Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jana.m

28.3.2019 21:33
Jana.m

XXX.XXX.126.100

Dobrý den, mám problém s líhnutím kuřat. Mám plastovou čínskou líheň s automatickým naklápěním. Oplozenost je veliká, 20 z 24. Slepice jsou volně zahradní, takže sežerou co najdou, plus pšenici a granule pro nosnice s vitamíny. Slepice nejsou s kohoutem příbuzné.

Dle prosvícení se vyvíjí všechna kuřata a 18. den zabírají většinu vajíčka. Vzduchová bublina není přes třetinu, ale malá není. V líhni mám 38,2 stupňů, od 18. dne ubiram na 37,6. Vlhkost se celou dobu pohybuje kolem 65-69%. Víc neudělám, ten krám má alarm a když přesáhnou 69 začne šílené pipat, musím to někde zkusit odpojit.

A teď můj problém. Kolem 20. dne se naklove 6 vajec. 21. den se vylíhne jedno již naklované a 2 úplně nová. Vylihnou se 3 kuřátka antik to končí. Tak naklované zůstanou tam a ty ostatní taky roku ve vajíčku. Vylíhnutá jsou vlhká a normálně běhají, nejsou olepená ani nesmrdí. Zbytek skořápek je taky čistý, bez peříček či zbytku krve. Nevylihnuta jsou krásné vyvinutá, ale ven se nedostali.

Poradíte někdo, kde dělám chybu a co změnit? Ještě mi známí radil, ať je každý den na 5 minut otevřu, tak příště zkusím ještě toto.

Díky moc za rady

28.3.2019 22:28
asitakhle

XXX.XXX.255.22

Vidím to takto :1.,,Vlhkost se celou dobu pohybuje kolem 65-69%,, to je dle mého názoru moc a ten krám pípá oprávněně. Nevytvoří se dostatek prostoru pro líhnutí .Vejce musí seschnout .Já líhnu na 53-58% a ke konci na 63-65 ,ale to poslední dva dny.
2.Jako další problém by mohl být nedostatek vzduchu v konečné fázi líhnutí, nepíšete jak je to s větráním a větracími otvory. Ke konci potřebují více vzduchu.
3.A poslední věc by mohla být stará vejce ,kuře se vyvine ,ale nevylíhne ,nemá sílu.
Tak přeji aby se to příště povedlo,dejte vědět.

Jana.m

29.3.2019 00:53
Jana.m

XXX.XXX.126.100

Vejce jsou stará max 3 dny a skladována správně. Větrací otvory to nikde nemá, ale výrobce psal, že do má automatickou ventilaci. Ale zkusím tedy větrat.

S vlhkostí jste mě překvapil, já všude četla, tak líhnout na 60 a poslední dny na 80, tak jsem si pořád říkala, že je to malou vlhkostí.

29.3.2019 06:16
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Automaticka ventilace znamena nuceny oběh vzduchu,jako v horkovzdusne troubě,ale vetraci otvory jsou "diry" ve spodni části líhně,kudy je nasavan cerstvy vzduch..vlhkost mam stejnou,jako predchozi chovatel asitakhle,50-55,6%,posledni dny take zvysuji a občas kropim..při 80-90%vlhkosti se lihnou husy..kazda lihen musi mit navod k použití..

29.3.2019 06:43
horal

XXX.XXX.13.30

Začátky jsou vždy těžké a řečí klasika ,,chybama se člověk učí". Teplota, vlhkost a větrání jsou tři základní elementy důležité pro vývoj a zrod kuřete. Zkuste si najít (ne rady o líhnutí- ty až později) odborné články o zásadách líhnutí, postupy kdy, co, jak dělat. Je to upřimná rada. Ona každá líheň potřebuje něco jiného a dokonce ani dvě stejné líhně se nechovají stejně. Vím z vlastní zkušenosti. Přitom každý má své zvyklosti a dělá to tak jak mu to vyhovuje aby byl úspěšný.
Já mám dvě rumunské líhně a jednu vlastní výroby a postup mám takový: Když vložím vajíčka do líhně nechám je tři dny v klidu. Teplotu mám natavenou na 37,7°-37,9°a vlhkost se drží kolem 50%. Otevřený mám jeden ventilační otvor. Otáčet začínám čtvrtý den ráno a večer, přitom je jedno jestli jsou vajíčka na ležato a otáčím ručně, anebo na stojato špičkou dolů v obraceči. (obsluhuji ho také ručně, pokud máte automat je to o něčem jiném) Tímhle způsobem pokračuji až do sedmnáctého dne kdy vajíčka prosvítím, vyřadím prázdná a pokud je mám v obraceči ten vyndám a nechám je na ležato. V líhních CLEO vyměním vodu. Dělá se tam takový mastný povlak na hladině a voda se pak špatně odpařuje. Ve vlastní líhni vyměním nádobu s vodou za mnohem větší. Vlhkost se mi pak drží mezi 70-80%. Teplotu uberu na 36,6°-36,8°a vajíčka už neotáčím. Místo toho ráno i večer na pět minut otevřu líheň, ale nevypínám. Dvacátý den je už slyším a začnou se proklovávat a občas se nějaké i vylíhne. Jednadvacátý den se pak líhnou jedno za druhým. Občas ještě dvacátý druhý den se něco dolíhne. Netvrdím že je to ten nejsprávnější postup, neboť se mi také něco nedolíhne, pět, šest kusů ze stodvaceti je ale zanedbatelný a nemusí to souviset s líhnutím. Přeji hodně úspěchů.

