venziva
napsal(a):
Vajíčka jsou v klidu, vůbec na ně nesahám, jen přehazuji teploměr z místa na místo. Dnes ráno tam stejně bylo 38°C. Řešila jsem to proto, že mám najednou vyšším teplotu než celých 17 dní předtím. Dnes manžel není doma, tak se zase nebude celé dopoledne topit. Ach, jo. Jestli se něco vyklube, tak mi to bude nadávat, že jsme je přehřívali nebo nedohřívali.
S vlhkostí teď není absolutně žádný problém, držím 77%.
Tak teď už jen budu poslouchat, jestli se začínají ozývat.
Ta vlhkost je docela vysoka
Záryby
napsal(a):
Ta vlhkost je docela vysoka
Aha, ale v návodu udávají na dolíheň pro slepice 75%.
Takže dám na Vás, zkušeného líhňaře.
Mám na výběr: 1) Buď stáhnu vlhkost ubráním vody - ale to musím hnout se všemi vejci, protože vodu mohu ubrat jedině po zvednutí dolíhňové mřížky, protože se tam jinak nedostanu. Vodu skrz mřížku už jsem dneska přidala, nemá smysl čekat, až se odpaří.
2) Nechám to tak a uvidím, co to udělá.
3) ???????
Každopádně chci aspoň pár kuřat, tak řekněte, co bude lepší.
Teplotu už jsem jakž takž stáhla tím, že jsem odkryla vrchní zateplení a přes dekl mám jen lehce přehozenou plínu.
venziva
napsal(a):
Mám na výběr: 1) Buď stáhnu vlhkost ubráním vody - ale to musím hnout se všemi vejci, protože vodu mohu ubrat jedině po zvednutí dolíhňové mřížky, protože se tam jinak nedostanu. Vodu skrz mřížku už jsem dneska přidala, nemá smysl čekat, až se odpaří.
3) ???????
Teplotu už jsem jakž takž stáhla tím, že jsem odkryla vrchní zateplení a přes dekl mám jen lehce přehozenou plínu.
2
venziva
napsal(a):
3) ???????
Tak ted uz radsi za 2, ale mate tu vlhkost jak na husy a kachny, priste hrabavou bych dolihnul v 60-70 % .Ale jestli to pisou v navodu, tak asi to maji takhle odzkoueseno
Záryby
napsal(a):
Tak ted uz radsi za 2, ale mate tu vlhkost jak na husy a kachny, priste hrabavou bych dolihnul v 60-70 % .Ale jestli to pisou v navodu, tak asi to maji takhle odzkoueseno
Tak dám na Vás a už do toho nebudu vrtat.
Na kachny a husy doporučují v návodu na dolíhnutí 80-85%.
Ale napadlo mě na injekční stříkačku nasadit jehlu a krásně jsem mohla přes mřížku bez pohybu vajec vodu ubrat.
Nevýhoda této líhně: pokud jsou vejce na dolíhňové mřížce, je těžká kontrola vody v nádržce. Trochu je vidět, když se posvítí baterkou. Voda se dá přidat stříkačkou přes dirky v mřížce, ale není vidět na množství. Odebrat se dá jedině stříkačkou s nasazenou jehlou, případně nějakou hadičkou.
Teplota se mi pořád drží na 37,2, občas vyskočí na 37,5 (teploměr leží přímo na mřížce). Na Tamagoči je vždycky o 1°C víc. Když chci dosáhnout vlhkost podle návodu, musím mít vodu v obou nádržkách, pak mám kolem 74%. Ale pokud říkáte, že je to moc, zkusím nechat vyschnout tu prostřední a uvidím, co mi to ukáže. Až skončí tento experiment, chci se pokusit o další s kachními vejci, to se asi na konci budu pěkně prát o vlhkost, když mi teď 2 nádržky nestačí.
A teď mě prosím nekamenujte, ale nevydržela jsem nečumět do vajec, když mám tu super novou prosvětlovačku. Vybrala jsem jednoho pokusného chudáka, snažím se být co nejšetrnější a koukám do něj. Komůrka se zvětšila a ZEŠIKMILA
. Je to krásně poznat a uvnitř se to hýbe. Asi vztekem, že s ním furt šíbuju. Nemohla jsem odolat.
venziva
napsal(a):
Kdybych měla prosvětlovačku, tak to zkusím také (kluci z nás asi mají radost), ale moje baterka od vietnamců už na toto nestačí, takže mám vejce v klidu.
Já mám na různých místech různou teplotu: od 37,2 - 38.
Dejte vědět, až uslyšíte, že se ozývají. U mě je zatím ticho po pěšině.
Holky teplota je OK, tu uz moc nemusite resit..... to je vse v poradku
ale! !!!! bacha na tu vlhkost, do 18 dne, bych nechal max do 50 % a potom do tech 65-70 %
posledni 3 dny a taky rosit, ale to uz jsem vse napsal a snad i trosku pomohl
Hlavne! !!!!!! Nepomahat kuratkum ven! !!!!! To je potom jejich konec a nebo budou krive nohy. R
Záryby
napsal(a):
Holky teplota je OK, tu uz moc nemusite resit..... to je vse v poradku
ale! !!!! bacha na tu vlhkost, do 18 dne, bych nechal max do 50 % a potom do tech 65-70 %
posledni 3 dny a taky rosit, ale to uz jsem vse napsal a snad i trosku pomohl
Hlavne! !!!!!! Nepomahat kuratkum ven! !!!!! To je potom jejich konec a nebo budou krive nohy. R
Aha, díky za info. Opakování matka moudrosti. Hned jak přijdu z práce, vycucnu prostřední nádržku a zkusím to snížit na těch 70%. A dám vodu do mlžáku na kytky a budu rosit. Jak často prosím? Abych tu vlhkost zase nějak nepřepískla. Začínám z toho mít strach, je to 20. den a zatím je tam ticho jak v kostele. Aby se to ještě ve finiši nepokazilo
javurka
napsal(a):
Aha, díky za info. Opakování matka moudrosti. Hned jak přijdu z práce, vycucnu prostřední nádržku a zkusím to snížit na těch 70%. A dám vodu do mlžáku na kytky a budu rosit. Jak často prosím? Abych tu vlhkost zase nějak nepřepískla. Začínám z toho mít strach, je to 20. den a zatím je tam ticho jak v kostele. Aby se to ještě ve finiši nepokazilo
Jsem na tom úplně, ale úplně stejně. Už tomu přestávám věřit, ale uklidňuji se, že 20. den bude až večer. Vajíčka jsou tichá, vlhkost velká, teplota vysoká (ráno na jednom místě 38,3 , na jiném 37,2). Vejce nechávám v klidu, ale už nějak přestávám věřit. Nevím proč, ale můj šestý smysl říká, že není něco dobře. Kéž by se mýlil! Rosit asi nebudu, vlhkost mám stále 77%. Nebo mám ještě zarosit?
Jen přidám fotku našich makrátek . Nechala jsem vše na výrobci, když s tím stejně nejde nic moc dělat.. Jen ta vlhkost mě zneklidňovala..
Teď už krásně přepeřují. Tak ať se vám to líhne!
marcela.s
napsal(a):
Jen přidám fotku našich makrátek . Nechala jsem vše na výrobci, když s tím stejně nejde nic moc dělat.. Jen ta vlhkost mě zneklidňovala..
Teď už krásně přepeřují. Tak ať se vám to líhne!
Jakou jste tam měla vlhkost? Vyšší nebo nižší? Držela se Vám podle návodu k této líhni?
Zdravim tu vsechny.. A všem vam tady fandim a držim palce....Taky jsem si pořidil IO 103. Dneska ma už 15 dni co jsem ji "nastartoval",a taky od te doby čtu tady tu vaši diskuze.Sice liheň mam poprve ale nějake zkušenosti s tim už mam "z dětstvi",pochazim z vychodu.A proto když jsem viděl že je z Rumunska,tak jsem si řekl že zasahovat do ni během toho ne budu protože Rumuni o tom lihnuti něco znaji.Tak že,liheň jsem naplnil na plny počet (51),mam ji v mistnosti kde je +- 21°C,Dal jsem ji na stul,pod ni mam centimetrovy polistyren a ručnik.Jednou za den nebo za den a pul doleju 20-30ml vody,vodu jsem nalel jenom do prostředku (do A).Obracim vajička 2x denně,rano a večer,jinak jsem na ně vubec ne šahal,(zkratka podle navodu),až do dneška.Dneska jsem je poprve prosvicoval. A vysledek?................ Zkuste uhadnout..
conak
napsal(a):
Zdravim tu vsechny.. A všem vam tady fandim a držim palce....Taky jsem si pořidil IO 103. Dneska ma už 15 dni co jsem ji "nastartoval",a taky od te doby čtu tady tu vaši diskuze.Sice liheň mam poprve ale nějake zkušenosti s tim už mam "z dětstvi",pochazim z vychodu.A proto když jsem viděl že je z Rumunska,tak jsem si řekl že zasahovat do ni během toho ne budu protože Rumuni o tom lihnuti něco znaji.Tak že,liheň jsem naplnil na plny počet (51),mam ji v mistnosti kde je +- 21°C,Dal jsem ji na stul,pod ni mam centimetrovy polistyren a ručnik.Jednou za den nebo za den a pul doleju 20-30ml vody,vodu jsem nalel jenom do prostředku (do A).Obracim vajička 2x denně,rano a večer,jinak jsem na ně vubec ne šahal,(zkratka podle navodu),až do dneška.Dneska jsem je poprve prosvicoval. A vysledek?................ Zkuste uhadnout..
Přeju ti všechna plná.Chtěl bych se zeptat kolik ukazuje teploměr na líhni-kolik ukazuje displej-tamagočij.Na kolika stupních držíš teplotu.Vnitřní mě až tak nezajímá.Důvěřuji výrobci.Já jsem taky toho názoru neblbnout okolo líhně a držet se návodu.Já jsem držel teplotu 38-38,5 stupnů.Ale 8 den se stal průser,líhen mi vypli na 4 hod. Dnes jsou naklubaný 4 vajíčka z 25.Dík za odpověd.f.
fanda62
napsal(a):
Přeju ti všechna plná.Chtěl bych se zeptat kolik ukazuje teploměr na líhni-kolik ukazuje displej-tamagočij.Na kolika stupních držíš teplotu.Vnitřní mě až tak nezajímá.Důvěřuji výrobci.Já jsem taky toho názoru neblbnout okolo líhně a držet se návodu.Já jsem držel teplotu 38-38,5 stupnů.Ale 8 den se stal průser,líhen mi vypli na 4 hod. Dnes jsou naklubaný 4 vajíčka z 25.Dík za odpověd.f.
Pro fanda62: Kolikátý den dnes máte? Já mám 20. a teď jsem si všimla 3 naklubaných vajíček. V líhni jich mám 18.
venziva
napsal(a):
Pro fanda62: Kolikátý den dnes máte? Já mám 20. a teď jsem si všimla 3 naklubaných vajíček. V líhni jich mám 18.
Tak jestli 20 den, zacinaji pipat tak tam byla vysoka teplota a proto se zacinaj klubat drive nez by mela
vsak uz se brzo dockate
Mám také 20. den. Naklubané žádné, ale pípání slyším, i když velmi sporadicky. Vycucla jsem prostřední nádržku a vlhkost mi spadla ze 75 na 74, takže efekt žádný. Ještě bych mohla ubrat z té velké, aby byla voda třeba jen na půlce. Mám ale strach, aby to nevyschlo, když jsem pryč třeba 12 hodin. Takže to nechám tak, je to i v návodu. Jak s tím rosením, má to ještě cenu?
javurka
napsal(a):
Mám také 20. den. Naklubané žádné, ale pípání slyším, i když velmi sporadicky. Vycucla jsem prostřední nádržku a vlhkost mi spadla ze 75 na 74, takže efekt žádný. Ještě bych mohla ubrat z té velké, aby byla voda třeba jen na půlce. Mám ale strach, aby to nevyschlo, když jsem pryč třeba 12 hodin. Takže to nechám tak, je to i v návodu. Jak s tím rosením, má to ještě cenu?
Javurko ted uz v zadnem pripade, vlhkost je uz dost vysoka na Vase makratka
,ten nazev novych plemen slepic se bude asi dobre i prodavat
tak uz nerosit. R
dorm
napsal(a):
v dolíhni větší vlhkost nevadí ba naopak může být i 90%..Větší vlhkost vadí zárodku pří vývinu od 7 dne v předlíhni, dolíheň tuto vyšší vlhkost vyžaduje
Tak kamarade holky maji uplne jinou lihen nez my 2
a i kdyby.......) 90 % ?????? Nevidim jeden duvod, proc? ???? Ba, naopak. Max do 70 % ,copak lihnou HUSY ????
Záryby
napsal(a):
Tak kamarade holky maji uplne jinou lihen nez my 2
a i kdyby.......) 90 % ?????? Nevidim jeden duvod, proc? ???? Ba, naopak. Max do 70 % ,copak lihnou HUSY ????
Ha, tak to vypadá na počátek velmi zajímavé a pro nás holky i poučné diskuze. Ale kluci, buďte gentlemani, žádné pěstní souboje.
Záryby
napsal(a):
Jen tak na ukazku Brinsea 380 ex. ...........DOLIHEN
A potom a kazdej se pta, proc me nejdou krepelky? ?????? ja jich mam dosti.... 10 hodin stare krepelky
.R
javurka
napsal(a):
Tak změna, už mám první naklubané. To je lepší než biják, já snad ani nepůjdu spát. Šéf určitě pochopí, že tluču hlavou do klávesnice z důvodu celonočního zírání na prasklou skořápku
javurka
napsal(a):
Ha, tak to vypadá na počátek velmi zajímavé a pro nás holky i poučné diskuze. Ale kluci, buďte gentlemani, žádné pěstní souboje.
az Dobra prijede
hm, tak mu nedam cukr do kafe
to bude kecu.... Vid?
javurka
napsal(a):
Tak změna, už mám první naklubané. To je lepší než biják, já snad ani nepůjdu spát. Šéf určitě pochopí, že tluču hlavou do klávesnice z důvodu celonočního zírání na prasklou skořápku
To chce klid javurko stejne budou az brzy rano
Dobrou, ja ma sefa peknou
preji hezkou noc
javurka
napsal(a):
Provedla jsem malou kontrolu před spaním. Naprasklou skořápku u zobáčku už má 7 vajíček, z toho 5 hedvábniček. Jedno kuře, má už i protrženou blanku. Když sundám poklop, pípají a klovou do skořápky. Ráno jdu do procesu, musím si jít lehnout, ale nejraději bych sledovala, jak to probíhá.
Už mi od 20.00 hod. běží 21. den, tak myslím, že se klovou akorát včas. Zítra dám vědět, jak to pokračuje.
Tak jsem včera prosvítil, jen baterkou. Z 29 jsem vyřadil 5. Ty jsou úplně čistá. V ostatních něco je. Na to že jsem je narychlo posbíral na dvorku jsem spokojen. Už 2 dny nedolévám vodu a vlhkost se drží na 55%. Jdu vytvořit lepší prosvětlovačku. Už také přemýšlím co dám do líhně na druhé kolo. Vlašky koroptví jsou někde ?
Tak co kolik už ?? se nemohu dočkat až písnete jak Vám dopadla noc.
venziva
napsal(a):
Vajíčka jsem dával do líhně v pátek v 10,00 hodin . Ted jsou vylíhlá a suchá 3 kuřata,Další 4 mají porušenou skořápku. Teplotu na ukazateli jsem držel stále na 38-38,5 stupnů.Líhne se to pozdě.U starý žárovkový líhně jsem nikdy takhle dlouho nelíhl a vlhkost nikdy neřešil,až 17-18 den vajíčka dal do vody abych viděl zda jsou žívá. Potom když se začaly proklubávat tak jsem je znova dal do vody, ale pozor,vždy jsem ho jen smočil a nikdy jsem nedopustil aby voda natekla do skořápky.To jsem během klubání provedl několikrát,vždy když jsem měl čas.Současně s nasazením vajec do líhně jsem dal i pod kvočnu,ta měla už včera vše vylíhlé.
Ráno proběhla jen rychlá kontrola. Jedna hedvábnička měla naklubanou asi 1/2 cm díru a vřískala. Zdála se mi naprasklá další 2 vajíčka. Ale jinak žádná velká změna.V líhni to pípalo a ťukalo a už se nemohu dočkat, až přijedu z práce domů. Od včerejšího večera běží 21. den, tak se mi nezdá, že by se kuřata líhla brzy. Pod slepicí jsem mívala kuřata už 20. den večer. 21. den se líhli už jen opozdilci. Takže ve srovnání s kvočnou se to líhne o 1 den později. Dcera hlídá a kdyby se něco líhlo, má za úkol dokumentovat, abych to sem mohla vložit. Snad se vyklubou.
