venziva
napsal(a):
No holky, to jsem na vás zvědavá. Už mě svrbí ruce, nejraději bych také něco naložila, ale já to vydržím, dokud se vám nevylíhne. Zato pak naložím plnou líheň i kdybych to měla nasbírat na dvorku. Jen ještě aby mi začalo něco kvokat, jinak budu muset dělat kvočnu já.
Líhnout se to bude zhruba v květnu a to už by mohlo být pěkně a teplo.
Na teplo už se těším Část z prosincového líhnutí dnes na procházce
Chci takýýý aby mi začalo něco kvokat
Tak jsem prosvítila a ze 41 vajíček se mi 5 nezdá. Po minulých zkušenostech je ještě nechám chvíli v líhni, ale 3 mi připadají úplně čistá a 2 mají jen krvavý kruh o pr. cca 2 cm a žilky žádné. Ta kachní vejce jsou snad z papíru, úplně průhledná. Oproti těm slepičím je tam vidět všechno, malinkatý zárodeček i to, jak mu tluče srdíčko a pavouček žilek.
javurka
napsal(a):
Tak jsem prosvítila a ze 41 vajíček se mi 5 nezdá. Po minulých zkušenostech je ještě nechám chvíli v líhni, ale 3 mi připadají úplně čistá a 2 mají jen krvavý kruh o pr. cca 2 cm a žilky žádné. Ta kachní vejce jsou snad z papíru, úplně průhledná. Oproti těm slepičím je tam vidět všechno, malinkatý zárodeček i to, jak mu tluče srdíčko a pavouček žilek.
Javurko, tak to je hezký výsledek
Naplnili jsme líheň 51 vejci, na displeji ukazuje teplotu 38,2-39, teploměr na vajíčkách ukazuje 38°- 38,2°. Minule jsme měli nasazeno 20 vajec a teplota na vajíčkách byla jen 37,2-37,8, vylíhlo se skoro všechno oplozené. Je ta vysoká teplota nyní v pořádku, nebo to máme trochu snížit?
danurba
napsal(a):
Naplnili jsme líheň 51 vejci, na displeji ukazuje teplotu 38,2-39, teploměr na vajíčkách ukazuje 38°- 38,2°. Minule jsme měli nasazeno 20 vajec a teplota na vajíčkách byla jen 37,2-37,8, vylíhlo se skoro všechno oplozené. Je ta vysoká teplota nyní v pořádku, nebo to máme trochu snížit?
Myslím, že to teď na začátku nevadí. Já dávala do líhně 30 vajec a trvalo skoro dva dny, než se teplota ustálila. A tato teplota na začátku by neměla vadit. Zkuste ještě den vydržet.
danurba
napsal(a):
A kolik by tedy mělo být na vajíčkách?
Teplota na vejcích je různá. Pokud máte na vejcích například 38.2°C a pod vejci 37.2°C.
38,2 + 37,2 = 75,4°C. Sečtenou hodnutu vydělíte dvěmi 75,4 : 2 = průměrná teplota je tedy 37.7°C.
Jak vidíte, teplota je zcela v pořádku, ani mírné kolísání teploty nad vejci nebo pod vejci vadit nebude, protože se budete stále pohybovat v rozmezí doporučené optimální teploty u středu vajec, která je 37.5-38°C.
I kdyby průměrná teplota byla 37.3°C nebo 38.2°C je odchylka v normě, ale už za hranicí doporučené optimální teploty. Čím větší odchylka, tím větší problémy.
danurba
napsal(a):
A nebude vadit, že jsme do líhně nasadily vajíčka velkých a i zdrobnělých slepice? Nepotřebují třeba ty zdrobnělé jinou teplotu?
Určitě nevadí. Já měla nasazeny vejce velkých slepic a k tomu hedvábniček. V podstatě se mi vše vylíhlo. Obojí vejce potřebují stejnou teplotu i vlhkost.
Znovu jsme si přečetly celou historii líhnutí Beginer a jednu dobu se tam řešilo, že by měly být větrací otvory i ve víku. Beginerka si je pokud vím dokonce vyvrtala. Ale přece kolem dospleje je taková větrací mřížka, asi na ochlazení elektroniky uvnitř, ale neslouží náhodou právě také jako vrchní větrání? Pro 20 vajec nám větrání stačilo (z 11 oplozených bybylo 9 kuřat, kdyby jedno nelo omylem vyhozeno těsně před vylíhnutím a to je téměř 82 úspěch). Ale bude větrání stačit i pro naplněnou líheň, neudusí se kuřátka?
danurba
napsal(a):
Znovu jsme si přečetly celou historii líhnutí Beginer a jednu dobu se tam řešilo, že by měly být větrací otvory i ve víku. Beginerka si je pokud vím dokonce vyvrtala. Ale přece kolem dospleje je taková větrací mřížka, asi na ochlazení elektroniky uvnitř, ale neslouží náhodou právě také jako vrchní větrání? Pro 20 vajec nám větrání stačilo (z 11 oplozených bybylo 9 kuřat, kdyby jedno nelo omylem vyhozeno těsně před vylíhnutím a to je téměř 82 úspěch). Ale bude větrání stačit i pro naplněnou líheň, neudusí se kuřátka?
Já měla na začátku 21 vajec, ke konci 15 a stačilo to.Teď mám plnou líheň kachních a nic řešit nebudu, žádné dělání dírek. Předpokládám, že to mají Rumuni pořešené a vyzkoušené. Uvidíme za 3 týdny.
Určitě líheň funguje i bez děr ve víku, což se potvrdilo po prvním líhnutí
To je mi trochu záhadou, protože jediný otvor ve víku je ten, co jím prochází kabely a pak dole u dna jsou pidi dírky.
Já jsem ale s otvory spokojená a nelituji, že jsem je udělala. Teď je používám k udržování vlhkosti v líhni bez otevírání víka, viz foto výše. Jen prostrčím tkaninu a vlhkost se udržuje dobře
danurba
napsal(a):
Přesně tohoto jsem se obávala já, přestože jsem měla před prosvícením 32 vajíček. Manžel tvrdí, že to musí mít spočítané, že by to jinak nemohli prodávat. Ale po prvním líhnutí se mi přiznal, že spodní dirky malinko zvětšil! Dřív to neřekl, protože by bylo doma čoro moro. Vypadlo to z něho, až když bylo dolíhnuto a to úspěšně (jinak by mlčel jako hrob). Ach ti chlapi!!!
Nikomu se kuřata zatím nedusila, ale je pravda, že snad zatím nikdo neměl plnou líheň. Já jsem od desátého dne, když jsem šla kolem, líheň pootevřela a hned zase zavřela - pro jistotu a můj klid
Já měla plnou líheň, ale spousta vajec byla bohužel prázdná.
přikládám fotku makrátek- porcelánových oravek
javurka
napsal(a):
Pravda, tím že otáčím ručně, kličku nepotřebuji a válí se vedle líhně. Takže mám o díru navíc, na líhni!!!
Jo, jo, je to tak, zapomněla jsem, ale také jsem jí posledních deset dní vyndavala a nasazovala jen na otáčení. Říkala jsem si: "každá díra dobrá"
A kde máme kluky???? Četla jsem si vaši diskuzi o líhních babičkách - pěkné počtení. Jste machři, klobouk dolů .
Kdyby to šlo, ráda bych se na ni u Rendy podívala.
Všem pěkný den. U nás už zase chumelí .
venziva
napsal(a):
Jo, jo, je to tak, zapomněla jsem, ale také jsem jí posledních deset dní vyndavala a nasazovala jen na otáčení. Říkala jsem si: "každá díra dobrá"
A kde máme kluky???? Četla jsem si vaši diskuzi o líhních babičkách - pěkné počtení. Jste machři, klobouk dolů .
Taky jsem koukala na jejich dřevěné líhně, jsou moc pěkné
venziva
napsal(a):
Holky moje zlate to neni preci zadny problem.Ja lihnu celi rok a uz je toho fakt moc
.Slepice si dali pauzu, zrovna ted. .... Kdy jsou potreba kvalitni nas. vejce, vse mam svoje a nic nenakupuji
To bude mejdan lihnaru
staci se pouze domluvit a neco podniknout
ja jsem pro kazdou srandu a budu se tesit
.Renda
Ted nasadim krutu brojler nadnarodni spoolecnost
ne ne, xavergen otin a to za cca 32 kc za vejce
Renda
venziva
napsal(a):
To BOHUŽEL znamená, že se kuřátka nevylíhla nebo byla čistá vajíčka? Každopádně jste se se zdravými kuřátky dostal také na líhnivost 70%, jak uvádějí v návodu. Také si myslím, že na domácí líhnutí je ta líheň dostačující.
V podstatě tady zatím snad nikdo neměl líheň zcela naplněnou. Zajímalo by mě, jak líheň "hřeje" poslední týden, když je plná vyvíjejících se kuřat. Já to budu zkoušet až za měsíc, teď bych neměla kuřata kam dát.
Na dezinfekci líhně jsou prostředky, ale já jsem líheň vymyla vodou se savem a na měsíc uložila. Až ji opět vytáhnu, udělám to ještě jednou. Do řídící jednotky se voda dostat nesmí, takže větráček a spol. pořádně vyfoukat od prachu z kuřat a kryt jen otřít. Myslím, že by to mělo stačit. Když jsem líheň koupila ani mě nenapadlo ji před líhnutím dezinfikovat a vejce také ne a líhnutí se povedlo.
I mně se vylíhlo kuře s jednou špatnou nožičkou. Bylo to také kuře, které bylo dlouho naklubané a nemohlo ven. Po dlouhé době jsem mu se skořápkou pomohla. Nožičky jsem mu svázala podle návodu, na který jsem dala odkaz výše. Do druhého dne se zjevně zlepšilo, v pohodě stálo a já ho dala s ostatními kuřaty pod kvočnu - a to asi byla chyba. Jak na nich kvočna seděla, tak mu to nejspíš vadilo a vše se zase pokazilo. Dala jsem ho zvlášť od všech, aby do něj nikdo nestrkal,.... ale už se nelepší. Zobe, je čilé, ale rovnováhu drží velmi špatně. Ještě chvíli počkám, ale nejspíš ho budu muset utratit. Zase jsem ho vrátila k ostatním, je mu lépe v houfu.
Zdravim,omlouvam se,ale ne měl jsem možnost Vam odepsat dřiv.Liheň jsem měl plnou,a hřeje po celou dobu stejně...Zaleži kolik tam mate vody a v jake podložce..Kdyby jste chtěla tak mužu napsat muj postup od prvniho dne do posledniho...... Hodně uspěchu....
danurba
napsal(a):
Ja bych to tak nechal...
beginner
napsal(a):
Teplota na vejcích je různá. Pokud máte na vejcích například 38.2°C a pod vejci 37.2°C.
38,2 + 37,2 = 75,4°C. Sečtenou hodnutu vydělíte dvěmi 75,4 : 2 = průměrná teplota je tedy 37.7°C.
Jak vidíte, teplota je zcela v pořádku, ani mírné kolísání teploty nad vejci nebo pod vejci vadit nebude, protože se budete stále pohybovat v rozmezí doporučené optimální teploty u středu vajec, která je 37.5-38°C.
I kdyby průměrná teplota byla 37.3°C nebo 38.2°C je odchylka v normě, ale už za hranicí doporučené optimální teploty. Čím větší odchylka, tím větší problémy.
venziva
napsal(a):
Přesně tohoto jsem se obávala já, přestože jsem měla před prosvícením 32 vajíček. Manžel tvrdí, že to musí mít spočítané, že by to jinak nemohli prodávat. Ale po prvním líhnutí se mi přiznal, že spodní dirky malinko zvětšil! Dřív to neřekl, protože by bylo doma čoro moro. Vypadlo to z něho, až když bylo dolíhnuto a to úspěšně (jinak by mlčel jako hrob). Ach ti chlapi!!!
Nikomu se kuřata zatím nedusila, ale je pravda, že snad zatím nikdo neměl plnou líheň. Já jsem od desátého dne, když jsem šla kolem, líheň pootevřela a hned zase zavřela - pro jistotu a můj klid
Psal jsem do přispěvku vyše.... měl jsem plnou liheň.
conak
napsal(a):
Nevim co tam mate za vajička že davate do te lihňi ( IO - 103 ) ruzne latky,tkaničky,šňurky,a podobně.. Ja jsem se řidil navodu a ne měl jsem s tim problem...
Svoje úpravy nikomu nedoporučuji ani nenutím, jen o nich píši, tak se tím nenechte prudit
Řídila jsem se podle návodu a problémy s vysokou vlhkostí jsem měla. Možná proto, že jsem neměla líheň plnou. Já ty úpravy nedělám z dlouhé chvíle.
beginner
napsal(a):
Svoje úpravy nikomu nedoporučuji ani nenutím, jen o nich píši, tak se tím nenechte prudit
Řídila jsem se podle návodu a problémy s vysokou vlhkostí jsem měla. Možná proto, že jsem neměla líheň plnou. Já ty úpravy nedělám z dlouhé chvíle.
U mně třeba šla vlhkost na horu když jsem tam daval moc vody,ale to bylo 2 krat,a pak jsem si to uhlidal.. Proč řikate že byla vysoka? Kolik jste tam měla?
Včera odpoledne jsem po příchodu z práce našla jedno kuřátko Makrátko mrtvé, bylo mu 8 dní. Netuším, co se mohlo stát, den předtím byla všechna kuřata v pořádku, pěkně baštila, jen jedno mělo na zadečku přilepený bobek, myslím, že to bylo zrovna to mrtvé. Bobek jsem mu předevčírem odlepila a už bylo OK. Mám je doma v kuchyni v banánovce a přes ně je překlopená přepravka na ovoce , aby se na ně nedostaly kočky. Dostávají směs pro kuřata, k pití vodu a mají tam 25W žárovku v květináči (jako se dělají do terárek). Celé to mají překryté dekou kvůli teplu, máme doma při zemi jen asi 16°, ale v té bedně mají příjemně teplo. Deka je na jednom místě odhrnutá kvůli větrání. Až povyrostou, chci je dát ven do odchovny, koupila jsem topnou desku, ale zatím je mi škoda jí kvůli 8 ( nyní už jen 7) kuřatům zapínat. Ale vrtá mi hlavou, na co mohlo to jedno pojít. Spíš teda se bojím, aby to nedostala ostatní kuřata. Mám jim do vody přidávat Acidomid?
conak
napsal(a):
Ja jsem to spočital a od prvniho dne do osumnacteho,vlhkost jsem měl v pruměru 64,1%.
Když jsem naplnila nádržku A, vlhost byla stále nad 70%, při každé úpravě jsem musela sundat víko s topením. Chci to mít tak, abych alespoň prvních 8 dnů líheň nemusela otevírat, proto ta tkanička. Pak už jí klidně otevřu a budu dolévat vodu do nádrže podle návodu
conak
napsal(a):
Zdravim.Tak teda s IO-103 jsem spokojeny,z 27 vajiček se vylihlo 19,a jsou zdrave.Ale posledni kuřatko (20) mne udělalo teda "překvapko",na něho jsem čekal jak na prvniho... On si totiž udělal dirku už vcera dopoledne,večer když jsem viděl že nejde ven a jenom tam piska tak jsem mu trošku pomohl,vylomil jsem malinkaty kousiček skořapky a nechal jsem ho v lihni.V noci 2 krat jsem ho kontroloval a pořad nic.Ted rano kdiž jsem viděl že je furt ve vajičku,hybe se a piska tak jsem si řekl: no nic zkusim ho vytahnout,a vytahl jsem ho,jenom že....................... On chudak, je vidět že byl v te skořapce dele než bylo potřeba,aspoň si to myslim ja,protože, ted leži na boku,mele nohama a ne muže se postavit.....A nejhorši je to,že nevim jak mam chudačkovi pomoct...Pak jedno vajičko už mělo zobaček venku,a jak oni se vylihnou a chodi po lihňi,tak ho převratili tim zobačkem dolu,ja jsem si toho ne všiml a ono se asi udusilo...Tak mam ponaučeni pro přiště,jak jenom vyleze z vajička tak hned ven pod žarovku,vyleze - ven,vyleze - ven. No a zbytek 6,bohužel...
Každopadně, s touto lihni jsem spokojeny, když to mame jenom tak pro sebe,tak je to dostačujici.Ted chystam vajička asi na přišti tyden,na dalši kolo,a jak se řika : "přiště budeme chytřejši,staroušku".Akorat ted asi musim nějak vydenzifikovat tu liheň,ne? Je na to nějaky postup,nebo stači to jenom umyt a hotovo?
Co ten mrňous, jak byl ve skořápce déle, jak to s ním dopadlo?
conak
napsal(a):
Zdravim,omlouvam se,ale ne měl jsem možnost Vam odepsat dřiv.Liheň jsem měl plnou,a hřeje po celou dobu stejně...Zaleži kolik tam mate vody a v jake podložce..Kdyby jste chtěla tak mužu napsat muj postup od prvniho dne do posledniho...... Hodně uspěchu....
Já jsem měla stále vysokou vlhkost, i když jsem dávala málo vody do nádržky A (viz. moje příspěvky ze začátku líhnutí)
Váš postup od prvního dne líhnutí sem určitě dejte, proto tady ta diskuze vznikla. Pokud je to moc dlouhé, můžete mi to poslat e-mailem (v profilu), já se na to ráda podívám.
danurba
napsal(a):
Včera odpoledne jsem po příchodu z práce našla jedno kuřátko Makrátko mrtvé, bylo mu 8 dní. Netuším, co se mohlo stát, den předtím byla všechna kuřata v pořádku, pěkně baštila, jen jedno mělo na zadečku přilepený bobek, myslím, že to bylo zrovna to mrtvé. Bobek jsem mu předevčírem odlepila a už bylo OK. Mám je doma v kuchyni v banánovce a přes ně je překlopená přepravka na ovoce , aby se na ně nedostaly kočky. Dostávají směs pro kuřata, k pití vodu a mají tam 25W žárovku v květináči (jako se dělají do terárek). Celé to mají překryté dekou kvůli teplu, máme doma při zemi jen asi 16°, ale v té bedně mají příjemně teplo. Deka je na jednom místě odhrnutá kvůli větrání. Až povyrostou, chci je dát ven do odchovny, koupila jsem topnou desku, ale zatím je mi škoda jí kvůli 8 ( nyní už jen 7) kuřatům zapínat. Ale vrtá mi hlavou, na co mohlo to jedno pojít. Spíš teda se bojím, aby to nedostala ostatní kuřata. Mám jim do vody přidávat Acidomid?
No s tou vodou nevim nevim.... Ja jim vařim obyčejny černy čaj... Je to už vyzkoušene mou mamkou,z čiste vody maji,nevim jak to řict........ sračku.
beginner
napsal(a):
Když jsem naplnila nádržku A, vlhost byla stále nad 70%, při každé úpravě jsem musela sundat víko s topením. Chci to mít tak, abych alespoň prvních 8 dnů líheň nemusela otevírat, proto ta tkanička. Pak už jí klidně otevřu a budu dolévat vodu do nádrže podle návodu
A to je asi ono...nesmite mit tu nadržku furt plnou, a to nejde aby se liheň ne otvirala 8 dni.Dolevani vody mi trvalo do 10 vteřin... Udělal jsem si na špilku značku a vědel kolik je tam vody a kolik (jestli vubec) mam dolit..
beginner
napsal(a):
Co ten mrňous, jak byl ve skořápce déle, jak to s ním dopadlo?
Dopadlo to tak,že nakonec se teda na nohy postavil sam,po par hodinach pod žarovkou to bylo dobre.Ale,zustala mu jedna nožička jako by sviral prsty v pěst,tak jsem ho dal k ostatnim,papa a běha, a zatim sice kulha na tu nohu ale jestli bude chtit žit tak je to na něm....
venziva
napsal(a):
Já jsem měla stále vysokou vlhkost, i když jsem dávala málo vody do nádržky A (viz. moje příspěvky ze začátku líhnutí)
Váš postup od prvního dne líhnutí sem určitě dejte, proto tady ta diskuze vznikla. Pokud je to moc dlouhé, můžete mi to poslat e-mailem (v profilu), já se na to ráda podívám.
napišu to sem,možna dneska pozdě večer.
conak
napsal(a):
A to je asi ono...nesmite mit tu nadržku furt plnou, a to nejde aby se liheň ne otvirala 8 dni.Dolevani vody mi trvalo do 10 vteřin... Udělal jsem si na špilku značku a vědel kolik je tam vody a kolik (jestli vubec) mam dolit..
Jenže já čtu dost rad o líhnutí, hledám i za hranicemi a našla jsem toto:
Hloubka vody v miskách nemá absolutně žádný vliv na vlhkost v inkubátoru. Pokud je vlhkost příliš nízká, přidejte plochu ve které je voda. Chcete-li snížit vlhkost, snižte plochu s vodou.
Z toho vyplývá, že je úplně jedno, jestli budu mít nádrž plnou nebo vodu jenom na dně, plocha nádržky A zůstane stejná, takže mi nezbyde nic jiného než buď... dát tam bublinku a karimatku jako minule a otevírat víko při dolití... nebo zkusit metodu jeden den vlhko druhý den sucho a otevírat víko při dolití... nebo dát tkaničku
conak
napsal(a):
Prosím Vás, co je to špilka? Je to špejle? Popište, jak jste si udělal tu značku a na co. Já vždy na zjištění množství vody vyndavala kolíbku s vejci z líhně a poslední dny, když byla vejce v dolíhni už to nešlo, tak jsem dolévala od oka a podle toho co ukazoval tamagoči. Říkala jsem si, že ty 3 dny už to vejce nějak přežijí.
danurba< Ta topná deska je super a omývá se dobře, je škoda ji nepoužít Kuřatům dávám první den strouhanku a pak jen krmivo K1 a jinak prvních 14 dnů, možná déle, nic víc. Vodu dávám čistou (pražskou) z kohoutku X krát denně. Zatím jsem neměla ani u prvního ani teď u druhého líhnutí s kuřaty žádné problémy. Když se jim dá něco navíc, tak z toho můžou být právě ty přischlý bobky a je to spíš na škodu než aby se jim nějak přilepšilo.
conak< To je dobré, že se kuřátko zmátořilo. Když sem občas napíšete jak mu je, bude zajímavé pozorovat jestli i s postižením může vyrůst se zdravými kuřaty. Budu se těšit na poznatky z vašeho líhnutí, protože stále tápu co je lepší a co ne
Venziva na plochu u vlhkosti přišla hned, to bylo dobrý
Také dávám odjakživa kuřatům jen čistou vodu z kohoutku. Nic do ní nepřidávám, dávám ji ale vlahou.
K1 tady v ZZN letos ještě nemají. Asi nepočítají, že by někdo měl na začátku března kuřata. Tak míchám: vejce na tvrdo, strouhanku, šrot, roboran a mrkev v poměru od oka a zatím to je bez problémů (klepu na zuby). U domu už začínaly lézt pampelišky, ale než jsem jim je stačila utrhnout a nakrájet, zase zapadaly sněhem.
conak
napsal(a):
Dopadlo to tak,že nakonec se teda na nohy postavil sam,po par hodinach pod žarovkou to bylo dobre.Ale,zustala mu jedna nožička jako by sviral prsty v pěst,tak jsem ho dal k ostatnim,papa a běha, a zatim sice kulha na tu nohu ale jestli bude chtit žit tak je to na něm....
Zkuste mu s tvrdého papíru udělat takovou papuč a a každý prst přilepit proužkem izolepy. Někdy to pomůže.
beginner
napsal(a):
Jenže já čtu dost rad o líhnutí, hledám i za hranicemi a našla jsem toto:
Hloubka vody v miskách nemá absolutně žádný vliv na vlhkost v inkubátoru. Pokud je vlhkost příliš nízká, přidejte plochu ve které je voda. Chcete-li snížit vlhkost, snižte plochu s vodou.
Z toho vyplývá, že je úplně jedno, jestli budu mít nádrž plnou nebo vodu jenom na dně, plocha nádržky A zůstane stejná, takže mi nezbyde nic jiného než buď... dát tam bublinku a karimatku jako minule a otevírat víko při dolití... nebo zkusit metodu jeden den vlhko druhý den sucho a otevírat víko při dolití... nebo dát tkaničku
Souhlasim s Vami,ale pokud nemam problem s vlhkosti tak to ne budu řešit...
venziva
napsal(a):
Prosím Vás, co je to špilka? Je to špejle? Popište, jak jste si udělal tu značku a na co. Já vždy na zjištění množství vody vyndavala kolíbku s vejci z líhně a poslední dny, když byla vejce v dolíhni už to nešlo, tak jsem dolévala od oka a podle toho co ukazoval tamagoči. Říkala jsem si, že ty 3 dny už to vejce nějak přežijí.
Ano je to špejle,sem tam napišu něco možna špatně ale ne berte to zle,nejsem čech... Ale zpět k te špejli .Ja jsem vzal špejli,dřevěnou,co se dělaji jitrnice,naplnil podložku A vodou,strčil jsem tam tu špejli a pak fixou nebo propiskou jsem na ni udělal čarku kde je hladina vody.No a každy den při kontrole otevřel jsem viko,pychl jsem tam špilku a hned jsem věděl jestli dolet vodu nebo ne,a kolik....Rychlovka.
conak
napsal(a):
To je ta topna deska?Pošlete mi prosim nějaky odkaz kde to mužu najit.Děkuji.
Koupila jsem jí tady:
http://www.lihne.cz/doplnky-pro-lihnuti-a-odchov/topeni-a-vyhrivani/
conak
napsal(a):
Oni maji 9 dnu a vy jim zhasinate? Neni jim pak zima?
To je výhoda topné desky, že můžete zhasnout a deska stále hřeje
První dny kuřatům stačí malá intenzita světla, ale ne nižší než 5 luxů, optimální je 20 luxů.
Při osvětlení pod 5 luxů mohou vznikat u kuřat problémy s končetinami.
Pro názornost, 100 W žárovka ve vzdálenosti 2 m má intenzitu osvětlení 34 luxů, ve vzdálenosti 1 metr je to už 4x více 136 luxů, svíčka ve vzdálenosti 30 cm má 10 luxů.
První dny svítíme 23-24 hodin denně, aby si kuřata zvykla na rozmístění krmítka a napáječky.
Na konci prvního týdne začneme postupně zkracovat svícení na délku dne. V odchovně bez oken by to mělo být v 7 - 8 týdnech 8 - 9 hodin světla.
Světelný den se začíná prodlužovat až ke konci odchovu, v době, kdy by vaše plemeno mělo začít nést vejce.
beginner
napsal(a):
To je výhoda topné desky, že můžete zhasnout a deska stále hřeje
První dny kuřatům stačí malá intenzita světla, ale ne nižší než 5 luxů, optimální je 20 luxů.
Při osvětlení pod 5 luxů mohou vznikat u kuřat problémy s končetinami.
Pro názornost, 100 W žárovka ve vzdálenosti 2 m má intenzitu osvětlení 34 luxů, ve vzdálenosti 1 metr je to už 4x více 136 luxů, svíčka ve vzdálenosti 30 cm má 10 luxů.
První dny svítíme 23-24 hodin denně, aby si kuřata zvykla na rozmístění krmítka a napáječky.
Na konci prvního týdne začneme postupně zkracovat svícení na délku dne. V odchovně bez oken by to mělo být v 7 - 8 týdnech 8 - 9 hodin světla.
Světelný den se začíná prodlužovat až ke konci odchovu, v době, kdy by vaše plemeno mělo začít nést vejce.
A kdy teda ja jim mam začat zhasinat?
conak
napsal(a):
A kdy teda ja jim mam začat zhasinat?
To bych byla raději, kdyby odpověděl někdo zkušenější, protože já mám od začátku zdroje tepla, které nesvítí a dodržuji světelný režim, že jim zkracuji postupně světlo až přestanu svítit úplně a mají jenom denní světlo.
Kuřatům svítím lampičkou s úspornou žárovkou z větší vzdálenosti jen aby byla osvětlená krmítka a napáječka. Lampička je na časovač, který ji teď, od půl jedné ráno, na dvě a půl hodiny vypne a každý den nebo obden tmu prodloužím.
Vyzkoušela jsem světelný režim a nízkou intenzitu světla už u slepic a kohoutů z prosincového líhnutí a jsem s ním spokojená. Kuřata rostla jako z vody, na místě odchovu jsou klidná, žádná nadměrná aktivita, kanibalizmus nebo něco podobného. Rvou se jenom když je pustím ven
V návodu k líhni je na straně 19 o teplotě. Záleží na tom, v jak teplé místnosti je máte. Termoregulaci mají plně vyvinutou cca v 1 měsíci.
Dobrý den,tímto bych rád poděkuval všem zůčastněným za spoustu vychytávek a rad týkajících se líhně 103.Obvzlášt pak bublinky na vychytání vlhkosti.A přidávám svůj poznatek co se týče maximálního naplnění líhně(51ks)pozor!Ja jsem koupil hned plný počet a tím že sem měl 4 druhy vajíček některá byla větší některá menší nedokazal jsem je tam všechny dostat cca 7ks jsem musel mít mimo kolíbku,možná i proto jsem měl docela velké ztráty.Ale stále mám v akci 25ks.Ještě jednou díky a na tu plnou líhen s rozumem.
starobrno
napsal(a):
Dobrý den,tímto bych rád poděkuval všem zůčastněným za spoustu vychytávek a rad týkajících se líhně 103.Obvzlášt pak bublinky na vychytání vlhkosti.A přidávám svůj poznatek co se týče maximálního naplnění líhně(51ks)pozor!Ja jsem koupil hned plný počet a tím že sem měl 4 druhy vajíček některá byla větší některá menší nedokazal jsem je tam všechny dostat cca 7ks jsem musel mít mimo kolíbku,možná i proto jsem měl docela velké ztráty.Ale stále mám v akci 25ks.Ještě jednou díky a na tu plnou líhen s rozumem.
Moc si neumím představit, kde jste měl ta vejce mimo kolíbku. Jedině mě napadá, že dole, ale tam je o dost nižší teplota. A pokud jste ta vejce ještě prohazoval..........
Ale chci se vás zeptat, jestli vám vejce z krajní levé a pravé strany kolébky nevypadávala? Když jsem je tam zkoušela rovnat a pak otočit, ta krajní vejce mi vždy vypadla.
V příspěvcích ze začátku líhnutí jsem psala, že dvě větší vejce se vedle sebe nevejdou. Musela jsem je rovnat na střídačku velké, malé, velké, malé,.... Ale my, co jsme začínali s líhnutím jako první, jsme neměli plnou líheň, proto je dobře sem tyto poznatky napsat. Díky.
Záryby
napsal(a):
Ted nasadim krutu brojler nadnarodni spoolecnost
ne ne, xavergen otin a to za cca 32 kc za vejce
Renda
A já teď nasadím velokonoční!
