Hempšírky nebo barneveldky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.7.2019 13:08
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Chystám se pořídit své první slepičky a vybírám mezi těmito dvěma plemeny. Které byste doporučili? Nebo je to jedno? A velké nebo spíš zdrobnělé? Kurník má velikost vyhovující cca 8-9 velkým slepicím (pokud bych brala velké, pak mi stačí ale 6-7), výběh je sice menší, ale budou pouštěny i na zahradu (900m2). Prioritou jsou samozřejmě vajíčka, ale vybírám z polotěžkých plemen jednak proto, aby byl i kousek masa a také aby mi neprchaly přes plot. Zdrobnělky se mi líbí, ale raději bych takové, které nekvokají... Temperament raději klidný, žádné nerváky. Po zahradě chodí denně holubi, tak plemeno snášenlivé.
Díky za všechny rady a tipy.

23.7.2019 14:05
jpetrasek

XXX.XXX.24.179

Každý má své oblíbené plemeno, já jsem měl různá, ale po zkušenostech preferuji oravky velké. Snáška až 200ks/rok, polotěžká, nelítají, jsou klidná, malý hřeben, který v zimě neomrzne, váha vajíček 55 až 65g i 70g, slepice 2,5 až 3kg, kohout až 4kg. Měl jsem šumavanky, faverolky, orpingtonky, vyandotky, brahmanky, rodajlenky.

23.7.2019 14:12
jo012810

XXX.XXX.238.62

Rozhodujete se mezi plemeny s kombinovanou užitkovostí, takže vajíčka budou, ale i maso. Obě plemena jsou na tom zhruba stejně U hempšírek můžete počítat s rychlejším růstem. Se snáškou to bude zhruba stejné-bude záviset na zakoupeném materiálu. Ve zdrobnělých budou na tom se snáškou lépe hempšírky a kvokavost bude vždy nějaká v závislosti na výchozím materiálu. Rozhodně nejde o lekavá a agresivní plemena. Záleží na přístupu chovatele. Takže volte podle toho, jak se vám které líbí a jaká je pro vás dostupnost kuřat. Váš požadavek na vejce by nejlépe uspokojily vlašky, nebo leghornky. Z nich je ale méně masa....

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.7.2019 14:21

Mám zdrobnělé hempšírky. Jsou to klidné nelétavé slepičky. Velikost vajíček je zhruba jako "S" v obchodě. Od 5 slepiček sbírám tak průměrně denně 3,5 vajíček. Říká se, že zdrobnělé v poměru příjem jídla a velikost vajíčka jsou na tom lépe než klasická velikost slepic - myslím, že je to pravda :)

23.7.2019 14:39

Doporučuji hempšírky. Jsou lehko k sehnání. Já mám zdrobnělé a nesou hezky. Zdrobnělé hempšírky nejsou ani nijak létavé.
Úplně skvělá volba jsou plymutky, mám 2 slípky bílé (velké) a nesou vytrvale a dobře, od dvou slepic už dlouho 2 (výjimečně jen 1) vejce, jsou větší než u vlašek.
Barneveldka je náchylnější k Markově nemoci a obecně je těžko sehnatelná.

23.7.2019 14:44
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Hempšírky byla moje původní volba č. 1, ovšem s tím "lehko k sehnání" nemohu souhlasit - jakožto začátečník si netroufám na odchov kuřat a sehnat tak "staré" kuřičky, aby už mohly být venku v kurníku (fakt jsem nechtěla takové, které týden po přivezení začnou snášet) se ukázalo býti velkým problémem.. Obvolala jsem asi 10 chovatelů - někteří už je nechovají, jiní nemají nic na prodej atd atd....
Proto jsem do výběru plemene přidala i barneveldky (původně i velsumky, ale sehnat opět problém). Hybridy nechci, chci mít doma pěkná zvířata.
Asi tedy zůstanu u hempšírek - pokud je ovšem seženu..
A je lepší tedy velké nebo zdrobnělé?
Jinak díky všem za rady.

23.7.2019 15:50

xchipsy napsal(a):
Hempšírky byla moje původní volba č. 1, ovšem s tím "lehko k sehnání" nemohu souhlasit - jakožto začátečník si netroufám na odchov kuřat a sehnat tak "staré" kuřičky, aby už mohly být venku v kurníku (fakt jsem nechtěla takové, které týden po přivezení začnou snášet) se ukázalo býti velkým problémem.. Obvolala jsem asi 10 chovatelů - někteří už je nechovají, jiní nemají nic na prodej atd atd....
Proto jsem do výběru plemene přidala i barneveldky (původně i velsumky, ale sehnat opět problém). Hybridy nechci, chci mít doma pěkná zvířata.
Asi tedy zůstanu u hempšírek - pokud je ovšem seženu..
A je lepší tedy velké nebo zdrobnělé?
Jinak díky všem za rady.