Záryby
napsal(a):
To chce klid javurko stejne budou az brzy rano
Dobrou, ja ma sefa peknou
preji hezkou noc
Tak teď mám asi problém, nebo spíš moje kuřátka. Ráno rychlá kontrola a to naklované je stále jen naklované, dírka cca 0,5 cm. Pořád do ní strká zobáček a pípá. Ostatní vajíčka nic, ani ťuknuto a neslyším žádné ťukání a pípání. Ale přitom se to v nich hýbe. Dneska je to 21. den. Co, teď, mám počkat ještě do zítra do rána a pak jim nějak pomoct? A co to naklované, je nějaký termín, do kdy se musí po naklování dostat ven aby neumřelo ve skořápce
? Já už to vidím černě, mám to s holkama stejný den a jim se klubají a u mě mrtvo
venziva
napsal(a):
Provedla jsem malou kontrolu před spaním. Naprasklou skořápku u zobáčku už má 7 vajíček, z toho 5 hedvábniček. Jedno kuře, má už i protrženou blanku. Když sundám poklop, pípají a klovou do skořápky. Ráno jdu do procesu, musím si jít lehnout, ale nejraději bych sledovala, jak to probíhá.
Už mi od 20.00 hod. běží 21. den, tak myslím, že se klovou akorát včas. Zítra dám vědět, jak to pokračuje.
Kdy přesně jste prosím nasazovala? Datum a čas? O kolik může vyšší teplota uspíšit líhnutí? Vy jste měly stále na tamagoči o cca 0,5°C vyšší teplotu než já. Jestli jsem neměla teplotu moc nízko
javurka
napsal(a):
Kdy přesně jste prosím nasazovala? Datum a čas? O kolik může vyšší teplota uspíšit líhnutí? Vy jste měly stále na tamagoči o cca 0,5°C vyšší teplotu než já. Jestli jsem neměla teplotu moc nízko
Já nasazovala v pátek 15. 2. přesně ve 20.00.
Prasklých vajíček jsem měla včera před půlnocí 5, Ráno přibyla asi 2 a na ostatních žádné změny, stále byla jen naprasklá. Jen jedno mělo díru asi půl cm. Mám zprávy z domova, že jsou vylíhlá 4 kuřata. Doma budu asi za hodinu, pak podám hlášení. Připadá mi to líhnutí vleklé. Mohu porovnávat jen s líhnutím pod kvočnou, protože v líhni líhnu poprvé, ale u té kvočny to bylo rychlejší. Teplota dobu líhnutí určitě ovlivňuje, ale to by nám spíš poradili kluci, já s tím zkušenost nemám.
Tamagoči mi stále ukazoval 38,9 - 39,2, ale měla jsem to zateplení molitanem, což už na dolíhnutí vadilo, v líhni bylo i přes 38, tak jsem pak vrch na poslední dny sundala a nedávala ho ani na noc.
Já nasazovala v sobotu a čekám, jestli se mi něco vyklube. Některá vejce nevypadají moc dobře, odřela se v kolíbce, vylézají praskliny a na některých jsou ďubky kde chybí skořápka a je jenom blanka. Některá místy ztrácí barvu. Vlhkost mám 74-80%.
Fakt jsem se celou dobu snažila mít dobrou teplotu a vlhkost a teď si říkám, jestli nedojedu na vejcích, která se mi moc nezdají
A takto to vypadá v líhni teď.
5 kuřat osychá a 7 načatých vajíček. Jedno je tam neoplodněné, ale zamíchalo se mi mezi ostatní , tak zůstalo v líhni a 1 brakelka se má líhnout o den déle, protože jsem ji přidávala do líhně až v sobotu.
venziva
napsal(a):
Já nasazovala v pátek 15. 2. přesně ve 20.00.
Prasklých vajíček jsem měla včera před půlnocí 5, Ráno přibyla asi 2 a na ostatních žádné změny, stále byla jen naprasklá. Jen jedno mělo díru asi půl cm. Mám zprávy z domova, že jsou vylíhlá 4 kuřata. Doma budu asi za hodinu, pak podám hlášení. Připadá mi to líhnutí vleklé. Mohu porovnávat jen s líhnutím pod kvočnou, protože v líhni líhnu poprvé, ale u té kvočny to bylo rychlejší. Teplota dobu líhnutí určitě ovlivňuje, ale to by nám spíš poradili kluci, já s tím zkušenost nemám.
Tamagoči mi stále ukazoval 38,9 - 39,2, ale měla jsem to zateplení molitanem, což už na dolíhnutí vadilo, v líhni bylo i přes 38, tak jsem pak vrch na poslední dny sundala a nedávala ho ani na noc.
Já nasazoval taky 15.2 ale v9,00. vylíhlo se mi 10 kuřat,3 sama včera, osmi jsem v 11 hod.pomoh ,abych je viděl v jakém stavu jsou.Jedno nepřežilo krev ve skořápce.Ostatní jsem ted přendal do krabice k těm včerejším.Všechna kuřata,které se vylíhla, a dokud byla v líhni ,i včerejší přes noc.měla stále slepené peří což přisuzuji vlhkosti.Nyní jsou už hezká a mají pékne a urovnané peří /za hodinu co jsem je přendal./
V žárovkové líhni se mi taková kuřata líhla,když jsem do líhně dával vodu,viz ukrajinská lihen kde otom píši. Potom jsem líhnul v té Ukrajinské ,tak i ve druhé, v té vždy bez vody. Jen jsem poslední tři dny mlžil nebo dával do vody abych viděl zda jsou živá.Kuřate rychle oschla a neměla slepené peří.Líhla se převážně 20. den.
15 vajec jsem průběžně vyhodil -průšvih viz předchozí příspěvky.
Mám v líhni ještě dvě dávky vajev z 20,2, a 27.2. Ty z 22 byla taky postižena tepelným výpadkem. .pokračování v dalším příspěvku.
fanda62
napsal(a):
Já nasazoval taky 15.2 ale v9,00. vylíhlo se mi 10 kuřat,3 sama včera, osmi jsem v 11 hod.pomoh ,abych je viděl v jakém stavu jsou.Jedno nepřežilo krev ve skořápce.Ostatní jsem ted přendal do krabice k těm včerejším.Všechna kuřata,které se vylíhla, a dokud byla v líhni ,i včerejší přes noc.měla stále slepené peří což přisuzuji vlhkosti.Nyní jsou už hezká a mají pékne a urovnané peří /za hodinu co jsem je přendal./
V žárovkové líhni se mi taková kuřata líhla,když jsem do líhně dával vodu,viz ukrajinská lihen kde otom píši. Potom jsem líhnul v té Ukrajinské ,tak i ve druhé, v té vždy bez vody. Jen jsem poslední tři dny mlžil nebo dával do vody abych viděl zda jsou živá.Kuřate rychle oschla a neměla slepené peří.Líhla se převážně 20. den.
15 vajec jsem průběžně vyhodil -průšvih viz předchozí příspěvky.
Mám v líhni ještě dvě dávky vajev z 20,2, a 27.2. Ty z 22 byla taky postižena tepelným výpadkem. .pokračování v dalším příspěvku.
Myslím si, že vlíhni je vysoká vlhkost,pokračuji v líhnutí u zbytku bez vody a zkusím líhen přikrýt aby se zvedla teplota na 38,5 až 38,7 u zbývajících vajec.Vlhkost mi kolísala 70-40 procent. Zkušený chovatel mi řek,že slepice se taky nechodí namáčet,ale jen co se spotí. tak uvidím.Taky má líhen bez nuceného oběhu a vlhčí,až 19,den do vylíhnutí,
fanda62
napsal(a):
Myslím si, že vlíhni je vysoká vlhkost,pokračuji v líhnutí u zbytku bez vody a zkusím líhen přikrýt aby se zvedla teplota na 38,5 až 38,7 u zbývajících vajec.Vlhkost mi kolísala 70-40 procent. Zkušený chovatel mi řek,že slepice se taky nechodí namáčet,ale jen co se spotí. tak uvidím.Taky má líhen bez nuceného oběhu a vlhčí,až 19,den do vylíhnutí,
Je pravda, že s vlhkostí jsme na začátku bojovali všichni. Ale myslím, že úplně bez vody to nepůjde, přeci jen ten ventilátor dost fučí.
Právě se mi vyklubalo 6. kuře!
oskar222
napsal(a):
takže..doporučili byste tuto líheň?
Vážení chovatelé,nezlobte se že vám do toho vstupuji,ale když to tak sleduji,ta uskalí,kolísání teploty a vlhkosti,malé výsledky - líhnivost,tak já bych to nechtěla ani zadarmo.Cena odpovídá kvalitě.Zlatá dřevěná bedna s žárovkami Přesto je to velmi poučné
Určitě bych radši líheň s regulací teploty. To, že výrobci nasadí na líheň digi displej a neuvedou, že líheň nemá regulaci teploty, mi vadí.
Kdyby IO 103 měla o pár W navíc, možná by s teplotou nebyly takové problémy, i když nemá regulaci.
Líbí se mi kulatý tvar, a že má alespoň naklánění vajec.
Možná by u IO bylo lepší obsadit jen krajní řadu a po týdnu posunovat do středu jak klesá teplota. Šlo by i nasazovat postupně, aby starší vejce pomáhala s teplotou, ale pak by u mě byl problém s odchovem jinak starých kuřat.
S vlhkostí napodruhé problém nebude. Příště na zateplení vyzkouším molitan , i když bublinka také nebyla špatná a mohla jsem celkem rychle zateplení sundat nebo nandat.
Líhnout se v IO 103 dá.
ponka1
napsal(a):
Vážení chovatelé,nezlobte se že vám do toho vstupuji,ale když to tak sleduji,ta uskalí,kolísání teploty a vlhkosti,malé výsledky - líhnivost,tak já bych to nechtěla ani zadarmo.Cena odpovídá kvalitě.Zlatá dřevěná bedna s žárovkami Přesto je to velmi poučné
Musím Vám trochu oponovat. Myslím, že na hodnocení líhnivosti je brzo. Fanda měl problém s vypnutou líhní, což jeho líhnivost ovlivnilo a to se nedá připisovat líhni. Marcela s. nenapsala, kolik měla v líhni vajec, takže také její líhnivost neznáme. Já ještě stále líhnu. Z 18 kuřat mám 12 venku a 13. se klube. Pokud jich bude 13 jsem na 72% líhnivosti. V návodu uvádějí při dodržení všech instrukcí líhnivost 70%.
Ještě se mi ozývají kuřata z vajec, která nejsou naklovnutá.
Beginner má nějaké problémy s vejci i těmi z líhně R-com, takže tím může být ovlivněná její líhnivost a to nám také o líhni IO 103 nic neřekne. Ještě bych s tím konečným verdiktem počkala, jak dopadnou Ti co tam dávali vejce později než my. Byla bych ráda, kdyby napsali, kolik vložili vajec a kolik vytáhli kuřat.
A ty problémy s vlhkostí a teplotou se tu probíraly na začátku hodně a podrobně, a to proto, že já třeba o líhnutí v líhni něvěděla zcela nic a pak jsme chtěli, aby tyto podrobnosti znali všichni co jdou v této líhni líhnout. Možná proto to zpětně vyvolává pocit, že to byl velký problém, ale já to vlastně měla vyrovnané po 4 dnech. Pak jsem sice vše hlídala, psala teplotu i vlhkost a kladla otázky, ale problém už to nebyl.
venziva..Přesně jak říkáš!! Krásná líhnivost kterou nikdo nečekal a hlavní oběť nevylíhlích špuntů vidím že jste zde dávaly info pro všechny.Neustálé otvírání,měření a přendávaní vajec v líhni je myslím hlavní příčinou. To by zde nikdo neudělal!!Pak také že jste líhly poprvé a hned v líhni kterou neměl nikdo odzkoušenou
Příští rok už budete mazačky a blahopřeji
Jinak s Rendou se prát nebudu kvůli vlhkosti(měl jsem pravdu až 90% dolíheň u stolovky)...ale jestli mě nedá cukr do kafe tak to teda nerozdejchá
Taky jsme si s kolegyní napůl koupily tuhle líheň, obě jsme totálně nezkušené. Kolegyně jí má doma, nasadili jsme 20 vajec a po počátečních problémech s udržením teploty a vlhkosti už pak vše fungovalo dobře. Líhnout by se mělo v neděli, i jedno kuře pro nás bude úspěch, aspoň budeme vědět, jak pro příště. Super nápad byl s tou bublinkatou fólií na vodu. Děkujeme všem, kdo tu krok za krokem popisovali svoje líhnutí a gratulujeme všem, komu se vede. Pozítří dám vědět, jak jsme dopadly. A pak hned nasadíme další várku. To by bylo, aby nebylo...
dorm
napsal(a):
venziva..Přesně jak říkáš!! Krásná líhnivost kterou nikdo nečekal a hlavní oběť nevylíhlích špuntů vidím že jste zde dávaly info pro všechny.Neustálé otvírání,měření a přendávaní vajec v líhni je myslím hlavní příčinou. To by zde nikdo neudělal!!Pak také že jste líhly poprvé a hned v líhni kterou neměl nikdo odzkoušenou
Jinak s Rendou se prát nebudu kvůli vlhkosti(měl jsem pravdu až 90% dolíheň u stolovky)...ale jestli mě nedá cukr do kafe tak to teda nerozdejchá
Měření ...měření.... jak může 3 sekundové otevření líhně pro vložení teploměru a další 3 sekundové otevření líhně pro vyjmutí teploměru (třeba za 15 minut) ovlivnit líhnivost? Když neovlivní líhnivost několikaminutové denní ochlazování vajec nebo třeba vyjmutí vejce a vložení do vody ?
Správná teplota, vlhkost, otáčení vajec...a kvalita násadových vajec, to bych řekla, že dělá rozdíly v líhnivosti a ne kraťoučké otevření líhně při měření teploty... nebo místo denního ochlazování vajec, rychlý přesun vajec na jiné místo.
Tentokrát s vámi nesouhlasím
Dnes ve 20:30 uběhl 20. den od vložení vajec do líhní IO 103 a Rcom 20Pro a jedu 21.den.
V 19:15 se vyklubalo 1 kuře z vejce, které bylo do 18. dne v Rcom, ve 20:15 se vyklubalo 1 kuře z vejce co bylo celou dobu v IO.
Ted se mi vylíhlo ještě jedno kuře,přehlídl jsem značku na vejci.Takže celkem 11+1 kterému jsem pomoh a pomocí ho zabil. Z 25 vajec ,mezi kterými byli asi 3 čísté musel bych hledat nahoře v diskuzi. 50procent si myslím není špatné díky výpadku elektřiny.Jo a to poslední nebylo ani vlhčený, Když jsem asi před 2 hod .zjistil,že mi tam jedno pípá,tak jsem vejce vyndal a dal ho naležato na papír a nechal v líhni.Za hodinu jsem se šel podívat kuře venku a bylo suché nezalepené.Vlhkost je nyní 36 procent. Voda není v líhni od 11.hod.Problém této líhně je ten,že výrobce udává teplotu 38+-1 stupen,ale nepíše kde je lepší držet teplotu.Jako strojař jsem ji držel uprostřed na 38,což asi byla chyba ted ji držím na 38,7 a bez vody, uvidím ty poslední co jsem nasazoval 27,2, ty nebudou ovlivněny výpadkem proudu. Jinak regulovat teplotu přikrytím nebo sundáním dečky nevidím problém.Bydlím v paneláku je tady stálá teplota.8 vajec čvachtalo,ty asi uhynuly při výpadku, ve 3 byly kuřata a nedokážu říct kdy uhynuly.Neoplozený jsem vyřadil už pátý den.
Holky a kluci, svítím cca z 1 metru lampičkou s úspornou žárovkou a na straně kde dopadá světlo je víc naklubaných skořápek než na straně co je ve stínu ( tam není skoro žádné)
beginner
napsal(a):
Holky a kluci, svítím cca z 1 metru lampičkou s úspornou žárovkou a na straně kde dopadá světlo je víc naklubaných skořápek než na straně co je ve stínu ( tam není skoro žádné)
A potom, ze nic nebude dalsi nova makratka
no mozna i pan Sonka sleduje, co je to za nove plemeno
nee je to maranska
a bude toho vic
R.
Fanda62< 38.7 na tamagoči, pokud jste nehýbal s čidlem jako já, bude u vajec přibližně 37.7°C (optimální teplota je uprostřed vajec 37.5-38°C).
Já strčila do čidla teploty zavřenými nůžkami skrz mžížku a ohnula čidlo co nejvíc od topného kabelu a teď už mi tamagoči ukazuje jen s odchylkou cca o 0.2°C vyšší teplotu než je na okraji líhně těsně nad vejci.
Až skončím líhnutí, pokusím se čidlo umístit tak, aby teplotu nad vejci ukazovalo tamagoči +- přesně.
dorm
napsal(a):
Tak to si jeste povime jo a cukr? ?? A mliko taky
Neboj, koupim asi kravicku
Marcela s. měla 62% lihnivost z nahodne nasbiranejch vajec na dvorku.
Pokud chcete mnozit cokoliv co mate doma nebo do 10-15 korun koupite tak bych ji bral, kapacita je tusim 50 vajec tak i pri 50% lihnivosti mate naraz 25 kurat, tohle kvocna nevysedi a nemusite mit strach ze sleze. Casem to vychytate, zjistite kam vejce nedavat, ze je dvakrat dene pri obraceni prehodite a verim ze se dostanete klidne na 70-80%
Je to o prioritach, spocitejte si kolik kurat chcete za sezonu, nemusite lihnout vse zaraz, muzete na 2x-3x bez problemu.
Nechci delat delat reklamu, me nevyhovu mam jiny predstavy, ale za ty prachy poskladate bednu z polystirenu, se zarovkou a membranovym termostatem, pak si navic jak u tohodle koupite teplomer a vlhkomer,.....
Tohle nejak funguje kdyz se do toho moc nechyta
Jinak ja jsem clovek pocitacovej, mam rad automatizaci, resim si to jinak, ted zautomatizuji dolivani vody a pak pridam budik aby me upozornil ze se to bude lihnout a navic jsem od zacatku vedel ze si chci lihen postavit, protoze pak jde upravit, kapacita rozsirit,..
Ale to uz jsem nekde nahore psal, zalezi na co a proc si lihen porizujete
Tak holky rozhodnul jsem se, ze kazde z Vas ,vam dam zdarma 10 ks nas. vajec Australky velke -90% oplozenost na zkousku ve vasi MAKRO lihni
pouze osobni odber a nebo max poslu. Vim ze lihnivost je dost vysoka
Jedna se pouze pro : Beginner, javurka, venziva,
A potom budete, zase davat zkusenosti s Makro lihni
Nutno holky! !! Nasadit vejce na jednou
Záryby
napsal(a):
Tak holky rozhodnul jsem se, ze kazde z Vas ,vam dam zdarma 10 ks nas. vajec Australky velke -90% oplozenost na zkousku ve vasi MAKRO lihni
sakra a ja zas nic, australku bych do hejna bral
Souhlas s Venzivou. Jsem na tom stejně. V životě jsem nic nelíhla, slepice máme od loňska, takže ani nejsem žádný zkušený chovatel. Loni se o všechno postarala kvočna. Když se objevila tato líheň, pro mě finančně dostupná, tak mě jednoduše napadlo, že si to vyzkouším. A upřímně můžu říct, že mě to moc baví, tahle diskuze mi hodně pomohla (díky všem ) a hlavně mám pocit, že tato líheň mě naučí daleko víc než nějaký automat, kde zasunu hadičku, zapnu čudlík a za 21. dní vyndám kuřata. Toť můj názor a s odsuzováním čehokoliv bych byla velmi opatrná. Pro mě by byl úspěch byť jen jedno jediné kuřátko. A jak si zatím stojím?
Jak jsem ráno fňukala, tak to bylo velmi předčasné. Spletla jsem se o den, vajíčka jsem dávala v pátek ráno kolem 8,00 a ne ve čtvrtek, jak jsem si vsugerovala. Byla to směska od hybridek ze dvorka, sbíraná částečně za mrazů. Začínala jsem na 21 vejcích, 2 jsem vyřadila po 1. prosvícení, jedno jsem zničila vlastní blbostí. Další 3 jsem vyřadila 18. den. Jsem na 15 kusech. Momentálně mám 2 kuřátka zcela oschlá z dnešního dopoledne, další 3 schnou v líhni, vylíhla se večer. 2 jsou ještě naklovaná. Ostatní zatím nic. Část vajec jsem doplňovala ještě v sobotu, teoreticky mají den navíc. Uvidím ráno. Zatím 5 kuřat z 15 vajec, možná bude sedm. To by bylo skoro 50 %. Pro mě osobně dobrý
Záryby
napsal(a):
Týýýý jo, to jste tedy frajer. To by jsme mohli naplánovat a udělat malé Makro setkání
.
beginner
napsal(a):
Měření ...měření.... jak může 3 sekundové otevření líhně pro vložení teploměru a další 3 sekundové otevření líhně pro vyjmutí teploměru (třeba za 15 minut) ovlivnit líhnivost? Když neovlivní líhnivost několikaminutové denní ochlazování vajec nebo třeba vyjmutí vejce a vložení do vody ?
Správná teplota, vlhkost, otáčení vajec...a kvalita násadových vajec, to bych řekla, že dělá rozdíly v líhnivosti a ne kraťoučké otevření líhně při měření teploty... nebo místo denního ochlazování vajec, rychlý přesun vajec na jiné místo.
Tentokrát s vámi nesouhlasím
Dnes ve 20:30 uběhl 20. den od vložení vajec do líhní IO 103 a Rcom 20Pro a jedu 21.den.
V 19:15 se vyklubalo 1 kuře z vejce, které bylo do 18. dne v Rcom, ve 20:15 se vyklubalo 1 kuře z vejce co bylo celou dobu v IO.
ochlazování a přetáčení vajec je něco jiného než kolísání teploty.(osobně chladím jen při přehazování lísek a šlus)
3 vteřiny otevření pro vložení teploměru několikrát za den včetně pak už otáčení a ochlazování už je kolísání teploty a tato líheň na to není stavěná a doma také nemáte 37st.aby se s tím během několika minut vyrovnala.Tamagoči ukazuje teplotu ok,ale ve vejci se tak neděje!!!.Když už se teplota ustálí ve vejci třeba po několika hodinách a zrovna se nám vyvíjí nějaký duležitý orgán tak znova se otvírá líheň a znova i tří vteřiny změní teplotu uvnitř vejce.Proto se líhne na desetiny a né na celé stupně.Samozřejmě že záleží na násadě vajec a na spousta jiných okolnostech.Vše se pak načíta ve prospěch nebo neúspěch včetně kritických dnů.To se mnou nemusíte souhlasit,ale je to tak.l.Polévku také nevypnete několikrát před bodem varu,Když jí vypnete na půlce a pak dovaříte tak je to ok.To poznáte až později při dalším líhnutí,když otevřete líheň jen na pracovní povinnost,že bude výsledek citelně lepší.
bylo to krásné a pro mnohé tady poučné díky Vám
dorm
napsal(a):
ochlazování a přetáčení vajec je něco jiného než kolísání teploty.(osobně chladím jen při přehazování lísek a šlus)
3 vteřiny otevření pro vložení teploměru několikrát za den včetně pak už otáčení a ochlazování už je kolísání teploty a tato líheň na to není stavěná a doma také nemáte 37st.aby se s tím během několika minut vyrovnala.Tamagoči ukazuje teplotu ok,ale ve vejci se tak neděje!!!.Když už se teplota ustálí ve vejci třeba po několika hodinách a zrovna se nám vyvíjí nějaký duležitý orgán tak znova se otvírá líheň a znova i tří vteřiny změní teplotu uvnitř vejce.Proto se líhne na desetiny a né na celé stupně.Samozřejmě že záleží na násadě vajec a na spousta jiných okolnostech.Vše se pak načíta ve prospěch nebo neúspěch včetně kritických dnů.To se mnou nemusíte souhlasit,ale je to tak.l.Polévku také nevypnete několikrát před bodem varu,Když jí vypnete na půlce a pak dovaříte tak je to ok.To poznáte až později při dalším líhnutí,když otevřete líheň jen na pracovní povinnost,že bude výsledek citelně lepší.
bylo to krásné a pro mnohé tady poučné díky Vám
Souhlasím,napsal jsi dobře.
U mě je ještě změna stavu. Do rána se vyklubala ještě 2 kuřata. To zatím poslední je z toho studeného místa uprostřed líhně. Klubalo se velmi těžce a pomalu, malinko jsem mu pomohla. Líheň mi běží, protož je naklubané další vajíčko. Jsem tedy na počtu 14 vyklubaných kuřat a ještě se klube 15. Brakelka, kterou jsem dávala do líhně o den později zatím mlčí, ale pokud žije, bude mít ještě dnes celý den možnost se projevit.
Já jsem zatím spokojená.
Z mých vajec ze dvorku se už vylíhlo všechno, krom brakelky. Ale od ní to bylo úplně první vejce, tak to ji zatím omlouvá.
Pokus se stejnými vejci by byl zajímavý, šla bych do toho!
venziva
napsal(a):
U mě je ještě změna stavu. Do rána se vyklubala ještě 2 kuřata. To zatím poslední je z toho studeného místa uprostřed líhně. Klubalo se velmi těžce a pomalu, malinko jsem mu pomohla. Líheň mi běží, protož je naklubané další vajíčko. Jsem tedy na počtu 14 vyklubaných kuřat a ještě se klube 15. Brakelka, kterou jsem dávala do líhně o den později zatím mlčí, ale pokud žije, bude mít ještě dnes celý den možnost se projevit.
Já jsem zatím spokojená.
Z mých vajec ze dvorku se už vylíhlo všechno, krom brakelky. Ale od ní to bylo úplně první vejce, tak to ji zatím omlouvá.
Pokus se stejnými vejci by byl zajímavý, šla bych do toho!
dorm< Mám ráda, když lidé říkají své názory. Tak jak jste to napsal, nepřu se, že nemáte pravdu.
Ale to je právě na tom to hezké a poučné, že neděláme všichni všechno stejně.
Já uprostřed vajec udržuji teplotu +- 37.8°C, a když na pár sekund otevřu víko a hned ho zase zavřu, tak i kdyby uprostřed vejce spadla na pár sekund teplota, dostatečně prohřáté vejce to ovlivní minimálně. I kdyby ho to ovlivnilo a prohřátí vejce by se snížilo na 37.5°C stále jsem na dobré teplotě. Pokud ale nebudu vědět na kolik mám uprostřed prohřátá vejce a bezmyšlenkovitě budu měřit, i když v líhni nebude dostatečná teplota a vejce bude prohřáté na hranici optimální teploty nebo ještě méně, tak už je to horší a bála bych se, že se něco stane.
Je pravda, že kolísání teploty vadí, převážně u líhní, které udržují stálou teplotu +-0.1°C, tak i odchylka o 0.3°C prý může být kritická. Ovšem opět se u této informace neuvádí, zda se jedná o odchylku teploty líhně nebo o odchylku v teplotě vejce ani se neuvádí po jak dlouhé době začne být odchylka kritická.
Oprávněnou kritiku, ač nerada, vždycky přijmu a beru si i ponaučení, ale odsuzovat měření teploty při inkubaci kuřat, která jsou na správné teplotě závislá, mi přijde trochu "nechovatelské", převážně z toho důvodu, že IO103, kontrolovat teploty potřebuje.
Příště můžu porovnávat, zda má časté otevírání líhně vliv na líhnivost nebo ne
Kuřátka se mi klubou, teplotu u plata mám 37.3-37.5°C a vlhkost 77%
Pravděpodobně už poslední kuře je na světě. Právě osychá v líhni. Trvalo mu to asi 4 hodiny, což oproti ostatním byla jen chvilička. Mám jich tedy 15 z 18. Jedno má do strany jednu nožku. Zkoušeli jsme mu nohy svázat, ale stále se rozjíždějí, kuře sedí na zadku a nohy má v předu před zobákem. Jedna hedvábnička ho za tu nožku tahá, koukala jsem na tu kanibalku jako blázen. Nejspíš ho utratím.
Záryby
napsal(a):
Rendo, tedááá to je
Já se omlouvám, že trhám partu, ale už nechci víc druhů plemen. Museli bychom pak u mamky na zahradě budovat další ohrady a možná kurníky Spíš uvažuji o Vlašce koroptví, jestli jí nemám pořídit nějaké kámoše, přeci jen má jinou povahu a stavbu těla než Maransky.
Když tak se ozvu, ale za nabídku velký dík
venziva
napsal(a):
Pravděpodobně už poslední kuře je na světě. Právě osychá v líhni. Trvalo mu to asi 4 hodiny, což oproti ostatním byla jen chvilička. Mám jich tedy 15 z 18. Jedno má do strany jednu nožku. Zkoušeli jsme mu nohy svázat, ale stále se rozjíždějí, kuře sedí na zadku a nohy má v předu před zobákem. Jedna hedvábnička ho za tu nožku tahá, koukala jsem na tu kanibalku jako blázen. Nejspíš ho utratím.
15 z 18ti je super
S kuřátkem s rozjetými nožkami, snad ještě někdo poradí.
Musím napsat, že jsem nadšená, a i když mi to asi vyjde dráž než kdybych koupila vylíhlé kuře, miluji ty malý prďoly jak je všechno naučím a když přijdu ke krabici a promluvím, tak přiběhnou. Zatím asi víc považují za mámu větrák, a když je držím v dlani a fénuji, tak spokojeně spinkají, pak je šoupnu pod topnou desku a neproklubaná vajíčka v líhni mají klid
beginner
napsal(a):
Musím napsat, že jsem nadšená, a i když mi to asi vyjde dráž než kdybych koupila vylíhlé kuře, miluji ty malý prďoly jak je všechno naučím a když přijdu ke krabici a promluvím, tak přiběhnou. Zatím asi víc považují za mámu větrák, a když je držím v dlani a fénuji, tak spokojeně spinkají, pak je šoupnu pod topnou desku a neproklubaná vajíčka v líhni mají klid
Vidím dobře 16 kuřat???? No tak to je paráda!!!
javurka - Jak se Vám to líhne?
beginner
nene já to pochopil v dobréma i kdyby jsem splachovací
.jsem rád holky že se Vám to povedlo
teprva teď od rána jsem se vrátil z ranče a musel jsem udělat do odchovny s polyše kukaň a přendat tam makrokvočnu..ve čtvrtek se mají líhnout a nevím jestli by ustály těch -10 co předpovídají ve dřevěné..tak pro jistotu a ještě jí tam zapnu žárovku...jinak bych se na to vykašlal,ale když na tom dřepí 3 neděle a má uplně holej pupek,je mě jí líto a zrovna to plemeno na kterým nám záleží
dorm
napsal(a):
beginner
nene já to pochopil v dobréma i kdyby jsem splachovací
.jsem rád holky že se Vám to povedlo
teprva teď od rána jsem se vrátil z ranče a musel jsem udělat do odchovny s polyše kukaň a přendat tam makrokvočnu..ve čtvrtek se mají líhnout a nevím jestli by ustály těch -10 co předpovídají ve dřevěné..tak pro jistotu a ještě jí tam zapnu žárovku...jinak bych se na to vykašlal,ale když na tom dřepí 3 neděle a má uplně holej pupek,je mě jí líto a zrovna to plemeno na kterým nám záleží
Jaké plemeno, to mě zajímá ...a neklepte mi prosím tady s tím půlitrem, už mám zase chuť na pivo
beginner
napsal(a):
Jaké plemeno, to mě zajímá ...a neklepte mi prosím tady s tím půlitrem, už mám zase chuť na pivo
zdr.plymutky černě lemované
Zdravim... Tak teplotu na lihni držim tak jak mate vy,okolo 38-38,5.To ukazuje tamagoči,jinak ne použivam žadny teploměr ani vlhkoměr navic....Tak teda z 51 vajec - 24 jsou prazdne,ale počital jsem s tim protože měl jsem tři druhy vajec,to mam na mysli od třech lidi.A upozorňovali mně o tom že ne vija jestli jsou oplodněne.Ale pro mně a i to je uspěch.Takže už se těšim,v neděli bude 18 den,vytahnu je a položim na mřižku,a pak ve středu budu asi vedle ně spat...
