Líheň IO 103 Makro akce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2013 08:03
ondrigo

XXX.XXX.137.109

Do rána přibylo dalších 11 kuřátek a ještě jsou další naklovnutá vajíčka. Dnes je 21.den, tak se rozhodne, jak dobrá jsem byla kvočna.
Doporučí mi někdo nějakou dobrou krmnou směs pro kuřátka? Jo ještě mě napadlo, učíte kuřátka pít vodu nebo je instinkt k vodě dovede? Já už si totiž nepamatuji jak do dělávala babička před spousty let. Vím, že kuřata byla v teple v kuchyni a dávali jsme jim vajíčka a jáhly a něco zeleného. Už ani nevím, proč je kvočně sebrala.

17.4.2013 20:25
beginner

XXX.XXX.244.10

Jak pokračuje líhnutí???

18.4.2013 10:02
lenkape

XXX.XXX.104.165

Tak u nás to vypadá takto: -nasazeno 46 kuřecích vajíček, vyřazeno 14 neoplodněných. Z 32 vajíček se do včerejšího večera -tj líhnutí konec 20 dne a 21 den vylíhlo 30 kuřátek. 29 se vylího samo ,jednomu jsem pomohla. Jedno vajíčko ještě zůstavá v líhni a 1 jsme dneska ráno vyřadili ,prosvítili jsme jej znovu a myslíme , že jeho vývoj skončil někde kolem 12 dne. Tomu poslednímu vylíhnutému maličkému vajíčku jsem pomáhala odloupat skořápku a uvolnit blanku. Už ji mělo úplně suchou. Původně jsem nechtěla dávat malá do líhně , ale doplnila jsem jím to místo na kraji kam normální nevlezlo, takže na vyplnění místa. Podařilo se mi to jen díky Vašim radám tady a na Facebooku-dělala jsem to poprvé a měla jsem strach , ať mu neublížím.Ovšem tohle by stejně umřelo , pokud bych to neudělala. Nechala jsem je pak pár hodin v líhni. Nemělo úplně oddělenou blanku s kousíčkem skořápky, tahalo ji za sebou. Pak ji mělo suchou tak jsem ho od blanky jemně oddělila. A přidala jsem prďolku k ostatním do odchovny. Jak jsem ráno koukala je čiloučké, jen ty kousíčky -asi tak 5mm suchých šňůrek mu pořád trčí od zadečku. smajlík
Takže za mne velká spokojenost s líhni. Líhla jsme poprvé v líhni, absolutní laik bez zkušeností , pouze s radami z internetu a z příručky k líhni. I přes ty skoky ve vlhkosti a kolísání teploty vypadají kuřátka zdravá. Všechny se snaží tapkat, ty první už tolik nespinkají , ale běhají , pijí , jedí a ďobou do spících. To poslední vajíčko co je ještě v líhni není z mých,dostalo se ke mně v dobu nasazování 10 ks vajíček jako maličkost za protislužbu :). Tak jsem z nich jedno jen tak na zkoušku zkusila přidat. Bylo bílé a já mám jen 2 slepičky na bílá vajíčka , tak co kdyby to vyšlo. Netušíla jsem ani zda je oplodněné a jak dlouho skladované. Prostě co by kdyby to vyšlo. Takže ho tam nechám ještě tak 2 dny a pokud nic, tak ho vyhodím. Prosvícením je vyvinuté přiměřeně dni líhnutí , ale pohybu jsem si nevšimla, pípání neslyšela. Pokud zárodek v něm umřel , muselo to být v posledních dnech.

18.4.2013 12:16
beginner

XXX.XXX.244.10

lenkape<Hezky popsané, ať se kuřátkům daří smajlík

18.4.2013 12:49
lenkape

XXX.XXX.104.165

Děkuji pokusím se tady hodit fotku, jen co zabavím manželovi foťák.smajlík

18.4.2013 13:33
venziva

XXX.XXX.212.72

Velká gratulace. Jste příkladem ostatním, že líheň, ač za málo peněz, není zas až tak špatná. Také mám radost, že Vám i tato diskuze částečně pomohla k úspěchu. Právě proto jsme sem s beginner všechno- někdy až zbytečně podrobně - psaly. Ale někdy opravdu může pomoc i nepatrný bezvýznamný postřeh.
Chystám se na druhé líhnutí a určitě si během něho budu opět tuto diskuzi pročítat.

18.4.2013 22:12
lenkape

XXX.XXX.35.239

Tak tohle jsou mé zlatíčka.30 je z líhně + koupené 6 hedvábniček +6 maransek.

20.4.2013 23:37
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak jsem včera podruhé naložila vajíčka do líhně. Mám ji v chladnější místnosti, tak ji mám zateplenou jako minule. Teplota se drží mezi 36,7-36,8 na kolébce, vlhkost zatím 63%. Díky tomu, že ji nemám tentokrát v obýváku, nemám potřebu ji stále kontrolovat, otvírat, měřit,.......za 20 dní dám vědět, jestli překonám svou 83% líhnivost. Zatím v ní mám 36 vajec, během týdne by mělo přibýt ještě 17, takže tentokrát ji budu mít zcela plnou.
Rendo, bohužel dojet pro Vaše vajíčka jsem zatím nestihla.

21.4.2013 10:44
lucipuci

XXX.XXX.48.29

Tak mám dnes vajíčka v líhni 20 den a zatím se nic neděje smajlík
Když jsem je přendavala na mřížku tak jsem jich pár ze zvědavosti prosvítila a hýbali se. Přežili tedy i výpadek proudu ve 14 dni. Vlhkost mají 80% teplotu 39 tak já nevím smajlík

21.4.2013 11:12
lenkape

XXX.XXX.35.239

Tak my máme ještě o 1 kuřátko navíc. Byla jsem zavřít kačenky na noc. Sedí mi 2 pižmovky na vajíčkách. Jedna by už měla mít kačenky a zatím nic, tak asi z jejího hnízda nic nebude. Druhá sedí 3 týdny. A jak jsem tam došla koukám a u té druhé se před hnízdem batolí 1 malá černá kulička.Pípalo tam kuřátko. Netuším kdy se tam slepici podařilo snést vajíčko , neboť jsou v jiném výběhu a , když jsem je pouštěla , tak jsem vstup k sedícím kačenkám zavírala, protože tam slepice lezly a vyžíraly kachnám pšenici a otravovaly je. Tak jsem kuřátko lapla a donesla domů k ostatním. Ani jedna z kačenek ani kačer mu nic neudělali.

21.4.2013 11:15
venziva

XXX.XXX.32.1

lucipuci napsal(a):
Tak mám dnes vajíčka v líhni 20 den a zatím se nic neděje smajlík
Když jsem je přendavala na mřížku tak jsem jich pár ze zvědavosti prosvítila a hýbali se. Přežili tedy i výpadek proudu ve 14 dni. Vlhkost mají 80% teplotu 39 tak já nevím smajlík

Pokud byla vajíčka ve 14 dni líhnutí ještě vlahá, tak kuřata určitě přežila.
Nenašla jsem v diskuzi co líhnete, ale jestli slepice, tak ta vlhkost je na dolíheň hodně vysoká. Stačila by 65 - 70%. Kuřata by Vám mohla ve vejcívh začít pípat. Když jsem otevřela líheň a dala nad vejce ucho, bylo to slyšet. Počkejte do večera. Pokud je teplota na tamagoči a nehýbala jste s čidly, tak ta je v pořádku.
javurka: - co kachničky? Líhnete teď?

21.4.2013 11:18
venziva

XXX.XXX.32.1

lenkape: - To je krásné překvapení!smajlík A bez nervů, jestli se vylíhne smajlík
Třeba tam těch vajíček bude vícsmajlík

21.4.2013 12:16
lucipuci

XXX.XXX.48.29

Líhnu slepičky mix co vesnice dala. Náhodou jsem narazila na vaší diskusi a tak mě to zblblo že jsem vyrazila do makra... Je to napínavých 21 dní smajlík No v návodu píšou že se má nalít voda do nadržky B a zvíšit vlhkost, tak jsme tak postupovala. Každopádně jsem teď koukala a jedno vajíčko je už naďoblé za jak dlouho že se to kuřátko úplně vyklube?

21.4.2013 12:32
venziva

XXX.XXX.32.1

Někdy je to rychlé - několik hodin, někdy to může být celý den.
Nám 1. líhnutí začalo kolem 7. 3. zkuste si to tam pročíst, ať víte co a jak. V případě potřeby se ptejte. Nejsem žádný odborník, ale mohu napsat moje postřehy a zkušenosti.
Přeji hodně trpělivosti a pevné nervy. Konec je nejhorší, člověk by to chtěl urychlit a pomoci, ale vydržte. smajlíksmajlík

21.4.2013 12:38
tonikpucek

XXX.XXX.24.162

beginner napsal(a):
Moje řešení vlhkosti. Místo froté stačí pruh látky nebo tkanička...., protože froté saje až moc.

To mate jako aby v te lihni byla vlhkost nebo měření? smajlík

21.4.2013 13:37
beginner

XXX.XXX.244.10

tonikpucek napsal(a):
To mate jako aby v te lihni byla vlhkost nebo měření? smajlík

To mám, abych v líhni udržovala vlhkost jakou chci, protože při dolití vody do nádržky A byla vlhkost moc vysoká. Tkaničkou mohu udržovat vlhkost do 18. dne třeba cca 40-45%. Záleží kolik tkaničky se zasune do díry na víku, jak se tkanička umístí a odmotá a pak už se jenom dolévá voda do skleničky na víku. Vlhkost se tkaničkou udržuje dobře. 18. den jsem zvýšila vlhkost na 65%, když se vyklubalo první kuře, zvedla se vlhkost na cca 74-76%. Kuřata se klubala dobře. Dokonce ta, co se klubala první, při vlhkosti cca 65% se klubala lépe než ta co se klubala už při vyšší vlhkosti 74-76%. Líheň jsem otevírala jenom při vyndavání suchých kuřat a mokrá jsem nechávala aby zvlhčovala prostředí v líhni. V místnosti jsem také zvedla vlhkost ručníkem na topení, protože teď je období kdy je hodně suchý vzduch a při otevření líhně není dobré, když do ní zavane vzduch vlhký jenom 38%.

21.4.2013 13:40
beginner

XXX.XXX.244.10

lucipuci napsal(a):
Líhnu slepičky mix co vesnice dala. Náhodou jsem narazila na vaší diskusi a tak mě to zblblo že jsem vyrazila do makra... Je to napínavých 21 dní smajlík No v návodu píšou že se má nalít voda do nadržky B a zvíšit vlhkost, tak jsme tak postupovala. Každopádně jsem teď koukala a jedno vajíčko je už naďoblé za jak dlouho že se to kuřátko úplně vyklube?

Od naklovnutí to může trvat až 24-48 hodin než se kuře dostane ven. Přeji hodně trpělivosti a kuřatsmajlík

21.4.2013 13:41
beginner

XXX.XXX.244.10

lenkape napsal(a):
Tak my máme ještě o 1 kuřátko navíc. Byla jsem zavřít kačenky na noc. Sedí mi 2 pižmovky na vajíčkách. Jedna by už měla mít kačenky a zatím nic, tak asi z jejího hnízda nic nebude. Druhá sedí 3 týdny. A jak jsem tam došla koukám a u té druhé se před hnízdem batolí 1 malá černá kulička.Pípalo tam kuřátko. Netuším kdy se tam slepici podařilo snést vajíčko , neboť jsou v jiném výběhu a , když jsem je pouštěla , tak jsem vstup k sedícím kačenkám zavírala, protože tam slepice lezly a vyžíraly kachnám pšenici a otravovaly je. Tak jsem kuřátko lapla a donesla domů k ostatním. Ani jedna z kačenek ani kačer mu nic neudělali.

Tohle je supersmajlík

21.4.2013 14:24
javurka

XXX.XXX.63.10

venziva napsal(a):
Pokud byla vajíčka ve 14 dni líhnutí ještě vlahá, tak kuřata určitě přežila.
Nenašla jsem v diskuzi co líhnete, ale jestli slepice, tak ta vlhkost je na dolíheň hodně vysoká. Stačila by 65 - 70%. Kuřata by Vám mohla ve vejcívh začít pípat. Když jsem otevřela líheň a dala nad vejce ucho, bylo to slyšet. Počkejte do večera. Pokud je teplota na tamagoči a nehýbala jste s čidly, tak ta je v pořádku.
javurka: - co kachničky? Líhnete teď?

Kachničky byly úžasné, rostly jako z vody. Já mám místo jen pro 16, tak jsme zbytek zkusili prodat. A přijel pán a ukecal mě na všechny, no. Bydlí kousek od nás a má obrovský pozemek s rybníkem, tak se budou mít báječně. Tak jsme nasadili další, než se domluvíme na návštěvě u Rendy, určitě to stihnu. Ale vejce už byla hodně stará, mezi 2 a 4 týdny. Nacpala jsem jich tam 45 víc ani prd. V týdnu jsem prosvěcovala a dobrých 15 jsem vyřadila. S těmi čerstvými to bylo podstatně lepší. Tak jsem to doplnila dalšími přímo z hnízda. Jsem zvědavá, jak budou vypadat, protože je kačky každé ráno zahřívaly, to by jim mělo pomoct. Zatím zasedla jen jedna kačka ze tří, včera jsme prosvěcovali a má 100 %. a taky je měla měsíc staré. Je to větší machr smajlík

21.4.2013 14:32
javurka

XXX.XXX.63.10

Ještě jsem zapomněla dodat, nasazovala jsem vajíčka ve stejnou dobu, kdy zasedla kačka. Chtěla bych jí je podstrčit. Co jsem vyčetla, podstrčit co nejdřiv a v noci. U slepic je to v pohodě, ty spí a nic je neprobudí. Ale kačky jsou hned vzhůru, s těmi je to horší. Aspoň teda ty moje. Nemáte někdo nějaký tip, jak jí oblafnout?

21.4.2013 19:49
lucipuci

XXX.XXX.48.29

Tak už je naťuklých 7 vajec a pípaj. Teda to nervák! smajlík

21.4.2013 19:54
lucipuci

XXX.XXX.48.29

lucipuci napsal(a):
Tak už je naťuklých 7 vajec a pípaj. Teda to nervák! smajlík

Koukám že už neumím ani pořádně psát. To neustálé čučení do "lavóru"....

21.4.2013 21:43
venziva

XXX.XXX.32.1

Však jsem Vám psala PEVNÉ NERVY smajlíksmajlík
Mě to čeká za 3 týdny. Teď řeším dilema - nasadila jsem v pátek 36 svých vajec a známá mi měla přivést 17 araukan, ale vajec dodala 19 a já 4 nemám kam dát. smajlík Zatím jsem je i s teploměrem vložila mezi ty na kolíbce blíže ke středu, protože tam to hřeje trochu méně, než na okrajích. Teploměr tam zatím ukazuje 37,8°C, ale vejce jsem před chvílí vložila, tak to může být zatím zkreslené. Doufám, že je neupeču. Prosvěcovat budu až v pátek, tak pak uvidím, jestli něco vyřadím.

24.4.2013 22:02
venziva

XXX.XXX.32.1

Všechny zdravím! Tady je klid, jako kdyby se nikomu nic nelíhlo???? Pochlubte se!
Já mám vejce v líhni 5. den, v pátek budu prosvěcovat. Čtyři vejce mám položené na vejcích v kolébce. Nad nima je 38,3 a pod nima 37,7. Otáčím je ručně. S jinými vejci je nestřídám a doufám, že po prosvícení něco vyřadím a tato 4 vejce dám do kolíbky.

25.4.2013 09:24
javurka

XXX.XXX.46.90

venziva napsal(a):
Všechny zdravím! Tady je klid, jako kdyby se nikomu nic nelíhlo???? Pochlubte se!
Já mám vejce v líhni 5. den, v pátek budu prosvěcovat. Čtyři vejce mám položené na vejcích v kolébce. Nad nima je 38,3 a pod nima 37,7. Otáčím je ručně. S jinými vejci je nestřídám a doufám, že po prosvícení něco vyřadím a tato 4 vejce dám do kolíbky.

Možná je ten klid lepší, znamená to, že všem všechno funguje? smajlík. Já ji mám plnou kachních vajec. Z měsíc starých jsem čtvrtinu vyřadila a doplnila to novými sebranými z hnízda. O tři dny později jsem vyřadila další 4 z původní várky a doplnila zase novými z hnízda. Ty blbky pořád snášejí a nechtějí sednout. Nechávám jim tam stabilně 17 vajec, seberu nejšpinavější (ty jsou snad nejstarší) a pořád nic. Našla jsem jedno dvožloutkové, zkusila jsem ho tam dát co to udělá, ale vypadá, že je neoplozené. Asi se ta spermie pořád nemohla rozmyslet, až bylo pozdě.
A včera mi kamarád přivezl asi 15 bažantích a "milion" křepelčích, ať to buď dám do líhně nebo zkrmím, že už se mu nevejdou. První jsem koketovala s myšlenkou na druhou líheň (v MAkru ještě mají), to jsem nakonec zavrhla. Tak teď přemýšlím, jestli je mám dát nějak po obvodě, nebo na ně, nebo se na to vyprdnout. Aby se pak nestalo, že nebude nic a ještě zk.... ta kachní. Ani vlhkost vlastně není správná smajlík Taky jsem doufala, že ještě něco vyřadím, ale v nejstarších se hýbe všechno a vybraná z hnízda se taky vyvíjejí všechna. KAčky každé ráno poctivě zahřívají smajlík
Venzivo, vy jste takový experimentátor s vejci ve vrstvách, měla jste něco až do konce?

25.4.2013 15:31
lenkape

XXX.XXX.104.165

Docela jsem s napětím sledovala od začátku , co že to bude tahle líheň za skvost za poloviční cenu , než ostatní. Pak se Vám to začlo líhnout a já ji taky koupila. Nasadila jsem první várku z dvorkových vajec na zkoušku, přesvědčena , že se něco nepovede a na druhý ten správný pokus si koupím araukany , maransky a hedvábničky. Nikdy jsem nelíhla , takže možnost , že při tom kolísaní teplot a vlhkosti a hlavně mé nezkušenosti se něco vylíhne byla mým odhadem ...no z plné líhně tak 5 kuřat? Když přes všechnu mou neznalost vylíhla z 32 oplodněných vajec 30 kuřat, tak to jsem fakt nečekala. I kdyby jich 2/3 byli kohouti stačí mi to na letošní obměnu starých nosnic. K tomu se mi náhodou poštěstilo koupit stejně stará kuřátka hedvábniček a maransek. Těch už jsem koupila jen po 6 ks. A pak ještě to 1 kuře vysezené kačkou.Takže mám 43 kuřat. A co s těmahle šmudlíkama, přece je nepozabíjím, při vidině čistokrevných slepic. Takže to správné líhnutí bude za rok :) Další kuřátka pro sebe letos líhnout už nebudu- jedině pokud by všechno byli kohouti smajlík . Ale až v létě budou po druhé (pokud budou) snášet mé dvě kačenky pižmovky, nějaká vajíčka jim odeberu a vylíhnu. Takže budu líhnout , ale později. To si to tu pak všechno znovu přečtu a budu čekat , jak se zadaří.

25.4.2013 21:28
venziva

XXX.XXX.32.1

javurka: Už tady někdo psal o vejcích ve druhé vrstvě, ale to líhnutí se mu moc nepovedlo. Já mám ve druhé vrstvě jen 4 vejce od neděle. Žádná jiná s nimi neprohazuji. Zítra bych měla prosvěcovat, ale jen ta vejce z první vrstvy a doufám, že ta 4 zařadím do kolíbky. Dala jsem je do druhé vrstvy proto, že byly jen 4, že jsem všechna vejce nechtěla dávat na dolíhňovou mřížku, shánět něco, čím bych ji podložila, aby byla kvůli teplotě ve správné výšce a pak je ručně otáčela. Řekla jsem si, že to musí 5 dní vydržet.

lenkape: Váš příběh s líhní je skvělý. Tak ať kuřata rostou a později napište, koli vyšlo slepiček! Loni byla snad všeobecně převaha kohoutů, tak snad to bude letos lepší.

26.4.2013 10:46
lenkape

XXX.XXX.104.165

Děkuji. Nj loni jsem měla 5 slepiček a asi 10 kohoutů. Dva krásní hempšíráci šli dál ke kamarádce. Chtěla jsem udat i další , abych je nemusela zabíjet, ale v stejnou dobu bylo tolik inzerátu na kohouty. A starý kohout měl pořád oči nastraženy , aby mlaďoši nedělali binec. Začali mi skupinově , vždy několik kohoutů najednou si vyhledlo 1 slepici , nahnali ji do kouta a jeden po druhém ji znásilnili. Holky byly vyplašené a blížila se zima a kurník taky není nafukovací. Takže zbylí byli taky fajn -postupně upečení a v polévce. Maminka se oblizovala ještě 14 dní.

26.4.2013 11:14
encaenca

XXX.XXX.40.148

Děkuji za informace o existenci líhně. Jsem ráda, že po zakoupení líhně jsem se nepodívala na Vaši diskuzi, ale napadlo mě to až teď, po vylíhnutí kuřátek. Nic jsem nezateplovala ani neupravovala. Dala jsem prostě vejce do líhně a řídila se návodem výrobce. Asi proto mám
krásná zdravá kuřátka. Dikuze nemá chybu. smajlíksmajlíksmajlík
Přeji všem úspěšné líhnutí.

26.4.2013 16:29
berny01

XXX.XXX.27.215

Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat. Nasazuji podruhé tuto líheňsmajlík
První vajíčka jsou v líhni 4 dny a druhá várka teprve 1 den. Prosím jak to děláte, když se první vajíčka líhnou o 4 dny dříve než ta druhá. Tedy jestli je mohu dát na mřížku nebo ne... Děkujismajlík

26.4.2013 19:56
venziva

XXX.XXX.32.1

Nic jiného Vám nezbývá, než je dát na mřížku. Označte si je, protože je budete muset otáčet ručně. Vychytejte si rozložení teploty v líhni a dejte je na nejteplejší místo. Mělo by to být u krajů. Až se Vám budou kuřata líhnout, dejte kolem nich nějakou ohrádku, ať s nimi vylíhlá kuřata nehýbají.
Já to budu mít také tak - rozdíl 3 a 9 dnů. Až prosvítím, doplním líheň. Ale nová vejce budu mít až v neděli.
Napište sem případné vychytávky.

