Dobrý večer, jsem v chovu kačenek začátečník, ale s jinými zvířaty mám zkušeností celkem dost. Možná nad tím přemýšlím, proto že mám doma senegalce jen s jedním křídlem, a vím, jaké má potíže, a jak na takového papouška pohlížejí exotáři. Zajímají mne názory na kloubkování kachniček. Pořídila jsem si k hedvábničkám první pár mandarínek na zahradu, pouštěla jsem je na volno, ale zahánění večer, byť sebeopatrnější, bylo pro mne nepříjemnou podívanou. Vyskakují do vzduchu a díky zmrzačení metají kotrmelce s tvrdým dopadem. Chápu, že není žádoucí, aby uletěli, ale co jsem zatím viděla, většina chovatelů je má stejně kvůli škodné v různých volierách a výbězích. Já je také dala nakonec do voliery, kde je nemusím večer nikam manévrovat. Je to opravdu nutné mrzačit tak krásné ptáky? Přijde mi to spíš jako trápení z pohodlnosti. Nejsou to přece masově chovaná užitková zvířata, ale především okrasní ptáci. A ta síť či uzlíkové pletivo na strop nestojí zas tak moc, Ne? Co vy na to?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky mám doma kupírované (7) i nekupírované(3) kachničky. Nekupírované kačeny létaly a už na to kašlou, protože jednou při proletu sejmul karolínku asi jestřáb a nikdo další z nich neriskuje.
Ze všech jen 2 kupírované takto hnusně skáčou a bývá mi jich líto. Dá se namítnout, že jsem si mohl pořídit nekřídlované a vyhnout se tomu, ovšem jde o bílé mandaríny a ty si skoro každý křídluje, sehnat lítačku by dalo práci.
Svoje případná káčata nejspíš jenom trochu přistříhám, neboť toto dělat nechci, u kachniček v hobby chovu na jezírku nebo zahradě je to zbytečnost.
Je to mrzačení, někdy ale má opodstatnění a proto by se to úplně zakázat nemělo.
Kupírování je nutné u velkých ptáků chovaných ve velkých voliérách (zoo), kteří by se při rozletu zabili (labutě, pelikáni). Dále u některých křepelek a bažantů chovaných ve voliérách, které si při vzletu z úleku přivodí jen úrazy hlavy nebo se rovnou ubijí o pletivo.
U těch kachniček to je vhodné tehdy, když jsou chované naprosto volně bez možnosti chycení, pokud teda není záměrem rozšířit jejich populaci všude okolo do přírody a nechávat ulítat peníze.
Díky za názory. Jen chci aby se nad tím třeba jen někdo zamyslel. Občas věci přijímáme jako samozřejmost, i když nemají logický důvod, jsou jen zvykem. Každý mi tvrdí: "Nekupírované neprodáš". Ale upřímně, já to rozhodně zkusím. Vážně jsem zatím kromě zámeckého parku všude viděla kačenky v oploceném malém prostoru kolem jezírka. A ty moje během pár dní ve volieře ji odmítají opustit, ikdyž mají celý den otevřeno. Takže jim to tak asi ke spokojenosti stačí. Jsou to tak krásní ptáci. Měla jsem možnost chovat papoušky, drobotinu, křepely a další. Každý druh má něco do sebe. Ale to bychom přece mohli papouškům dělat to samé, a ťapali by po zahradě na volno, dokud by je nesežrala kočka nebo jiný predátor. Prostě mi to hlava nebere.
napsal(a):
Taky mám doma kupírované (7) i nekupírované(3) kachničky. Nekupírované kačeny létaly a už na to kašlou, protože jednou při proletu sejmul karolínku asi jestřáb a nikdo další z nich neriskuje.
Ze všech jen 2 kupírované takto hnusně skáčou a bývá mi jich líto. Dá se namítnout, že jsem si mohl pořídit nekřídlované a vyhnout se tomu, ovšem jde o bílé mandaríny a ty si skoro každý křídluje, sehnat lítačku by dalo práci.
Svoje případná káčata nejspíš jenom trochu přistříhám, neboť toto dělat nechci, u kachniček v hobby chovu na jezírku nebo zahradě je to zbytečnost.
Je to mrzačení, někdy ale má opodstatnění a proto by se to úplně zakázat nemělo.
Kupírování je nutné u velkých ptáků chovaných ve velkých voliérách (zoo), kteří by se při rozletu zabili (labutě, pelikáni). Dále u některých křepelek a bažantů chovaných ve voliérách, které si při vzletu z úleku přivodí jen úrazy hlavy nebo se rovnou ubijí o pletivo.
U těch kachniček to je vhodné tehdy, když jsou chované naprosto volně bez možnosti chycení, pokud teda není záměrem rozšířit jejich populaci všude okolo do přírody a nechávat ulítat peníze.
Neměl by jste prosím doma navíc něco z bílých? Kamarád má volnou kačenku, tak buď by koupil kačírka nebo ji prodal. Díky za odpověď.

saluki
napsal(a):
Neměl by jste prosím doma navíc něco z bílých? Kamarád má volnou kačenku, tak buď by koupil kačírka nebo ji prodal. Díky za odpověď.
Zatím ne, teprve se páří, bílých je pár, druhý pár je bílá+skořicový a pak je tam navíc skořicová kačena.
Bílí kačeři jsou samostatně většinou neprodejní, protože se bílé líhnou většinou kačenky, třeba jen třetina jsou kačeři (neznám pro to pádné vysvětlení, genetika za to nemůže, řeč je o párech mutace+mutace), mutační mandaríňák je nedostatkové zboží.
Spíš seženete štěpáka na bílou, tedy heterozygota, po němž bude půlka kačen bílých a s bílou kačenou budou jeho synové bílí i obyčejní (zase štěpitelní).
Pokud kamarád nesežene bílého nebo štěpáka, ať na ni dá skořicového nebo přírodního.
Ze spojení přírodní+bílá budou všechny kačenky čistě přírodní a všichni kačeři zaručení štěpáci na bílou. Pokud se spojí bílá se skořicovým, budou kačenky čistě skořicové a kačeři štěpitelní zaručeně na bílou i na skořici.
Když se bílá kačenka spojí se štěpákem na skořici, tak bude půlka kačerů štěpit na skořice i bílé a půlka na bílé, půlka kachen bude přírodních a půlka skořicových.