Dobrý večer, tak po delší době vstupuji do diskuze Dnes(21 den) se mi také vylíhla kuřátka v této líhni(také se klubala o den dříve než měla) Poslední kuřátko jsem vyndal z líhně dnes ve 13:10 Všechna kuřátka se vyklubala bez pomoci
berny01
napsal(a):
Dobrý večer, tak po delší době vstupuji do diskuze Dnes(21 den) se mi také vylíhla kuřátka v této líhni(také se klubala o den dříve než měla) Poslední kuřátko jsem vyndal z líhně dnes ve 13:10 Všechna kuřátka se vyklubala bez pomoci
První vylíhlé kuřátko
Už jsem tu . Ta dvě, co byla naklovaná včera večer, neudělala do rána žádný pokrok
, pořád měla jen mikro dírku. Nevydržela jsem a malinko jsem jim naťukala skořápku nožem kolem dokola, krásně sama křupla, ale pryč jsem ji nedávala. Vůbec neměla snahu se drát ven. A protože se znám, že bych do toho zase vrtala, sebrali jsme se a odjeli na výlet. Děj se vůle boží. Před chvílí jsme se vrátili a v líhni jsou oschlá ta dvě ranní a čerstvě vylíhlé další
. Jen má asi to, čemu se říká nezatažený pupík, tahalo za sebou skořápku na takovém "provázku". Ustřihla jsem jí, ale má takový červený výstupek, co s tím? Zatáhne se to ještě nebo je ztracené? Zatím jsem ho nechala samotné v líhni. Ostatní už jsou v krabici vedle. V líhni je ještě jedno, které bude za chvíli vyklubané a další naklované. 5 zatím nic, ale ještě mají teoreticky pár hodin času, byla dávaná později. Zatím z patnácti devět a jedno naklované. To naklované bylo na tom chladném místě nad čudlíkem a bylo dávané mezi prvními. Pro něj je to už 22. den. Jsem zvědavá, jak se bude klubat. Zhruba polovina kuřat se klubala poměrně rychle a polovina se s tím dost vlekla. Část je i trošku opatlaných. Někde jsem se tu dočetla, že je to vysokou vlhkostí. U mě to asi bude pravda, protože před líhnutím jsem podle návodu dala vodu jen do B nádržky. Vlhkost byla kolem 60%, tak jsem dala i do A, abych se dostala na 75%, jak píší v návodu. Pak tu kluci poradili snížit, tak jsem se zase vrátila jen k B. A+B jsem měla cca 1,5 dne. Příště to nechám podle návodu jen v B.
Tak jsem ukončila líhnutí. Zbyla mi v líhni 3 vajíčka - 1neoplodněné, jedno odumřelé v 1. týdnu a brakelka se nestihla vylíhnout viz. foto. Možná jí mohlo vadit, že s jejím vejcem vylíhlá kuřata hýbala, když jsem je nechávala doschnout v líhni. Příště je budu odebírat hned po vylíhnutí.
Takže z 17 oplodněných vajec mám 15 kuřat, což je 88% líhnivost. Jsem spokojená a líheň mě mile překvapila. Další překvapení byla malá spotřeba - 22 dní provozu 14,8 KWh. Celou dobu jsem jí nedůvěřovala a nakonec se v ní vylíhlo téměř všechno a jedno oplozené vejce, které bylo pod hedvábničkou ne. Kuřata začínají zobat, zítra je strčím pod kvočnu, ale všechna se jí nevejdou. Mohu mít u kvočny ještě žárovku, pro ty kuřátka, co se pod ním nevlezou, nebo je mám nechat úplně mimo? Raději bych je měla u kvočny. Zítra se pokusím shrnout poznatky z mého líhnutí v této líhni.
marvon: Měl jsem v líhni 51 vajec z toho 12 bylo neoplodněných a 4 zárodky uhynuly ještě první týden inkubace. Celkem jsem vyřadil 16 vajec
Od té doby nic neuhynulo vše se vylíhlo. První čtyři dny(přesně už nevím jak dlouho) jsem se držel návodu a bojoval jsem s příliš vysokou vlhkostí a udržením teploty. Teplotu jsem vyřešil zateplením(to také v návodu doporučují)molitanem a bublinkovou folii na bočních stranách líhně. Teplota uvnitř líhně nebyla na všech místech stejná a tak jsem vejce přemisťoval při otáčení. Teplota se při zateplení uvnitř líhně pohybovala od 37.4 - 38.6 Líheň jsem měl postavenou v pokoji na fasádním polystyrenu,který se používá na zateplení,je vysoký 10 cm. Teplota v místnosti přes noc a ve dne 20 a kolem 5 hodiny ranní je 19. Tato nižší teplota je asi tři hodiny. Vlhkost jsem vyřešil 3 malými houbičkami, které jsem si udělal cca 2 na 2 cm síla půl cm. Houbičky jsem umístil do malé nádržky Vždy při otáčení jsem si do každé houbičky dával 5 ml vody(celkem 15ml)někdy 4 ml(i méně).Dle potřeby jsem vodu nepatrně ubíral neb přidal.Vlhkost se mi držela na 55 až 60 a když klesa na 45, tak jsem vodu zase dolil. 3 dny před líhnutím jsem přestal vejce otáčet a zvýšil vlhkost. Vajíčka jsem od 3 dne rosil. Druhý týden inkubace jeden den vypnuli proud na 4 hodiny a vejíčkům to nic neudělalo
javurka
napsal(a):
To vaše pruhované kuřátko je nějaké plemeno nebo je to dvorková směska? Jak vypadá v dospělosti? Díky
Mám tam velké australky a vlašky koroptví(kuřátka se vylíhla všechna kromě 2 vajec) a pak tam mám ještě jedno bílé(leghornka)Z 15 vajec od leghornek mám jen jedno kuřátko:(
Násadová vejce jsem měl od René Hlásného
Záryby
napsal(a):
Vaše nabídka je hrozně lákavá, už jen proto, že kdybych se k Vám těch 130 km vypravila, koupila bych si od Vás ještě vajíčka maransek. Jediný problém mám v tom, že australky by pro mě bylo další plemeno a nejspíš bych je měla už jen na vejce a tudíž bez kohouta - není to škoda? Na 4 různé kmeny mám momentálně 6 kohoutů a už je to problém. Když pustím do zahrady jedny, nemohu pustit druhé, protože kohouti jsou jako chlapi - víc se jim líbí cizí slepice a hned je jdou obskočit. . Asi budu muset kohouty zredukovat a místo nich si občas koupit násadová vajíčka - když mám teď tak skvělou líheň.
Fakt holky nestiham mam tu frmol, jinac nabidka stale plati a pro evik
necham klidne i ty vlasky
.Berny 001? ? ? Ty mas asi taky nas.vejce ode me? ???? Praha zapad
Dobro, neboj, kavicka bude jak se patri
.Kdo pozna co je to za plemeno? R
Záryby
napsal(a):
Fakt holky nestiham mam tu frmol, jinac nabidka stale plati a pro evik
necham klidne i ty vlasky
.Berny 001? ? ? Ty mas asi taky nas.vejce ode me? ???? Praha zapad
Dobro, neboj, kavicka bude jak se patri
.Kdo pozna co je to za plemeno? R
Má opeřené nožičky. Takže vím jistě, že to .................................................nebude Makrátko
berny01
napsal(a):
Mám tam velké australky a vlašky koroptví(kuřátka se vylíhla všechna kromě 2 vajec) a pak tam mám ještě jedno bílé(leghornka)Z 15 vajec od leghornek mám jen jedno kuřátko:(
Násadová vejce jsem měl od René Hlásného
Tak to se omlouvám za tu dvorkovou směs. Já ji totiž mám, a mám tam jedno pruhované. Loni co měla kvočna kuřátka, byla všechna buď žlutá nebo černá. Tak jsem zvědavá, co bude z té zebřičky.
javurka
napsal(a):
Už jsem tu . Ta dvě, co byla naklovaná včera večer, neudělala do rána žádný pokrok
, pořád měla jen mikro dírku. Nevydržela jsem a malinko jsem jim naťukala skořápku nožem kolem dokola, krásně sama křupla, ale pryč jsem ji nedávala. Vůbec neměla snahu se drát ven. A protože se znám, že bych do toho zase vrtala, sebrali jsme se a odjeli na výlet. Děj se vůle boží. Před chvílí jsme se vrátili a v líhni jsou oschlá ta dvě ranní a čerstvě vylíhlé další
. Jen má asi to, čemu se říká nezatažený pupík, tahalo za sebou skořápku na takovém "provázku". Ustřihla jsem jí, ale má takový červený výstupek, co s tím? Zatáhne se to ještě nebo je ztracené? Zatím jsem ho nechala samotné v líhni. Ostatní už jsou v krabici vedle. V líhni je ještě jedno, které bude za chvíli vyklubané a další naklované. 5 zatím nic, ale ještě mají teoreticky pár hodin času, byla dávaná později. Zatím z patnácti devět a jedno naklované. To naklované bylo na tom chladném místě nad čudlíkem a bylo dávané mezi prvními. Pro něj je to už 22. den. Jsem zvědavá, jak se bude klubat. Zhruba polovina kuřat se klubala poměrně rychle a polovina se s tím dost vlekla. Část je i trošku opatlaných. Někde jsem se tu dočetla, že je to vysokou vlhkostí. U mě to asi bude pravda, protože před líhnutím jsem podle návodu dala vodu jen do B nádržky. Vlhkost byla kolem 60%, tak jsem dala i do A, abych se dostala na 75%, jak píší v návodu. Pak tu kluci poradili snížit, tak jsem se zase vrátila jen k B. A+B jsem měla cca 1,5 dne. Příště to nechám podle návodu jen v B.
Máte krásná kuřátka
venziva
napsal(a):
Leghornka? Ale má to opeřené nohy - není to nějaká světlá barva maransky?
To bude paráda, uděláme sraz Makrátek u Rendy
Tak, leghornka ani maranska to neni! !! Tak, kdo pozna plemeno, je to cistokrevne,zadny mix.
Nesla jsem kuřata pod kvočnu. Vyměnila jsem je za jediné vejce, které dnes už měla pod sebou 23. den, ve kterém se nic nedělo a šla ho prozkoumat. Když jsem udělala na vzduchové komůrce malilinkatou dirku (dělám to vždy hodně opatrně, aby na mě nevylétlo nějaké blééééé), začalo to ve vejci pípat a ťukat na skořápku. Tak jsem zase zapla líheň a už se tam hřeje. Měla jsem dvě vajíčka, která jsem našla mimo hnízdo a byla úplně ledová. Jedno jsem zkusila dát ještě do líhně, druhé jsem jí nechala. To v té líhni se líhlo včera v půl druhé jako poslední kuře. No a to pod ní nejspíš bude dnes. Takže i když vejce vychladne, může z toho ještě něco být. Určitě záleží na tom, v jakém stádiu vývoje se to stane. Bohužel já si to nepoznamenala, tak vím prd.
Záryby
napsal(a):
Tak, leghornka ani maranska to neni! !! Tak, kdo pozna plemeno, je to cistokrevne,zadny mix.
Takhle opeřené nožky mají ještě moje hedvábničky a těch 9 kuřat - dvorkový mix co se mi teď mimo jiné vylíhlo také
, ale tam asi zapracoval kohout maransky, protože kuřata jsou všechna černá a mají světlá bříška.
Uvedu na správnou míru dřívější příspěvek o fénování kuřátek, ať neuděláte blbost jako já, neotevírejte líheň, když má některé kuřátko už zobáček ven. Při otevření, v líhni klesne teplota a při vysoké vlhkosti blanka obepne kuře jako ve svěrací kazajce a kuře umře, i když má zobáček ven. Mohla jsem mít 23 kuřat a mám jen 22, protože jsem tuhle blbost udělala
Když je skořápka jenom naťuklá, tak krátké otevření líhně a vyndání vyklubaného kuřátka líhnutí neovlivnilo, klubala se další.
Vejce jsem si označila 18. den křížkem na horní straně jak leží a když byl křížek otočený až u dolní mřížky, tak jsem ho otočila zpět křížkem nahoru, ale jinak si myslím, že vadí jen když se otočí tak, že by se proklovlo a narazilo do něčeho pevného.
Pro ty, co ještě líhnou, nezapomeňte na návod: Ke konci líhnutí pozor na příliš nízkou teplotu a vysokou vlhkost, protože kuře se namočí a přilepí ke skořápce. Pokud se kuře klube lepkavé, mokré a lepí se na něj skořápka, znamená to, že kuře je suché kvůli nedostatku vlhkosti (z návodu k líhni IO 103).
Ještě se mi pořád klube jedno kuřátko, večer bylo naklované, do rána se moc nezměnilo. Strká zobáček do dírky a pípá. Z těch pěti co zbyly asi nic nebude. Večer jsem je prosvětlovala a v jednom se to prapodivně přelévá a čvachtá, ve dvou něco je, ale pohyb žádný a jedno se ještě hýbe - 23. den. Zkusím také udělat malou dírku u komůrky, co to udělá.
javurka
napsal(a):
Ještě se mi pořád klube jedno kuřátko, večer bylo naklované, do rána se moc nezměnilo. Strká zobáček do dírky a pípá. Z těch pěti co zbyly asi nic nebude. Večer jsem je prosvětlovala a v jednom se to prapodivně přelévá a čvachtá, ve dvou něco je, ale pohyb žádný a jedno se ještě hýbe - 23. den. Zkusím také udělat malou dírku u komůrky, co to udělá.
Také jsem tam měla takové kuře, které mělo jen malou dírku 24 hodin a strkalo do ní zobáček. Dirku jsem mu velice opatrně okolo zobáčku směrem ke vzduchové komůrce zvětšila. Pokud se to takhle táhne, bude mít blanku okolo té dirky už oschlou a je dobře vidět, kde skořápka nepřiléhá na kuře. To jsem mu pomohla a pak se už vylíhlo.
javurka
napsal(a):
Tomu svému mrtvému kuřeti jsem nepomohla, bylo v líhni naklované dlouho, dlouho pípalo a když už jsem chtěla pomoci, bylo mrtvé a když jsem odloupla skořápku, blanka ho svírala, moc mě to mrzí. Okamžitě jsem pomohla ještě hednomu naklovanému a to je v pohodě a už cupitá po odchovně.
Vemte vejce do ruky a opatrně nehtem naštípejte od naklovnutí, kolem dokola skořápku, tu mírně nadzvedněte. Vraťte ho do líhně. Většinou si kuře začne okamžitě v blance dělat větší díru samo. Také jak zjistí, že je mu umožněn větší pohyb, začne bojovat. Aby mu to šlo snadno, musí po blance jakoby klouzat, musí být dostatečně vlhké, taky mu nesmí být zima jak je mokré, v líhni by mělo být cca kolem 37.5°C možná víc při vyšší vlhkosti. Když mu klubání stále nepůjde, odhrňte blanku a zkontrolujte její vlhkost, zda je dostatečná. Pokud ne, navlhčete jí tak, aby se voda kuřeti do dýchacích cest. Můžete ještě odštípnout kousek skořápky, to kuře vždycky povzbudí k dalšímu klubání. Spodní část skořápky nechte být tak velkou, aby se z ní muselo dostat samo za pomoci nohou, tím nohy posílí a je to důležité. Bude to trvat třeba několik hodin.
Držím palce
Je venku . Udělala jsem, jak píšete. Zvětšila jsem dírku, kuřátko na chvíli ožilo. Pak jsem opatrně nožem po obvodu vajíčko naklepala, ale blanku jsem zatím netrhala. Za chvílí mělo zobáček v nakřupaném místě o cca 2 cm vedle a udělalo si blankou jakoby cestičku a pak se snažilo dostat ven. Vzepřelo se, pak třeba čtvrt hoďky odpočívalo a pak zase. Blanka už byla hodně suchá, tak jsem ji občas navlhčila jen mlžením. Trvalo to asi 3 hodiny než se mu to povedlo, vršek skořápky jsem nedávala pryč, nechala jsem to na něm.
Je to to vajíčko ze středu líhně nad čudlíkem, ale není úplně standardní, mělo zajímavý osud, koukněte na anonymní sem: Kuřátko ze zabité slepice? (https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1431263/kuratko-ze-zabite-slepice).
Takže to nemusí být úplně vina toho studeného místa.
U mě klubání už asi skončilo. Klubalo se 23 kuřátek, 1 umřelo přo klubání, 21 kuřat je z kupovaných vajec, 1 kuře je ze 3 vajec od mamky, další ani ťuk. Jednu chvíli jsem si myslela, že se mi snad nevylíhne vůbec nic, takže s posledním místem v úspěšnosti jsem spokojená
poznámky:
30 kupovaných vajec jsem dala do IO+3 vejce od mamky=33
20 kupovaných vajec dáno do R-com
8.den prosvěcování:
v IO 4 čistá vejce z toho 2 byla mamky=29 vajec +přidáno 10 vajec od mamky=39vajec
v Rcom 1 čisté 2 kruh smrti=17 vajec
3 vejce se zárodkem odebrána z IO a dána do Rcom
10. den jsem znovu prosvěcovala vejce v Rcom
3 vejce se mi nezdála tak jsem je dala do IO a 3 dobrá z IO jsem dala do Rcom
odpoledne se mi v Rcom nezdálo ještě jedno vejce, takže další výměna.
Protože mám dlouhé vedení a ani mi nenapadlo, že bych měla Rcom kontrolovat, tak až 12.den jsem zjistila, že mám v líhni Rcom vysokou teplotu, i když mám nastaveno 37.6°C. Udělala jsem reset do továrního nastavení a pro jistotu snížila nastavení na 37.5°C.
13.den jsem prosvítila vejce v IO a napsala si poznámku, že mi jenom 17 vajec v IO připadá dobrých.