26.4.2013 22:28
berny01

XXX.XXX.27.215

Tak je dám na mřížku a najdu nejteplejší místa, ještě mě napadla vlhkost. Když 2 dny před líhnutím má být vyšší vlhkost, neublíží to těm co se budou líhnout až za 2 dny ? Ta by měla vlhkost vyšší 4 dny místo dvou.
Když mě něco nového napadne, dám vědět. Děkuji :)

26.4.2013 23:30
venziva

XXX.XXX.32.1

Myslím, že neublíží. Ona se vlhkost u slepic nemusí zvyšovat moc a navíc při prvním líhnutí jsem měla vlhkost podle tamagoči stále přes 60% a nic se nestalo. Na toto téma by nám nejlépe odpověděli kluci líhňaři, ale nějak se odsud vytratili.
Rendo, Dorme jak je to s tou vlhkostí?

27.4.2013 14:46
berny01

XXX.XXX.27.215

Uvidím, asi to tak teda také udělám :) Když jsem líhl poprvé, tak jsem se také pral s vysokou vlhkostí a vylíhla se zdravá kuřátkasmajlík

28.4.2013 20:35
beginner

XXX.XXX.244.10

Moje páteční líhnutí, 35 kuřátek ze 44 vajec smajlík

28.4.2013 22:43
venziva

XXX.XXX.32.1

Krásné maransky! Tak teď ještě aby to byly samé slepičky. smajlík

28.4.2013 23:16
beginner

XXX.XXX.244.10

venziva napsal(a):
Krásné maransky! Tak teď ještě aby to byly samé slepičky. smajlík

Tak to by bylo super smajlík

28.4.2013 23:18
venziva

XXX.XXX.32.1

Deska jsem prosvěcovala vajíčka. Musela jsem z líhně vyřadit všechny araukany a hedvábničky, protože byly čisté. Doplnila jsem 20 nových vajíček a mám líheň opět plnou. Teď na tom budu jako BERNY - rozdíl v líhnutí kuřat 1 týden. Takže budu ráda za každý postřeh a radu ohledně rozdílné doby líhnutí.

29.4.2013 07:23
kirinka7

XXX.XXX.146.159

Tak jsem našla v Makru zase akci..... http://proxy.metro-group.com/MAKRO-CR/151/#/spreadview/40/ mám si ji koupit?????

29.4.2013 09:14
venziva

XXX.XXX.212.72

kirinka7 napsal(a):
Tak jsem našla v Makru zase akci..... http://proxy.metro-group.com/MAKRO-CR/151/#/spreadview/40/ mám si ji koupit?????

Určitě, stojí to za to, pokud chcete líhnout jen pro sebe. Nic levnějšího a funkčního asi neseženete.

4.5.2013 21:53
venziva

XXX.XXX.32.1

Kdepak máme všechna Makrátka? Jak se líhnou husy a kachny. Podělte se o zkušenosti.
Mně se budou za týden líhnout kuřata. Aspoň doufám.smajlík

4.5.2013 22:20
berny01

XXX.XXX.27.215

U mě se budou líhnout až za 12 dní. Z 51 vajec jsem vyřadil 15 vajec. Ostatní se vyvíjejí. Doufám, že to dobře dopadnesmajlík

4.5.2013 22:38
danurba

XXX.XXX.54.200

venziva napsal(a):
Kdepak máme všechna Makrátka? Jak se líhnou husy a kachny. Podělte se o zkušenosti.
Mně se budou za týden líhnout kuřata. Aspoň doufám.smajlík

včera jsme nasadili třetí várku, zase leghornky...

8.5.2013 00:21
venziva

XXX.XXX.32.1

Vajíčka jsem dnes dávala na dolíhňovou mřížku. Už se mi to blíží.smajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

8.5.2013 01:00
javurka

XXX.XXX.63.10

Moje kachňata mají 27. den. 2 už jsou venku a všechna ostatní naklubaná. Vajíčka pod kachnou zatím ani ťuk. Minule jsme měla čerstvá vajíčka a klubání začalo už 24. den a líhla se 25.-26. den. Tyto vajíčka byla stará kolem měsíce a líhne se přesně podle tabulek.

8.5.2013 11:13
venziva

XXX.XXX.32.1

Protože se mi budou líhnot kuřata ve 3 etapách (pátek, neděle a další neděle) , udělala jsem si do líhně jednoduchou ohrádku, aby vylíhlá kuřata nekoulela s vejci, která se ještě líhnout nebudou. A pak má lepší přehled, která vejce mám ručně otočit. Po vylíhnutí kuřat v něděli opět na týden vrátím zbylá vejce do kolébky, abych nemusela otáčet ručně a aby zase měla správnou teplotu.
Ustřihla jsem 6 cm široký pruh kartonu z krabice (délka dle potřeby). Mezi vrstvami naskládaného papíru jsem prostrčila špejle o něco delší, než je šířka pruhu.

8.5.2013 11:15
venziva

XXX.XXX.32.1

A pak už jsem jen rozdělila vejce a ohrádku mezi ně zapíchla do direk v mřížce.

8.5.2013 15:21
javurka

XXX.XXX.63.10

venziva napsal(a):
A pak už jsem jen rozdělila vejce a ohrádku mezi ně zapíchla do direk v mřížce.

Mám to taky tak. Jen ty špejle mě nenapadly smajlík Udělala jsem z kartonu ohrádky a tam mám vejce rozdělená. Taky to mám na 3 etapy. Teď se líhne první (už jich je šest venku), za týden druhá a za 4 dny po ní další.

8.5.2013 15:25
javurka

XXX.XXX.63.10

Viděl jste někdy někdo rozštěp patra u drůbeže? Teď se líhlo sedmé kachně, normálně se vyklubalo z půlky ven a pak mu najednou padla hlava a bylo po něm. Během vteřiny. Prohlíželi jsme ho, všechno v pořádku, vyvinuté. Jen když mu otevřu zobáček, tak vzadu v krku nahoře má uplně rozestoupené patro a díru do hlavy. Připadá mi to jako rozštěp.

10.5.2013 09:42
javurka

XXX.XXX.63.10

První várka úspěšně dolíhnutá smajlík 26 kachňat smajlík. Jen 4 neklaply. 1 s tím rozštepem, jedno se ani nepokusilo, a dvě se naklovla, ale nevylíhla smajlík. Devět z nich, co se líhla poslední, jsme šoupli pod kačku, které se vylíhla její kachňata včera odpoledne. Zatím se tváří, že jsou rozhodně její smajlík

10.5.2013 09:42
javurka

XXX.XXX.63.10

První várka úspěšně dolíhnutá smajlík 26 kachňat smajlík. Jen 4 neklaply. 1 s tím rozštepem, jedno se ani nepokusilo, a dvě se naklovla, ale nevylíhla smajlík. Devět z nich, co se líhla poslední, jsme šoupli pod kačku, které se vylíhla její kachňata včera odpoledne. Zatím se tváří, že jsou rozhodně její smajlík

10.5.2013 09:56
venziva

XXX.XXX.212.72

Tak se mi to včera večer začalo líhnout. Kolem půlnoci bylo 10 kuřat, do rána dalších 6 a ještě plno naklovaných. Zatím se vyklubaly 4 maransky a 12 brakelek stříbrných černě pruhovaných. Tento týden jich je k líhnutí 29, takže už jich je přes polovinu vylíhlých.
Líheň zbytečně neotvírám a zatím se kuřata líhnou mnohem rychleji a bez problémů, oproti minulému líhnutí. Ani jednomu nebylo potřeba pomoci.
Po vylíhnutí kuřete se vlhkost zvýší až na 81%. Tím že kuře vyndám, zase klesne a udržuje se na 70%.
Opět mě před líhnutím přepadly obavy. Zatím jsem ale s průběhem líhnutí spokojená.

10.5.2013 16:49
venziva

XXX.XXX.32.1

Mám dolíhnuto. Jedno vejce ještě bylo neoplozené, jedno se nevylíhlo - ani nenaklubalo skořápku, přestože vypadalo plně vyvinuté.
Takže z 28 oplozených vajíček mám 27 kuřat!!!!. No není ta líheň skvělásmajlík
smajlíksmajlík

10.5.2013 17:45
lenkape

XXX.XXX.35.239

venziva napsal(a):
Mám dolíhnuto. Jedno vejce ještě bylo neoplozené, jedno se nevylíhlo - ani nenaklubalo skořápku, přestože vypadalo plně vyvinuté.
Takže z 28 oplozených vajíček mám 27 kuřat!!!!. No není ta líheň skvělásmajlík
smajlíksmajlík

Skvělá práce. Gratuluji. :)

10.5.2013 18:57
venziva

XXX.XXX.32.1

A ještě ke všemu tomu štěstí mi před dvěma dny zasedla slepice. V neděli, až se trochu rozsedí jí je zkusím podstrčit, abych to měla "bez práce". Šikovná to holka, udělala mi radostsmajlík

10.5.2013 20:30
lenkape

XXX.XXX.35.239

venziva napsal(a):
A ještě ke všemu tomu štěstí mi před dvěma dny zasedla slepice. V neděli, až se trochu rozsedí jí je zkusím podstrčit, abych to měla "bez práce". Šikovná to holka, udělala mi radostsmajlík

No snad mi taky sedne nějaká. Mám ty prcky pořád v odchovně v kuchyni a vzpomínám na loňský rok , kdy se kvočna postarala sama.Ještě tak 3 týdny a mohli by snad už jít ven smajlík

12.5.2013 08:05
oktep36

XXX.XXX.236.123

Dobrý den. Včera jsem si zakoupil tiuto líheň a v návodu jsem se nikde nedočetl k čemu skouží ty 3 čudlíky . Po zapnutí a uběhnutí kontrolka svítila a po dosažení teploty začla blikat. teplota byla 38°C a vlhkost 74%. Prosím o radu k čemu jsou ty 3 čudlíky a zda li se dají dát vejce hned. Přeedem moc děkuji za odpověd a přeji hezký den.

12.5.2013 09:29
venziva

XXX.XXX.32.1

oktep36 napsal(a):
Dobrý den. Včera jsem si zakoupil tiuto líheň a v návodu jsem se nikde nedočetl k čemu skouží ty 3 čudlíky . Po zapnutí a uběhnutí kontrolka svítila a po dosažení teploty začla blikat. teplota byla 38°C a vlhkost 74%. Prosím o radu k čemu jsou ty 3 čudlíky a zda li se dají dát vejce hned. Přeedem moc děkuji za odpověd a přeji hezký den.

Ty 3 čudlíky jsou u tohoto modelu v podstatě na nic. Přepínají mezi °C a °F, a to všechny 3. Je to univerzální dekl na více typů této líhně.
Líheň Vám ukazuje dobře, takto má kontrolka blikat. Není třeba ji vyhřívat, vejce vložte hned. Když ji vyhřejete a pak otevřete a vložíte vejce, všechno teplo stejně uteče.
Vlhkost si zkorigujte, až za 2-3 dny, až se vejce nahřejí. Ta bublinková fólie je na to dobrá (viz. diskuze).V začátku líhnutí o něco větší vlhkost nevadí.
V průběhu líhnutí si ještě pročtěte tuto diskuzi. Já vím, že je dlouhá, ale mám pocit, že kromě zkušeností z líhnutí hus v ní je už úplně všechno. A pokud objevíte ještě něco nového, hned s tím sem do této diskuze.smajlík (i ty čudlíky se v ní už řešily smajlík). Ale klidně se ptejte, co vím, poradím.
Přeji úspěch v líhnutí!
Napište v kterém Makru líheň ještě měli.

12.5.2013 09:29
javurka

XXX.XXX.63.10

oktep36 napsal(a):

Už se to tu řešilo výš. K ničemu, jen přepínají mezi °C a °F. Všechny 3.

12.5.2013 09:38
venziva

XXX.XXX.32.1

Javurko, co budete líhnout teď? Už dojde na Rendovi vajíčka?. Já Rendovou nabídkou vůbec nepohrdám (vážím si jí-kdo by tohle v dnešní době udělal?) a na jeho "líhňařské doupě" bych se ráda jela podívat, ale ze samé radosti z líhně a jejího zkoušení už mám tolik kuřat, že nevím, kam ty další dát. Líheň totiž líhne mnohem lépe, než jsem si myslela. Příští týden by se mi měla vylíhnout zbývající vejce hedvábniček a pak asi budu muset přestat s "testováním" smajlík. Jak Vy?smajlík

12.5.2013 11:36
javurka

XXX.XXX.63.10

venziva napsal(a):
Javurko, co budete líhnout teď? Už dojde na Rendovi vajíčka?. Já Rendovou nabídkou vůbec nepohrdám (vážím si jí-kdo by tohle v dnešní době udělal?) a na jeho "líhňařské doupě" bych se ráda jela podívat, ale ze samé radosti z líhně a jejího zkoušení už mám tolik kuřat, že nevím, kam ty další dát. Líheň totiž líhne mnohem lépe, než jsem si myslela. Příští týden by se mi měla vylíhnout zbývající vejce hedvábniček a pak asi budu muset přestat s "testováním" smajlík. Jak Vy?smajlík

Zdravím, mně Rendova nabídka přišla úžasná už tenkrát, a stále jí mám na paměti. A přesně jak píšete, taky jsem moc zvědavá na jeho "doupě".
Nechci to zakřiknout, ale líheň je opravdu skvělá. Na takové to domácí záchranné líhnutí, nebo na líhnutí pro svoji potřebu ideál. Já jsem pořád u kačenek, co do ní strčím a je oplozené, to se vylíhne. Max. tak 1-2 vejce se nepovedou. Už jsem zkoušela všechny možné experimenty s teplotou, vlhkostí, větráním, chlazením a mám pocit, že už si spolu fakt rozumíme. Teď jsem skončila druhou várku kachňat, nakonec jsem pod kachnu dala všechna. Posledních 7 dneska ráno a i když už je to 4 den od vylíhnutí, vzala je bez problémů. Takže to mám skoro bez práce. Já jsem bohužel takový magor, že je mi líto každého vajíčka, z kterého by mohlo něco být. Takže mám v líhni ještě ta, co se nevešla pod druhou kačku. Ta jsem přidávala později a příští týden by se měla líhnout. A konečně zasedla i třetí kačka. Když jí šla po týdnu zkontrolovat, tak i když jsem jí nechala 15 vajec, měla jich tam 22. Ta na okrajích byla dost studená, sebrala jsem je a dala do líhně taky. To bylo před týdnem a víc jak půlka vypadá dobře. A tím končím, další vajíčka už naštěstí nemám smajlík. Leda by některá kačka slezla dřív a nedoseděla, kvůli tomu jsem si vlastně líheň pořizovala. Takže počítám, že koncem května bude líheň konečně volná. Tak se domluvíme a vyrazíme na líhňařský výlet? Pokud se to tedy bude Rendovi hoditsmajlík

13.5.2013 11:31
ondrigo

XXX.XXX.137.109

Dobrý den, tak mi to nedalol a zase mám od soboty líheň plnou vajíček. Koupila jsem jich 60 a bylo mi líto nedát do líhně všechny, tak jsem je nedala do kolíbky ale přímo na podložku. Nacpala jsem jich tam 59 /jedno se mi podařilo naťuknout, ale stejně by tam nevešlo/. Nevím jak bych tam dala těch 70 což je uvedeno u modelu bez kolíbky. Když jsem nad tím tak špekulovala, zdála se mi ta mřížka hodně dole oproti kolíbce, tak jsem ji trochu nadzvedla, podložila jsem ji asi tak o 0,7cm.
Měla jsem obavu, že by těm vajíčkům bylo ze spodu zima. No uvidím. Má to nevýhodu že musím obracet ručně, ale až nějaké vyřadím, tak zbytek dám do kolébky. Na vajíčkách teď udržuji teplotu 37.8 - 38 Ć a vlhkost 68 -70%.
Popisoval už někdo v diskuzi líhnutí křepelek?

13.5.2013 11:36
honzapm

XXX.XXX.29.18

Taky by mě zajímalo, jestli ji ještě někde mají. Ď.

13.5.2013 11:46
kirinka7

XXX.XXX.146.159

Dobrý den, líhnul někdo perličky v této líhni....... https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/840149/lihen-io-103-perlicky
ted mám teplotu 37,9 a včera byla 37,4

ted je v makru v akci 24.4 - 21.5 2013 http://proxy.metro-group.com/MAKRO-CR/151/#/spreadview/40/

13.5.2013 22:23
Záryby

XXX.XXX.167.120

javurka napsal(a):
Zdravím, mně Rendova nabídka přišla úžasná už tenkrát, a stále jí mám na paměti. A přesně jak píšete, taky jsem moc zvědavá na jeho "doupě".
Nechci to zakřiknout, ale líheň je opravdu skvělá. Na takové to domácí záchranné líhnutí, nebo na líhnutí pro svoji potřebu ideál. Já jsem pořád u kačenek, co do ní strčím a je oplozené, to se vylíhne. Max. tak 1-2 vejce se nepovedou. Už jsem zkoušela všechny možné experimenty s teplotou, vlhkostí, větráním, chlazením a mám pocit, že už si spolu fakt rozumíme. Teď jsem skončila druhou várku kachňat, nakonec jsem pod kachnu dala všechna. Posledních 7 dneska ráno a i když už je to 4 den od vylíhnutí, vzala je bez problémů. Takže to mám skoro bez práce. Já jsem bohužel takový magor, že je mi líto každého vajíčka, z kterého by mohlo něco být. Takže mám v líhni ještě ta, co se nevešla pod druhou kačku. Ta jsem přidávala později a příští týden by se měla líhnout. A konečně zasedla i třetí kačka. Když jí šla po týdnu zkontrolovat, tak i když jsem jí nechala 15 vajec, měla jich tam 22. Ta na okrajích byla dost studená, sebrala jsem je a dala do líhně taky. To bylo před týdnem a víc jak půlka vypadá dobře. A tím končím, další vajíčka už naštěstí nemám smajlík. Leda by některá kačka slezla dřív a nedoseděla, kvůli tomu jsem si vlastně líheň pořizovala. Takže počítám, že koncem května bude líheň konečně volná. Tak se domluvíme a vyrazíme na líhňařský výlet? Pokud se to tedy bude Rendovi hoditsmajlík

Ahojky holky smajlík fakt nestíhám a ještě ktomu se mě nedaří příhlasit na tabletu a musím zapnout pc smajlík Nebojte ,moje nabídka stale platí smajlík já mám vajec dosti a taky kam je dávat ,ale když něco slíbím ,tak to taky dodržím .Renda,Líhen Záryby-Martinov .

13.5.2013 23:13
honzapm

XXX.XXX.29.18

Tak jsem si ji dnes koupil, Makro Karlovy Vary. Mají tam ještě jednu, rozbalenou.
Gastro - trvanlivé zboží, v prostřední uličce naproti kávovarům.
Uvidím, jestli budu ještě letos líhnout, ale bylo by dobré ji ozkoušet, jestli funguje. smajlík

15.5.2013 10:52
berny01

XXX.XXX.27.215

Tak včera večer se mi začala líhnout kuřátka a dnes ráno na mě v líhni čekala první kuřátkasmajlík V líhni jsem měl 25 vajíček od rousných zakrslých, 22 kuřátek už mám venku. Jedno vejce bylo neoplodněné(to už jsem vyřadil před 2 týdny) V líhni mám poslední 2 vajíčka, z jednoho se kuřátko klube a druhé je asi odumřelé, nevidím žádný pohyb ve vejci smajlík, ale i tak mám z nich strašnou radost smajlík Jen se bojím, aby vlhkost neovlivnila ostatní vece, která se budou líhnout až za týden a za 4 dny(2 dny při klubání rousných se vlhkost v líhni pohybovala od 60 - 80 %), pokaždé když nějaká kuřátka vylezla, tak vlhkost stoupla takhle vysoko.

15.5.2013 10:57
berny01

XXX.XXX.27.215

A malý ,,vetřelec" smajlík(ten na levo) Jedno kuřátko podlezlo přepážku k vejcím, která se budou líhnou až za týden. Doufám, že s nimi nehýbalosmajlík

15.5.2013 11:29
berny01

XXX.XXX.27.215

Tak mám nakonec 23 kuřátek z 25 vajecsmajlík. Nevylíhla se 2 vejce: 1 bylo neoplodněné a druhé uhynulé a nedovivinuté :( Jinak všem přeji mnohu úspěchů v líhnutí a budu podávat další info jak to dopadne s vejci, která se budou líhnout později :)

15.5.2013 14:04
venziva

XXX.XXX.212.72

Tak to vlastně máte z 24 oplodněných 23 kuřatsmajlíksmajlíksmajlík
Koukám, že přepážku jste vyrobil jako já. I mně asi 2 kuřata přelezla smajlík
Teď také trnu, jestli vlhkost z dolíhně a líhnutí neovlivnila kuřata ve vejcích, která se mají líhnout tuto neděli. Určitě dám o víkendu vědět, jak to probíhá.

15.5.2013 20:22
berny01

XXX.XXX.27.215

venziva napsal(a):
Tak to vlastně máte z 24 oplodněných 23 kuřatsmajlíksmajlíksmajlík
Koukám, že přepážku jste vyrobil jako já. I mně asi 2 kuřata přelezla smajlík
Teď také trnu, jestli vlhkost z dolíhně a líhnutí neovlivnila kuřata ve vejcích, která se mají líhnout tuto neděli. Určitě dám o víkendu vědět, jak to probíhá.

Přepážku jsem vyrobil podle Vás smajlík Ať Vám líhnutí v neděli vyjdesmajlík

16.5.2013 11:14
javurka

XXX.XXX.63.10

Právě se mi líhne druhá várka kachňat a nevypadá že by je zvýšená vlhkost při líhnutí před týdnem nějak ovlivnila. Lihnou se dobře, rychle a sami. Je tam ještě pár vajec ze třetí várky, tak uvidíme. Protože za si zvýšenou vlhkost zažila 2x. Ale přeci jen jsou to kachny, ty se s tím asi srovnají lépe než kuřátka. Ještě tam mám pár bažantích vajíček, ty to asi mají hodně těžké. NA ty jsem hodně zvědavá. Měla stejně skončit v popelnici, takže takhle mají aspoň trošku šanci. To je opravdový hokus-pokus.

