Jana12344

XXX.XXX.106.159
Dobrý den, mám velký problém se slepicemi. V říjnu jsem si pořídila slepice od Slepicar.cz , při přebírání slepic byl velký zmatek, pan nám nasoukal deset slepic do dvou krabic během dvou minut. Vzal peníze a musel rychle odjet. Po vyndání jsme zjistili, že nám spletl objednávku. Tedy dostali jiné slepice. Mix všeho, tři vlašky, dvě kropenky,jednu Kalimera jednu modrou. Kohouta nemám a slepice se navzájem brutálně napadají. Mají výběh 15x8, velký kurník, plné krmítka kukuřice a pšenice, třikrát týdně míchanici z brambor, řepy, vitamíny a minerály.
Ze začátku to bylo ještě únosné, klasicky klovaci systém hierarchie, jak začly mrazy, slepice tráví více času v kurníku. Tři vlasky a jedna kropenka brutálně útočí na zbylé slepice. Kalimera napadly až do vyklovani pěti centimetrové díry až do masa na zádech u ocasu. Je tedy v izolaci, ale začínají útočit zas na jinou.
Předevčírem jsem jim zastřihla zobáky a dávám Maggi už 4 den. Za jak dlouho to zabere nevím, zda-li vůbec?!? Mám pořídit kohouta a problém se vyřeší? Nebo máte někdo nějaký názor, který by mi pomohl. Děkuju za rady
Dobře vám tak.
Osobně a ochotně podporujete týrání zvířat u Slepicar.cz
tudíž vám nelze nijak poradit.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3240107/kavapo-slepicarcz-pozor
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3973373/kavapo-slepicar-opet-pozor
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/2983143/kavapo?a=3824578
.
Jana12344

XXX.XXX.106.159
Dobrý den,
tato odpověď slepickam ovšem nepomůže.
Při koupi slepicek jsem opravdu netušila, že se jedná o firmu, která se takto chová, ovšem při doručení mi bylo vše jasné a své názory jsem této firmě dost vylíčila.
Nicméně slepičky jsou už tu a snažím se je dávat do kupy od té doby. Jsou krásné a zdravé, ale s příchodem sněhu se situace změnila. Klování je u slepicek normální, když nemají kohoutka, do určité míry ovšem. Napadl sníh, teď po druhé, předtím to bylo úplně v pořádku. A během pár dní se stalo tohle.
Chápu vaše rozhořčení, ano, měla jsem lépe prověřit firmu, ovšem mě to nenapadlo. Ale to zde řešit nechci, slepickam to nepomůže. Děkuji za každý užitečný příspěvek.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Klování není u mých slepic normální a nikdá jsem kohouta neměla. Měla jsem od 2 do 8 slepic. Ale pravda, vysoce bílkovinnou stravu a neomezený výběh.
Ve vaší situaci bych prostě výběh přepažila a v každé části měla jednu skupinu slepic. Nebo bych se nehodících slepic zbavila a koupila hodící se. A pokud máte dietu chudou na bílkoviny, tak přidat.
Jana12344

XXX.XXX.106.159
Děkuji za rady.
Tvaroh dostávají, zbytky masa, kosti meleme, a v každé míchanici dostaviji vitamíny pro nostice.
Jsem začátečník a v mnoha článcích píší že slepice, jako každé hejno, stádo atd. Mají svou hierarchii, klováním ostatních si dokazují dominanci. Samozřejmě tím nemyslím, do krve ani vyzobávání peří.
Tak jsem z těchto informací usoudila, že do určité míry je to normální.
Ano, ony se pohašteří, ale brzo se to srovná. A hlavně to hašteření o postavení nebývá nějaký krvák. Rozhodně se nedějí žádné brutální útoky a veškeré problémy se časem spíš zlepšují.
Problém je jinde, rozhodně nad tím nemávněte rukou, že to slepice prostě dělávají.
Nedělají a není to normální chování.

kanibalismus není normální.
a jakmile se takhle rozjede, tak už slepice ví, že druhé slepice jsou z masa a tudíž jedlé a to se dá odnaučit jedině porážkou.

Jana12344
napsal(a):
Děkuji za rady.
Tvaroh dostávají, zbytky masa, kosti meleme, a v každé míchanici dostaviji vitamíny pro nostice.
Jsem začátečník a v mnoha článcích píší že slepice, jako každé hejno, stádo atd. Mají svou hierarchii, klováním ostatních si dokazují dominanci. Samozřejmě tím nemyslím, do krve ani vyzobávání peří.
Tak jsem z těchto informací usoudila, že do určité míry je to normální.
Nepleťte si tvorbu hierarchie s kanibalismem. To co popisujete je už rozjetý kanibalismus. Od podobných firem kde Nakupujete je to poměrně běžný jev. Jediný zájem těchto prodejců je maximální zisk za minimální náklady. Jednou z příčin tohoto stavu je předimenzování počtu zvířat na podlahovou plochu. Samozřejmě se tím mezi zvířaty vytváří stres, který do jisté míry lze v řízeném prostředí eliminovat ubraním intenzity světla, mimo krmítek a napájecek. Výsledek je ten který popisujete. Když se zvířata dostanou na normální denní světlo, můžou se vzájemně sežrat. Navíc krev přitahuje i ostatní, kteří by to třeba jinak ani nedělaly a tak vzniká řetězová reakce.
Řešení je obtížné a jedinou možností je odstranění agresivních jedinců z hejna, alespoň na čas než ostatní zcela operi a jejich postupné přidávání do hejna. Pokud se situace nezlepší, nezbývá než je eliminovat úplně. Dobře je rány postiženych slepic po zaschnutí krve nastříkat nějakou dezinfekci která je modrá. To je barva kterou slepice nevidí a neprovozuje je to k dalšímu klování...
napsal(a):
kanibalismus není normální.
a jakmile se takhle rozjede, tak už slepice ví, že druhé slepice jsou z masa a tudíž jedlé a to se dá odnaučit jedině porážkou.
Také si myslím, že když se to takhle rozjelo, už nic jiného než porážka nepomůže.
Možná by stačilo, kdybyste se zbavila hlavní kanibalky, nejagresivnejší slepice, která ty útoky začíná, uvidíte.
To, co se teď děje, je horor pro slépky i pro Vás:(.
Já mám naštěstí klidné a přátelské hejno , s jasnou hierarchií.
Když jsem pořídila kohouta, šarvátky mezi slepicemi ustaly úplně, přijde mi, že mají tolik starostí s tím, jak jim organizuje život, že na takové blbosti nemají čas:))
Jana12344

XXX.XXX.106.159
Slepičky mám od října a od té doby probíhalo, jak píšete, hašteření. Bez krve, bez žádných velkých útoku, ani vyklovavani peří. Tento brutální jev se vyskytl po napadnutí sněhu před 6 dny. Do té doby byli slepičky neoklovane. Se slepickami trávím každý den minimálně hodinu denně abych je pozorovala. Tedy vidím změny chování.
Nad situací rozhodně rukou nemavam, proto jsem píší, aby slepickam bylo zase dobře.
Rozumím, že vyklovani masa není v pořádku.
Včera jsem odcházela kus sněhu vy výběhu, aby mohli hrabat, přijdou mi trochu klidnější. Ale dvě stále vytvářejí nátlak na ostatní. Obzvláště při krmení, či prostoru u krmení. Rozdeluji jim to na tři krmítka, které jsou od sebe kus vzdáleny. I přes to určitě slepice chodí od jednoho k druhému krmítku a odhánějí ostatní.
Sousedé mi radí, vzít si z vesnice kohouta od souseda. Pomohlo by to?
Zkusím tedy zvýšit bílkoviny, ikdyz si opravdu myslím, že jich mají dostatek.
2xtydne tvaroh
3xtydne
- míchanici s vitamíny a minerály pro nosnice
- zbytky masa, kosti drcené
- začala jsem dle rady i s Maggy do vody (1.tyden)
Přeci jen sem začátečník a nechám si ráda poradit. Pokud to pomůže budu nesmírně ráda. Slepičky mám ráda a nechci aby byli takto v neprezitem stresu.
Rány ošetřeny jsou, ihned po zjištění, dezinfekci modro zelené barvy,popřípadě karanténa pro napadenou slepičku. S každodenním společným výběhem, pod mým dohledem. Pak ji zase zavřu, bojím se jí nechat ještě s ostatními.

