satan

XXX.XXX.96.140
Dobrý den, mohu se zeptat jak se dělá kozí máslo?
Děkuji za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vema1603
napsal(a):
Delam maslo ze sbirane smetany, jde to take.
To si asi uzijete nez to nasbirate... nemam dost trpelivosti sbirat smetanu z kravskeho natoz z toho koziho kde to jde podstatne hur..

vema1603
napsal(a):
Ani ne, jen to z nadoby s mlikem behem par vterin hrantou miskou seberu, smetany je ze 14l cca 300ml hodne huste smetany, z toho je hrudecka masla, ktera pro dva na par dni tak akorat stačí, pak se udela dalsi.
Zajimave asi mate vyjmecne dobre slozky v mlece.

vema1603
napsal(a):
To nevim, s jinym nez s nasim mlékem zkušenosti nemam. Jde to lepe s mlekem poradne vychlazenym, cim blize k nule, tim lepe to jde sebret.
Což je opak toho když se odstřeďuje strojně. Tam to musí být teplé ideálně hned po nadojení..No každopádně strojově nebo bez stroje domácí je domácí Musím to někdy zkusit podle vašeho postupu.
Ja delam kozi mleko odstredene strojem... teplota 35/38st... z 10/12 litru mam velmi huste smetany sedmicku mozna i vic... a z toho tak 300g masla... odstredenou smetanu vyzrat do druheho dne v lednici... a pro strloukani se doporucuje teplota smetany tak okolo 15st... muzete malou cast smetany nechat venku na zakys... a pred stloukanim ji pridat... pak stulcete ja to nejprve zasleham metlickama a pak to dam do robota co zpracovava krem takova je to vrtule... hrudecky to dela jak hrasek, uvolnuje se podmasli... a budete prat ve velmi studene vode... nechavam v mrazaku v kyblikach tak okolo 7/10 st... kdyz je voda moc tepla tak se maslo nechce dobre prat...na hneteni musi byt ruce dokonale ciste a hnete se ve vice vodach... dokud pousti syrovatku...
roklanka
napsal(a):
Smetana se získává odstředěním mléka, neboť tuk je v kozím mléce obsažený jinak, než v kravském, kde vystupuje na povrch. Smetana se následně přešlehá, máslo se vypere ve studené vodě.
Prosím můžu se zeptat - jsem laik, dá se z toho odstředěného mléka ještě něco vyrobit? Tvaroh, sýr? Plánujem kozy dvě, čisté AN, bohužel vidím že na spotřebu naší rodiny to asi nebude stačit je nás pět.

Ano po odebrání smetany můžete vyrábět sýr i tvaroh. Jen už nebude plnotučný. Ale i tak pořád dost dobrý a rozhodně lepší než z krámu.

barush1
napsal(a):
Tak to je fajn, nakonec myslím že využijem i to podmáslí ( do chleba ) no mě ježíšek snad donese domácího mlékaře, tak budu mít přes zimu zas co studovat Mléčné výrobky ze supermarketu se opravdu nedají s chutí požívat (kromě pár světlých bio výjimek).
Ano podmáslí je také vynikající. Stejně jako syrovátka. Používám na pečení chleba a různého pečiva místo vody nebo mléka. Nebo dobře chlazené podmáslí či syrovátka smícháno s ovocným džusem a pár kapkami citronu je velice lahodný a osvěžující nápoj v parném létě.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.
e.xit

XXX.XXX.50.173
https://youtu.be/UN6ZnKE9kCY taky to jde ... podomácku