14.den znovu prosvěcování v Rcom a 1 vejce se mi nezdálo, tak jsem ho dala do IO a 1 dobré z IO dala do Rcom .
Pak už jsem si moc nezapisovala, špatných vajec bylo nějak hodně, začala jsem si myslet, že mám špatná násadová vejce, také Rcom ještě jednou zlobila s teplotou...
18.den jsem dala dolíhnout všechna vejce do IO=39ks
Jako první se vyklubalo kuře co bylo do 18.dne v Rcom, jako druhé, co bylo celou dobu v IO,
pak se to střídalo, ale výsledek je takový, že mám 15 kuřat co byla celou dobu v IO a ten zbytek je z Rcom. Z toho jsem zklamaná, protože jsem si myslela, že Rcom je záruka, že když se v IO nic nevylíhne tak v Rcom ano.
Chyba byla, že jsem si zároveň s líhní IO hned nekoupila teploměr s čidlem a neměla hned připravené zateplení, ale co se mi od 13. dne zdálo v IO dobré se klubalo. V Rcom jsem se snažila mít všechna vejce dobrá, ale tím jak otáčí vejce naležato každou hodinu, nedají se vejce téměř prosvítit, mají úplně jinou strukturu než když jsou v IO na kolíbce ...
Proč je z Rcomky jen 7 kuřat, to nevím. Další vejce jsou dál v líhni, jsou plná, ale nic se neděje.
No...nebyl to nejlepší průběh, ale jsem ráda, že mám alespoň 22 kuřátek. Asi mělo vliv i kolísání teploty v IO ze začátku, ale ve vejcích co jsem dávala 18. den do dolíhně kuřata byla, akorát u pár kusů se mi zdálo, že kuřata nezaplňují celý prostor ke vzduchové mezeře. V tmavých skořápkách jsem nemohla rozpoznat, jestli jsou kuřata živá nebo ne.
Holt někdo vždycky musí být poslední
Zůstalo tam ještě 5 nenaklovaných vajíček, opatrně jsem udělala dírku u vzduchové komůrky. 2 jsou plně vyvinutá, ale mrtvá a nemají vstřebaný ten váček, 2 plavou v nějaké tekutině a nejsou ani dovyvinutá a jedno je ještě živé. To jsem vrátila zpátky do líhně. Pokud se vyklube, tak moje skóre je takové:
21 vajíček v líhni, z toho 6 neoplozených. Z 15 oplozených 11 kuřat, tj. tuším 73%.
Já jsme s líhní spokojená. Splnila co měla a pro moje účely (vylíhnout si občas pár kuřátek) je dostačující. Je jen otázka, jak dlouho vydrží fyzicky. Dneska večer jí vyčistím, nechám běžet na prázdno přes noc a dám do ní kachní vejce. Neb mé kachny se zbláznily a nesou jak o život. Líheň poběží skoro 2 měsíce v kuse, tak se uvidí, co vydrží.
Moc prosím venzivu a beginner, kdyby jsme šly do toho, co nám nabídl renonous , nepočkaly byste ten měsíc, než skončím s káčaty?
venziva
napsal(a):
Teď jsem Vám tam psala příspěvek, začala jsem tušit, že jste to vy.
Usvědčila Vás ta líheň.
Nechtěla jsem se přiznat , aby si pak někdo neťukal na čelo, že se s nulovými zkušenostmi pouštím do takové akce. Ba ne
, v té době jsem ještě nebyla zaregistrovaná. Ani ve snu by mě nenapadlo, že si budu kupovat líheň pro jedno vajíčko, že tam těch vajíček nakonec skončí dvacet a že místo na jídelním stole budeme jíst 2 měsíce na gauči v obýváku, protože kuchyň okupují kuřátka
.
beginner
napsal(a):
U mě klubání už asi skončilo. Klubalo se 23 kuřátek, 1 umřelo přo klubání, 21 kuřat je z kupovaných vajec, 1 kuře je ze 3 vajec od mamky, další ani ťuk. Jednu chvíli jsem si myslela, že se mi snad nevylíhne vůbec nic, takže s posledním místem v úspěšnosti jsem spokojená
poznámky:
30 kupovaných vajec jsem dala do IO+3 vejce od mamky=33
20 kupovaných vajec dáno do R-com
8.den prosvěcování:
v IO 4 čistá vejce z toho 2 byla mamky=29 vajec +přidáno 10 vajec od mamky=39vajec
v Rcom 1 čisté 2 kruh smrti=17 vajec
3 vejce se zárodkem odebrána z IO a dána do Rcom
10. den jsem znovu prosvěcovala vejce v Rcom
3 vejce se mi nezdála tak jsem je dala do IO a 3 dobrá z IO jsem dala do Rcom
odpoledne se mi v Rcom nezdálo ještě jedno vejce, takže další výměna.
Protože mám dlouhé vedení a ani mi nenapadlo, že bych měla Rcom kontrolovat, tak až 12.den jsem zjistila, že mám v líhni Rcom vysokou teplotu, i když mám nastaveno 37.6°C. Udělala jsem reset do továrního nastavení a pro jistotu snížila nastavení na 37.5°C.
13.den jsem prosvítila vejce v IO a napsala si poznámku, že mi jenom 17 vajec v IO připadá dobrých.
14.den znovu prosvěcování v Rcom a 1 vejce se mi nezdálo, tak jsem ho dala do IO a 1 dobré z IO dala do Rcom .
Pak už jsem si moc nezapisovala, špatných vajec bylo nějak hodně, začala jsem si myslet, že mám špatná násadová vejce, také Rcom ještě jednou zlobila s teplotou...
18.den jsem dala dolíhnout všechna vejce do IO=39ks
Jako první se vyklubalo kuře co bylo do 18.dne v Rcom, jako druhé, co bylo celou dobu v IO,
pak se to střídalo, ale výsledek je takový, že mám 15 kuřat co byla celou dobu v IO a ten zbytek je z Rcom. Z toho jsem zklamaná, protože jsem si myslela, že Rcom je záruka, že když se v IO nic nevylíhne tak v Rcom ano.
Chyba byla, že jsem si zároveň s líhní IO hned nekoupila teploměr s čidlem a neměla hned připravené zateplení, ale co se mi od 13. dne zdálo v IO dobré se klubalo. V Rcom jsem se snažila mít všechna vejce dobrá, ale tím jak otáčí vejce naležato každou hodinu, nedají se vejce téměř prosvítit, mají úplně jinou strukturu než když jsou v IO na kolíbce ...
Proč je z Rcomky jen 7 kuřat, to nevím. Další vejce jsou dál v líhni, jsou plná, ale nic se neděje.
No...nebyl to nejlepší průběh, ale jsem ráda, že mám alespoň 22 kuřátek. Asi mělo vliv i kolísání teploty v IO ze začátku, ale ve vejcích co jsem dávala 18. den do dolíhně kuřata byla, akorát u pár kusů se mi zdálo, že kuřata nezaplňují celý prostor ke vzduchové mezeře. V tmavých skořápkách jsem nemohla rozpoznat, jestli jsou kuřata živá nebo ne.
Holt někdo vždycky musí být poslední
Jaký poslední? Tohle nebyl žádný závod. Vyhráli jsme všechny a všichni, protože máme krásná kuřátka a protože jsme touhle super diskuzí snad pomohli někomu, kdo se v tom bude plácat podobně, jako teď my
javurka
napsal(a):
Jaký poslední? Tohle nebyl žádný závod. Vyhráli jsme všechny a všichni, protože máme krásná kuřátka a protože jsme touhle super diskuzí snad pomohli někomu, kdo se v tom bude plácat podobně, jako teď my
To je jasnýýý a já si z toho posledního místa velkou hlavu nedělám
To je Vlaška? Jestli ano ...
javurka
napsal(a):
Zůstalo tam ještě 5 nenaklovaných vajíček, opatrně jsem udělala dírku u vzduchové komůrky. 2 jsou plně vyvinutá, ale mrtvá a nemají vstřebaný ten váček, 2 plavou v nějaké tekutině a nejsou ani dovyvinutá a jedno je ještě živé. To jsem vrátila zpátky do líhně. Pokud se vyklube, tak moje skóre je takové:
21 vajíček v líhni, z toho 6 neoplozených. Z 15 oplozených 11 kuřat, tj. tuším 73%.
Já jsme s líhní spokojená. Splnila co měla a pro moje účely (vylíhnout si občas pár kuřátek) je dostačující. Je jen otázka, jak dlouho vydrží fyzicky. Dneska večer jí vyčistím, nechám běžet na prázdno přes noc a dám do ní kachní vejce. Neb mé kachny se zbláznily a nesou jak o život. Líheň poběží skoro 2 měsíce v kuse, tak se uvidí, co vydrží.
Moc prosím venzivu a beginner, kdyby jsme šly do toho, co nám nabídl renonous , nepočkaly byste ten měsíc, než skončím s káčaty?
Já nabídku od renonous přijímám, jen řeším, jak si dojet pro ta vajíčka (ne že bych neměla auto), jeho směrem téměř nejezdím (ale zase ty maransky bych si ráda koupila). Pokud Rendova nabídka bude platit i za měsíc, počkám a půjdu do toho, třeba pak už zase budu mít nějakou kvočnu na odchov kuřat. Nevím, proč nabízel právě australky, raději bych brala vlašky, ale pokud to není možné, jdu i do australek. V rámci výletu do Záryb také dojedu a vezmu dormovi cukr a mléko , aby neutřel
beginner -- Vaše líhnutí vůbec není prohra. Navíc, pokud tady dobře čtu Váš příspěvek, se vám za týden mají ještě líhnout kuřata od maminky. Každá jsme měla vajíčka odjinud, proto se ani srovnávat nemůžeme. Líheň nebyla "doladěná" - já osobně jsem jí vůbec nevěřila a 2 dny před líhnutím jsem si myslela, že je všechno špatně. Myslím, že by nebylo špatné, zkusit to, co navrhuje renonous. Zase bych se sem těšila. Teď mi budete všichni chybět!
venziva
napsal(a):
Já nabídku od renonous přijímám, jen řeším, jak si dojet pro ta vajíčka (ne že bych neměla auto), jeho směrem téměř nejezdím (ale zase ty maransky bych si ráda koupila). Pokud Rendova nabídka bude platit i za měsíc, počkám a půjdu do toho, třeba pak už zase budu mít nějakou kvočnu na odchov kuřat. Nevím, proč nabízel právě australky, raději bych brala vlašky, ale pokud to není možné, jdu i do australek. V rámci výletu do Záryb také dojedu a vezmu dormovi cukr a mléko , aby neutřel
neni problem i ty nas.vejce od vlasek, staci se zastavit a 10 vajec je Vasich - zdarma
aby je potom nechtel kazdej
tak jsme dnes prosvěcovali a z 250 vajec od 4 chovatelů 47 čistých. Ale zase na to jaké bylo počasí v době střádání násadových,tak musím říct jak to tady čtu,je to u chovatelů všude stejné.
Ale zase mám radost,že jsme dnes sebrali 12 husích a 8 vajec od krůt(nezadržitelné jaro)
Jinak všem holkám blahopřeji k výsledkům a samozřejmě i dalším kdo vlastní tamagoči,je to bezvadný úspěch u ,,prvniček"
Hned makro našlapte znova dokud se štěstí neunaví
S chovatelským pozdravem,,ať už jde zima doprdele"
zdraví dorm
P:S: Rendo nezapomeň na mě s australkama
a kytička pro holky
Dneska jsem mluvila dopoledne s kolegyní, co má u sebe naší společnou makráckou líheň. Daly jsme tam 20 vajec, prosvěcovala je jenom baterkou a protože ani nevěděla, co by v nich vlastně měla vidět, usoudila, že 10 jich je čistých. A dneska v poledne už bylo vylíhnutých 5 kuřat, další 3 jsou naklované a to bude 21 dní až teď večer. Naklovaná jsou i vajíčka původně zjištěná jako čistá, takže jsme zvědavé, kolik se toho povede. V každém případě v týdnu nasadíme další várku našich dvorních kříženců a když se podaří, chceme za měsíc naplnit líheň nějakými čistokrevnými plemeny. Snad něco seženeme, hlavně bysme chtěly australky, laknefeldky a hamburčanky.
Kuřátko s roztaženou nožičkou se pokoušíme rehabilitovat. Svázali jsme mu nožičky a dnes už to je o mnoho lepší.
Postup je pěkně popsaný a nafocený v této diskuzi:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37659/drubez/forum/r/detail/37659/zachrana-kuriatok-s-rozcapenymi-n-zkam
Myslím, že i toto se někomu může hodit.
Když jsem si popisovala vajíčka, abych byla schopná při líhnutí identifikovat polohu vejce v líhni, netušila jsem , že se kuřata budou klubat zrovna v tomto místě (jako naschvál). Po vylíhnutí jsem tedy už na skořápkách nebyla schopná identifikační číslo přečíst. Kdo si to tak také dělá, je třeba, aby to popisoval na spodní (špičatou) stranu vejce.
Odumřel mi zárodek v 1. týdnu vývoje u vajíčka č. 5/2 a nevylíhlá brakelka měla číslo 3/6. Myslím, že nevylíhnutí nesouvisí s jejich polohou v líhni. Vejce na nejstudenějším i na nejteplejším místě v líhni se vylíhla, aniž bych je během líhnutí přemisťovala.
S výsledkem líhnutí jsem velice spokojená a to jak se spotřebou energie tak i líhnivostí. Dnes už si myslím, že stačí dát vejce do líhně, nepanikařit, zredukovat na začátku líhnutí vlhkost, hlídat teplotu v místnosti a jednou denně dolít vodu. Při dalším líhnutí se toho budu striktně držet a uvidím. Při teplotě pod 20 stupňů je potřeba líheň trochu zateplit, aby se udržovala uvnitř správná teplota. Poslední týden líhnutí se mi teplota v líhni dost zvedala, přisuzuji to tomu, že vejce sama dost hřála. Teplota vyskakovala i něco málo přes 38°C (u vajec měřeno lékařským rtuťovým teploměrem) Zateplení jsem musela dost regulovat. V tento moment jsem na vrchní část místo molitanu použila pouze přikrytí dětskou plínkou.
Nevýhodu jsem viděla v tom, že tamagoči ukazuje jinou teplotu než je u vajec, ale za ty 3 týdny jsem zjistila, že když je na tamagoči 38,9-39,3°C mám v líhni u vajec 37,7 -37,8°C a pokud ukazoval tamagoči tyto údaje, věděla jsem, že je vše v pořádku a nic jsem neřešila.
Při líhnutí kuřat se mi výkon větráku zdál příliš výkonný a měla jsem dojem že skořápku hodně vysušoval. Ovlivnit to nijak nešlo, kuřata se líhla, tak také není co řešit.
Další nevýhoda líhně je dolévání vody v dolíhní. Když se dá velká nádobka plná (a pak by se asi voda dolévat nemusela), je vlhkost příliš vysoká. Dolít vodu bez pohybu vajec je možné injekční stříkačkou přes díry v mřížce. Ubrat se dá jedině stříkačkou s jehlou nebo hadičkou (pokud nechci hýbat s vejci).
Po vylíhnutí doporučuji kuřata ihned vyndat, protože jinak lezou mezi vajíčky a kutálí s nimi. V tomto vidím nezdar při líhnutí brakelky.
Myslím, že pokud chce někdo líhnout jen tak pro sebe 3x za rok, když mu zasedne kvočna, aby jí přidal kuřata, a zároveň má čas kolem líhně "běhat" je tato líheň ideální jak cenou, tak spotřebou energie i množstvím vajec, která se do ní vejdou. Z mé strany spokojenost.
A koli tym modernym liahnam s ventilatormi a vajciami nastojaka by som kupil nejaku staru .liahen z roku 1986 vyrabali to bioska sedlcany ,.... uz vtedy mysleli aj na vypinanie elektriky funguje na autobateriu vacia lezia prirodzene ako pod kvocku zhora su ohrievane zdola sa chladia ako kvocke na hniezde , a ma vyborne vysledky , ,, ,ak niekto ma ako starozitnost aleboo niekde odlozenu na pojde ,, hoci aj pokazenu kupim........ dakovaaam
Tak jsem taky dolíhnul.Mám teda trochu jinou líheň ale taky Rumunska. A mám dotaz .Ze 40 vajec 10 neoplodněných a 3 se nebyli schopny proklubnout a 2 se proklubly ale trvá jim to už hodně dlouho ostatní se vylíhla krásně a snadno. Tak se chci zeptat jestli je problém v teplotě nebo ve vlhkosti. Omlouvám se že to píši sem ale tady to žije. diky
beginner
napsal(a):
To je jasnýýý a já si z toho posledního místa velkou hlavu nedělám
To je Vlaška? Jestli ano ...
Není to vlaška, mám tam dvě taková proužkatá, maminka je hybridka a tatínek je darovaný kohout, plemeno neznámé. Byl to tak rychlý dar, že jsme se ani nestihli zeptat, co je zač. Ale je velmi šikovný, jak vidno a hlavně hodný. Možná v nějaké x-té generaci bude i vlaška
javurka
napsal(a):
Poslední kuřátko se také vyklubalo, resp. bylo vyklubáno. Byl to trošku boj, ale na jeho obranu musím říct, že jsme asi moc spěchali. Nejspíš to nebyl 23. den, ale 21. den. Táta se přiznal, že tam ještě 2 šoupnul v neděli. Chlapi zatracený. Pořád se nic nedělo, tak jsem odloupla kousek skořápky. Vůbec nemělo snahu se drát ven, mělo pořád zavřené očičko a byly vidět červené žilky v bláně. Připadalo mi jak předčasně narozené dítě. Nechala jsem ho do večera být, žilky zmizely a začalo koukat. Jen se pořád neklubalo. A pak jsem si všimla, že ta blána, co v ní byly žilky, zaschla a jakoby ho svázala. Nemohlo se ani hnout. Navlhčila jsem jí a odlepila ji od něj. Hned ožilo , dvakrát se vzepřelo a vyklouzlo ven. Trošku krvácelo, ale za chviličku to přestalo a už zvědavě pokukuje. Snad to moje šílenství přežije.
javurka
napsal(a):
Praha - západ. Mejlík přišel, díky. Odpovím za chvíli, konečně jsem urvala kousek času
Praha-vychod tak to Vas mohu cekat uz brzy
Záryby
napsal(a):
Praha-vychod tak to Vas mohu cekat uz brzy
No kdyby bylo na mě, jedu hned . Moc mě zajímá, jak máte tu drobotinu pořešenou. Ale závisí to od kachních vajíček, které jsem dnes do makrošky nacpala. Jak budou venku, mám volné ruce
. a taky nevím jak venziva a beginner. Jak to tak vypadá, mám to k vám nejblíž.
ares.n
napsal(a):
Tak jsem taky dolíhnul.Mám teda trochu jinou líheň ale taky Rumunska. A mám dotaz .Ze 40 vajec 10 neoplodněných a 3 se nebyli schopny proklubnout a 2 se proklubly ale trvá jim to už hodně dlouho ostatní se vylíhla krásně a snadno. Tak se chci zeptat jestli je problém v teplotě nebo ve vlhkosti. Omlouvám se že to píši sem ale tady to žije. diky
třeba nízká teplota v dolíhni..Jak se píše v jednom článku..kuře vnímá nízkou teplotu jako že ten kdo zahřívá tam není a tak nespěchá,naopak vysoká teplota žene kuře rychleji ven protože má pocit že se uvaří
Pravděpodobně záleží na kterém místě byly v dolíhni umístěny..jestli se proklovávají pomalu,tak nabírají sílu..udržujte vyšší vlkost ,aby nepřischnuly k bláně a mějte trpělivost
beginner
napsal(a):
Holky, kdybyste jely k Rendovi, nezapomeňte na mě, přidám se
No tak to bude fajn!!! Ale javurka teď dala do líhně kachny, tak asi až se vylíhnou, aby se nám to pak líhlo stejně a abychom zase mohly porovnávat,....
Mně to vůbec nevadí, ráda počkám. Stejně musím na toho mého chlapa pomalu. Teď mám slepici s kuřaty v kuchyni. Ta další kuřata by musel mít asi v posteli.
Jak dlouho se líhne kachna?
renonous - tak už nám prozraďte, co to je za kuřátko to bílé s opeřenými nožičkami????
Přidávám jedno moje Makrátko.
Pro paďajse: moje další makrátka s adoptivní maminkou.
A v popředí černé kuřátko se svázanými nožičkami dnes už krásně stojí.
dorm
napsal(a):
Bude mejdan??
No, jak to vypada, tak fakt se neco deje Dobro, ty uz mas cukr jasnej
a holky at se domluvej spolu
a ja zjistim, kdy ma manzelka odpoledni
Ne je to pouze na Vas, kdy prijedete a uvidite lihnarske doupe tady u me
Záryby
napsal(a):
No, jak to vypada, tak fakt se neco deje Dobro, ty uz mas cukr jasnej
a holky at se domluvej spolu
a ja zjistim, kdy ma manzelka odpoledni
Ne je to pouze na Vas, kdy prijedete a uvidite lihnarske doupe tady u me
Těšíte se na mladé holky, ale abyste pak nebyl rád za tu manželku doma!
Nenapínejte nás. Jak je to s tím kuřetem?
venziva
napsal(a):
Těšíte se na mladé holky, ale abyste pak nebyl rád za tu manželku doma!
Nenapínejte nás. Jak je to s tím kuřetem?
Ja taky nepsal, ze tu bude mejdan 18 tek
a takhle se nechat podat? Manzelka je zlaticko
kdyz neni doma
No tak dobra,je to tedy? No a ted jsem to zapomel,
treba nekdo jeste pomuze
R.
Tady je odkaz: http://www.1a-ei.de/ Mají i jiné barevné rázy
Znáte někdo vysvětlení ??? Když jsem IO 103 koupila a pustila na prázdno, větrák se točil tak akorát, ani rychle ani pomalu. Pak celých 21 dnů inkubace svištěl na plné obrátky u posledních 3 dnů je to až nepříjemné. No a teď, když jsem jí umyla a vyzkoušela naprázdno, tak se zase větrák točí pěkně...ani rychle...ani pomalu. Čím to může být ?
Líheň jsem rozebrala a byl tam smotaný kabel od teplotního čidla, tak jsem ho spustila až ke kolíbce a tamagoči ukazuje jaká teplota je u kolíbky
beginner
napsal(a):
Líheň jsem rozebrala a byl tam smotaný kabel od teplotního čidla, tak jsem ho spustila až ke kolíbce a tamagoči ukazuje jaká teplota je u kolíbky
Vy jste tedy dobrý mechanik. Já jsem teď řešila problém s kachními vajíčky, do kolíbky se nevejdu, v návodu píší položit přímo na mřížku a otáčet ručně. Jenže na mřížce je teplota kolem 37,2°C a na netu jsem vyšťourala nutnou teplotu 37,7. Vyrobila jsem slušivou košilku ze starého froté ručníku, makrošku celou oblékla, ale moc to nepomohlo. Nakonec jsem vzala spojky na plastové vodovodní trubky, mají akorátní výšku, podložila jimi podložku, aby střed vajec byl ve stejné výšce jako by byla v kolíbce a je to. Teplota je OK. Měřím teplotu ve středu výšky vajec a tamagoči vždy ukazuje o cca 1°C víc (+- 0,1). Bylo to tak u slepičích a je to i teď u kachních. Už je na to docela spolehnutí. Větrák mi jede pořád stejně, žádné výkyvy jsem nezaznamenala.
Prosím zkušené kluky líhňařské, kdybych zase dělala nějakou blbost, hned mě "plácněte".
beginner
napsal(a):
Ted je otazka jestli bylo nahore schvalne a je podle toho nastavena teplota jestli to nebude topit moc kdyz bude u vajicek.
Neda se nic delat, musite znovu nalozit lihen a vyzkouset to
javurka
napsal(a):
Vy jste tedy dobrý mechanik. Já jsem teď řešila problém s kachními vajíčky, do kolíbky se nevejdu, v návodu píší položit přímo na mřížku a otáčet ručně. Jenže na mřížce je teplota kolem 37,2°C a na netu jsem vyšťourala nutnou teplotu 37,7. Vyrobila jsem slušivou košilku ze starého froté ručníku, makrošku celou oblékla, ale moc to nepomohlo. Nakonec jsem vzala spojky na plastové vodovodní trubky, mají akorátní výšku, podložila jimi podložku, aby střed vajec byl ve stejné výšce jako by byla v kolíbce a je to. Teplota je OK. Měřím teplotu ve středu výšky vajec a tamagoči vždy ukazuje o cca 1°C víc (+- 0,1). Bylo to tak u slepičích a je to i teď u kachních. Už je na to docela spolehnutí. Větrák mi jede pořád stejně, žádné výkyvy jsem nezaznamenala.
Prosím zkušené kluky líhňařské, kdybych zase dělala nějakou blbost, hned mě "plácněte".
k tomu není co dodat udělat po délce na vejce tužkou čáru na polohu otáčení a dodržovat ručně otáčení..klidně otáčejte vícekrát za den než 2x když budete mít čas. ještě chci Rendovi vzkázat,že mu roste konkurence...
beginner
napsal(a):
hmm...to nevím jestli je to nejlepší řešení
tamagoči nejde regulovat a z výroby to bylo nakalibrované na teplotu pod víkem..aby se tím něco nepo..nepotento...aby se to vyzkoušelo je potřeba teplotu v líhni nechat pokaždé několik hodin ustálit a pak zase přendat čidlo na jiné místo a vychytat to..nejde to dělat každou půlhodinu,pořád se to mění a když se naloží tak akumulace vajec chvíli potrvá a bude to ukazovat třeba dva dny pokaždé jinou teplotu
Osobně bych to nechal origoš nahoře
marvon
napsal(a):
Ted je otazka jestli bylo nahore schvalne a je podle toho nastavena teplota jestli to nebude topit moc kdyz bude u vajicek.
Neda se nic delat, musite znovu nalozit lihen a vyzkouset to
Na topení nemělo vliv ani před tím, když jsem ho jenom ohnula od topného kabelu. Na řízení teploty je tam asi jiné čidlo, tohle vede do tamagoči.
Že by...znovu naložit.....mě se v tomhle počasí vůbec nic nechce dělat
Pohodový den milé dámy, čtu ty Vaše příspěvky jako román na pokračování už od samého začátku. Původně jsem si taky měla jet koupit tuto líheň, ale vyskytla se mi možnost půjčit si klasickou stolovou bez ventilátoru a teď o víkendu by se měla líhnout kuřátka. Tak uvidím, jestli se bude dařit. Přeji Vám jen samé chovatelské úspěchy (i když z neúspěchů si člověk alespoň odnese zkušenosti) a ať Vám Váš elán vydrží ještě pěkně dlouho.
dorm
napsal(a):
hmm...to nevím jestli je to nejlepší řešení
tamagoči nejde regulovat a z výroby to bylo nakalibrované na teplotu pod víkem..aby se tím něco nepo..nepotento...aby se to vyzkoušelo je potřeba teplotu v líhni nechat pokaždé několik hodin ustálit a pak zase přendat čidlo na jiné místo a vychytat to..nejde to dělat každou půlhodinu,pořád se to mění a když se naloží tak akumulace vajec chvíli potrvá a bude to ukazovat třeba dva dny pokaždé jinou teplotu
Osobně bych to nechal origoš nahoře
Já to dělám jen kvůli tomu, abych nemusela líheň vůbec otevírat, protože topí málo
Když už mám líheň, v které je čidlo teploty a displej, který jí ukazuje, tak proč by mi nemohl ukazovat správnou teplotu ? Ani jsem nečekala, že tam tak dlouhý kablík bude, ale když tam byl, tak proč ne A když se něco potento, tak to taky nebude žádná katastrofa, od toho je tam (snad funkční) bezpečnostní pojistka
vasilka
napsal(a):
Pohodový den milé dámy, čtu ty Vaše příspěvky jako román na pokračování už od samého začátku. Původně jsem si taky měla jet koupit tuto líheň, ale vyskytla se mi možnost půjčit si klasickou stolovou bez ventilátoru a teď o víkendu by se měla líhnout kuřátka. Tak uvidím, jestli se bude dařit. Přeji Vám jen samé chovatelské úspěchy (i když z neúspěchů si člověk alespoň odnese zkušenosti) a ať Vám Váš elán vydrží ještě pěkně dlouho.
Děkuji za povzbuzení a přeji, ať je hodně kuřátek
beginner..vy mě nerozumíte,nejde o pojistku na přehřátí,ale že termostat je nakalibrován na výšku čidla pod výkem.Dát ho jinám by nemuselo být dobré na násadu.To čidlo teď bude fungovat upně jinak než u toho větráku.Tam byla konstatní teplota pro čidlo,teď když ho dáte na kraj nebo do středu,tak bude ukazovat jiné hodnoty a jinak spínat termostat.pak budete třeba na kraji mít hodně a uprostřed málo nebo naopak.
dorm
napsal(a):
beginner..vy mě nerozumíte,nejde o pojistku na přehřátí,ale že termostat je nakalibrován na výšku čidla pod výkem.Dát ho jinám by nemuselo být dobré na násadu.To čidlo teď bude fungovat upně jinak než u toho větráku.Tam byla konstatní teplota pro čidlo,teď když ho dáte na kraj nebo do středu,tak bude ukazovat jiné hodnoty a jinak spínat termostat.pak budete třeba na kraji mít hodně a uprostřed málo nebo naopak.
To si nerozumíme, tohle čidlo je obyčejné čidlo jako mám u teploměru, co jsem si koupila. To by bylo hodně smutné, kdyby výrobce použil čidlo dlouhé 2,5 cm k regulaci termostatu.
Kuřátka jsou neuvěřitelně hodná, skoro o nich nevím Asi jsou daleko spokojenější pod topnou deskou, než minule pod lampou s keramickou žárovkou. Topná deska je skvělá
Protože mezi nimi není žádná Vlaška koroptví, ještě se mi nepodařilo je naučit pít z niplové napáječky.
beginner
napsal(a):
To si nerozumíme, tohle čidlo je obyčejné čidlo jako mám u teploměru, co jsem si koupila. To by bylo hodně smutné, kdyby výrobce použil čidlo dlouhé 2,5 cm k regulaci termostatu.
smutné je že dvě 1cm čidla ohlídají a regulují 10tisícovky ve velkochovech..
no nic asi si opravdu nerozumíme
už mlčím
to si pletete, to cemu rikate tamagoci je termostat, ne jenom teplomer,
termostat ma senzor ktery ted presunujete a podle nastaveni - zde nemenneho - se snazi udrzet nastavenou teplotu tim ze zapne to co topí,
jaka je v lihni teplota vi diky tomuhle senzoru, pokud nameri vic nez je nastavena teplota nesepne, pokud nameri min sepne, zaroven ukazuje namerenou teplotu na displey, z termostatu vedou draty k cidlu a draty k vyhrivani
popisuji to velmi zjednodusene ale tak to funguje
termostat je nastaven na rekneme 39,6-39,8 a vy posunete senzor pod vejce tak je uvarite protoze bude topit dokud u senzoru nebude 39,6-39,8
a kolik pak bude uprostred vejce kdyz to hreje z vrchu a pod nim bude 39,6-39,8?
jinak tohle je nahradni senzor k termostatu za 1700,-
http://www.lihne.cz/552-pt100.html
a je docela mozne ze mate podobny u sveho teplomeru
dorm
napsal(a):
smutné je že dvě 1cm čidla ohlídají a regulují 10tisícovky ve velkochovech..
no nic asi si opravdu nerozumíme
už mlčím
Nemlčte!!! Vždyť jen diskutujeme. Za každý názor jsem ráda Škoda, že tu líheň také nemáte
Na to čidlo jsem koukala a do elekroniky líhně není zapojené, je zapojené jen do tamagoči a tamagoči je pouze ukazatel. Myslím, že je to stejné, jako když strčím čidlo od externího teploměru do líhně a displej položím na líheň....obyčejný ukazatel teploty.
Možnost mýlit se, je ale vždycky
marvon
napsal(a):
to si pletete, to cemu rikate tamagoci je termostat, ne jenom teplomer,
termostat ma senzor ktery ted presunujete a podle nastaveni - zde nemenneho - se snazi udrzet nastavenou teplotu tim ze zapne to co topí,
jaka je v lihni teplota vi diky tomuhle senzoru, pokud nameri vic nez je nastavena teplota nesepne, pokud nameri min sepne, zaroven ukazuje namerenou teplotu na displey, z termostatu vedou draty k cidlu a draty k vyhrivani
popisuji to velmi zjednodusene ale tak to funguje
termostat je nastaven na rekneme 39,6-39,8 a vy posunete senzor pod vejce tak je uvarite protoze bude topit dokud u senzoru nebude 39,6-39,8
a kolik pak bude uprostred vejce kdyz to hreje z vrchu a pod nim bude 39,6-39,8?
jinak tohle je nahradni senzor k termostatu za 1700,-
http://www.lihne.cz/552-pt100.html
a je docela mozne ze mate podobny u sveho teplomeru
A toto u topného kabelu je co ?
vlevo čidlo od tamagoči co jsem dala dolů, pak je další čidlo a další čidlo
Nevím, je to jen můj názor, ale připadá mi skoro zbytečné s nastavením líhně hýbat. Zatím mám pocit, že se všem líhlo poměrně slušně, ať ukazoval tamagoči, co ukazoval. Když vím, že tamagoči ukazuje 39°C a v líhni je u vajec 37,6°C, pak je to v pořádku a začala bych se tím zabývat, až kdyby začal tamagoči ukazovat jiné hodnoty (např. 37,8°C nebo 39,6°C). Nyní již nepotřebuji vidět přesnou teplotu na vejcích, když mám vyzkoušeno, že to při teplotě 39°C na displeji líhne. Asi bych se bála, že to všechno rozhodím, jak píší kluci výše. Budete to holt muset znovu zkoušet a hlídat. Já se rozhodla, že nasadím a nechám to celou dobu být (jen opět zateplím). Ale nasadím až za měsíc s javurkou, či jak dlouho se líhnou ty její kachny - ještě mi to nikdo nenapsal .
Teď se těším, že budou ostatní psát, jak se jim líhnou jejich Makrátka. A všem držím palce, je krásné tady tu drobotinu pozorovat.
venziva< Mě také připadá zbytečné zasahovat do nastavení líhně, to bych opravdu nerada, protože mi přijde, že funguje dobře. Doufám, že jsem pouze spustila na správné místo ukazatel teploty a ne něco co by ovlivnilo chod líhně
Asi to napřed vyzkouším, vrátit čidlo zpátky kde bylo je jednoduché
venziva
napsal(a):
Nevím, je to jen můj názor, ale připadá mi skoro zbytečné s nastavením líhně hýbat. Zatím mám pocit, že se všem líhlo poměrně slušně, ať ukazoval tamagoči, co ukazoval. Když vím, že tamagoči ukazuje 39°C a v líhni je u vajec 37,6°C, pak je to v pořádku a začala bych se tím zabývat, až kdyby začal tamagoči ukazovat jiné hodnoty (např. 37,8°C nebo 39,6°C). Nyní již nepotřebuji vidět přesnou teplotu na vejcích, když mám vyzkoušeno, že to při teplotě 39°C na displeji líhne. Asi bych se bála, že to všechno rozhodím, jak píší kluci výše. Budete to holt muset znovu zkoušet a hlídat. Já se rozhodla, že nasadím a nechám to celou dobu být (jen opět zateplím). Ale nasadím až za měsíc s javurkou, či jak dlouho se líhnou ty její kachny - ještě mi to nikdo nenapsal .
Teď se těším, že budou ostatní psát, jak se jim líhnou jejich Makrátka. A všem držím palce, je krásné tady tu drobotinu pozorovat.
Moje kachny 28. dní, aspoň doufám. Zákazala jsem všem tam cokoliv přidávat, ono ani není kam. Dávala jsem je včera ráno, máte měsíc na odpočinek.
S teplotou mám zkušenost jak už jsem psala výše, za mých podmínek (teplota místnosti, spodní izolace, izolace studené stěny u líhně) mi tamagoči ukazuje o cca 1°C vyšší teplotu, než je ve středu vajec. Teď mám u vajec 37,7°C a na tamagoči 38,6°C. Takže teď vím, že když bude ukazovat kolem této teploty, je vše OK. Ale všimla jsem si jedné věci, měla jsem v líhni 21 slepičích vajec, ke konci jen 18. To není ani z poloviny zaplněná líheň. A pořád lítala teplota, ne tragicky, ale lítala. Teď mám makrošku narvanou na max. kapacitu, sice několik hodin trvalo, než teplota dolezla kam měla, ale drží se téměř bez hnutí na těch 37,7°C, vlhkost taky nelítá. Zateplení jsem musela sundat, teplota pak lezla moc nahoru. Je to tím, že víc vajíček lépe drží teplotu nebo to mají Rumuni nějak spočítané na objem vajec? Taky jsem zvědavá, co to s teplotou udělá, až začnou vejce "topit".
dorm
napsal(a):
k tomu není co dodat udělat po délce na vejce tužkou čáru na polohu otáčení a dodržovat ručně otáčení..klidně otáčejte vícekrát za den než 2x když budete mít čas. ještě chci Rendovi vzkázat,že mu roste konkurence...
Renda může klidně spát, takové ambice fakt nemám. Přece ta vymazlená kuřátka pak nedám cizím lidem. Pěkně i s kačenkama pomažou do Krkonoš, kamarád tam má obrovské pozemky a rybník, pěkně se tam vykrmí a pak se o ně šábneme
.
Ještě k tomu otáčení, kdy začít? V návodu je od třetího dne, to jsem i někde tady četla. Aby se zárodečky mohli ve vajíčku "zahnízdit". Ale taky jsem někde četla, že otáčet hned, aby se nepřilepili. Tak kde je pravda?
marysh
napsal(a):
Tak Vás bych doma nechtěl, ještě by jste mi chodila večer do ložnice s metrem a měřila jaky byl před,během a po a nakonec ještě rozebrala .....au !
Takhle extrémní to není, ale když je výsledek závislý na měření a nastavení, tak měřím ... za to je nám odměnou garáž jako když střihne, i když zedník ze mě nebyl nadšený a nad nějakým centimetrem by rád mávl rukou...když si koupíme televizi, tak jí také jen nepustím, ale zkalibruji obraz...počítač se mi už nepřehřívá, i když stříhám HD videa... a když budu vědět kolik je v líhni, tak líhnutí bude také daleko pohodovější, jen kouknu na displej a je klid...a pak už si všechno jen užívám a mám radost
Mužského měřím také i všechno okolo, protože měří 2 metry a chci aby se cítil pohodlně. Měření je dobré, přináší klid a pohodu
javurka
napsal(a):
Renda může klidně spát, takové ambice fakt nemám. Přece ta vymazlená kuřátka pak nedám cizím lidem. Pěkně i s kačenkama pomažou do Krkonoš, kamarád tam má obrovské pozemky a rybník, pěkně se tam vykrmí a pak se o ně šábneme
.
Ještě k tomu otáčení, kdy začít? V návodu je od třetího dne, to jsem i někde tady četla. Aby se zárodečky mohli ve vajíčku "zahnízdit". Ale taky jsem někde četla, že otáčet hned, aby se nepřilepili. Tak kde je pravda?
Našla jsem jen toto:
http://drubez.chovzvirat.com/clanky/umela-inkubace-kachen.html
javurka
napsal(a):
Moje kachny 28. dní, aspoň doufám. Zákazala jsem všem tam cokoliv přidávat, ono ani není kam. Dávala jsem je včera ráno, máte měsíc na odpočinek.
S teplotou mám zkušenost jak už jsem psala výše, za mých podmínek (teplota místnosti, spodní izolace, izolace studené stěny u líhně) mi tamagoči ukazuje o cca 1°C vyšší teplotu, než je ve středu vajec. Teď mám u vajec 37,7°C a na tamagoči 38,6°C. Takže teď vím, že když bude ukazovat kolem této teploty, je vše OK. Ale všimla jsem si jedné věci, měla jsem v líhni 21 slepičích vajec, ke konci jen 18. To není ani z poloviny zaplněná líheň. A pořád lítala teplota, ne tragicky, ale lítala. Teď mám makrošku narvanou na max. kapacitu, sice několik hodin trvalo, než teplota dolezla kam měla, ale drží se téměř bez hnutí na těch 37,7°C, vlhkost taky nelítá. Zateplení jsem musela sundat, teplota pak lezla moc nahoru. Je to tím, že víc vajíček lépe drží teplotu nebo to mají Rumuni nějak spočítané na objem vajec? Taky jsem zvědavá, co to s teplotou udělá, až začnou vejce "topit".
Líheň bude určitě nakalibrovaná na plné naplnění a pak možná nebude muset být ani to zateplení. Když mi po vytřídění ze 30 vajec zbylo v líhni 18, také začala teplota skákat, pak se to ale zase ustálilo.
Jinak já měla na líhni na tamagoči také o cca 1 stupeň vyšší než v líhni, ale věděla jsem, že to je v pořádku, tak jsem to neřešila.
marvon
napsal(a):
ne vsechno co je na dratku musi byt senzor.
co myslite ze je tedy termostat a ridi teplotu v lihni kdyz "tamagoci" ji jenom ukazuje?
dal jsem vam odkaz jak vypada sensor k termostatu, jak se lisi od toho kterym hejbete?
Myslím si, nemusí to být pravda, ale já to tak vidím, že rozdíl mezi senzory teploty bude ten, že PT100 změří teplotu ve vzduchu za 19s s přesností 0.1°C a ten co je v IO103 třeba za 60s s přesností 0.5°C. Senzor pak můžete připojit k LCD displeji a bude vám ukazovat jenom teplotu nebo ho připojíte ke vhodnému zařízení např. termostatu TS7000 a buď vám bude řídit teplotu v líhni (o tom z IO pochybuji, že by to zvládl) a možná jen bude ukazovat teplotu na displeji, protože TS má také displej pro zobrazování aktuální teploty.
Obávám se nebo možná je to dobře, že teplotu v IO103 řídí součástka za 2,50 Kč a pár dalších součástek v celkové hodnotě několika desítek korun, možná stovek.
Nejdražší bude asi to, co je na fotce
Holky, on ten teploměr nebude žádný zázrak, když i dražšímu trvá 19s změřit teplotu, takže z nějakého kolísání teploty na tamagoči si nedělejme hlavu. Když skáče mezi 38.4-38.9, teplota bude +- někde uprostřed, u javurky -1°C.
Myslím, že Rumuni to mají vypočítané, aby byla dostatečná teplota v době, kdy už vejce sama hřejí. Ono to asi jinak nejde, u líhně kde se teplota nedá regulovat a má výkon jen 100W
Jedině co můžeme dělat, je zamezit, aby teplo zbytečně neunikalo ven z líhně.
Kdyby se vymyslela nějaká hadička, kterou by se doplňovala nebo vysávala voda v nádržkách, bylo by to ještě lepší
Každá líheň má termostat aby uvnitř byla "stálá" teplota, každý termostat má připojen sensor jinak "neví" jaká je v líhni teplota a jak má reagovat - zapnout topení, nezapnout topení.
Jestli někde ukazuje nebo ne naměřenou hodnotu je naprosto nepodstatné.
Doufám že pochopíte že termostat se sensorem a topením je nezbytnou součástí každé líhně.
Doopravdy by mě zajímalo jestli si myslíte že v této Vaší líhni za tu cenu co stojí je navíc další sensor teploty a teploměr který Vám ukazuje zvlášť teplotu? A pokud s tímto sensorem budete hýbat nezmění se nic jiného než ukazovaná teplota?
Klidně to vyzkoušejte, dejte sensor na mřížku, zapněte líheň, nechte nahřát a bez věčného otvírání druhý den uvidíte teplotu jakou ukazuje.
Já vám tvrdím že bude zase ukazovat 39. něco tak jako když byl sensor nahoře, termostat totiž nevypne topení pokud teplota v lihni nedosáhne nastavené.
beginner
napsal(a):
Holky, on ten teploměr nebude žádný zázrak, když i dražšímu trvá 19s změřit teplotu, takže z nějakého kolísání teploty na tamagoči si nedělejme hlavu. Když skáče mezi 38.4-38.9, teplota bude +- někde uprostřed, u javurky -1°C.
Myslím, že Rumuni to mají vypočítané, aby byla dostatečná teplota v době, kdy už vejce sama hřejí. Ono to asi jinak nejde, u líhně kde se teplota nedá regulovat a má výkon jen 100W
Jedině co můžeme dělat, je zamezit, aby teplo zbytečně neunikalo ven z líhně.
Kdyby se vymyslela nějaká hadička, kterou by se doplňovala nebo vysávala voda v nádržkách, bylo by to ještě lepší
To že nemůžete změnit nastavenou teplotu neznamená že není regulovaná teplota v líhni.
Pokud budete používat líhňové teploměry místo terarijnich věřte že Vám nebude trvat změření teploty 19s, ale na to jsem upozorňoval už dřív, že za tu cenu se dá koupit vhodný teploměr.
Ach jo, přijde mě že zbytečně matete lidi, když si vezmu že tuhle líheň pořídili většinou začátečníci....
marvon
napsal(a):
Každá líheň má termostat aby uvnitř byla "stálá" teplota, každý termostat má připojen sensor jinak "neví" jaká je v líhni teplota a jak má reagovat - zapnout topení, nezapnout topení.
Jestli někde ukazuje nebo ne naměřenou hodnotu je naprosto nepodstatné.
Doufám že pochopíte že termostat se sensorem a topením je nezbytnou součástí každé líhně.
Doopravdy by mě zajímalo jestli si myslíte že v této Vaší líhni za tu cenu co stojí je navíc další sensor teploty a teploměr který Vám ukazuje zvlášť teplotu? A pokud s tímto sensorem budete hýbat nezmění se nic jiného než ukazovaná teplota?
Klidně to vyzkoušejte, dejte sensor na mřížku, zapněte líheň, nechte nahřát a bez věčného otvírání druhý den uvidíte teplotu jakou ukazuje.
Já vám tvrdím že bude zase ukazovat 39. něco tak jako když byl sensor nahoře, termostat totiž nevypne topení pokud teplota v lihni nedosáhne nastavené.
To si asi nerozumíme, když napíši tamagoči, tak tím míním pouze LCD displej, který je ve tvaru vajíčka tamagoči. Elektronika co je v krabičce pod tamagoči je propojena s tamagoči jen napájením pro LCD (tamagoči). Čidla teploty a vlhkosti vedou přímo do tamagoči, nevidím žádný jiný spoj, který by zpětně ovlivňoval elektroniku, aby nějak reagovala na to co je na tamagoči.
Jak jsem psala, nerada bych nějak ovlivnila chod líhně. Určitě vyzkouším líheň nanečisto a pokud spuštěním čidla něco ovlivním, vrátím ho zpět
marvon
napsal(a):
ne vsechno co je na dratku musi byt senzor.
co myslite ze je tedy termostat a ridi teplotu v lihni kdyz "tamagoci" ji jenom ukazuje?
dal jsem vam odkaz jak vypada sensor k termostatu, jak se lisi od toho kterym hejbete?
Myslím si, že teplotu řídí tohle, to jediné je u topného kabelu a kabel od toho vede do elektroniky.
beginner
napsal(a):
Myslím si, že teplotu řídí tohle, to jediné je u topného kabelu a kabel od toho vede do elektroniky.
Sypu si popel na hlavu , měla jste pravdu, to má opravdu dva senzory, a ten teplo-vlhkoměr není nijak propojen s termostatem.
V tom případě se mohou čidla od měřáku umístit kamkoliv.
Když už jste to tak krásně kuchla zkuste nafotit z obou stran ten plošňák.
conak
napsal(a):
Zdravim.Poradte mi někdo prosim.Od včerejška od 21.10. hod, se objebila pul centimetrova dirka na vajičku,a do tedka je furt stejna,ale kuřatko tam je a hybe zobačkem.Nevim jestli mam mu nejak pomoct nebo ne.Mimochodem,dneska večer budou mit 21 dni... Děkuji za odpověd..
Určitě bych mu pomohla s tou skořápkou aspoň trochu. Odloupněte po malinkých kouskách směrem ke vzduchové komůrce, tam nemá blánu přímo na tělíčku. Uvidíte, kde má hlavičku, tam mu můžete pomoci ji uvolnit, ale opravdu vše velmi opatrně, jemně. Dejte pozor na blanku , která se dotýká tělíčka. Ta zasychá postupně a pokud není zaschlá, kuře by krvácelo. Kuře tím povzbudíte k dalšímu líhnutí. Rozhodně nepomáhat se skořápkou na zadečku!!!!! Ta musí jít sama. Dejte vědět, jak kuře dopadlo.
beginner
napsal(a):
Myslím si, nemusí to být pravda, ale já to tak vidím, že rozdíl mezi senzory teploty bude ten, že PT100 změří teplotu ve vzduchu za 19s s přesností 0.1°C a ten co je v IO103 třeba za 60s s přesností 0.5°C. Senzor pak můžete připojit k LCD displeji a bude vám ukazovat jenom teplotu nebo ho připojíte ke vhodnému zařízení např. termostatu TS7000 a buď vám bude řídit teplotu v líhni (o tom z IO pochybuji, že by to zvládl) a možná jen bude ukazovat teplotu na displeji, protože TS má také displej pro zobrazování aktuální teploty.
Obávám se nebo možná je to dobře, že teplotu v IO103 řídí součástka za 2,50 Kč a pár dalších součástek v celkové hodnotě několika desítek korun, možná stovek.
Nejdražší bude asi to, co je na fotce
Vy na konci této diskuze budete mít vyrobenou svojí ideální líheň . Pomalu přestávám rozumět, o čem tu píšete
conak
napsal(a):
Zdravim.Poradte mi někdo prosim.Od včerejška od 21.10. hod, se objebila pul centimetrova dirka na vajičku,a do tedka je furt stejna,ale kuřatko tam je a hybe zobačkem.Nevim jestli mam mu nejak pomoct nebo ne.Mimochodem,dneska večer budou mit 21 dni... Děkuji za odpověd..