Sníh s tím samozřejmě souvisí. Došlo u nich ke zmenseni prostoru a následné nudě. Lopata a odházení co největšího prostoru, tak že se dostanou k trávě je dobré řešení. Ke snížení nudy pomáhá rozhození trochu zrní, nebo pověšení něčeho zeleného k ostipivani. Třeba salát nebo hlávka zelí, pokud jsou naučené.
Naklíčena pšenice také není od věci...
Vrků

XXX.XXX.36.96
Mám dojem, že vašim klášterním slepicím chybí kohout,tedy oxytocin,hormon lásky.
Je dobrý si k novým slepicím občas sednout nebo prostě u nich chvíli postát. A pozorovat je. Není to jen o tom dát jim krmení, vodu, sebrat vejce a tradá. Bohužel všechno chce své, Jste začátečnice, budiž, je třeba si o tom něco načíst, to jste asi udělala, (nevím, který zdroj literatury). Ono rozpoznat běžné hierarchické klování od klování kanibalistického je pro mnohé nerozpoznatelné. A nejlíp si tam pozvat někoho zkušeného, ale to se taky špatně poznává, protože někteří jsou takzvaně zkušení. No, takže, pravdu má náčelník, jak by řekli Cimrmanovští dobyvatelé pólu a tím je paní Mvdr. Ježková a také pan Harčarík.
Ono kanibalistické klování totiž není vůbec agresivní. Ty slepice "jen" pojídají ostatní. Bez agrese. Často nenápadně. A ty druhé si to dokonce mohou nechat trpět. Nejčastěji kohout drží jako beran. A jeho oblíbenkyně mu v klidu dělá "depilaci" třeba podhrdlí. V tichosti. Kdežto hiearchické klování u slepic provází typické hlasové projevy nadřazeného jedince. Vzniků, příčin je mnoho a právě to popsal pan Harčarík. Stačí změna světla, sníh apod... Hybridní drůbež je obecně žravější, protože jednak je to dáno geneticky, je tam heterozní efekt a jsou zkrátka při chuti, dále potřebují proto, pro co jsou vyšlechtěny, daleko kvalitnější stravu, superbohatou na živočišné bílkoviny, nu a změna krmného složení vede k hledání jiného zdroje živin. Peří družek vždy vyvolává zájem, Já sám nevím proč. Co je na tom tak chutného. Nemusí jít vždy o krví nalité pysky, ale jsou velmi častým objektem zájmu. Kalimero je klidnější asi než temperamentnější koroptví dominant. Nevim, to se pouze domnívám. V každým případě jste udělala dobře, že jste oddělila napadené jedince, je dobré mu tu ránu zastříkat desinfekcí, za deset dnů po zranění nebude památky. Nicméně "klovačky" bych ozdobil brýlemi proti kanibalismu. Po otupení horního zobáku sice nějaký čas neuchopí pero, ale až jim rohovina doroste, nezapomenou to. A bude to tam zas. Radikální řešení je tyto slepice prostě nemít, nepořizovat. Raději se zaměřte na některé čistokrevné plemeno a odchovávejte si od kuřat a ideálně pod kvočnou. Kuřata odchovaná pod kvočnou snad nikdy kanibalismem netrpí. Jednak proto, že je jich málo do 15ti kusů pod velkou slepicí, jednak proto, že kvočna je naučí zcela normálním potravním návykům. A protože kuřata znají své druhy, své okolí, svou potravu od útlého mala, vůbec je nenapadne, zajímat se o peří vrstevníků.
Dále si všiměte, že slepice mají své každodení rituály, ráno brzo žerou, nebo jdou na pastvu,mají-li možnost, přijde desátá a mají siestu, válí se pod keři, pod vozy v suchu, kde se i popelí, ono stejně toto studené počasí většinu dne drůbež prostojí někde v těchto místech, a pak před večerem opět aktivita stoupá a žerou. A právě ono líné siestové období dne je možností, jak se přiblížit a vyzobnout pero z kostřče a pod. Situace může dojít tak daleko, že slepice jen chodí za postiženým jedincem a stále mu to vyškubávají dále. Nemá-li kam utéct dochází k pokračování až sežrání za živa. A i když má kam utéct, stejně si ho najdou. Před spaním. Takže všímejte si slepic víc, budete víc vědět. A hlavně včas budete moci zakročit. Já jsem nucen taková zvířata vyřadit z chovu úplně a bez rozhodování, nemohu si dovolit, aby mě klovaly do ocasů kohoutů sumatránek., kteří mají ocas jako hlavní ozdobu. Protože vím, že ty jedince to nikdy už nepřejde. Ani po osvědčených radách magi, zaštípávání zobáků a tak. Nic. Useknout zobák hned za hlavou a je.
Jana12344

XXX.XXX.106.159
Děkuji za váš názor, radu a informace.
Jak jsem psala, zvýšíme bílkoviny.
Pokud to nepřestane, zkusíme brýle. Pak kohouta a pak tedy sekyrku bohužel. Snad nebude třeba.
Ve výběhu trávím se slepicemi od prvního dne déle než hodinu denně, pozorováním. Někdy i celý den (podzim), když sázíme keře do výběhu. Opravdu jim věnuji čas každý den. Bohuzel jsem netušila, že určité projevy klovani-hastereni už jsou projevem počátečního kanibalismu. A jak píšete, moji sousedé mi tvrdili že to je na začátku normální, jiní že to je tím, že nemám kohouta.
Domníváte se dobře. Ano Kalimero, je klidnější povahy, úplný mazlíček, rád se nechá pohladit. Je z nich nejklidnější. Vlašky jsou mnohem "divočejší", dominantnější. Jedna kropenka je klidná, tedy šikanována, druhá kropenka šikanuje všechny, i dnes. Má zastipnuty zobák tedy nic nevystipne, přesto to určitě nebude příjemné.
Tři měsíce před koupením slepic jsem každý den četla jen o chovu slepic knihy, články, diskuze. Radila se s lidmi co mají slepice. Samozřejmě jsem si vědoma, že čtením člověk zkušenosti nedostane.
Proto vám všem děkuji za vaše názory. Dám vědět jak se situace vyvíjí.
Jana
Poprosím - neříkejte jim Vlašky a Kropenky.
Od Slepicar.cz jste na 100% nedostali žádné Vlašky ani České slepice.
Kdysi Slepicar.cz nabízel "Kohoutka Ayam cemani za 700,-".
Lidem pak dodávali obyčejné černé hybridníky, v nulové hodnotě, co uniklo brakaci.
V době ptačí chřipky pozor na tyhle rozvozy, které absolvují desítky zastávek
na jeden zátah. To je opravdu o ústa na druhou.
Jana12344
napsal(a):
Děkuji za váš názor, radu a informace.
Jak jsem psala, zvýšíme bílkoviny.
Pokud to nepřestane, zkusíme brýle. Pak kohouta a pak tedy sekyrku bohužel. Snad nebude třeba.
Ve výběhu trávím se slepicemi od prvního dne déle než hodinu denně, pozorováním. Někdy i celý den (podzim), když sázíme keře do výběhu. Opravdu jim věnuji čas každý den. Bohuzel jsem netušila, že určité projevy klovani-hastereni už jsou projevem počátečního kanibalismu. A jak píšete, moji sousedé mi tvrdili že to je na začátku normální, jiní že to je tím, že nemám kohouta.
Domníváte se dobře. Ano Kalimero, je klidnější povahy, úplný mazlíček, rád se nechá pohladit. Je z nich nejklidnější. Vlašky jsou mnohem "divočejší", dominantnější. Jedna kropenka je klidná, tedy šikanována, druhá kropenka šikanuje všechny, i dnes. Má zastipnuty zobák tedy nic nevystipne, přesto to určitě nebude příjemné.
Tři měsíce před koupením slepic jsem každý den četla jen o chovu slepic knihy, články, diskuze. Radila se s lidmi co mají slepice. Samozřejmě jsem si vědoma, že čtením člověk zkušenosti nedostane.
Proto vám všem děkuji za vaše názory. Dám vědět jak se situace vyvíjí.
Jana
Nepřestane. A kohout je k ničemu. To Vám poradil kdo? Naopak, ještě se stane taky terčem. Ten to rozhodně nevyřeší. Ty slepice už prostě zjistily, že se druhé slepice dají žrát. Jak řekla vet. Ježková alias bodlinka.
Že se slepice v počátku servaly, je klidně možné a normální. Předpokládám, že jak vám je namixovali z haly prodejce, tak se slípky navzájem neznaly. A když je "sesypete" dohromady do kurníku, tak se napřed musí bojovat o místo v hiearchii. Ale ten kanibalismus si klidně mohla některá přivézt už sebou, tedy respektive ten návyk a jen v tom u vás doma v klidu pokračovala(ly). Takže bacha na to. Vysledujte, která to dělá, nebo které to dělají a odstranit. Raněné izolovat také a zastříkat. Zkuste pídit po modrém spreji s názvem Pederipra.

Vzhledem k tomu, že jsem v chovu slepic celkem začátečník, než jsem je pořídil hodně jsem si četl. Pořídil jsem si Velsumky zdrobnělé vč. kohouta a vše bylo v pohodě. Jenže kohout vadil sousedovi, tak jsem se rozhodl, že pro pár slepiček kohouta nepotřebuji. Na různých forech jsem několikrát četl, že pokud kouhout chybí, může jedna ze slepic převzít dominantní pozici a ostatní terorizovat a k ní se mohou přidat ty s kterými se dříve dobře snášela a to si mi potvrdilo. Chci rozšířit chov jestli se to změní a když ne pořídím zas kohouta. jestli máte možnost zvažte kohouta. On těm agresivním srovná hřebínek.
Mladý kohout byl vždycky v hejně ten poslední. Dominantní slepice ho pěkně srovnávala. Teprve když vyspěl a slepice si zvykly,byl vzat na milost.
Jediný kohout,který si hned zjednal respekt,byl leghorský od mých přátel, než jsem ho dovezla, chvíli to trvalo a on byl v původním hejně se svým otcem, který mu moc nedovolil. Po dovezení jsme ho pustili do kurníku, slepice,tehdy jich bylo asi osm, byly zvědavé a jedna po druhé se průlezem vracely dovnitř. A jak tam jedna po druhé lezly,tak na každou skočil. Slípky z toho byly tak vykulené, že ho okamžitě vzaly jako šéfa. Ale to byl jediný. Ostatní museli projít šikanou.

vzhledem k tomu, že si pamatuju problém s kanibalismem i v jednom hejnu rozmnožovacího chovu (tzn. slepice i kohouti), kohout opravdu nemá žádný vliv.
v tom hejně to spustilo nedobré krmivo - slepice žraly peří, navíc nějakou dobu tam byl i průjem, možná je lákalo i peří okolo kloaky slepené, těžko říct, ale nepomohlo pak nic, až vyskladnění.

Pořád nechápou rozdíl mezi agresivitou a kanibalismem....
Nově přisunute zvíře do chovu ve kterém je kanibalismus, znamená vnesení většího neklidu a situaci to většinou ještě zhorší. Už to tu někdo psal, myslím že Kafka. Nový kohout =nová přitažlivá bílkovina...

napsal(a):
Pořád nechápou rozdíl mezi agresivitou a kanibalismem....
Nově přisunute zvíře do chovu ve kterém je kanibalismus, znamená vnesení většího neklidu a situaci to většinou ještě zhorší. Už to tu někdo psal, myslím že Kafka. Nový kohout =nová přitažlivá bílkovina...
jj. kanibalismus už v podstatě není agrese. je to prostě stav, kdy je rostoucí peří, jakákoliv červená kůže a kloaka vyhřezlá fyziologicky během snášení vajec prostě žrádlo.
a pak se z haly tahají úhyny, které vypadají jak maňásek a uvnitř je tak možná játra a srdce a nějaké krevní sraženiny.
Já to pochopila, až když to Juraj Kafka tady fakt moc pěkně vysvětlil.
Taky jsem si myslela, že kanibalismus souvisí s dominancí.
Jednou jsem koupila mladé slepice z halového chovu, pořád ozobávaly kohouta, hlavně pysky, on držel blbec, nebylo to do krve, ale už měl podlitinky.
Já si říkala, že se mu snad dvoří či co, hledala jsem si pořád něco o etologii slepic:)))
Upravilo se to naštěstí samo, měly neomezený výběr , starší slepice je trochu proháněly,kohout hejno pořád někam přemisťoval, poprvé viděly trávu , měly z toho oči navrch hlavy a v tom šrumci na ozobávání nějak zapomněly.
Teď mi tedy asi bodlinka osvětlila, o co šlo.
Byl to asi takový náběh na kanibalismus, že?
Případy kanibalismu jsem viděla, naštěstí ne u nás doma, je to hnus.
A to ,co popisuje bodlinka , musel být čirý horor:((

jj, pysky mají slepice rády, je to plné krve, měkké, dobré. no a jakmile je oškubaná kůže červená, tak je to ještě lepší a když jednou poteče krev, tak už je to žrádlo.
v podstatě poznáte kvalitu krmení a prostředí i na tom, že u slepic leží na zemi peří. pokud je tam, tak je to dobré. jakmile slepice žerou vypadané peří, už je to zdvižený prst.
no a když se to naučí žrát, tak už to umí. je to stejný jako požírání vajec. nejlepší je prevence a když už je to zlozvyk, tak to léčí jen kuchyňské zpracování.
tohle smutné hejno, ony se to aspoň naučily už jako starší, takže se to do toho vyskladnění nějak vydrželo. ale zkoušelo se tam všechno možné: víc bílkovin, víc zábavy, méně světla i sůl do vody a nepomohlo už nic.
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že jsem v chovu slepic celkem začátečník, než jsem je pořídil hodně jsem si četl. Pořídil jsem si Velsumky zdrobnělé vč. kohouta a vše bylo v pohodě. Jenže kohout vadil sousedovi, tak jsem se rozhodl, že pro pár slepiček kohouta nepotřebuji. Na různých forech jsem několikrát četl, že pokud kouhout chybí, může jedna ze slepic převzít dominantní pozici a ostatní terorizovat a k ní se mohou přidat ty s kterými se dříve dobře snášela a to si mi potvrdilo. Chci rozšířit chov jestli se to změní a když ne pořídím zas kohouta. jestli máte možnost zvažte kohouta. On těm agresivním srovná hřebínek.
Přečtěte si, prosím, znova můj příspěvek. Další člověk, co minul pojem hiearchické klování - tedy normální společenské chování drůbeže a pojem kanibalismus - tedy vadné potravní chování drůbeže. Nic ve zlém.

Jenom upozornění - základ ptačího pera je pisk.

napsal(a):
Jenom upozornění - základ ptačího pera je pisk.
Pisk je co? Znám stvol, brk, osten, prapor..., ale tohle ne.

U nás máme vošpence....
napsal(a):
Pisk je co? Znám stvol, brk, osten, prapor..., ale tohle ne.
Pisk je zárodek ptačího pera - dobře je to vidět u přepeřování, napřed roste z té kůže takový stoneček, to je pisk, až pak se na tom peru udělají viditelné prapory. Google není moc nápomocen, ale pisk skutečně existuje.
Pak lze slovo pisk použít i jako pískot, i když to je nespisovné.
Pysk je něco úplně jiného. Drůbež nemá pysky, má jen pisky. :)

Varaxi
napsal(a):
Pisk je zárodek ptačího pera - dobře je to vidět u přepeřování, napřed roste z té kůže takový stoneček, to je pisk, až pak se na tom peru udělají viditelné prapory. Google není moc nápomocen, ale pisk skutečně existuje.
Pak lze slovo pisk použít i jako pískot, i když to je nespisovné.
Pysk je něco úplně jiného. Drůbež nemá pysky, má jen pisky. :)
Děkuji za vysvětlení. Byla jsem zmatená. Teď už nejsem.

Ještě že mezi drůbež neřadíme ptakopysky....to by zmatenost ze všech těch pysků pěkně stoupla.
Nejsem žádný zkušený chovatel drůbeže. Ale řešim podobnou situaci s agresi ted pár dni, a zatim se snad daří. Za vyzkoušení nic nedáte mám skupinku 3 slípky s kohoutem. Dovezla jsem 2 nové. Samozřejmě začly tahanice, domácí slepice napadaly ty nové. Oddělila jsem je tedy do dvou sousedních voliér. A z původní skupiny přidala jen jednu slipku. Pár tahanic a byl klid. Dnes jsem přidala další, a zas po chvíli klid. Zkuste ty útočící rozdělit, nebudou si tak dovolovat. Držím palce.