Rozhodně se nebojte odchovu kuřat, je to velice jednoduché.
Já to praktikuju uměle tak, že do dvou týdnů svítím infražárovkou, která hřeje. Pak už jsou v pokojové teplotě další týden až tři (dle roční doby a počtu kuřat), čím více jich je, tím dřív je můžete hodit ven, protože se hřejí. Než jsou opeřená úplně, je lepší nechat je např. v králíkárně nebo kurníku zavřená, pak už je můžete pouštět nejdřív do toho malého výběhu a jak začnou chodit na hřad, je ideální doba na pouštění do zahrady.
Co se týče krmení, tak já dávám směs pro kachňata. Kuřata sežerou a vyrostou ze všech směsí pro mladou drůbež, ať už je to směs pro kuřata krůty, křepelky, kachny a husy nebo bažantíky. Dále se jim krmí tráva a pampelišky, nadrcené skořápky, písek (vedle, ten jenom na trávení), později vápenný grit.
Na pití jim normálně koupíte napáječku, malým se dává taková ta klobouková, později stačí nějaká miska a do ní flašku (převrácenou, plnou vody) a tu flašku zajistit třeba provázkem. V případě pohubnutí jim musíte začít dávat do vody jablečný ocet, protože to bývají kokcidie (na to jsou ale taková plemena jako hempšírky málo náchylná, trpěly mi na to akorát liliputky).
A jako podestýlka se používají třeba noviny, letáky, jak jdou ven, tak sláma (nejraději neplesnivá).
A co se týče zdravotních problémů, tak to se řeší lupnutím daného kuřete o zem.

Tohle hravě zvládnete. Když jste v chovu drůbeže začátečník, tak si netroufejte na odchov bažantů, krůt, perliček, orebic. Já jsem odchovával bažanty a to aby tomu člověk furt cpal červy, musí se víc dávat pozor na promočení aj.

23.7.2019 16:13
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Moc díky za návod Měla jsem v plánu si slepičky pak "obnovovat" sama líhnutím, protože už nechci znovu absolvovat tenhle maraton marného shánění, ale přeci jen, první rok dva jsem chtěla "jednodušeji" už s většími pipkami.
No ale, někdy se začít musí, tak proč ne hned

23.7.2019 16:18

Teď v létě máte pro odchov výhodu, já jsem už začátkem tohoto pařáku po týdnu přestal kuřatům svítit a v 14 dnech šla všechna ven trvale (i křepelky).

23.7.2019 19:58
jo012810

XXX.XXX.238.62

...A je lepší tedy velké nebo zdrobnělé?....Pokud chcete více masa, pak velké. Pokud chcete lepší poměr mezi krmnou dávkou a vaječnou hmotou, pak zdrobnělé. Sám chovám zdrobnělé a jsem s jejich užitkovost spokojen 150 až 180 vajec za rok v prvním roce. Váha(živá) kohouta je 1,5, ale i více, což mi bohatě vyhovuje.

24.7.2019 07:18
xchipsy

XXX.XXX.76.217

Díky.

24.7.2019 09:51
horal

XXX.XXX.13.30

Já nerad radím, radši uvádím jak to dělám sám a tak i z vlastní zkušenosti vím jaké to je sehnat vybrané plemeno. Čas letí a než se nadějete je tady zima. Tak teď zkusím poradit. Určitě v blízkém okolí bude farma na prodej kuřic, třeba Dominant, Horal nebo jiné. Koupíte si pár slepiček a ty vám za pár týdnů ponesou. Pak máte čas do jara se rozmyslet, jestli budete shánět vysněné slepičky, nebo si je budete líhnout. Anebo prostě si k hybridkám pořídíte nějakého kohoutka a budete si množit slepici domácí. U potomstva snáška nebude jako u matek, ale zato budete mít tak pestrý dvorek jako by jste měli několik plemen. Navíc hybridky snesou i menší výběh. Pak až příští rok seženete ty své kuřata (je možné se domluvit s nějakým chovatele aby vám je na jaře vylíhnul) až vám začnou nést, můžete hybridky zlikvidovat. Stejně nemá cenu je déle držet.

24.7.2019 10:23
ančovička1

XXX.XXX.9.141

Souhlasim s horalem..koncem července už maji chovatelé všechny kuřice prodané a začít teď s násadou vajec je podle mě pozdě..sice je zatim teplo,ale kuřata,zvlášť těžší hempširka,potřebuje delsi dobu na zdárný růst,těžší plemena i později snáší,7-8 měsíců..

24.7.2019 10:29
xchipsy

XXX.XXX.76.217

Horal - chápu, je to rozumné, ale já fakt hybridy nechci Mě se ta slepice prostě nelíbí a co se mi nelíbí, to nemůžu mít doma (proto nemám bílé králíky, zakrslé kozy nebo vietnamská prasata...)
Zatím jsem domluvená s chovatelem v rozumné vzdálenosti od nás, sice budou slepičky až po výstavách, ale (snad!!!) budou.. Pro pestrost možná nevezmu jen jedny, ale třeba polovinu jedněch a polovinu druhých.. Aspoň sama zjistím, které jsou lepší..

24.7.2019 10:30

Já stále líhnu-vlašky a zdrobnělé hempšírky, sbírám vejce a po cca týdnu budu patrně znovu nacpávat do plna líheň, teda pokud se najde, komu bych ta kuřata prodal.
A s pozdními a dokonce zimními kuřaty už pozitivní zkušenost mám. Musí se brát ohled na to, že přes zimu méně rostla, musí se déle krmit s méně bílkovinami, aby měly na vyzrání do své velikosti čas jak mít mají. Takže začnou snášet namísto v 6 měsících třeba až v 8,5 měsících. Ale jako mladé zase tolik nechcípají.

24.7.2019 10:52
frikmon

XXX.XXX.128.115

Xchipsy určitě se nedejte zlomit a trvejte na svém. Pokud chcete chovat pěkné slepice a nosnice tak zvolte plemeno najděte chovatele a sežeňte i kdyby to mělo trvat. A klidně vemte dvě plemena tak je nejlépe mezi sebou porovnáte doma na dvorku. Navíc je červenec spousta chovatelů bude kuřičky prodávat až s podzimem a část jich bude možná po výstavách atd. Nechápu rady typu rádoby zdejších chovatelů kupte si hybridky nebo dvorkový mix a ještě k tomu odrazování od koupě čistých slepic že teď se už neseženou. Mě na dvůr hybrid nesmí ani náhodou a spousta zdejších asi nechápe že hybrid je určen do drůbežáren(i když na dvůr se adaptuje) z dvorků vytlačuje čistá plemena, pak je malá chovatelská základna, o šlechtění a zdokonalování daného plemene nemůže být řeč-není cizí krve a pak všichni chovatelé ze zoufalství naskáčou do autobusů a jedou na velké zahraniční výstavy kde kupují předražené a často neplodné zvířata. To opravdu všichni chtějí to chovatelství dotáhnout tam kde např. Němci že i vyloženě užitková snášková plemena snášku žádnou nemají a šlechtí se jen na exteriér a pak se na výstavách sbírají plastové poháry a dávají na poličku. Slepice je především hospodářské zvíře a věřte že mnoho plemen by šlo prošlechtit do takové užitkovosti že by hybridům směle konkurovali.
No už vidím těch komentářů jaký jsem hlupák a proč to či ono tak končím a pokusím se dále nereagovat. Zpráva byla určená především Vám Xchipsy ale je veřejná aby se i ostatní mohli trochu zamyslet. Pěkný den

24.7.2019 11:10
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hempšírky mají svůj aktivní Klub chovatelů.
Předpokládám, že ten jste kontaktovala jako první.
Nevěřím, že by nedali u několika chovatelů pár slepic-ček dokupy,
mladých nebo klidně dvouletých atd.
Stačí oslovit správným způsobem, na správném místě, ty správné lidi
ve správný čas...

http://hempsirky.cz/

24.7.2019 13:16
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Zkoušela jsem, ale buď nemají nebo je to přes půl republiky... Ale jak jsem psala výše, kontakt na ochotného chovatele už mám, takže sehnání (snad) problém už nebude.

24.7.2019 14:37
keckas

XXX.XXX.219.213

Odkud jste? Kdyby mi zasedla kvočna, tak bych vám je klidně prvních pár týdnů odchovala. Místo a čas na to mám.

24.7.2019 15:00
veraboskova

XXX.XXX.18.226

Jednak si myslím, že pokud chcete velké hempšírky, tak by bylo dobré mít aspoň 8 slepic na 1 kohouta. (Ideálně 10-14) Jinak vám je dost oddělá jak je bude pojímat.
Napište odkud jste. U mě by se něco z letošních únorových hempšírek našlo. Tak jestli vám to není daleko do jižních Čech, tak se můžeme domluvit. Kdyžtak písněte SZ

24.7.2019 15:16
xchipsy

XXX.XXX.76.217

Moravské Budějovice.
Kohouta neplánuju, resp. ne zatím (možná až příští rok)

24.7.2019 15:30
keckas

XXX.XXX.219.213

Hmm, to je dobrých 100km. Ale kdyby náhodou nebyly, kvočna sedla a vám se do toho chtělo, proč ne.

24.7.2019 16:41
xchipsy

XXX.XXX.76.217

Ok, děkuji. Ozvala bych se.