Hlavně neotevírejte líheň a jenom tam nekoukejte! Buď jí otevřete a hned mu pomozte a nebo jí vůbec neotevírejte, pokud tedy nemáte stejnou vlhkost v místnosti jako je v líhni, nejlépe i stejnou teplotu. Pokud jste měl zavřenou líheň a kuře má zobáček ven, můžete ho tam ještě nechat. Jídlo ani vodu nepotřebuje, jen vzduch. To, že se neklube a přitom je již proklovlé, může být právě tím, že otevřete líheň a suchý vzduch zapříčiní, že ho blanka obepne a pak už jen pomalu umírá. Jestli už jste líheň otevíral, tak mu pomozte odstranit skořápku kolem hlavy
Postup pomoci je zde: http://www.evik6363.wz.cz/lihnuti%20kurat.html
marvon
napsal(a):
Sypu si popel na hlavu , měla jste pravdu, to má opravdu dva senzory, a ten teplo-vlhkoměr není nijak propojen s termostatem.
V tom případě se mohou čidla od měřáku umístit kamkoliv.
Když už jste to tak krásně kuchla zkuste nafotit z obou stran ten plošňák.
Ufff, marvone, to se mi ulevilo, že jsem něco nezvorala
..a to je vlastně všechen vnitřek..pro toho kdo se vyzná v elektronice (já ne)...hračka
beginner
napsal(a):
Hlavně neotevírejte líheň a jenom tam nekoukejte! Buď jí otevřete a hned mu pomozte a nebo jí vůbec neotevírejte, pokud tedy nemáte stejnou vlhkost v místnosti jako je v líhni, nejlépe i stejnou teplotu. Pokud jste měl zavřenou líheň a kuře má zobáček ven, můžete ho tam ještě nechat. Jídlo ani vodu nepotřebuje, jen vzduch. To, že se neklube a přitom je již proklovlé, může být právě tím, že otevřete líheň a suchý vzduch zapříčiní, že ho blanka obepne a pak už jen pomalu umírá. Jestli už jste líheň otevíral, tak mu pomozte odstranit skořápku kolem hlavy
Postup pomoci je zde: http://www.evik6363.wz.cz/lihnuti%20kurat.html
Ještě dodám, že ta blanka pod skořápkou, třeba u maransek, je pěkně tlustá a pevná blána, svěrací kazajka je proti tomu hadr a pak je tam ještě jedna, která je kolem kuřete.
venziva
napsal(a):
Určitě bych mu pomohla s tou skořápkou aspoň trochu. Odloupněte po malinkých kouskách směrem ke vzduchové komůrce, tam nemá blánu přímo na tělíčku. Uvidíte, kde má hlavičku, tam mu můžete pomoci ji uvolnit, ale opravdu vše velmi opatrně, jemně. Dejte pozor na blanku , která se dotýká tělíčka. Ta zasychá postupně a pokud není zaschlá, kuře by krvácelo. Kuře tím povzbudíte k dalšímu líhnutí. Rozhodně nepomáhat se skořápkou na zadečku!!!!! Ta musí jít sama. Dejte vědět, jak kuře dopadlo.
Pane bože už je venkuuuuu!!!!!!!!!!!!To je nadhera....... Jak dlouho ho tam mam nechat? A děkuji za radu..
conak
napsal(a):
Radši jsem ho vytahl ven do krabičky,jak řikate,ale už jsem tam slyšel dalšiho...
Držím všechny palce, pro mě bylo to líhnutí úžasný zážitek. Teď sedím v pokoji a slyším, jak si makrátka v kuchyni štěbetají.
A víte, jak se koupe kuře? Blbě. . Jeden prcek spadl do misky s kyškou, pak prošel směskou a nechal to na sobě uschnout. Kuře v brnění
javurka
napsal(a):
Držím všechny palce, pro mě bylo to líhnutí úžasný zážitek. Teď sedím v pokoji a slyším, jak si makrátka v kuchyni štěbetají.
A víte, jak se koupe kuře? Blbě. . Jeden prcek spadl do misky s kyškou, pak prošel směskou a nechal to na sobě uschnout. Kuře v brnění
Už mam druheho venku.Přez noc si asi dam budika co dvě hodiny a budu to hlidat.... Je jich totiž dalšich 6 co se snaži ven....
javurka
napsal(a):
Taky je mám v kuchyni - i se slepicí kvočnou . V krníku mi mrzne, tak nechci riskovat. Večer si k nim sednu a čučím na ně jako na televizi.
Chlap mi to zatím bez řečí trpí
.
A už ho zpracovávám na výlet do Brandýsa
Tak to asi trosku schrneme do konce lihen z Makra stoji uplne za h..o
mozna, kdo bude kazdou hodinu neco merit nahore a potom dole
viz beginner
a potom cele to rozdelat, ukazat vse........ No co dodat, staci opsat soucasky
a muzeme zacit stavet lihen
Tak si myslim, ze by znas mali radost i cinani
............. Jinak, jak jsem psal
moje nabidka stale plati pro jmenovane
Renda lihen Zaryby
jedno vejce je od Australky a to druhe je ceska husa
Záryby
napsal(a):
viz beginner
Renda lihen Zaryby
Ne mate pravdu že liheň z Makra stoji za h...o,Mam ji taky,a jsem spokojeny,zatim.Všecko je o vejcich.... A to jsem dělal všechno podle navodu,nic vic,nic miň....
Já jsem s líhní také spokojená Je jednoduchá a funkční. Už mi běží (naprázdno) 6 hodin, čidlo mám na kolébce a tamagoči ukazuje 37.5°C. Super
Teď už nic měřit nemusím
I po prvním líhnutí nikdo nepsal, že by byl nespokojený a u druhého to bude ještě lepší
Já jsem se svými 15ti kuřátky z této líhně nadmíru spokojená
Taky jsme spokojené, z 20 vložených vajec bylo 11 oplodněných, ve 2 zárodky uhynuly během inkubace a jedno kolegyně omylem zabila těsně před líhnutím. Když bylo 7 vajec vylíhlých, myslela, že zbylá už jsou mrtvá a jedno vejce vzala a rozbila ho. Bylo tam hotové kuře, které po chvilce uhynulo. Za dalších 12 hodin se vylíhlo ještě jedno vejce. V sobotu nasazujeme další várku, tentokrát se chystáme líheň naplnit koupenou násadou.
Záryby
napsal(a):
viz beginner
Renda lihen Zaryby
Renda si dělá srandičky, pro taková líhňařská ucha, jako jsme my, je líheň dobrá. Hlavně se držet návodu, na začátku se seznámit s tamagoči a co ukazuje ve vašich podmínkách, a pak nic neuspěchat !!! Nic nerozbíjet, do ničeho nepíchat. Každý si svoje 1. kuřátko zabije sám, taky se mi to stalo
a hned mě za to kluci sprdli, děkuju
.
Nabídka Rendy je velkorysá a myslím, že s ní všechny jmenované počítáme. Jak budu končit s kachňátky, dám echo holkách, domluvíme se a uděláme nájezd na Záryby. Ještě ve 22. století si o tom budou báby na návsi povídat
Dnes jede můj mužskej s kamarádem pro krmivo a protože je to směrem k Rendovi, pokusí se od něj přivézt pár vajíček, které dám do mojí IO 103 tuning verze
Važme si nabídky od Rendy, protože o násadová vejce je velký zájem. Snad na mě alespoň 2 zbydou
Rendo, teď volal, že už jede směrem k Vám
beginner
napsal(a):
Rendo, omlouvám se za hurá rychlou akci a móóc děkuji
Kdyz Ja neco nekomu slibim a Vam nabidnu nas.vejce zdarma tak to dodrzim ty je uz mas urcite v lihni
a dalsi holky jsou na rade
staci zavolat a domluvit spravny termin. ...... a jsou vase
Renda
Záryby
napsal(a):
Kdyz Ja neco nekomu slibim a Vam nabidnu nas.vejce zdarma tak to dodrzim ty je uz mas urcite v lihni
a dalsi holky jsou na rade
staci zavolat a domluvit spravny termin. ...... a jsou vase
Renda
Mám je v líhni, moc děkuji Chtěla jsem víc vajec, ale Renda má všechno zamluvené
"Hurá akce" nebyl moc dobrý nápad
Musím konstatovat, že vůbec není lehké dopracovat se líhnutím k počtu slepiček, který bych chtěla. Na zahradu skoro 5000m2 jsem si představovala alespoň 30 slepic a zatím mám po prvním líhnutí ze 16 kuřat 7 slepiček, ostatní kohoutci, teď po druhém líhnutí se snažím rozeznat co je kohoutek a co slepička a připadá mi, že z 22 kuřátek bude 10 slepiček. Takže jedu dál a doufám, že do léta dosáhnu vytouženého počtu
conak
napsal(a):
Už mam druheho venku.Přez noc si asi dam budika co dvě hodiny a budu to hlidat.... Je jich totiž dalšich 6 co se snaži ven....
Jak dopadlo líhnutí??? Kolik z kolika?
To abychom věděli, jak líheň líhne ostatním.
Mně to v kuchyni štěbetá, už tady máme jaro - kuřátka zpívají . Jen za oknem je -5°C.
danurba
napsal(a):
my zítra nasazujeme další kolo, tentokrát jí naplníme. Máme 20 leghornek a kamarádka si k nám dala 12 zdrobnělých vyandotek a zbytek doložíme kříženkama ze dvorka. Už dorazila topná deska, za tři týdny bude v odchovně veselo.
Tak to je krásný. Držím palce a určitě zase dejte vědět.
venziva
napsal(a):
Jak dopadlo líhnutí??? Kolik z kolika?
To abychom věděli, jak líheň líhne ostatním.
Mně to v kuchyni štěbetá, už tady máme jaro - kuřátka zpívají . Jen za oknem je -5°C.
Zdravim.Tak teda s IO-103 jsem spokojeny,z 27 vajiček se vylihlo 19,a jsou zdrave.Ale posledni kuřatko (20) mne udělalo teda "překvapko",na něho jsem čekal jak na prvniho... On si totiž udělal dirku už vcera dopoledne,večer když jsem viděl že nejde ven a jenom tam piska tak jsem mu trošku pomohl,vylomil jsem malinkaty kousiček skořapky a nechal jsem ho v lihni.V noci 2 krat jsem ho kontroloval a pořad nic.Ted rano kdiž jsem viděl že je furt ve vajičku,hybe se a piska tak jsem si řekl: no nic zkusim ho vytahnout,a vytahl jsem ho,jenom že....................... On chudak, je vidět že byl v te skořapce dele než bylo potřeba,aspoň si to myslim ja,protože, ted leži na boku,mele nohama a ne muže se postavit.....A nejhorši je to,že nevim jak mam chudačkovi pomoct...Pak jedno vajičko už mělo zobaček venku,a jak oni se vylihnou a chodi po lihňi,tak ho převratili tim zobačkem dolu,ja jsem si toho ne všiml a ono se asi udusilo...Tak mam ponaučeni pro přiště,jak jenom vyleze z vajička tak hned ven pod žarovku,vyleze - ven,vyleze - ven. No a zbytek 6,bohužel...
Každopadně, s touto lihni jsem spokojeny, když to mame jenom tak pro sebe,tak je to dostačujici.Ted chystam vajička asi na přišti tyden,na dalši kolo,a jak se řika : "přiště budeme chytřejši,staroušku".Akorat ted asi musim nějak vydenzifikovat tu liheň,ne? Je na to nějaky postup,nebo stači to jenom umyt a hotovo?
To BOHUŽEL znamená, že se kuřátka nevylíhla nebo byla čistá vajíčka? Každopádně jste se se zdravými kuřátky dostal také na líhnivost 70%, jak uvádějí v návodu. Také si myslím, že na domácí líhnutí je ta líheň dostačující.
V podstatě tady zatím snad nikdo neměl líheň zcela naplněnou. Zajímalo by mě, jak líheň "hřeje" poslední týden, když je plná vyvíjejících se kuřat. Já to budu zkoušet až za měsíc, teď bych neměla kuřata kam dát.
Na dezinfekci líhně jsou prostředky, ale já jsem líheň vymyla vodou se savem a na měsíc uložila. Až ji opět vytáhnu, udělám to ještě jednou. Do řídící jednotky se voda dostat nesmí, takže větráček a spol. pořádně vyfoukat od prachu z kuřat a kryt jen otřít. Myslím, že by to mělo stačit. Když jsem líheň koupila ani mě nenapadlo ji před líhnutím dezinfikovat a vejce také ne a líhnutí se povedlo.
I mně se vylíhlo kuře s jednou špatnou nožičkou. Bylo to také kuře, které bylo dlouho naklubané a nemohlo ven. Po dlouhé době jsem mu se skořápkou pomohla. Nožičky jsem mu svázala podle návodu, na který jsem dala odkaz výše. Do druhého dne se zjevně zlepšilo, v pohodě stálo a já ho dala s ostatními kuřaty pod kvočnu - a to asi byla chyba. Jak na nich kvočna seděla, tak mu to nejspíš vadilo a vše se zase pokazilo. Dala jsem ho zvlášť od všech, aby do něj nikdo nestrkal,.... ale už se nelepší. Zobe, je čilé, ale rovnováhu drží velmi špatně. Ještě chvíli počkám, ale nejspíš ho budu muset utratit. Zase jsem ho vrátila k ostatním, je mu lépe v houfu.
Na všechno používám desinfekci F10SC. Mám ji naředěnou v rozprašovači. Líheň běžně umyji (svojí směsí jar+trochu sava), usuším, postříkám desinfekcí z rozprašovače a otřu hadříkem na fototechniku. Rozprašovač mám u líhně a desinfikuji si ruce, když chci sáhnout na vejce. Když jsem měla líheň rozdělanou, zároveň jsem profoukla a očistila všechno okolo větráku. Po líhnutí je všude jemný prach. Stačí ofukovací balonek nebo po rozdělání líhně jemný štěteček. Desinfekcí jsem otřela i větrák. Líheň se rozdělává snadno, stačí zespoda víka zmáčknout plastové západky a vycvaknout. Protože je to plast, je možné, že se časem ochodí, ale pak se to dá nahradit šroubem s matičkou. Zatím, po několikero vycvaknutí a zacvaknutí všechno drží jak má a líheň jde pěkně, teplota je stabilní.
Otevřela jsem jí při vložení vajec a teď ji chci otevřít až 8. den při prosvěcování vajec
Já myslela, že počkám až javurka dolíhne, ale pak, po spočítání slepiček, jsem si řekla, že když dám rychle do líhně, stihnu jí ještě otestovat, skončíme s javurkou přibližně stejně a pak dáme do líhně znovu společně
Dovnitř žádnou vodu neliju, řeším vše bez otevírání víka. Díry na víku se mi vzhledem moc nepovedly, ale jsou funkční tedy zatím jen jedna, ostatní mám přelepené
Mám dezinfekci Brinsea, naředila jsem ji, dala do rozprašovaše a všechno postříkala. Pak utřela novým hadříkem. Tedy krom té elektroniky. Nakonec jsem do ní namočila i ta kachní vejce. Musela jsem je omýt, byla hrozně zablácená. Kachny jsou na čistotu děsný. Ale je pravda, že když jsem líheň plnila poprvé, nic jsem nemyla a i vejce jsem tam dala tak, jak jsme je sebrali, žádná desinfekce.
venziva
napsal(a):
A máte tentokrát plně naloženo 51 vajec?
Mám ji téměř plnou. Ještě by se tam nějaké to vajíčko vešlo, ale musím taky něco nechat kačenkám Ani jsem je nepočítala. Teplota se zatím drží, ale vlhkost mi začala šplhat moc nahoru a dost kolísá. Ale co, držím se návodu a navíc to jsou kachny, nějakou vlhkost navíc snad přežijou. Když si vzpomenu, jak se loni kachna každý den ráno naložila do umyvadla, pak sebou plácla na vejce a vyseděla z 18 vajec 16 kachňat. A všechna vychovala do pekáčové hmotnosti, šikulka. Do líhně musím 2x denně, otáčím ručně. Snažím se to moc neprotahovat, ale nějaká minutka na to padne. Večer budu prosvěcovat, jsem na to zvědavá.
Moje řešení vlhkosti. Místo froté stačí pruh látky nebo tkanička...., protože froté saje až moc.
No holky, to jsem na vás zvědavá. Už mě svrbí ruce, nejraději bych také něco naložila, ale já to vydržím, dokud se vám nevylíhne. Zato pak naložím plnou líheň i kdybych to měla nasbírat na dvorku. Jen ještě aby mi začalo něco kvokat, jinak budu muset dělat kvočnu já.
Líhnout se to bude zhruba v květnu a to už by mohlo být pěkně a teplo.