Kachničky a jiná vodní drůbež

Kachnička mandarinská
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2018 19:24

Zdravím všechny chovatele a příznivce vodní drůbeže, zvláště té okrasné. Již delší dobu jsem měl zálusk na bílé mandarinky. Hledal jsem o nich vše, co se dalo. Pročítal kdejaká ta stará témata a další zdroje informací o chovu, budkách, odchovu... Nakonec už jsem to nevydržel a i když jsme ještě s tátou letos nevybagrovali rybníček, mi táta svařil voliéru pro kachničky. Její rozměry jsou 2 m délka, 1,5 m. šířka a výška asi 100-120 cm. Sám jsem si ji vypletl pletivem, nahoře je to z půlky zastřešené. Pod stříškou mají vyřazenou letovou klec pro holuby, aby měly kam zalézt, ale většinou nocují na větvích, co tam mají opřené, a na střeše budky. V nezastřešené části mají korbu na kolečka z plastu na koupání, je to praktické na výměnu, proti blátu na zemi písek a kameny. Ve voliéře je i krmím, dostávají směs pšenice, slunečnice, kukuřice a gritu (převaha pšenice).

28.11.2018 19:25

Mám tam 2 nepříbuzné páry bílých mandarínek, jeden nepříbuzný pár skořicových mandarínek, 1 nepříbuzný pár přírodních karolínek a pak ještě dvě plonkové kačenky (mandarinka, karolinka), které už prodávám. Ty první kachničky jsem si sehnal koncem září a byly to bílé mandarinky, pár. Byly asi měsíc a půl jenom v páru. Pak jsem si dovezl 0,1 skořicovou. Pak byla burza a dovezl jsem pár karolinek a skořicového mandaríňáka (nekřídlovaný ) Potvora karolíňák hned zdrhnul pryč, že mě napadlo je nechat puštěné bez dozoru. Někdy teď v listopadu mi jeden známý nechal za symbolickou cenu (že s nimi končí) další pá bílých mandarínek, přírodních karolínek a 0,1 přírodní mandarínky. Nechával jsem je zpočátku zavřené ve voliéře, aby si zvykly. Pak jsem je pouštěl pod dohledem na chvíli a přitom mi dvakrát zdrhnula ta nověji pořízená 0,1 bílá m., poprvé přišla sama, podruhé jsem ji chytil v křoví před domem. Na ni a jejího kačera jsem dal pozor a asi týden je nechal zcela uzavřené, pak jsem od včerejška je začal pouštět odpoledne s ostatními (už nějakou dobu byly puštěné venku celodenně všechny kromě nich). Už si navykly a o útěk se přestaly snažit. Ještě na ně chvíli budu dohlížet a pak je začnu nechávat venku

28.11.2018 19:28

Ty první bílé m. jsem usazoval 2 týdny, pak další týden šly jen pod dohledem a pak už normálně celodenně. A to je v plotě díra jak něco, kterou chodí husy a kačeny na neoplocenou pastvu.
S mými zakrslými kačenkami se snášejí relativně v pohodě, až na to, že když jsou zakrslé na malém jezírku na koupání, tak tam kachničky nechcou, a odeženou je na břeh (ne nijak agresivně), jinak si jich nevšímají. Ani české husy si kachniček skoro nevšímají, výběh je dost velký a husy je akorát odeženou od břehu nádržky, když se tam ony koupají, ale neštípají je. Kachničky se koupají u sebe doma ve své nádržce z korby, ale budu muset bojovat s ledem (teplá voda, kladivo).

28.11.2018 19:30

Budek mám pět, tři z toho jsou pro kachničky už vyzkoušené, z prken, mají ale dosti velké ty vstupní díry, jednu jsem udělal letos sám z prken a jedna je z kmene vyrobená od táty a v té mi letos vyvedla zakrslá kačena 9-10 mladých. Ale mám ty budky blízko vodní nádržky se zakrslými kačkami, otočené k vodě. Kachničky občas okolo projdou, z břehu je zakrslé nikam neodhání, ale zatím se u budek nezdržují. Přemýšlím o přemístění pod meruňku, což je asi 6 metrů dál, protože se tam rády zdržují. Dneska tam stály, pískaly, mandaríňáci natahovali krky, ježili chocholky, zřejmě se dobře bavily, karolíňákovi se líbí ta mandarínka (přírodní), ta naštěstí půjde pryč, ale ke svojí karolínce se taky dosti má, už s ní jednou hnízdil.

28.11.2018 19:34

Ten pár karolínek je ročník 17, první pár bílých mandarín ročník 18, druhý pár bílých 17, skořice jsou ročník 18 a ty dvě kačenky navíc karolín. 18 a m.16.
Všechno až na skořicového kluka mandarínky je kupírované. Já teda mám záměry jejich mladé tímto způsobem nemrzačit, ono je rozumnější to jednou ročně chytit a ostříhat. Hodlám si nějaké pak nekupírované nechat jako páry. Člověk se může rozhodnout, zda je bude mít střižené pořád, nebo nechá lítat kačera a kačenku ostříhá, jak moc to ostříhá, když jde to i tak, že třeba popoletí, ale nedoletí daleko. Dají se tam nechat 3 ruční letky zkraje, aby nebylo tak vidět, že to je ustřižené.Zatímco kupírované, tam to předloktí prostě chybí. Můžou být kupírované špatně jako můj karolíňák, ten má od kloubu ještě 3 ruční letky, a uletí tak metr do dálky, nejvíc 30 cm do výšky. Nebo dobře, dle návodu, a nebo jim tam chybí ta paletka (křidélko). Já to klidně dám o trochu levněji než se to prodává, ale nechci mrzačit kachňata jenom kvůli tomu, aby nikdy nevzlétla.
Tomu skořicovému jsem vytrhl kromě tří největších ruční letky, počítám, že jak mu dorostou, už bude s kačenkou (křídlovanou) pevně partnersky svázán a nebude se od ní vzdalovat. jinak mu budu muset lítání zatrhnout.

28.11.2018 19:41

Prosím chovatele, kteří se chovem kachniček zabývali nebo zabývají, v případě jejich času a laskavosti o nějaké ty rady ohledně chovu, až budu potřebovat, zároveň Ať toto vlákno poslouží všem, co mají taky zájem lépe tyto ptáky poznat. Vkládejte fotky kachniček a i jiné své hezké vodní drůbeže-ať jde o plemena i druhy kachen, hus, husiček, husic, pižmovek a dalších. Děkuji za všechny příspěvky do tématu.
Mladý chovatel (14) Jakub Erlec

28.11.2018 22:22

Omlouvám se za vstup mimo téma (OT), přispívám jen na pejskařské forum, ale ráda si počtu i jinde. Už mi to ale nedá, milý mladý chovateli Jakube, strašně Vám fandím nejen kvůli Vašemu přístupu a znalostem a přehledu u drůbeže. Především smekám před Vaším písemným projevem ve 14 letech, kéž by všichni Vaši vrstevníci měli tak krásnou čestinu a umění se vyjádřit. A nejen oni. Prostě Kubo, super!

29.11.2018 17:22

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Omlouvám se za vstup mimo téma (OT), přispívám jen na pejskařské forum, ale ráda si počtu i jinde. Už mi to ale nedá, milý mladý chovateli Jakube, strašně Vám fandím nejen kvůli Vašemu přístupu a znalostem a přehledu u drůbeže. Především smekám před Vaším písemným projevem ve 14 letech, kéž by všichni Vaši vrstevníci měli tak krásnou čestinu a umění se vyjádřit. A nejen oni. Prostě Kubo, super!

Díky za chválu. Z češtiny jsem měl vždy za jedna . Je pravda, že hodně mých spolužáků takto dobře nepíše. Tak přece se snažím psát spisovně, aby to po mně šlo přečíst.

29.11.2018 17:36

Jinak já se vrátím ke kachničkám. Dnes byly všechny puštěné od rána do večera venku. Kvůli tomu jednomu páru bílých jsem dnes zavřel na pole, pro jistotu. V sobotu jim to už zkusím nechat na pole otevřené. Všechny už touto zkouškou prošly, nezdrhají. Ty novější bílé už si asi taky zvykly, časem budu nechávat zas otevřeno ven, je to důležité, aby se husy mohly pást na poli a létat nad ním, mám ty lehoučké létavice zvané češky, létá moc dobře i houser, a to je pěkná váha. Ale křídla má veliká, nemá problém letět do výšky až 10 m a uletí určitě 200 m, ono možná i zdaleka víc, když by se muselo. ale je tam za pozemkem plotem neoddělená rušná silnice a za ní nikdy nejdou ani neletí.
Když jsem u létání, tak skořicového mandaríňáka jsem nestříhal, ale letky jsem mu vytrhl. Už mu to tři týdny roste. Lítá pořád jenom nízko, nejvíc naráz 30 m. Jednou seděl nahoře na voliéře, což i jeho kačenka. Ta je kupírovaná. Musela tam po pletivě vyšplhat, asi metr dvacet vysoko.
Tyhle kachničky mi samozřejmě dělají radost, ale prostě byly zmrzačeny a bez toho lítání to není úplně ono. Takže se na další sezonu velice těším.

29.11.2018 17:48

Karolínky. Kačer je skutečně velikánský kus, na to, že je karolínka. Určitě si po něm nechám syny, nebo dcery. Budou to pěkné kousky, určitě budou pořádné. I ta kačenka je pěkně velká, má takové větší břicho, jde na ní vidět, že nesla. Vloni údajně měla v budce 15-18 vajec, to snesla bez sbírání sama. Pán mi je nechal, že jim výkrmové kačeny (mulardi) zničily hnízdo. Poté sedly na méně vajec po druhé. Opět vypleněno. U mě se to nestane, moje zakrslé k. ani husy hnízda neničí a vejce nepožírají, ba naopak si je samy vysedí.

29.11.2018 17:53

Karolínky (přírodní) a mandarínky (bílé, skořicové a přebytečná 0,1 přírodní). Puštěné v hejnu venku

29.11.2018 17:59

Bílé mandarínky, ty prvně pořízené. Kačírek se již drží u kačenky stále více, zná ji nejlíp a nejdéle ze všech. Dřív mi přišlo, že se mu víc líbí skořicová, ale tuhle se k té jeho přiblížila na 20 cm a on se po ní ohnal a štípl ji, dobré znamení pro mě. Mě by zas tak moc nevadilo, kdyby se to spárovalo přes barvu, ale zas čisté skořice a čisté bílé se podstatně lépe a dráž prodají, než mix (kde je to údajně drtivá většina zhruba půl na půl bílé a skořice, někdy se vyskytne přírodně zbarvený jedinec).

29.11.2018 18:07

Když se pohybují, tak zatím kdejak, ještě nejsou úplně napevno spárované. Nějak už jo, když se zastaví, tak si kačeři jdou odpočívat vedle svých holek, ale s postupující zimou jistě přijde to, že kačeři budou u svých doslova na každém kroku.

29.11.2018 18:11

Nejméně pevný svazek mají skořicové, protože jsou letošní a od dvou chovatelů. Ale naštěstí mají ostatní už vybráno, takže jim nezbývá, než být spolu. V případě nutné potřeby je dám na samotku pod menší přesouvací výběh, a měsíc je tam nechám spolu.

29.11.2018 18:13

Nejméně pevný svazek mají skořicové, protože jsou letošní a od dvou chovatelů. Ale naštěstí mají ostatní už vybráno, takže jim nezbývá, než být spolu. V případě nutné potřeby je dám na samotku pod menší přesouvací výběh, a měsíc je tam nechám spolu.

Ale snad třeba...to půjde samo . Zatím jim ještě asi dám čas, než budu přemýšlet o samotce.

29.11.2018 18:19

Nesmím zapomenout na svoje zakrslé. Pro začátečníky, nenáročné, neutíkají, samy si vysedí a odvodí, skvělé kachny, teda až na ten řev a skutečnost, že při chovu více párů dochází ke vzájemnému sexuálnímu násilí. Dá se to přežít (když teda netopí kachnu 10 kouskú), je to i u březňaček běžné. Ale je tam riziko nemanželských mladých. Proto když dva páry, tak radši třeba bílé a černé, černé a čárkované, divoké nebo strakaté a bílé, možná i čárkované a bílé. Raději tak, abyste pak křížence odlišili. Nebo dát v únoru páry zvlášť od sebe.

29.11.2018 18:54

Letos jsem tam měl u dvou kusů zakrslých sinusitidu (zánět vedlejších nosních dutin), dosud má ten kačírek a kačenka tu jednu tvář opuchlou. Ale zdá se, že už to nemají vevnitř plné hnisu, už je to zřejmě jen povislá roztažená kůže. Tyhle jedince asi přezimuji a na jaře půjdou pustit na jeden rybník.
Na rybník v blízkém Arboretu. Letos jsem tam vystěhoval pár zakrslých, ze kterého kačena neseděla a kačerovi zčernal koneček penisu, nebylo pomoci a doma jsem mu tu část musel amputovat. Úspěšně, bez krvácení, podvázal jsem to. Zaměstnanci tam kačeny na břehu krmí (pšenice, slunečnice, kukuřice) denně. Kačenka tam žila s kačerem skoro půl roku, pak jsem přišel na to, že byla na jedno oko slepá. Krátko po tom zjištění ji něco sežralo. Kačer tam byl měsíc sám, jenom s volně žijícími březňačkami. A dnes přes noc mrzlo (-5), ráno tam kačer seděl ve 30 cm velké dírce v ledu, všechny březňačky odletěly na řeku a chudáka nechali samotného tam, tak mi ho chytli. A kačer, po návratu domů mezi, hned věděl kde je, znal to u nás skoro 2 roky, a byl šťastný, že je po dlouhé době, zase doma. Z rybníka je ve skvělé formě, hezky namaštěný a barevný, moc se mě nebojí. Pro letošní rok je to pro něj šťastný konec příběhu. Možná ho tam na jaře s nějakou kačkou vrátím, možná ho nechám u sebe dožít. Byl to můj první zakrslý kačer, co jsem si koupil,
Dostal 94 bodů jako tehdy letošní kus. Nyní jako dvouletý je stále překrásný, i když nevím, zda kvůli amputaci ještě někdy dokáže oplodnit kachnu. Přišel o poslední centimetr od konce. Je ročník 16, vloni na jaře zplodil dvě pěkné dcery kačenky, z nichž jedna dodnes žije u kamaráda a letos sama odchovala 6 pěkných mladých.
Ta poslední fotka je i s tou kačenkou na jaře, kdy ještě byli u mě. Ostatní-dnešní, vzal jsem toho chlapíka do dílny na ruku a vyfotil, venku je tma jak v pytli.

29.11.2018 23:58
gaston18

XXX.XXX.127.94

Nevím jak u Vás, ale moje mandarinky a karolinky hledaly sebemenší díru v plotě aby zdrhly. Bylo to v době kdy se pářily a hledaly místo k hnízdění. Mají velký výběh, potůček, dvě jezírka přírodně udělaná, budky. Přesto chtěly pryč, nevím proč. Tak na to pozor. Byla by jich škoda.

30.11.2018 15:13

gaston18 napsal(a):
Nevím jak u Vás, ale moje mandarinky a karolinky hledaly sebemenší díru v plotě aby zdrhly. Bylo to v době kdy se pářily a hledaly místo k hnízdění. Mají velký výběh, potůček, dvě jezírka přírodně udělaná, budky. Přesto chtěly pryč, nevím proč. Tak na to pozor. Byla by jich škoda.

Moje to dělaly první týden, než si zvykly. Na jaře už půjdou do nového výběhu s velkým jezírkem. Teď se ani trochu nesnaží utíkat. Já věřím, že kdyby mi utekly, tak je relativně snadno najdu. Tady můžou jít jedině do polí (a já je díky té bílé barvě mandarínek snadno najdu), vlézt někomu do zahrady (a sousedi ví čí to je a vrátí mi je). Voda je od nás (řeka) 800 m přes pole, ale musely by ještě obcházet sousední domy. Díra pro husy na pole je přesně na opačnou stranu než řeka, takže by pravděpodobně šly podél plotu sousedů po našem až k silnici, tam by šly doprava a podle toho, jak vysoko tam jsou ploty, by vlezly do něčí zahrady. A než by odtamtud našly cestu ven, už by se vědělo, že nejsou doma a v krátké době by byly chyceny. Minimálně oboje ty bílé, jsou totiž nepřehlédnutelné. Horší je to se zbytkem. Ale myslím, že by to utíkalo všechno spolu, jako hejno chodí i doma. Navíc tam mám hejno zakrslých kachen. Ty původní bílé pocházejí také z chovu se zakrslými a ty ostatní všechny také z chovů společně s domácími kachnami, takže se s nimi drží. Já akorát když jsem dovezl skořicového kačera z burzy, tak celý den nic a večer vyběhl dírou v plotě celé hejno. Našel jsem je ležet v poli u silnice-10 metrů od ní. Jak mě spatřily, tak utíkaly domů, pak byla zavíračka a teď už žádné hlouposti nezkouší.
Nevím, jaký je důvod toho pokusu u útěk, co se odehrál u Vás. Napadá mě třeba, že se jim nelíbily budky a chtěly jít hledat lepší. Nebo se cítily nesvé, protože jich bylo malé hejno, a chtěly jít na vodu za hejnem divokých.
Každopádně díky za varování, já si to pohlídám, já si je v případě potřeby hodím do voliéry a budu je pouštět pod dohledem po škole.
A taková začátečnická otázka. Kdy se začínají kachničky pářit a snášet? U zakrslé to letos šlo už od března a sedla počátkem dubna, počátkem května se to líhlo. Ve který měsíc tedy začínají snášet?
Děkuji

30.11.2018 20:30
gaston18

XXX.XXX.127.94

No když to tak čtu, tak Vám přeji, aby nezdrhly, protože je může sebrat predátor, než je pochytáte. Ty moje chtěly pryč v době kdy hledaly hnízdění, přestože tady toho mají dost. Jinak pářit se začínají na jaře, duben, květen, ale taky asi podle počasí. U nás na horách je dlouho zima, třeba v nížinách snášejí dřív.
Ať se daří.

1.12.2018 09:16

gaston18 napsal(a):
No když to tak čtu, tak Vám přeji, aby nezdrhly, protože je může sebrat predátor, než je pochytáte. Ty moje chtěly pryč v době kdy hledaly hnízdění, přestože tady toho mají dost. Jinak pářit se začínají na jaře, duben, květen, ale taky asi podle počasí. U nás na horách je dlouho zima, třeba v nížinách snášejí dřív.
Ať se daří.

U nás to s predátory není zas tak žhavé, u nás lítá z dravců nejčastěji káně (myšilov), krahujec, co nejde na nic jiného než na holuby, a dvakrát jsem viděl jestřába, taky ho táhnou holubi, o kachny ani slepice se pernatí dravci u mě nikdy nezajímali. O holuby odjakživa, ale zakrslé kachny, co skoro denně chodí po celém poli, nikdy nesebral ani nezranil žádný dravec. Venku může nějakou uprchlou kachničku dopadnout v noci kuna. Přes den jedině, že by uprchlíci potkali se se psem, ale u nás moc tuláci neběhají, to spíš že by vlezly do cizí zahrady se psy, ale tady to málo hrozí. Jiný predátor je přes den nechytí. Já zkusím s tátou vyřešit jim ten velký rybníček než mi zahnízdí. Tam už budou ve větším bezpečí.

1.12.2018 13:34

Jinak jsem v nížině kolem 200 m.

4.12.2018 09:39
Ni+Pa

XXX.XXX.233.112

Take pridam par foto nasich operencu...

14.12.2018 17:42

V úterý mi uletěl skořicový mandaríňák. Byl doma zvyklý, ale večer při zahánění se mě lekl, přeletěl plot a vlatěl k některým sousedům. Už jsem vyvěsil plakáty že se hledá (i s fotkou), zatím nebyl nalezen. Nešlo o dobrého letce, kvůli vytrženým letkám, neuletí víc jak 50 m, a to jen když musí. Jestli se nevrátí nebo nenajde, je osm stovek v háji a pravděpodobně musím sehnat nového. Nejdřív jsem si říkal, že by na skořicovou holku mohl skákat jeden z těch bílých, on by možná jo, ale jeho bílá žárlí a zrzku od svého kačera odhání, takže ta teď stojí bokem. Dříve, když byly spolu jen 1,1 bílé a přibyla k nim ta skořice, kačer ji bral za svou. Ale i když zrzavou nevemou bílý k sobě, tak jsem rád za to, že si už ta bílá kachna nárokuje kačera pro sebe a drží se stále více spolu, nehrozí přepárování. Ty druhé bílé mandarinky, ty jsou taky u sebe pevně.
Možná by se skořicovou chodil zahýbat, až by jeho sedla, ale to si asi moc připodobňuju k zakrslým.
To je ještě starší foto, kde byli tehdy 3.

14.12.2018 17:52

Karolíňák má aktuálně hned 3 kachny-2 karolinky a 1 přírodní mandarinku, se všemi chodí a všem se velice líbí, ony se mezi sebou neštípou a nehašteří. Ta mladší karolínka a ta mandarínka jsou zaprodané a za chvíli půjdou z domu a jemu zůstane jen jedna. Jinak karolíňák vytrhal jednomu tomu bílému mandaríňákovi ty dvě plachty na křídlech, už to je nějakou dobu, něco už mu tam znova raší. Proto jsem začal zavírat karolínky místo do voliéry do spodních králíkáren, spávají tam s liliputkami. Hezky se tam naučily chodit, podle mě se toto učí zdaleka líp než svéhlavější mandarínky.
Přemýšlím, že bych mu pak ještě jednu karolínku pořídil, tomu by to nevadilo, bral by to rád, ale už se mi nechce platit za další nejmíň čtyři stovky, možná příští rok mu koupím druhou, teď budu stejně řešit mandaríňáka, nelevná záležitost, co mě jakožto mladému chovateli sebere vzhledem k možnostem víc, než pracujícímu člověku, teda jestli se někde ten můj skořicový mandaríňák náhodou neobjeví.

14.12.2018 17:58

Než jsem si ty kachničky pořídil, četl jsem o nich, že rády zdrhnou.
Proto jsem úplně původně ani nepřemýšlel o jiných než bílých, ony ty bílé se hůře ztratí a spíš je někdo uvidí. Příští rok si nechám od bílých dva až tři nepříbuzné páry z mladých, raději si mladé označím kroužkem s jménem a telefonním číslem (po zavolání Straka natiskne ), kdyby mi kačeny přelítly k sousedům či tak. To už bude hotové jezírko, takže snad budou u něj sedět, tam je možná budu nechávat pak i na noc.
Jinak teď pouštím ráno vše kromě jednoho páru bílých, ty až jsem doma. Díra na pole je pořád otevřená, ani nezkoušejí zdrhnout, už se na to snad trvale vykašlaly a usadily se.

14.12.2018 18:05

A mám přece i další vodní drůbež, než kachničky.
Opět-zakrslé
Mám jich na zimu moc a nespárovaných, musím jít dělat inzeráty.

14.12.2018 18:18

Husy české.
Jedna ta husička je zamluvená. Namísto ní si hodlám donést modrobíle strakatou kříženku husy české a štajnbašské, nádherný kousek. Mám ji u strejdy, dovezu jí, až se zbavím té mladé češky. Už se těším, jak budou vypadat její mladé s češákem.
Jedna z těch češek, ta stará, je jakási zatloustlá, udělal se jí dole něco jako podbřišek, to bude z té kukuřice. Asi bych jí měl ubrat a začít vodit husy na pole lítat častěji, aby to shodila. Ostatní jsou v pohodě, jenom ona.
A začal po mně vyjíždět houser, už ze mně nemá respekt. Tuhle dávám do králíkarny na noc liliputku a ten haj.. mě začne najednou táhat zezadu za kalhoty zobákem! A pravidelně večer při zavírání z králíkarny vyletí a chce se rvát. Pomůže ho chytit a hodit do vody a nechat zalízt znova, to pak už většinou dá pokoj, nebo ho do boudy vrazit a rychle zavřít dveře, a jak pak ta potvora vztekle štípe do pletiva. Ráno je pustím a nic houser nedělá, to ho přes noc přejde

14.1.2019 14:39

V úterý mi uletěl skořicový mandaríňák. Byl doma zvyklý, ale večer při zahánění se mě lekl, přeletěl plot a vlatěl k některým sousedům. Už jsem vyvěsil plakáty že se hledá (i s fotkou), zatím nebyl nalezen. Nešlo o dobrého letce, kvůli vytrženým letkám, neuletí víc jak 50 m, a to jen když musí. Jestli se nevrátí nebo nenajde, je osm stovek v háji a pravděpodobně musím sehnat nového. Nejdřív jsem si říkal, že by na skořicovou holku mohl skákat jeden z těch bílých, on by možná jo, ale jeho bílá žárlí a zrzku od svého kačera odhání, takže ta teď stojí bokem. Dříve, když byly spolu jen 1,1 bílé a přibyla k nim ta skořice, kačer ji bral za svou. Ale i když zrzavou nevemou bílý k sobě, tak jsem rád za to, že si už ta bílá kachna nárokuje kačera pro sebe a drží se stále více spolu, nehrozí přepárování. Ty druhé bílé mandarinky, ty jsou taky u sebe pevně.
Možná by se skořicovou chodil zahýbat, až by jeho sedla, ale to si asi moc připodobňuju k zakrslým.
To je ještě starší foto, kde byli tehdy 3.

Dnes po dlouhé době posouvám vlákno nahoru.
Před měsícem mi uletěl můj skořicový kačer. Dnes jsem ho našel. Je naživu, v perfektním stavu, s chutí k jídlu a trochu si mě ještě pamatuje.
Plave s kachnami NA RYBNÍKU v Litovli!!!
Brzy zahajuji operaci zvanou odchyt. Musím si sehnat podběrák a nebo ho chytit nějak jinak. Moc se mě nebojí a dá se k němu i na metr přiblížit. Nejeví zájem o létání. O chleba jo, ale je pěkně mazanej, asi tuší, že mám něco za lubem a že si musí držet kousíček odstup, jinak bude zase muset přivyknout každodenním zavírání do voliéry a mít po svobodě. Nevím, kde se mohl zdržovat, než se na rybník dostal, v pátek tam ještě nebyl. Máma předpokládá, že musel někomu chodit užírat ke zvířatům a jak mu letky dorostly, tak zjistil, že může lítat výš a že existuje něco jako rybník či jiná pořádná voda, něco víc než moje malinké koupací jezírko. Snad nezapomněl, že u mě doma našel vždycky kukuřičku a jiné dobroty, co tam venku ne.
Kdyby se nepovedlo mi ho chytit, tam na rybníku plave 0,1 přírodní mandarínky. Oba dva jsou nekupírovaní, v nejlepší formě a zdraví, takže je šance že...
No to snad radši ne, snad ho chytnu.

13.9.2019 18:50

Mandariňáci se po létě, kdy měly všechny kachny i kačeři stejné feminní opeření, převlékli do své atraktivnější verze. Bílí už jsou oba komplet a skořicový má chochol a plachty zatím malé, ale rostou. On jako jediný nekřídlovaný z mandarinek občas létá, někdy přistane u některých sousedů, vždy se ale v krátké době vrátí, většinou do hodiny a nebo pokud někde sedne večer, aspoň do rána je zase doma. Na vodu neodlétá.
Všechny kachnička se již dlohodobě bez obtíží drží i na neoploceném pozemku a nemají snahy se toulat.
Páry bílých se letos přehodily, tedy si kačírci prohodili partnerky (což mi nevadí, protože jsou všichni vzájemně nepříbuzní), je to už pevně, už tak spolu chodí. Na skořicového letce zbyla skořicová, ale moc se k ní zatím nemá, asi čeká, až se dobarví.
Letošní rok byl bez odchovu, pouze to jarní páření. Odbarvení proběhlo asi od června a začátek vybarvování byl v srpnu.
Karolinky (kačer i kachna nekupírovaní) občas létají a kačer se již vybarvuje. Taky bez odchovu.
Moc se fotit nechtějí a s mobilem ty fotky taky nejsou příliš sláva.

13.9.2019 21:43
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Dnes po dlouhé době posouvám vlákno nahoru.
Před měsícem mi uletěl můj skořicový kačer. Dnes jsem ho našel. Je naživu, v perfektním stavu, s chutí k jídlu a trochu si mě ještě pamatuje.
Plave s kachnami NA RYBNÍKU v Litovli!!!
Brzy zahajuji operaci zvanou odchyt. Musím si sehnat podběrák a nebo ho chytit nějak jinak. Moc se mě nebojí a dá se k němu i na metr přiblížit. Nejeví zájem o létání. O chleba jo, ale je pěkně mazanej, asi tuší, že mám něco za lubem a že si musí držet kousíček odstup, jinak bude zase muset přivyknout každodenním zavírání do voliéry a mít po svobodě. Nevím, kde se mohl zdržovat, než se na rybník dostal, v pátek tam ještě nebyl. Máma předpokládá, že musel někomu chodit užírat ke zvířatům a jak mu letky dorostly, tak zjistil, že může lítat výš a že existuje něco jako rybník či jiná pořádná voda, něco víc než moje malinké koupací jezírko. Snad nezapomněl, že u mě doma našel vždycky kukuřičku a jiné dobroty, co tam venku ne.
Kdyby se nepovedlo mi ho chytit, tam na rybníku plave 0,1 přírodní mandarínky. Oba dva jsou nekupírovaní, v nejlepší formě a zdraví, takže je šance že...
No to snad radši ne, snad ho chytnu.

Jj,svoboda je lepsi než kukuřice😁

13.9.2019 22:12

ančovička1 napsal(a):
Jj,svoboda je lepsi než kukuřice😁

Jeden známý (ode mně na kole 25 km, vzdušnou čárou nevím) mi oznámil, že mu přiletěl nějaký skořicový kačer mandarinky s oškubanou hlavou, ale bez kroužku. Můj kačer v době úniku měl pouze svazový kroužek 11 mm, který byl ale při jisté námaze snímatelný. A protože plaval a lítal všude, tak se nedivím, že se o něj připravil.
Jsem si jist, že to byl právě ten kačer, co mi uletěl. Protože sice-po Evropě vč. Česka lítá spoustu mandarínek, ale málokdy je nějaká bílá nebo dokonce skořicová. No, známému jsem pověděl, že je mi to jedno, že ať si kačera nechá nebo prodá, tak nevím, jestli ho ještě má. Já toho aktuálního lítacího skořicového mám opět z burzy, je to vlastní bratr toho uniklého (od stejného chovatele), ale tento už se usadil.
S tím tulákem to bylo tak, že u mě pobýval tři (možná 4) týdny a až pak se při zavírání omylem splašil, netrefil domů a po měsíci od úniku se objevil na vodě.
Věřím, že když si má mandarinka vybrat, zda kukuřice nebo svoboda, tak si vybere obojí-bude se courat někde na vodě, ale i domů si přiletí (znám tyhle případy). Teda jen v případě, že je na domov perfektně a dlouho navyklá, jinak už tam ani nepáchne a bude jenom na vodě. A další podmínka je, že doma jsou jiné nelétající kachničky, které mohou být vítanými protějšky, a budky. Víc vázaná na hnízdiště je karolínka než mandarínka.
Jinak mandarinka kačenka (která natrvalo unikla někomu jinému a ten už na ni asi kašle) na vodě stále je, s březňačkami, bez partnera.
Již několikrát jsem se snažil kachnu odchytit, ale zatím neúspěch, i když už pelichala a nelétala a já jí vylákal, tak asi pozorovala mé úmysly a držela se břehů. Ale pořád se snažím a nevzdám to, dokud tam bude. Správě CHKO to nevadí, protože je to stejně nepůvodní druh. Akorát ti lidi někdy divně čumí.

13.9.2019 22:54

K zamyšlení: Vadí vlastně kachničky karolínské a mandarínské nějak naší přírodě, vytlačují naše druhy, nebo působí?
Bažanta obecného jsme u nás taky kdysi vysadili a dodnes se v Evropě vyskytuje, jako by tu byl vždy.
Mě k tomuto napadá možná to, že dutinové kachničky zabírají hnízdní dutiny jiným ptákům.
Mohou být potravní konkurence podobně velkým druhům kachen,i když nikdy ne taková, jako sice původní, ale nesmírně úspěšná, silná a žravá kachna divoká. Ani zdaleka.
Divoké jsou všude, ale kdyby ty původní, ony hlavně ty polozdomácnělé. Jestli je myslivost spojena s nějakým vztahem k přírodě a ne jen zájem o střelbu a lovení, tak by ti myslivci měli s tímto něco dělat a namísto střílení na kachny v letu regulovat např pomocí loveckých psů ty jedince, které víc jak na pár metrů nevzletí

Potkat nějaký jiný druh než březňačku je pro mě vzácnost, třeba občas vidím morčáky velké a labutě tu jsou (letos 6 mladých dorostlo).
Samozřejmě vím, že krmit ty divoké kačeny pořád pečivem není ideální, protože z toho tloustnou a mění se, já to provádím taky jenom z důvodu, že se snažím chytit tu mandarinku, jinak vůbec, rozhodně ne pravidelně ani často (jak to někteří lidi dělají, nasušit pečivo kačenkám). To už radši pečivo hodím doma husám.

24.9.2019 13:33
danielzi

XXX.XXX.167.69

Čím vším krmíte zakrslé kachny?Děkuji za slušné odpovědi.

24.9.2019 13:48
maxichov

XXX.XXX.146.1

danielzi napsal(a):
Čím vším krmíte zakrslé kachny?Děkuji za slušné odpovědi.

to co zrovna mám pšenka,,kukuřice, nahý oves,směs a odpad od papoušků

24.9.2019 17:37

Žerou téměř vše. Jakékoli bezobratlé z výběhu, zelené, pečivo, všelijaké druhy obilí vč. toho odpadu z obilí.
Pokud by šlo o ideální krmení (když je chováte bez možnosti pastvy), tak bych radil nepřehánět to s kukuřicí z důvodu tučnění, s hrachem, aby nezačly nést v špatnou dobu, se slunečnicí, aby si neodrovnaly játra. Musíte míchat tak akorát. Slunečnice bych víc jak 10 % nedával a kukuřice taky ne. Hrách spíše na přilepšenou.
Ale ve velkém výběhu s potravními možnostmi si vystačí i s pouhou pšenicí.
A malým se dává směs pro kachňata. Min. do 6 týdnů, a pak dále ano nebo ne podle potravních možností výběhu.

28.9.2019 14:01

Tak jsem přišel o jednoho bílého kačera mandarinky-toho mladšího. A nedá se sehnat nový
Co se týká párování, tak se to zas vše rozhodilo, mladší bílá kachna je se skořicovým kačerem, starší pár je opět spolu a skořicová zůstává pořád volná (je asi neatraktivní).
Zato karolinky jsou jedna radost. Kačer se téměř dobarvil. A celý pár již má komplet křídla a létají denně i nad dědinou, nalétají ve vzduchu stovky metrů. Z nich by si měli holubi dnešní doby vzít příklad. Létají fakt obratně, velice rychle a to přistání je luxusní. Ale brzo jim to asi bude nutné zatrhnout, protože myslivci budou chodit na divoké kačeny, tak aby se nespletli a nestřelili je.

28.9.2019 17:44

Toto chovatel kupírovaných karolínek nepotká. Jako doma v Severní Americe, karolínka odpočívá jen tak na plotě.
Už to kačka dělá běžně a někdy i kačer tam vyletí.
Ještě abych je vyfotil v letu, což bude těžké stihnout, když jsou tak rychlé

Přidejte reakci

Přidat smajlík