17.5.2013 11:11
venziva

XXX.XXX.212.253

Tak nevím, nevím. Zase jsem před blížícím se líhnutím skeptická. Včera jsem přendávala vejce na dolíhňovou mřížku. Při tom jsem jich asi 5 prosvítila a ani v jednom jsem nezaznamenala pohyb. Jsou to ta vajíčka, co už 4 dny na dolíhňové mřížce byla, kvůli prvnímu líhnutí. Docela mám obavu, protože minule jsem pohyb ve vejcích viděla. Je pravda, že na mřížce bylo nějakou dobu 37,3°C. Tak si říkám, jakou asi minimální teplotu zárodky ve vejcích delší dobu přežijí? Víte to někdo? Mohla jim tato nižší teplota uškodit? smajlík

17.5.2013 12:56
lenka2013

XXX.XXX.158.34

berny01 napsal(a):
Tak včera večer se mi začala líhnout kuřátka a dnes ráno na mě v líhni čekala první kuřátkasmajlík V líhni jsem měl 25 vajíček od rousných zakrslých, 22 kuřátek už mám venku. Jedno vejce bylo neoplodněné(to už jsem vyřadil před 2 týdny) V líhni mám poslední 2 vajíčka, z jednoho se kuřátko klube a druhé je asi odumřelé, nevidím žádný pohyb ve vejci smajlík, ale i tak mám z nich strašnou radost smajlík Jen se bojím, aby vlhkost neovlivnila ostatní vece, která se budou líhnout až za týden a za 4 dny(2 dny při klubání rousných se vlhkost v líhni pohybovala od 60 - 80 %), pokaždé když nějaká kuřátka vylezla, tak vlhkost stoupla takhle vysoko.

Dobrý den, máte pěkná kuřátka.smajlík Chtěla bych se zeptat, jestli jste měl vajíčka svoje, popř. od koho jste je sehnal?? Sháním vejce rousných tříbarevných a nemohu nikde sehnatsmajlík Bylo by možné mít nějaká od Vás? Děkuji Vám za pomoc. Lenka

17.5.2013 19:39
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Já jsem ji koupila v neděli v Makru ve Zlíně-Malenovicích.Měli jich dost.smajlík

18.5.2013 13:06
venziva

XXX.XXX.32.1

venziva napsal(a):
Tak nevím, nevím. Zase jsem před blížícím se líhnutím skeptická. Včera jsem přendávala vejce na dolíhňovou mřížku. Při tom jsem jich asi 5 prosvítila a ani v jednom jsem nezaznamenala pohyb. Jsou to ta vajíčka, co už 4 dny na dolíhňové mřížce byla, kvůli prvnímu líhnutí. Docela mám obavu, protože minule jsem pohyb ve vejcích viděla. Je pravda, že na mřížce bylo nějakou dobu 37,3°C. Tak si říkám, jakou asi minimální teplotu zárodky ve vejcích delší dobu přežijí? Víte to někdo? Mohla jim tato nižší teplota uškodit? smajlík

Tak něco snad přeci jen bude. Ráno se vylíhlo první kuře a další 4 jsou naklubaná. Mají ještě čas, dnes je 20. den.

18.5.2013 14:20
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venziva, Beginner a další - díky za vaše příspěvky a hlavně zkušenosti.

19.5.2013 09:19
venziva

XXX.XXX.32.1

Přestože jsem ve vajíčkách nepozorovala žádný pohyb, vylíhlo se mi z 15 vajec 13 kuřat. Takže opět spokojenost. Kuřatům jsem nepomáhala, jen jsem je chodila vybírat z líhně.
Takže mohu potvrdit, že později přidaným vajíčkům do líhně neuškodilo vyndání na dolíhňovou mřížku a následné 4 dny zvýšené vlhkosti.
A ještě jedna vychytávka na rychlé označení právě vyklubaných kuřat. U Vietnamcůj jsem koupila za 10,- Kč malinké barevné gumičky. V tomto sáčku bylo 5 barev. Jdou hodně natáhnout a pokud ji jednou překřížím, je akorát (volně) na nožičku kuřete.
Později si v klidu označíte kuře jak potřebujete.

19.5.2013 09:51
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venziva a ostatní postupně líhnoucí - prosím, desinfikujete nějak líheň po prvním líhnutí,
nebo jen odstraníte skořápky, zbytky skořápek, co propadaly dolů dolíhňovou mřížkou
a jedete znovu dál? Díky.

19.5.2013 10:04
javurka

XXX.XXX.63.10

honzapm napsal(a):
Venziva a ostatní postupně líhnoucí - prosím, desinfikujete nějak líheň po prvním líhnutí,
nebo jen odstraníte skořápky, zbytky skořápek, co propadaly dolů dolíhňovou mřížkou
a jedete znovu dál? Díky.

Já to dělám tak, že když skončím líhnutí úplně, tak ji celou vymeju a vystříkám dezinfekcí na líhně. Naliju ji do rozprašovače na kytky. Ale když mám jen částečné líhnutí, že mi tam po vylíhnutí várky zůstáva další, tak ta co zůstanou přendám do krabičky, zakryju ručníkem aby moc nevychladla a rychle vymyji jen ten spodek líhně, vypláchnu skořápky, ostříkám mřížku, ale nedezinfikuji. Vajíčka vrátím a jedu dál. Zatím problém nebyl.

19.5.2013 10:41
venziva

XXX.XXX.32.1

Dělám to jako JAVURKA, akorát používám savo od oka zředěné vodou. Po líhnutí "na etapy" jen vymyju vodou, ale ani savo by nevadilo, pokud to opláchnezte zase vodou. Z poklopu je třeba vyfoukat prach (třeba fénem). V líhni mám ještě 3 oplodněná vajíčka, která se mají líhnout za 14 dní, takže proběhne jen rychlá očista líhně a možná ještě nasadím 10 hedvábniček, které se mi tady nastřádaly, protože ty 3 jsou první oplodněné od mých loňských slepiček, tak ty další by mohly už konečně také vyjít.

20.5.2013 22:01
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, Javurko - díky oběma za tip. :)
Taky budu postupně líhnout.

Pátý den mám v líhni deset vajíček (leghornka a vlaška) a devět je jich tutově oplodněných.
Desáté je zatím neurčitelné, vypadá tak půl na půl, je to vejce, které bylo přímo pod středem
ventilátoru, tj. na nejchladnějším místě líhně.
Možná je to jen shoda okolností, možná bude opravdu čisté, uvidíme.

Dnes, po pěti dnech, jsem přidal pět vlaščích vajíček.

Měl jsem mít vajíčka vlašek z Německa, ale bohužel, ČSOB nefunguje internetbanking,
tak nemůžu poslat peníze a majitel slepic zase nepošle vajíčka.
Tak uvidíme, jak dopadnu. Podám zprávu.
Zatím jsem s Makrolíhní tuze spokojený, jsem rád, že je tak jednoduchá, nic nemusím řešit.

Jen trochu ta vlhkost... Večer před spaním 70%, ráno po probuzení 25%.
Nevypadá to ale, že by to zárodkům vadilo, jsou každý den větší a větší.
Dnes, pátý den, se mi konečně podařilo držet celý den vlhkost na 54%.
Snad to do líhnutí dopiluju. smajlík

Líheň otevírám minimálně třikrát denně, na několik minut a větrám vajíčka.
Spodek nemá červený, ale zelený, takže mi i ladí. smajlík
Na víku má dva otvory, cca 1 cm v průměru, s mřížkou na větrání.

Je v teplé místnosti s akvárii, takže to její dost silné hučení, teda spíš dunění,
tak trochu v tom všem bublání zaniká. Naštěstí. smajlík

20.5.2013 23:53
venziva

XXX.XXX.32.1

Já jsem nyní opláchla líheň (jen spodek) vodou se savem a poklop ofoukala fénem. Už mi v kuse běží 5 týdnů a za tu dobu proběhla 2 líhnutí. Teď mi tam zbyla 3 vajíčka z nedělního líhnutí, tak jsem přidala dalších 27, ať tam je veseleji. Až to zjistí manžel, bude veseleji doma. smajlík

Při prvním líhnutí jsem měla vejce přímo ve středu líhně a také se vylíhlo. Nyní nemám plno, tak tam nechávám volno. Také to vajíčko ze středu můžete prohazovat s těmi okolo.

Pokud Vám takto slezla vlhkost, už nebyla v nádržce voda a do rána vše úplně vyschlo. Dejte plnou střední nádržku a pokryjte ji bublinkovou fólii, jak je uvedeno a vyfoceno na začátku diskuze. Vodu musíte doplnit každý druhý den, přeci jen ta líheň celkem dobře větrá a voda se vypařuje, zejména, jestli ji otvíráte několikrát denně. Po doplnění vody počkejte, až se vlhkost ustálí a vypaří se voda, kterou nakapete okolo. I malá kapka zvedne vlhkost. Vylíhlé kuře až na 80%, ale při líhnutí to neřešte a líheň otvírejte co nejméně. Nejlépe je odjet pryč a vrátit se večer. Vlhkost i něco málo přes 60% (po dobu celého líhnutí) byla v pohodě. Na začátku líhnutí je lepší o něco vyšší

Určitě líheň nevětrejte a vejce neochlazujte! Opravdu se držte návodu – o chlazení vajec tam nic není a není to u této líhně potřeba. Už se mi líhlo ve 3 etapách a ani jednou jsem nechladila.

Co máte na víku za otvory? Já tam žádné nemám. To jste si je tam dodělal? Jestli ano, tak, je přelepte. Jste na začátku líhnutí a není to potřeba.
My jsme s beginner na začátku také hodně experimentovaly, ale dnes si myslím, že to bylo zbytečné (ale užily jsme si to, že?smajlík). I když je to jen umělohmotný „pekáč“, mají to Rumuni vychytané a vypočítané a opravdu to funguje.
Uvidíte, že to dobře dopadne. Zatím tady nikdo nepsal, že by se mu vyloženě nedařilo smajlík

21.5.2013 20:02
javurka

XXX.XXX.63.10

Bažantíci jsou na světěsmajlík. Je jich zatím devět, jedno je ještě naklubané v líhni. Jen dva to nezvládli. Jsou to stateční prckové, celou dobu byli mezi kachními vajíčky, s vlhkostí odpovídající kachnám. A pak ještě museli zvládnout dvoje kachní líhnutí, kdy se vlhkost 2x pár dní pohybovala kolem 80 %. Líhnuli se v pohodě, ani pomoc nebylo potřeba.

21.5.2013 21:57
berny01

XXX.XXX.27.215

lenka2013 napsal(a):
Dobrý den, máte pěkná kuřátka.smajlík Chtěla bych se zeptat, jestli jste měl vajíčka svoje, popř. od koho jste je sehnal?? Sháním vejce rousných tříbarevných a nemohu nikde sehnatsmajlík Bylo by možné mít nějaká od Vás? Děkuji Vám za pomoc. Lenka

Dobrý večer, vajíčka jsou z mého chovu, ale bohužel jsem přišel před týdnem o chovného rousného kohoutka(škodná)smajlík, takže Vám teď vajíčka nemohu prodat(nebyla by oplodněná) Pokud budete mít zájem, tak násadová vejce budu mít k dispozici až příští rok na jaře. Našel jsem pár odkazů, kdo je chová a někdo i prodává násadová vejce, pokud najdu něco nového dám vědětsmajlík

Odkazy:
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/1973682/prodam-nasadova-vajicka-milflerky/

https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/1932857/prodam/

http://zvirata.bazos.cz/inzerat/23521936/Kocinkyliliputkyhedvabnickysebritky.php

22.5.2013 08:34
kropenky

XXX.XXX.158.34

berny01 napsal(a):
Dobrý večer, vajíčka jsou z mého chovu, ale bohužel jsem přišel před týdnem o chovného rousného kohoutka(škodná)smajlík, takže Vám teď vajíčka nemohu prodat(nebyla by oplodněná) Pokud budete mít zájem, tak násadová vejce budu mít k dispozici až příští rok na jaře. Našel jsem pár odkazů, kdo je chová a někdo i prodává násadová vejce, pokud najdu něco nového dám vědětsmajlík

Odkazy:
https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/1973682/prodam-nasadova-vajicka-milflerky/

https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/1932857/prodam/

http://zvirata.bazos.cz/inzerat/23521936/Kocinkyliliputkyhedvabnickysebritky.php

Dobrý den! Tohle myslíte vážně!?! Mám za to, že vajíčka máte ode mě - respektive ta, ze kterých zde prezentujete kuřata!!! Alespoň na mail jste mi zasílal stejná fota s kuřaty rousných a i počet 23kuřat z 25ti vajec sedí! Nechápu, co si mám o Vašem jednání myslet!!!smajlík A už vůbec nepochopím, co je špatné na tom, když sdělíte původ svých kuřat. Jinak lenka2013, ozvěte se mi na kropenky@seznam.cz Vajíček tu několik mám. Při osobním převzetí cena 3Kč/ks. A p. Berný nechť si sáhne do svědomí, neboť chlubit se cizím pěřím a vymýšlení pohádek není jednání hodno opravdového chovatele!!!!!!smajlík JendaF

22.5.2013 09:13
honzapm

XXX.XXX.29.18

Berny01 - pokud jste přišel o kohouta před týdnem, tak vejce ještě budou oplodněná...

Venziva - nebojte, já nepsal, že vejce ochlazuji, ale že vejce větrám.
Taky jsem nepsal, že jsem do víka k líhni udělal dva otvory, ale že ve víku jsou dva otvory,
kryté mřížkou - viz. foto.
O těch otvorech jsem se zmínil záměrně, protože právě ze začátku diskuse vím,
že v první Makro akci ty líhně (často s červeným dnem) ve víku žádné otvory neměly.

Vlhkost - díky za info ohledně té bublinkovky. Diskusi čtu už asi popáté, už je velmi obsáhlá,
a tak na nějakém místě vždy usnu a další den nedokážu pokračovat ze stejného místa.
Takže některé příspěvky jsem četl už třikrát, ale ten s fotkou té bublinky ani jednou.
Až předevčírem, na váš popud - díky - už chápu, jak to máte uděláno.

Já teď třetím dnem držím vlhkost na 55-62%, což mne velmi těší.
Dost možná na to má vliv i to, že jsem ke startovním pokusným 10 vejcím přidal dalších 6 ks.
Zdá se mi, že líheň je vyrovnanější, resp. její hodnoty.
Teplota na tamagoči je už dva dny stejná - 38,5 °C. Tj. dole u vajíček bude ideál...

Vejce č. 5 (to, které bylo přímo pod větrákem, v nejchladnějším místě líhně) jsem
předevčírem přemístil na kraj líhně, čekal jsem, jestli se výrazněji neobjeví žilky - krev.
Ale bohužel... Zdá se, že vejce je tedy neoplodněné. Jediné z 10 startovních.
A to mám kohouta ani ne 14 dnů, původního výstavního taky sežrala liška.
Slepic mám na něj 35. Je skvělej.
Ještě vejce číslo pět ponechám, tak dva-tři dny, za to nic nedám, místo mám.
Možná tam trochu vidím kruh, jestli je to kruh smrti (vejci bylo pod větrákem zima???),
to ještě nejsem schopný posoudit.
Pod kvočnami jsem vychoval stovky kuřat, ale s líhní jedu poprvé. smajlík
Nasadil jsem tam těch deset vajec jen proto, abych zjistil, zda má cenu si z Německa
brát vajíčka, jejichž cena by byla dvojnásobná, než je cena Makrácké líhně. smajlík
Zatím je tedy velká spokojenost, ťuk ťuk ťuk.

Při prosvícení už zřetelně vidím, jak sedmidenním zárodkům tluče srdce.
Mám tedy výhodu, že mám jen bělovaječná plemena.
I když ani ta maranska by nebyla marná... Možná zkusím nějaká vejce sehnat.
Mě to líhnutí tak nějak vzalo...
Ono se to líhne a nasazuje, vesele... Ale až mi to tu začne i pípat, to mi asi úsměv klesne.
smajlík

Javurko - no páni, malé bažantíky jsem dlouho neviděl. Gratuluji k úspěchu.
A to jsme mívali za humny bažantnici.
Teď si z jejích zbylých základů udělám buď pařeniště nebo salaš pro ovce.
Ještě uvidím. Na pařeniště mám daleko vodu a na salaš v zimě vlastně taky. smajlík

22.5.2013 09:16
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venziva - přikládám fotku víka líhně. Asi už je to ten nový závoz.
Protože ta druhá vystavená líheň nebyla vůbec zaprášená a nevěřím,
že by ji v Makru na regále denně ometali, kdyby měla být z té první zimní únorové akce.

22.5.2013 09:24
honzapm

XXX.XXX.29.18

Moje malá premiéra, sada Makron Líhnič. smajlík
Otvory ve víku jsou na jihu a na severu.
Na západní a východní straně víka je otvor jen naznačený, nedovyříznutý
- to asi aby si případně mohl chovatel udělat sám, dle potřeby
anebo se to vztahuje k jinému typu jejich líhně?? Kdo ví....

S líhní jsem po vybalení naprosto nic nedělal, jen jsem si na víko napsal
údaje z návodu, abych pořád nemusel hledat a pamatovat si. Ach ta hlava...
Prima je, že páčka na otáčení vajíček, která měla na vybalené líhni v regále
tendenci vypadávat a nedržet, tak v té mé zabalené líhni byla už od výrobce
přilepená průhlednou izolepou - asi aby se neztratila při transportu.
Tak jsem tam tu izolepu nechal, hodí se mi to a je to fajn, nemusím řešit vypadávání páčky.

22.5.2013 09:28
honzapm

XXX.XXX.29.18

Makron Líhnič představuje svá budoucí miminka makrátka testovací.
Akorát mi přijde, že s mými velkými vejci smajlík do líhně nikdy nenacpu
zmiňovaných 51 kousků.

22.5.2013 09:35
honzapm

XXX.XXX.29.18

Oba otvory ve víku jsou max. 1 cm v průměru, odhadem.
Je na nich mřížka, asi aby se dovnitř nevplazil nějaký škůdce. smajlík

22.5.2013 09:38
honzapm

XXX.XXX.29.18

A poslední foto - klasická malá LED baterka, kterou prosvěcuji.
Vidím ve vejcích naprosto vše, každou pidi žilku, tep srdce, oko...
Mám tedy bílá vejce. Tahle baterka je z Penny, stála asi 89,- Kč.

22.5.2013 17:26
venziva

XXX.XXX.32.1

honzapm napsal(a):
A poslední foto - klasická malá LED baterka, kterou prosvěcuji.
Vidím ve vejcích naprosto vše, každou pidi žilku, tep srdce, oko...
Mám tedy bílá vejce. Tahle baterka je z Penny, stála asi 89,- Kč.

Používám úplně stejnou baterkusmajlík

51 velkých vajec se do kolíbky nevejde, musel byste je dát na dolíhňovou mřížku a otáčet je ručně.A pak se jich tam vejde víc než 51. V jiné diskuzi paní psala, že líhne jen na mřížce a že ji ani nepodkládá do výšky kolíbky a prý se jí vylíhlo všechno. Javurka psala, že ji podložila, aby byla trochu výš.
Já mezi velká vajíčka rovnám malá od hedvábniček. Dám jedno velké a jedno malé,... U krajů, kde je úchytka musí být malé vejce.

Když jsem do líhně ke 3 vajíčkům přidala dalších 27, nemohla se líheň dlouho vyhřát. Teplota byla sotva 36 °C. Tak jsem líheň zateplila i ze shora ručníkem (ze stran ji mám zateplenou stále, protože líhnu v chladné místnosti - 18°C). Během chvíle se teplota vrátila na svých 37,7°C.

A ještě jedna vychytávka pro malá kuřata. Někdo pod ně dává hadry, aby se jim na novinách neklouzaly nožičky. Já pod ně dala protiskluzovou podložku (viz. foto). Nehrnou ji a ani se jim nerozjíždějí nohy. Špinavou namočím do kbelíku s vodou a krásně se omyje. Když přidáte trochu sava a vydezinfikujete, můžete používat stále dokola. Ta na fotce je již použitá. Dá se v pohodě stříhat dle potřeby a není drahá. U vietnamců mají 30cmx50cm za 19,- Kč v různých barvách, takže nemusím kupovat nic velkého a drahého.

22.5.2013 19:06
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Prosím o radu zkušenější.Jak dlouho nechat kuřátka v líhni,když se vyklubou?Odebíráte postupně?Děkuji.

22.5.2013 22:51
venziva

XXX.XXX.32.1

pajakrejcirikova napsal(a):
Prosím o radu zkušenější.Jak dlouho nechat kuřátka v líhni,když se vyklubou?Odebíráte postupně?Děkuji.

Nechávám je v líhni do oschnutí, pak je průběžně vyndavám. Pokud máte odchovničku, může kuře osychat tam. A pokud nejste doma, může být v líhni klidně celý den (je-li tam dobrá výměna vzduchu).

23.5.2013 14:22
berny01

XXX.XXX.167.75

kropenky napsal(a):
Dobrý den! Tohle myslíte vážně!?! Mám za to, že vajíčka máte ode mě - respektive ta, ze kterých zde prezentujete kuřata!!! Alespoň na mail jste mi zasílal stejná fota s kuřaty rousných a i počet 23kuřat z 25ti vajec sedí! Nechápu, co si mám o Vašem jednání myslet!!!smajlík A už vůbec nepochopím, co je špatné na tom, když sdělíte původ svých kuřat. Jinak lenka2013, ozvěte se mi na kropenky@seznam.cz Vajíček tu několik mám. Při osobním převzetí cena 3Kč/ks. A p. Berný nechť si sáhne do svědomí, neboť chlubit se cizím pěřím a vymýšlení pohádek není jednání hodno opravdového chovatele!!!!!!smajlík JendaF

Dobrý den!, vyložil jste si to celé špatně a to mě mrzí. Nevěděl jsem, zda mohu Váš kontakt vložit do veřejné diskuze(mnoho chovatelům to vadí), tak jsem napslat toto. O kohoutka jsem opravdu přišel. Později potom, co jsem si od Vás koupil násadová vejce, jsem měl možnost koupit kmen rousných.

26.5.2013 18:56
arlen

XXX.XXX.239.109

Tak jsem vylíhnul přes 30 káčátek tak se také pochlubím,další se ještě líhnou.
Líheň nemá chybu za ty prachy nekup to.smajlíksmajlík

26.5.2013 20:56
venziva

XXX.XXX.32.1

smajlíksmajlík#smajlík

Berny01 - jak pokračuje Vaše líhnutí?