Jak naplnit IO 103 s malým počtem nosnic :
Doporučená vlhkost a teplota skladování násadových vajec :
1-2 dny, teplota 19°C, vlhkost 70%, neotáčet, nebalit;
3-4 dny , teplota 17°C, vlhkost 80%, neotáčet, nebalit;
5-6 dnů, teplota 15°C, vlhkost 85%, neotáčet, nebalit;
7-8 dnů , teplota 14°C, vlhkost 90%, neotáčet, nebalit;
9-12 dnů, teplota 12°C, vlhkost 90%, otáčet, nebalit;
13-16 dnů, teplota 11°C, vlhkost 90%, otáčet, balit, vejce uložit užším koncem nahoru;
17-20 dnů , teplota 8-11°C, vlhkost 90%, otáčet, balit, vejce uložit užším koncem nahoru.
Po sebrání vajec co nejrychleji ochladit na doporučenou teplotu.
Při delším skladování je lepší vejce ukládat do plastových ne do papírových krabiček.
Při dlouhém skladování se vejce balí do potravinářské folie nebo dávají do plastového sáčku.
starobrno
napsal(a):
Máte pravdu, kolíbka je asi vyrobená na optimální velikost slepičích vajec, která by se měla dávat do líhní. Jak se dají větší vejce, tak se do některých míst nedají napasovat.
U některých líhní jsou speciální kolíbky, že se vejdou vejce různých velikostí, ale hodně líhní to má podobně jako IO.
Dejte vědět, jak skončila akce a držím palce, ať co nejlépe
venziva
napsal(a):
...a volám SLÁVA. V práci už jsem nahlásila třídenní dovolenou
Velká gratulace. Není ta líheň k zahození, co?
Počkám ještě pár dní a uvidím kolik jich bude celkem z kolika. Pak bych IO 103 nějak společně zhodnotil. Třeba : Zateplit či nezateplit a tedy kolik držet na tamagoči bublinkovou folii ano nebo ne nasadit plnou nebo bez středních pozic, přendavat vajíčka z kraje blíž ke středu a naopak ano - ne -jak často,, rozdělat ji a popotahnout čidla směrem k vajíčkům a která atd atd.
Tak už 10 a 11cté se začalo klubat z 22ceti ALE doplňoval jsem i třetí den neb mám jen dvě vlašky (chci čistokrevné hejno zbytek byl co dvorek dal jen na vyzkoušení líhně). Kdyby tak byli násadová vajíčka vlašky koroptví. Rozhodně nasadím druhou várku dle toho co seženu.
notormotor
napsal(a):
Ahoj všichni, dnes jsem taky zakoupil Tamagoči a všude marně hledám, kam mám dát husí vejce. Tedy do naklápěcích držáků (po obvodu se vejdou), nebo naklápěcí držáky vyndat a položit na mřížku? Díky N.M.
oni tuhle líheň ještě někde mají? Kamarádka jí sháněla a byla vyprodaná
notormotor
napsal(a):
Makro Stodulky Praha 5 dneska v 18hod, jich tam bylo cca 15ks v regalu. N.M. Co ty husí vejce, víte to někdo? Díky N.M.
Husí vejce musíte dát na dolíhňovou mřížku. Já husy nelíhnu, ale osobně bych vyndala kolébku, mřížku bych podložila, aby byla ve výšce kolébky (viz. příspěvky javurky - z 12.3. v 18:22 a 16.03.2013 14:30, tam to popisuje.)
notormotor
napsal(a):
Ahoj všichni, dnes jsem taky zakoupil Tamagoči a všude marně hledám, kam mám dát husí vejce. Tedy do naklápěcích držáků (po obvodu se vejdou), nebo naklápěcí držáky vyndat a položit na mřížku? Díky N.M.
Jestli se vám tam vejdou, můžete to zkusit. Ale osobně bych měla obavy, že tam budou jen na špičce, nezapadnou pěkně jako slepičí vejce. Budou moc vysoko a upečete je. Mám ta kachní na zvednuté mřížce už 10. den (někde výše to popisuji) a v pohodě. Teplota se drží mezi 37,6 -37,8 a vlhkost 70-75%. Měřeno těsně pod středem vejce.
Tak jsem se dostal na 75 procent lihnivosti taky.Jsem spokojený.Teplotu se snažím držet ke 39 stupnům na displeji líhně-tamagoči.Líhen přikrývám.
Mám prosbu na Rendu,někde tady jsi psal,že jsi ze Záryb a že držíš i Vlašky,já jsem z Brandýsa.Budu potřebovat vyměnit kohouty,moji pochází od chovatele vlašek ze Stodu u Plzně.Chci poprosit zda by jsi nevyměnil nebo neprodal kohouty o prázdninách.Změna krve. Děkuji za odpověd.Fanda
naše Makrátka, stáří 12 dní. Myslíte, že se v tomhle věku dá určit pohlaví kuřat podle růstu ocasní per? Tři mají pírka na ocase výrazně delší než zbylá 4 kuřata.
danurba
napsal(a):
naše Makrátka, stáří 12 dní. Myslíte, že se v tomhle věku dá určit pohlaví kuřat podle růstu ocasní per? Tři mají pírka na ocase výrazně delší než zbylá 4 kuřata.
Pokud máte čistokrevnou drůbež jednoho druhu, orientačně to u většiny druhů poznat jde. Slepičky přepeřují rychleji, proto mají dříve ocásek. Např. u minorek jsou kohoutci v 2-3 týdnu poznat již podle hřebínků. Pokud máte křížence moc se odhadnout nedá.
Vasek_Přerov

XXX.XXX.33.5
Ahoj, zkouší někdo líhnout v této líhni i něco jiného než kuřata? Chtěl bych zkusit kachny-pižmovky....co myslíte povoede se?
P.S. Nevím jak mám postupovat pro vložení textu do této diskuze
DíkyV
Tak napíši také pár řádků, i když nemám skoro co psát Líheň funguje. Teď už nemám žádné výhrady. Líheň neotevírám. Na kolíbce mám bez zateplení 37.6-37.8 (ukazuje tamagoči), nad vejci je nějakých 38.0-38.2°C (čidlo externího teploměru jsem dala hned na začátku ještě pro kontrolu, ale je zbytečné) , vlhkost dobrá, doleji vodu do kalíšku nahoře na víku, tkanička ji nasaje, vlhkost se zvedne na 62% a pak ji nechám klesat až v kalíšku není skoro voda a pak ji doleji.
Nevím čím to bylo , že větrák svištěl jako v počítači a na tak malou líheň to bylo až moc, ale najednou (vůbec nevím co na něj mělo vliv) mi větrák jde krásně pomalu, jen v líhni točí vzduch.
Protože jsem se dočetla, že časté otáčení vajec je důležité do 7-8 dne, tak dnešním dnem už otáčím jenom ráno v poledne a večer.
Teď už jsem s líhní velmi spokojená Jestli moje spokojenost bude mít vlív na klubání kuřat, teprve uvidím
beginner
napsal(a):
Prosvěcovala jsem vejce:
10 vajec od Rendy 9.den: 9 vajec, možná i všech 10 ok u jednoho si nejsem jistá.
Rendo super a ještě jednou děkuji
20 vajec od mamky 8.den: vejce jsou dost velká a nejsem si úplně jistá, prosvítím je za pár dnů
Vsak ja vim nic spatneho bych nikomu nedal, taky mam i takovato vejce
R.
Pokukovala jsem po líhních , ale nějsem na tom finančně nejlíp. Pak jste nakoupili Makro líheň a já zvědavě četla, zda se v ní dá líhnout a zvažovala zda ji koupit. Pak se Vám začly líhnout makrátka a já začala litovat , že jsem ji nekoupila. Když tady někdo psal , že je v Brně snad ještě mají , uprosila jsem manžu a dneska se vydali do Makra. A nyní jsem šťastnou majitelkou této líhně. Jen jsem nikdy nelíhla a tak jsem začla znovu číst a zkoumat jak se líhne. Přiznám se že mám v hlavě guláš.
lenkape
napsal(a):
Pokukovala jsem po líhních , ale nějsem na tom finančně nejlíp. Pak jste nakoupili Makro líheň a já zvědavě četla, zda se v ní dá líhnout a zvažovala zda ji koupit. Pak se Vám začly líhnout makrátka a já začala litovat , že jsem ji nekoupila. Když tady někdo psal , že je v Brně snad ještě mají , uprosila jsem manžu a dneska se vydali do Makra. A nyní jsem šťastnou majitelkou této líhně. Jen jsem nikdy nelíhla a tak jsem začla znovu číst a zkoumat jak se líhne. Přiznám se že mám v hlavě guláš.
Nemějte guláš Nalejte do střední nádržky A vodu. Pod líheň dejte ručník nebo jiný materiál, který by bránil ochlazování líhně zespodu. Zapněte líheň naprázdno na 1 den. Během této doby si zkonrolujte o kolik se liší teplota na kolíbce od teploty co ukazuje tamagoči. Pokud bude teplota, po důkladném prohřátí líhně, na kolíbce v místě kde bude první vejce od chladného středu, nižší než 37.2°C, líheň něčím zateplete. Vložte vejce do kolíbky. Pokud máte méně vajec než je kapacita, tak do středu líhně na chladné 1 místo těsně nad výstupkem žádné vejce nedávejte. Vejce mají být rozložena co nejvíc do pravidelného tvaru, kvůli stejnoměrnému proudění vzduchu. Vraťte víko. Vejce naklánějte pomalým pohybem ráno, v poledne a večer. Od 3.-8. dne je naklánějte častěji, pak opět stačí ráno, v poledne a večer. Lichým počtem naklánění budete mít přes noc vejce pokaždé na jiné straně. Vodu do nádržky dolijte až ve chvíli kdy vám vlhkost spadne na takovou hodnotu, že když jí sečtete s vlhkostí po dolití nádržky, bude průměr kolem 45-50% (orientačně, záleží pro jakou průměrnou vlhkost se rozhodnete) nebo si hned na začátku vystřihněte bublinku a vložte do střední nádržky "A" kam se má dolévat voda do 18.dne, tím zamezíte aby byla vlhkost po dolití tak vysoká.
8. den prosviťe bílá vejce, 10.den tmavá vejce. Čistá vyřaďte. 18.den zvyšte vlhkost podle návodu A+B. Vyndejte vejce z kolíbky, rozložte je nad mřížku. Do středu nad výstupek žádné vejce nedávejte. Při klubání se snažte mít v místnosti také vysokou vlhkost a co nejvyšší teplotu místnosti. Líheň od 18.dne neotevírejte.
Snad jsem na nic nezapomněla a shrnula všechno co tu proběhlo a vložila jsem tam i poznatek z předchozího odkazu, který se mi moc líbí.
Kdyžtak se ptejte, určitě vám zde někdo odpoví a přeji ať se daří
Oprava: rozložte je na mřížku, ne nad mřížku
Otáčení od prvního dne nebo od 3.dne záleží na vejcích. Vejce od staršího hejna slepic nebo dlouho skladovaná se otáčejí od prvního dne. Od mladého hejna nebo krátce sebraná stačí od 3. dne. Záleží na hustotě bílku, aby žloutek nevyplouval k povrchu. Otáčením od prvního dne se nedá nic zkazit. Důležité je otáčení od 3.do 8. dne, v některých studiích se uvádí, že od 12. dne má zanedbatelný vliv na klubání kuřete.
beginner
napsal(a):
Oprava: rozložte je na mřížku, ne nad mřížku
Otáčení od prvního dne nebo od 3.dne záleží na vejcích. Vejce od staršího hejna slepic nebo dlouho skladovaná se otáčejí od prvního dne. Od mladého hejna nebo krátce sebraná stačí od 3. dne. Záleží na hustotě bílku, aby žloutek nevyplouval k povrchu. Otáčením od prvního dne se nedá nic zkazit. Důležité je otáčení od 3.do 8. dne, v některých studiích se uvádí, že od 12. dne má zanedbatelný vliv na klubání kuřete.
Perfektní shrnutí pro ty co začínají a my jsme je naším "zkoumáním a vylepšováním" vyděsily .
Lenkape - nebojte, klidně pracujte podle návodu v líhni, líhne se všem. Jediné co bych také nedoporučila, dát vejce na místo, které je přesně uprostřed. Je to nejchladnější místo z celé líhně. Mně se odtamdud vejce sice vylíhlo, ale až později a trvalo to dlouho. Klidně se ptejte a hlavně dejte vědět, jak vše dopadlo. Přeji hodně štěstí
venziva
napsal(a):
Perfektní shrnutí pro ty co začínají a my jsme je naším "zkoumáním a vylepšováním" vyděsily .
Lenkape - nebojte, klidně pracujte podle návodu v líhni, líhne se všem. Jediné co bych také nedoporučila, dát vejce na místo, které je přesně uprostřed. Je to nejchladnější místo z celé líhně. Mně se odtamdud vejce sice vylíhlo, ale až později a trvalo to dlouho. Klidně se ptejte a hlavně dejte vědět, jak vše dopadlo. Přeji hodně štěstí
Zase můžeme díky našemu "zkoumání a vylepšování" s klidem ostatním odpovídat na dotazy a v případě problému poradit
Shlédla jsem video, ve kterém jsem viděla výrobu této líhně. U každého stolečku sedí paní a montuje. Myslím, že je v tomto případě úplně normální, že někomu funguje líheň lépe a někomu hůře. I opravdu malá volnost součástky může mít vliv na to, jestli se musí dávat zateplení nebo ne, proto buďte vy, kterým líheň šlape bez problémů, trochu schovívaví k těm, kteří nějaký problém mají
Zdravím všechny. Koupili jsme taky líheň io 103 v makru a hned ji naplnili vejcemi brojlerů. Zkušenosti nemám tak jsem jel podle toho stručného návodu akorát ta vlhkost byla problém pořád tam bylo okolo 70 když to klesalo tak tam voda skoro nebyla nevěděl jsem kolik tak jsem vždy večer trochu dolil do A. Tuto diskuzi jsem začal číst až po čtrnácti dnech a byl jsem z toho dost hotovej vrtání děr, vkládání teploměrů atd. Někdo tu psal že kuřata se líhnou o den dřív takže dvacátý den infarkt!!!!!!!!!!!
Dvacet jedna to začalo a teď mám 42 kuřat
. prosvětlovačku nemám tak jsem zbytek rozbil a čtyři byly prázdné. takže hodnocení je to super a nebojte se toho a nehledejte v tom žádný velký chytáky. Na doma ideální!!!!!!!! kuřatům zdar
lukasovic
napsal(a):
Zdravím všechny. Koupili jsme taky líheň io 103 v makru a hned ji naplnili vejcemi brojlerů. Zkušenosti nemám tak jsem jel podle toho stručného návodu akorát ta vlhkost byla problém pořád tam bylo okolo 70 když to klesalo tak tam voda skoro nebyla nevěděl jsem kolik tak jsem vždy večer trochu dolil do A. Tuto diskuzi jsem začal číst až po čtrnácti dnech a byl jsem z toho dost hotovej vrtání děr, vkládání teploměrů atd. Někdo tu psal že kuřata se líhnou o den dřív takže dvacátý den infarkt!!!!!!!!!!!
Dvacet jedna to začalo a teď mám 42 kuřat
. prosvětlovačku nemám tak jsem zbytek rozbil a čtyři byly prázdné. takže hodnocení je to super a nebojte se toho a nehledejte v tom žádný velký chytáky. Na doma ideální!!!!!!!! kuřatům zdar
Gratuliji ke kuřátkům
Je mi líto, že jste byl z mého vrtání děr a měření teploty hotovej, omlouvám se.
A nebuďte na infarkt, když se někomu kuřata líhnou už dvacátý den, u některých plemen je to normální, některá se zase naopak líhnou až dvacátýdruhý den, déle skladovaná vejce i později
kuřatům zdar
Dobrý den všem,tak už to začlo i u ná zatím je 11ks venku s toho jedno se bohužel neudrží na nohách stále se převrací na záda a vyvaluju bříško asi ho nechám do večera a pak už dál trápit nebudu(nebo jesli má někdo nějakou radu budeme rádi)každopádně dám vědět celkovou bilaci,zatim pěkný den.
starobrno
napsal(a):
Dobrý den všem,tak už to začlo i u ná zatím je 11ks venku s toho jedno se bohužel neudrží na nohách stále se převrací na záda a vyvaluju bříško asi ho nechám do večera a pak už dál trápit nebudu(nebo jesli má někdo nějakou radu budeme rádi)každopádně dám vědět celkovou bilaci,zatim pěkný den.
Super, že už se klubou Bohužel radu žádnou nemám, ale snad někdo poradí.
Hlásím taky úspěch. Do líhně vloženo 24 náhodně získaných vajec, u kterých byl předpoklad oplodnění. Nakonec prosvětlováním prošlo 10, z toho je 5 živých kuřat. 2 nedala líhnutí, tři nebyla vyvinutá.Otáčela jsem 2x denně, vlhkost řešila ob den, teplotu vůbec - den po vložení vajec jsem si utrhla meniskus a velmi těžce chodím. Takže i při úplně minimální péči je úspěch. Obtížné klubání bylo zřejmě vysokou vlhkostí - už jsem to zažila u kvočny, která hnízdo "namáčela" skoro jako kačena.
Trochu vybočím od tématu nade mnou o kuřátkách a ještě napíši něco k líhni.
Myslela jsem, že už tady k líhni nic psát nebudu, ale po přečtení vlákna Úprava Rumunskej liahne, napíši poslední poznatek pro ty, co mají v IO problémy s teplotou v líhni a musí dávat zateplení.
Šedý thermistor K22 (viz foto výše) je jediná součástka, která ovlivňuje teplotu v líhni. Za ním bylo ještě kousek místa, zapřela jsem ho tak, aby v plastovém výčnělku, kde je umístěn, byl co nejdál od topného kabelu (thermistor pracuje na principu, že se ohřeje od topného kabelu a vypne topný kabel. Je mu jedno jestli je v líhni dostatečná teplota, on už je zahřátý a vypne.). Rozdíl v poloze byl minimální, ale od té doby mi líheň šlape bez zateplení a drží na kolíbce optimální hodnoty, i když větrám nebo se změní teplota v místnosti.
Každý nakonec bude muset vyčistit větrák a čidla okolo, protože po líhnutí je všude hodně prachu, takže uvolnění čtyř plastových západek není nic nenormálního a není to žádný zásah do líhně.
Všechno co se tady probíralo vedlo k tomu, že si hned druhé líhnutí užívám a doufám, že novým vlastníkům, kteří zjistí, že mají kus, který má problémy s teplotou, poznatky také pomohou
To je vše. Víc rad tato dobrá a levná líheň nepotřebuje.
Všem blahopřeji k úspěchu!!!!!!!!!!! I když 5 kuřátek z 10 už je docela málo (50% úspěšnost), ale já si umím představit, jakou z nich má chovatel radost.
Já měla kuře s roztaženýma nožkama, svázala jsem mu je a kuře do druhého dne pěkně stálo. Dala jsem ho pod kvočnu a nožičky se zhoršily - asi jak na něm kvočna seděla. Nakonec se mu nožky zkřížily.
Manžel ho utratil asi po 9 dnech.
starobrno
napsal(a):
dobrý den ješte jednou mám venku 16ks a zbývá mě jěště 11ks líhnou se od rána.Mám pomalu začít přemýšlet o pomoci nebo ještě nechat klid v líhnutí samotným kuřatům.Je fakt že téměř všechny jsou natuklé.
V návodu na straně 16 je o pomoci kuřatům, píše se tam po 10-15 hodinách, je tam i postup.
My můžeme držet palce, ostatní je na vás
starobrno
napsal(a):
dobrý den ješte jednou mám venku 16ks a zbývá mě jěště 11ks líhnou se od rána.Mám pomalu začít přemýšlet o pomoci nebo ještě nechat klid v líhnutí samotným kuřatům.Je fakt že téměř všechny jsou natuklé.
Pokud mají dirku kolem zobáčku, můžete jim trochu okolo pomoci se skořápkou, ale já bych nejspíš ještě počkala.
venziva
napsal(a):
Všem blahopřeji k úspěchu!!!!!!!!!!! I když 5 kuřátek z 10 už je docela málo (50% úspěšnost), ale já si umím představit, jakou z nich má chovatel radost.
Já měla kuře s roztaženýma nožkama, svázala jsem mu je a kuře do druhého dne pěkně stálo. Dala jsem ho pod kvočnu a nožičky se zhoršily - asi jak na něm kvočna seděla. Nakonec se mu nožky zkřížily.
Manžel ho utratil asi po 9 dnech.
Ivanko, z toho si nic nedělejte, budou další kuřátka
Naše dostala nový bejvák
K tomu, že 5 kuřat z 10 vajec je málo: ano, je, jenže já jaksi s líhní nepočítala...vajíčka byla částečně od kamarádky z ledničky a částečně z náhodně nalezeného hnízda pod kurníkem - ležela na holé zemi v -5°C. Proto mi těch mých 5 kuřat připadá jako zázrak...líheň jsem koupila s tím, že husy zpravidla přijdou o vajíčka kvůli potkanům a že tedy budu část jejich vajec líhnout uměle a housátka podkládat. Slepičí vajíčka byl jaksi experiment navíc A děkuji za blahopřání, i když nebylo jen pro mě
lenkape
napsal(a):
Prosím o radu. U líhně v návodu je napsáno , že se mají vajíčka den před nasazením otočit vzhůru nohama (tj špičkou nahoru) . Děláte to taky při líhnutí? Nebo je to nějaká blbost?
Mě to přišlo taky jako úplná blbost, ale asi na tom něco bude, nechat je 24 hodin při pokojové teplotě. Sice je nezvyklé, že je v Rumunsku dávají před inkubací vzhůru nohama, ale taky to bude mít nějaký význam. Některé buňky při skladování jakoby odumřou, ale těmito postupy se dají zregenerovat.
Včera večer jsem zapla líheň. Teplota v místnosti 20,5°C. Po dvou hodinách se ustálila na teplotě 38°C na líhni. Dala jsem dovnitř na kolíbku sondu od digiteploměru a ukazovala 36°C. Po obalení líhně ručníkem ukazuje líheň 39°C a na kolíbce 37°C. Káblík sondy jsem původně chtěla protáhnout větrací dírkou , ale má větší průměr. Museli bychom moc zvětšit tu dírku. Tak jsme ji zkusili protáhnout mězi spodní části líhně a víkem. Kablík je jen 2mm široký a je úplně tenký , takže víko normálně dosedlo a nevšimla jsem si , že by nějak nesedělo. Nalila jsem asi 1,5 dl vody a ukazuje 66% vlhkosti. Celou noc jela a v místnosti byla v tu dobu postupně teplota od 20,5 - 19°C - 21 °c. Ráno jsem kontrolovala na teploměru rozptyl teplot a ukazovalo mi to pokles teploty o 0,2°C Je zatím prázdná , je mi jasné , že po naplnění vajíčky se teploty a vlhkost změní.
Takže dnes tam dám vajíčka a budu čekat co to udělá. Se přiznám , že jsem z toho nervozní , ale doufám , že se to vydaří a za 3 týdny budu mít taky kuřátka. Budu dávat asi něco kolem 40 vajíček. Většina od 2 letých slepic. Jen pár bude od jedné pomalu 4-leté ,snáší krásná veliká vajíčka (velikostně jako kačeny)a min.5x týdně. Její dcery už taková velká nesnáší- ty snáší normální.:) Ale zkusím , třeba z letošních kuřat některé bude po ní.
Ondrigo

XXX.XXX.137.109
Dobrý den, také jsem majitelkou makro líhně. Dnes bych chtěla do ní dát vejce, tak jsem ji ráno zapla a asi tak odpoledne naložím vejce. Prosím o radu ohledně led kontrolky. V návodu jsem se nedočetla zda má svítit nebo blikat. Mě totiž bliká a jsem z toho trochu nesvá.
Děkuji za odpovědi.
Ondrigo
napsal(a):
Dobrý den, také jsem majitelkou makro líhně. Dnes bych chtěla do ní dát vejce, tak jsem ji ráno zapla a asi tak odpoledne naložím vejce. Prosím o radu ohledně led kontrolky. V návodu jsem se nedočetla zda má svítit nebo blikat. Mě totiž bliká a jsem z toho trochu nesvá.
Děkuji za odpovědi.
Kontrolka má blikat a je dobře, že bliká
lenkape
napsal(a):
Včera večer jsem zapla líheň. Teplota v místnosti 20,5°C. Po dvou hodinách se ustálila na teplotě 38°C na líhni. Dala jsem dovnitř na kolíbku sondu od digiteploměru a ukazovala 36°C. Po obalení líhně ručníkem ukazuje líheň 39°C a na kolíbce 37°C. Káblík sondy jsem původně chtěla protáhnout větrací dírkou , ale má větší průměr. Museli bychom moc zvětšit tu dírku. Tak jsme ji zkusili protáhnout mězi spodní části líhně a víkem. Kablík je jen 2mm široký a je úplně tenký , takže víko normálně dosedlo a nevšimla jsem si , že by nějak nesedělo. Nalila jsem asi 1,5 dl vody a ukazuje 66% vlhkosti. Celou noc jela a v místnosti byla v tu dobu postupně teplota od 20,5 - 19°C - 21 °c. Ráno jsem kontrolovala na teploměru rozptyl teplot a ukazovalo mi to pokles teploty o 0,2°C Je zatím prázdná , je mi jasné , že po naplnění vajíčky se teploty a vlhkost změní.
Takže dnes tam dám vajíčka a budu čekat co to udělá. Se přiznám , že jsem z toho nervozní , ale doufám , že se to vydaří a za 3 týdny budu mít taky kuřátka. Budu dávat asi něco kolem 40 vajíček. Většina od 2 letých slepic. Jen pár bude od jedné pomalu 4-leté ,snáší krásná veliká vajíčka (velikostně jako kačeny)a min.5x týdně. Její dcery už taková velká nesnáší- ty snáší normální.:) Ale zkusím , třeba z letošních kuřat některé bude po ní.
Při prvním líhnutí v nové líhni je nervózní každý Ono tohle fórum vypadá divoce, ale pokud se drží teplota, koriguje se vlhkost a otáčí se vejce, měla by se kuřátka podařit
Já zpočátku měla 29 oplozených vajec, 9 vajec jsem přendala do jiné líhně a z 20ti oplozených vajec v IO 103 se mi vylíhlo 16 kuřat. 1 umřelo, ale výsledek je dobrý.
Vejde se velké vajíčko do kolíbky?
beginner
napsal(a):
Při prvním líhnutí v nové líhni je nervózní každý Ono tohle fórum vypadá divoce, ale pokud se drží teplota, koriguje se vlhkost a otáčí se vejce, měla by se kuřátka podařit
Já zpočátku měla 29 oplozených vajec, 9 vajec jsem přendala do jiné líhně a z 20ti oplozených vajec v IO 103 se mi vylíhlo 16 kuřat. 1 umřelo, ale výsledek je dobrý.
Vejde se velké vajíčko do kolíbky?
Jejda já ani netuším , doufám že se tam vejde. Tak v 17 hodin to budu vědět- to přijedu z práce domu :). Při tom všem koukání na teploměr a obkládání ručníkem mi vůbec nedošlo to vyzkoušet.
lenkape
napsal(a):
Jejda já ani netuším , doufám že se tam vejde. Tak v 17 hodin to budu vědět- to přijedu z práce domu :). Při tom všem koukání na teploměr a obkládání ručníkem mi vůbec nedošlo to vyzkoušet.
To jsem na Vás zvědavá, mně se velká slepičí vedle sebe nevešla a z úplně krajní řady mi vypadávala ven, nemohla jsem je tam mít. Mám také jednu slepici, která stále nese vejce přes 80g, ale vejce se mi do kolébky nevešlo. Přesněji - posadila jsem ho tam, ale pak nešlo otáčet, protože mu vadila řada kolébek před ním. Tak jsem do líhně nakonec tato vejce nedala.
Velká vejce se opravdu dávají do kolébky špatně. A to ani nemluvím o vajíčkách na okraji kolébky kde jsou úchyty jednotlivých řad. Tam se vejdou jen malinké. Naskládala jsem jich 48 a připadala jsem si jako při skládání puzzle. A to si myslím, že ty vajíčka nebyly až tak moc velké.
No a teď čekám až se mi ustálí teplota a vlhkost. Mám už dnes obracet?
ondrigo
napsal(a):
Velká vejce se opravdu dávají do kolébky špatně. A to ani nemluvím o vajíčkách na okraji kolébky kde jsou úchyty jednotlivých řad. Tam se vejdou jen malinké. Naskládala jsem jich 48 a připadala jsem si jako při skládání puzzle. A to si myslím, že ty vajíčka nebyly až tak moc velké.
No a teď čekám až se mi ustálí teplota a vlhkost. Mám už dnes obracet?
Můžete je obrátit už dnes, vejce se prohřejí z obou stran a teplota v líhni se ustálí rychleji.
lenkape
napsal(a):
Tak hlásím. Těch pár velikých mi tam vešlo , jen mají vedle sebe buď volno nebo malé vajíčko. Původně jsem ty malé neměla v úmyslu dávat, ale než nechat úplně volné místo jsem nechtěla. Tak aspoň je využité místo. Při otáčení se musí opatrně, ale jde to. Teď čekám jak se to ustálí s tepotou a vlhkostí. Na ty krajní se ty vajíčka teda strkají fakt blbě. Asi mají ti rumuni nějaká pidi vejce. Teď jdu studovat jak přesně udržovat teplotu a vlhkost.
Dobrý večer,tak mam za sebou měsíc a 2dny plný nových zážitků krásných a ted ke konci i bohužel nemilých.Moje celková bilance je 18 živých aktivních kuřátek s 51 vajec.Myslím že na začátku jsem doplatil na různou vekikost vajec cca 7ks jsem neměl kam umístit.Dalších asi 14ks vajec bylo prázdných(byly to převážne brojleři dohromady 27ks)dále jsem líhnul leng.krop.modr.3x8ks.Dnes a všera jsem musel utratit 5ks(neudrželi se na nohách)+4 plné se nevylíhnuli(zůstali natuklé)Vrtá mě hlavou 1)jak to bylo s těmi brojlery(násadová vejce,podmínky líhnutí)a 2)tech 5 vylíhnutých se stejným problémem.Myslím si žě líhen 103 v tom prsty nemá a určitě mě to po prvním nezdaru neodradí.Ještě jednou děkuji za rady a informace a mějte se
ondrigo
napsal(a):
takže 3 hodiny od uložení vajec do líhně mám teplotu 39 a vlhkost 71% . Asi jsem dala moc vody.
U IO 103 po naplnění nádržky "A" je vlhkost vždycky cca 70% bez ohledu na množství vody v nádržce "A". Po přečtení této zkušenosti, bych postupovala tak, že bych vlhkost neřešila, teprve až by nádržka byla prázdná a vlhkost cca 35%, dolila bych nádržku. Průměrná vlhkost by pak byla cca 53%, což odpovídá optimální doporučené vlhkosti. Takto bych to dělala do prvního prosvěcování (do 8.dne inkubace) Osmý den bych dala do nádržky "A" bublinku
Tak bych to teď dělala já (kdybych neměla dírky a neudržovala vlhkost zezhora).
O vlhkosti při inkubaci :
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&u=http://www.thepoultrygarden.com/phpbb/viewtopic.php%3Ff%3D72%26t%3D12412&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.thepoultrygarden.com/phpbb/viewtopic.php%253Ff%253D72%2526t%253D12412%26hl%3Dcs%26biw%3D1920%26bih%3D885&sa=X&ei=f-dOUaDyAamq4ATzrYHIBQ&sqi=2&ved=0CDEQ7gEwAA
ondrigo
napsal(a):
takže 3 hodiny od uložení vajec do líhně mám teplotu 39 a vlhkost 71% . Asi jsem dala moc vody.
Když jsem měla na tamagoči 39, bylo mezi vejci na kolébce 37,7 - 37,8°C. Trochu vyšší vlhkost na začátku nevadí. Na správnou hodnotu ji upravte bublinkovou fólií, jak popisuji na začátku mého líhnutí - v této diskuzi s datem 20. 2. a foto 24. 2. v 18.45, tak na to mrkněte.
starobrno - někde jsem četla na toto téma diskuzi. Výsledek byl takový, že se vlastně neví, z čeho problém s nožkami kuřata mají. Může to být krmením rodičovského hejna, nedostatkem nějakých látek, teplotní chybou při inkubaci..... Je zajímavé, že některá kuřata to mají a některá ne, přestože jsou vajíčka od jednoho hejna.
starobrno
napsal(a):
Dobrý večer,tak mam za sebou měsíc a 2dny plný nových zážitků krásných a ted ke konci i bohužel nemilých.Moje celková bilance je 18 živých aktivních kuřátek s 51 vajec.Myslím že na začátku jsem doplatil na různou vekikost vajec cca 7ks jsem neměl kam umístit.Dalších asi 14ks vajec bylo prázdných(byly to převážne brojleři dohromady 27ks)dále jsem líhnul leng.krop.modr.3x8ks.Dnes a všera jsem musel utratit 5ks(neudrželi se na nohách)+4 plné se nevylíhnuli(zůstali natuklé)Vrtá mě hlavou 1)jak to bylo s těmi brojlery(násadová vejce,podmínky líhnutí)a 2)tech 5 vylíhnutých se stejným problémem.Myslím si žě líhen 103 v tom prsty nemá a určitě mě to po prvním nezdaru neodradí.Ještě jednou děkuji za rady a informace a mějte se
Myslím, že na první líhnutí s úplně neznámou líhní, jsme byli všichni úspěšní. Přeci jen je to líheň, ve které není všude stejná teplota, ještě nevíme kam dát vejce různých plemen, jestli ke středu nebo k okraji, jak nejlépe držet vlhkost...je toho ještě dost na zkoušení.
Když sem budeme psát všichni zkušenosti, tak přijdeme na nejlepší nastavení dříve, než kdyby to zkoušel každý sám Přeji hodně radosti s osmnácti kuřátky
danurba
napsal(a):
Máme už desátý den nasazeno 50 vajec (bylo jich 51, ale jedno při prosvěcování nešťastně vyklouzlo z ruky) a z toho jen 4 čistá!! Tak uvidíme, snad se udělá tepleji, abych prcky mohla dát do odchovny ve stáji, tolik by se mi jich do kuchyně do krabice nevešlo.
Zdravím, jakou máte vlhkost a teplotu?
ondrigo
napsal(a):
Ke stejnému výsledku jsem se v noci ve 12 hodin dopracovala i já. Zvedla jsem jedno vajíčko a dírou prostrčila 2 kousky bublinkové folie. Kleslo to na 66 % vlhkosti. U vajíček bylo v tu dobu 37,5. Ráno když jsem vstala bylo u vajíček 38°C. Máme líheň v ložnici (v obýváku máme návštěvu -přijeli mi na velikonoce rodiče), tak myslím , že jsme s manželem svou přítomností zvedli teplotu v místnosti. Při odchodu do práce tam bylo zase 37,5. A ta vlhkost je kolem těch 66%. Nejspíše bude klesat s ubývajícím množstvím vody v nádržce. Chci se zeptat, nevadí to kolísání teploty 37,5 -38°C. Nemám jinou možnost ji dát jinam. Na chodbě je zima a v kuchyni taky. V koupelně není místo. Maminku jsem zaúkolovala -bude teď týden obracet vajíčka po dobu, když jsem v práci.
lenkape
napsal(a):
Ke stejnému výsledku jsem se v noci ve 12 hodin dopracovala i já. Zvedla jsem jedno vajíčko a dírou prostrčila 2 kousky bublinkové folie. Kleslo to na 66 % vlhkosti. U vajíček bylo v tu dobu 37,5. Ráno když jsem vstala bylo u vajíček 38°C. Máme líheň v ložnici (v obýváku máme návštěvu -přijeli mi na velikonoce rodiče), tak myslím , že jsme s manželem svou přítomností zvedli teplotu v místnosti. Při odchodu do práce tam bylo zase 37,5. A ta vlhkost je kolem těch 66%. Nejspíše bude klesat s ubývajícím množstvím vody v nádržce. Chci se zeptat, nevadí to kolísání teploty 37,5 -38°C. Nemám jinou možnost ji dát jinam. Na chodbě je zima a v kuchyni taky. V koupelně není místo. Maminku jsem zaúkolovala -bude teď týden obracet vajíčka po dobu, když jsem v práci.
Kolísání mezi 37.5-38°C nevadí jen je lepší prvních 7-8 dnů teplotu držet u té vyšší hodnoty. Od 8. dne zárodky hřejí samy a kolísání mezi 37.5-38°C je optimální.
Mám líheň také v ložnici, 10 vajec 14 dnů a 17 vajec 13 dnů. Teplota mi kolísá stejně jako vám. Vlhkost tentokrát držím nízkou, kolem 40-45%, ale občas mi ujede ruka tak vyskočí na 70% ( i kousek zastrčené mokré tkaničky během chvilky takhle zvedně vlhkost) , ale pak jí nechám klesnout na nějakých 38%. Většinu času mám cca 44%. Uvidím na konci, jestli bude mít nižší vlhkost do 18.dne vliv na klubání. Od 18.dne ji chci zvýšit na 65-70%
Jak často budete obracet vajíčka?
Vajíčka jsou sezbírána za posledních 5 dnů. Takže to vidím na první 3 dny přes den co 4-5 hodin a večer poslední v 23 hod. a ráno když vstanu v 5hodin. Od 3 dne co 3 hodiny s stejnou přestávkou v noci (23-5). Může to tak být? A prosím ještě otázka. Chlazení vajec -stačí 2 x denně na 10 minut sundat poklop z líhně? A chladí se od 8 dne?
lenkape
napsal(a):
Vajíčka jsou sezbírána za posledních 5 dnů. Takže to vidím na první 3 dny přes den co 4-5 hodin a večer poslední v 23 hod. a ráno když vstanu v 5hodin. Od 3 dne co 3 hodiny s stejnou přestávkou v noci (23-5). Může to tak být? A prosím ještě otázka. Chlazení vajec -stačí 2 x denně na 10 minut sundat poklop z líhně? A chladí se od 8 dne?
Jestli chcete chladit, tak spíš až od 10. dne. Já nechladím, protože mi přijde, že teplota v IO je tak akorát a není co ochlazovat. Zatepleno nemám, teplota mi v noci jede níž k 37.4-37.5°C, tak to mají prckové místo chlazení
Chladit se má na teplotu očního víčka, tak kdyby měl někdo infra teploměr a změřil kolik má víčko teplotu, byl by to docela zajímavý údaj
ondrigo
napsal(a):
Já jsem z těch teplot na větvi. Na tamagoči je 39.4 a u vajíček 37.5 až 38. Je to správně? Líhnu druhý den.
V naprostém pořádku. Čidlo teploty je blízko topného kabelu, proto ukazuje 39°C, ale na vejcích je správná teplota 37,5 - 38°C. Máte dvě možnosti: 1) Nebudete nic dělat a když bude tamagoči ukazovat 39°C, víte, že je to v pořádku, protože to tak je nastavené z výroby (tak to mám já a teplotu na vejcích jsem kontrolovala rtuťovým lékařským teploměrem)
2) Hnete s čidlem teploty a posunete si ho až k vejcím. Pak Vám bude tamagoči ukazovat skutečnou teplotu na vejcích a nebude Vás mást teplota 39° C (tak to má beginner)
Líheň už tady odzkoušela spousta lidí a vše je OK. Zatím se líhlo všem.
beginner
napsal(a):
Jestli chcete chladit, tak spíš až od 10. dne. Já nechladím, protože mi přijde, že teplota v IO je tak akorát a není co ochlazovat. Zatepleno nemám, teplota mi v noci jede níž k 37.4-37.5°C, tak to mají prckové místo chlazení
Chladit se má na teplotu očního víčka, tak kdyby měl někdo infra teploměr a změřil kolik má víčko teplotu, byl by to docela zajímavý údaj
Někde jsem vyčetl, asi ve starším chovateli, že zkoušeli líhnutí slepic s chlazením i bez chlazeni a nezaznamenali žádný rozdíl a došli k výsledku že u slepic není nutné, ja liheň od 10 dne 2x denně na chvilku otevřu kvůli výměně vzduchu.
marvon
napsal(a):
Někde jsem vyčetl, asi ve starším chovateli, že zkoušeli líhnutí slepic s chlazením i bez chlazeni a nezaznamenali žádný rozdíl a došli k výsledku že u slepic není nutné, ja liheň od 10 dne 2x denně na chvilku otevřu kvůli výměně vzduchu.
Ano, kvůli výměně vzduchu to má smysl
lenkape
napsal(a):
Moc děkuji za rady. Chladit tedy nebudu . Jen po prvním týdnu 2x denně zvednu poklop vyvětram a zase hned přiklopím , aby se zlatíčka nenachladily. Teplotu mám stabilní 37,5 -38°C v závislosti na teplotě v místnosti. Dneska už mi klesla vlhkost pod 50%. Tak jsem tam trošku dolila.
Při zvednutí a větrání můžete vejce přemisťovat, můžete je i mírně natáčet ať se nekolíbají stále v jedné poloze. Myslím, že zárodkům dělá dobře, když cítí tu péči Než sáhnu do líhně, vždycky si vydesinfikuji ruce
beginner
napsal(a):
Při zvednutí a větrání můžete vejce přemisťovat, můžete je i mírně natáčet ať se nekolíbají stále v jedné poloze. Myslím, že zárodkům dělá dobře, když cítí tu péči Než sáhnu do líhně, vždycky si vydesinfikuji ruce
Všeho moc škodí nandat vejce, otáčet a za 21 dní vyndat kuřátka, jak jednoduché
ondrigo
napsal(a):
Teplota se tak nějak ustálila na 39.5 ˇC na tamagoči a vlhkost 63%, ale mám zatepleno. Okolní teplota byla jen 20ˇC. Obracím 3x za den. Jen mi pořád vypadává jedno vejce na okraji jinak zatím v pohodě.
Nechci ostatním do líhnutí moc kecat, ale když najdu radu, podloženou radu studiemi a srovnáními, tak jí sem dávám. Obracejte-naklánějte od 3.do 8. dne co nejčastěji. Častým otáčením od 3. do 8. dne docílíte co největší rozprostření cév po skořápce a tím dostatečné zásobování zárodku po dobu inkubace.
Píši co nejčastěji, protože ani nechtějte vědět při jakém počtu naklánění bylo dosaženo nejlepších výsledků Já se snažím a mohu říct, že cévky jsou skoro jako u Rendy, který otáčí automaticky ("jenom", protože ten nejlepší počet od 3.do 8.dne je daleko vyšší
) každou hodinu
Je dobré, třeba při dolití vody, vejce trochu otočit, ať se nenaklání jen ve dvou směrech.
Od 8. dne otáčení ztrácí pozvolna význam a můžete opět přejít na ráno, v poledne a večer.
Eva
beginner
napsal(a):
Rendo, co to máte za krasavce?
No trosku uz vyrostl no preci faverolka
ondrigo
napsal(a):
Teplota se tak nějak ustálila na 39.5 ˇC na tamagoči a vlhkost 63%, ale mám zatepleno. Okolní teplota byla jen 20ˇC. Obracím 3x za den. Jen mi pořád vypadává jedno vejce na okraji jinak zatím v pohodě.
Já bych si na Vašem místě přeměřila teplotu mezi vejci na kolíbce. Při teplotě 39,5°C na tamagoči si myslím, že na kolébce bude trochu přes 38°C a to už je horní hranice. Zateplení bych trochu uvolnila, aby se na vejcích drželo cca 37,7°C. Jinak dobrý.
Chci se zeptat, kdybych těm našim makrátkům udělala zateplenou boudu s malým průchodem ven, dovnitř strčili infralampu a dali je ven, před boudou bychom udělali malý výběh, cca 1x2m, zvládla by to kuřátka venku? Uměla by se zahřát pod lampou a jít ven jen když bude tepleji? Zatím jsou v bedně v ložnici, ale už jim začíná být zase malá. Navíc se naučila trošku poletovat a už jsem je 2x načapala sedět na kraji bedny. Ještě pár dní a budu je mít v posteli. Teď jim jsou 3 týdny.
Já tak měla loni na podzim kuřata a věděli kam za teplem.Vetší dřevěná bedna,ve které jsem je nechala asi 2 dny zavřené a pak jsem jim pootebřela tak aby dovnitř moc netáhlo.....Prospívali dobře.Jen je třeba vyzkoušet bez kuřat,kolik to ta lampa vyhřeje a aby se do tepla vešly všechny kuřata.
javurka
napsal(a):
Chci se zeptat, kdybych těm našim makrátkům udělala zateplenou boudu s malým průchodem ven, dovnitř strčili infralampu a dali je ven, před boudou bychom udělali malý výběh, cca 1x2m, zvládla by to kuřátka venku? Uměla by se zahřát pod lampou a jít ven jen když bude tepleji? Zatím jsou v bedně v ložnici, ale už jim začíná být zase malá. Navíc se naučila trošku poletovat a už jsem je 2x načapala sedět na kraji bedny. Ještě pár dní a budu je mít v posteli. Teď jim jsou 3 týdny.
Myslím, že ano, ale pod zdrojem tepla by muselo být přes 20°C a taky nesnáší průvan nebo vítr. Také nemám zkušenosti a teprve zkouším co jde a co ne
I když se mi jich vylíhlo málo, tak jsou krááásnééé a mám z nich ohromnou radost Maransky
ondrigo
napsal(a):
Při teplotě 39,4 ´C na tamagoči mám na vejcích teplotu 37,5, při zateplení. Pořád mám takový pocit, že je to málo.
Teplota 37.5°C uprostřed vajec je dostatečná, ale nad vejci je to málo, zvlášť v prvním týdnu inkubace. Zkuste přidat izolaci pod líheň, ta je hodně důležitá, protože zabraňuje nadměrnému rozdílu mezi teplotou nad vejcem a pod vejcem. Nebo druhá rada, která by mohla pomoc (je na vašem uvážení). Vemte háček, zvedněte víko a háčkem trochu oddalte topný kabel před šedým čidlem K22 od něj. Někdy je topný kabel v tom místě prohnutý k čidlu a může být příčinou nízké teploty. Jde oddálit o pár milimetrů. Jen nenásilným tahem vyrovnat topný kabel. Když za to nebudete rvát, nic tím nemůžete zkazit, nebojte.
Zítra budu mít vejce od Rendy už 18 dnů v líhni Izolaci zpod líhně jsem musela odstranit 15. den, protože vejce už pěkně topí. Jinak je líheň bez izolace. Za 17 dnů jsem jí otevřela 3x. Neochlazuji, protože stačí na delší dobu otevřít okno a teplota v líhni mírně klesne. Snažím se držet teplotu 37.8°C, ale tamagoči skáče mezi 37.6-38.3°C. Vejce jsem 15.den přemístila ke středu, kde je chladněji. Vejce už otáčím jenom ráno, v poledne a večer, koukám na displej, dolévám vodu do kalíšku, pohybem a délkou tkaničky reguluji vlhkost skoro na % přesně
Moje vajíčka v líhni mají první týden za sebou. Snažím se je otáčet asi co 1 hodinu s mojí přestávkou na spaní. Když jsem v práci otáčí mamka. Je u nás na návštěvě. Netrpělivě čekám na dnešní večer - je to 8 den a tak zkusím prosvítit. Jsem zvědavá kolik je jich oplodněných. Manžel už dodělává odchovnu, tak bydlet budou mít kde.
Tak jsme milášky prosvítili. Většina vypadá , že tam něco je. Ty veliké co jsem doufala , že by mohly podědit po mamince schopnost snášet veliká vajíčka , tak ty vypadají čisté. Je mi to , ale divné. Několikrát jsem viděla kohouta jak ji pojímá. No necháváme je dál v líhni ještě pár dní a uvidíme.
venziva
napsal(a):
Kde jste kdo? Jak se Vám líhne???
Javurko, co kachny?
Právě že zatím vypadá všechno v pohodě. Teplota drží, vlhkost také. Nechladím, jen při otáčení a to se snažím udělat co nejrychleji. Obden doleji skleničku vody. Zítra přestávám otáčet, snížím sítko na původní úroveň a už budu jen čekat Občas do nějakého vajíčka ze zvědavosti juknu a zatím se to uvnitř hýbe.
ondrigo
napsal(a):
Moje vajíčka mají za sebou 9 dní, tak asi zítra je prosvítím. Jinak hlídám teplotu, vlhkost a otáčím asi 5x denně. Pročítám diskusi a čekám jestli se mi něco vylíhne. Nevím jak poznám, že ve vajíčku je kuřátko. Poradíte mi, prosím?
Tady jsou obrázky :
http://www.the-chicken-chick.com/2012/03/chicken-embryo-development-views-from.html
Už nám to doma od Rendy zase píská 4 kuřátka venku, 1 naklubané a zbytek teprve uvidíme.
Udržovala jsem nízkou vlhkost kolem 40-45% , někdy mi spadla i na 32%, asi 2x v průběhu inkubace šla vlhkost na cca 60%. 18. den jsem vejce přeložila na mřížku a udržovala vlhkost 65%, v noci jsem vlhkost neuhlídala, voda z nádržky zmizela a když jsem se probudila byla vlhkost 32%, zvedla jsem jí zpět na 65%. Přijde mi, že první kuřata se vylíhla nejlépe a nejrychleji. Byla sice mokrá, nevím jak bych to popsala, jen mokrá, ne promočená, blanka se na ně nelepila a kuřata oschla rychle. Jak jsou kuřata mokrá, vlhkost stoupla až na 74-80%.
Teď se po delším klubání vylouplo 5. kuře a to už je trochu víc mokré než ta předchozí.
Když se kuřata naklubala, bylo vidět, že mají mezi tělem a skořápkou malou mezeru.
Při minulém líhnutí s větší vlhkostí byla kuřata ve vejcích hodně mokrá a stísněná.
Vůbec nerosím a docela bych uvítala kdyby vlhkost klesla zpátky na 65%, kuřata oschla a mohla bych je vyndat, protože s ostatními vejci hrají fotbálek
Ivo, je to poróóód!!! Teď je to těžký. Nevím čím to je, že začátek klubání je dobrý (65% vlhkost), naklube se jedno kuře za druhým a za chvíli jsou venku. Pak nastane pauza. Vlhkost cca 74%. Naklubalo se mi jedno kuře a už to nešlo. Skoro celý den poslouchám jeho zoufalé pípání. Před pár minutami se vyloup, tak zase poslouchám zoufalé pípání a zvuky jak se plácá po líhni. Jsem zralá na panáka Zatím mám 6 kuřátek z deseti vajec od Rendy
Myslím, že lepší bylo, když jsem minule občas vejce prohazovala z okrajů líhně ke středu líhně.
Máte pravdu, to zas bude drama . Buď já nebo kachňata neumíme počítat. Je to 24. den, teď jsem šla snížit mřížku na výšku pro dolíhnutí a skončit s otáčením. Rovnou jsem je naposledy prosvítila a co nevidím. 5 je už naklubaných, třičtvrtiny mají zobáčky ve vzduchové komůrce, komůrky jsou velké a zešikmené. U zbytku je vidět, jak se opírají o blanku a zkouší ji prorazit. 3 se nehýbou, z toho jedno zabírá jen půlku vejce. Je to možné takto brzo? Mám očekávat nějakou pohromu? Co myslíte? Sice v návodu píší, že vlhkost zvýšit až 26. den, ale když jsou naklubané, tak jsem ji zvýšila už teď. Takže mám vodu v A i B dle návodu. Není to chyba? A ještě prosím radu, jedno z těch naklubaných má dírku mimo komůrku, cca 3 mm pod ní. Neudusí se? Nemůžu se dočkat rána a to musím do práce už v sedm
javurka
napsal(a):
Máte pravdu, to zas bude drama . Buď já nebo kachňata neumíme počítat. Je to 24. den, teď jsem šla snížit mřížku na výšku pro dolíhnutí a skončit s otáčením. Rovnou jsem je naposledy prosvítila a co nevidím. 5 je už naklubaných, třičtvrtiny mají zobáčky ve vzduchové komůrce, komůrky jsou velké a zešikmené. U zbytku je vidět, jak se opírají o blanku a zkouší ji prorazit. 3 se nehýbou, z toho jedno zabírá jen půlku vejce. Je to možné takto brzo? Mám očekávat nějakou pohromu? Co myslíte? Sice v návodu píší, že vlhkost zvýšit až 26. den, ale když jsou naklubané, tak jsem ji zvýšila už teď. Takže mám vodu v A i B dle návodu. Není to chyba? A ještě prosím radu, jedno z těch naklubaných má dírku mimo komůrku, cca 3 mm pod ní. Neudusí se? Nemůžu se dočkat rána a to musím do práce už v sedm
Javurko, to vypadá slibně Myslím, že zvýšení vlhkosti není chyba, vždycky je důležitější co se děje ve vejci, než to co je napsané na papíře. Přeji dobrou noc a těším se na další zprávy
Tak mám taky tuto líheň.Snížila jsem teplotní čidlo po vzoru p. Beginner,takže teplota by měla být OK(i když pocitově mi vajíčka chladnější oproti Cleu při stejné teplotě na ukazateli) Trápí mě ale vlhkoměr.Ukazuje při prostřední nádržce 80-90%....tak jsem zakryla hladinu a stáhla to na 60%.Ale nedalo mi to a koupila jsem si obyčejný mechanický vlhkoměr a ten mi ukázal 40%.Tak jsem hladinu opět odkryla až mechanický vylezl na 60-70%.Ale nejraději bych,kdyby mi ukazoval správně i vestavěný vlhkoměr.....lze toho nějak dosáhnout?Nebo už mi stále bude ukazovat o těch cca 20% víc?
ondrigo
napsal(a):
Děkuji za obrázky. Včera jsem při dolévání vody nechtě naťukla jedno vejce. Tak jsem ho rozbila kočce do mističky a něco takového jako na obrázcích tam bylo. Ale podle srovnání to bylo tak na úrovni 6. dne. Může to být vyšší vlhkostí v líhni nebo nižší teplotou?
Může to být nižší teplotou nebo to může být tím, že vejce jsou jiného stáří a "nastartovala se nestejnoměrně". Z toho důvodu se právě dělá předehřev vajec, kdy se vejce nechávají při pokojové teplotě 24 hodin a pak se teprve vloží do vyhřáté líhně. Tím se proces inkubace "nastartuje" a po vložení do líhně a zahřátí na 37.8°C se zárodky vyvíjejí o něco stejnoměrněji než, když se tento proces neudělá.
Protože okraj líhně je teplejší a střed chladnější (podle obrázku, který je někde nahoře v diskuzi) je lepší vejce alespoň 1x za 6 dnů přemístit ze středu k okraji.
Vlhkostí by to nemělo být. Pokud jsou zárodky různě velké, nic dramatického se neděje, pouze se kuřata budou líhnout v delším časovém rozmezí
radulkav
napsal(a):
Tak mám taky tuto líheň.Snížila jsem teplotní čidlo po vzoru p. Beginner,takže teplota by měla být OK(i když pocitově mi vajíčka chladnější oproti Cleu při stejné teplotě na ukazateli) Trápí mě ale vlhkoměr.Ukazuje při prostřední nádržce 80-90%....tak jsem zakryla hladinu a stáhla to na 60%.Ale nedalo mi to a koupila jsem si obyčejný mechanický vlhkoměr a ten mi ukázal 40%.Tak jsem hladinu opět odkryla až mechanický vylezl na 60-70%.Ale nejraději bych,kdyby mi ukazoval správně i vestavěný vlhkoměr.....lze toho nějak dosáhnout?Nebo už mi stále bude ukazovat o těch cca 20% víc?
Mám teploměr a vlhkoměr (foto je někde nahoře ve fóru) a dělala jsem srovnání jak měří v Rcom a v IO. V Rcom se liší o 2-3% s displejem líhně Rcom a s displejem v IO 103 o 1-2%. Z toho usuzuji, že ukazatel vlhkosti na IO 103 ukazuje +- správně
beginner=začátečník, ale jinak jsem Eva
radulkav
napsal(a):
S vyšší vlhkostí nás mělo problém víc, ALE: dneska si myslím, že líheň je v podstatě dobře nastavená z výroby. Určitě ji mají odzkoušenou, protože se celkem dobře líhne všem. V návodu doporučují vlhkost u slepic na 60% na začátku líhnutí. Držte se návodu na TUTO líheň. Já vím, je to znervózňující, když tady každý píše, jak by to mělo být a že je to moc,...... Já jsem po zakrytí hladiny měla 60% po celé líhnutí a ke konci kolem 70%. Kromě dvou kuřat jsem vylíhla všechno. Jedno nevylíhlé se přestalo vyvíjet hned na začátku, tak to vlhkost určitě neovlivnila a jedno kuře se nevyklubalo (kdoví proč). Možná, kdybych přidala mechanický teploměr a dělala s vejci podle něj hokusy pokusy, dopadla bych s líhnutím hůř. Naštěstí jsem vlhkost nepřeměřovala.
Na Vašich vlhkoměrech je hodně velký rozdíl, řekla bych, že při takové odchylce jeden nebude kvalitní. A možná je to zrovna ten mechanický. Tamagoči skoro všem ukazoval vyšší vlhkost a dobře to dopadlo.
Díky zkušenosti z mého prvního líhnutí bych udržovala na tamagoči 60% a byla bych v klidu. Ale je to na Vás. Držím palce při líhnutí a určitě napište, jestli to budete ještě nějak řešit a hlavně, jak dopadlo líhnutí.
Souhlasím s venzivou, že líheň není potřeba nějak zvlášť upravovat. Koupila jsem si ještě druhou, u té nemám ani problém s teplotou jako u té první Moje úpravy považuji jen za drobné zlepšení. Ani u vlhkosti nevidím velký problém, jen si myslím, že je lepší nechat v průběhu inkubace střední nádržku vyschnout a pak teprve dolít vodu, aby vlhkost nebyla celých 18 dnů kolem 70%.
Teď jsem inkubovala s nízkou vlhkostí. Vlhkost jsem si nezapisovala, ale průměr bych viděla někde mezi 40-50%. 18. den jsem vlhkost zvýšila na 65% ( obě vlhkosti z návodu k líhni Rcom).
Jak se vyklubalo první kuře vlhkost stoupla od kuřete 74-76%. Jinak nemám v líhni žádnou vodu ani nezvlhčuji tkaničkou, prostě nic. Když vlhkost začne klesat, tak se vyklube další kuře a zase stoupne.
Dnes se mi klubou kuřata z vajíček od mamky. Musím říct, že to chce obrovskou trpělivost, což je dost těžké, když mám líheň v pokoji kde bydlíme. První kuře se mi proklovlo včera ve 23:30 a vyklubalo se až dnes kolem patnácté hodiny odpoledne. Mezitím ho pár dalších předběhlo. Některá vejce nejsou naklovlá vůbec. Jsou to vejce od dvou hybridek, která mamka sbírala bůhví jak dlouho, tak dělám pokusy Hlavně se tím neřiďte a jeďte si podle svého, je to pouhá informace a zkouška
Trochu mi lezou po ostatních
beginner
napsal(a):
Prťouskové od Rendy a mezi nima Vlaška, jestli se nepletu
No konečněěěěě! Paráda!!!! Už ať je jaro, ať si mohu také něco nasadit do líhně. Mám slíbené araukany, tak je zkusím. Jejich vajíčka jsem viděla zatím jen na fotce. Nesháněla jsem je, ale známí mi je nabídli, tak to zkusím.
Začínám z toho být nervózní. Vejce, co byla naklubaná včera večer, jsou na tom stále stejně. Tzn. že mají v jednom místě jen naťuklou skořápku, ani blanku zatím neprotrhla. Jediná změna je, že jsou naťuklá i další vajíčka. 3 jsou naťuklá na užším konci vejce. Naplnila jsem obě nádržky, ale vlhkost mi nejde přes 78 %. V návodu píší 80-85%. Jestli se neklubou kvůli nízké vlhkosti nebo začala moc brzo a půjde to pomalu?
javurka
napsal(a):
Začínám z toho být nervózní. Vejce, co byla naklubaná včera večer, jsou na tom stále stejně. Tzn. že mají v jednom místě jen naťuklou skořápku, ani blanku zatím neprotrhla. Jediná změna je, že jsou naťuklá i další vajíčka. 3 jsou naťuklá na užším konci vejce. Naplnila jsem obě nádržky, ale vlhkost mi nejde přes 78 %. V návodu píší 80-85%. Jestli se neklubou kvůli nízké vlhkosti nebo začala moc brzo a půjde to pomalu?
Javurko, třeba vás to uklidní, píší tam, že po proražení skořápky až jeden den odpočívají
http://www.indickybezec.com/vse-o-chovu/rozmnozovani/v-lihni/
beginner
napsal(a):
Javurko, třeba vás to uklidní, píší tam, že po proražení skořápky až jeden den odpočívají
http://www.indickybezec.com/vse-o-chovu/rozmnozovani/v-lihni/
Děkuji za článek, píší tam 24 hod. a pak jim pomoct. Před chvílí se jedno vylíhlo, ale není to z těch naklubaných ze čtvrtka. V návodu k líhni píší, že u kachen začíná klubání 24-25. den. Začátek líhnutí 26. den, hromadné líhnutí 26.-27. den a konec líhnutí 28. den. Což zase docela odpovídá, protože první se naklubala 24. den, zbytek včera, tj. 25. den. A dnes (26. den) se první vylíhlo. NEchám to být, do líhně se půjdu podívat až večer.
javurka
napsal(a):
Už se to líhne Kačenky šikovné, zatím jedou přesně podle návodu. 26,den - začátek líhnutí - máme jich venku zatím 6. 27. den hromadné líhnutí - to asi klapne, skoro všechna jsou poměrně hodně naklubaná. Jen škoda, že zítra ráno musím odjet. Přijdu o finále
co je to za kachny,že se líhnou 26 den??
Javurko, hořím nedočkavostí a čekám příspěvek, jak to Vaše líhnutí dnes pokračovalo????
Jo a ještě jedna otázka - co kuře ze zabité slepice, už poznáte, zda je to kohout nebo slepička? Moc bych vám přála, aby to byla vytoužená slepice. Vložte sem fotku.
Mně včera začala snášet hedvábnička, chtěla bych za 14 dní zapnout líheň.
venziva
napsal(a):
Javurko, hořím nedočkavostí a čekám příspěvek, jak to Vaše líhnutí dnes pokračovalo????
Jo a ještě jedna otázka - co kuře ze zabité slepice, už poznáte, zda je to kohout nebo slepička? Moc bych vám přála, aby to byla vytoužená slepice. Vložte sem fotku.
Mně včera začala snášet hedvábnička, chtěla bych za 14 dní zapnout líheň.
Líhnutí úžasné . Přišla jsem večer domů a v líhni 16 kachňat. Něco se ještě vylíhlo teď v noci a v líhni zbývá 6 vajec. 5 je naklubaných a jedno zatím nic, ale hýbe se. Kachňata se líhla rychle a zcela sama. Nic jsem nemusela řešit. Bylo to o hodně lepší, než kuřátka - makrátka. Jela jsem přesně podle návodu, jen teď ty poslední 2 dny jsem navíc rosila, abych zvedla vlhkost na návodových 80-85 %. Stejně se mi povedlo max 82 %. Celková bilance je 41 vajec v líhni, 4 vyřazená jako neoplodněná, 3 uhynula ve vajíčku, 6 je ještě v líhni a 28 jich pobíhá po krabici
. Maximální spokojenost
Tak jsem si všechno zde o inkubci přečetla a hlava jako v úlu.
Koupila jsem si jednu a za pár dní druhou. Manžel upravil teplotu (dá se seřídit - mám červenou a zelenou - jeden červík nahoře a druhý na boku) a je zajímavé, že tepelné čidlo bylo u každého jinde nastavené. Takže manžel upravil a teplotu jsme zvýšili tak aby odpovídala protože nastavená u každého ukazovala jinak. Seřízeno a šup vajíčka - z 51 ks se vylíhlo 50ks (1 neoplodněno) Paráda a supr druhý se bude každým dnem líhnout.
Měla jsem ze začátku docela strach. Přece jenom jsem byla zvyklá na tu co mi manžel udělal a líhne na 100% a člověk jí má v malíku. Ale za tu cenu to předčilo mé očekávání.
Děkuji člověku co se zde o ní zmínil. Odlihla jsem : křepelky,hedvábničky,paduánky,holokrčky, faverolky a za chvíli budu líhnout vousáče a aurakauny a z kamarádkou chceme zkusit krocany a husičky,kachničky.
Chtěla jsem se zeptat zdali někdo nemá zakrslé hedvábničky, paduánky kadeřavé, aurakánky, holokrčky, faverolky - nová krev. jsem z Ostravy, děkuji.
A kuřátku ze zabité slepice se také daří . Už je to pěkně velké kuře. Jen nepoznám, o koho se jedná. Když to porovnám s některými jinými kuřaty, přijde mi jako slepička. Ale je nejmenší, tak možná jen ještě není tak vyvinuté. Na téhle fotce mi připadá, že zase hřebínek trošku má.
oskar222
napsal(a):
no když jsem to dnes poprvé viděl tak jsem si říkal, žýe to musím hned tady zveřejnit - doufám, že časem nebudu vrčet, že jsem ji nekoupil za ty peníze, ale Brinsea mi slouží, i když je jen na 24vajec. I tak se těším, že někdo nám to tady předvede
Oskare222 už litujete, že jste si líheň nekoupil?
venziva
napsal(a):
No oproti kámošovi má hřebínek malý, Aspiruje to na slepičku. Ta líhnivost u kačenek je ohromující. Zkrátka ta líheň byl dobrý kup. Budete teď ještě líhnout kuřata? Ptám se proto, jestli dopadne kafíčko u Rendy.
Ty kačky mě opravdu mile překvapily. Když k tomu připočtu, jak se k vajíčkám chovají, celé od bahna, snášejí brzy ráno, takže kolikrát byla vajíčka úplně ledová, někdy jsem se k nim dostala až odpoledne, slepičí už byla od mrazu prasklá a kachní pořád v poho Ale na kachnu nemám, loni vyseděla z 18 vajec 16 kachňat a všechna dovedla do dospělosti. S kafíčkem u Rendy počítám, můžeme začít plánovat
tanna
napsal(a):
Tak jsem si všechno zde o inkubci přečetla a hlava jako v úlu.
Koupila jsem si jednu a za pár dní druhou. Manžel upravil teplotu (dá se seřídit - mám červenou a zelenou - jeden červík nahoře a druhý na boku) a je zajímavé, že tepelné čidlo bylo u každého jinde nastavené. Takže manžel upravil a teplotu jsme zvýšili tak aby odpovídala protože nastavená u každého ukazovala jinak. Seřízeno a šup vajíčka - z 51 ks se vylíhlo 50ks (1 neoplodněno) Paráda a supr druhý se bude každým dnem líhnout.
Měla jsem ze začátku docela strach. Přece jenom jsem byla zvyklá na tu co mi manžel udělal a líhne na 100% a člověk jí má v malíku. Ale za tu cenu to předčilo mé očekávání.
Děkuji člověku co se zde o ní zmínil. Odlihla jsem : křepelky,hedvábničky,paduánky,holokrčky, faverolky a za chvíli budu líhnout vousáče a aurakauny a z kamarádkou chceme zkusit krocany a husičky,kachničky.
Chtěla jsem se zeptat zdali někdo nemá zakrslé hedvábničky, paduánky kadeřavé, aurakánky, holokrčky, faverolky - nová krev. jsem z Ostravy, děkuji.
Prosím a bylo by možné to seřízení teploty lépe popsat popř. nafotit?Já jsem nikde nic nenašla......
radulkav
napsal(a):
Prosím jak je to tedy s tou výměnou vzduchu?Přidělávali jste všichni otvory ve víku?Popř kolik a jak velké....A ovlivnilo vám to teplotu a vlhkost?
Já díry ve víku nedělala, myslím si, že se tím rozhodí tovární nastavení. Mně tajně (abych nevěděla) manžel trošku zvětšil ty spodní větrací dirky. Přiznal se k tomu až po úspěšném líhnutí. Po polovině líhnutí jsem vyndavala ještě páčku, kterou se vajíčka otáčí, je tam docela velký otvor. Nikdo jiný než beginner tady o dírách ve víku nepsal.
radulkav
napsal(a):
Prosím jak je to tedy s tou výměnou vzduchu?Přidělávali jste všichni otvory ve víku?Popř kolik a jak velké....A ovlivnilo vám to teplotu a vlhkost?
Myslím, že otvory jsem dělala jenom já. Dělala jsem je pro můj lepší pocit, že je v líhni dostatek vzduchu. Díry jsou 4 o něco menší než 4 výlisky co jsou na víku. Otvory mám zpočátku přelepené a pak je postupně otevírám. Nová líheň od tohoto výrobce již má díry ve víku standardně. Co jsem se dívala na Biosky a jiné líhně...všechny mají otvory....takže si myslím, že u IO být nemusí, ale když jsou, nic se neděje a nic se tím nepokazí.
Myslím, že teplotu a vlhkost mi nějak zvlášť neovlivňují, ze začátku je mám zavřené a pak už vejce "topí", tak jsem ráda, že otvory mám.
Jiný červík než na trimru jsem nenašla. Podle popisu je trimr součástka, která není na častou mechanickou manipulaci dělaná a může se zničit. Myslím, že se s ním nastavuje odpor, ten nastaví výrobce a pak není přístupný pro uživatele. Napřed jsem po příspěvku tanny zajásala, že je možnost regulace, ale otáčení červíkem raději přenechám zkušeným elektro mechanikům.
Těm, kterým se s touto líhní nedaří a nic s ní zatím nedělali, doporučuji na prvních 9 dnů líheň zateplit a jak vejce začínají hřát postupně sundat zateplení.
Každý den nebo obden přemístit vejce z chladnějšího středu k okraji. Dolít střední nádržku teprve až vyschne. Od 18.dne držet vlhkost nad 65% ....a u klubání být hóódně trpělivý(á).
Kdo je šikovný nebo má šikovného chlapa, tak si může spustit kabílek s teplotním čidlem zhruba na úroveň kolíbky (ne v průběhu líhnutí), protože je fajn, když tamagoči ukazuje teplotu u vajec. Dá se i malinko oddálit součástka K22 od topného kabelu a tím docílit, že líheň topí víc, ale má to jednu nevýhodu, že líheň topí víc i v době, kdy už bych chtěla, aby topila méně a během líhnutí nechci s ničím hýbat. Nejschůdnější je, udělat si zateplení a ...sundat...nandat...podle potřeby.
Co je pro mě trochu ještě problém, tak to je klubání. Vlhkost je po celé líhni stejná, ale na mřížce je různá teplota, od okraje ke středu líhně chladněji. Zatím jsem nikdy nelíhla plnou líheň, protože se mi některá velká násadová vejce do kolíbky nevejdou, možná by se teplota sjednotila, ale při menším počtu vajec, nevím kam je mám na dolíhnutí umístit, takže zatím jsem stále ve stádiu zkoušek
Tak já tam asi nějaký ten otvor vrtnu,protože tuto líheň chci používat hlavně jako dolíheň.Mám problém s uskladněním vajec,takže nasazuju vpodstatě každý týden do Clea a do této přendávám na dolíhnutí.Ale proti Cleu se mi to líhnutí zdá takové vleklejší a některým kuřatům musím pomáhat.Vlhkost mi na displeji skáče furt hrozně vysoko-až nad 90% ale jak už jsem psala,mechanický ukazuje míň a spoléhám víc na něj-ten jsem zkoušela i u budíku s teploměrem a tam byly ty hodnoty +- podobné...
Celkově bych to ale hodnotila tak,že Cleo je sice o cca 1000kč dražší,ale je spolehlivá a nic u ní nemusím řešit.Jen otáčím a dolévám vodu.Neřeším zateplení,výměnu vzduchu ani nic jiného...Možná kdybych neměla předchozí zkušenost s Cleo,tak bych nebyla tak kritická....
radulkav
napsal(a):
Tak já tam asi nějaký ten otvor vrtnu,protože tuto líheň chci používat hlavně jako dolíheň.Mám problém s uskladněním vajec,takže nasazuju vpodstatě každý týden do Clea a do této přendávám na dolíhnutí.Ale proti Cleu se mi to líhnutí zdá takové vleklejší a některým kuřatům musím pomáhat.Vlhkost mi na displeji skáče furt hrozně vysoko-až nad 90% ale jak už jsem psala,mechanický ukazuje míň a spoléhám víc na něj-ten jsem zkoušela i u budíku s teploměrem a tam byly ty hodnoty +- podobné...
Celkově bych to ale hodnotila tak,že Cleo je sice o cca 1000kč dražší,ale je spolehlivá a nic u ní nemusím řešit.Jen otáčím a dolévám vodu.Neřeším zateplení,výměnu vzduchu ani nic jiného...Možná kdybych neměla předchozí zkušenost s Cleo,tak bych nebyla tak kritická....
Cleo nemám, ale líhně mi připadají podobné. Mě nepřipadá, že bych u IO 103 něco extra řešila. To bylo jen v začátku.
U té první co jsem upravovala teplotu, tak jsem naposledy inkubovala bez zateplení, jen s podložkou pod líhní a dolévala jsem vodu do odměrky na víku...otáčela vejce. U druhé používám pásek z bublinkové fólie a nahoře kruh nad středem. Nalepení a sundání trvá pár sekund a dělám to 1x za 21 dnů.
Z toho, že líheň byla levná mám radost a jsem spokojená i s líhnutím. Úspěšnost mi přijde normální a většina kuřat, která je 18. den při překládání na mřížku vyvinutá se také vyklube
radulkav
napsal(a):
žádné otvory jsem nedodělávala, líheň byla plná kachních vajec a v pohodě. Ale otáčela jsem ručně, takže větrání proběhlo při tom. Pak tam byly vejce 3 dny zavřené, když už jsem neotáčela a taky problém nebyl.
javurka
napsal(a):
Jak kdo řešíte podestýlku pod kachňata a vodu pro ně? Furt se v tom koupou a věčně je všechno mokré. Co taky čekat od kachen Misky jsem jim sebrala a dostaly niplové napáječky od králíků. Docela rychle se to naučily, ale stejně nadělají mokro, i když už ne tolik. Nemáte nějaký tip?
Javurko, našla jsem toto:
Kachňata mají rychlý růst.Za 50 dní od vylíhnutí znásobí svou váhu 40x.V této době dosahují první jatečné zralosti a proto snahou chovatelů je odporazit kachňata max do 60 dne věku.Pak začínají pelichat a je velmi obtížné je škubat.Ž.h. v tomto věku je 2,5-2,8 kg.
Musíme dodržet tyto teploty pod zdrojem : do 5 dnů - 27-30C
do 10 dnů - 23-26C
do 20dnů - 18-22C
od 21 dne - 17C i méně
Podestýlka se připravuje nejčastěji z řezané slámy,drcených lodyh topinamburů či hoblovaček.Pravidelné přistýlání k počáteční výšce 6-10 cm je nutné – sucho.
Optimální délka světelného dne je 16-20 hod.V případě potřeby upravíme uměle.
radulkav
napsal(a):
Prosím a bylo by možné to seřízení teploty lépe popsat popř. nafotit?Já jsem nikde nic nenašla......
Nic moc fotky, ale jde to vidět kde jsou - jde to od 36,5 až 40°C to mám odzkoušeno na svých inkubcích. Odmontovat horní kryt z vrchu.
tanna
napsal(a):
Nic moc fotky, ale jde to vidět kde jsou - jde to od 36,5 až 40°C to mám odzkoušeno na svých inkubcích. Odmontovat horní kryt z vrchu.
Zde to líp vidět trimr. Buť je tak jak zde nebo nahoře - vlevo vedle šroubku.
Pokud bych chtěla nastavit trimrem tu teplotu , jakou vlastně nastavit. Moje tamaguči ukazuje hodnotu stejnou, jakou naměřím,když je čidlo teploměru ve výšce asi 1 cm nad vajíčky v otáčecí proložce a asi tak 5 cm od okraje líhně. Ukazuje zatím v průběru těch 15 dnů co tam mám vajíčka ,asi v rozmezí 38-39°C (v závislosti na teplotě v místnosti 20-22°C). Omlouvám se , pokud se to zdá jako hloupý dotaz , ale nikdy jsem nelíhla a nevím kde by se ta teplota měla měřit jako nejoptimálnější. Zatím při otáčení různě přesunuji po líhni čidla 2 těploměrů a hlídám kolik ukazují.
