Uživatel s deaktivovaným účtem

kokodák
napsal(a):
Dobrý den,
je možné nějak ovlivnit barva skořápky vejce, kterou slípka snese? Například stravou nebo nějakou chemickou látkou, aby slepice snesla vejce které bude např. oranžové, nebo nazelenalé, a podobně?
Děkuji,
Vhodným křížením, plemenem.
Nakřížit se dají slepice nesoucí olivová, čokoládová, nazelenalá, namodralá, zelená, narůžovělá, různě hnědá, čistě bílá, smetanová.
A ještě barvu skořápky ovlivňuje, ve které části snáškového cyklu je a jak dobrá je nosnice. Nejlepší nosnice mívají u plemen s barevnou skořápkou vejce světlejší poté, co se pořádně roznesou.
Krmením s barvivy se dá ovlivnit, aby bylo vejce oranžové, žluté nebo jen krémové, ale pouze uvnitř, nikoli venku.
Měl jsem na přechodnou dobu (pro jednu paní jsem sehnal) čistokrevný pár araukan divoce zbarvených a slípka nosila dokonalá zelená vejce.
Dále jsem měl divoce zbarvenou hedvábničku, která nesla také dost hezky zelená vejce.
Momentálně mám nějakou slípku, co nese taky taková zelená vejce, asi kříženec cream legbar nebo hybridní Green Shell, přišel jsem k ní od kamaráda (dostal jsem kuře), tak nevím, je rodobarvá, má prohnutý hřeben, za hřebenem chocholku, velikosti vlašky a s uzavřeným ocasem.
honzapm
napsal(a):
Vlašky (mi) nesou bílá vejce. Při podávání Doxygalu je skořápka nažloutlá.
Jiné barvy nechytá (třeba při krmení červenou řepou, mrkví, jen kukuřicí a podobně).
Doxygal??? Ochranná lhůta:
Maso prasat: 10 dnů.
Maso brojlerů kura domácího: 7 dnů.
Nepoužívat u nosnic snášejících nebo určených ke snášce vajec pro lidskou spotřebu.
????
cipis
napsal(a):
Taktiež som nezaregistrovala nejakú výraznejšiu zmenu vo farbe škrupiny, ak neberiem do úvahy, že niekedy je vajce obsr.té
Áno, hlavně když mají hodně slunečnice
a nedejbože ještě třeba namočené pečivo a soju.
To jsou pak vajíčka řádně zmalovaná.
Možná by někdo mohl vyzkoušet, jak by to dopadlo,
kdyby bělovaječné slepice pily Malinofku.
jo012810
napsal(a):
Doxygal??? Ochranná lhůta:
Maso prasat: 10 dnů.
Maso brojlerů kura domácího: 7 dnů.
Nepoužívat u nosnic snášejících nebo určených ke snášce vajec pro lidskou spotřebu.
????
Optám se tedy přímo. Jaká je ochranná lhůta na konzumní vejce, když výrobce uvádí nepoužívat u nosnic vajec pro lidskou spotřebu? Předem děkuji za vysvětlení, i když já zvířata v drobném chovu neléčím...

jo012810
napsal(a):
Optám se tedy přímo. Jaká je ochranná lhůta na konzumní vejce, když výrobce uvádí nepoužívat u nosnic vajec pro lidskou spotřebu? Předem děkuji za vysvětlení, i když já zvířata v drobném chovu neléčím...
to je fikaná otázka.
ono totiž záleží. na kaskádě. pokud existuje jiný lék, který se použít dá, tak to předepisující veterinář před kontrolou neuhájí.
a pokud teda je potřeba léčit a je k tomu indikace a citlivost a uhájí se to, pak off label OL je podle zákona o léčivech 7 dní.
Až na to, že z vlastností metabolismu určitých léčiv vyplývá, že sedm dní může být málo a když budou ve vejcích nějaká rezidua, tak má farmář a jeho veterinář problém. velký.
napsal(a):
to je fikaná otázka.
ono totiž záleží. na kaskádě. pokud existuje jiný lék, který se použít dá, tak to předepisující veterinář před kontrolou neuhájí.
a pokud teda je potřeba léčit a je k tomu indikace a citlivost a uhájí se to, pak off label OL je podle zákona o léčivech 7 dní.
Až na to, že z vlastností metabolismu určitých léčiv vyplývá, že sedm dní může být málo a když budou ve vejcích nějaká rezidua, tak má farmář a jeho veterinář problém. velký.
Moc děkuji a to mi potvrzuje můj pohled na věc, že v drobných chovech neléčit a jen selektovat...
napsal(a):
to je fikaná otázka.
Využil jsem radu jednohu diskutujícího a otázal se přímo u výrobce a zde je odpověd přímo z vývoje léků. Takže každý má informace a může zvážit, jak sám bude postupovat v případě zdravotních problémů u svých nosnic. Tedy mlčky přepokládám, že vajíčka má každý především pro vlastní konzum.
Pepo, soudružka Anna z vývoje vám nesdělila nic nového,
jen alibisticky zkopírovala informaci z příbalového letáku.
Každopádně jste si asi přečetl tu zmínku o brojlerech.
Je-li lhůta na konzumaci CELÉHO zvířete 7 dnů, pak na vejce musí 14 dnů stačit.
Nejíme slepici celou, "jen" její tvorbu o zlomku její celkové hmotnosti.
Léčíme-li hejno, pak s ním i slepice, které aktuálně nesnášejí a také kohouty.
Lék se tedy vrací jen částí hejna. Do vajíčka ho jde zlomek. Nebagatelizuji však.
Jsou chovatelé, kteří, když vědí, že budou "léčit", si od svých 50 slepic
nasbírají dostatek vajíček na to, aby po dobu léčby + 3 týdny navíc,
byli zásobeni ze svých zdrojů.
Nepodporuji bezhlavé užívání léčiv. Ono je to i dost drahé.
Je mnohdy rychlejší a účinnější problémové jedince zabít.
Ale všechny tyhle hranice nemůže odhadovat (a sebeurčovat) někdo,
kdo naprosto nezná danou osobnost chovatele i chov jako takový, viďte.
Tu větu "Nepoužívat u nosnic..." jsme si tu ozřejmili už dávno
- výrobce nezaplatil za přetestovávání vajec.
Ta věta neznamená "Testy určily, že vejce dané nosnice jsou navždy nepoživatelná."
Pouze se snažím diskutovat k tématu, zda je možné ovlivnit barvu skořápek.
Je vždy zajímavé, co lidi ztropí kvůli vajíčkům, ale pak si vesele zapálí cigáro
nebo zRound-Upují záhon pro jahody. Navíc jezdí vlastním autem,
kupují výrobky s palmovým tukem nebo mají nábytek z tropického dřeva.
A to se vůbec nebavím o takových těch neuvědomělých léčitelích z Facebooku,
kde jim stačí "co jedna paní psala" a ani nemají komplexní uvažování.
Tak si pak kupte vejce od nich a buďte v poho, že máte "domácí".
Mimochodem - třeba Entizol - velké scény, kdyby ho někdo dal krůtám.
Potenciální karcinogen.
Pro lidi se používá. Tak co to potom udělá s organismem přímo a v lidských dávkách?
Mozku zdar!
Myslím si, že tie preliečené sliepočky si samé dajú nejakú pauzu, takže tá ochranná doba bude tak či tak dodržaná .Ja som teraz liečila sliepku Paralenom. Mala otečené oko, nežrala. Už druhý deň bola na tom lepšie, tretí deň úplne OK až na znášku. Už týždeň sa nenesie a ak vydrží ešte druhý týždeň, tak bude aj ochranná doba, aj keď na letáku to výrobca neurčoval Ak obnoví znášku a náhodou by zmenila farbu škrupiny, určite dám vedieť
Tím, jak Doxygal (ale možná i jiné zbarvovače vody, že) mění barvu skořápky,
tak je pěkně vidět, do kdy je vajíčko obarvené (ale taky od kdy).
Mě tedy slepice snášejí hodně a pořád, nedávají si pauzu z důvodu léčby.
Takže vidím, že skořápka je žlutá max. 2-3 dny po ukončení podávání přípravku.
Pokud je skořápka v původní barvě už třeba v den čtyři, je to možné vodítko
k odhadu přítomnosti látky - k ochranné lhůtě, na kterou nebyla vejce testována.
Ale tak pro klid duše ty 2-3 týdny člověk dá, že.