27.5.2013 10:12
kirinka7

XXX.XXX.146.159

Já mám v líhni perličky (20ks)14dní a (14ks) 7dní můj mix slepic od mého kohouta....slyšela jsem že když jsou perličky s kuřaty tak se tolik nebojí... no .uvidíme... s teplotou nijak nemanipuluji jen pod líhní mám složené staré povlečení a pokud se venku ochladí (netopíme) tak položím na víko hadřík aby tam bylo 37,5-9stupňů

27.5.2013 23:54
venziva

XXX.XXX.32.1

kirinka7 napsal(a):
Já mám v líhni perličky (20ks)14dní a (14ks) 7dní můj mix slepic od mého kohouta....slyšela jsem že když jsou perličky s kuřaty tak se tolik nebojí... no .uvidíme... s teplotou nijak nemanipuluji jen pod líhní mám složené staré povlečení a pokud se venku ochladí (netopíme) tak položím na víko hadřík aby tam bylo 37,5-9stupňů

Těch 37,5°C máte na tamagoči nebo uvnitř líhně mezi vejci? Pokud to ukazuje tamagoči, tak uvnitř bude nejspíš nízká teplota.

28.5.2013 08:21
kirinka7

XXX.XXX.146.159

tamagoči ukazuje 37,6 a uvnitř mám mám teploměr (5 líhnutí) a ten ukazuje 38 nemá desetiny. ted jak je venku zima tak jsem víko přikryla ručníkem jen tamagoči a vzduchové otvory jsou volné

28.5.2013 08:33
venziva

XXX.XXX.212.253

Tak to máte dobře.Mně totiž tamagoči ukazuje 39°C a uvnitř v líhni mám 37,7°C, tak jsem se obávala, abyste tam neměla málo stupňů. Já nemám tu s větracími otvory navrchu.
V neděli jsem přidala do líhně vlašky porcelánové, tak už v ní mám "4 generace". O víkendu očekávám 2 kuřata, další týden asi 20 kuřat, dva dny na to 2 kuřata a za 14 dní poté ty vlašky pocelánové. Skoro ztácím přehled, co jsem tam kdy dala. smajlík Tak snad ty moje hokusy pokusy vajíčka přežijí.

28.5.2013 09:09
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, jsem na tom podobně, jako vy. Skoro každý den přidávám vajíčko :).
Moje jediná výstavní vlaška koroptví, která jediná přežila útok v kurníku,
nese totiž každý den. Už měsíc nese každý den a neměla jediný den pauzu.
Je dokonalá. A tak je mi vyloženě líto, to její vajíčko do líhně nevrazit. smajlík
Vždycky si říkám - ale tohle už je vážně poslední... A další den tam zase vrazím další...
Ach jo, se mnou...

Vajíčka vlašek z Německa ještě stále nepřišla, tak se nudím, mám roupy
a vesele nasazuji svoje. Ale až se to bude líhnout, po jednom kuřeti denně,
tak to mě asi úsměv přejde. smajlík

Jinak mám fajn oplozenost, z 22 vajec jsou jen dvě čistá.
Kohouta přitom nemám dlouho a má k dispozici hned 35 soudružek.
Možná ani ta dvě vejce nebyla čistá, je v nich taková černá čárka.
Ale netuším, jestli je to právě ten kruh smrti nebo co to je.

Ta vajíčka porcelánových vlašek vám závidím. Dost.
Ty se mě taky velice líbí. Ale nemůžu mít všechno. smajlík
Tak snad s nimi budete úspěšná. smajlík

Jinak první vejce dnes mám 13. dnů v líhni, za týden se tedy snad už dočkám.
Líheň musím jenom chválit, je to super věcička.
Navíc v jiné diskusi někdo psal, že mu na líheň vlezla kočka a přenastavila
teplotu na 44 nebo i víc stupňů, takže jsem vyloženě rád, že tohle u Makrolíhně
není možné.
Jinak vlhkost mám dobrou, od 58-72%, je to různé, a teplotu spíš vyšší 38,4-38,9.
Včera jsem měl dokonce na chvilinku 39,2, to už jsem lehce plašil a větral.
Líheň nemám ničím krytou, je na plovoucí podlaze, ale je u topení.
Tak jsem ho pro jistotu stáhnul, až skoro vypnul, a přinejhorším, kdyby teplota
neklesala, tak bych líheň dal na dvě latičky, aby byla ve vzduchu a zespoda
se taky mohla ochlazovat. Teplotu uvnitř nijak neměřím, věřím líhni, zárodky rostou.

Jinak prosvěcování je pro mě naprosto perfektní požitek, až skoro magická záležitost.
Je úžasné v noci sledovat, jak se z "ničeho" stanou žilky, a pak větší žíly, jak v nich
pumpuje krev, jak tluče srdce... Uf, to je zážitek a poučení. smajlík
Díky, Makro. Díky iFaunaři a iFaunařky za tip na líheň. smajlík smajlík

28.5.2013 11:40
arlen

XXX.XXX.234.22

honzapm napsal(a):
Venzivo, jsem na tom podobně, jako vy. Skoro každý den přidávám vajíčko :).
Moje jediná výstavní vlaška koroptví, která jediná přežila útok v kurníku,
nese totiž každý den. Už měsíc nese každý den a neměla jediný den pauzu.
Je dokonalá. A tak je mi vyloženě líto, to její vajíčko do líhně nevrazit. smajlík
Vždycky si říkám - ale tohle už je vážně poslední... A další den tam zase vrazím další...
Ach jo, se mnou...

Vajíčka vlašek z Německa ještě stále nepřišla, tak se nudím, mám roupy
a vesele nasazuji svoje. Ale až se to bude líhnout, po jednom kuřeti denně,
tak to mě asi úsměv přejde. smajlík

Jinak mám fajn oplozenost, z 22 vajec jsou jen dvě čistá.
Kohouta přitom nemám dlouho a má k dispozici hned 35 soudružek.
Možná ani ta dvě vejce nebyla čistá, je v nich taková černá čárka.
Ale netuším, jestli je to právě ten kruh smrti nebo co to je.

Ta vajíčka porcelánových vlašek vám závidím. Dost.
Ty se mě taky velice líbí. Ale nemůžu mít všechno. smajlík
Tak snad s nimi budete úspěšná. smajlík

Jinak první vejce dnes mám 13. dnů v líhni, za týden se tedy snad už dočkám.
Líheň musím jenom chválit, je to super věcička.
Navíc v jiné diskusi někdo psal, že mu na líheň vlezla kočka a přenastavila
teplotu na 44 nebo i víc stupňů, takže jsem vyloženě rád, že tohle u Makrolíhně
není možné.
Jinak vlhkost mám dobrou, od 58-72%, je to různé, a teplotu spíš vyšší 38,4-38,9.
Včera jsem měl dokonce na chvilinku 39,2, to už jsem lehce plašil a větral.
Líheň nemám ničím krytou, je na plovoucí podlaze, ale je u topení.
Tak jsem ho pro jistotu stáhnul, až skoro vypnul, a přinejhorším, kdyby teplota
neklesala, tak bych líheň dal na dvě latičky, aby byla ve vzduchu a zespoda
se taky mohla ochlazovat. Teplotu uvnitř nijak neměřím, věřím líhni, zárodky rostou.

Jinak prosvěcování je pro mě naprosto perfektní požitek, až skoro magická záležitost.
Je úžasné v noci sledovat, jak se z "ničeho" stanou žilky, a pak větší žíly, jak v nich
pumpuje krev, jak tluče srdce... Uf, to je zážitek a poučení. smajlík
Díky, Makro. Díky iFaunaři a iFaunařky za tip na líheň. smajlík smajlík

Té teploty se nebojte vajíčka jsou o něco chladnější než ukazuje displey.Já líhnul již kuřátka teď kačenky a chystám se ještě jednou na kuřátka jde to bez problému.Taktéž jako vy jsem pořídil líheň na popud faunařů a jsem moc spokojen. Všem díky.smajlíksmajlík

28.5.2013 12:51
mktka

XXX.XXX.82.53

Děkuji za tuto diskuzi, moc mi pomohla. Také jsme pořídili tuto líheň (někdy na jaře)smajlík, před 14 dny se mi vylíhlo 20 kuřátek (z 29 oplodněných vajíček). Bojovala jsem po celou dobu s vlhkostí, ale jinak je super, rozhodně "nejela" naposled. Díky vám všem!

28.5.2013 13:47
honzapm

XXX.XXX.29.18

Taky jsem se ke koupi líhně rozhoupal až po téhle diskusi.
Bez ní bych nic neměl.
A stále tajně toužil po italské líhni za 12.000,-, co vypadá jak pekárna na pizzu.

Tak vajíčka z Německa mi dneska dorazila.
Chtěl jsem jich max. 40, chovatel poslal 46.
Hodnej. Jen nevím, jak je do líhně nacpat. smajlík

Nejraději bych koupil ještě jednu tu samou líheň.
A volné místo doplnil třeba vajíčky maransek, kdyby někdo měl...

No, takže jsem celou líheň přeskládal a vajíčka z Německa do ní všechna dal.
Byla super zabalená, bez viditelného poškození.
Ale byla docela studená. Balík byl od rána na chodbě kamenného domu.

Teď jsem se šel do líhně pro jistotu podívat, asi tak po půlhodince od nasazení,
a šok - jen co jsem zvednul víko, tak jedno vajíčko prasklo. Puklo.
Myslíte, že je to tím velkým rozdílem teplot? Že vejce bylo chladné
a já blbec nedočkavá ho hned vrazil do líhně?
Naštěstí pukla jen skořápka, blána zůstala, tak jsem nemusel vytírat a uklízet líheň.
Vajíčko jsem vyhodil, neslepoval, tak jich mám 45. A už 2 eura v háji. smajlík
Nutno dodat, že to bylo nejdelší ze všech vajec, bylo dlouhé jak návštěva u tchýně.
A možná bylo přece jen lehce otřesené transportem z Německa.
Možná to je dobře. Kdyby nepuklo dnes, mohlo by puknout třeba jindy.
Anebo taky ne, ale aspoň ostatní vejce lépe umístím atd.
Skořápka toho vejce byla sice slabší, ale ne úplně marná.
No, zkušenost... Díky za ní.

Na některých vajíčkách byly kapičky. Na tupém konci, kde je vzduchová komůrka.
Vajíčka se tedy asi potí - jak byla studená a hned teplo v líhni a tohle to nezvládlo.
Snad už ostatní budou ok. Pro jistotu jsem všechna zpocená vajíčka vyndal z líhně ven
a nechám je v pokojové teplotě a přidám je až večer. Nemám to se sebou lehké. smajlík
Zase ale bylo přesně krásně vidět, které vejce má slabší skořápku (a potí se),
a které je zcela v pořádku. Jinak ta vajíčka mají dva odstíny - ta čistě bílá se nepotí
a lehce růžová ano. Ta také mají tu slabší (drsnější) skořápku. Nejsou tak hladká.
Normálně bych je nenasadil (kdyby to bylo z mého dvora), ale takhle nemám co ztratit.
Za zkoušku nic nedám, co z toho bude a nebude, když už to mám zaplacené a poslané.

Nacpal jsem tedy do líhně 23 mých vajec (dvě čistá jsou pryč, tj. 21) a 46 z DE.
Jedno puklo, takže tam mám 66 vajec.
V prostředku pod větrákem jsem nechal v kolíbce jedno místo volné, pro jistotu.
Díky štíhlosti některých německých vajec jsem mohl dát vejce i na těch šest míst,
kde je to s normálními vejci nemožné - vadí tam ten otáčecí úchyt kolíbky.
Pět vajec jsem dal na oba konce líhně, kde už otáčecí kolíbka není, na tu dolíhňovou
mřížku a zbytek jsem položil na vajíčka v kolíbce, co nejdále od větráku.
Budou tedy mít každé jinou teplotu a asi i vlhkost.
Takže bude nesmírně cenné a zajímavé to sledovat.

Za týden se mi ale možná vylíhne devět kuřat z mých vajec,
takže pak zase budou změny a přendavání. Uvidíme.

Teď by se mi hodilo prosvítit a něco vyřadit. smajlík

28.5.2013 14:43
venziva

XXX.XXX.212.253

Honzapm - Nemám teď čas číst celý Váš sloh, k tomu se vrátím večer doma. Jen jednu připomínku. Když jsem vložila do rozběhlé líhně 20 nových chladných vajec, teplota spadla pod 36°C a líheň se ani po 20 minutách nevyhřála na 37°C. Pomohlo mi až úplné zaizolování (přikrytí ze všech stran). Pak se líheň asi za 20 min. vyhřála a teplotu už držela. Takže pozor, pokud byla vejce studená tak, že teplem potom jedno puklo, hlídejte si teplotu uvnitř, aby nezařvala na chlad vejce, která se už inkubují. Přeci jen 46 studených vajec ji bude zpočátku dost ochlazovat.

Jinak se doporučuje, nechat vejce před vložením do líhně v pokojové teplotě několik hodin, aby rozdíl teplot nebyl veliký. Asi jste udělal dost velkou chybu a snad Vám to nepoškodilo vejce.
Máte vejce v kolíbce nebo na mřížce a otáčíte ručně?

28.5.2013 17:08
berny01

XXX.XXX.167.75

venziva napsal(a):
smajlíksmajlík#smajlík

Berny01 - jak pokračuje Vaše líhnutí?

Dobrý den, kuřátka se mi také valíhlasmajlík i přesto, že byla 3 dni na mřížce. Z 8 vajíček mám 6 kuřátek. 1 neoplodněné a druhé uhynulé během inkubace. Ještě mám v líhni pár vajíček, které se budou líhnout až za 10 - 12 dní, tak dám vědět jak to dopadne, pokud nebude vada ve vejcích, tak by se měla také vylíhnou :)
Přeji hezký den smajlík

28.5.2013 22:44
honzapm

XXX.XXX.29.18

venziva napsal(a):
Honzapm - Nemám teď čas číst celý Váš sloh, k tomu se vrátím večer doma. Jen jednu připomínku. Když jsem vložila do rozběhlé líhně 20 nových chladných vajec, teplota spadla pod 36°C a líheň se ani po 20 minutách nevyhřála na 37°C. Pomohlo mi až úplné zaizolování (přikrytí ze všech stran). Pak se líheň asi za 20 min. vyhřála a teplotu už držela. Takže pozor, pokud byla vejce studená tak, že teplem potom jedno puklo, hlídejte si teplotu uvnitř, aby nezařvala na chlad vejce, která se už inkubují. Přeci jen 46 studených vajec ji bude zpočátku dost ochlazovat.

Jinak se doporučuje, nechat vejce před vložením do líhně v pokojové teplotě několik hodin, aby rozdíl teplot nebyl veliký. Asi jste udělal dost velkou chybu a snad Vám to nepoškodilo vejce.
Máte vejce v kolíbce nebo na mřížce a otáčíte ručně?

Díky za reakci, Venziva.

Vejce jsou v kolíbce, šest na straně - na obou koncích kolíbky jsou tři ks.
A zbytek je na vejcích v kolíbce. Budu je různě přendavat.
Za týden min. devět vajec odstraním - mají termín líhnutí.

Teplota - asi 20 minut po vložení nových vajec byla cca 37,5.
Po otevření, prasknutí vejce, přerovnání, už byla teplota 38,4.
Teď se drží na 38,2 - 38,4 a vlhkost super - 58-62% celý den.
Obecně nemám s teplotou vůbec žádný problém (směrem dolů).

Ta vejce putovala DHL přes 150 km. Takže nemohu říci, že pukla rozdílem teplot.
Ale ani to nevylučuji. I moje vajíčka jsem dával některá studená, nepuklo žádné.
Ale mám tedy mnohem kvalitnější vejce - silnější a lepší skořápku.
Ta nová chladná německá mají (asi tak třetina z 46 ks) skořápku omakem drsnou
a slabší. Takže to byla kombinace slabší skořápka, transport a rozdíl teplot.
Bez rozdílu by to možná bylo zcela OK.
Ale i po zahřátí z několika vajíček vytékal bílek. Po kapičkách.
Vyloženě prosakoval jako když se člověk potí - vyrážel skrz skořápku.
Teď v noci jsem vajíčka popisoval, takže jsem měl každé znovu v ruce.
Asi tři nechtěly z kolíbky ven - byly lehounce přilepené bílkem...
No, mám tu speciální případ a je to jenom dobře - aspoň se poučíme my všichni.

Jinak už vždycky nechám vejce uležet vedle líhně, aby měla dobrou teplotu.

28.5.2013 23:49
venziva

XXX.XXX.32.1

Možná Vám to v líhni cirkuluje trochu jinak, ale já jsem také měla pár vajíček v líhni ve druhé řadě. Chtěla jsem je dát vedle kolíbky, ale tam jsou zrovna větrací otvory a když jsem tam měřila teplotu lékařským teploměrem, měla jsem tam něco málo přes 36°C. Vajíčka z druhé vrstvy jsem přemisťovala, aby ležela vždy jinde. Myslím, že to těm vajíčkům z kolíbky vadí, že se ochlazují. S vajíčky z kolíbky jsem je nestřídala. Po prosvícení 7. den inkubace byla všechna čistá, tak nemohu dál poradit.

29.5.2013 00:36
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, díky.
Teď líheň ukazovala 38,8 °C a vlhkost 62%.
Po otevření víka cítím trochu bílek. Má vejce nijak cítit nebyla.
Jen první dny byl cítit plast - fungl nová líheň.
Ale kvočna občas taky tak smrděla, tak se snažím se neznepokojovat.
Po vaší radě jsem zrovna teď vejce v líhni ještě trochu přeskládal.
Vlastní nejnověji nasazená jsem dal nahoru do druhé řady
a cennější německá jsem dal do kolíbky. Co se vešlo.
Nejmladším mým vejcem jsem pak obsadil místo pod větrákem uprostřed,
to bylo dosud volné.
Připadá mi, že teď po přeskládání by mohl vzduch proudit lépěji.

Taky jsem si říkal, že nasadím jen polovinu DE vajec a druhou nechám
po prvním mém líhnutí (za týden). Ale zase bych nerad, aby pak vejce
už nebyla třeba stará atd. Tak jsem nasadil vše najednou.
Možná jsem mohl počkat. Nebo koupit ještě jednu líheň. smajlík

Zajímavost: moje babička je přes dva týdny v nemocnici. Tuto sobotu
jsem byl u ní doma zalít kytky, vyházet uschlé kytky ke dni matek z vázy,
vyvětrat, uklidit a taky vyházet věci z ledničky.
Mimo jiné v té lednici byla dvě vajíčka vlašky koroptví.
Obě jsem je, ještě studená z lednice, hned v sobotu nasadil do líhně.
(mmch. žádné pukání, žádné pocení bílku skrz neporušenou skořápku)
A v tom jednom už je jasně vidět pulsující zárodek (teď je to třetí den),
v tom druhém to ještě není tak žretelné, možná to chce počkat, možná
je vejce starší, možná je čisté.
Ale - i vejce, která byla MINIMÁLNĚ 3 týdny v lednici, mohou být "živá".

Jinak se omlouvám za ty slohy, já krátce psát neumím.

29.5.2013 12:41
beginner

XXX.XXX.244.10

honzapm> Dobrý poznatek s vejci v lednicismajlík
Tak jsem teď párkrát líhla a můj prozatímní závěr je, že nejdůležitější je dostatečná teplota. Je dobré umístit líheň do místnosti s větší vlhkostí a pak už ji moc neřešit. Čidlo teloty jsem upravila, nyní nezatepluji, neochlazuji, trochu vody naleji do střední nádržky na začátku líhnutí a pak to nechám, jen nakláním vejce. Občas, pokud vlhkost klesne pod 37% naleji dírkou ve víku trochu vody, ale většinou se drží kolem 38-42%, takže 18dnů skoro nic. 18. den doleji vodu do střední nádržky a vlhkost je cca 62-65%. Po vyklubání prvního kuřete se drží cca 77%. Kuřata jsou čilá, zdravá a dobře se klubou. Funguje to i podle návodu 60% a pak 80%, ale zdá se mi, že výsledek je horší. Při nižší vlhkosti se mi nevyklubou ze 44 vajec cca 1-3 kuřata. Možná u Maransek to bude zase o něco jinak, ale u Vlašek nižší vlhkost funguje dobře.

S kuřaty je to jako s dětmi, dokud jsou v "bříšku" jsou to spíš nervy, ale pak teprve začíná práce, kila a kila hovínek, spoustu hodin strávených úklidem, potřeby pro odchov a hóódně spapaného krmiva smajlík .....a po několika měsících se dočkám prvního vajíčka smajlík

29.5.2013 13:08
mktka

XXX.XXX.82.53

Dobrý den, ráda bych v líhni zkusila líhnout křepelky, mohu poprosit zkušenější o rady? Dávali jste na mřížku a otáčeli ručně? Kolikrát? Vlhkost a teplota stejná jako u slepičích vajíček? Po kolika dnech se líhly? Děkuji moc!

29.5.2013 14:06
venziva

XXX.XXX.212.253

mktka napsal(a):
Dobrý den, ráda bych v líhni zkusila líhnout křepelky, mohu poprosit zkušenější o rady? Dávali jste na mřížku a otáčeli ručně? Kolikrát? Vlhkost a teplota stejná jako u slepičích vajíček? Po kolika dnech se líhly? Děkuji moc!

Dovolím si zde citovat BEDRILINECKU z jiné diskuze. Více tam o křepelkách není, proto to sem kopíruji. Nikdo zatím zkušenosti z líhnutí křepelek v této líhni nepsal.

bedrulinecka:

"Dobrý večer,
taky jsem si v této líhni nalíhla křepelky.
Stačí jen dolévat vodu a obracet vajíčka.
Vylíhlo se mi ze 13 vajíček 12 živých křepelátek.
S líhní jsem moc spokojená. Už 3 měsíce jede v kuse a paráda, jen natáčecí rošt jsem demontovala. Vajíčka mám na spodní mřížce, nad vodou"

Najdete to v této diskuzi, zkuste dát dotaz tam, třeba Vám BEDRULINECKA odpoví na Vaše dotazy:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/840149/lihen-io-103-perlicky

29.5.2013 14:21
honzapm

XXX.XXX.29.18

Tak jsem při množství vajec 66 ks (50 v kolíbce, místo pod ventilátorem je volné
a 16 vajec je v "druhém patře" - volně položeno na vejcích v kolíbce) trochu znejistěl
a tak líheň častěji hlídám. Ukazuje 38,5 - 38,6°C a vlhkost 58-61%.

Pro jistotu jsem ale dnes, poprvé 14. den líhnutí, přidal k vejcím dva akvarijní teploměry.
Bál jsem se, že tím rozmístěním vajec navíc poruším správnou cirkulaci vzduchu
a mohly by nastat problémy.
Mno a oba teploměry (na různých místech přímo na vejcích v kolíbce) ukazují 37,8-38,0 °C.
Ještě zkusím měřit teplotu u dolíhňové mřížky. Myslím, že uprostřed vejce bude teplota
přesně akorát.

Teplota na tamagoči je tedy u mě jen o cca 0,5 °C vyšší, než skutečná u vajec.

Tak mě to moc uklidnilo.

29.5.2013 22:29
venziva

XXX.XXX.32.1

Mně tamagoči ukazuje o 1,3°C více než je v líhni. Ale už jsem si zvykla a vůbec mi to nevadí.
U prvního líhnutí jsem měla přesně uprostřed jedno vejce. Vůbec jsem ho nepřemisťovala, protože jsem ani netušila, že tam je nejchladněji. To vyzkoumala až ke konci líhnutí beginner. Vajíčko se vylíhlo. Na Vašem místě bych měla raději jedno tam, než ve druhém patře a vždy při otáčení bych ho s nějakým jiným vyměnila. Tak jsem to dělala při druhém líhnutí a bylo to také v pohodě.

30.5.2013 20:15
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Jsem netrpělivá už v sobotu to bude 18dní a dám tedy ty vejce na mřížku,mělo by to být kolem 19hod.Nebudu ,ale doma,poradte.Dát je na mřížku v poledne nebo až v noci kolem 23hod?A taky mám strach,aby z nich něco bylo.Jsem je měla první asi 3-4dny pod kvočnou,ale ta je nechtěla až pak jsem koupila líhen.Takže moc nevěřím,ale chystám si vše jako-by měli být.Říká se štěstí přeje připraveným.Díky za radu.
smajlík

30.5.2013 20:26
venziva

XXX.XXX.32.1

Na mřížku je můžete dát klidně až v neděli ráno, tedy 19. den. Mně se mají líhnout 2 kuřata pozítří. Protože mám v líhni dalších 35 vajec, která k líhnutí ještě nejsou, mám ty dvě stále v kolíbce.Dnes mají 19. den. Od dnešního odpoledne se už ozývají. Z kolíbky je vyndám, až se začnou klubat a dám je vedle kolíbky. Dvě malá vejce hedvábničky se mi tam vejdou.

30.5.2013 22:32
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, díky.

Máte nějaké speciální rozpočítávadlo, které vejce dát doprostřed líhně?
Mám dilema, zda tam dát vejce 16. dnů nasazené - tj. by mohlo už mít
dobrou částečnou samoregulaci teploty, nebo moje vejce (tj. kdykoliv
mohu nasadit nová) anebo německé vejce s nějakou ne příliš pěknou skořápkou?
(že by ho nebyla až taková škoda)

Zajímalo by mě ale, co by se stalo, kdybych vejce 18. - 19. den z kolíbky
na mřížku nepřendal. Zda by se kuřata i tak (v kolíbce) vylíhla.
Nebo co by se přesně stalo a proč.

30.5.2013 22:46
honzapm

XXX.XXX.29.18

Jinak u kuřat budu, až se začnou líhnout.
Tj. bych je vylíhlá odebíral k oschnutí mimo líheň.

30.5.2013 23:16
venziva

XXX.XXX.32.1

Já bych tam dala asi to co je 16 dní nasazené nebo bych tam vejce střídala (vždy při otáčení).
Mně už se jedno kuře klube, má načatou skořápku. Nechám ho do rána v kolébce a pak je vyndám na bok. Pokud budete u líhnutí doma, tak si to ohlídáte, jen nevím, jestli se v kolébce ta skořápka pěkně rozpůlí, aby kuře mohlo ven. To už je na Vašem zvážení.

30.5.2013 23:49
mktka

XXX.XXX.82.53

venziva napsal(a):
Dovolím si zde citovat BEDRILINECKU z jiné diskuze. Více tam o křepelkách není, proto to sem kopíruji. Nikdo zatím zkušenosti z líhnutí křepelek v této líhni nepsal.

bedrulinecka:

"Dobrý večer,
S líhní jsem moc spokojená. Už 3 měsíce jede v kuse a paráda, jen natáčecí rošt jsem demontovala. Vajíčka mám na spodní mřížce, nad vodou"

Najdete to v této diskuzi, zkuste dát dotaz tam, třeba Vám BEDRULINECKA odpoví na Vaše dotazy:

Děkuji moc za odkaz, zkusím se s ní spojit smajlík

31.5.2013 09:50
venziva

XXX.XXX.212.253

Nakonec mi to nedalo a ty 2 vajíčka jsem dala vedle kolébky ještě než jsem šla spát. Udělala jsem dobře, protože ráno bylo jedno kuře vylíhlé a hopsalo tam, na druhém byla prasklá skořápka a teď těším se domů na nový přírůstek. smajlík

1.6.2013 21:17
beginner

XXX.XXX.244.10

honzapm napsal(a):
Jinak u kuřat budu, až se začnou líhnout.
Tj. bych je vylíhlá odebíral k oschnutí mimo líheň.

Doporučuji odebírat kuřátka a skořápky alespoň po deseti kusech. Nejlepší je dát líheň hóódně daleko a chodit se dívat po dvanácti hodinách smajlík

citace: Zajímalo by mě ale, co by se stalo, kdybych vejce 18. - 19. den z kolíbky
na mřížku nepřendal. Zda by se kuřata i tak (v kolíbce) vylíhla.
Nebo co by se přesně stalo a proč.

Asi by se kuřata vyklubala, ale protože vždycky vyčerpaně leží napůl ze skořápky, tak takhle by kuřata visela přes ostrou hranu skořápky a pokud by se jim podařilo vykulit, tak by padla do mezer. Jen ta na okraji by možná měla kliku a padala by na mřížkusmajlík

1.6.2013 22:03
venziva

XXX.XXX.32.1

venziva napsal(a):
Nakonec mi to nedalo a ty 2 vajíčka jsem dala vedle kolébky ještě než jsem šla spát. Udělala jsem dobře, protože ráno bylo jedno kuře vylíhlé a hopsalo tam, na druhém byla prasklá skořápka a teď těším se domů na nový přírůstek. smajlík

Tak na mě doma čekala v líhni 2 kuřata - Black and White neboli černá a bílá. To bílé je takové "ušmudlané", nejspíš to bude SPLASH po mém novém kohoutovi.
Další prckové budou zase za týden. Sedla mi zdrobnělá hedvábnička (letos už podruhé, jedny kuřata už odvodila), tak jí je zase podstrčím a tyto dva k nim zkusím přidat. Je to vzorná máma, věřím, že to půjde. Kuřata z minulého týdne mám také pod kvočnou a je to teď v téhle zimě ideální. Nemusím se jim starat o teplo a jen je několikrát denně zkontroluji a nakrmím. Kvočně se sice vyhrazený prostor zdá malý, ale díky neustálému dešti (dnes je extrémní smajlík) to musí ještě nějaký ten den vydržet.

2.6.2013 00:25
beginner

XXX.XXX.244.10

Hezkýýý smajlík

4.6.2013 18:24
ondrigo

XXX.XXX.137.109

Dobrý den,
máte nějaké zkušenosti s chromými kuřátky? V sobotu se mi vyklubalo 36 selských kuřátek, ale už mi 4 umřely. Postupně začaly nějak divně přičapovat, ležely při spaní s natáhlými nohami do zadu a pohybovaly se přískokem vpřed, vyvracely se na bok a nakonec uhynuly. Projevovalo se to postupně, neonemocněly všechny na jednou. No a zdá se mi, že jsou postižené další 2. Úplně mi to zkazilo chovatelské nadšení. A to teď líhnu sousedovi nějaké huso labutě.smajlík

4.6.2013 20:40
beginner

XXX.XXX.244.10

Možná někdo říká "selské kuře" potomkům bratrů a sester běhajícím mu po dvorku.

4.6.2013 21:13
starobrno

XXX.XXX.233.164

Ahoj vsichni,bohužel jsem zažil něco podobného u svého prvního líhnutí u mě byl celkový počet 9 špatných kusů(špatný pohyb nebo rovnou kuřátko bez pohybu pouze ležící na zádech)i když to bude znít krutě je potřeba těmto kusům pomoci a to utratit.Bylo již uvedeno výše v diskuzi,správné kuře je aktivní atd.Určitě bych neřešil deformaci pařátku pokud chodí a počítám s kuřátkem pro vlastní potřebu na dvorek jeden z mojich lenghornů to zvladá bravurně,Celkově přikládám tento neůspěch k nízké teplotě v líhni viz.návod.smajlík

5.6.2013 11:01
maxmilien

XXX.XXX.179.228

mktka napsal(a):

Dobrý den, také by mě zajímalo jestli se našel někdo, kdo zkoušel líhnout křepelky.. Dnes jsem si nechala poslat pár křepelčích vajíček, tak se uvidí v jakém stavu dojdou a doufám, že příští týden už líheň poběží smajlík vlhkost jsem vyčetla že má být 60% ke konci 70-80% teplota +/- stejná 37,8 ale může být i 39°C, ale s otáčením si také nevím rady smajlík dám je přímo na mřížku ale v jaké frekvenci otáčet a o kolik ??

5.6.2013 11:48
venziva

XXX.XXX.212.253

maxmilien napsal(a):
Dobrý den, také by mě zajímalo jestli se našel někdo, kdo zkoušel líhnout křepelky.. Dnes jsem si nechala poslat pár křepelčích vajíček, tak se uvidí v jakém stavu dojdou a doufám, že příští týden už líheň poběží smajlík vlhkost jsem vyčetla že má být 60% ke konci 70-80% teplota +/- stejná 37,8 ale může být i 39°C, ale s otáčením si také nevím rady smajlík dám je přímo na mřížku ale v jaké frekvenci otáčet a o kolik ??

Otáčíte 2x denně (ráno,večer) o 180°. (Ta část vejce, co byla ráno dole, se večer otočí nahoru).

K další otázce kopíruji již výše zmiňované:

bedrulinecka:

"Dobrý večer,

5.6.2013 13:01
mktka

XXX.XXX.82.53

Také pořád dumám na těma křepelkama, asi také zkusím objednat pár vajíček smajlík. Jen přemýšlím nad tímto (laik začátečník, omluvte smajlík: slepičí vajíčka jsou v líhni "na špičce" v té kolíbce, nevadí, že tato vajíčka budou na podložce vlastně ležet na "plocho" (tzn. ta vzduchová bublina bude jinde)... obracet je budu pravidelně, ale jestli toto nevadí... děkuji smajlíksmajlík

5.6.2013 14:14
venziva

XXX.XXX.212.253

Nevadí. Pod slepicí také leží smajlík. Vejce v líhni nemusí být v kolébce, ta je tam kvůli jednoduššímu otáčení. Pokud jich chcete dát do líhně více než 51, vyndavá se kolébka a vejce se dají na mřížku. Pak se ale musí jedno po druhém ručně otáčet, nelze to udělat jedním pohybem páčky. smajlík
Já osobně bych mřížku podložila do výšky kolébky (kvůli teplotě). Ale někdo psal, že se mu v pohodě líhlo i bez podložení.

5.6.2013 14:37
mktka

XXX.XXX.82.53

venziva napsal(a):
Nevadí. Pod slepicí také leží smajlík. Vejce v líhni nemusí být v kolébce, ta je tam kvůli jednoduššímu otáčení. Pokud jich chcete dát do líhně více než 51, vyndavá se kolébka a vejce se dají na mřížku. Pak se ale musí jedno po druhém ručně otáčet, nelze to udělat jedním pohybem páčky. smajlík
Já osobně bych mřížku podložila do výšky kolébky (kvůli teplotě). Ale někdo psal, že se mu v pohodě líhlo i bez podložení.

Venzivo, díky! smajlík Tak už jsem poptala vajíčka, uvidíme, jestli je pán bude mít v příštím týdnu na prodej smajlík.

9.6.2013 21:10
venziva

XXX.XXX.32.1

Dnes se mi dolíhla další várka. Z 25 oplozených vajíček mám 21 kuřat. Líhnivost 84%. Opět jsem velice spokojená. Dvě vajíčka se přestala vyvíjet v 1. týdnu inkubace a 2 někde kolem 18. dne.

homzapm: Už se vám něco vylíhlo?

9.6.2013 21:10
venziva

XXX.XXX.32.1

Dnes se mi dolíhla další várka. Z 25 oplozených vajíček mám 21 kuřat. Líhnivost 84%. Opět jsem velice spokojená. Dvě vajíčka se přestala vyvíjet v 1. týdnu inkubace a 2 někde kolem 18. dne.

homzapm: Už se vám něco vylíhlo?

9.6.2013 22:45
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, gratuluji. 21 kousků je pěkný úspěch. smajlík

Já a líhnutí - no, jak se to vezme.
Mám čtyři kuřátka (třídenní), vylíhla se ale až 22. den.
Páté, naklované, umřelo těsně po vykulení ven. Škoda ho.
Zrovna to byla stříbrná vlaška, jiné by mi tak nevadilo.
A 4 leghornky umřely asi jako u vás - cca 18. den.
Nevím proč, myslím, že jsem asi měl nižší teplotu. Proto i to líhnutí až 22. den.
Pod kvočnou to ve vejcích pípalo vždy už 19. den.
Takže jsem dal pod líheň starou záclonu a teplota je vyšší.
Je tu v podkroví dost teplo, zvlášť teď v těch slunných dnech.
Ale dal jsem akvarijní teploměry přímo na vejce, tak mám kotrolu a teplota
je kolem 38°C, i když tamagoči ukazuje např. 39,1-39,4.

Takže - dal jsem do líhně 10 vajec z hejna vydatně krmeného bílkovinami.
Nešlo o násadová vejce, ale o pokusná vejce.
Kohouta jsem měl chvíli, měl 35 slepic. Z toho leghornky 3-4 a více let staré.
Z 10 vajec bylo oplodněných 9 ks. Ve 4 leghorn vejcích zárodek umřel 18. den.
Pět kuřat se naklovalo. Jedno zemřelo ihned po vylíhnutí.
Jedno leghorn vajíčko 20.-21. den ztmavlo, zčernalo. Ale kuře se nakonec,
asi o 12 hodin později než ostatní, naklovalo a zdárně vylíhlo.
Zčernání vejce - to byla krev. Nevím proč, kuře začalo krvácet.
Mělo malinkaté ranky asi na 3-4 částech těla. Skořápka byla zcela neporušená.
Teď má kuře lehčí průjem, ale zdá se, že je to na dobré cestě.
Kdybych neměl jen 4 kuřata, kuře bych utratil, takhle chci společnost pro ostatní.
S kuřaty nemám žádný záměr, byla to jen pokusná vejce bílkovinami dotovaných
nosnic. Možná ho utracení stejně nemine.
Ostatní tři kuřata (jedna leghorn a dvě vlašky) se vylíhla v 7,8 a 10 hod. dopoledne
22. den. Poslední, z krvavého vejce ten den večer a páté kuře ten večer umřelo.

V dalších mých vejcích jsou zárodky a ve třech (vlaška, roční) to ťuká.
Takže možná už zítra budou další tři vlaštičky.

Důvod, proč jsem si líheň kupoval, byla vlaščí násadová vejce z DE.
Výsledek - přišlo perfektně zabalených 46 vajec (objednáno 40 ks).
Přeprava netrvala déle, než 20 hodin.
Na jednom vejci byl silně trus, i s přilepenou slámou, nechápu,
jak mohl chovatel takové vejce zabalit a považovat za násadové.
Asi má silné dioptrie.
Jedno vejce puklo po naložení do líhně.
Zbývá 45 vajec.
Čtyři zárodky zemřely 4. den vývoje.
Zbývá 41 vajec.
Tři zárodky zemřely do 7. dne vývoje.
Zbývá 34 vajec.
19 vajec bylo neoplozených (z toho pět mělo rozklepaný žloutek - asi transport).
Zbývá 15 vajec.
4 vejce jsou nejistá, s největší pravděpodobností též neoplozená. Nechávám je.
Zbývá 11 vajec, ve kterých je zřetelně vidět živý pulsující zárodek.
Je mi z toho na nic.

Dnes jsou vejce v líhni 12 dnů.
Některá vejce mají obří vzduchovou bublinu, nesouměrnou, na boku vejce.
Chovatel měl vejce popsaná tužkou, vzduchová bublina je na místě nápisu.
Usuzuji z toho, že měl chovatel vejce položená vodorovně a během uskladnění
polohu neměnil. Usuzuji, že vejce nejsou čerstvá nebo byla skladována
ve velkém suchu či při vysoké teplotě.
Ani nevím, co k tomu dodat. Počkám, až se chovatel sám ozve, jak jsem dopadl.
Nemyslím, že je to chybou mou či chybou líhně.
Z mých vlastních nenásadových vajec (vložil jsem postupně 23 vajec)
mám 20 oplozených (2 čistá a 1 z lednice asi vyschlé či neschopné vývoje).

9.6.2013 22:52
honzapm

XXX.XXX.29.18

No, moc mi ty počty nesedí. smajlík
Těch neoplozených bylo víc.

9.6.2013 23:00
berny01

XXX.XXX.34.104

berny01 napsal(a):
Dobrý den, kuřátka se mi také valíhlasmajlík i přesto, že byla 3 dni na mřížce. Z 8 vajíček mám 6 kuřátek. 1 neoplodněné a druhé uhynulé během inkubace. Ještě mám v líhni pár vajíček, které se budou líhnout až za 10 - 12 dní, tak dám vědět jak to dopadne, pokud nebude vada ve vejcích, tak by se měla také vylíhnou :)
Přeji hezký den smajlík

Dobrý večer, tak už mám kuřátka také na světě:) Z 10 vajec mám 8 kuřátek a 2 uhynula poslední týden inkubace. S líhnutím jsem velmi spokojený.

venziva: A jak to dopadlo s kuřátky Black and White, přijmula je kvočna?
Přeji hezký večer smajlík

10.6.2013 13:54
milan1978

XXX.XXX.227.76

Dobry den,všem chci poděkovat za perfektní forum. Čte se to jako Roman na pokracovani. Držím všem palce. S pozdravem Milan

10.6.2013 13:54
milan1978

XXX.XXX.227.76

Dobry den,všem chci poděkovat za perfektní forum. Čte se to jako Roman na pokracovani. Držím všem palce. S pozdravem Milan

10.6.2013 17:01
venziva

XXX.XXX.32.1

Kuřátka Balck and White nedopadla dobře. Dřív než jsem je stačila dát ke kvočně, uhynula. Vůbec jsem to nechápala. Ráno čilá a odpoledne když jsem přijela z práce ležela nožkama nahoru. Kuřátka měla všechno co potřebovala. Ale je pravda, že jsem je neviděla zobat. Když nechtěla K1, dostala nastrouhané vajíčko, mrkev, strouhanku a trochu šrotu. Ťukala jsem prstem do mističky - to hned přiběhla, zkusila zobnout a tím to skončilo. Vůbec mě nenapadá, kde bych mohla udělat chybu.

Čerstvě vylíhlá včerejší kuřata jsou od večera pod kvočnou a zatím jsou v pořádku. Kvočna na nich stále sedí, zatím je nevodí. Už bych je ráda viděla u zobání, protože první se vylíhlo v sobotu večer, takže mu dneska budou 2 dny.
Když ty zdrobnělé hedvábničky jsou takoví prckové...!

12.6.2013 15:37
lenkape

XXX.XXX.104.165

Teda to je mi líto. smajlík Vím jak to zamrzí , když některé z těch prťat to nezvládnou. Při tom piplání s nimi , k nim má člověk citový vztah. Tak aspoň ty pod kvočnou, ať jsou v pořádku.

12.6.2013 20:14
berny01

XXX.XXX.34.104

venziva napsal(a):
Kuřátka Balck and White nedopadla dobře. Dřív než jsem je stačila dát ke kvočně, uhynula. Vůbec jsem to nechápala. Ráno čilá a odpoledne když jsem přijela z práce ležela nožkama nahoru. Kuřátka měla všechno co potřebovala. Ale je pravda, že jsem je neviděla zobat. Když nechtěla K1, dostala nastrouhané vajíčko, mrkev, strouhanku a trochu šrotu. Ťukala jsem prstem do mističky - to hned přiběhla, zkusila zobnout a tím to skončilo. Vůbec mě nenapadá, kde bych mohla udělat chybu.

Čerstvě vylíhlá včerejší kuřata jsou od večera pod kvočnou a zatím jsou v pořádku. Kvočna na nich stále sedí, zatím je nevodí. Už bych je ráda viděla u zobání, protože první se vylíhlo v sobotu večer, takže mu dneska budou 2 dny.
Když ty zdrobnělé hedvábničky jsou takoví prckové...!

To je škoda, že to kuřátka nepřežila :( Byla nádherná. Z první várky(když jsem si pro sebe líhl australky, vlašky a leghornky(z leghornek jsem měl jediné kuřátko) vyklubal se z něj krásný kohoutek, kterého jsem si chtěl nechat a když mu byli tři měsíce, dostal mrtvicismajlík(byl to mazel celé rodiny) Vždy nás to velmi mrzí když nám umře malé kuřátko nebo i jiné zvíře, ale to se holt stane:(

13.6.2013 18:05
beginner

XXX.XXX.244.10

venziva< Jak se mají kuřátka pod kvočnou? Úhynu se asi nevyhneme nikdo smajlík ale přeji všem, ať je jich co nejméněsmajlík

13.6.2013 23:06
venziva

XXX.XXX.32.1

Všechna ostatní kuřata jsou v pořádku, obě kvočny jsou skvělé. Ale ta, co se stará o čtyřtýdenní hedvábničky, už dnes snesla vejce. No snad se ještě chvíli bude starat. Kvočna hedvábnička měla včera v peří zamotané kuře za nožičku. Když jsme si toho všimli, mělo už nožičku oteklou, ale vše se brzy srovnalo a kuře je OK. Je to to tmavší bílé na fotce uprostřed. Jednou už se mi stalo, že se kuře uškrtilo na peří kvočny hedvábničky.