saluki
napsal(a):
Nejsem žádný zkušený chovatel drůbeže. Ale řešim podobnou situaci s agresi ted pár dni, a zatim se snad daří. Za vyzkoušení nic nedáte mám skupinku 3 slípky s kohoutem. Dovezla jsem 2 nové. Samozřejmě začly tahanice, domácí slepice napadaly ty nové. Oddělila jsem je tedy do dvou sousedních voliér. A z původní skupiny přidala jen jednu slipku. Pár tahanic a byl klid. Dnes jsem přidala další, a zas po chvíli klid. Zkuste ty útočící rozdělit, nebudou si tak dovolovat. Držím palce.
Ale na kanibalismus to nepomůže. Si myslím.
Jana12344
napsal(a):
Slepičky mám od října a od té doby probíhalo, jak píšete, hašteření. Bez krve, bez žádných velkých útoku, ani vyklovavani peří. Tento brutální jev se vyskytl po napadnutí sněhu před 6 dny. Do té doby byli slepičky neoklovane. Se slepickami trávím každý den minimálně hodinu denně abych je pozorovala. Tedy vidím změny chování.
Nad situací rozhodně rukou nemavam, proto jsem píší, aby slepickam bylo zase dobře.
Rozumím, že vyklovani masa není v pořádku.
Včera jsem odcházela kus sněhu vy výběhu, aby mohli hrabat, přijdou mi trochu klidnější. Ale dvě stále vytvářejí nátlak na ostatní. Obzvláště při krmení, či prostoru u krmení. Rozdeluji jim to na tři krmítka, které jsou od sebe kus vzdáleny. I přes to určitě slepice chodí od jednoho k druhému krmítku a odhánějí ostatní.
Sousedé mi radí, vzít si z vesnice kohouta od souseda. Pomohlo by to?
Zkusím tedy zvýšit bílkoviny, ikdyz si opravdu myslím, že jich mají dostatek.
2xtydne tvaroh
3xtydne
- míchanici s vitamíny a minerály pro nosnice
- zbytky masa, kosti drcené
- začala jsem dle rady i s Maggy do vody (1.tyden)
Přeci jen sem začátečník a nechám si ráda poradit. Pokud to pomůže budu nesmírně ráda. Slepičky mám ráda a nechci aby byli takto v neprezitem stresu.
Rány ošetřeny jsou, ihned po zjištění, dezinfekci modro zelené barvy,popřípadě karanténa pro napadenou slepičku. S každodenním společným výběhem, pod mým dohledem. Pak ji zase zavřu, bojím se jí nechat ještě s ostatními.
Mala som to iste, presne ked napadol sneh isli do krvy a skusala som aj maggi ale poradili mi ze take slepice boli zvyknute na zmesku stravu tak som na cas vylucila odpad z kuchyne a dostavaju granulovanu zmes bez gmo a vodu a co si vyhrabu na dvore a klop klop ukludnili sa prestali sa klovat do krvy
Maggi dnes
-voda, sůl, lepek a otruby (pod 2%) cukr, ocet, umělá příchuť,
inosinan sodný (E631), guanylan sodný (E627), dextróza, karamelové barvivo
- voda, sůl, Látky zvýrazňující chuť a vůni (glutaman sodný, 5'-ribonukleotidy sodné),
Kvasný vinný ocet, Extrakt libečku, Dextróza, Kvasničný extrakt, Aroma
- voda, mořská sůl max. 20 %, látky zvýrazňující chuť a vůni (E 621, E 627, E 631),
aromata, ocet, cukr, kvasnicový extrakt, barvivo E 150d, kyselina citronová
Desítky let po zákazu původní receptury (vývar, morek, soja)
lidi stále omílají dávno neplatící "maggi proti kanibalismu".
Dnes náhražka kýženou bílkovinu neobsahuje. Slepicím nepomůže,
navíc jim dá zabrat to množství soli 20% a víc, podle výrobce. Játra ámen.
"Rady" je dobré aktualizovat. Aspoň jednou za 30 let.
Dnes kupujeme bráněnky, červy, rybí moučku, máme hmyzí e-shopy a kurýry.
saluki
napsal(a):
To řešíte zase jen hierarchické souboje a nadřazenost domácích. Nikoli kanibalismus, který klidně si přinesou sebou ty mladé z haly a budou pojídat domácí slepice. Kanibalismus není na hierachii závislý. Tudíž souboje jsou normální vyhodnocování si pozic, kdežto kanibalismus je vadný potravní zlozvyk.
Ještě jinak pro lepší rozeznání co je co.
Hierarchické klování je klování mířené výlučně na hlavu druhého zvířete, v případě slepic za doprovodu zvukového komentu. Kohouti mlčí.
Kanibalismus je klování na libovolné místo na těle druhého zvířete, za účelem vytrhnutí peří, kůže, masa, střev.... za účelem pozření vyškubnutého (bez hlasového projevu klovajícího).
Zadavatelka tam má mix obojího.
Jana12344

XXX.XXX.98.245
Slepickam jsem zvýšila bílkoviny. Nepomohlo, situace se stále zhoršovala.
Před 5 dny dostali ročního kohouta, hodně se zklidnili, začli za ním běhat, zobat kolem něj, chovaji se jako hejno, u jidla se nenapadali. Ale kolem 3.-4. hodiny bylo vidět, že "vlašky" odhánějí klovnutim ostatní z jejich prostoru. Tedy před třemi dny dostali brýle.
Hurá! Zapomněli mě veškeré souboje, běhají za kohoutkem. U jídla se respektují, nevyhaneji se.
Z kurníku nejsou slyšet žádné zvuky napadání se navzájem. Doufám, že to takhle zůstane. Děkuji všem za rady.

Chovatel Tom
napsal(a):
Nevím jestli to sem někdo ptal, ale je to standartní chování. Budou různě staré. Starší šikanují mladší a tak to je i v rámci jednotlivých druhů slepic. Pomůže kohout ten se srovná. Jinak si slepice sami řídí vlastní hierarchii v rámci hejna.
Standardní.
Psal. Hierarchie je něco jiného než kanibalismus.