24.7.2019 17:46

xchipsy napsal(a):
Moravské Budějovice.

Kohouta doporučuju, jenom počkejte až sedne kvočna a budete toužit po vlastních kuřatech. A navíc bez kohouta mají některé slípky sklony ke kohoutímu chování a bývá i problém s hierarchií. Samozřejmě nemusí.
Ale když není kohout, tak se nějaká slepice může dostat do jeho pozice, přestane nést, zvětší se jí ozdoby hlavy a začne se pokoušet o pojímání ostatních a kokrhání.
Raději se pak projeďte po výstavách, hempšíráky tam často někdo má prodejné.

24.7.2019 21:55

Keď už sa tu hovorí o hempšírkach, tak by som sa chcel opýtať aký je rozdiel medzi zlatohnedou a medenočervenou?

24.7.2019 22:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Keď už sa tu hovorí o hempšírkach, tak by som sa chcel opýtať aký je rozdiel medzi zlatohnedou a medenočervenou?

Hempšírku zlatohnědou teda neznám, jenom tu měděnočervenou,
Bude to asi její ne správný název.

24.7.2019 22:37
ančovička1

XXX.XXX.9.141

xchipsy napsal(a):
Moravské Budějovice.

😇..můj rodný kraj,skoro doma..hempširky byly moje prvni slepicky,koupene od kuřat,byly nadherne,veliké,ale asi jsem je tenkrát hodně a špatně krmila,mela jsem je zatloustle😕..tak jsem přešla na vlasky,mám velký pozemek..hempširky chová i moje známá,ale jsme od vás daleko,přes 100km..

24.7.2019 23:50

U nás sa v uznaných chovoch uvádza: Hempšírka zlatohnedá a ja som niekde čítal o medenočervenej, tak som chcel vedieť rozdiel...

25.7.2019 02:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

100 km přece není žádná chovatelská vzdálenost.
Ani 300 km.
Pro mě začíná vzdálenost nad 400 km.
Např. Hannover, tam už člověk zváží, zda jet.

To se pak nedivím, že "nikdo nemůže nic sehnat",
když to očekává nejlépe ve shodném okrese...

25.7.2019 06:19
xchipsy

XXX.XXX.76.217

Tak on je rozdíl shánět super kvalitní zvířata do dalšího chovu a na výstavy a nebo chtít pár pipek jen pro radost a pár vajíček.. Ne, na shodném okrese netrvám a o tom, že by 100km bylo pro mě extrémně daleko jsem taky nic neřekla. A nevím, proč to pořád řešíte, dvakrát jsem už psala, že MÁM kontakt na chovatele..

25.7.2019 06:23
xchipsy

XXX.XXX.76.217

j.erlec - zatím kohouta nechci - ZATÍM. Další rok třeba bude, ale teď ho nechci. Neplánuju tolik slepic, aby odpovídal vhodný poměr (a jak bylo psáno, nechci aby když jich bude méně byly od kohouta oškubané), první rok budou slepičky mlaďounké a stejně bych se hned nepouštěla do líhnutí atd... Takže kohouta k ničemu nepotřebuju - teď.

25.7.2019 10:19
jo012810

XXX.XXX.238.62

Ve zbarvení hempšírek je trochu nejasností. Měděněčervená je v ČSCH uznaný ráz a je troch tmavší od té, která je např.uznána v Německu. Jde vlastně o šlechtění jiné barvy. Na výstavách ČSCH je uznána pouye ta měděněčervená...

25.7.2019 10:38

Tak ak by mal niekto na predaj teda tie tmavšie medenočervené veľké, tak by som si prosil

26.7.2019 13:22
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Dobrý den. V katalogoch Nitra 2016-2018 je hempšírka zlato hnedá.s pozdravom M. H.

26.7.2019 13:54
milanhorinka

XXX.XXX.41.121

Ešte pridám.Po pozretí katalogov z výstav 2017-2018 z Hodonína je vystavovaná zlatohnedá i měděně červená hempšírka.M.H.

26.7.2019 14:29
jo012810

XXX.XXX.238.62

milanhorinka napsal(a):
Ešte pridám.Po pozretí katalogov z výstav 2017-2018 z Hodonína je vystavovaná zlatohnedá i měděně červená hempšírka.M.H.

Zlatohnědá (světlejší) je uznána na Slovensku. ČSCH má ve vzorníku pouze a jen měděněčervenou. Bohužel na výstavách jsou mnohdy neúplné a nebo zkreslené názvy. Ono z Hodonína na Slovensko to je kousek a záleží na tom, kdo katalog sestavoval a na jeho znalostech. Pro neznalost se můžete v katalogu dočíst, že jsou zde vystaveny hempšírky a hempšírky čerenoměděné. Takže mnohdy laik žasne a odborník se diví....

Přidejte reakci

Přidat smajlík