Kolik vajíček snáší? Prosím o radu

Ayam cemani
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2021 09:33
Saulos

XXX.XXX.213.24

Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik asi vajíček snáší Ayam Cemani? Někde slyším že je okrasná takže málo, a někde zase že je napůl na vajíčka a napůl na maso, tak mi prosím pomozte, protože mám v plánu si je koupit ale ještě nevím.

29.3.2021 12:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ayam Cemani patří mezi lehká spíše okrasná plemena. Pokud vás snese za rok kolem 100 kusů, půjde spíše o údernici. Masa na ní moc není. Pokud chcete něco s kombinovanou užitkovostí (maso+vajíčka), pak si musíte pořídit nap. hempšírky, plymutky aj.

29.3.2021 13:06
Saulos

XXX.XXX.213.24

jo012810 napsal(a):
Ayam Cemani patří mezi lehká spíše okrasná plemena. Pokud vás snese za rok kolem 100 kusů, půjde spíše o údernici. Masa na ní moc není. Pokud chcete něco s kombinovanou užitkovostí (maso+vajíčka), pak si musíte pořídit nap. hempšírky, plymutky aj.

Dobrý den,
Děkuji já spíše na vajíčka pro začátek, opravdu tak málo? Protože mám ted dominant sussex a leghorn + isa brown a oni snáší dost. právě že psali že 160 i to pro mě bylo málo, tak asi nic.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2021 14:08

ono srovnávat průmyslový hybrid s jakýmkoliv plemenem a nota bene poměrně ještě asi "divokým" dost dobře nejde

29.3.2021 15:41
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

moja skusenost s AC, najskor az na druhy pokus sa mi podarilo zohnat vajicka od chovatelov, lebo neznasali tak casto a vela, o ich nizsej znaske ma informoval uz chovatel.
kupil som spolu 25 vajec naraz od dvoch roznych ludi, vyliahlo sa 11 kuriatok do jari prezil jeden pouzitelny kohut, dvaja mensi (1.3kg cista vaha po zabiti) a jedna sliepka ktora nezniesla ani jedno vajce a cez leto uhynula.
ten jeden kohut dostal do haremu 6 sliepok roznych mix, vsetky jeho dcery su rovnako cisto cierne, cierna pokozka a cierne perie (dve maju biele perie) kohuti su flakati. Tieto dcery znasaju pekne, maju vacsie vajicka uz svetlohnedej farby (to maju po matke) ani jedna neuhynula cez zimu.
Cize mame rovnako cierne sliepky ako ciste AC ale maju lepsiu znasku, lepsiu odolonost niektore su aj Vacsie ako ciste AC (viac masa bude).
Aktualne od nich zbieram vajicka do liahne.

Niekto by namietal, ze to uz nie je ciste plemeno, to je fakt. otazka, aky je vyznam cisteho plemena AC ak vyslovene nechcete ho nosit na vystavy a pod. Okrasa? oba su rovnake cisto cierne, maso je rovnako cisto cierne, moc v tom rozdiel nie je.

29.3.2021 16:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

.....otazka, aky je vyznam cisteho plemena AC ak vyslovene nechcete ho nosit na vystavy a pod. Okrasa? oba su rovnake cisto cierne, maso je rovnako cisto cierne, moc v tom rozdiel nie je.

Z praktického hlediska pro držitele nějakých slepic, to je naprostá pravda. Pokud se dívám na chov čistokrevné drůbeže, o jejichž jednotlivých ustálených plemenech bych řekl, že při šlechtění křížením a příbuzensky dosáhlo to které plemeno statusu "anglického plnokrevníka", pak prostě po dvorku(při křížení AC s nějakou slepicí) budou běhat jakýsi "polokrevníci". A jak jistě víte, že ani za x generací z tohoto polokrevníka nikdy nebude plnokrevník. To je prostě o zaměření chovatele, co si od chovu drůbeže slibuje.

29.3.2021 16:46
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

jo012810 napsal(a):
.....otazka, aky je vyznam cisteho plemena AC ak vyslovene nechcete ho nosit na vystavy a pod. Okrasa? oba su rovnake cisto cierne, maso je rovnako cisto cierne, moc v tom rozdiel nie je.

