Zajímá mě možnost zjistit oplozenost vajec mých slepic před případným nasazením pod kvočnu. Už jsem to řešil v jiném tematu, ale zkusím založit nové, třeba se přidá víc lidí a popíše své zkušenosti.
"verahubacova" v jiném tematu dávala velmi dobrý odkaz, kde je tato možnost popsaná https://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/Provovn-postup-v-lhni-.pdf
Tak jsem si to chtěl ověřit u svých slepic. Rozbil jsem pár vajec - 14 dnů starých, uchovávaných v lednici při 3 C.
Maranska -podle mě oplozené vejce
A pro porovnání z velkochovu - třída A, spotřeba 9.5., tedy asi 10 dnů stará vejce, z klecového chovu - tedy neoplozené
Mně jde konkrétně o ty araukany - volným okem rozdíly moc nevidím, po zvětšení na fotce u maransky vidím koncentrické uspořádání zárodečního terčku, které mi chybí u vajec z velkochovu, ale bohužel taky u těch araukan. Ale zase u araukany to nevypadá úplně jako u těch z velkochovu.
HonzaP doporučuje ponechat vejce týden v pokojové teplotě - rozdíly by měly být znatelnější. Tak ještě vyzkouším. Byl bych rád, kdyby někdo přidal své zkušenosti a případně i fotky.
Ano, letos jsem to těm araukánám ostříhal - dle návodu "Petra z Bratislavy". Dříve jsem měl kmen, kde jsem to dělat nemusel a oplozenost byla přes 90%. Pak jsem koupil kohouta z výstavy po importu z Německa na osvěžení krve a šlo to do kopru. Ale měl jsem už i další kohouty, takže to nechci svalovat na Němce ... jenom nostalgicky vzpomínám, že to šlo i bez stříhání.
Povedlo se mi koupit kvočnu a podsadil jsem 12 vajec od araukan - po 4 dnech sezení bylo 1 rozbité, po 5 dnech sezení druhé (to bylo neoplozené, zbylých 10 jsem prosvítil - byly tam 2 oplozené vejce, posléze jsem si to i potvrdil rozbitím. Kvalita skořápky u mých starých slepic už byla "nevalná" a předem jsem se obával toho, co se pak potvrdilo.
Kvočně jsem podsadil vejce od ročních maransek, ty se jevily vesměs jako oplozené, skořápky mají pevné, tak uvidíme.