Ale potřebovala bych radu. Mám v líhni vejce a včera se objevilo na vývěsce, že 28.6. nepůjde proud od 8.00 do 15.00 hod. Jedny vejce budou v líhni 17. den a druhé (ty musím nasadit zítra) 14 den. Mám dělat nějaká opatření nebo bude stačit líheň přikrýt dekou nebo molitanem a doufat, že proud nepůjde kratší dobu a vše dobře dopadne? Vím, že vajíčka už budou sama hřát, ale 7 hodin bez proudu je přeci jen dost. Navíc vejce, která budou v líhni 14 dní nebudou moje.

13.6.2013 23:29
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, jsou to ale trable s hedvábničkami...
Proud - já bych se toho nebál.
Pro tyto případy mám připravenou péřovou duchnu na zachumlání líhně.
A taky si nemyslím, že proud nepůjde celých sedm hodin.
Podobné vývěsky u nás často znamenají jen půlhodinový výpadek
někde mezi touto dobou, kterou se ČEZ sichruje.
Přece jen - jde v první řadě o jejich prachy, které by jim odtekly tak dlouhým výpadkem.

U mě se to líhne už jako po másle.
Uvědomil jsem si, že to stříbrné vlašče jsem si zabil bohužel sám
a to proto, že jsem dal na rady a "snižoval" teplotu v líhni po naklování vajíček.
Teď mám nově pod líhní starou záclonu, okolo líhně osušku a líhne se mi to jedna báseň.
Ráno budu mít další dvě vlašky. Celkem jich už bude jedenáct (z dvanácti vajec).
Kuřata jsou pro všechny lepší zábava, než televize. smajlík

13.6.2013 23:38
beginner

XXX.XXX.244.10

venziva napsal(a):
Všechna ostatní kuřata jsou v pořádku, obě kvočny jsou skvělé. Ale ta, co se stará o čtyřtýdenní hedvábničky, už dnes snesla vejce. No snad se ještě chvíli bude starat. Kvočna hedvábnička měla včera v peří zamotané kuře za nožičku. Když jsme si toho všimli, mělo už nožičku oteklou, ale vše se brzy srovnalo a kuře je OK. Je to to tmavší bílé na fotce uprostřed. Jednou už se mi stalo, že se kuře uškrtilo na peří kvočny hedvábničky.

Ale potřebovala bych radu. Mám v líhni vejce a včera se objevilo na vývěsce, že 28.6. nepůjde proud od 8.00 do 15.00 hod. Jedny vejce budou v líhni 17. den a druhé (ty musím nasadit zítra) 14 den. Mám dělat nějaká opatření nebo bude stačit líheň přikrýt dekou nebo molitanem a doufat, že proud nepůjde kratší dobu a vše dobře dopadne? Vím, že vajíčka už budou sama hřát, ale 7 hodin bez proudu je přeci jen dost. Navíc vejce, která budou v líhni 14 dní nebudou moje.

Hezká kuřátka, ale ta větší, co jsem viděla v mailu na fotkách, jsou ještě hezčísmajlík smajlíkMoc se mi líbí ta světlásmajlík
Někde tady na fóru se řešilo jak postupovat, když nejde elektřina. 7 hodin bez proudu je fakt dost. Janulí napsala: " nešel proud 4 hodiny, vajíčka byla v líhni právě 14 dnů,připravila jsem peřiny a líhen jsem kolem dokola do nich zabalila, po 4 hod byla vajíčka ještě teplá,vše se vylíhlo v pořádku ( to je moje zkušenost) , řekla jsem si, když v peřinách vydrží jogort 12 hod, vajíčka musí vydržet též, povedlo se" .
Ještě mě napadá, pokud bude hezky, dát líheň do skleníku někam do stínu...nebo líheň vzít do prácesmajlíksmajlík

18.6.2013 13:19
venziva

XXX.XXX.212.72

Hlásím další vylíhnutá kuřátka. V neděli se mi zadařilo a vylíhlo se všech 9 vajíček vlašky porcelánové. smajlík Už o ně pečuje kvočna. Líheň mi jede nepřetržitě od 19. 4. Ještě budu mít várku kuřátek za 14 dní a pak poslední týden na to. Tím líhňařskou sezonu ukončím.
Výpadek elektřiny už mám vyřešený. Volala jsem do ČEZU a jsme poslední barák, kde proud nepůjde. Líheň dám na půl dne k sousedům, se kterými mám velmi dobré vztahy. smajlík Už jsme se dohodli.
Konečně u nás nastalo léto, kvočny konečně běhají s kuřaty venku.

18.6.2013 20:15
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Zdravím Vás vidím,že se Vám daří.Chci se zeptat,vy dáváte kuřátkům piliny?já mám zatím noviny tak nevím.Mají 14dní.Měla jsem jen 4kuřátka z 15,ale nejprve byli pod kvočnou ta je nechtěla a pak asi po 4dnech jsem koupila líhen.Tak jsem spokojená.Nyní mám 4den v líhni 30brojleřích.Tak uvidíme.Díky za rady.
smajlík

18.6.2013 21:35
beginner

XXX.XXX.244.10

Zdravím Vás vidím,že se Vám daří.Chci se zeptat,vy dáváte kuřátkům piliny?já mám zatím noviny tak nevím.Mají 14dní.Měla jsem jen 4kuřátka z 15,ale nejprve byli pod kvočnou ta je nechtěla a pak asi po 4dnech jsem koupila líhen.Tak jsem spokojená.Nyní mám 4den v líhni 30brojleřích.Tak uvidíme.Díky za rady.
smajlík

Mě se osvědčily hobliny smajlík

18.6.2013 21:41
venziva

XXX.XXX.32.1

Piliny určitě nepoužívejte, kuřata by je mohla zobat a měla by trávicí potíže. Vhodné jsou hobliny, ale ty já mám v kurníku. Kuřata jsem odchovávala v bytě a tam byl z těch hoblin strašný binec a prach, jak hrabala. Navíc si je házela do vody. Měla jsem je na novinách. Teď v odchovně a pod kvočnami mám hobliny.

18.6.2013 23:22
honzapm

XXX.XXX.29.18

Tuto líheň jsem si pořizoval jen proto, abych si vylíhl Vlašku velkou oranžovokrkou,
jejíž vajíčka jsem si pořídil v Německu.
Ze 46 vajec se mi dnes, pěkně najednou, vykulilo 10 kuřátek.
Kdybych na ně měl ještě rozpočítat cenu líhně, tak mě ta sranda vyšla na 382,- Kč
za kuře.
smajlíksmajlík

Vina ovšem není na straně líhně. Většina vajec nebyla oplozená, něco umřelo
první týden vývoje a zbytek měl rozklepaný žloutek - asi transportem.

Ale i tak nelituji, že jsem do toho šel. Je to krásné - sledovat při prosvěcování
vývoj kuřete od prvního dne až po vykulení ze skořápky na vaší dlani.

19.6.2013 00:02
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak se mi dneska přihodilo to, čeho se všichni při líhnutí bojíme. Vlastní blbostí jsem měla líheň bez proudu 6 hodin. smajlík smajlík smajlík V místnosti bylo 22,5 °C, vejce v líhni byla studená. Jedna várka se inkubovala 7 dní, druhá 4 dny.
Vůbec nevím, co mám dělat, ale nejspíš bude po všech vejcích. Přece jen byla v líhni krátce a ještě sama nehřála. Líhla jsem pro známou. Sice z mých vajec, ale stejně je to smajlík.

19.6.2013 15:03
beginner

XXX.XXX.244.10

venziva napsal(a):
Tak se mi dneska přihodilo to, čeho se všichni při líhnutí bojíme. Vlastní blbostí jsem měla líheň bez proudu 6 hodin. smajlík smajlík smajlík V místnosti bylo 22,5 °C, vejce v líhni byla studená. Jedna várka se inkubovala 7 dní, druhá 4 dny.
Vůbec nevím, co mám dělat, ale nejspíš bude po všech vejcích. Přece jen byla v líhni krátce a ještě sama nehřála. Líhla jsem pro známou. Sice z mých vajec, ale stejně je to smajlík.

Ivo, nevěš hlavu, třeba to nebude tak hrozné a vývoj bude pokračovat smajlík Myslím, že výpadek proudu, ať vlastní vinou nebo ne, časem postihne skoro každého. Mě včera večer smajlík Naštěstí elektřina nešla jenom hodinu.

19.6.2013 17:55
venziva

XXX.XXX.32.1

Při prvním líhnutí jsem 5. den našla vedle kvočny studené vejce. Na chodbě bylo cca 10°C (možná méně), ale nevím, jak dlouho tam bylo. Dala jsem ho raději do líhně, označila a později se vyklubalo. Pak se to stalo ještě jednou, ale to se už vejce inkubovalo o několik dní déle a možná už samo trochu hřálo. Vylíhlo se s jednodenním zpožděním také. Všechna vejce v líhni nechám a uvidím. Aspoň budu vědět pro příště, zda mám vejce vyhodit hned nebo být v klidu. Nezbývá mi, než doufat, že to třeba dobře dopadne. Štve mě, že se připravuji na výpadek proudu a pak to takhle podělám svojí blbostí.
Ale dějí se horší věci v životě....a dneska to už beru sportovně. Co jiného mi také zbývá, že?smajlík

20.6.2013 20:11
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Může mi někdo poradit jak snížit vlhkost v líhni?Mám 82 a nejde to dolů.Dala jsem ji na podlahu a též 80.Mám v ní 30 brojleřích vajíček.Děkuji

20.6.2013 22:31
beginner

XXX.XXX.244.10

Může mi někdo poradit jak snížit vlhkost v líhni?Mám 82 a nejde to dolů.Dala jsem ji na podlahu a též 80.Mám v ní 30 brojleřích vajíček.Děkuji

Pokud jste na začátku inkubace nebo už po 18.dnu, tak bych vyšší vlhkost nechala.
Na začátku vyšší vlhkost nevadí a po pár dnech klesne.
Pokud jedete druhý týden, opatrně bych vyndala kolíbku s vejci a líheň vysušila.
Z těch veder je vlhkost vzduchu docela vysoká. V líhni mám vlhkost 54-56% i bez vody. Vždy je lepší pustit líheň na sucho a pak přilít pár milíků vody denně podle situace.

20.6.2013 22:36
venziva

XXX.XXX.32.1

Nalijte do střední nádobky vodu a na ni položte nastříhané kousky bublinkové fólie. Můžete hladinu vody zakrýt celou. Fólii dejte tak, aby bublinky byly na vodě a rovná část fólie navrchu. Jinak Vám voda nateče mezi bublinky a nebude to fungovat. Je to nafocené v příspěvku z 24. 2. v 18.45 hod.
Musíte pár hodin počkat, než se vlhkost srovná, protože fólie se může při manipulaci trochu z vrchu namočit.

22.6.2013 09:56
venziva

XXX.XXX.32.1

Podařilo se vám snížit vlhkost v líhni?

22.6.2013 16:27
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Dobrý den všem děkuji za rady,zatím jsem vysušila líhen a teplota klesla na 68,,uvidím jak to bude dál,pořád to sleduji.Bublinkovou folii ted nemám musím když tak až v pondělí koupit nebo vyptat.Snad se to zlepší.Mám tam ty vajíčka dnes 9den.

29.6.2013 15:10
venziva

XXX.XXX.32.1

Tak jsem se připravovala na včerejší výpadek proudu a díky pracovnímu vytížení jsem na to úplně zapomněla!!!! smajlík Když se daří, tak se daří. Proud nešel nejspíš jen 3 hodiny. Vajíčka byla v líhni 17. a 14. den, tak se třeba nic nedělo. Jsem na toto líhnutí opravdu zvědavá. Zdá se mi, že vajíčka, která přestála 6 hodin vypnutou líheň v 7. a 4 dni inkubace se dále vyvíjela, ale u některých si nejsem jistá.
Na toto moje "podělané" líhnutí jsem opravdu moc zvědavá.

29.6.2013 18:21
venziva

XXX.XXX.32.1

dvoutýdenní vlašky porcelánově

29.6.2013 18:34
venziva

XXX.XXX.32.1

vlaška porcelánová - 2 týdny

29.6.2013 18:41
venziva

XXX.XXX.32.1

Druhá parta - zdrobnělé hedvábničky

29.6.2013 21:38
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Dobrý den,můžete mi někdo poradit kdy můžu dát kuřátka ven?jsou líhnutá 3.6.Mám je doma v odchovně,ale příští týden líhnu brojlery,tak nevím zda je nechat pohromadě?Mám venku proně asi 1x1 boudu vystlanou senem ,která má na jedné straně pletivo,aby byli na sluníčku.Děkuji za rady.
smajlík

29.6.2013 22:00
dupacka

XXX.XXX.0.73

Dobrý den,můžete mi někdo poradit kdy můžu dát kuřátka ven?jsou líhnutá 3.6.Mám je doma v odchovně,ale příští týden líhnu brojlery,tak nevím zda je nechat pohromadě?Mám venku proně asi 1x1 boudu vystlanou senem ,která má na jedné straně pletivo,aby byli na sluníčku.Děkuji za rady.
smajlík

Dobrý den, tak podle mě záleží na tom, kolik jich je, jak jsou opeřená, na jakou teplotu jsou doteď zvyklá.
Pokud jich je hodně a nejsou zhýčkaná teplotou- jestli jim třeba ještě netopíte, tak by se měla sama už zahřát, když na ně nebude pršet a foukat, já 4týdenní také dala ven ale bylo jich 25, byla už docela pěkně opeřená, krásně se sama zahřála. to bylo před měsícem zrovna v době povodní takže bylo dost ošklivo a zvládla to v pohodě.

29.6.2013 22:05
venziva

XXX.XXX.32.1

smajlík

Ven bych je nedávala. Tady máte tabulku teploty pro odchov kuřat.

1. týden 33-35°C
2. 30-32°C
3. 28-30°C
4. 26-28°C
5. 24-26°C
6. týden 18-20°C

Vašim kuřatům teď budou 4 týdny. Teplota venku je nízká, musela byste jim zajistit teplo žárovkou, infralampou,....Nevím kde bydlíte, ale noční teploty jsou u nás mezi 6 -7°C. Bez zajištění tepla o ně přijdete.
Myslím, že jednodenní a téměř pětitýdenní kuřata dohromady také dát nemůžete. Ta větší by jim mohla ubližovat a krmení obou skupin by také mělo být rozdílné.

30.6.2013 20:03
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Tak nevím jak to vyřeším,musím dávat i pozor,aby mi na ně nešal kočka.Ještě jsme ted dodělali další novou králíkárničku jen 2 velké kotce,ale zateplili jsme ji.Máme tam přestěhovanou zakrslici a morče.Mně napadlo je dát do této králíkárny a hodně hoblin?Mám jen 3kuřáka,vic nebylo.Opéřené jsou hodně,ale ted jsem z toho špatná jak to pořešit.Když musím mít všechno a ted nevím .Tak snad mě něco napadne.Mám čas do středy pak líhnu.
Díky za rady.
smajlík

1.7.2013 11:34
honzapm

XXX.XXX.29.18

Pájo, teď má být teplo. Nebál bych se je mít v té zateplené králíkárně.
Dovnitř jim můžete dát krabici, která bude mít jak dno, tak strop,
uděláte tam díru, aby kuřata mohla vlézt na noc dovnitř a dno vysypte
suchým červeným pískem a budou to tam mít jako v pokojíčku.
Písek si krásně při sezení zahřejou a bude je hřát celou noc.
V malém prostoru přiměřeně velké krabice si vzduch pěkně zahřejí,
zadýchají a bude jim tam příjemně. Díky "stropu" krabice si tam utvoří
mikroklima a nic jim nebude chybět. Jsou jenom tři, kdyby jich bylo více,
tak by se zahřála lépe, ale díky teplému počasí tohoto týdne bych se vážně nebál.
Každopádně nedávejte 4-5 týdenní kuřata dohromady s 1denními brojlery.
To už raději přepažte na cca 2 týdny odchovničku, pokud to lze a tři velká kuřata
dejte za ty dva týdny ven natrvalo nebo jim zajistěte během té doby něco jiného.
Určitě bych je ale nedával (na noc) do té boudičky, jak jste psala, že má z jedné
strany pletivo "aby na ně šlo sluníčko". Tam mohou být dejme tomu přes den.
Na noc do krabice.

Venzivo, jsem zvědavý, jak dopadnete.

Já líhnu třetí várku, opět jako po másle. Vejce z kolíbky nevyndavám, vylíhnou
se sama v kolíbce dobře. Teplotu nesnižuji, vlhkost mám cca 82%, když se vylíhne
kuře, vlhkost sama stoupne na 88%. Ničemu to nevadí, vše se zdárně líhne
a inkubuje dál.
Takže největší moje ponaučení - nesnižovat teplotu - nesundavat líheň z podložky
(stará záclona) a nechat kolem líhně omotanou starou osušku.
Když jsem snižoval teplotu, jedno kuře se nedolíhlo. Takže nechávám vše, jak je.
Obracím v kolíbce i naklubaná vajíčka (mám tam ještě mladší vejce, která obracení
potřebují) a jen odebírám vylíhlá kuřata a prázdné skořápky. smajlík

Kuře na fotce se líhlo 20. den inkubace.

1.7.2013 12:52
venziva

XXX.XXX.32.1

Já také!!! smajlík
Něco málo asi bude, jedno vajíčko už praská, v jiných se kuřata ozývají. Je to ale zpožděné oproti minulým líhnutím. Dnes mají sice 20. den, ale to už jsem mívala vše vyklubáno a 21. den lezli jen opozdilci. Uvidím. K líhnutí teď je 13 vajíček. Jedno z nich se mi zdálo, že se přestalo vyvíjet, ale nechala jsem ho v líhni. No jsem hodně zvědavá, kolik se jich z těch 12-ti vylíhne. Dám určitě vědět.

1.7.2013 23:52
venziva

XXX.XXX.32.1

Teď před půlnocí jsou vylíhlá 3 kuřata. Další 3 vajíčka jsou naprasklá a ze 4 dalších se ozývají kuřata. Jedno vejce se určitě nevylíhne a další 2 se nijak neprojevují. Uvidím, ráno. Pokud by to vše po těch mých peripetiích dopadlo, bylo by to skvělé a já se přestanu bát výpadků proudu.

2.7.2013 09:44
venziva

XXX.XXX.32.1

Hlásím 6 vylíhnutých kuřat a 5 se jich ještě klube.smajlík

2.7.2013 09:49
ladena

XXX.XXX.19.64

Vážení,chtěla bych Vám poděkovat za tohle vlákno.Líhen jsem na pořídila díky Vám,máme 14 kuřátek rousné a 10 co dvůr dal,zbytek nebyla chyba v líhni,ale neoplozená vajíčka.Četla jsem to tady jako detektivku,bylo to napínavé,poučné a hlavně jak já to s Vámi prožívala......Tak že díky moc!!!!!!!!!!!!!!!!!

2.7.2013 10:51
javurka

XXX.XXX.63.10

Po delší době se zase hlásím. Možná je to lepší, protože kdyby byly problémy, byla bych tu častěji smajlík Líheň jede jak má, všechno se pěkně líhne. Právě se mi dolíhla kachňata indických běžců, z původních 20 vajíček bylo 7 čistých (vajíčka jsem dostala), 10 se vylíhlo a 2 umřela ve vajíčku. Před 2 dny byla ještě živá, ale do dneška se nenaklubala a dnesk se už nehýbala. A u jednoho jsem zmatená, protože si normálně naklovalo skořápku, odlouplo špičku, dvakrát se vzepřelo a umřelo. Vypadalo úplně normálně,žádnou vadu jsem na něm nenašla. Tak nevím, možná byl nějaký problém uvnitř smajlík. Ještě mám v líhni 4 vajíčka od mojí kačky, která asi omylem postupně vyhodila z hnízda. ta už jsou taky naťuknutá, možná jí je tam vrátím, ta její v hnízdě už se taky klubou. Paradoxně se mi daleko lépe líhnou kachny než kuřata. Možná to bude tou vyšší vlhkostí, protože u mojí líhně, i když mám vodu jen v prostřední nádržce, tak to neklesá pod 70 %. Bublinkovou folii jsem nezkoušela, protože od prvních kuřat líhnu už jen kachňata a těm to evidentně vyhovuje. No, a tím budu končit. A proto mám dotaz na holky líhňařský, nechystáte se některá k tomu Rendovi? Chtěla bych ještě jednou zkusit ta kuřátka. A jeho nabídka je královská smajlík

2.7.2013 11:40
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Také bych chtěla poděkovat za toto vlákno smajlík za normálních podmínek bych domů líheň nedostala smajlík a ted máme krásných 16 křepelek

2.7.2013 16:00
lenkape

XXX.XXX.104.165

Tak jsem tady zpátky. Né že bych tu občas teda nenakoukla. To zase jo, obdivovala jsem vaše další přírustky. Jen jsem nepsala. Nebylo co. Teď mi sedla po druhé pižmová kačenka a do týdne sedne ještě i druhá. Podařilo se mi sehnat 10 ks vajíček bežců a tak jsem té první s rozestupem tydne odebrala 10 vajíček a doplnila ji tam ty bežčí. Jen doufám , že jsem se trefila. Ty její rozsezené jsem dala do makro líhně , kde už na ně čekaly další odebrané vajíčka. Kačenky jich nanesly o něco víc než jsem jim nechala. Možná by je vyseděly všechny , ale nechtěla jsem riskovat. A stejně jsem jich 10 vyměňovala za ty bežčí, tak ať jich je více. Tak jsem zase nervozní , jako poprvé s kuřátkama. Mé druhé líhnutí a poprvé kačenky :). Když mám v líhni vlhkost podle návodu 75% nemusím rosit? Stačí jen otáčet jako kuřátka?

2.7.2013 17:20
javurka

XXX.XXX.46.90

lenkape napsal(a):
Tak jsem tady zpátky. Né že bych tu občas teda nenakoukla. To zase jo, obdivovala jsem vaše další přírustky. Jen jsem nepsala. Nebylo co. Teď mi sedla po druhé pižmová kačenka a do týdne sedne ještě i druhá. Podařilo se mi sehnat 10 ks vajíček bežců a tak jsem té první s rozestupem tydne odebrala 10 vajíček a doplnila ji tam ty bežčí. Jen doufám , že jsem se trefila. Ty její rozsezené jsem dala do makro líhně , kde už na ně čekaly další odebrané vajíčka. Kačenky jich nanesly o něco víc než jsem jim nechala. Možná by je vyseděly všechny , ale nechtěla jsem riskovat. A stejně jsem jich 10 vyměňovala za ty bežčí, tak ať jich je více. Tak jsem zase nervozní , jako poprvé s kuřátkama. Mé druhé líhnutí a poprvé kačenky :). Když mám v líhni vlhkost podle návodu 75% nemusím rosit? Stačí jen otáčet jako kuřátka?

Mně se v Makrošce líhnou kachny úplně suprově. Vodu dám do velké nádržky, vajíčka nacpu do kolíbky a až do 24. dne jen otáčím a dolívám vodu. Nevětrám (jen 2x při prosvěcování), nerosím. 24. den je přendám na mřížku a když je první naklované, doleju vodu i do prostřední. Pořád nerosím. Až vidím, že už se snaží dostat ven, občas porosím, když jdu okolo. Ale osobně si myslím, že to moc velký vliv nemá. Jak jsem teď líhla ty běžce, tak bylo večer první naklované, nechala jsem rosení až na ráno a všechna se vylíhla přes noc. Byla to rychlovka a šlo to i bez rosení. Tak držím palce.

2.7.2013 22:25
venziva

XXX.XXX.32.1

Kdo sleduje moje líhnutí, mám pro něj jen ty nejlepší zprávy. Prostě líheň, v kombinaci s "matkou přírodou", je skvělá. Ze 13 vajíček je 12 vyklubaných smajlík. Vůbec jsem to nečekala. Tato vajíčka byla 7. den inkubace 6 hodin bez proudu - po zjištění byla už studená. A 17. den inkubace minimálně 3 hodiny bez proudu. Oproti předchozím líhnutím se vše začalo líhnout o den později. Poslední 2 kuřata se vylíhla před hodinou - už začal 22. den. Poslední nevylíhnuté kuře jsem po prosvícení předem předpokládala. Prozkoumám ho až zítra, zatím je ještě v líhni.
V pátek se má začít líhnout posledních 22 vajíček. Ta postihl šestihodinový výpadek elektřiny ve 4. dni inkubace a nejméně tříhodinový 14. den inkubace. Po tom prvním výpadku el. se dále vyvíjela.
Určitě zase napíšu, jak to dopadlo.

javurka - Já už další kuřata nejspíš líhnout nebudu, ale k Rendovi bych se ráda jela podívat. Stačí se dohodnout a udělám si výlet ( mohu i ve všední den). Jen nevím, jestli na nás kvůli propagaci této líhně trochu nezanevřel. A DORM má ode mne slíbený cukr a mléko do kávy smajlík

3.7.2013 00:59
honzapm

XXX.XXX.29.18

Venzivo, říkal jsem vám to, ale je fajn, že jste si udělala vlastní zkušenost.

K vlhkosti - já mám vlhkost okolo 72-75% a vůbec to neřeším. Bublinkovku nepoužívám.
Vlaščím vajíčkům to nijak nevadí a vyvíjejí se normálně. Jiná vejce jsem (zatím??) neměl.
Když se vylíhne kuře, tak je vlhkost i 88% a měl jsem i více (98%).
Vejce přidávám postupně, takže se může stát, že tam je jednodenní vejce i kuře zároveň.

5.7.2013 00:47
danurba

XXX.XXX.60.8

Koupila jsem si tu líheň hned na jaře a kamarádka si jí v Makru koupila asi před měsícem. Teď mi jí půjčila, abych mohla vylíhnout dvě várky najednou, obě jíhně vypadají úplně stejně až na to, že ta novější má na víku dva větrací otvory cca 15mm v průměru. Tak uvidím, která bude úspěšnější.
A dobrá zpráva je, že ta jarní akce v Makru trvá dál, líheň je stále k dostání.

5.7.2013 10:00
venziva

XXX.XXX.32.1

Já ji kupovala také hned v únoru a mám ji bez těch větracích otvorů. Beginner si je tam udělala, Honzapm ji má s větracími otvory koupenou. Myslím, že líhnou bez rozdílu všechny skvěle. Vlastně jsem zjistila, že mi manžel tajně, abych nevěděla, smajlík trochu zvětšil ty větrací dirky dole smajlík. Ale opravdu jen nepatrně.

Mně se začínají líhnout kuřata "bez proudu". Zatím jich je 5, ale asi 8 dalších je naklovaných nebo se ozývá. Vajíček je celkem 22, takže bude minimálně 50% úspěšnost.

5.7.2013 18:55
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Všechny zdravím,asi mám nějakou smůlu.Tak se snažím,ale moc se nám to nedaří.Z nasazených 30vajíček mám jen 9kuřátek-brojlerů a 1 jsem musela utratit hned a z tech 9 je 7 nádherných.A ty zbývající 2 jsou divné,dala jsem je do líhně ,ale nevím mají u zadku jakoby větší vaky?Nevím jak to popsat a jestli se to vtáhne?a to jedno díky tomu má nožky hodně dozadu jakoby leží.No nechám je chvilku a uvidím co dál?A ještě prosím o radu,nechat ještě líhen zaplou?Myslíte,že by se mohlo ještě něco vylíhnout?Dávala jsem je do líhne 13.6. večer v 18hod.Díky za každou radu,moc si toho cením.Ať se všem daří.smajlík

6.7.2013 00:04
beginner

XXX.XXX.244.10

Všechny zdravím,asi mám nějakou smůlu.Tak se snažím,ale moc se nám to nedaří.Z nasazených 30vajíček mám jen 9kuřátek-brojlerů a 1 jsem musela utratit hned a z tech 9 je 7 nádherných.A ty zbývající 2 jsou divné,dala jsem je do líhně ,ale nevím mají u zadku jakoby větší vaky?Nevím jak to popsat a jestli se to vtáhne?a to jedno díky tomu má nožky hodně dozadu jakoby leží.No nechám je chvilku a uvidím co dál?A ještě prosím o radu,nechat ještě líhen zaplou?Myslíte,že by se mohlo ještě něco vylíhnout?Dávala jsem je do líhne 13.6. večer v 18hod.Díky za každou radu,moc si toho cením.Ať se všem daří.smajlík

Zdravím. Pro klid duše bych jí nechala ještě den zapnutou, ale moc šancí nevidím, že by se ještě něco vylíhlo. Vzhledem k tomu, že já udržuji nízkou vlhkost, honzapm vysokou a kuřata se úspěšně klubou, viděla bych problém v teplotě. Pokud tedy nebylo 21 vajec čistých. Prosvěcovala jste, měřila teplotu v líhni? S vakem u zadečku neumím poradit, zatím jsem nic takového neměla, ale kdyby byla fotka, třeba by někdo dokázal říct čím to je.
Nevěste hlavu, není všem líhnutím konecsmajlík

6.7.2013 00:37
venziva

XXX.XXX.32.1

pajakrejcirikova - Mě napadá, jestli jste jim nepomáhala ze skořápky a není to nevtažený žloutkový váček. Když je necháte v teple vlíhni, mohl by se zatáhnout. Nic jiného mě nenapadá. Zkuste to vyfotit.

Jinak jsem na 15 kuřatech (z 22) a ještě ve 3 vajíčkách se ozývají a po prosvícení i hýbou. Ze 4 vajíček nejspíš nic nebude. Tentokrát se líhnutí vleče. smajlík

6.7.2013 12:49
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Ano tomu jednomu jsem pomáhala,bylo to s ním nadlouho a nějak se mu nedařilo ven,ale asi máte pravdu ,protože se to do rána vtáhlo.Druhé kuřátko jsem ještě večer....smajlík.Bylo by to týrání,jen leželo a natáhlé nožky dozadu.Nedělám to ráda,ale bohužel.Takže mám 10vyklubaných z toho 8je živých a čilých.Jsou to takoví drzouni.Díky za rady.Líheň jsem již vyčistila.Popravdě jsem ztoho teď smutná,ale věřím,že na jaře příštího roku opět začnu.Pokusím se zehnat ověřená vajíčka,tím nechci říkat,že byla špatná,ale ty co se nevylíhli byli skoro všechny neopodněné .Prohlížel to manžel,jen jsem je tam v lihni pořád nechávala,kdyby jsme to prosvitili špatně.Tak se držte všichni ať se daří.
smajlík

7.7.2013 00:44
venziva

XXX.XXX.32.1

Konečně mám dolíhnuto. Po všech těch peripetiích s elektřinou jsem dopadla v podstatě dobře, ikdyž toto líhnutí bylo více zpožděné a zdálo se mi i dlouhé. Kuřátka se klubala hůř a nelíhla se najednou, ale v rozmezí 2 dnů. Ta předchozí várka, kterou výpadek proudu postihl ve vyšším stádiu inkubace se líhla sice zpožděně ale najednou a rozhodně se to klubalo mnohem lépe.
Takže se mi z 22 vajíček vylíhlo 19 kuřat. Líhnivost 86%. Tři nevylíhlá kuřata byla odumřelá v posledních dnech inkubace.
Pro letošek líheň uklidím a budu se těšit na líhnutí v příštím roce. smajlík
Držím palečky všem, co ještě líhnou!!!!!smajlík

9.7.2013 00:42
dak20

XXX.XXX.20.182

Zdravím všechny vespolek, jen bych přidal své zkušenosti s tímto výrobkem, ... Nikdy předtím jsem v líhni nic nelíhl takže sem do toho skočil rovnýma nohama. Investice cca 1500 byla přijatelná a zkušenosti známého dobré. Postupoval sem podle návodu jen otáčení mi bylo doporučeno po cca 6 hodinách, ale nejsem pořád doma takže sem se snažil dodržet alepoň to 2x denně. Jelikož sem líhl v těch nejteplejších dnech takže i po nalití vody jen do části A ukazoval (zde nazvaný) Tamagoči 70-74% vlhosti pak se po týdnuz ochladilo takže druhý týde byla vlhkost 66-70% a v té době sem musel zakrýt celou líheň dekou protože teplota klesala na 37,2. asi dvakrát se mi to povedlo usušit tak kdy tamagoči ukazoval 29-31%vlhkosti. 19 den se večer začalo klubat první kuře a do poloviny 21 dne byli všechny venku. a výsledek: vsazeno 51 vajec, vyřazeno 10 jako čistých a vylíhnuto bez problému 32 zdravých kuřátek (plymutek) u dvou vajec se si všiml mechanického poškození asi při manipulaci. Považuji teto výsledek za dobrý. Chtěl bych se zeptat zda někdo nezkoušel v tomto křepelky, nebo i v jiných líhních chtěl bych to vyzkoušet a hodla by senějaká rada. Děkuji

9.7.2013 13:16
javurka

XXX.XXX.63.10

Zkoušela jsem jen ty bažantíky, ale diskuzi o křepelkách v této líhni jsem někde zahlédla. Já tam teď křepelky mám 2. den, tak uvidím, jak to půjde. Zatím se peru s vlhkostí, zatímco u kachen jsem to neřešila, těm byla ta vyšší vlhkost fuk, u křepelek mám trošku obavy.

9.7.2013 13:32
mktka

XXX.XXX.5.130

Já už v ní křepelky líhla... líhly se minulé pondělí a úterý. Šlo by to parádně, kdyby poslední den klubání nevypli proud... měla jsem nasazeno 100 vajíček, 62 jich stihlo vylézt, zbývajících 38 už bohužel ne... ale dost pravděpodobně tam bylo něco i neoplodněného... tentokrát jsem nepitvala, byla jsem tak naštvaná na ten výpadek, že jsem ani neměla chuť do prověřit. A hlavně jsem spíš řešila ty narozené, které potřebovaly 37-38C (malý tip v případě "krize" - na kamnech jsem uvařila vodu a nalila do PET lahví, byly to takové umělé kvočny, křepelky se pod to krásně choulily a přečkaly to).

Samotné líhnutí: postupovala jsem podle návodu - teplota a vlhkost jako u slepičích, jen už jsem to tolik "nežrala", ve vhlkosti byly dost i výkyvy... a vlastně i v teplotě, jak byla ta vedra, tak tamagoči ukazoval i přes 40C. Vajíčka jsem položila na mřížku, otáčela 2x denně (jen ne první 3 dny a poslední 3 dny), jinak jsem nevětrala, lezla jsem tam minimálně, na konci jsem nerosila). Byla to docela fuška, otočit 100ks.
Křepelky se líhly krásně rychle, od prvního naklovnutí do vlezení ven to trvalo poměrně krátce. Nechávala jsem je v líhni do oschnutí a pak je hromadně přendávala do odchovny.

9.7.2013 13:47
venziva

XXX.XXX.32.1

Díky za informaci o líhutí křepelek.
Mám tuto diskuzi načtenou a zkušenosti z líhnutí křepelek zatím nikdo nepsal. 2x jsem sem vkládala odkaz na jinou diskuzi, kde paní psala, že v "makrolíhni" křepelky líhla s úspěchem, ale nic podrobného neuváděla.

Vychytávka s teplou vodou v pet lahvích je dobrá, Při výpadku proudu ji téměř každý má v bojleru, takže mohou využít i Ti, kdo nemají doma plyn. smajlík

Javurko, co vy jste ještě nelíhla???smajlíksmajlíksmajlík
Tu vodní hladinu zakryjte něčím, co plave na vodě nebo každý den při otáčení dejte jen malinko vody.

Tak dál držím všem palečky, ať se toho vylíhne co nejvíc.

9.7.2013 13:57
javurka

XXX.XXX.63.10

mktka napsal(a):
Já už v ní křepelky líhla... líhly se minulé pondělí a úterý. Šlo by to parádně, kdyby poslední den klubání nevypli proud... měla jsem nasazeno 100 vajíček, 62 jich stihlo vylézt, zbývajících 38 už bohužel ne... ale dost pravděpodobně tam bylo něco i neoplodněného... tentokrát jsem nepitvala, byla jsem tak naštvaná na ten výpadek, že jsem ani neměla chuť do prověřit. A hlavně jsem spíš řešila ty narozené, které potřebovaly 37-38C (malý tip v případě "krize" - na kamnech jsem uvařila vodu a nalila do PET lahví, byly to takové umělé kvočny, křepelky se pod to krásně choulily a přečkaly to).

Samotné líhnutí: postupovala jsem podle návodu - teplota a vlhkost jako u slepičích, jen už jsem to tolik "nežrala", ve vhlkosti byly dost i výkyvy... a vlastně i v teplotě, jak byla ta vedra, tak tamagoči ukazoval i přes 40C. Vajíčka jsem položila na mřížku, otáčela 2x denně (jen ne první 3 dny a poslední 3 dny), jinak jsem nevětrala, lezla jsem tam minimálně, na konci jsem nerosila). Byla to docela fuška, otočit 100ks.
Křepelky se líhly krásně rychle, od prvního naklovnutí do vlezení ven to trvalo poměrně krátce. Nechávala jsem je v líhni do oschnutí a pak je hromadně přendávala do odchovny.

Takže jste měla vodu v malé nádržce a nic moc jste nesledovala? A kolik vám to ukazovalo vlhkost? Dávám tam jen 20 ml a ukazuje mi to mezi 60-70 %. Zatím to dělám tak, že ji nechám úplně vyschnout a pak teprve doliji novou. Takže průměr mám pak třeba 50 %. Ale pokud se vám líhly i při té vyšší vlhkosti, naliji ji plnou a mám o starost méně.

9.7.2013 14:03
javurka

XXX.XXX.63.10

venziva napsal(a):
Díky za informaci o líhutí křepelek.
Mám tuto diskuzi načtenou a zkušenosti z líhnutí křepelek zatím nikdo nepsal. 2x jsem sem vkládala odkaz na jinou diskuzi, kde paní psala, že v "makrolíhni" křepelky líhla s úspěchem, ale nic podrobného neuváděla.

Vychytávka s teplou vodou v pet lahvích je dobrá, Při výpadku proudu ji téměř každý má v bojleru, takže mohou využít i Ti, kdo nemají doma plyn. smajlík

Javurko, co vy jste ještě nelíhla???smajlíksmajlíksmajlík
Tu vodní hladinu zakryjte něčím, co plave na vodě nebo každý den při otáčení dejte jen malinko vody.

Tak dál držím všem palečky, ať se toho vylíhne co nejvíc.

smajlíksmajlíksmajlík Spoustu jsem toho nelíhla. Třeba krůty, husy, perličky a pštrosy smajlík. Vlastně jsem líhla jen kachny, kuřata a bažantíky. A teď tam mám půlku brojlerů a půl křepelek + pár vajíček dvorkového mixu na doplnění místa. Na jaře jsme si koupili 20 kuřátek Kalimer, že budeme mít maso celý rok, ale jsou tak dobří, že nám vydrží s bídou do konce prázdnin smajlík

9.7.2013 14:22
venziva

XXX.XXX.32.1

No je toho na jednu malou líheň až, až smajlík

Co se vyklubalo z kuřátka ze zabité slepice? Povedla se slepička?

9.7.2013 16:45
javurka

XXX.XXX.63.10

Jo, jo. Slepička. Sice menší, ale milá.

12.7.2013 14:11
mktka

XXX.XXX.5.130

Dělám to podobně, ta líheň má tu vlhkost trochu nedořešenou... absolutně nemohu postupovat podle návodu, to jsem měla vlhkost na 80-90%. Neřeším už vnitřní či vnější nádržku, vždy ráno a večer tam vstříknu ke kraji cca 7-10ml vody a postupně se to odpařuje. Vlhkost ukazuje v průměru kolem těch 50-60%... mám u toho postavenou skleničku a v ní takovej ten stříkačkovej dávkovač na léky pro děti (panadol, nurofen apod).

14.7.2013 11:19
ladena

XXX.XXX.20.32

Tak to je dobrá rada,že nevyndaváte vajíčka z kolíbky,zkusím to taky,i když se trochu bojim.......smajlík

15.7.2013 09:57
honzapm

XXX.XXX.29.18

Tak moje německá eskapáda (ze 46 vajec se vylíhlo 10 kuřat) nebere konce. smajlík
Je z toho SEDM kohoutků a tři slepičky. Z toho jedna slepička má ČERNÉ nohy.
Zbylé slepičky jsou barevně zatím v pořádku, jedna je velmi pěkná, ta druhá byla
jako malé kuřátko pokaděná s ulepeným zadkem, tak jsem jí to odstříhnul, už jí to
dorůstá, ale je viditelně menší.
Takže asi tak... smajlík

Ostatní kuřata (mix na ozkoušení líhně - kohout Sussex Dominant, matky vlaška koroptví
a Leghorn) jsou krásná, velká, živá a čilá, bez problémů. Nejstarším je 6. týdnů.

15.7.2013 12:49
petája

XXX.XXX.165.60

Dobry den, uplne od zacatku sleduji s napetim tuto diskusi a Makro lihen jsem si poridila asi pred 3-mi mesici, lihnuti jsem ale nakonec chtela odlozit na pristi rok ( sama budu v rijnu lihnout smajlík mimco), ale jsem hrozne nedockava, mam proto dotaz:

Zatim chodim do prace, odchazim v 7:00 a domu se vracim okolo 16 hodiny, ma sanci lihen udrzet teplotu a vlhkost, nez se vratim?

Vejce bych mohla nasadit az na zacatku srpna, neni to na kuratka pozde? Mela bych je zatim v odchovnicce doma a ven dala az pozdeji....podle teploty...
Anebo uz to nemam zkouset a nechat vse az na ten pristi rok, kdy bude vse jednodussi, budu doma s mimcem....

Dekuji Vsem za nazory, chjo, kdyz ja bych to lihnuti tak chtela zkusit, ale chci brat vse s rozumem

15.7.2013 13:13
venziva

XXX.XXX.32.1

petája napsal(a):
Dobry den, uplne od zacatku sleduji s napetim tuto diskusi a Makro lihen jsem si poridila asi pred 3-mi mesici, lihnuti jsem ale nakonec chtela odlozit na pristi rok ( sama budu v rijnu lihnout smajlík mimco), ale jsem hrozne nedockava, mam proto dotaz:

Zatim chodim do prace, odchazim v 7:00 a domu se vracim okolo 16 hodiny, ma sanci lihen udrzet teplotu a vlhkost, nez se vratim?

Vejce bych mohla nasadit az na zacatku srpna, neni to na kuratka pozde? Mela bych je zatim v odchovnicce doma a ven dala az pozdeji....podle teploty...
Anebo uz to nemam zkouset a nechat vse az na ten pristi rok, kdy bude vse jednodussi, budu doma s mimcem....

Dekuji Vsem za nazory, chjo, kdyz ja bych to lihnuti tak chtela zkusit, ale chci brat vse s rozumem

Dobrý den, líheň běží úplně sama, vůbec není potřeba ji každý den nějak štelovat. Sama si drží teplotu i vlhkost. Stačí jednou za dva dny dolít vodu a minimálně 2x denně otočit páčkou vajíčka. Stalo se mi několikrát, že jsem otočila pouze 1x denně a také se nic nestalo, vlhkost do 70% dle příspěvků v diskuzi také není žádný problém, když se občas nechá na chvíli spadnout na 40%. Nejlepší je vůbec si líhně nevšímat, jen 2x denně otočit a občas při otáčení dolít vodu. A to jde jen když jste v práci.smajlík Jak jsem byla doma, už jsem stála u líhně a ..........smajlík
Mně se v loni líhla kuřata na začátku září a protože byl teplý podzim a zima bez sněhu, nebyl problém kuřata odchovat. Ale kuřata vychovávala kvočna! Pokud bude studený podzim a nemáte možnost mít kuřata v teplém kurníku, nemusí být odchov kuřat z konce srpna až tak v pohodě.

A jen tak za sebe (nemohu Vám v tomto radit) - Až se Vám narodí v říjnu mimčo, nebudete mít náladu běhat okolo kuřat. Prostě miminko je miminko smajlík. Nasadila bych vejce i v srpnu, ale pouze kdyby mi začala kvokat slepice. Odchov bez slepice přeci jen nějaký ten čas a péči potřebuje. Jinak bych na Vašem místě vydržela do jara. Držím palečky!

21.7.2013 19:52
petája

XXX.XXX.96.2

Venzivo, děkuji za odpověď, potřebovala jsem slyšet i názor někoho jiného, nechàm tedy to líhnutí na jaro,stejně se pořád rozhoduji mezi orlovkami ( i pro potěchu oka), anebo francouzským plamenem na maso....alespoň budu mít více času na rozhodnutí - díky smajlík.

26.7.2013 11:46
danurba

XXX.XXX.164.146

Mám tři týdny nasazeno ve dvou Makro líhních, celkem jich bylo 102 vajec, jedno ale začalo smrdět, tak šlo na hnůj. Obě líhně jsem nasazovala zároveň, stály v kuchyni na lavici vedle sebe, měly stejné podmínky a stejnou péči. Jenže v té jedné po týdnu inkubace nějak zahaproval displej, já jsme byla na dovolené, tak vím jen to, co mi řekla dcera. Dva dny bylo na displeji stále 63%, nic zvláštního jí nenapadlo. Pak druhý den odpoledne šla přehodit vejce ze středu na kraje a naopak, na tu chvíli líheň vypla. Když jí pak zapla, displej se vůbec nerozsvítil, tak to znovu vypla a zapla a pak se rozsvítil, ale vlhkost se zastavila na 30% a zvedla se, až když dolila vodu. Takže je možné, že sucho tam bylo už druhý den, když se vlhkoměr zasekl. Je možné, že když líheň hřála, ale bylo tam úplné sucho, že se zárodky přehřály a chcíply? V jedné líhni totiž už mám vyklubaných přes půlku vajec a v téhle ani ťuk. Dost mě to mrzí, ty vyklubané jsou kříženky a v téhle líhni mám čisté australky a leghornky. Vajíčka jsem neprosvěcovala, dneska odpoledne se chystám je postupně otevřít, dokud nenajdu známku nějakého života.
Tuhle špatnou líheň mám půjčenou od kamarádky, ta v ní těsně přede mnou líhla křepelky bez problémů. Myslíte si, že má smysl jí reklamovat?

7.10.2013 21:38
husakovobaby

XXX.XXX.228.59

Zdravím,je ještě v Makru možno koupit líheň IO 103?
Kartu nemám ,musím s někým jet a navíc to mám 40km
Sháním totiž finančně dostupnou líheň pro amatérské líhnutí pod stromeček

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.10.2013 13:20

Dobrý den, právě jsem se na zákaznické lince Makra dozvěděl, že tehdy na jaře šlo o letákové zboží, které nyní už není dostupné a že líheň není běžně v nabídce Makra.

8.10.2013 20:34
husakovobaby

XXX.XXX.228.59

Zdravím.
Díky za informaci,škoda zaváhal jsem.koupím i starší na dobírku kdybyste měl někdo navíc tento typ

8.10.2013 21:23
dak20

XXX.XXX.11.144

já ji kupoval cca v červenci v Brněnském makru měli jich tam tak 20 ks V akci byla někdy na jaře

9.10.2013 17:18
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Zdravím Vás já jsem byla asi pře 10dny v Makru ve Zlíně a tam ji měli.Možná by jste mohl zavolat na jejich linku přímo do Zlína-Malenovic a poptat se jestli ji ještě mají.Třeba by Vám ji poslali .Nevím jak to tam funguje.Já jsem si ji kupovala taky v Malenovicích v červnu a volala jsem si tam ať nejedu zbytečně.Byli ochotní.

2.12.2013 12:55
babula

XXX.XXX.196.26

Nevíte někdo náhodou jestli mají líhně ještě v Brně v Makru? Případně kolik stojí mimo akci?
Vidím, že je po nich sháňka, kdyby byly, můžu koupit a poslat, kartu mám.

2.12.2013 13:06
lenkape

XXX.XXX.104.165

O víkendu ji kupovala sestra v Ostravě v Makru za 1800,-.

2.12.2013 18:01
christoph

XXX.XXX.167.156

V Marku v Hradci Králové je taky.....cca 10 ks. Estli ji chcete někdo kúpit dejte vědět o víkendu jedu do OV a OL.

14.12.2013 09:25
babula

XXX.XXX.196.26

Nikdo neví, jestli mají v Brně?
Pokud se tam vypravím, může mi někdo poradit, ve které části hledat?

29.12.2013 16:25
n.k.

XXX.XXX.216.103

Prosím napište jak se v IO líhli křepelky?smajlík
Chtěla bych nejprve vědět jak to funguje než ji koupím. Většina je má na slepičí atd...
Jsem úplný začátečníksmajlík foto potěší
děkuji NK

30.12.2013 00:47
Záryby

XXX.XXX.167.120

n.k. napsal(a):
Prosím napište jak se v IO líhli křepelky?smajlík
Chtěla bych nejprve vědět jak to funguje než ji koupím. Většina je má na slepičí atd...
Jsem úplný začátečníksmajlík foto potěší
děkuji NK

Dobry vecer .Na krepelky radsi lihen Real smajlík koupit muzete na www.lihne.cz a nebo u me za stejnou cenu -lihen kurat Zaryby smajlík

30.12.2013 01:04
Záryby

XXX.XXX.167.120

javurka napsal(a):
Po delší době se zase hlásím. Možná je to lepší, protože kdyby byly problémy, byla bych tu častěji smajlík Líheň jede jak má, všechno se pěkně líhne. Právě se mi dolíhla kachňata indických běžců, z původních 20 vajíček bylo 7 čistých (vajíčka jsem dostala), 10 se vylíhlo a 2 umřela ve vajíčku. Před 2 dny byla ještě živá, ale do dneška se nenaklubala a dnesk se už nehýbala. A u jednoho jsem zmatená, protože si normálně naklovalo skořápku, odlouplo špičku, dvakrát se vzepřelo a umřelo. Vypadalo úplně normálně,žádnou vadu jsem na něm nenašla. Tak nevím, možná byl nějaký problém uvnitř smajlík. Ještě mám v líhni 4 vajíčka od mojí kačky, která asi omylem postupně vyhodila z hnízda. ta už jsou taky naťuknutá, možná jí je tam vrátím, ta její v hnízdě už se taky klubou. Paradoxně se mi daleko lépe líhnou kachny než kuřata. Možná to bude tou vyšší vlhkostí, protože u mojí líhně, i když mám vodu jen v prostřední nádržce, tak to neklesá pod 70 %. Bublinkovou folii jsem nezkoušela, protože od prvních kuřat líhnu už jen kachňata a těm to evidentně vyhovuje. No, a tím budu končit. A proto mám dotaz na holky líhňařský, nechystáte se některá k tomu Rendovi? Chtěla bych ještě jednou zkusit ta kuřátka. A jeho nabídka je královská smajlík

Tak devcata smajlík makratka ,jak uz jsem si zvyknul smajlík nic ve zlém .Ta moje nabídka platí stále a kazda mate 10 ks nas.vajec zdarma ... pouze vyvolene smajlík pro rok 2014 az od dubna smajlík ukazka lihni kurat Zaryby a chov ...atd .... kávička na terase ,co více si přát smajlík Renda -Hezky a štastny novy rok 2014

30.12.2013 15:02
beginner

XXX.XXX.244.10

Záryby napsal(a):
Tak devcata smajlík makratka ,jak uz jsem si zvyknul smajlík nic ve zlém .Ta moje nabídka platí stále a kazda mate 10 ks nas.vajec zdarma ... pouze vyvolene smajlík pro rok 2014 az od dubna smajlík ukazka lihni kurat Zaryby a chov ...atd .... kávička na terase ,co více si přát smajlík Renda -Hezky a štastny novy rok 2014

Já už dostala, ale kdyby holky přijely, tak bych se moc ráda přidala k popíjení kávičky na terase smajlík
Taky přeji hezý a šťastný rok.

30.12.2013 18:12
venziva

XXX.XXX.32.1

Záryby napsal(a):

Teda Rendo, vy jste třída smajlík Moc díky a minimálně na kávičku bych někdy dojela.
A všem tady přeji co nejúspěšnější nastávající rok.

30.12.2013 18:30
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Taky bych ráda popřála Všem hodně úspěchů v osobním životě i v líhnutí.Ať je ten Nový rok úspěšný alespoň jak ten letošní.Pájasmajlík

14.1.2014 21:36
terezakl

XXX.XXX.100.61

Ahoj holky, tak jsem si po přečtení celé diskuze (mimochodem naprosto skvělé a poučné - obdivuju Vaše pokusy s čidlama a tak smajlík taky koupila líheň IO 103 a mám jí naloženou wyandotkami a sasexkami. Chtěla bych pak líhnout i husy, ale to musím sehnat vajíčka. Prosím, prosím, nemáte doporučení, kolik husích vajec se do líhně vejde? Tak, aby nebyla úplně natřískaná? Moc by mi to pomohlosmajlík
Díky Terka

27.1.2014 23:55
začátek

XXX.XXX.18.82

tady

30.1.2014 15:41
terezakl

XXX.XXX.100.61

Tak už mám taky svoje "makrátka"smajlík
Líhla se krásně, jen dvěma posledním jsem musela pomoct. Ze začátku jsem měla problémy s teplotou, tak se líhla o den později, ale jsou krásně zdravá s rovnýma nožičkama. Měla jsem nasazeno 56 vajec od dvou chovatelů, z toho 1 puklo a bylo 22 neoplodněných smajlík, 4 vyřazené při prvním prosvětlování a další 3 při druhém. Zbylo 26 vajec k líhnutí. Mám celkem 21 makrátek, což je cca 80% líhnivosti. Zbytek neměl ani sílu se "vysoukat" ze skořápky.....smajlík
Jinak co se týče neoplodněnosti a úmrtnosti :
1 chovatel mi poslal 26 vajec, kde byla 4 čistá a dvě odumřela během vývoje - zbylo 20 vajec
2 chovatel mi poslal 30 vajec, kde 1 puklo do druhého dne v líhni (šlo okamžitě do koše), pak bylo 18 čistých a 5 odumřelo - zbylo 6 živých vajec.
Z těch 20 se vylíhlo 16 kuřátek a z 6 od druhého chovatele se jich vylíhlo 5 (jsem ráda, že apoň něco....). Teď mám 18 v odchovně a 3 ještě schnou v líhni. Jsou to prďolky smajlík
Takže za mě líheň pro domácí líhnutí funkční je, a při dostatečném zateplení by neměl být problém.

P.S: po pozdějším doptávání a řešení, proč byla vejce od druhého chovatele špatná, jsem zjistila, že mi byla prodána nejspíše tzv "kuřecí" vejce smajlík

Přeju mnoho úpěchů v letošní sezoně a nezapomeňte se zase pochlubit smajlíksmajlík
Terka

31.1.2014 09:45
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Tak jsem po ,,roce,, vytahla lihen, že zkusíme křepelky - loni se líhnutí povedlo .. letos jsem se vybavila kalibrovaným teploměrem a vlhkoměrem a nestačím se koukat dole u vajec 36,5°C a vlhkost 70-80% a na displeji 38,7°C a vlhkost 40% - tu teplotu bych ještě brala ale 2 °C se mi zda moc - jak to máte vy ? Ráno po měření jsem líheň zabalila do deky a uvidime jak to bude vypadat odpoledne vejce tam leží od čtvrtka ráno tak by ta teplota neměla moc vadit když je to na začátku líhnutí .. ? smajlík

5.2.2014 13:31
babča70

XXX.XXX.21.11

Pro případné zájemce, v Ústí n. L. líheň stále je - v současné době za 1572,- Kč.smajlík

6.2.2014 18:59
radek_dolnilomna.eu

XXX.XXX.13.129

Nevíte někdo náhodou jestli je ještě mají v Makru v Ostravě?

6.2.2014 19:58
venziva

XXX.XXX.32.1

Od 12. 2. do 25. 2. je opět nabízí v Makru v akci za 1579,- Kč. Ale nejspíš se dají koupit již teď.

7.2.2014 13:28
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Slyšela jsem, že má být v makru nějaká nová líheň, na méně vajec, ale s regulací teploty od 25-41°C. Nevíte cenu ?

7.2.2014 14:38
marvon

XXX.XXX.12.139

říkal kdo? nebo nějakej odkaz? v letáku nic není..

7.2.2014 17:45
pajakrejcirikova

XXX.XXX.140.21

Já jsem si též kupovala líheň v Makru a v letáku nebyli,ani jsem je tam nikdy neviděla.V Malenovicích u Zlína je mají celý rok,ale nikde nebyla reklama.

14.2.2014 18:31
zstrakac

XXX.XXX.249.2

Já jsem si též kupovala líheň v Makru a v letáku nebyli,ani jsem je tam nikdy neviděla.V Malenovicích u Zlína je mají celý rok,ale nikde nebyla reklama.

V Malenovicích stojí 1300 kč.

17.2.2014 21:23
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

Na základě této diskuse jsem se rozhodla rovněž zakoupit líheň IO 103, jíž se už běžně přezdívá Makrolíheň nebo Makroška. Potřebovala jsem ji na vylíhnutí husích vajec která se mi pod husu již nevešla. Ale přece nebudu zapínat kvůli nějakým 6-ti vejcím. Doložím tedy kachními. Jak to udělat? kachní se jakž takž vejdou do >houpaček<, ale husí musí ležet na mřížce. Vycvakla jsem tedy tři houpačky z ramínek. Šlo to lehce. Aby se daly houpačky dobře vycvaknout, je možné je namočit vodou s jarem.
Husí a kachní vejce mají stejné nároky na vzdušnou vlhkost. Hrabavá drůbež má nároky na vlhkost menší a proto se společné líhnutí nedoporučuje.

18.2.2014 09:52
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

Protože mi přes veškeré pokusy nejde nahrát obrázek, přikládám link na album s více fotografiemi:

http://skoricevanilka.rajce.idnes.cz/Stolni_lihen_IO_103

18.2.2014 11:13
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

Obyčejný záclonový kroužek. Jím podkládám husí vejce, protože v něm lépe drží na svém místě tou správnou stranou. (Nebo se dá použít kovový kroužek na klíče.)

18.2.2014 19:40
dorm

XXX.XXX.202.18

Tak holky Renda říkal,že prý v květnu na terásku.
já budu pomaloučku zadělávat na těstosmajlík
Kdo chce rozinky a kdo ořechy do štrůdlu?smajlík......smajlíknebo uzený

19.2.2014 22:20
venziva

XXX.XXX.32.1

dorm napsal(a):
Tak holky Renda říkal,že prý v květnu na terásku.
já budu pomaloučku zadělávat na těstosmajlík
Kdo chce rozinky a kdo ořechy do štrůdlu?smajlík......smajlíknebo uzený

Tak teď jste mi připomněl, že jsem Rendovi neodepsala na e-mail. Určitě to napravím. Myslela jsem, že by to mohlo být dříve, dokud se ještě líhne smajlík Zase v květnu bude na terásce příjemněji smajlík . Ale je pravda, že teď nějak nebyl čas se domluvit. Všechno to tak rychle letí!!!
Za mě: Do toho štrůdlu mohu všechno :D

Javůrko, jak na tom jste? Měly bychom provést nějakou bojovou poradu a konečně to uskutečnit!!!!!

20.2.2014 08:32
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

8.den od zapnutí líhně.Tamagoči se mi zarosilo ! Čísla jsou sice čitelná, ale mám obavu, aby nedošlo k poruše. Možná je to tím, že jsem víko otočila vzhůru nohama. Jindy jsem víko vždycky jen odsunula. Budu čekat, zda se to vysuší a odvětrá.

20.2.2014 08:35
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

Nevíte někdo, ve kterém dni se prosvěcují husí a kachní vejce? Husa se líhne 30 a kachna 28 dní.

20.2.2014 20:35
dorm

XXX.XXX.202.18

skorice.vanilka napsal(a):
Nevíte někdo, ve kterém dni se prosvěcují husí a kachní vejce? Husa se líhne 30 a kachna 28 dní.

prosvěcuji na třetině líhnutí,ale klidně i dříve pokud chcete neoplodněná uvařit drůbeži.
Ale vždy tak,abych se netrefil do kritického dne vývoje

24.2.2014 11:34
skorice.vanilka

XXX.XXX.203.181

Tamagoči už není zarosené. Určitě to bylo tím, že jsem víko namísto přesuntí tehdy převrátila a voda kondenzovaná na víku tam zatekla.

3.3.2014 20:42

pokud by měl někdo zájem, prodám tuto líheň, koupenou v lednu s záručním listem, v perfektním stavu - líhnuto jen jednou. e-mail patrikwieder@centrum.cz tel 737258563

11.3.2014 13:26
karlos193

XXX.XXX.252.46

Dobrý den, zkouším líhnout v této líhni křepelky a stalo se mi že křepelky po vylíhnutí mají roztáhlé nohy nevíte čím by to mohlo být děkuji

11.3.2014 21:27
fo3k

XXX.XXX.117.253

karlos193 napsal(a):
Dobrý den, zkouším líhnout v této líhni křepelky a stalo se mi že křepelky po vylíhnutí mají roztáhlé nohy nevíte čím by to mohlo být děkuji

Myslím že je to nízkou teplotou v liahni. Podvihnite o cca 0,5 stupna. smajlíkTreba im podlozit podlozku na ktorej sa im nebudu smykat nohy. Ja som vela takychto prepeliciek zachranil zviazanim noziek bavlnkou, alebo niecim podobnym. Za 2-3 dni sa to zvykne napravit, ale musite to urobit cim skor a je to babracka.smajlík

12.3.2014 20:26
pajagaja

XXX.XXX.232.225

Dobrý den, nevíte někdo, zda se dá ještě koupit v Makru v Ostravě?
Děkuji.

12.3.2014 22:41
karlos193

XXX.XXX.196.57

fo3k napsal(a):
Myslím že je to nízkou teplotou v liahni. Podvihnite o cca 0,5 stupna. smajlíkTreba im podlozit podlozku na ktorej sa im nebudu smykat nohy. Ja som vela takychto prepeliciek zachranil zviazanim noziek bavlnkou, alebo niecim podobnym. Za 2-3 dni sa to zvykne napravit, ale musite to urobit cim skor a je to babracka.smajlík

děkuji

16.3.2014 10:33
vlastik88

XXX.XXX.92.152

dobry den chovatele letos jsem porve lihnul v lihni z 15 vajiček ktere mi tam zustali po odděleni neoplodněnych se mi včera měli lihnout 15,3 kuřata ale zatim tam mam dvě mužete mi poradit nevim co mam dělat jestli mam kuřatum pomoct a nebo to nechat osudu ale zase nechcu chovat jenom dvě male kuřatka v bedně byla by to škoda mam těm ostatnim pomoct když tak děkuji za radu

16.3.2014 11:26
beginner

XXX.XXX.244.10

vlastik88 napsal(a):
dobry den chovatele letos jsem porve lihnul v lihni z 15 vajiček ktere mi tam zustali po odděleni neoplodněnych se mi včera měli lihnout 15,3 kuřata ale zatim tam mam dvě mužete mi poradit nevim co mam dělat jestli mam kuřatum pomoct a nebo to nechat osudu ale zase nechcu chovat jenom dvě male kuřatka v bedně byla by to škoda mam těm ostatnim pomoct když tak děkuji za radu

Jestli jsou vajíčka už naťuknutá, tak líheň neotvírejte a nepomáhejte. Posviťe si batekou a sledujte aktivitu zobáčků. Nezapomeňte, že pro kuřata je klubání vyčerpávající a i několik hodin odpočívají než se zase začnou dostávat ze skořápky ven. Kuřata po vyklubání mohou být v líhni jeden až dva dny bez problému. Pomáhají udržovat teplotu a vlhkost v líhni. Ta vejce, která byla na chladnějším místě v líhni se mohou líhnout později. Opožděné líhnutí 22. den je normální při nižší teplotě inkubace a v této líhni jsou chladnější a teplejší místa, takže líhnutí kuřat v ní může probíhat déle než v jiné líhni se stejnoměrnou teplotou. Z tohoto důvodu je u této líhně lepší zvyšovat vlhkost až 19. den.

Jestli už se kuřata snaží dostat ven, mají už naklovanou skořápku častečně dokola a nejde jim to, nechte jim ještě nějaký čas.
Kdyby aktivita klubání slábla, pak můžete zkusit jednomu kuřeti pomoc naštípnutím skořápky kolem dokola a podívat se na příčinu proč se neklube. Po otevření líhně, vyndejte rychle vejce a před zavřením líhně, stříkněte rozprašovačem do líhně vlažnou vodu ať se rychle vyrovná vlhkost vzduchu v líhni.

16.3.2014 13:50
vlastik88

XXX.XXX.92.152

beginner napsal(a):
Jestli jsou vajíčka už naťuknutá, tak líheň neotvírejte a nepomáhejte. Posviťe si batekou a sledujte aktivitu zobáčků. Nezapomeňte, že pro kuřata je klubání vyčerpávající a i několik hodin odpočívají než se zase začnou dostávat ze skořápky ven. Kuřata po vyklubání mohou být v líhni jeden až dva dny bez problému. Pomáhají udržovat teplotu a vlhkost v líhni. Ta vejce, která byla na chladnějším místě v líhni se mohou líhnout později. Opožděné líhnutí 22. den je normální při nižší teplotě inkubace a v této líhni jsou chladnější a teplejší místa, takže líhnutí kuřat v ní může probíhat déle než v jiné líhni se stejnoměrnou teplotou. Z tohoto důvodu je u této líhně lepší zvyšovat vlhkost až 19. den.

Jestli už se kuřata snaží dostat ven, mají už naklovanou skořápku častečně dokola a nejde jim to, nechte jim ještě nějaký čas.
Kdyby aktivita klubání slábla, pak můžete zkusit jednomu kuřeti pomoc naštípnutím skořápky kolem dokola a podívat se na příčinu proč se neklube. Po otevření líhně, vyndejte rychle vejce a před zavřením líhně, stříkněte rozprašovačem do líhně vlažnou vodu ať se rychle vyrovná vlhkost vzduchu v líhni.

už se to tam lihne už tam jsou 3 a dalši lezezou měl jsem strach že jsem něco pokazil ja lihnu poprve

16.3.2014 18:25
beginner

XXX.XXX.244.10

vlastik88 napsal(a):
už se to tam lihne už tam jsou 3 a dalši lezezou měl jsem strach že jsem něco pokazil ja lihnu poprve

smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík