK CHD klubu vyhovují 2x do roka.
Klub chovatelů vlašek : Za klub vlašek na setkání dorazil Josef Buršík, uvedl, že klub, který letos oslavil 50 výročí založení má 34 členů. Klubové výstavy, které se konají v Nezvěsticích ( letos to bude 1.prosince) a posuzují je specialisté na plemeno, bývají obsazeny 120 – 150 kusy zvířat. Této klubové výstavy se mohou zúčastnit i chovatelé, kteří nejsou členy klubu. Pro celostátní výstavy je dle zástupce klubu vhodnější ucelená ukázková expozice zvířat.
Zástupce klubu nemá problém zúčastnit se 1x do roka setkání s ÚOK CHD kdekoli v republice.
Klub chovatelů vyandotek : Zástupce klubu Pavel Hrubeš informoval, že klub chovatelů vyandotek má v současné době 15 členů, kteří chovají 8 barevných rázů vyandotek ve velké formě a 9 barevných rázů vyandotek zdrobnělých. Speciální výstavy klub pořádá vždy první týden v listopadu v Kolíně od roku 1989, letos to bude již 29 ročník. Postěžoval si na stále se snižující počet chovatelů, stávající počet chovatelů chová většinou 1-2 kmeny jednoho barevného rázu. Dále uvedl, že v posledních letech narůstá zájem o prodejná, chovná zvířata na výstavách a proto by bylo třeba, aby na výstavách bylo více prodejných zvířat a bylo by dobré, kdyby si kluby daly do podmínek, aby každý chovatel (vystavovatel) na speciální nebo celostátní výstavě, dal minimálně jedno zvíře k prodeji.
Zástupce klubu nemá problém dojet na jakékoli místo setkání s dobrou dopravní dostupností. Dle zástupce klubu ví kluby nejlépe, co potřebují a setkání by měla stačit 2x do roka. Ale hlavně by na taková setkání měli jezdit chovatelé zapálení pro věc a nikoli si účast na nich jen odsedět.
Klub zakrslých a smaragdových kachen : Zástupce klubu Roman Morávek přítomným sdělil, že klub zakrslých a smaragdových kachen byl založen v roce 2016 a momentálně má 16 členů. Speciální výstavy se konají při Krajské výstavě jihomoravského kraje (Morávia) v Brně, kdy bylo na první a druhé výstavě vystaveno 120 zvířat, v letošním roce klub předpokládá, že bude vystaveno cca 60-80kusů.
Zástupce klubu preferuje jako místo pro setkání střed republiky v čase po speciálních výstavách 1-2x ročně.
Ad 3) Uznávací řízení kontrolovaných chovů dle nové směrnice v roce 2018
Václav Rohrer ml. se přítomných zeptal na připomínky ke směrnici a kolik chovatelů v jednotlivých klubech má zájem se do uznávacího řízení dle nové směrnice přihlásit.
Zástupci klubů odpovídali postupně -
Klub chovatelů araukan – Nikdo z klubu nemá zájem o kontrolovaný chov, klub má málo členů a mnoho barevných rázů. Nikdo v klubu nevede rodokmeny.
Klub chovatelů australek – Nikdo se do uznávacího řízení nepřihlásil, členové nemají o kontrolované chovy dle nové směrnice zájem.
Klub chovatelů barneveldek – Směrnice znemožňuje založení kontrolovaných chovů, nikdo z klubu nemá zájem.
Klub chovatelů českých hus – Klub se řídí směrnicí o genetických zdrojích.
Klub chovatelů českých slepic - Klub se řídí směrnicí o genetických zdrojích.
Klub chovatelů hempšírek – O přípravné chovy žádá 6 chovatelů.
Klub chovatelů krůt a perliček – Vzhledem k malé chovatelské základně nemá zájem nikdo z členů, navíc podmínky směrnice nelze splnit, kapitola III. odstavec „b“ tedy 100 ks evidovaných chovných zvířat.
Klub chovatelů leghornek – Vzhledem k malé a převážně starší chovatelské základně členové klubu o kontrolovaných chovech neuvažují.
Klub chovatelů maransek – Do uznávacího řízení pro kontrolovaný chov za stávajících podmínek se zatím nikdo přihlásit nechce, vzhledem k tomu, že pro běžného chovatele, omezeného časovými a prostorovými možnostmi, je celkem nereálné splnit tyto podmínky (např. udržovat tři generace zvířat v předepsaných počtech). Bylo by žádoucí přehodnotit podmínky pro uznávání těchto chovů.
Klub chovatelů plymutek - Do uznávacího řízení pro kontrolovaný chov za stávajících podmínek se zatím nikdo přihlásit nechce.
Klub chovatelů sebritek – V klubu je 9 plemenných a 5 šlechtitelských chovů, je předpoklad, že by o uznávací řízení požádali všichni členové klubu.
Klub chovatelů vlašek - Do uznávacího řízení se chce přihlásit 1 člen klubu.
Klub chovatelů vyandotek – Pavel Hrubeš navrhl tuto novou směrnici pro kontrolované chovy zrušit a současně jako náhradu požadoval zřízení zcela nové kategorie „ speciálních chovů „ jejichž parametry však blíže nespecifikoval. Pavel Hrubeš řekl, že směrnici nerozumí, uvedl, že získal doplňující informace na ministerstvu zemědělství, kdy při nedodržení podmínek v těchto uznaných chovech hrozí při kontrole plemenářské inspekce vysoké pokuty.
Navrhuje zrušit směrnici a držet se ověřených postupů, kdy rodokmeny mohou chovatelé vést i v neuznaných chovech. Pavel Hrubeš uvedl, že v minulosti se kontrolovanými chovy také zabýval a v nové směrnici jsou podle něj zbytečnosti, které chovatele jen odrazují. Navíc, když budou chovatelé chtít, stejně směrnici obejdou. Podle něj je zbytečně drahé provádět uznávací řízení chovu u chovatele (chovatel je musí zaplatit), když je možné konkrétní chovná zvířata posoudit na výstavách (srovnávací měřítko). Ohradil se k počtům chovných zvířat (100 kusů v chovu) a k nemožnosti použít importovaná zvířata.
Na to reagoval Ivan Pavel poznámkou, že Pavel Hrubeš byl součástí týmu vytvářejícího směrnici, takže nechápe, proč se proti ní ohrazuje až nyní. Připustil jím uváděnou možnost udělování pokut plemenářskou inspekcí. Tyto pokuty však s naší směrnicí nijak nesouvisí, nejsou stanovené pouze pro drůbež, ale plemenářský zákon je uvádí jako všeobecné sankce za porušování povinností v oblasti plemenitby zvířat.
Dále uvedl, že ve směrnici není žádný zákaz využívání importovaných chovných zvířat, samozřejmě za předpokladu, že mají rodokmen. Pro zvířata, která rodokmen nemají je možno využít nové kategorie přípravných chovů, ve kterých lze v průběhu dvou generací plnohodnotný rodokmen jejich potomků vytvořit.
Ke kritice na minimální počet plemenářsky evidovaných 100 kusů zvířat uvedl, že na přechodnou dobu může být tento počet snížen až na 30 kusů. Přesnější informace o tom, která zvířata lze takto započítávat, budou získány až po dokončení komplexního systému svazové evidence, na kterém se v současnosti pracuje. V každém případě se bude jednat o všechna zvířata evidovaná v rámci chovatelských klubů.
Dále poznamenal, že uznávání kontrolovaných chovů posouzením jejich „ vzorků „ na výstavách, které požaduje Pavel Hrubeš, tato směrnice samozřejmě připouští. Uvedená možnost však závisí na aktuální situaci v konkrétních chovech a rozhodnout o ní je proto v jednotlivých případech plně v kompetenci hlavních klubových hodnotitelů.
Václav Rohrer ml. podotkl, že podmínky směrnice je pro členy klubů většinou nesplnitelné a proto o ni ve většině nemají zájem.
Ivan Pavel odpověděl, že směrnice tu byly vždy, ale oproti dřívějšku je nyní možné použít do plemenného chovu kohouta z přípravného chovu. Chovatelům se jen nechce vykonávat práci spojenou s plemenařinou. Dále uvedl, že obecně po roce 1990 šla kvalita zvířat dolů, částečně i díky zvýšené možnosti dovozu zvířat ze zahraničí. Přesto by určitě kluby plymutek, barneveldek a australek mohly dát plemenné chovy dohromady. Ivan Pavel uvedl, že bude třeba požádat o souhlas se zapsáním osobních údajů do rodokmenů.
Václav Rohrer ml. se zeptal jak je možné, když bylo řečeno, že se ruší všechny dosavadní plemenné a šlechtitelské chovy je tomu najednou jinak (např. klub chovatelů sebritek)? Josef Buršík a Pavel Hrubeš s ním souhlasili a poznamenali, že vše je v zápisu ze zasedání ÚOK CHD.
Ivan Pavel odpověděl, že kluby jsou koordinátory šlechtění plemen v plemenných chovech a chovatelé, kteří mají zájem o znovuuznání plemenného chovu musí o něj každým rokem znovu žádat. V loňském roce se uznávací řízení neprováděla, čekalo se na novou směrnici.
Pavel Talaš se tázal, když klesne evidovaná populace v plemenných chovech určitého plemene pod stanovený limit, zruší se všechny plemenné chovy daného plemene? A jakým způsobem se získávají informace, kolik zvířat daných plemen drůbeže se v tom určitém roce v ČR chová?
Ivan Pavel odpověděl, že se počty zvířat odvíjí od zvířat nahlášených z okresů.
Josef Blažek poznamenal, že ve formulářích při každoročních soupisech zvířat, které okresy odesílají ÚOK CHD není o evidenci plemen ani zmínka.
Pavel Talaš dodal, že na svazových webových stránkách neexistuje formulář pro každoroční hlášení počtů zvířat konkrétních plemen chovaných na jednotlivých okresech. A ani se takové sčítání na okresech neprovádí.
K tomu poznamenal Jaroslav Kalaš, že on léta takovou statistiku ve svém okrese vede a má o počtech zvířat chovaných plemen na okrese přehled. Na to Pavel Talaš odpověděl, že je to ale v tom případě jeho soukromá iniciativa.
K tomuto tématu se vyjádřil Josef Vilhelm, který potvrdil, že se podobná oficiální evidence plemen na okresech neprovádí a bude třeba pro ni vypracovat formulář. Navíc 1 třetina okresů vůbec nepracuje a bude se muset vyřešit jak z těchto okresů informace získat. Uvedl, že u králíků se plemena také evidují, u drůbeže by se tedy mělo postupovat stejně.
Pavel Talaš položil otázku, jak je tedy možné, že směrnice platí už několik dní, ačkoli neexistuje evidence potažmo formulář k evidenci plemen? A pokud se tedy bude formulář teprve vytvářet, je v tom případě třeba okresům vysvětlit, že se jedná o dvě různé evidence (běžné chovy – evidované chovy)
K hlasovacímu právu na celostátní konferenci chovatelů drůbeže Václav Rohrer uvedl, že bude dělat vše, co bude v jeho silách, aby docílil toho, že budou mít kluby, které jsou garantem šlechtění plemen drůbeže, hlasovací právo na celostátní konferenci chovatelů drůbeže. Dodal, že když to funguje v jiných zemích, kde je po klubech požadována plemenářská práce, bude možné toho docílit i u nás.
Josef Vilhelm odpověděl, že dokud budou platné stávající stanovy, bude problematické něco takového prosadit. K tématu se rozeběhla diskuse, ze které bohužel žádný konkrétní návrh jak situaci řešit nevzešel.
Ad 4) Návrh na výstavnictví a dotací pro kluby
Miloslav Hertl přednesl návrh dotací pro kluby, který bude dle jeho slov po setkání dopracován. Nedoporučil klubové výstavy při CV, posuzovatelé nemají na CV dostatek času na zootechnické posouzení zvířat, které klubová výstava vyžaduje. Na CV doporučuje propagační klubové expozice se zástupci klubů, kteří budou provádět osvětu, propagaci klubu, plemene a budou návštěvníkům a případným zájemcům o plemeno k dispozici.
Dále požádal zástupce klubů o pomoc při získávání garantů na CV, zároveň si posteskl, že v loňském roce kvůli nejasnostem v organizaci přípravy fundusu na CV garanti místo přebírání chovateli dovážených zvířat stavěli nedokončenou expozici drůbeže.
K finanční podpoře klubům uvedl, že každý klub může mít na CV svůj stánek, neplatí čestné ceny, fundus, propagaci, posuzovatele, což je pro kluby velká finanční úspora. Pro zatraktivnění CV pro klubové vystavovatele i koupěchtivé návštěvníky navrhl, aby kluby vystavující na CV dostaly za každé prodejné zvíře v kvalitě, například - EL, SE - 100Kč, VD, DB - 50Kč, US - 0Kč i v případě, že se zvíře neprodá. Klubová zvířata budou po posouzení od neklubových označena razítkem na oceňovacím lístku a budou označena i v katalozích.
Václav Rohrer ml. podotkl, že předseda ÚV ČSCH hodlá sjednotit finanční podporu klubům na CV. Dále uvedl, že se vrací peníze do centrálního rozpočtu, proč tedy není možné dát je klubům.
Miloslav Hertl uvedl, že v roce 2017 bylo klubům za zvířata vystavená na CV vyplaceno 31000Kč.
Ivan Pavel zdůraznil, že posouzení na speciální (klubové) výstavě by mělo být jiné než na běžné výstavě, nebo ukázkové expozici, na speciální výstavě by se mělo jednat o podrobné, zootechnické posouzení. K dotacím pro kluby uvedl, že se už léta marně snaží prosadit výraznou podporu pro plemenná zvířata. Připomněl, že na CV budou opět zvířata řazena dle pohlaví, nikoli smíšené kolekce. A při změně v přihlášce musí být v kleci náhradní jedinec stejného pohlaví, nebo prázdná klec. K tomuto podotkl, že od nedokonale vyplněných přihlášek se odvíjí problémy v katalozích a při prodeji.
Pavel Talaš přednesl požadavek na změnu řazení zvířat na CV, nikoli podle pohlaví, ale podle smíšených kolekcí jednotlivých chovatelů. Ivan Pavel a Miloslav Hertl na tento návrh reagovali odpovědí, že řazení dle pohlaví odpovídá evropskému způsobu vystavování a lépe se porovnávají zvířata stejného pohlaví řazená vedle sebe. Pavel Talaš odpověděl, že si myslí, že lepší je řazení smíšených kolekcí jednotlivých chovatelů za sebou, kdy je možno pohromadě zhlédnout samce i samice z jednoho chovu a dává chovatelům možnost ucelené presentace odchovů. Dále požádal zástupce klubů o jejich názor na věc. Proběhlo hlasování, které dopadlo 6:7 ve prospěch současného systému uspořádání zvířat na CV (řazení dle pohlaví).
Václav Rohrer uvedl, že by bylo dobré na CV zajistit předně expozice s českými plemeny.
Ivan Pavel k tomu podotkl, že by kluby mohly na CV uspořádat také výstavu vajec.
Miloslav Hertl dodal, že by na CV měly být stojánky s fotografiemi a popisky zvířat a že má možnost sehnat slámu a že je třeba udělat CV pěknou.
Pavel Talaš se dále pozastavil nad smysluplností motivovat chovatele k ještě větší účasti na CV s ohledem na prostorové možnosti výstaviště v Lysé nad Labem a personální možnosti sboru posuzovatelů. Vyslovil názor, že větší počet drůbeže se již při současném uspořádání výstavy do pavilonu nevejde.
Miloslav Hertl odpověděl, že umístění většího počtu zvířat je problém výstaviště a Josef Blažek dodal, že nová hala v Lysé nad Labem splňuje evropské parametry a drůbež se může přesunout tam. Pavel Talaš odpověděl, že nemůžeme přemýšlet tímto způsobem, protože v minulosti byli králíci ve staré hale poskládaní na patra a v hale bylo nedýchatelno, navíc v ní nebylo k hnutí, stejně jako když v ní byla vystavena drůbež (příliš mnoho klecí, úzké uličky).
Poté Josef Vilhelm informoval, že na evropskou výstavu do Dánska by měl vést zvířata třípatrový klimatizovaný kamion a v případě nezaplnění jeho kapacity českými zvířaty projevil zájem slovenský svaz chovatelů, který by doplnil volná místa zvířaty slovenskými.
Ad 5) Návrh na klubové líhně a testování drůbeže
Miloslav Hertl přítomné seznámil se záměrem testování drůbeže v zařízení SZeŠ Lanškroun, kde by ale bylo dobré koupit nejdříve odpovídající líheň. Bude prováděno rodokmenné líhnutí, kroužky a křídelní známky Miloslav Hertl již má. Bohužel by se prozatím mělo díky minimu finančních prostředků provádět testování 25 slepic.
V tomto místě Miloslava Hertla přerušili Ivan Pavel a Jaroslav Kalaš s tím, že testování 25 slepic je bezvýznamné,75 slepic je minimum. Miloslav Hertl odpověděl, že k testování většího počtu zvířat bude zapotřebí více finančních prostředků, které momentálně nemá.
Většina účastníků se shodla na tom, že klubové líhně jsou dnes již pasé.
Josef Vilhelm požádal zástupce klubů o zaslání čísla klubových účtů, na která jim budou zasílány finanční příspěvky.
Ad 5) Diskuse
Ivan Pavel uvedl, že aktualizace seznamu uznaných plemen, barevných rázů drůbeže a zpřísnění podmínek pro zapsání nových plemen a barevných rázů v budoucnu je reakcí na současný chaotický stav. Počet chovaných kombinací jednotlivých plemen a barevných rázů se od doby vydání vzorníku v roce 2006 zvýšil z cca 700 na téměř 1100.
V řadě případů se přitom jedná o dovoz tzv. „ nových rázů „ které jsou však nedošlechtěné a následně se opět štěpí na různé fenotypy. Posuzování těchto „ novinek „ jednotlivými posuzovateli je potom, z důvodu omezených a někdy zcela protichůdných informací, značně subjektivní a někdy i velmi rozdílné. Celková situace v sortimentu a kvalitě plemen a barevných rázů drůbeže se tak postupně stala značně nepřehlednou a proto bylo třeba přijmout toto systémové řešení.
V současné době se v ČR chová 200 plemen drůbeže a žádné nebylo ze seznamu vyřazeno a nebyl vyřazen ani žádný barevný ráz, který se u nás v posledních letech vystavoval a posuzoval. Naopak byla řada plemen a barevných rázů do seznamu doplněna.
Pavel Talaš položil otázku, z jakého důvodu v seznamu nejsou například oranžovokrké vlašky, které jsou u nás běžně chovaným a vystavovaným barevným rázem?
Na dotaz Ivan Pavel odpověděl, že tento barevný ráz je v seznamu uveden, pokud není, jedná se o chybu tisku a barevný ráz bude do seznamu zařazen.
Jan Bouma, zástupce klubu chovatelů barneveldek, vyslovil požadavek o zařazení hnědých barneveldek do seznamu uznaných barevných rázů s tím, že tento barevný ráz je chován členem klubu barneveldek.
Požadavku bylo ze strany Ivana Pavla vyhověno, hnědé barneveldky budou ve velké i zdrobnělé formě na seznam doplněny.
Pavel Talaš měl několik připomínek a dotazů (barevný ráz pšeničný / zlatě pšeničný, oprava textu barevného rázu českých šedě divokých krůt, upřesnění názvosloví barevných rázů např. modrá stříbrokrká / modře stříbrokrká). Ivan Pavel podal vysvětlení k těmto dotazům a přislíbil nápravu zmíněných nedostatků ve vzorníku.
Ivan Pavel na závěr uvedl, že pokud má některý z chovatelů pocit, že v seznamu chybí u nás doposud prokazatelně chovaný a vystavovaný barevný ráz, ať se na něj písemně obrátí.
Diskuse trvala do 16.30hod. kdy Václav Rohrer zasedání ukončil.
Zapsala : Čajková Pecháčková Lydie
K ověření odesláno : 10. srpna 2018
Ověřování skončeno : 12.srpna 2018
Ověřili : Josef Blažek, Jiří Soukup na výzvy k ověření nereagoval, proto zápis ověřili : Miloslav Hertl, Václav Rohrer ml.
Děkuji za upozornění na chybu v textu.
Správně: Dnes jsem již potřetí a to na základě zápisu ze setkání s kluby posílal seznam 33 barevných rázů vlašek. Seznam naskenuji a vložím.
Poprvé jsem seznam posílal na předsedu ÚOK před setkáním s kluby. Podruhé na organizátory setkání, takže zástupce klubu jej nemusel, číst. Nyní potřetí na základě zápisu. Někomu se to může jevit jako alibismus a trochu je, ale hlavně se jedná o zkušenost z let minulých. Zkrátka a dobře chci se vyhnout tomu, že klub nereagoval a nic písemně neposlal.
P.S. Škoda, že tvůrce Směrnice tento postup nenapadl před jejím vydáním.
holis
napsal(a):
Něco na tom bohužel bude.
Z uplně jiného důvodu jsem si vyhledal tuto zapadlou diskusi.
Letmo ji pročítám, než ji někomu pošlu, aby se zorientoval.
Ale co mě pobavilo a proč píšu... - o "zemětřesení" v Klubu Maransek
asi už víte (jak se předseda na Facebooku vydával - hodně nenápadně
- za jiný profil a z něj napadal jednatelku Klubu), ale že se i v této diskusi
(z jedné IP adresy!!!) dočtu o Kaprálovi a Holisovi, kteří si vzájemně pochlebují,
to by mě tedy nenapadlo. Koukám, že je to dlouhodobější diagnóza.
OMG
honzapm
napsal(a):
(z jedné IP adresy!!!) dočtu o Kaprálovi a Holisovi, kteří si vzájemně pochlebují,
OMG
Ono by se takové překvapení našlo tady na fauně ve více debatách
honzapm
napsal(a):
OMG
Diagnóza je od začátku jasná.
Choval se jak se choval, mluvil jak mluvil, konal jak konal...
Všichni kdo chtěli to viděli...
A zvolili si ho za předsedu...
Naprosto ukázkový příklad toho kdo dělá funkce, ne ten kdo je nejlepší, ne ten koho všichni respektují, ale ten kdo chce!!! A on chtěl!! Ti ostatní nechtěli... No tak ho zvolili, aby to nemuseli dělat oni...
Nikdy jsem se za někoho neschovával, nikdy jsem se nebál říci svůj názor. Na fb drbarnu jsem řekl, že nikdy nevlezu. Vždy jsem se snažil udělat pro klub to nejlepší. Teď budu fandit novému výboru aby byl ještě lepší než ten minulý. Věřte nebo ne, já mám svědomí čisté. Přeji všem hezký den. ☺
Tak rekapitulace, když to teda musí být .
Existuje záhadný pan Kaprál , který funguje na fauně ze stejné mailové adresy , jako pan Kaprál, který vznikl na konci dubna na fb. Mailová adresa zrovna jak na potvoru shodná se jménem předsedy.
Na fb pan Kaprál vytvoří nový, úplně prázdný profil , a jediný co ten profil udělá je , že vleze na maransčí skupinu a začne tam prudit, a praktický každou debatu přesměruje na téma ,, předseda", a píše o něm vysloveně nadšené komentáře . Má naprosto stejné názory jako předseda a stejný styl vyjadřování jako předseda . Je skvěle informován o tom, co se děje v klubu , a podle debat na fauně také o tom , co se děje na výstavách v Litoměřicích. A na fauně inzeruje v Litoměřích. Což posléze vysvětlí tím , že se jmenuje Ladislav Holeček, bydlí u Děčína , ale v Litoměřicích pracuje , a profil mu tvořil zeť, takže on vlastně neví proč má v mailu jméno předsedy , a ne svoje .
Zná se s předsedou zatím pouze po telefonu , ale má opravdu dobré informace o klubu . Potom jede k předsedovi pro kuřata , a to má ještě lepší informace , a znovu debatu na skupině , která do té doby byla výhradně o maranskách , zase přesměruje na předsedu. Předtím ještě stihne že všech sil rejt do vyfocených zvířat , protože jsou zrovna jak na potvoru naše .
Zároveň mi napíše srdceryvnou sz, kde mě seřve na doby, jak to že nebráním svého předsedu ,se kterým jsme toho tolik dokázali , když teď jsou na něj na skupině lidi tak oškliví a pomlouvají ho.. Když mu teda v sz odpovědi upřímně vysvětlím , že bych svého předsedu třeba i bránila ,kdyby ze mě ovšem nedělal kretena a nezkoušel na mě vyfikundace s agentským profilem , najednou už předsedu nebrání , naopak mě odpoví ať ho už neobtěžuju s tím, že on a předseda jedno jsou.
Takže já bych řekla , že pokud teda nejsou jedna osoba , a pan Kaprál předsedu tolik obdivuje, chválí a brání , měl by mit radost , že může pro toho předsedu něco udělat . Ve spojení jsou , když si volají a navštěvují se, tak ať pan Kaprál přijede a potřese mi pravicí. Když , jak psal , pracuje v Litoměřicích, neměl by být problém , aby přijel třeba do Žitenic na výstavu. Podle výroků na fauně tu výstavu navštěvuje nakonec vlastně taky. Pokecáme . Řekne mi třeba : ,,to jsem já , co vyráběl dusno na maransčí skupině, kde byla do té doby pohoda a hovořilo se o chovu ,a byl jsem za to zcela nespravedlivě že skupiny odejitý ...".
Až mi k tomu ukáže občanku, a uvidím tam jméno , příjmení a bydliště , uvěřím v kaprálovu samostatnou existenci , omluvim se předsedovi, pozvu ho na pivo , a s upřímnou radostí oslavím , že se mi vrací některé ztracené iluze .