Z praktického hlediska pro držitele nějakých slepic, to je naprostá pravda. Pokud se dívám na chov čistokrevné drůbeže, o jejichž jednotlivých ustálených plemenech bych řekl, že při šlechtění křížením a příbuzensky dosáhlo to které plemeno statusu "anglického plnokrevníka", pak prostě po dvorku(při křížení AC s nějakou slepicí) budou běhat jakýsi "polokrevníci". A jak jistě víte, že ani za x generací z tohoto polokrevníka nikdy nebude plnokrevník. To je prostě o zaměření chovatele, co si od chovu drůbeže slibuje.

Nie je nahodou kazde plemeno krizeniec niecoho s niecim? Ci tie plemana sa tu zrazu objavili u niekoho len tak z nicoho nic?

Krizia sa dve a viacero plemien zvierat, pri potomkoch dostavaju polovicu od otca a polovicu od matky tieto deti ak sa krizia spatne s rodicmi alebo medzi sebou mozu opatovne spojit niektore zelane znaky a s tym sa pokracuje dalej, tie nieziaduce sa vyradia. Ak dostanete opatovne dva jedince, ktore maju geny jeden aj druhy rovnake ich potomstvo bude uz ustalene (to som teraz napisal zjednodusene) postupne dalsimi generaciami dosiahnete zvierata, ktore budu mat rovnake znaky vsetky a hla mate nove plemeno a mozno sa zvaz chovatelov aj casom rozhodne ho prijat a registrovat :)

Ci robi sa to nejako inak? ak ano poprosim info ako to prebieha?

Pozbieral som si zopar plemien, odoberal som vajicka do viacerych chovatelov, vyliahol mlade a ich kombinoval dalej.

Ja sa venujem genetike na chov.urovni, zistujem si co a ako funguje a podla toho si ich davam dokopy aby som ziskal urcite vysledky. Napriklad z AC pracujem na tom aby som mal zvierata s ciernou pokozkou vacsieho vzrastu a podla moznosti bez cierneho peria a mozno tam pribalim aj ine features :)

29.3.2021 17:04

Erik Rosario napsal(a):
Nie je nahodou kazde plemeno krizeniec niecoho s niecim? Ci tie plemana sa tu zrazu objavili u niekoho len tak z nicoho nic?

Krizia sa dve a viacero plemien zvierat, pri potomkoch dostavaju polovicu od otca a polovicu od matky tieto deti ak sa krizia spatne s rodicmi alebo medzi sebou mozu opatovne spojit niektore zelane znaky a s tym sa pokracuje dalej, tie nieziaduce sa vyradia. Ak dostanete opatovne dva jedince, ktore maju geny jeden aj druhy rovnake ich potomstvo bude uz ustalene (to som teraz napisal zjednodusene) postupne dalsimi generaciami dosiahnete zvierata, ktore budu mat rovnake znaky vsetky a hla mate nove plemeno a mozno sa zvaz chovatelov aj casom rozhodne ho prijat a registrovat :)

Pozbieral som si zopar plemien, odoberal som vajicka do viacerych chovatelov, vyliahol mlade a ich kombinoval dalej.

Ja sa venujem genetike na chov.urovni, zistujem si co a ako funguje a podla toho si ich davam dokopy aby som ziskal urcite vysledky. Napriklad z AC pracujem na tom aby som mal zvierata s ciernou pokozkou vacsieho vzrastu a podla moznosti bez cierneho peria a mozno tam pribalim aj ine features :)

To však není šlechtění, to je prostě hokus pokus. Nakryju-li jezevčíka bernardýnem, nebude výsledek ani bernardýn ani jezevčík, ať už to bude vypadat jakkoliv.