Mám vajíčka v líhni 15 dnů. Včera večer jsme prosvítili znovu vajíčka a z 46 které se podařilo nacpat do líhně jsme jich 14 vyřadili jako neoplodněná - svítily jako žárovky. V 8 dni jsem si nebyla jistá a měla jsem obavy , že to vytřídím špatně. Tak teď doufám , že ze zbývajících se vylíhnou kuřátka. V neděli to bude 18 den a budu je teda dávat na podložku a neotáčet . Zvýšit vlhkost na 60-70% ? Nebo máte lepší zkušenost s jinou vlhkostí? Od 18 dne se už vajíčkům nevětrá? Prostě zavřít a neotvírat a čekat ?
lenkape
napsal(a):
Mám vajíčka v líhni 15 dnů. Včera večer jsme prosvítili znovu vajíčka a z 46 které se podařilo nacpat do líhně jsme jich 14 vyřadili jako neoplodněná - svítily jako žárovky. V 8 dni jsem si nebyla jistá a měla jsem obavy , že to vytřídím špatně. Tak teď doufám , že ze zbývajících se vylíhnou kuřátka. V neděli to bude 18 den a budu je teda dávat na podložku a neotáčet . Zvýšit vlhkost na 60-70% ? Nebo máte lepší zkušenost s jinou vlhkostí? Od 18 dne se už vajíčkům nevětrá? Prostě zavřít a neotvírat a čekat ?
Vlhkost zvyšte jak píšete na 60-65%. Pokud máte kuřata (teď jsem se úplně ztratila s tím, co líhnete).
Já jsem od 18 dne měla vyndanou kličku na otáčení (další díra k dobru) a když jsem šla kolem líhně, občas jsem nadzvedla na 5 vteřin poklop, aby se vyměnil vzduch. Ale asi to není potřeba, dělala jsem to pro svůj dobrý pocit.
lenkape
napsal(a):
Já mám nyní dobré zkušenosti se zvýšením vlhkosti v líhni až na konci 18. dne na 65% a pak líheň neotevírat až do chvíle kdy jsou kuřata suchá a vidím, že jim je už hodně teplo. Pak do ní rychle sáhnu a suchá vyndám. V místnosti jsem také zvedla vlhkost cca na 60%.
V IO není teplota nijak závratná a myslím si, že teplota na mřížce cca 37-37.5 v kombinaci s vysokou vlhkostí je na škodu. Mě se líhla kuřata při 65% nejlépe, pak od vylíhlých kuřat vlhkost stoupla a čím déle se kuřata líhla, tím více byla mokrá. Na ty, co se líhla poslední se už lepila skořápka, ale ta první kuřata byla mokrá akorát a klubala se hezky. Chce to neuspěchat, zavřít, neotvírat, mít trpělivost, protože po naťuknutí skořápky se mohou začít kuřata klubat klidně až po 24 hodinách.
Záleží co líhnete jinak u kuřat je vlhkost 75% . Vykašlete se na tamagoči. Na fotce vidíte obyčejná lékařský teploměr - staří udělat díru aby prošel a podle něj seřídit teplotu - trimrem otáčet tak až se dosáhne požadovaná teplota-nevšímat si tamagočiho!!! Tak jenom vlhkost!!!
U jednoho mi manžel předělal čidlo viz foto a maká ma 100%. Jinak není třeba větrat spíše uniká teplota a jsou výkyvy teploty ve vajíčkách! Pokud se už klubou a ve vajíčku vuvidíte, že trčí zobáček nebo více a vy otevřete víko tak vak kde je kuře se k němu přilepí a silně jej obejme a pak kuře má problém se vyklubat protože blánka se přilepí na těsno a zasychý.
U něj se akorát čidlo posunulo v krytu bylo příliš blízko tepelného kablu a jinak zůstalo tak jak od výrobce - líhnutí 100%. doufám, že jsem na všechno odpověděla. jsem z Ostravy pokud to máte blízko tak se můžete přijet podívat.
Při otáčení trimru to chce na chvíli čekat než se stabilizuje teplota a pak točit buť do leva či prava podle toho co je + či - .
Takže na závěr : 60-65% líhnutí, 75% před vyklubáním kuřete, teplotu seřídit podle lékařského teploměru, zbytečné větrání - to dostatečně postačí když se dolívá teplá voda do dna.
Já jsem na těchto makráckých inkubců vylíhla: hedvábničky, siamské hedvábničky paduánky kadeřavé, křepelky, holokrčky, faverolky, vousáče a arakauny budu líhnout - vše zakrslé - a chtěla jsem poprosit kdo chová tyto druhy aby se mi ozval - chtěla bych novou krev-děkuji.
smirakovat@seznam.cz tel 604213151
venziva
napsal(a):
Vlhkost zvyšte jak píšete na 60-65%. Pokud máte kuřata (teď jsem se úplně ztratila s tím, co líhnete).
Já jsem od 18 dne měla vyndanou kličku na otáčení (další díra k dobru) a když jsem šla kolem líhně, občas jsem nadzvedla na 5 vteřin poklop, aby se vyměnil vzduch. Ale asi to není potřeba, dělala jsem to pro svůj dobrý pocit.
Jojo mám tam kuřátka. Omlouvám se ,vůbec mi to nedošlo.:)
tanna + beginner: Teda ženy, vy jste montérky!!! Já bych k tomu vůbec neměla odvahu, bála bych se, že to už nedám dohromady
a líheň mi bud na nic. O víkendu by mi známá měla přivézt araukany, tak líheň podruhé nažhavím - a bez úprav!! Přidám pár hedvábniček a maransek a budu se 3 týdny těšit na líhnutí. Poprvé to vyšlo, tak to zkusím stejně, ale snad už ve větším klidu.
Jsem ráda, že sem tanna dala fotky. Kdo chce může si úpravu vyzkoušet a nemusí tápat.
Udělala jsem testík. Trimer dělá rozdíl snad jen +- cca 0,1°C. Je to jemné doladění a na výslednou teplotu nemá velký vliv a je tedy skoro zbytečné do elektroniky zasahovat.
Ten hlavní rozdíl v teplotě udělá odklonění nebo přesunutí šedého čidla dál od topného kabelu. Dokonce je kabel od čidla hodně dlouhý a čidlo se může přemístit jinam pouhým povytažením. Dala jsem ho jen kousek stranou a teplota na kraji líhně ve výšce nad vejci byla 39°C. Zajímavé je, že 1 místo ve středu líhně nad výčnělkem zůstává nadále o hodně chladnější cca 37°C ( měřila jsem jenom půl hodiny, určitě by po delší době byla vyšší). Vrátila jsem čidlo jak jsem ho měla, nemám teď čas na delší testy, ale v budoucnu kdo ví jestli neudělám nějakou změnu
Díky tanno
Porovnávala jsem čidlo od tamagoči a měří dobře. Se spuštěným čidlem jsem velmi spokojená
beginner
napsal(a):
Jsem ráda, že sem tanna dala fotky. Kdo chce může si úpravu vyzkoušet a nemusí tápat.
Udělala jsem testík. Trimer dělá rozdíl snad jen +- cca 0,1°C. Je to jemné doladění a na výslednou teplotu nemá velký vliv a je tedy skoro zbytečné do elektroniky zasahovat.
Ten hlavní rozdíl v teplotě udělá odklonění nebo přesunutí šedého čidla dál od topného kabelu. Dokonce je kabel od čidla hodně dlouhý a čidlo se může přemístit jinam pouhým povytažením. Dala jsem ho jen kousek stranou a teplota na kraji líhně ve výšce nad vejci byla 39°C. Zajímavé je, že 1 místo ve středu líhně nad výčnělkem zůstává nadále o hodně chladnější cca 37°C ( měřila jsem jenom půl hodiny, určitě by po delší době byla vyšší). Vrátila jsem čidlo jak jsem ho měla, nemám teď čas na delší testy, ale v budoucnu kdo ví jestli neudělám nějakou změnu
Díky tanno
Teplotu musíš měřit tak jak jsem poslala fotku - na vajíčkách. Jinak Ti to ukáže tak jak píšeš!
A teplotu nikdy neseřídíš! Dále jste psala, že je rozdílná teplota - není protože ventilátor jí dobře rozvíří a tak je v celém inkubci stejná - mám odzkoušeno. U stolních je teplota stabilnější a hezky se rozvíří, ale u skřiňových to je jinak - mám jí tak vím o čem píši. Jinak já jsem na makro líhni zkoušela teplotu 36°C - 42°C pak už jsem nezkoušela (jenom to co potřebuji za teploty).
Jsem ráda, že i já jsem mohla přispět.
tanna
napsal(a):
Teplotu musíš měřit tak jak jsem poslala fotku - na vajíčkách. Jinak Ti to ukáže tak jak píšeš!
A teplotu nikdy neseřídíš! Dále jste psala, že je rozdílná teplota - není protože ventilátor jí dobře rozvíří a tak je v celém inkubci stejná - mám odzkoušeno. U stolních je teplota stabilnější a hezky se rozvíří, ale u skřiňových to je jinak - mám jí tak vím o čem píši. Jinak já jsem na makro líhni zkoušela teplotu 36°C - 42°C pak už jsem nezkoušela (jenom to co potřebuji za teploty).
Mám v líhni IO 103 jedno místo ve středu líhně chladné a pak mi teplota stoupá po každé řadě kolíbky cca o +0.5°C k okrajům. Jakou teplotu naměříte na vejcích? Já měřím okolní vzduch, abych věděla jakou teplotou vzduchu první týden vejce zahřívám a další dva týdny ochlazuji.
tanna
napsal(a):
Úplně s Vámi nesouhlasím, že je teplota všude stejná. Já měřila po celou dobu líhnutí stále ve stejné výšce (na kolébce mezi vejci), ale na různých místech a teplota se mi také lišila. Sice ne o tolik jako beginner ale nějakou tu desetinu to dělalo. Nejméně je opravdu přímo ve středu. Vejce jsem celé líhnutí nepřemisťovala a z tohoto místa se hůře líhlo - dlouho a jako poslední. Přesto všechno je rozložení teploty v normě, líhlo se mi skvěle.
U takto umístěného čidla zhruba v půlce vejce, mám na tamagoči teplotu 37.8-37.9°C. (7.den inkubace)
V červeném mám teplotu na vajíčkách 39-38,3°C a na zeleném 39,2-38,5°C podotýkám, že teplota záleží taky kolik vajec tam máte - prohřáte a pak vložíte několik ks nových tak proto je tam takto napsaná teplota.
Co se týká nesouměrné teploty tak ano, ale jsou tak zanedbatelné, že to nemá vliv.
Já jsem už odlíhla přez 76ks a dalších 160 se budou klubat - mám jak ve 2 makrech tak i ve starém co mi manžel dělal, ale mohu za sebe doporučit makro inkubátor. Já jsem velice spokojená
pokud mi někdo neveří a je z Ostravy tak ať se přijede podívat - nemám důvod něco přikrášlovat!
tanna
napsal(a):
V červeném mám teplotu na vajíčkách 39-38,3°C a na zeleném 39,2-38,5°C podotýkám, že teplota záleží taky kolik vajec tam máte - prohřáte a pak vložíte několik ks nových tak proto je tam takto napsaná teplota.
Co se týká nesouměrné teploty tak ano, ale jsou tak zanedbatelné, že to nemá vliv.
Já jsem už odlíhla přez 76ks a dalších 160 se budou klubat - mám jak ve 2 makrech tak i ve starém co mi manžel dělal, ale mohu za sebe doporučit makro inkubátor. Já jsem velice spokojená
pokud mi někdo neveří a je z Ostravy tak ať se přijede podívat - nemám důvod něco přikrášlovat!
Děkuji, mám nad vejci +- stejně 38.2-38.5°C, teď už jen aby se mi dařilo jako vám
Tak vám povím, jsou to nervy. Kuřata by se měla líhnout ve středu. Zitra je přendám na mřížku a budu čekat co se vyklube. Vejce nemám přebrané, zkoušela jsem je prosvěcovat, ale asi jsem natvrdlá a nebyla jsem si jistá co vidím, tak jsem je tam nechala všechny. Je jich 46 ze 48. Dvě se nějak o sebe napraskly při otáčení. V tom posledním už bylo kuřátko. Sleduji vaši diskuzi ale nějak moc to neřeším. Teplotu jsem udržovala tak na 39,4Ć na tamagoči a vlhkost kolem 65%.
Občas vyvětrám a kličku mám taky vytaženou ať je víc větracích dír. Pokud se něco vyklube, jak dlouho se mají nechat v líhni? A za jak dlouho jim dáváte první jídlo?
Děkuji a dobrou noc všem.
ondrigo
napsal(a):
Tak vám povím, jsou to nervy. Kuřata by se měla líhnout ve středu. Zitra je přendám na mřížku a budu čekat co se vyklube. Vejce nemám přebrané, zkoušela jsem je prosvěcovat, ale asi jsem natvrdlá a nebyla jsem si jistá co vidím, tak jsem je tam nechala všechny. Je jich 46 ze 48. Dvě se nějak o sebe napraskly při otáčení. V tom posledním už bylo kuřátko. Sleduji vaši diskuzi ale nějak moc to neřeším. Teplotu jsem udržovala tak na 39,4Ć na tamagoči a vlhkost kolem 65%.
Občas vyvětrám a kličku mám taky vytaženou ať je víc větracích dír. Pokud se něco vyklube, jak dlouho se mají nechat v líhni? A za jak dlouho jim dáváte první jídlo?
Děkuji a dobrou noc všem.
Teď jsem je nechávala v líhni až do oschnutí. Pak už jsem je vyndavala, protože pochodovala po líhni a klovala do mřížky s větrákem. Strouhanku na kousku kartonu a vodu mají už připravenou a ještě se doporučuje každému kuřeti před vložením do odchovny namočit zobáček do vody 10-30°C vlažné. 65% vlhkost v průběhu inkubace se mi zdá docela vysoká, ale třeba to nebude ničemu na závadu.
Všem, kterým se blíží klubání, držím palce ať je co nejvíc mrňousků
lenkape
napsal(a):
Dneska jsem přeložila moje slepičí vajíčka z kolíbky na mřížku a zvýšila vlhkost. Do konce líhnutí zbyvají teda asi 3 dny , ale já jsem tak strašně nervozní jak to dopadne. Doma mám včera koupených 15 kuřátek brojlérů v odchovně a doufám , že budu mít i ty své mrňousky.
Dneska ráno první dvě vajíčka maji znatelně vidět maličké naklovnutí. Už se nemohu dočkat , co tam bude až dojdu odpoledne z práce. Strašně se ten čas vleče. Jsem moc zvědavá ,zda se něco vylíhne i přes mou péči o líheň .
lucipuci
napsal(a):
Dobrý den, dnes je to 14 den co mám vajíčka v líhni jenže v noci nám nešel proud zjistila jsem to až v půl šesté ráno. Byli vyhozený pojistky po nahození ukazovalo tamagoči 30stupňů a vlhkost byla 80%. Vejce byla vlažná. Jak dlouho nešel prod bohužel nevím. Co myslíte přežilo něco?
Děkuji za utěšení . No uvidím v pondělí jaký bude výsledek určitě dám vědět!
Tak mám prvních 5 mrňousků. Líhnou se od odpoledne a ty první tři jsou už až moc živé. Lezou po ostatních vajíčkách i po mladších sourozencích. Nevím jestli jim neublíží. Asi je už na večer dám do krabice. Mám celkem 45 vajec, tak jsem zvědavá jaká bude uspěšnost. Vajíčka jsem teprve včera ráno přendala z kolébky na mřížku, tak si myslím, že jsem o jeden den zaspala.
caban3
napsal(a):
Dobrej,nezlobte se ale potřeboval bych radu.Vylihly se mi krutata a nektery lezej na zadech a když je prevratim na nozicky tak sebou zase pleskne na zada a mava nohama jako kdyby neumel chodit,pritom nektery chodej normalne,diky moc
Snad tento postup:
http://www.backyardchickens.com/t/339742/hatched-chick-wants-to-lay-on-its-back