Váha pižmovek po porážce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

LukeH

23.8.2022 13:38
LukeH

XXX.XXX.167.187

Mám dotaz ohledně váhy poražených kusů pižmovek.
Na základě doporučení zde na ifauně, jsem porazil kačenky ve věku 15-ti týdnů, všechny vypadaly větší než kachna(matka), teď jsem zkusil 1 kačera cca 18.týden. Kačenky v mase 1,3-1,5kg, kačer 3kg.
Nějak mi to neodpovídá váze uváděné zde na webu, tj. kachny 2-3kg, kačer 4-5kg.
Kachny jsou krmeny od začátku vkch1, vkch 2, po 2 měsících přidávám směs pšenice, trošku ječmene - v korytě po celý den ad libitum - nejdřív vyžerou granule, potom zbytek. Ráno míchanice - šrot (pšenice, ječmen, kukuřice, hrách, minerály) s cuketou/okurkou/kopřivy. Pastva, po zdevastování výběhu zelené do ohrady 2-3 x denně (pampeliška, mléč, tráva, nať topinambur, jetel nechtějí). Sem tam namočené pečivo, slimáci, okřehek (žabinec).
Také jsem si zde našel, že je lepší porážet v 5-6měsících, že je maso vyzrálejší, předpokládám, že i větší. Jaké váhy v kuchyňské úpravě jsou tedy běžné a v jakém věku?
Jinak maso z kačera super - chuť i množství ;-)
Děkuji předem za relevantní informace, barony Prášily prosím o odpovědi do jiných témat.

23.8.2022 16:01
ančovička1

XXX.XXX.220.190

15 týdnů je pro pizmovkou málo..to tak pekiny...pizmovky zabijeme,jak jste psal, 4-5 měsíců..spíš těch 5.. kačeři mají kolem 4 kilo, kačenky okolo 2kg..vykuchané s drůbky.. krmíme podobně,jako vy..od začátku směsi, granule pro výkrm,větším přidávám pšenici a mají neomezený výběh..
Také svoje dělá genetika, mám 6ti kiloveho chovného kačera..

25.8.2022 14:49
sharingan

XXX.XXX.186.2

Zdravím. Z mé strany technická vsuvka. Jak píše ančovička, hlavní je u tohoto druhu genetika (když vynecháme např. nedostatečnou péči a krmení, což ale dle popisu nebude Váš problém).

Domestikované kachny pižmové se ve světě i Čechách chová více typů a linií, a všemožní kříženci mezi nimi.

Divokému originálu bližší typ není nijak zvláště velký. Velký šlechtěný masný hybrid kachny pižmové z Francie (který si velikostí nezadá s husama) se označuje jako barbarie. V praxi běžných chovatelů se ale dnes výraz "barbarie" používá jako synonymum pro domácí kachnu pižmovou, a to jakéhokoli typu.

Vy nejspíš máte chovné kusy (a tedy samozřejmě i jejich potomstvo) z menšího typu. A proto Vám nevycházejí pak tabulkové hodnoty.

Převažte si svoje chovné kusy v živé váze. Stačí třeba digitální lidská osobní váha s přesností na desetiny kilogramů. Zvažte sebe, poté zvažte sebe s kachnou v náruči, rozdíl = hmotnost Vaší dospělé pižmovky. Po čtyřkilovém dospělém kačerovi v živé váze bude těžko čtyřkilový dospívající syn v kuchyňské úpravě.

Kusy na porážku si zaživa možno takto stejným způsobem, třebas průběžně, vážit, a při započtení výtěžnosti pak vědět přesně, kolik v jaký moment dají pekáčové hmotnosti.

LukeH

26.8.2022 16:44
LukeH

XXX.XXX.167.187

Pižmovky převážím, došel jsem se podívat k příbuzným, kteří mají kačera z Německa a je tak o 1/3 větší než můj, jen mě překvapilo, že mladé kachny vypadaly všechny větší než rodiče, tak jsem očekával i větší výnos ;-) Vyměním kačera, popř. i kachny za větší tělesný rámec. Kuřata vážím v kýbli na závěsné pružinové váze po 0,5kg a celkem to sedí. Jen ty pižmovky nejsou tak dobře ochočené a nechci je zbytečně stresovat odchytem.
Předpokládal jsem, že barbarie je jen jiné označení mularda, tj. křížence pižmovky s pekingskou kachnou. O tomto křížení jsem také přemýšlel - sehnat kačera pekingské kachny a dělat si doma křížence, jen jsem o tom nenašel dostatek informací, tak se mi nechce zbytečně křížit, abych "nepřekřížil" ;-) Nevíte, jestli stačí sehnat běžnou pekingskou kachnu (tj. hybrida, co se nabízí všude - Cherry Valley) nebo musí být čistá linie? Obávám se, že to zatím nejsem schopen poznat, pokud se to dá rozlišit a nenaletět tak lidem, co mají a prodávají "vše".

27.8.2022 13:25
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, jestli je otázka na mě, tak Vám ohledně mulardů moc neporadím. O pižmovkách jsem nějakou dobu pro sebe do chovu uvažoval, takže přehled mám velmi dobrý, nakonec jsem je ale do svých podmínek zavrhnul a nepořizoval.

O mulardech a jejich chovu nemám ale žádné bližší zkušenosti ani informace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík