Vhodné plemeno slepic k přírodnímu chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2022 19:48
MichalFilip

XXX.XXX.19.34

Zdravím všechny zkušené chovate drůbeže. Potřeboval bych poradit se správným výběrem plemene slepic.
Začnu od začátku.
Vlastním cca. 3/4 ha sad, který je oplocen a na samotě mezi vesnicemi. Moje vize je na této ploše začít chovat hejno slepic (okolo 50 kusů). Samozřejmě by slepice měli k dispozici veškeré potřebné zázemí- vodu, krmení a kurník.
Jediný problém vidím v tom, že se ke slepicim dostanu jednou denně, popř. obden.
Jde mi o to, aby slepice byly samostatné, odolné a měli přirozenou plachost vůči predátorům. Hlavním produktem by měly být vajíčka, ale snůška nemusí být 250 vajec za rok. Uvítal bych, aby slepice měli dobrý mateřský pud a byly schopny odvodit i kuřata.

Díky za odpověďi a podněty k diskuzi.

jakub22

6.4.2022 20:03
jakub22

XXX.XXX.45.116

MichalFilip napsal(a):
Zdravím všechny zkušené chovate drůbeže. Potřeboval bych poradit se správným výběrem plemene slepic.
Začnu od začátku.
Vlastním cca. 3/4 ha sad, který je oplocen a na samotě mezi vesnicemi. Moje vize je na této ploše začít chovat hejno slepic (okolo 50 kusů). Samozřejmě by slepice měli k dispozici veškeré potřebné zázemí- vodu, krmení a kurník.
Jediný problém vidím v tom, že se ke slepicim dostanu jednou denně, popř. obden.
Jde mi o to, aby slepice byly samostatné, odolné a měli přirozenou plachost vůči predátorům. Hlavním produktem by měly být vajíčka, ale snůška nemusí být 250 vajec za rok. Uvítal bych, aby slepice měli dobrý mateřský pud a byly schopny odvodit i kuřata.

Díky za odpověďi a podněty k diskuzi.

Kuřice Isa brown, Zlaté české kropenky, kuřice sussex

6.4.2022 20:53
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zdravím i vás.

1. oplocení
(není plot jako plot - tento váš musí být odolný podhrabání a přelezení),
bez jediného slabého místa

2. realizace
(čistokrevné plemeno - sehnání 50 ks slepic je velmi obtížné,
cesta pouze skrze násadová vejce v dostatečném množství)

3. praxe
(také nemám drůbež u domu, také se tam dostanu jednou denně,
přesto mám vynikající výsledky, jde hlavně o to se obětovat
a mít nějaké zkušenosti - ty bych doporučil získat na menším množství
slepic, než je 50 ks a špičkové zázemí s automatizovaným otvíráním,
kde jste schopen ubytovat 50 kusů např. při nařízení veterinární správy ap.)

4. výběr plemene - není mnoho plemen, která uspokojí vaši primární potřebu
- hodně vajec, zároveň dobře kvokají a dobře vodí i vidí - dobře se pohybují,
jsou schopny zpozorovat dravého ptáka a aktivně mu uniknout.

Můžete zkusit třeba zdrobnělé Vyandotky (menší šance proti predaci),
ale množivé i užitkové i sehnatelné jsou výtečně.
Nebo zdrobnělé Velsumky, velké Hempšírky nebo Vlašky - líhnout budete vy.
Ostatní je na pokusy asi škoda.

6.4.2022 21:09
MichalFilip

XXX.XXX.19.34

Jsem z vesnice a chovu domácích zvířat se věnujeme po několik generací. Nikdy to nebylo na "kšeft", ale jen pro domácí užitek (slepice, kachny, králíky, prasata). Já navíc přidal papoušky a krůty. Spíše než o teorii mi jde o praktické zkušenosti s daným plemenem. Je mi jasné, že sehnat 50 kusů čistokrevné krve bude problém, ale nebráním se i začít s chovem od kuřat či vajec z lihně.

6.4.2022 21:24
honzapm

XXX.XXX.134.34

Určitě je vhodné začít teorií - kdo je připraven, není překvapen.

Není sad jako sad - na rovině má drůbež přehled,
je lépe mobilní. Ve svahu je to problém - často je má dravec
jako na talíři. Je-li kurník na kopci, leckterá nestihne utéci včas,
zejména v době přepeřování nebo starší kusy.
Kurník na nejnižším místě svahu - slétnou k němu, uniknou snáz.

Mezi plemeny není žádné vyloženě stvořené "k přírodnímu chovu".
Plemena vznikají spojováním jiných plemen - vlastnosti se mísí.
Nabízí se Česká slepice. Krom nižší užitkovosti běžně nevyvádí mladé.

Nebo si "přírodní chov" představujete jinak? Jak?

6.4.2022 21:45
MichalFilip

XXX.XXX.19.34

Pozemek je rovinatý a se vzrostlými stromy a ze třech stran vinohrad a jedné strany polní cesta a pole.
Má představa o přirozeném chovu je následující:
hejno se bude pohybovat celý den na pozemku, kde si bude hledat potravu i zábavu. V oblasti kurníku bude zdroj vody a kvalitniho krmiva (granule, obilí, objemové krmivo) a hřad na přenocování.
V ideálním případě snůška vajec do připravených hnízdišť.
Pokud by kvočna zasedla na hnízdo, nechám jí vejce vysedet a pokud by se za dařilo odvodit kuřata. Pokud bych se rozhodl pro čistokrevný kmen, tak neni problém nabídnout i násadová vejce či vylíhlá kuřata.
Je mi jasné že teorie je jedna věc a praxe věc druhá, ale na druhou stranu, proč to nezkusit.

6.4.2022 22:28
reznade

XXX.XXX.216.38

jakub22 napsal(a):
Kuřice Isa brown, Zlaté české kropenky, kuřice sussex

Myslím, že všechny zmiňované slepičky jsou nekvokavé, ty 2 hybridy určitě. Kdyby Sasex, tak určitě čisté plemeno, to jsou dobré kvočny a zároveň výborné nosnice, jen se bojím, že by byli lákavé pro jestřába, jestli je tam to nebezpečí. Nějaké plemeno v rodobarvém zbarvení by mohlo být míň patrné pro jestřába.

6.4.2022 22:40
MichalFilip

XXX.XXX.19.34

Jestřáb je převážně lesní dravec a v uvedené lokalitě jeho výskyt nepředpokládám, ale nevylučuji.
Uvažuji, že přidáním několika perliček by mohlo včas hejno varovat.

6.4.2022 22:48
reznade

XXX.XXX.216.38

MichalFilip napsal(a):
Jestřáb je převážně lesní dravec a v uvedené lokalitě jeho výskyt nepředpokládám, ale nevylučuji.
Uvažuji, že přidáním několika perliček by mohlo včas hejno varovat.

V tom případě doporučuji čistou Sasexku ne hybrid. Dobré kvočny a když nesedí nebo nevodí kuřata tak skvělé nosnice. Akorát pokud chcete kvočny u jakéhokoli plemene, tak se přeptat zda náhodou Váš vybraný prodejce kvočny nevyřazuje, potom by Vám kvokat nemuseli.
A pkud chcete více kusů, tak by mohlo být lepší od více plemen, třeba od 3 a jen jedno kvokavé, jako ty Sasexky nebo Wyandottky.

21.4.2022 14:46
klakier

XXX.XXX.136.126

Takto jsem pár let choval u lesa skupinu fenixek zdrobnělých zlatokrkých. Díky dlouhému ocasu umí tito ptáci velmi dobře létat ... což jim párkrát zachránilo život před liškou, sám jsem viděl jak liška běžela po svých a slípka letěla pryč...ovšem kohout to bohužel odnesl vždy, protože "bojoval". Takto jsem vcelku bez velkých ztrát fungoval. Snášejí jako většina okrasných plemen myslím cca 160? a umí se o sebe postarat. Ozdoby mají střídmé neomrzají. Já jsem si na nich ale cenil především ten polodivoký chov a letové schopnosti. Chvíli jsem s nimi experimentoval a podkládal jim bažantí vejce a osvědčily se k nim jako dokonalé matky :). Odchovávaly krásně i perličata. Zvládly i krůťata, ale to jen 2 na kvočnu ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík