Zdravím přátelé . Tak mě tak dneska napadlo založit toto vlákno jaké máte zkušenosti s nakličováním . Jak nakličujete v jaké vrstvě ? Při jaké teplotě ? Mícháte nebo ne ? Jak často naklíčené obilí krmíte a v jakém stavu naklíčení ? S malým klíčkem ? větším klíčkem již zeleným nebo cca nad 10 cm vzrostlou rostlinou ? A jakým zvířatům toto obilí podáváte ? Viděla jsem zkrmovat všechny varianty a zajímalo by mě čemu dáváte přednost ?Děkuji předem všem za jejich poznatky a zkušenosti .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja nakličujem pšenicu, keď napadne sneh a sliepky (chovám sliepky) sa nemôžu dostať k zelenému, k tráve, a iným zeleným listom.
Všimla som si už dávno, že naklíčené zrno u sliepky aj v zime vyvoláva zvýšenú znášku.
Ale tiež sa mi zdá, že klíčky zvyšujú priebojosť - u niektorej až agresivitu.Toto je len môj predpoklad, možno zhoda okolností a mýlim sa. Nevšimli ste si, že by naklíčené zrno takto na sliepky pôsobilo?
Veľkosť klíčkov som mala od úplne malých až po cca 2 - 2,5 cm. Klíčky som premývala, ale keď boli väčšie, našli sa medzi semenami aj odumreté kusy pšenice, ktoré sa medzi klíčkami rozkladali. Preto sa mi zdá, že tie malé klíčky sú lepšie. A majú aj lepšiu chuť (pre mňa) a zdá sa mi, že sliepkam viac chutili, ako veľké.
Zdravím. Když se ptáte...:D
U mě jsem to takto začal loni, osvědčilo se, a letos budu pokračovat. Snažím se o co nejjednodušší systém.
Zrní uskladněno venku v plastových nádobách. Na klíčení jsem použil jen pšenici. Zvířata: husy chovné a rostoucí housata (1-2 páry + odchov). Období krmení klíčky: cca začátek února až červenec.
Odeberu téměř plný pětilitrový kyblík zrna, doma doliju vodou, nechám tak jeden den. Pak přeliju do průhledného plastového boxu (d x š x v: 55 x 38 x 20 cm). V chladnější světlé místnosti v bytě, teplota dle měsíce cca 15 - 25 °C. Vrstva zrna - dle toho jak se vejde do boxu, řekněme kolem 3 cm. Ihned po přelití do boxu, a každý den před krmením, propláchnu několikrát dobře čistou vodou ze spršky, vyhodím plesnivé obilky, vyliju přebytečnou vodu, aby vždy zůstalo jen nacucané zrní, plus maximálně navíc tak jeden dva šplíchance vody.
Velikost klíčků nehlídám, prostě od doby, kdy zrna začínají klíčit, do doby, kdy jsou zkrmena... vzácně mi vydrží až do doby, kdy už je z nich takový pěkně vzájemně prorostlý koberec. Množství - jedna či dvě hrsti na dospělý kus denně. Beru spíš jako doplněk, jiné stravy mají taky dost. Díky vlhkosti klíčků se mi k nim dobře též přidává křemelina, popř. minerální přípravek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Díky vlhkosti klíčků se mi k nim dobře též přidává křemelina, popř. minerální přípravek. "
Kremelinu neskrmujem, načo je to dobré?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
"Díky vlhkosti klíčků se mi k nim dobře též přidává křemelina, popř. minerální přípravek. "
Kremelinu neskrmujem, načo je to dobré?
Potlačení případných parazitů trávicího traktu. Alespoň teorie tak praví, a uváděné důvody se mi zdají vcelku logické.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sharingan
napsal(a):
Potlačení případných parazitů trávicího traktu. Alespoň teorie tak praví, a uváděné důvody se mi zdají vcelku logické.
ďakujem za odpoveď
Vrků