Jana.m

29.3.2019 08:43
Jana.m

XXX.XXX.126.100

Odborných článků jsem přečetla hafec ještě před koupí líhně. A právě jsem se držela rád a doporučení, ale stále nic. Proto hledám řady zkušených 🙂 usuzuji tedy, že můj problém bude vzduch. Líheň nemá vůbec žádné otvory je úplně uzavřena, tak se očividně dusí 🤪 budu tedy větrat několikrát denně manuálně. Zkusím ještě snížit vlhkost, snad to bude lepší. Dnes jsou v líhni 22. den a právě se jedno líhně, tak je tam ještě nechám.

Ještě jedna otázka. Při procházení jiných diskuzi jsem hodně krát četla "musel jsem jim pomoc ven". Já jsem jedno vyloupila, ale zůstalo ležet a umřelo. A to mělo proklovlou dírku a lezl mu zobáček, ale 2 dny jen pípal skrz dírku a žádný posun, tak jsem ho opatrně vykoupala že skořápky, ale stejně nepřežilo. Jak a kterým teda "pomoci'?

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2019 08:50

Nepomáhat. Co se má vylíhnout se vylíhne a co se by se nevylíhlo je stejně na nic, i když přežijí. Jo, jsou výjimky, třeba když to pokazíte otevíráním líhně a rozlíhnuté kuře se si přilepí chmýří k bláně ve vejci, ale jinak prostě pomoc nemá smysl.

Jana.m

29.3.2019 08:59
Jana.m

XXX.XXX.126.100

horal napsal(a):
Začátky jsou vždy těžké a řečí klasika ,,chybama se člověk učí". Teplota, vlhkost a větrání jsou tři základní elementy důležité pro vývoj a zrod kuřete. Zkuste si najít (ne rady o líhnutí- ty až později) odborné články o zásadách líhnutí, postupy kdy, co, jak dělat. Je to upřimná rada. Ona každá líheň potřebuje něco jiného a dokonce ani dvě stejné líhně se nechovají stejně. Vím z vlastní zkušenosti. Přitom každý má své zvyklosti a dělá to tak jak mu to vyhovuje aby byl úspěšný.
Já mám dvě rumunské líhně a jednu vlastní výroby a postup mám takový: Když vložím vajíčka do líhně nechám je tři dny v klidu. Teplotu mám natavenou na 37,7°-37,9°a vlhkost se drží kolem 50%. Otevřený mám jeden ventilační otvor. Otáčet začínám čtvrtý den ráno a večer, přitom je jedno jestli jsou vajíčka na ležato a otáčím ručně, anebo na stojato špičkou dolů v obraceči. (obsluhuji ho také ručně, pokud máte automat je to o něčem jiném) Tímhle způsobem pokračuji až do sedmnáctého dne kdy vajíčka prosvítím, vyřadím prázdná a pokud je mám v obraceči ten vyndám a nechám je na ležato. V líhních CLEO vyměním vodu. Dělá se tam takový mastný povlak na hladině a voda se pak špatně odpařuje. Ve vlastní líhni vyměním nádobu s vodou za mnohem větší. Vlhkost se mi pak drží mezi 70-80%. Teplotu uberu na 36,6°-36,8°a vajíčka už neotáčím. Místo toho ráno i večer na pět minut otevřu líheň, ale nevypínám. Dvacátý den je už slyším a začnou se proklovávat a občas se nějaké i vylíhne. Jednadvacátý den se pak líhnou jedno za druhým. Občas ještě dvacátý druhý den se něco dolíhne. Netvrdím že je to ten nejsprávnější postup, neboť se mi také něco nedolíhne, pět, šest kusů ze stodvaceti je ale zanedbatelný a nemusí to souviset s líhnutím. Přeji hodně úspěchů.

Špičkou dolů? Já se dočetla, tupým koncem dolů. A to může mít taky nějaký vliv?

29.3.2019 09:32
horal

XXX.XXX.13.30

Rumuni také psali v návodu, že se vajíčka pokládají špičkou nahoru, ale mohla to být chyba v překladu. Poku je mi známo tak i při skladování se vajíčka pokládají špičkou dolu.
Zkuste si uvařit vajíčko, musí být starší a zjistíte, že vzduchová bublina je na tupém konci. Ta musí být nahoře. Pokud vajíčko leží tak bublina se pořád drží na tupém konci. Někdo dokonce vajíčka ležaté otáčí přes špičku o 180°. Já si myslím, že je to zbytečné. Vždyť kvočna je také jenom překulí na stranu. Jo a předtím jsem zapomněl napsat, že při větrání vajíčka orosím mlhou, tak aby nebyla mokrá. Vhodný je nějaký flakon anebo malý rozprašovač.

29.3.2019 09:59
ančovička1

XXX.XXX.43.234

Jana.m napsal(a):

..ano,jak píše Horal,vejce špičkou dolů..možná i tato "chybička "ovlivnila lihnuti kuřat,ale to vsechno se da vychytat....ja mam novou lihen, ve které vajíčka pokládám nalezato do řádek,jako brambory ,oddělené plastovymi přepážkami a motorky tahaji plata pod vajicky sem,tam a vajicka se pěkně otáčejí😀..kazdy s lihnutim nejak začínal a kdysi(nedávno😁),ani takoveto líhně nebyly,natož automatické..ja jsem začínala s Bioskou a mam ji v provozu dodnes..tak sbirejte informace a uvidite,že se zadari😀. .

29.3.2019 10:21
asitakhle

XXX.XXX.19.16

Takže schnuto podtrženo ,to vám tedy radíme a co by bylo ve vašem případě doré:
1. Zaměřit se na tu vlhkost jak uvádíme výše.
2. Zkontrolovat větrací otvory ,bývají i ze spodní části a ten polystyren pokud je na ní je někdy překrývá , tak případně nějaké vyvrtat -nebojte se toho ,ale vše přiměřeně. A potom nějaký musí být ve víku nebo z boku pod víkem.
3. No a ty vejce špičkou dolů jak vám všichni radíme .
4. Musí to pak líhnout-tak hodně štěstí.

29.3.2019 10:23
asitakhle

XXX.XXX.19.16

Omlouvám se za překlepy

29.3.2019 10:33

Jana.m napsal(a):

obrovský. společně s nedostatečným větráním se vám mohla kuřata otočit ve vejci hlavou do ostrého konce. dívala jste se do těch nevylíhlých vajec?

a když je kuře obráceně, tak jaksi nemůže trefit vzduchovou komůrku, kterou má pod zadkem, a místo líhnutí se zadusí.

29.3.2019 10:38
asitakhle

XXX.XXX.19.16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
obrovský. společně s nedostatečným větráním se vám mohla kuřata otočit ve vejci hlavou do ostrého konce. dívala jste se do těch nevylíhlých vajec?

a když je kuře obráceně, tak jaksi nemůže trefit vzduchovou komůrku, kterou má pod zadkem, a místo líhnutí se zadusí.

Souhlasím také.

29.3.2019 10:48
asitakhle

XXX.XXX.19.16

A ještě mě napadlo nebude na škodu pokud vám zde zkopíruju můj příspěvek k čínským líhním :

O líhních mám načteno,líhně jsem stavěl z mrazáku a i ostatním radil jak takovou líheň postavit. A mnoho chovatelů podle toho líhne i já v takové líhnu.
Loni mě požádal kolega chovatel ,že jeho žena dostala k narozkám takovouto podobnou líheň jako je vaše a vůbec nic nevylíhli. Moc se mě do toho nechtělo ,ale byl to to kolega tak jsem se do toho pustil. Dělal jsem na tom 3 dny,pozorování a zkoušení teplot a vlhkosti zabere dost času.
Líheň byla o něco lepší než je vaše v tom, že měla nahoře průzory a i jakoby větrání a polystyrénový obal ,jako izolaci při líhnutí.
No závad k tomu aby líhla bylo dost. Ale nečekejte ,že tady s vámi budu o tom diskutovat ,na to opravdu čas nemám .Protože když napíšu udělejte toto ,bude dalších mnoho otázek jak. Tak se spokojte s tím ,že vám tady napíšu že musíte:1. Dát ji do polystyrenového obalu 2.Udělat přiměřené větrací otvory jak dole tak nahoře ,nahoře menší aby bylo sání-podtlak. Ale udělat je až přes ten polystyrénový obal . 3. Vykalibrovat termostat a správně nastavit teplotu líhnutí /byla úchylka -1,3°C/
4. Vykalibrovat vlhkoměr /byla úchylka 12%RV/. 5. Vyměnil jsem ventilátor ,původní byl moc hlučný a měl moc otáček a tedy to vysoušelo vejce.Měli to v bytě a v noci to bylo dost slyšet .Cena kvalitního ventilátorku byla 320 Kč.

No jak jsem psal na dálku vám to ani já nenastavím a pokud k tomu nemáte potřebné věci jako kalibrační teploměr tak to vykalibrujte alespoň podle lékařského a vlhkost podle digitálního jiného ověřeného.
Jediné co se mě na líhni líbilo bylo otáčení vajec ,ale to taky musíte nastavit .
Snad jsem vám pomohl,proto tady mnoho chovatelů píše ,že to nelíhne jak má když to má tolik nedostatků tak se nedivme.
Ještě jsem zapoměl: 6. Upravil jsem výkon topného tělíska na polovinu,bylo 80W ,tak jsem tam předřadil diodu a je to na polovinu tedy 40 W . Na tak malou líheň to stačí a teplota tam tak nelítá ,má to nižší tepelnou setrvačnost.Spíná častěji a těleso se tak moc nerozpálí. Předpoklad je že bude uteplená tím polystyrenem ,jinak by jí to nevyhřálo .

Přidejte reakci

Přidat smajlík