Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych jí hlídal v tomto období, aby měla dostatek vápníku a bílkovin, možnost žrát zelené i teď v zimě, možnost koupání a s tím i páření s houserem. Taky by měla mít možnost snášet do jednoho svého hnízda. Nedávejte jí klasickou směs pro nosnice nebo jen trochu.
Prostě se oteplilo a huse začalo jaro. Vejce sbírejte pak je nasaďte do líhně, pokud si husa nesedne. Nebo jestli nechcete líhnout takto brzo, tak z husích vajec jsou skvělé buchty a dají se i jinak kuchyňsky zpracovat. Husí vejce se natvrdo vaří 20-30 min. Na měkko a podobné polosyrové úpravy je nevhodné. Husa možná později kvůli silným lednovým mrazům snášku přeruší a začne až po mrazech. Landeská snáší až padesát vajec, takže líhnout můžete klidně i ta pozdnější jarní a tato sníst.
Dekuji :) minule jsme davali vejce do lihne a nepovedlo se, netusim proc, kupovali jsme specialne i velkou lihen s cidly na vlhkost i teplotu. Kdyz zasedla vysedela dve housatka aspon. Hnizdo ma, v jezirku se koupaji a travy je tu vsude az az, tak by to melo byt v poradku. Jinak ,preziji, ta vejce v hnizde co ma az do doby nez zasedne? Uvidime jak se to vyvine, zatim dekuji :)

Vejce raději odebírejte. Mohou namrznout. Dávejte za ně podkladky. U mě se osvědčily i podkladky pro slepice. Jestli chcete, aby si sedla až pak později, tak jí nechte v hnízdě třeba jen jeden podkladek a vejce sbírejte všechna a nenahrazujte. U landeské je malá šance, že si sedne na prázdno. Bude nejspíš nést dále a můžete jí začít nahrazovat vejce za podkladky třeba až začátkem února, aby se housata vylíhla až začátkem jara a hned mohla spásat.
S líhní já zatím zkušenosti nemám. Ale všude se píše, že líhnutí hus je složitější, než kuřata nebo kachny.
Jestli se cítíte nejista a bojíte se, že se Vám to umělé líhnutí zase nepovede, je možnost se obrátit na líheň drůbeže, kde zaplatíte za vylíhnutí a oni to zařídí. Ale jestli je chyba v husách nebo krmení, tak to ani profi líheň nevyřeší.
To, že vyseděla dvě, to jako byla z celé snůšky většina prázdná, nebo se prostě oplozená vejce nevylíhla? Předpokládám 2. možnost. Jestli ale vážně byl problém s oplodněním, tak je to nejspíše v houserovi. A ještě je třetí možnost, že husa něco při sezení pokazila, třeba je nakonec převlhčila, což souvisí se špatnou líhnivostí.
Špatná líhnivost může být kvůli stravě v období snášky. Husa snáší ve většině případů v době, kdy je ještě zima a tráva je (dnes stále méně často) zasněžená, zmrzlá a neroste, jen přezimuje. Není zrovna výživná. Právě zelené ta husa potřebuje, aby byla vejce dost kvalitní. Teď je ještě venku docela teplo a nesoucí husa má co spásat, ale přijdou silnější mrazy a bude po pastvě, s čímž nastane nutnost házet husám veškeré vhodné natě z koupené zeleniny, a nebo taky pěstovat za oknem obilí na zelenou nať v dostatečném měřítku a to pak dávat husám, ať to sežerou. Můžete jim přilepšit v zimě klidně okurkou, nakrájenou cuketou nebo řepou. Vyhrajte si s tím, třeba bude kvalita vajec lepší a housata se budou dobře líhnout.
Problém s nízkou líhnivostí vajec může být třeba v příbuznosti chovných hus, prostě se může stát, že koupíte zvířata od různých chovatelů, ale rodokmeny přeci nemají, takže to náhodou může být třeba bratranec a sestřenice nebo jiná vzdálenější přízeň. Což by ale asi nevadilo, dokud nejde o úzkou příbuznost páru, pak už se nelíhne často skoro nic nebo je to slabota. Myslím, že tohle asi nebude Váš případ, i když stane se.