29.3.2021 17:33
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To však není šlechtění, to je prostě hokus pokus. Nakryju-li jezevčíka bernardýnem, nebude výsledek ani bernardýn ani jezevčík, ať už to bude vypadat jakkoliv.

jo a ako sa robi slachtenie, opisete mi to prosim?

preco si myslite, ze je to hokus pokus?

poprosim argumentaci a fakty. dakujem :)

29.3.2021 17:37
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

mimochodom k tomu jazvecikovu a bernardinovi, dostanete potomstvo ktore bude mat oba znaky, ak chcete ziskat urcity vysledok krizite dalej potomstvo bude medzi sebou alebo s rodicmi podla toho co chcete docielit, aby ste spojili recesivne a aj dominantne geny a dostali ich do homozygot stavu a teda. nebude z toho jazvecik ani bernardin ale spravite si nove plemeno, nie v prvej generacii samozrejme ale postupne si ich ustalite. a sup a mate nove plemeno

ak viete o inom sposobe ako sa robi plemeno tak sem s tym, ci vy len kupujete uz hotove bez zamyslania sa nad jeho povodom (teraz nemyslim povod ze to ide z cistej linie nejakeho plemena ale ako to plemeno vzniklo)

29.3.2021 17:45
paskov244

XXX.XXX.39.75

Erik Rosario napsal(a):

Nové plemeno slepic se vám nepodaří nikdy vyšlechtit . K tomu je třeba několik zapálených chovatelů jako vy a mnoho financí . Zkuste si na toto téma pohovořit z nějakým chovatelem šlechtitelem Oravek . Je to neskutečně dlouhá cesta na které není vidět konec. Jestli by jste chtěl nové plemeno registrovat tak si musíte vést hodně přesné záznamy o takovémto šlechtění které budete muset předložit schvalovací komisi , Taky si musíte požádat o schválení tohoto šlechtění a v tom musí být mimo jiné i jak by měl vypadat výsledný produkt .
To bylo jen tak na okraj , spokojte se s tím co vám běhá po dvorku a z hezkých kuřátek od chovného hejna . Protože tak jak si to představujete to zkrátka N E F U N G U J E ! !
Chovu zdar

29.3.2021 18:07
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

paskov244 napsal(a):
Nové plemeno slepic se vám nepodaří nikdy vyšlechtit . K tomu je třeba několik zapálených chovatelů jako vy a mnoho financí . Zkuste si na toto téma pohovořit z nějakým chovatelem šlechtitelem Oravek . Je to neskutečně dlouhá cesta na které není vidět konec. Jestli by jste chtěl nové plemeno registrovat tak si musíte vést hodně přesné záznamy o takovémto šlechtění které budete muset předložit schvalovací komisi , Taky si musíte požádat o schválení tohoto šlechtění a v tom musí být mimo jiné i jak by měl vypadat výsledný produkt .
To bylo jen tak na okraj , spokojte se s tím co vám běhá po dvorku a z hezkých kuřátek od chovného hejna . Protože tak jak si to představujete to zkrátka N E F U N G U J E ! !
Chovu zdar

Nikdy nehovor nikdy co vy inak viete o mojich zdrojoch atd. ale nevadi, nebudem Vas namahat nejde mi o to vyslachtit nove plemeno, nikde som to ani nepisal. ja som Vam len opisal zjednodusene ako sa to robi, zatial co nikto z vas nic nenapisal iba si idete svoje, ze ako sa to neda ale nejako nikto nevie napisat ako sa to realne robi, myslim so zvieratami uz. nie registracia.

ked som cital historiu jednotlivych plemien, je tam rozpisane z ktorych plemen vznikaju, predstavte si to, mozno ste to nevedeli ale krizli dve a viac plemien, to ste vedeli? robili to niekolko rokov a potom o dalscih par rokov to uznali a hla nove plemeno.

viete mi napisat ako sa to robi a teda ako to funguje, namiesto ako sa to nefunguje, ci Vam staci si kupit hotove plemeno a vsetko ostatne je "do hrnca" ?

29.3.2021 18:08
Erik Rosario

XXX.XXX.34.113

Myslim si ze tato diskusia nema dalsi vyznam, proste si pojdete svoje o cistych plemenach a nic ine si neuznate, to uz takych ludi poznam nie ste prvi ani posledni :) zelam Vam vela uspechov a pozdravujem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík