Je chov slepiček velká věda? Dotaz laika a jednou snad budoucího majitele :-)
Dobrý den všem zkušeným,
občas sem k vám nakouknu, protože ve vzdálené budoucnosti bych ráda měla nějakou tu slípku. Už asi dvacet let (než se z toho stala móda) je mým přáním pořídit si tak čtyři kousky "striptýzek", těch vynešených, neb jsem takovej blázen, že bych prostě ráda pár kousků ubytovala. Jen tak, jestli ponesou, nebo ne, nebude tak úplně důležitý, nějaký to vejce bude zkrátka bonus. Teď máme konečně domeček (na chalupě chovat pochopitelně nešly, co s nima na zimu, v paneláku by mi to neprošlo) a pomalu- zatím velmi pomalu - se blíží čas, abych si tohle přání splnila. No jenže, jak jsem tak nakukuju - docházím k myšlence, že to nebude jen tak. že chorob a potíží velmi mnoho? Kurník budou mít zděný, tak jako ho pro slepičky měla stará paní, původní majitelka domečku. Má podle všeho i výborný umístění - tak předci dobře věděli co dělají, Je tam stín, v blízkosti je ořech. Pipinám uděláme výběh - krytý i shora a tam si budou rajtovat přes den, když přijdem domů, půjdou pod dozorem i ven. Počítám s tím, že kurník musí být dělaný tak, aby se dobře čistil, desinfikoval, že holky potřebují místo k popelení, že na zimu svítit/přihřívat. Teď jsem v diskuzi zahlédla, že je nutné odvětrání.... učím se a studuju dopředu, ale trošku mě zaskočilo nahlídnutí tady do toho tématu, kde se to hemží chorobama https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3989957/30tyzdnove-dominanty-neznasaju-vajca?a=3995481#a3995481, navíc takovýma, že když se vyskytnou - nutno, slípky přemístit, jak tam někdo psal. Vím, že bodlinka někde zmiňovala v rámci debaty o vakcinaci koronáče, že slípky se furt dokola musí něčím (rozpuštěno ve vodě?) , taky vakcinovat. Atd. Tak jsem zaražená jako...... že vona to bude docela věda s holkama. Sem si myslela, že prostě budu mít slepice a je to a koukám, že vono ne. Tím, že o nich nic nevím, nechci jim víc uškodit, než naopak přilepšit, jak mám v plánu. Je chov slepic věda, nebo ne? :-)
Vynesené slepice mají krom jisných nevýhod také své výhody. Jednou z nich je, že jsou dospělé (tudíž své kuřecí období plné náchylnosti na nemoci, vhodnou stravu a kdesi cosi mají za sebou) a očkované. Bodlinka mluvila, pokud se nemýlím, o Markově nemoci.
Slepice obecně je poměrně odolný živočišný druh; bez toho by se nikdy nemohly masově rozšířit.
Když koupíte vynesenky, je potřeba se o ně ze začátku starat v režimu, jaký měly v hale. Takže pokud možno stálá teplota, pokud možno pravidelné přisvěcování, pokud možno stejné krmivo... A postupně si je převedete na své podmínky.
Může se stát, že to nějaká nedá a uhyne. Je to pro ně velký stres. Ale obecně by to měla být spíš výjimka.
Co se týče snášky, tak slepice se musejí dát do pořádku, pořádně přepeřit (ve stálé teplotě v hale nepotřebovaly tak kvalitní peří), srovnat se s tím. Může jim to trvat i docela dlouho, ale nést by měly poměrně dobře.
Na zimu svítit a přihřívat, pokud chcete ta vejce. Slepice (zdravá a dospělá) je proti zimě dobře vybavena, hůře nese přilišnou vlhkost a průvan. Takže pokud je budete mít spíš pro radost, klidně jim přitápět a přisvěcovat nemusíte, aspoň si od snášení trošku odpočinou.
Pokud si chcete počíst kvalitní literaturu na dlouhé zimní večery, tak doporučuji toto:
https://zverolekarka.com/category/clanky/nemoci-ptaku/nemoci-drubeze/
V reálu se s tím nejspíš nepotkáte a pokud ano, stejně to budete řešit sekerkou a případně sanitací (vybílit, vydesinfikovat, výběh přerýt a posypat vápnem, nechat rok volný apod.).
Mít slepice není věda. Nejhorší smrt je z leknutí. :) To dáte.
Varaxi díky.
tohodle se právě trochek bojím- že jako nebude kdo, takže budu jako blbka jezdit k veterináři :D :D
Počítám s tím, že jak přijdou zdrchaný, budou potřebovat čas na aklimatizaci a úplně všechno. Páč neumím šít a háčkovat, abych je mohla přiodít na zimu , budu je pořizovat na letní dobu, i si říkám, budou mít zelený, to bude určitě taky prospěšný.
Svícení a přihřívání je bude stimulovat ke snášce? Já jsem si myslela, že bych jim právě dopřála komfort, aby se zvetily, ne aby hned chudery zase nesly, nechci aby jim bylo chladno, chci aby jim bylo dobře, vajíčka si můžou nechat .......... no uvidíme, jak se holky pak rozhodnou, můžu teda přihřívat nějak míň, se uvidí.
Mě hrozně udivilo, že ty slípky jsou jen cca 18 měsíců staré! A právě proto, že se přepeřujou, tak oni je zabijou, páč málo nesou! To je taková ale prasárna, že mě to ještě víc utvrdilo v tom, že si nějaký pořídím. Jsou to probůh mladý zvířata, do tý doby živořila a pak je hned zabijeme? My ldi jsme fakt hov-ada.
No takže se můžu teda vrátit k myšlence, že prostě mít slípky = nepotřebuju mít doktorát? Já se na to fakt hrozně těším. Podle všeho tam budou mít dobrý zázemí už jen umístěním kurníku, který je chráněný. Doufám, že zúročím i to, že jak Taliprda, tak Bubrdli cíleně vedu k tomu, že na slepičky se jen kouká, nic víc.
Zdravím. Ona věda se dá ale udělat i z vaření čaje.
Celkově chov slepic ve smyslu, ve kterém vy plánujete, obtížný není. Ale bez špetky pozorovacího talentu, chovatelské intuice a času stráveném u zvířat, znalosti základů biologie a etologie to nepůjde. Praxe bývá dobrý učitel, určitě budete po začátku dělat ještě spoustu úpravy, vylepšení a přehodnocování, s tím určitě dopředu rovnou počítejte.
Určitě ale nedoporučím nákup starých, vynesených slepic, zvlášť z neznámého zdroje. S takovými zvířaty může být od začátku vše špatně, nehledě na podmínky, které jim připravíte, a pro získávání relevantních zkušeností pro začátečníka to nemusí být nic moc.
Pokud máte ve svém okolí nějakého chovatele, který třebas sám líhne, můžete si prohlídnout jeho chov i podmínky, a byl by ochotný k Vám občas třeba nakouknout a sdělit svůj názor, a prodat něco ze svého chovu, to bych považoval za ideál.
Choroby v malochovu se běžně, nad rámec potlačování parazitů nejlépe přírodními prostředky, více neřeší. Dobře krmená, vitální zvířata v odpovídajících podmínkách a čistém prostředí by měla být dostatečně odolná a zdravá. Případné jednotlivé případy potom nejefektivněji řeší sekyrka.
Sharingan - taky děkuji. Když já ale chci právě ty "starý a vynesený" . Já nechci ani chovat v tom pravém slova smyslu, ani nepotřebuju, aby holky nesly (jasně, když něco bude, bude to fajn, když ne...koupím od sousedů :D ). Myšlenka je taková, že prostě chci dopřát hezkej svobodnej život aspoň pár tvorům, který ho do tý doby moc nezkej neměly. Prostor a podmínky na to mít budu, tak to uskutečním. I proto si beru třeba psy z útulku. Pro mě je svoboda hodně podstatná věc a představa, že slepice je zavřená, bez možnosti pohybu, se mi velmi příčí, ta ji dopřeju aspoň několika málo jedincům a navíc jim umožním žít déle, než stanovených 18 měsíců. Pokud něco teda při jejich chovu nepokoním, žejo. Ale budu se snažit.
přezdívka
napsal(a):
To si klidně místo vynesených slepic kupte papouška. Ten je na okrasu. Vynesená slepice bude taky jenom na okrasu. Ještě pár vajíček snese. Tento typ slepic je vyšlechtěný na vysokou snášku, ale není dlouhověký. Nejpozději do tří let chcípnou.
S tím se počítá, že třeba brzo umřou - tak ale budou mít tři roky pohodičku, kterou do tý doby neznaly, ne? Nemusím vše poměřovat výnosem. Mám to jinak, to přeciž nevadí, že jsem blázen. Mám starýho psa z útulku a když vídím, že je spokojená, jsem spokojená taky. Když budou pipiny spokojený, bude to prima. Víc neočekávám. Vše navíc - tedy vejce - drát peří nebudu a vařit je pak taky ne, bude prostě bonus.
Zrzavci
napsal(a):
S tím se počítá, že třeba brzo umřou - tak ale budou mít tři roky pohodičku, kterou do tý doby neznaly, ne? Nemusím vše poměřovat výnosem. Mám to jinak, to přeciž nevadí, že jsem blázen. Mám starýho psa z útulku a když vídím, že je spokojená, jsem spokojená taky. Když budou pipiny spokojený, bude to prima. Víc neočekávám. Vše navíc - tedy vejce - drát peří nebudu a vařit je pak taky ne, bude prostě bonus.
Každý má své priority. A jak se říká, proti gustu, žádný dišputát. Ale, jak sám píšete, nejde o chovatelství....Někdo sbírá třeba minerály a jiný si bude libovat, že něco udělal pro vynešené nosnice...Takže asi tak. A pokud od nich vlasně nic nepožadujete, stačí krmit třeba jen pšenici, trochu směsi a velký výběh. Kvalitní ustájení a vodu. Není to žádná "věda". V případě nějakého onemocnění, nejlépe utratit a nechat veta klidně "spát". Jak vidíte, žádná složitost...
Zrzavci
napsal(a):
Ano, jste blázen. A co. Dokud to nepřeženete a nepořídíte zvíře či zvířata, o která nebudete s to se postarat, Vám budu držet palce.
Koupit vynesené slepice z pojízdné drůbežárny je tak trochu jako pořídit psa z množky. Ne zcela, ale pár paralel to má. Jednou z těch paralel je podpora obrovského giganta, který to v prvé řadě těm slepicím způsobil, místo podpory kvalitního chovu nějakého soukromníka.
V čem ty paralely nesedí, je to, že zatímco množství psů od množitele přímo ovlivňuje odběr a nákup, slepice tím ovlivněny v obecné rovině nejsou; slepičí gigant ty slepice má pro vejce a vynesené tak jako tak vyřadí; jestli ji prodá za pár korun do psího salámu nebo překupníkovi, je mu vcelku jedno.
To si prostě musíte srovnat sama v sobě, jestli takto ano, nebo ne.
Akorát si ještě uvědomte jednu věc: Sehnat kvalitního veterináře pro slepici je mnohem těžší než pro psa. Sekerková metoda léčby je opravdu někdy jedinou možností, jak tu slepici zachránit před zbytečným utrpením. Buďto to zvládnete sama, nebo si sežeňte někoho, kdo to za Vás zastane (v létě, v zimě, ve svátky, o víkendu, prostě kdykoli). Pokud na to nejste ochotna přistoupit, tak si drůbež nepořizujte.
Ale nemyslím si, že zrovna Vy jste ten typ, co by léčil do alelujá, přestože to už dávno není v zájmu zvířete.
ančovička1
napsal(a):
Rok a půl už mají za sebou..ale zkuste to,nic tím nezkazite..seznámíte se se slepicím životem, nabydete zkušenosti..potom se třeba rozhodnete chovat slepičky od mladých 🙂
Díky . Se znám ale, já budu točit jen slepičí bábrdle. Jsem zcela bez chovatelských ambicí . Ale těším se na to. Čekám takových let a konečně se to blíží. A líbí se mi i to, že tam už ten kurník měli a my to můžeme jen okopírovat. Budou to mít jako palác .Až to nastane budu chodit lovit rozumy v detailech, já se zatím trošánek vylekala těma všema nemocema. Zatím jsem studovala boj proti čmelíkům.
jo012810
napsal(a):
Každý má své priority. A jak se říká, proti gustu, žádný dišputát. Ale, jak sám píšete, nejde o chovatelství....Někdo sbírá třeba minerály a jiný si bude libovat, že něco udělal pro vynešené nosnice...Takže asi tak. A pokud od nich vlasně nic nepožadujete, stačí krmit třeba jen pšenici, trochu směsi a velký výběh. Kvalitní ustájení a vodu. Není to žádná "věda". V případě nějakého onemocnění, nejlépe utratit a nechat veta klidně "spát". Jak vidíte, žádná složitost...
No jasně, každý to máme jinak. Já se těším, jak jim budu pak dopřávat, až se zabydlí. Jsem takovej malej cirkusák - měla jsem naučenýho anduláčka aportovat, chodit u nohy, tak s holkama taky třeba něco secvičíme Jen s tou sekerou doporučovanou to právě nevidím úplně dobře, to nikdo z nás dvou nedá, takže holt krabice a k vetovi. Chápu, že to působí komicky , ale prostě to nepůjde. budou to kámošky, a ty sekerou nevemu.
Varaxi
napsal(a):
Ano, jste blázen. A co. Dokud to nepřeženete a nepořídíte zvíře či zvířata, o která nebudete s to se postarat, Vám budu držet palce.
Koupit vynesené slepice z pojízdné drůbežárny je tak trochu jako pořídit psa z množky. Ne zcela, ale pár paralel to má. Jednou z těch paralel je podpora obrovského giganta, který to v prvé řadě těm slepicím způsobil, místo podpory kvalitního chovu nějakého soukromníka.
V čem ty paralely nesedí, je to, že zatímco množství psů od množitele přímo ovlivňuje odběr a nákup, slepice tím ovlivněny v obecné rovině nejsou; slepičí gigant ty slepice má pro vejce a vynesené tak jako tak vyřadí; jestli ji prodá za pár korun do psího salámu nebo překupníkovi, je mu vcelku jedno.
To si prostě musíte srovnat sama v sobě, jestli takto ano, nebo ne.
Akorát si ještě uvědomte jednu věc: Sehnat kvalitního veterináře pro slepici je mnohem těžší než pro psa. Sekerková metoda léčby je opravdu někdy jedinou možností, jak tu slepici zachránit před zbytečným utrpením. Buďto to zvládnete sama, nebo si sežeňte někoho, kdo to za Vás zastane (v létě, v zimě, ve svátky, o víkendu, prostě kdykoli). Pokud na to nejste ochotna přistoupit, tak si drůbež nepořizujte.
Ale nemyslím si, že zrovna Vy jste ten typ, co by léčil do alelujá, přestože to už dávno není v zájmu zvířete.
Ony se ty slepice dají odkoupit myslím i přímo, ne, přes nějakýho překupníka, co je bude prodávat v pytli, co jsem tak koukala. Ta paralela s psí množkou mě nenapadla, ale jak píšete - oni je budou produkovat díky těm vejcím furt . A tak aspoň čtyři po tý dřině neskončí v tom salámu.
S tím utrácením - když to k tomu bude a bude nouze největší, tak drahá půle to asi dá, nenechá zvíře trápit, to jako ne, dokázal ukončit utrpení malých tvorů, tak - prověřím, pochopitelně - asi v tý nouzi zvládne i tu slípku??? , ale když to půjde, budu radši za toho veta. což jasně - si taky předem ošéfuju. Jsem člověk co šel k veterináři s nalezeným zraněným holubem, takže........ ano, blázen. Na léčbu už je asi pozdě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Buďte v klidu, není to až taková věda, na vesnici chová slípky kdekdo.😉
Jestli budete slípky pořizovat před létem, topit jim vůbec nemusíte. Pro začátek kupte komerční směs krmení a postupně převádějte na vlastní režim. Pouštění volně na trávu nechte až na konec.
U mamky už prošlo kurníkem x generací holokrček, všechny se daly během pár měsíců dokupy a i těch vajíček nanesly dost. To dáte!
napsal(a):
Buďte v klidu, není to až taková věda, na vesnici chová slípky kdekdo.😉
Jestli budete slípky pořizovat před létem, topit jim vůbec nemusíte. Pro začátek kupte komerční směs krmení a postupně převádějte na vlastní režim. Pouštění volně na trávu nechte až na konec.
U mamky už prošlo kurníkem x generací holokrček, všechny se daly během pár měsíců dokupy a i těch vajíček nanesly dost. To dáte!
Jupí, jupíí. Jupí. Ono je to fakt ještě za hodně dlouho, protože teď nejsou ruce, který by ten kurník postavily, ale já jsem člověk, co se rád těší, takže sice se to neblíží úplně mílovými kroky, ale už jako trošáneček, žejo.... tak pozjiš´továvat si můžu a musím,to je jasný. Ad ta tráva, to jsem si taky říkala, že s tím budu muset počkat - nevím teda jak dlouho -protože to bude něco podobnýho, jako když by člověk dlouhodobě hladovějícímu uďál hostinu. Tak jsem si říkala, že až se usalašej, pohodím sem tam něco čerstvě nasekanýho?
Když jsem byla malá, jezdila jsem na farmu, tam se - ale to netuším, jestli slepicím právě, nebo jen kačenám? Dělala nějaká směs z nasekaných kopřiv a...jakýhosi šrotu?, tak si chci pak pozjišťovat - ešivá to můžou slípky, Kopřivy jsou malej zázrak, takže kdyby to šlo, budu holkám dělat
Zrzavci
napsal(a):
Teď koukám na to fórum o odvětrávání - to ten původní kurník nějak jako neměl. Byl a bude z cihel V našem podání bude mít stříšku z klasický krytiny , to odvětrání se týká jen dřevěného kurníku?
Dřevěný kurník si tak trochu větrá sám,pokud není zateplený..u zděného provrtáte a zasiťujete otvory( proti myším,potkanům), na vhodných místech,jak psala Varaxi...já mám otvory ve spodní části dveří a u stropu..vzduch proudí mimo část kurníku,kde jsou bidla..
Odvětrávání je třeba všude tam, kde to neluftuje přirozeně. Ale opět to není věda - pokud budete mít kurník trochu normální, budou tam minimálně dva otvory samy od sebe - vchod/východ a okno. Pokud budete mít čtyři slípky, stačí mít otevřené okno (pokud se bojíte, že uletí nebo že oknem vnikne predátor, tak na ně dejte pletivo) a vyřešeno. Chce to občas se do kurníku podívat, jestli nejsou opocené stěny, pak je třeba s tím něco dělat, ale při dobrém větrání opravdu nebývá problém.
Opakuji - slepicím (opeřeným a zdravým) nevadí běžná česká zima, vadí jim vlhko a průvan. Potřebujete mít hřady a snášedla tak, aby na ně od okna a vchodu netáhlo průvanem (tj. nemít je umístěné mezi vchodem a oknem, případně dalšími otvory), a to je celé.
Zrzavci
napsal(a):
Jupí, jupíí. Jupí. Ono je to fakt ještě za hodně dlouho, protože teď nejsou ruce, který by ten kurník postavily, ale já jsem člověk, co se rád těší, takže sice se to neblíží úplně mílovými kroky, ale už jako trošáneček, žejo.... tak pozjiš´továvat si můžu a musím,to je jasný. Ad ta tráva, to jsem si taky říkala, že s tím budu muset počkat - nevím teda jak dlouho -protože to bude něco podobnýho, jako když by člověk dlouhodobě hladovějícímu uďál hostinu. Tak jsem si říkala, že až se usalašej, pohodím sem tam něco čerstvě nasekanýho?
Když jsem byla malá, jezdila jsem na farmu, tam se - ale to netuším, jestli slepicím právě, nebo jen kačenám? Dělala nějaká směs z nasekaných kopřiv a...jakýhosi šrotu?, tak si chci pak pozjišťovat - ešivá to můžou slípky, Kopřivy jsou malej zázrak, takže kdyby to šlo, budu holkám dělat
Tyto slepice jsou zvyklé na kompletní krmnou směs pro nosnice my krmíme granule Energys a přidávám pšenicí..neměla byste jim dávat,aspoň zpočátku žádné šroty, ale to, na co jsou zvyklé...potom pomalu přidávat pšenici a třeba ty kopřivy..

Ano, nasekané zelené je fajn. Mamka (a před ní babička) postupují s krmením u holokrček zhruba takto:
*Komerční směs (dále KS😉)
*KS + trochu šrotu + sušené kopřivy
*KS + šrot + nasekané zelené + vařené brambory + zrní
*KS + šrot + zelené+ brambory+ strouhaná zelenina (řepa, cuketa, dýně)+ zbytky z kuchyně (třeba rýže od oběda)+ drcené kosti + zrní
*všechno včetně volného výběhu, nezapomenout na Ca (drcené skořápky, vápencový grit)
Vrků

XXX.XXX.15.3
Co je na chovu zajímavé, že lze z něho vědu udělat,genetikou počínaje a psychologií slepic konče.
Ančovičko, Varaxi - dík za info o tom odvětrávání
Ančovičko
aspoň zpočátku žádné šroty, ale to, na co jsou zvyklé...potom pomalu přidávat pšenici a třeba ty kopřivy..
Jojojo, já jim budu přilepšovat pomalu, postupně. nechci jim způsobit šok
Co vlastně se do šrotu dává? Pro mě to slovo evokuje něco šizenýho, ale je mi jasný, že to tak nebude. takže i slípkám se to dá dávat? to je supr.
jsem váždně zvědavá, jak nám to půjde, ešivá se skámošíme. Když jo bude to supr, třebas budou chodit s náma na vycházku jako kocour Ne dělám si legraci, ale tak pást je chodit třeba budu moct, když budou mít přivolání
napsal(a):
Ano, nasekané zelené je fajn. Mamka (a před ní babička) postupují s krmením u holokrček zhruba takto:
*Komerční směs (dále KS😉)
*KS + trochu šrotu + sušené kopřivy
*KS + šrot + nasekané zelené + vařené brambory + zrní
*KS + šrot + zelené+ brambory+ strouhaná zelenina (řepa, cuketa, dýně)+ zbytky z kuchyně (třeba rýže od oběda)+ drcené kosti + zrní
*všechno včetně volného výběhu, nezapomenout na Ca (drcené skořápky, vápencový grit)
Irmooooooo -dík! To třetí v pořadí bude vono! Já si vzpomněla právě, že tam byly asi brambory. No tak to je skvělý. Já se fakt tak těšim. Zeptám se takhle dopředu - jak dlouho jsou zpočátku na KS.
Skořápky vím, ty prozatím nosím sousedce od který čas od času dostanu vajíčka. Nosím jí chleba a pečivo (neplesnivý) a třebas zelenou nať z mrkve, nebo kedluben. Vždycky jsem kedlubny otrhávala v krámě, teď je beru záměrně s listím a nechám pro holky na klice od branky. Vápencový grit neznám. budu bádat.
Ještě se zeptám - kamarádka, co se před časem přesunula taky z města pryč si pořídila slípky - z chovu a! Toho se já bojím převelice - ta jedna měla veliký vajíčko, takže ano, skončila s vyhřezlou kloakou u veterináře- ta slepice. Nedopadlo to pochopitelně dobře. A já se ptám -můžu udělat něco, abych tohle co nejvíc eliminovala? Byla to paradoxně její nejmilejší pipina, ....ale nesla to statečně,
Varaxi
napsal(a):
Kdysi tu bylo vlákno o tom, jak naklikat slepici, aby klovala na target.
Věřím, že jde všehno. :)
Jo stopro, já znám i slepici, co hraje dívadlo! Byla taky právě z těch "vynešených" říkali, že poté, co ochutila slávu na prknech, co znamenají svět, už nic jinýho nechce . Teď si fakt nedělám srandu, prostě je slavná jako Sofijá Lórenc a už nesnese ani vejce. A hrozně ráda se učí a předvádí. A teď si představte, že takovej jedinec žije zalígrovanej v kleci 18 měsíců a pak sekera, jen proto, že se přepeřuje, pak by nesla dál, ale to se nevyplatí čekat, žejo. To mi na tom vadí hrozěn moc, tahle strategie,
Takže jasný, že to s klikrem budu zkoušet. Třeba budu mít Bardotku

Zrzavci
napsal(a):
Varaxi díky.
tohodle se právě trochek bojím- že jako nebude kdo, takže budu jako blbka jezdit k veterináři :D :D
Počítám s tím, že jak přijdou zdrchaný, budou potřebovat čas na aklimatizaci a úplně všechno. Páč neumím šít a háčkovat, abych je mohla přiodít na zimu , budu je pořizovat na letní dobu, i si říkám, budou mít zelený, to bude určitě taky prospěšný.
Svícení a přihřívání je bude stimulovat ke snášce? Já jsem si myslela, že bych jim právě dopřála komfort, aby se zvetily, ne aby hned chudery zase nesly, nechci aby jim bylo chladno, chci aby jim bylo dobře, vajíčka si můžou nechat .......... no uvidíme, jak se holky pak rozhodnou, můžu teda přihřívat nějak míň, se uvidí.
Mě hrozně udivilo, že ty slípky jsou jen cca 18 měsíců staré! A právě proto, že se přepeřujou, tak oni je zabijou, páč málo nesou! To je taková ale prasárna, že mě to ještě víc utvrdilo v tom, že si nějaký pořídím. Jsou to probůh mladý zvířata, do tý doby živořila a pak je hned zabijeme? My ldi jsme fakt hov-ada.
No takže se můžu teda vrátit k myšlence, že prostě mít slípky = nepotřebuju mít doktorát? Já se na to fakt hrozně těším. Podle všeho tam budou mít dobrý zázemí už jen umístěním kurníku, který je chráněný. Doufám, že zúročím i to, že jak Taliprda, tak Bubrdli cíleně vedu k tomu, že na slepičky se jen kouká, nic víc.
No protože ekonomika. Proto kupuji vejce domácí.

přezdívka
napsal(a):
To si klidně místo vynesených slepic kupte papouška. Ten je na okrasu. Vynesená slepice bude taky jenom na okrasu. Ještě pár vajíček snese. Tento typ slepic je vyšlechtěný na vysokou snášku, ale není dlouhověký. Nejpozději do tří let chcípnou.
Možná, že tu dlouhověkost nemají ve velkochovu šanci šanci prokázat. Kráva se taky může dožít jako kůň 20 i 30 let, ale to už bude nerentabilní, že jo.
Šrotem pro slepice je myšlen obilný šrot s převahou pšenice nebo výlučně pšeničný šrot. Přidává se do něj luštěninový a/nebo kukuřičný šrot a další příměsi.
Pokud jste diagnostikovaný chronický krmič, časem se dostanete k tématům jako drožďování, nakličování a další úpravy, ale toho si užívejte až se slepicemi, které máte zcela přivyklé na běžná krmiva.
A googlete. Nebojte se toho a hledejte. Prolezte si iFaunu, co se jak a proč zkrmuje drůbeži - je tu toho nakecáno bezmála tolik jako u psů.
Na Fauně je skvělý seriál Poklady z přírody, máte na dlouhé zimní večery co studovat.
Jinak pokud budete mít slepičky na trávě, zelené si nazobou od jara do podzimu samy. Pak je zbytečné jim přidávat zelené do krmné dávky - to si spíš sušte kopřivy a pampelišky na zimu. Ovšem pokud budou mít slepičky spíše menší prostor, zašlapou ho a tráva tam dříve nebo později neporoste; pak je přidávání zeleného do krmné dávky samozřejmě žádoucí.
A ještě jeden tip - co dáte slepicím ke zkrmení, se projeví na vejci v dobrém i ve zlém; pokud budete zkrmovat např. rybí moučku, mohou vajíčka chutnat nebo cítit rybami. Toto mohu osobně potvrdit jmenovitě u kopru a jahod - a ani koprová, ani jahodová vajíčka nejsou to, co doma chcete.

Zrzavci
napsal(a):
Ešivá je to směrovaný na mě -tak - prostě je to živý tvor, má svoje pochody,pocity, ten pán co kdysi tvrdil, že zvířata necítí a nemyslí, už je dávno překonán.
Klid "Vrků" publikuje ironické frky, mnohdy mu na to někdo skočí. klídek. Úplně nejlépe vyfotit ten kurník a podiskutovat tady co s ním. foto je vždy super. A dál to moc neřešte:-)
Varaxi
napsal(a):
Šrotem pro slepice je myšlen obilný šrot s převahou pšenice nebo výlučně pšeničný šrot. Přidává se do něj luštěninový a/nebo kukuřičný šrot a další příměsi.
Pokud jste diagnostikovaný chronický krmič, časem se dostanete k tématům jako drožďování, nakličování a další úpravy, ale toho si užívejte až se slepicemi, které máte zcela přivyklé na běžná krmiva.
A googlete. Nebojte se toho a hledejte. Prolezte si iFaunu, co se jak a proč zkrmuje drůbeži - je tu toho nakecáno bezmála tolik jako u psů.
Na Fauně je skvělý seriál Poklady z přírody, máte na dlouhé zimní večery co studovat.
Jinak pokud budete mít slepičky na trávě, zelené si nazobou od jara do podzimu samy. Pak je zbytečné jim přidávat zelené do krmné dávky - to si spíš sušte kopřivy a pampelišky na zimu. Ovšem pokud budou mít slepičky spíše menší prostor, zašlapou ho a tráva tam dříve nebo později neporoste; pak je přidávání zeleného do krmné dávky samozřejmě žádoucí.
A ještě jeden tip - co dáte slepicím ke zkrmení, se projeví na vejci v dobrém i ve zlém; pokud budete zkrmovat např. rybí moučku, mohou vajíčka chutnat nebo cítit rybami. Toto mohu osobně potvrdit jmenovitě u kopru a jahod - a ani koprová, ani jahodová vajíčka nejsou to, co doma chcete.
Výběh nebudou mít malý, ale nebude to ani to, co bych si úplně představovala, jak mám ideál na chalupě, že tam mám k dispozici vlastní louku (ale taky paní krahujcovou, že jo) . Takže po tu dobu, co budeme v práci budou ve výběhu a to si myslím, že ho brzo zpustošej, proto taky pak budou chodit i po zahradě - v zimě to bude horší, protože to přijedeme a už bude brzo tma.
To s tím "ochucováním" vajíček je sice logický, když se nad tím člověk zamyslí, že jo, ale překvapení - teda pro mě. Až mě drahá půle naštve zkrmim holkám kopr a za trest bude mít koprový vajíčka k snídani
A to jahodový vajíčko ani do pečení nejde?
Varaxi
napsal(a):
Já měla nejstarší slepici sedmiletou.
Ohledně výhřezu kloaky - do určité míry to ovlivnit lze - např. se uvádí, že není vhodné překrmovat bílkovinami. Ovšem největším faktorem je genetika; pokud je slepice geneticky naprogramovaná k megavejcím, nepomůže ani svěcená voda.
Jé sedm? To je dobrý číslo, to budeme mít třeba dostatek času. Tak si tu přemýšlím, ešivá v tom velkochovu to maj vedený na to, že radši menší, ale s jistotou, že slípka hned neuhyne a nebo co největší, aby se líp prodala. Dík, tak maso budou mít jen v neděli.
napsal(a):
Klid "Vrků" publikuje ironické frky, mnohdy mu na to někdo skočí. klídek. Úplně nejlépe vyfotit ten kurník a podiskutovat tady co s ním. foto je vždy super. A dál to moc neřešte:-)
jo, já to nějak neprožívám, mě je fučík, co si kdo myslí.
No až kurník bude stát - teď sice stojí, ale je to v děsným stavu, takže to půjde k zemi a postaví se pak nový, tak ofotím k poznámkám, radám a kritice - i s nějakým tím vnitřním vybavením - to se vlastně stejně budu pak ptát, jak to udělat nejlíp - už vím, že nesmí být hřady těsně pod sebou a že hřad je ve hře hierarchický /nebo se pletu?/
A musí mít každá slípka svůj budníček na snášení, asi , že jo? Nu ale jak se to pak do toho kurniku šécko vejde?

Já jsem slepičí naprostá lajka a slepice mi produkčně slouží dobře. Ale do chovu jako takového (tj. líhnutí a odchov kuřat a související zootechnika) se nepouštím, zaprvé už je to trochu jinde těmi požadavky na znalosti a za druhé to není můj cíl, já jdu jen po vejcích :-)
Kupuji tak půl na půl mladé a vynesené (striptýzky), podle toho, jaké mám zrovna potřeby (zda mi nějaké ještě nesou a jen potřebuji čerstvou krev na budúce a nebo zda mi predátoři zkrouhli v zimě slepice na minimum a potřebuji něco, co snáší okamžitě). Osvědčily se mi nákupy obojího, pokud možno ovšem já nakupuji zpravidla rovnou od drůbežárny a nikoli od překupníka (posledně jsem nakupovala kamarádce od překupníka a něco jsem si při té příležitosti také pořídila, a taky to nebyla špatná koupě).
Já jsem slepice nevakcinovala ani neléčila za těch pár let, co je mám, ničím. Ale poměrně rychle se mi tady obměňují (zpravidla po třech letech sejdou nebo jsou sežrány, protože je mám na volno) a nové kusy se nakupují z velkochovu ve výborném zdravotním stavu, takže to přisuzuji tomu. Mám výhodu, že kurník mám dřevěný, a když budu mít pocit, že v něm dlí nějaká choroba, postavím nový.
Moje vynesenky nemají přechod na náš režim nijak ulehčený (přísvitem a přitápěním). Ale snažím se je kupovat ve venkovních teplotách minimálně deset nad nulou přes den, aby přeci jen nebyly zcela konsternovány (kurníček si "zadýchají"). Ony i ty mladé kuřice jsou pochopitelně z haly, takže jsou zvyklé na teplo a světlo na trochu jiné úrovni. Ale zatím mi tady z šoku z přemístění na kruté podhorské klima žádná neměla potíže. Směsí pro nosnice krmím tak jako tak pořád, takže pro nově příchozí nedělám žádné extravuřty, mají přístup k témuž jako stálé osazenstvo, na další pochutiny jako je pšenka a psí marketové granule si rychle navyknou, a na trávu chodí také rovnou (do oploceného výběžku, aby byly trochu oddělené od starých, přeci jen karanténa a seznamovačka a tak). Ony stejně zezačátku nežerou nic kromě té směsi pro nosnice, protože to neznají. Je bezva bžunda pozorovat, jak se učí hrabat a zkoušejí trávu a jak jim zasvítí očko, když ďobnou poprvé do psí granule Roční slepičky (striptýzky) z haly mi málokdy tu snášku přeruší na nějak významnou dobu, spíš pokračují třeba ve snášce obden, než se smíří s novým osudem :-)
Nepřisvěcuji a nepřitápím ani v zimě. Slepice na zimu snášku trochu snižují, ale třeba jen na polovinu, což mě nijak netrápí. Teď chodí holky domů kolem páté, půl šesté a pouštěné jsou kolem půl sedmé ráno. Ale pořád jsou na pastvě a venku je příjemno a na snášce se to zatím neprojevilo. Ale mám mladé slepičky, které ještě asi tenhle podzim nepřepeřují jestli jsem to správně pochopila.
Slepičí nemoci řeším sekerou. Je to nejlevnější a nejrychlejší, nová slepice z drůbežárny stojí méně, než se léčit s tou starou.
Mimochodem, i nákup kuřiček z velkodrůbežárny považuji za prospěšnou záležitost, protože tyto by byly zařazeny do procesu. Zatímco roční slepici ušetřím pouze masokombinátu, mladou slípku ušetřím celého toho roku (a půl) v koncentráku - a to taky není myšlenka k zahození - můžete podumat
Přezdívka: ano, často mi ty slepice pojdou na třech letech (minulý týden zářný příklad), ale dostane se jim u mě druhé půlky produktivního života, a dle své zkušenosti nesouhlasím, že špatně nesou. Ty moje aspoň nesly vždy srovnatelně jako mládky, minimálně ten následující rok. Toho bych se nebála. Co se týče brzkého úmrtí těchto opotřebovaných kusů, s tím prostě člověk musí počítat. Já to beru jako součást procesu, nepozastavuji se nad tím.
Zrzavci: Pan Vrků je ironik, netřeba se znepokojovat. Ale je to hodný přispěvatel, jen se zamýšlí vždy filosoficky nad nesmrtelností brouka a mate tím nepřítele (i přítele)
Přivolání mají moje slepice při troše snahy stoprocentní. První generaci jsem měla naučenou na zatleskání, a to běžely klidně 100 metrů s křidélky povytaženými, aby jim to kolegyně nesežraly. Běžně se nechají ode mě nosit na ruce (jinde tomu říkají sokolnictví ) a když mají náladu, tak i hladit. A jedna chodila vytrvale holkám pomáhat sbírat bobky po výbězích. A druhá chodila sedat s máti na zápraží a vyhřívat se na sluníčku. Vždycky jak máti usedla na lavici, slepice hupla vedle ní a nebo na stůl, a tak tam spolu odpočívaly. A jak řádily slepice s babičkou, tu měly pěkně vycvičenou!
Nečetla jsem,zatím, další příspěvky,ale brambory jim nedávejte!!!!.. jsou pro prasata, nevhodné pro slepice.. šrot pro slepice== pšeničný,trochu kukuřice, ovesné vločky..nikdy ne ječmen,oves celý,ve slupce,!!..ucpe jim vole..těžko stravitelný!!....
Zrní, opět jen pšenice,trochu kukuřice..s domácími zbytky opatrně,je tam sůl, nevhodná!!!.. máčený chleba,opatrně,dostanou průjem...čím víc těchto "dobrůtek" na přilepšenou,tím hůř...
ančovička1
napsal(a):
Nečetla jsem,zatím, další příspěvky,ale brambory jim nedávejte!!!!.. jsou pro prasata, nevhodné pro slepice.. šrot pro slepice== pšeničný,trochu kukuřice, ovesné vločky..nikdy ne ječmen,oves celý,ve slupce,!!..ucpe jim vole..těžko stravitelný!!....
Zrní, opět jen pšenice,trochu kukuřice..s domácími zbytky opatrně,je tam sůl, nevhodná!!!.. máčený chleba,opatrně,dostanou průjem...čím víc těchto "dobrůtek" na přilepšenou,tím hůř...
Ančovičko - díky za info- takže slupky z vařených brambor už sousedce pro slípky schovávat nebudu. Vločky máme doma furt, i kvůli psům, tak prostě pak budu koupovat veliký balení. Jídlo od stolu dávat nebudu - psi taky nedostávají. A chleba tvrdý?že by si do něj klovaly?
Buggyro
Mimochodem, i nákup kuřiček z velkodrůbežárny považuji za prospěšnou záležitost, protože tyto by byly zařazeny do procesu.
hm, to určitě stojí za zamyšlení, nevěděla jsem, že tady je i tahle možnost, promyslím to, ale tamty už čeká povětšinou jen smrt, tady ty mají nějakou šanci, že si je koupí někdo jako vy.

Zrzavci
napsal(a):
Ančovičko - díky za info- takže slupky z vařených brambor už sousedce pro slípky schovávat nebudu. Vločky máme doma furt, i kvůli psům, tak prostě pak budu koupovat veliký balení. Jídlo od stolu dávat nebudu - psi taky nedostávají. A chleba tvrdý?že by si do něj klovaly?
Klid, brambory můžou, jen musí být vařené...

Zrzavci
napsal(a):
A už to začíná! Ešče nemám ani pírko a už som volaká zmetěná!

Zrzavci
napsal(a):
Irmo - díky.
Varaxi - takže občas slupky z brambor na loupačku je nezabijou, fajn. Nechci aby byly obezity.
Edit - jak se pozná tlustá slípka vlastně - šak v tom peří to není vidět.
Při pitvě. A nebude snášet.

A víte, co by bylo úplně nejjednodušší? Koupit si nějakou chytrou knihu, v klidu si ji přečíst a pak se ptát na to, co vám nebude jasné. Jinak to tady berte jako takovou nezávaznou konverzaci, protože chápu, že vám z toho půjde hlava kolem. Co člověk, to názor, jeden řekne ANO, druhý řekne NE a vy se v tom stejně nevyznáte, pokud jste absolutní neznalec.
Jinak ke kukaním. Jedna kukaň stačí pro 3 - 5 slepic. když budete mít kukaně dvě, stejně bude oblíbená jedna víc a klidně se budou cpát do jedné, zatímco bude druhá volná. prostě to tak je. A ono bude stejně dlouho trvat, než pochopí, že tam mají snášet, stejně tak, že mají hřadovat. Vynesenky jsou zvyklé buď na klec, nebo halu. jak říkám, nestahujte kalhoty, dokud brod ani nevidíte.
napsal(a):
A víte, co by bylo úplně nejjednodušší? Koupit si nějakou chytrou knihu, v klidu si ji přečíst a pak se ptát na to, co vám nebude jasné. Jinak to tady berte jako takovou nezávaznou konverzaci, protože chápu, že vám z toho půjde hlava kolem. Co člověk, to názor, jeden řekne ANO, druhý řekne NE a vy se v tom stejně nevyznáte, pokud jste absolutní neznalec.
Jinak ke kukaním. Jedna kukaň stačí pro 3 - 5 slepic. když budete mít kukaně dvě, stejně bude oblíbená jedna víc a klidně se budou cpát do jedné, zatímco bude druhá volná. prostě to tak je. A ono bude stejně dlouho trvat, než pochopí, že tam mají snášet, stejně tak, že mají hřadovat. Vynesenky jsou zvyklé buď na klec, nebo halu. jak říkám, nestahujte kalhoty, dokud brod ani nevidíte.
Jasně, já se chystám studovat důkladněji - i budu mít kolem sebe v sousedstvu asi i nějakou slepičí podporu, já jen právě jak už zlehýnka tak zjišťuju - času mám opravdu fůru, tak mě poděsilo - oproti mým představám, že chov slepiček nebude žádná věda - to s těma nemocema.
Ad kukaně - jak to píšete, uvědomila jsem si, že jsem to vlastně už někde četla, tak pokud stačí jedna, uděláme dvě pro sichr - to by se tam vejít mělo a holt prostě tu jednu používat třeba nebudou. Je mi jasný, že holky z klecí budou teprve objevovat svět. A jak říkám, jak si to povedou, je v podstatě jedno i kdyby nesnášely, tak se na lampu nepověsím, jejich hlavním úkolem bude, aby jim bylo dobře. Ale přiznám se, že když se tam jednou to první vajíčko objeví - tak budu řvát na celou vesnici nadšením, protože prostě ...... vajíčko je sasrak malej takovej a ze mě se tím pádem stane slepičářka
Děkuju všem za uklidnění a počkejte jednou tady to tornádo, až holky dotáhnu domů, to bude v diskuzi smršť

Já jsem prostě z leknutí pořídila slepice, aniž bych co studovala (hanba mi, ale však je měli rodiče, když jsem byla malá, a já se o ně starala "sama", tak jsem "věděla", co jim přísluší), a porůznu jsem sem asi rok načuhovala a nic neříkala, a četla a vstřebávala a postupně jsem holkám vylepšovala podmínky podle načteného.
Vrků

XXX.XXX.15.3
napsal(a):
Já jsem prostě z leknutí pořídila slepice, aniž bych co studovala (hanba mi, ale však je měli rodiče, když jsem byla malá, a já se o ně starala "sama", tak jsem "věděla", co jim přísluší), a porůznu jsem sem asi rok načuhovala a nic neříkala, a četla a vstřebávala a postupně jsem holkám vylepšovala podmínky podle načteného.
To musí zvládnou sám na to snad sílu má.
napsal(a):
No já jsem si právě taky říkala - slepice to nebude žádná velká věda, ale... radši se tak porozhlídnu. pak mě navíc poděsila ta kamarádčina slípka, co vyprdla to velkovejce a umřela na to To jako úplně nechci, že jo, ale je mi jasný, že určitým situacím se nevyhneme. A já bych ale nerada právě, aby mou blbostí a nevědomostí nějako trpěly Teď mě zas poděsily ty choroby.... takže restart prostě
Ještě - když už se tady ptám - jak řešíte, když se slepice hašteřej? Já to umim pořešit s čoklema, ale tady to asi bude jinak, páč povětšinu času si voni jedou svoje. A taky .... jak je to se slípkama, jsou ochotný do nějaký míry člověka respektovat- třeba právě, když se budou hašteřit a člověk jim do toho vstoupí? Teď nemyslím ty, co jako si žijou vlastně svým životem - tak trochu přirozeným, a člověka viděj, když je pouští, zahání atd. Ale když je má člověk trošku víc za svoje.
ančovička1
napsal(a):
Ne,slepice se neperou..utvoří si takovou hierarchii, nejsilnější slepička je třeba první u krmení,ale že by se praly,to ne..
Aha, díky - já jsem někde narazila na to, že je lepší mít sudý počet slepiček, aby se právě předešlo tomu, že dvě udělaj koalici proti tý jedný . což ale zase klidně můžou udělat tři proti jedný, že jo. Tak nevím. Nicméně ale - právě ta kamarádka, co jí umřela slípka na tu vyhřezlou kloaku, tak říkala, že ty tři tu jednu ustrkovaly.
edit - možná se to třeba děje v podmínkách chovu, kde to není ideální?

Jinak u vynesených slepic máte celkem dobrou šanci (blížící se jistotě), že na extra velké vejce nesejdou, protože tato enormní vejce se objevují u slepic (nejen z mé zkušenosti) na začátku snášky, než se ustálí cyklus (dvojitý žloutek nebo dvojitý bílek se promítnou do velikosti vejce).
Slepice, které standardně snášejí nestandardní vejce, jsou v koncentráku zpravidla vytříděny, protože spotřebitel chce standardizovaná vejce.
Tohle riziko ovšem existuje u kuřic (asi nejen hybridů, které vezmete z velkochovu), a také že mi moje mládky letos nanesly dvojitých vajec až hrůza. A stále se sem tam nějaké objeví, přestože je holkám už skoro rok.
Tak možná bod pro striptýzky

Zrzavci
napsal(a):
Aha, díky - já jsem někde narazila na to, že je lepší mít sudý počet slepiček, aby se právě předešlo tomu, že dvě udělaj koalici proti tý jedný . což ale zase klidně můžou udělat tři proti jedný, že jo. Tak nevím. Nicméně ale - právě ta kamarádka, co jí umřela slípka na tu vyhřezlou kloaku, tak říkala, že ty tři tu jednu ustrkovaly.
Slepice neumí počítat. jak psala Ančovička, je to hejnový tvor s přísnou hierarchií, když jí některá poruší, tak dostane klofanec. Boje jsou v okamžiku, kdy se zaběhlá hierarchie nějak změní, třeba přidáním nového kusu, nebo odebráním nějakého kusu. Pak se to celé musí zase ustálit. Typicky je to třeba u kvočny. Pokud je dominantní kvočna (ta, co je na vrcholu pyramidy) z hejna odstraněna, protože sedí na vejcích a vodí kuřata mimo hejno, a následně pak vrácena, neznamená to, že je zase hned automaticky šéfka, protože v mezidobí se celá slepičí hejnová hierarchie přeskupila a ona začíná pěkně odspodu.
Něco jiného je vzájemné škubání a oklovávání z nudy a nedostatku prostoru, to bude klidně slepice, co je nejníž, ozobávat slepici, co je nejvýš v hierearchii.

napsal(a):
Jinak u vynesených slepic máte celkem dobrou šanci (blížící se jistotě), že na extra velké vejce nesejdou, protože tato enormní vejce se objevují u slepic (nejen z mé zkušenosti) na začátku snášky, než se ustálí cyklus (dvojitý žloutek nebo dvojitý bílek se promítnou do velikosti vejce).
Slepice, které standardně snášejí nestandardní vejce, jsou v koncentráku zpravidla vytříděny, protože spotřebitel chce standardizovaná vejce.
Tohle riziko ovšem existuje u kuřic (asi nejen hybridů, které vezmete z velkochovu), a také že mi moje mládky letos nanesly dvojitých vajec až hrůza. A stále se sem tam nějaké objeví, přestože je holkám už skoro rok.
Tak možná bod pro striptýzky
Ne každý chce standardizovaná vejce. Když jsem jezdívala na praxi do Dynína, tak se tam objevovali kupci, kteří chtěli vyloženě plato dvoužloutkových vajec (třídila se). A občas se rozčilovali, že zrovna nejsou na skladě a chtěli, aby to pracovnice zařídily. Asi měli představu, že v halách se ozve rozhlas - je tady požadavek na dvoužloutková vejce, tak se soudružky slepice snažte.

napsal(a):
Ne každý chce standardizovaná vejce. Když jsem jezdívala na praxi do Dynína, tak se tam objevovali kupci, kteří chtěli vyloženě plato dvoužloutkových vajec (třídila se). A občas se rozčilovali, že zrovna nejsou na skladě a chtěli, aby to pracovnice zařídily. Asi měli představu, že v halách se ozve rozhlas - je tady požadavek na dvoužloutková vejce, tak se soudružky slepice snažte.
No, oni si ti lidé možná mysleli, že jsou na ta dvoužloutková vejce speciální nosnice, co nesou jenom tahle. Málokdo z nich tušil, že je to je to prostě výrobní exces, chyba
Zrzavci
napsal(a):
Asi tak záleží na jejich životním prostoru..když budou v malé voliéře, výběhu, tak to bude přesně,jak píšete..slepice se nudí a stres si můžou tímto způsobem vybíjet na ostatních,slabších jedincích..já m slepic čtyřicet,jsou na velkém stále zeleném pozemku, tak celý den mají o zábavu postaráno 😀...sem tam jedna druhou ďobne na ujasnění postavení, jinak v pohodě 😀

napsal(a):
No, oni si ti lidé možná mysleli, že jsou na ta dvoužloutková vejce speciální nosnice, co nesou jenom tahle. Málokdo z nich tušil, že je to je to prostě výrobní exces, chyba
Jo, i to je možné.
napsal(a):
Slepice neumí počítat. jak psala Ančovička, je to hejnový tvor s přísnou hierarchií, když jí některá poruší, tak dostane klofanec. Boje jsou v okamžiku, kdy se zaběhlá hierarchie nějak změní, třeba přidáním nového kusu, nebo odebráním nějakého kusu. Pak se to celé musí zase ustálit. Typicky je to třeba u kvočny. Pokud je dominantní kvočna (ta, co je na vrcholu pyramidy) z hejna odstraněna, protože sedí na vejcích a vodí kuřata mimo hejno, a následně pak vrácena, neznamená to, že je zase hned automaticky šéfka, protože v mezidobí se celá slepičí hejnová hierarchie přeskupila a ona začíná pěkně odspodu.
Něco jiného je vzájemné škubání a oklovávání z nudy a nedostatku prostoru, to bude klidně slepice, co je nejníž, ozobávat slepici, co je nejvýš v hierearchii.
Děkuju. To dává smysl. Ještě se zeptám -to opravdu čistě ze zvědavosti, protože líhnout se u nás nebude - proč se ta co sedí na vejcích dává stranou, jsem netůchala, že to má jako lvice , i když je to, když nad tím tak dumám , asi logický pro bezpečí mláďat.
A "probojovává" se pak zpravidla častěji ta původně dominantní kvočna zpátky?
Hm, je to zajimavej život slepic.
Včera jsem nadnesla doma otázku použití sekery - nepřišla odpověď hned a nebyla úplně jistá. Jo, je to přeci jen už větší tvor. Budu muset mít záložní plán.
napsal(a):
tak to ale může napadnout jenom člověka pochybného kvíkvé,že to budou mít neustále na skladě.
ančovička1
napsal(a):
Asi tak záleží na jejich životním prostoru..když budou v malé voliéře, výběhu, tak to bude přesně,jak píšete..slepice se nudí a stres si můžou tímto způsobem vybíjet na ostatních,slabších jedincích..já m slepic čtyřicet,jsou na velkém stále zeleném pozemku, tak celý den mají o zábavu postaráno 😀...sem tam jedna druhou ďobne na ujasnění postavení, jinak v pohodě 😀
Jo jo, asi to vychází z tohodle. Nu uvidíme, jak si jednou povedeme. ty jo čtyřicet slepiček - to je slušná armáda!

Zrzavci
napsal(a):
Děkuju. To dává smysl. Ještě se zeptám -to opravdu čistě ze zvědavosti, protože líhnout se u nás nebude - proč se ta co sedí na vejcích dává stranou, jsem netůchala, že to má jako lvice , i když je to, když nad tím tak dumám , asi logický pro bezpečí mláďat.
A "probojovává" se pak zpravidla častěji ta původně dominantní kvočna zpátky?
Hm, je to zajimavej život slepic.
Včera jsem nadnesla doma otázku použití sekery - nepřišla odpověď hned a nebyla úplně jistá. Jo, je to přeci jen už větší tvor. Budu muset mít záložní plán.
Kvůli klidu na inkubaci. Pokud budete mít kvočnu v hejnu s ostatními, v kurníku atd. (a nebude přitom třeba v uzavřené kukani), tak jí budou ostatní slepice rušit snahou jí podnést další vejce, budou jí očumovat, rušit atd. proto je lepší mít kvočnu někde bokem (byť třeba jen v uzavřeném boxu nebo kukani), aby měla klid, nic jí nerušilo a zároveň měl chovatel možnost jí bezpečně kontrolovat atd. Navíc i divocí kurové hnízdí někde bokem pod keřem, mimo hejno.
napsal(a):
Kvůli klidu na inkubaci. Pokud budete mít kvočnu v hejnu s ostatními, v kurníku atd. (a nebude přitom třeba v uzavřené kukani), tak jí budou ostatní slepice rušit snahou jí podnést další vejce, budou jí očumovat, rušit atd. proto je lepší mít kvočnu někde bokem (byť třeba jen v uzavřeném boxu nebo kukani), aby měla klid, nic jí nerušilo a zároveň měl chovatel možnost jí bezpečně kontrolovat atd. Navíc i divocí kurové hnízdí někde bokem pod keřem, mimo hejno.
Jojojo, to zní logicky - pak mi to došlo. Však přece se i kolikrát řeší, že slepice "zanáší" - jasně potřebuje klid. Jsem hlupaňa.
Já se na to fakt těším -i z toho pohledu, že zase budu poznávat nový věci, vidět jak fungují, učit se a učit se s nimi i já fungovat. Nepovažuju slepici za blbýho tvora, vůbec, takže když to půjde, budem hledat i nějakou tu zábavul Jen asi budu mít problém, kdyby chtěly za mnou domů, páč přeci jen....... ty slepičince tam člověk asi úplně nebude chtít

napsal(a):
Ano, ta dvoužloutková se vytřiďují mimo prodejní řetězec, tenhle konkrétní příběh jsem již četla. Je to v podstatě odpad, stejně jako dneska špatně zahnuté banány nebo okurky do vývrtky Proto se prodávala bokem rovnou spotřebitelům.
Dneska se z nestandardních vajec zřejmě udělá prostě melanž pro zpracovatelský průmysl a nějaký prodej "ze dvora" už se asi nekoná. Myšleno ve velkodrůbežárnách.
Edit: koukám, že moje oblíbená drůbežárna Kosičky má ve vejcomatu dvoužloutková vejce. Tak asi prodávají i ze dvora
ančovička1
napsal(a):
U nás je drůbežárna Markovice,kde mají v areálu také prodejnu vajec..také jsem dvouzloutková kupovala( tedy i normální velikosti), když moje slepičky v období Vánoc z důvodu přepeřování nestihaly pokrýt naší "větší"😀 spotřebu vajec 😀
Vy dokážete sami spotřebovat tolikatě vajíček od čtyřiceti slepiček? Žjofka Užofka teda
A můžu se ještě - čistě ze zvědavosti - zeptat, jak moc časově a fyzicky je náročná péče o takovouhle malou drůbežárnu? To už není kurník, to už holky bydlej v paneláku, že jo?
Čím víc slepic, tím méně relativní péče na jednu slepici. Jasně, je tam větší nápor na takové to obecné zdraví, když jich je tolik na poměrně malém prostoru. Takže každý den se podívat, jestli slepicím neteče ze zobáku, jestli mají čisté oči, jestli normálně žerou, nekulhají atd. Případný problém je nutné řešit včas, protože ztráta čtyřiceti nosnic je prostě něco jiného než ztráta čtyř. Je tam i větší nutnost čistit a desinfikovat, nezdravé a choulostivé jedince odstraňovat, protože šíří nemoci na zdravé (starý známý poměr 80:20 - osmdesát procent parazitů šíří dvacet procent nosnic; když se jich zbavíte, budete mít mnohem zdravější celé hejno), ale té péče není až tolik, aby to nešlo zvládnout. Hlavně jde lépe zorganizovat a velmi se těží z kvalitního zázemí.
Kdo má pár slepic, může mít malý kurníček, ale pokud jich máte čtyřicet, je nutné mít kurník tak vysoký, aby se v něm dalo stát s rovnými zády.
Kdo má pár slepic, může mít kolem kurníku hlínu, ale kdo jich má víc, potřebuje okolí kurníku vykachlovat a vydesinfikovat.
Při větším počtu kusů člověk opravdu ocení nášlapná krmítka, zastíněná a zastřešená místa ve výběhu (aby se omezil pohyb divokých ptáků ve výběhu), oddělený prostor na krmivo a vodu v kurníku, nezámrazné napaječky, ale i různé podpůrné prostředky, jako jsou slepičí probiotika, křemelina Mistral a další. Já třeba jednu dobu chovala slepicím moučné červy. :D Dost věcí prostě nemá smysl pro pár slepic shánět a zabývat se jimi (např. pár slepicím vodu donesete v konvi), ale pro hejno už ano.
Atd. Samozřejmě z toho neprofituje jen chovatel, ale i ty slepice, proto je kolikrát u větších soukromých chovatelů ten komfort dost jinde. Jednak měli tí chovatelé roky na to, vypilovat zázemí do detailu, jednak byli nuceni okolnostmi (tři slepice na dvorku neudělají takový marast, jako když jich je desetkrát tolik), jednak jim to za to v tom množství slepic prostě stálo.
Jinak co se týče filtrace potravin přes slepice, mám známou, která je alergická na 21. století. Nemůže kupované ryby, nemůže postřikované plodiny atd. Jako zdroj kvalitních olejů si kupovala vejce od slepic, které byly krmeny lněným semínkem. Ona lněné semínko nemohla, ale mohla je jíst přepasírovaná přes slepici ve formě vajíček. :) Takže ano, co do slepice vložíte, to ona vloží do vajec a do Vás. Proto je krmte kvalitně a udržujte slepice zdravé a vitální. Jen taková slepice Vám dá zdravá vajíčka.
Varaxi - dík - hezky sepsáno.
je zajímavý to pasírování (mimochodem, chudák známá tedy ) U kozího mléka se PRÝ? zase dá pomáhat alergikům podle toho, kde se kozy pasou.
Já jsem si právě třeba představila to obstarání čisty a hygieny v obřím kurníku - je ale fakt, že v tom mým budoucím "malým" to bude hůř provozovatelný, než když tam může člověk stát.

Aj ja mám skúsenosť s vynesenými sliepkami.
Pred mnohými rokmi (desaťročiami), niekdedy po 89. roku, sme kúpili k našim po domácky chovaným sliepkam vynesené leghornky. Doniesli nám teda hoodne škaredé sliepky (5 alebo 6 ich bolo), ktoré mali dlhočizné zakrútené pazúry a keď sme ich vyložili na dvor, nevedeli chodiť. Boli to neskutočne chúďatká medzi tými "normálnymi sliepkami".
Aj som si vtedy hovorila, že aj my, v poprevratovej spoločnosti sme ako tie vynesené leghornky v slobodnej spoločnosti. A aj my sa musíme naučiť presadiť sa medzi tými dravejšími.
Ostrihali sme im pazúre a postupne sme ich zoznamovali s ostatnými sliepkami. Naozaj sa naučili postupne žiť medzi tými ostatnými. Ale také zákerné a zlomyseľné sliepky som dovtedy nikdy nezažila. Neustále sa len bili. Nebola to žiadna idylka, ako som si myslela. Nakoniec trpeli tie pôvodné sliepky a nové ich neustále klovali, odháňali, boli maximálne agresívne. Aj voči sebe navzájom.
---
Zrzavci, chov sliepok nie je až taká veda. Verím, že chov sliepok zvládnete. Pýtajte sa, ak neviete. Nik nespadol múdry z neba a každý nejak začínal. Držím Vám palce.
Myslím,že to Varaxi trošku zdramatizovala (nic ve zlém)..je to jen o tom,že jen sežerou přiměřeně větší množství krmení, kurniky mám dva vyzděné ve stodole, v každém tedy plus mínus po 20ti...ani v zimě tam nemrzne, podlaha beton,dobře se čistí.. zdravé jsou až moc, každý den asi 4l kozího mléka..parazity nemají, občas usměrňujeme čmeliky..
ančovička1
napsal(a):
Myslím,že to Varaxi trošku zdramatizovala (nic ve zlém)..je to jen o tom,že jen sežerou přiměřeně větší množství krmení, kurniky mám dva vyzděné ve stodole, v každém tedy plus mínus po 20ti...ani v zimě tam nemrzne, podlaha beton,dobře se čistí.. zdravé jsou až moc, každý den asi 4l kozího mléka..parazity nemají, občas usměrňujeme čmeliky..
Slepičky můžou mlíko?? Ty jo, zdroj kozího mám kousek od nás. Tak nebude jen pro psy a pro nás :-)
Hezky se na to kouká, jak se to pinoží po zeleným.

Zrzavci
napsal(a):
tak to ale může napadnout jenom člověka pochybného kvíkvé,že to budou mít neustále na skladě.
To není pochybné IQ, ale naprosté odtržení městského člověka od přírody. Si myslím.

Zrzavci
napsal(a):
Jojojo, to zní logicky - pak mi to došlo. Však přece se i kolikrát řeší, že slepice "zanáší" - jasně potřebuje klid. Jsem hlupaňa.
Já se na to fakt těším -i z toho pohledu, že zase budu poznávat nový věci, vidět jak fungují, učit se a učit se s nimi i já fungovat. Nepovažuju slepici za blbýho tvora, vůbec, takže když to půjde, budem hledat i nějakou tu zábavul Jen asi budu mít problém, kdyby chtěly za mnou domů, páč přeci jen....... ty slepičince tam člověk asi úplně nebude chtít
Existují plínky pro slepice. Někde jsem to na internetu viděla.

Zadala jsem si plínka pro slepici a vyjelo mi obrázků...

Zrzavci
napsal(a):
Mně vyjel především slepičí vývar , plenky tam byly jedny - cizozemský. Mám divnej vyhledávač.
Já to našla jenom přes Firefox. Inernet mi taky nabídl slepičí polévku.
A vložit obrázek z prezentace neumím. Když neznám vaši mailovou adresu.
Vrků

XXX.XXX.15.209
Potěšte mě a sdělte definici Pražáka.
Vrků

XXX.XXX.15.209
Dík, stačí dokonce je slyšim,jak pějí my jsme ti Pražáci Vodňanská krev a též ono slabomyslné, radši ji zbouráme.....
Vrků
napsal(a):
Potěšte mě a sdělte definici Pražáka.
Za dobu vývoje Pražáka se vyselektovalo několik jeho poddruhů. Tím "nejkvalitnějším" je Pražák, jenž nesnáší déšť, netuší, že vody značně ubylo a nemusí být neustále v tom kohoutku, který roztáčí zpravidla do plných, když si čistí zuby, rád by měl stále slunečné počasí, aby cestou od svého autmobilu do nákupního centra náhodou nezmokl, či nešlápl do louže. Netuší, že mléko neroste v regálech, ani, že pizza se nepěstuje na stromě. Pokud je vůbec vnímne - plete si havrana s kosem - páč jsou oba přece černí. Jeho děti se rodí s prstem na displeji. Opakem tohoto poddruhu je Pražák, který své děti učí žít v přírodě, protože by rád zachoval jejich zdravý rozum.
Stačí takto?
Musí si na to zvyknout a taky vzhledem k ceně je to spíš pro lidi, co mají vlastní mléko nebo jiný laciný zdroj.
Jinak, pokud máte skleník, může se hodit mít ho napojený na kurník. Při nepříznivých podmínkách (např. při hrozící ptačí chřipce) se může hodit vnitřní „výběh“, k zahození to není ani v zimě, kdy stejně ve skleníku nejspíš nepěstujete.
Zrzavci
napsal(a):
Nemají pak průjem teda jo? Asi začínat taky pomalu - až jako poslední v řadě a naředěné třeba trochu vodou?
Ne ne,dostávají mléko kyselé nebo tvaroh...kozí.. žádný průjem z něj nikdy neměly..kozy máme svoje,tak je pro rodinu i slepice mléka dost.🙂..vodou ho neředim,to jim nechutná 😄..
ančovička1
napsal(a):
Ne ne,dostávají mléko kyselé nebo tvaroh...kozí.. žádný průjem z něj nikdy neměly..kozy máme svoje,tak je pro rodinu i slepice mléka dost.🙂..vodou ho neředim,to jim nechutná 😄..
Ančovičko- to jsou ale krásný fotos! Obzvláště teď, když je takový blbý mlhavý počasí.
Kozenky bych taky chtěla, ale nejsou pro ně podmínky, tak můžu jen tiše závidět. Ty Vaše se mají jako v rááááji.
Varaxi
napsal(a):
Musí si na to zvyknout a taky vzhledem k ceně je to spíš pro lidi, co mají vlastní mléko nebo jiný laciný zdroj.
Jinak, pokud máte skleník, může se hodit mít ho napojený na kurník. Při nepříznivých podmínkách (např. při hrozící ptačí chřipce) se může hodit vnitřní „výběh“, k zahození to není ani v zimě, kdy stejně ve skleníku nejspíš nepěstujete.
Jaj, to je dobrý nápad to propojení. Bohužel u nás to nepůjde, což je pravda veliká škoda - ty dvě místa jsou od sebe daleko a mezi nimi je dílna s garáží. Škoda, škodaaaa, protože by to rovnou i pohnojily.

Tak leda jim udělat tunýlek až do skleníku
Takovej, aby ho lidi i čoklidi mohli překročit a přeskočit, případně slípkám u přechodů udělat záhrab, že tam bude jako mimoúrovňová křižovatka, aby stařešina (psí nebo člověčí) nemusela zvedat končetiny
napsal(a):
Tak leda jim udělat tunýlek až do skleníku
Takovej, aby ho lidi i čoklidi mohli překročit a přeskočit, případně slípkám u přechodů udělat záhrab, že tam bude jako mimoúrovňová křižovatka, aby stařešina (psí nebo člověčí) nemusela zvedat končetiny
já jsem si to představila to už spíš asi nadchod

no hele, já bych se toho nebála https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3519336/tunel-pro-slepice