Dekuji moc za rozsahly prispevek. Houser je perfektni, dominantni a husu krasne chrani pri sezeni na vejcich. Dve housata se vylihla az pri druhe snusce v cervnu, vajec bylo cca 12, z te prvni jsme zkouseli tu lihen ale je to slozitejsi, s kropenim a vlhkosti, ostatni drubez lihneme bez problemu. Myslim, spise jsem vytusila ze vejce byla i z 80% oplodnena, ale husa sedela poprve v zivote a byla jeste nezkusena. Dokonce dve housata byla mrtva pod ni, jakoby nevedela co delat a pri tech dalsich dvou to pochopila. Jinak myslim, ze jsou to dokonale chytra zvirata, jelikoz se nam na tech vejcich stridaly ty husy dve, aby se mohla ta prvni napast, okoupat a potom se znovu prostridaly. Dekuji za rady a jsem zvedava, jak se ji to letos podari :) jinak repy mame zasoby, tak jim prilepsujeme.
Velka chyba nechat lézt druhe huse do hnízda..husy soupeří o vejce,vyhani jedna druhou,vejce zastudi a jak pisete, v zápalu boje ušlapou vlastni housata..jakmile se vam to stane znovu,druhou husu musite izolovat, i s houserem dat do jine ohrady,udelat jine hnizdo,husa si snese nova vejce a zasedne,jinak se housat nedockate..neni možné,aby se husy na vejcich střídaly!take se mi to stane,že jiná husa chce sedět ve stejnem hnízdě,protoze zrovna tam take dnasi vejce,ale okamzite ji znemoznim přístup a vše je v pořádku..
My nemame zadnou ohradu, husy jsou na volno na dvou hektarech kolem domu a maji sve budky a volny pristup k jezirkum, pokud ji ohradim tak znemoznim pareni v jezirku a z vajec nebude nic. Navic druha husa vejce nenesla vubec, a prodleva ve stridani byla par sekund, mam je 24h na ocich, tedy v noci spim ale to jsem huse zavrela dvirka aby ji neco neodneslo. Nemyslim si, ze by zpusobila ta druha husa problem, stridala ji jen na desitky minut co sla prvni do jezirka. Ale dekuji za prispevek, uvidime letos.

lahko
napsal(a):
My nemame zadnou ohradu, husy jsou na volno na dvou hektarech kolem domu a maji sve budky a volny pristup k jezirkum, pokud ji ohradim tak znemoznim pareni v jezirku a z vajec nebude nic. Navic druha husa vejce nenesla vubec, a prodleva ve stridani byla par sekund, mam je 24h na ocich, tedy v noci spim ale to jsem huse zavrela dvirka aby ji neco neodneslo. Nemyslim si, ze by zpusobila ta druha husa problem, stridala ji jen na desitky minut co sla prvni do jezirka. Ale dekuji za prispevek, uvidime letos.
Když se jedna husa, která sedí, jde vykoupat, tak vejce chladí. Zvláště na konci sezení je chlazení pro dobrou líhnivost nutné. Takže se vejce nevychladila dost. Husa se v době, když už vejce sama hřejí, koupe a pase klidně hodinu v kuse a po tu dobu vejce větrají. A jak se mohou větrat, když na nich zase sedí jiná husa. Jestli ta druhá husa sama nenesla, tak je to divné a co když je to třeba slabší houser. Možná zanášela do křoví. Tam jí něco vejce sežralo a ona chtěla někde sedět. Každopádně si myslím, že jestli není možnost oddělení, tak by to mohla dělat znova a zas Vám hnízdo zkazí. Pokud Vám nebude 2. husa scházet, tak ji zkuste prodat a problémů se vyvarujete a nic nemůžete zkazit. Je lepší než mít dvě husy a 2 housata, prostě mít jednu husu a housat klidně 10. U hus ta problematika chovu bývá často způsobena tím, že je na housera víc hus. Příroda říká, že husa je monogamní. Polygamie tam může fungovat taky, ale někdy prostě nefunguje a působí potíže. Když necháte 1+1 tak to možná pro tento případ bude lepší. Houserovi plně postačí i jedna. Sám jich mám víc, ale u mě to fungovalo v sezoně 18 tak, že nejdřív si sedla do jednoho kotce králíkárny jedna, pak začal houser pářit druhou a ta si sedla do druhého kotce. Letos mám tři, takže uvidím, jestli to bude klapat či ne.
lahko
napsal(a):
Tak preji hodne uspechu