XXX.XXX.0.125
Co je překvapivé, že ještě není fotosyntéza plně prozkoumána.
rosnička
napsal(a):
A jak je to s tím proplachováním ? někdo říká proplachovat aby to nezkyslo , někdo říká neproplachovat aby se neodstranil vytvořený olej vitamínu E . Kamarád nechává narůst pšenici do cca 10 cm a potom to krmí .
Já zkrmuji zvířatům ve stavu, kdy jsem schopen a ochoten si to sníst sám. Což u klíčeného zrní bez předchozího proplachu nejsem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja tiež preplachujem, bez preplachovania majú klíčky taký kyslý smrad...vnímam to ako odpad (výkaly) klíčiaceho zrna
A v návode na pestovanie klíčkov som sa dočítala, že jeden deň alebo aspoň noc treba nechať namočené a potom už len udržiavať vlhkosť, čo sa dá dosiahnuť premývaním
Asi majú klíčky e-vitamínu dosť, lebo znáška pri mojom spôsobe vzrastá.
Výplach je záruka úspěchu, nejen u obilovin.
https://www.youtube.com/watch?v=YsARluegk3U
A jaj, jsme barbaři. Tady se léta letoucy nabere do dvou starých hrnců do půlky každého pšenice, zaleze vodou a nechá se to na předsíni. Ráno při krmení se dá jeden hrnec, hned se nasype pšenice nová a zaleje, no a další den druhý hrnec a pak zase ten první a tak dále a tak dále... Už to tak běží asi 100 let, co já vím. Slepice si nestěžují, vzhledem k tomu, jak se na to vrhají, tak jsou spokojené. Nesou slušně a nechcípají. Tak asi dobrý.
Ale to děláte dobře, pšenice je lépe stravitelná..s klíčením je více práce..k jaru to dělám stejně,potom už to není potřeba,když začne růst tráva..ono je také něco jiného,teď v mrazech, mokrá pšenice hned zamrzá, což by pro slepice nebylo úplně nejlepší..dávat jen tolik ,co hned sežerou,pokud nemáte teplý kurník..při několika málo slepičkach to jde, ale při velkém hejnu🤔... už mě ty mrazy nebaví a to teprve zima začíná..
Vrků

XXX.XXX.0.125
Já dal naklíčit do kýble ječmen a vyrobil jsem pivo.O prospěchu pangaminu není pochyb.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nakličujete pre sliepky ešte niečo? napr. slnečnicu, kukuricu (aj keď kukurica je nakoniec obilnina), šošovicu, ...?
Ja som doteraz nakličovala len pšenicu.
Keď potrebujem začiatkom roka, aby sa kohúti aktivizovali a začali aktívnejšie pojímať sliepky, denne im nakličujem pšenicu. Ráno zalejem vodou v kýbliku a nechám postáť cca 24 hodín v izbovej teplote. Pritom stiahnem sitkom z hladiny špinu a plevy. Na druhý deň ráno vysypem (zlejem) pšenicu do sitka. Prepláchnem pod tečúcou vodou a rozvrstvím na plech na pečenie v cca 2 cm hrúbke. Prekryjem vlhkými handričkami (proti vysychaniu) (môžte ešte na to dať plexisklo) a nechám cca 24 hodín pri izbovej teplote naklíčiť. Po cca 24 hodinách sa na konci každého zrnka objaví miniatúrny chvostík. Vtedy má najviac vitamínov a stopových prvkov v sebe. Potom už sa to postupne zase stráca s predlžovaním klíčenia. Zosypem z pekáčov do kýbla a rozdám do krmítok.Takže každé ráno dostanú mierne naklíčenú pšenicu sliepky.
Vrků

XXX.XXX.45.155
Zrno obsahuje něco, namočením do vody,plus CO2 a procesem fotosyntézy, získáme cosi, které by teoreticky mělo být totožné u všech zrn.Pokud se základna tj.zrna liší lze připustit odlišné složení klíčků,ale odpověď neznáme?
2mazutak
napsal(a):
zsravím,pšenici na 24 hodin úplně zaleju vodou druhý den nechám vodu vytéci a propláchnu,a až třetí den zkrmuji ve fázi zrna s bílým hrotem,coby klíčku.
Presne v tejto fáze klíčenia má najviac vitamínov (vit.E, B...). Prerastená nie je tak dobrá z hľadiska obsahu vitamínov, jedine ako zelené krmivo v zime. Dobré sú aj také plastové nádobky, čo v Lidli kúpite paradajky, hrozno... s dierkami dole. Jednoduchá manipulácia.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vrků
napsal(a):
Zrno obsahuje něco, namočením do vody,plus CO2 a procesem fotosyntézy, získáme cosi, které by teoreticky mělo být totožné u všech zrn.Pokud se základna tj.zrna liší lze připustit odlišné složení klíčků,ale odpověď neznáme?
Žádná fotosyntéza. Fotosyntézu dělá pouze zelená kytka (v omezené míře i jinak barevná kytka), ale semena, co mají klíčit v půdě, žádnou fotosyntézu nedělají. Fotosyntetizovat v našem případě začne klíček až když se zazelená. Do té doby čerpá ze zásob (to jsou ty škroby, bílkoviny a oleje, pro které to pěstujeme).
Odpověď na složení zrn i klíčků je známá, to je vše už dávno prozkoumané. Minimálně co se živinového zastoupení týče.
Vrků

XXX.XXX.45.155
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Žádná fotosyntéza. Fotosyntézu dělá pouze zelená kytka (v omezené míře i jinak barevná kytka), ale semena, co mají klíčit v půdě, žádnou fotosyntézu nedělají. Fotosyntetizovat v našem případě začne klíček až když se zazelená. Do té doby čerpá ze zásob (to jsou ty škroby, bílkoviny a oleje, pro které to pěstujeme).
Odpověď na složení zrn i klíčků je známá, to je vše už dávno prozkoumané. Minimálně co se živinového zastoupení týče.
Prof.Černý říká studentům,co přednášim je z půlky pravda, protože nevím,která to je zkouším všechno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není nakonec nejjednodušší tam šplíchnout trochu octa? Nebo citronky.
To by nakonec ani těm semenům nemuselo moc vadit, pokud to vyloženě nebude kyselinová lázeň.
Vrků

XXX.XXX.36.96
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Není nakonec nejjednodušší tam šplíchnout trochu octa? Nebo citronky.
To by nakonec ani těm semenům nemuselo moc vadit, pokud to vyloženě nebude kyselinová lázeň.
Apple cider vinegar,disiřičitan draselný
.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Není nakonec nejjednodušší tam šplíchnout trochu octa? Nebo citronky.
To by nakonec ani těm semenům nemuselo moc vadit, pokud to vyloženě nebude kyselinová lázeň.
co jsem viděl, používá se chlornan sodný (čistý, nebo jako Savo) nebo peroxid vodíku, všechno chce vychytat dávkováni i dobu expozice, aby to fungovalo a nezůstalo ve zkrmovaném produktu, ale co si budem povídat, základ je kvalitní, dobře vyčištěný a propraný zrní, to pak funguje i bez jakékoliv chemie, mám dokonce pocit, že klíčící semínka se do jisté míry i plísním samy umí bránit
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já semena při klíčení nikdá ničím nechráním. Ale nemám je naklíčená kdovíjak dlouho. Jestli pět dní... (klíčím v několika nádobách najednou, postupně) Jen mě to napadlo, že když už se tady zmiňuje chemie, tak proč nevyužít něčeho, co mám doma, a slepicím (ničemu) to neublíží.
Není třeba za tím hledat nějakou vědu. Pokud někdo nemá problém s plísní, není důvod na obilí lít žádné chemikálie.
Kdo problém má, měl by ověřit kvalitu obilí, případně je lépe oplachovat a dávat klíčit do čistého prostředí. Nakličovat lze ve větším chladu nebo na kratší dobu.
Na co chemii? Nevím všechno, nemám tolik zkušeností jako někteří zdejší přispěvatelé, ale smysl mi to nedává - nikdy jsem neměla problémy s tím, že by mi nakličované obilí nějak plesnivělo. Vždy mi stačilo to pořádně propláchnout a dát klíčit do čistého síta.
Uživatel s deaktivovaným účtem

akonáhle sú v pšenici rozlámané kúsky zŕn, po čase sa začnú rozkladať, takže kto nakličuje dlhšie, nielen 24-48 hod., môže počítať s problémami tohto druhu
za mňa - ak sa tomu zamedziť dá, napr. slabým roztokom octu, acidomidu, prečo nie?
Vrků

XXX.XXX.36.96
Naklíčené zrno zvětší objem,kolik krmiva ušetříme zkrmováním naklíčeného ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vrků
napsal(a):
Naklíčené zrno zvětší objem,kolik krmiva ušetříme zkrmováním naklíčeného ?
vodu
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
akonáhle sú v pšenici rozlámané kúsky zŕn, po čase sa začnú rozkladať, takže kto nakličuje dlhšie, nielen 24-48 hod., môže počítať s problémami tohto druhu
za mňa - ak sa tomu zamedziť dá, napr. slabým roztokom octu, acidomidu, prečo nie?
Zrno před máčením proplachuju, abych ho zbavil nečistot, jako jsou právě úlomky, sláma a plevy. Pak ale nepřidávám nic, jen zaleju čistou vodou. Obvykle máčím na dva dny a s žádným zaplísněním nemám problém. Když necháte nečistoty, už den po namočení se začnou objevovat plísně. Osobně nevidím v delším nakličování smysl, neboť pak už jen vyroste kořen a nať rostliny, které zrno vyživuje a slepice z toho mají "jen" zelené. To už jim radši koupím salát, či čínské zelí.