Zdravím všechny farmáře,
přišla jsem dědictvím k zemědělské usedlosti: chalupa, kůlna, chlév, stodola, traktor (nějaký starý Zetor), vůz,17 ha půdy + asi 2,5 ha lesa, zahrada se skleníkem, ovocný sad (jabloně, hrušky, švestky, blumy, třešně) a nějaká menší zvířata (králíci, slepice, husy atd.). Všechno v celkem dobrém stavu. Chtěla bych provést postupnou rekonstrukci a tu zafinancovat nějakými výnosy z téhle farmy, ale vůbec nevím, na co se zaměřit. S farmařením nemám zkušenosti, zatím se zvládám postarat o ty zvířátka, co tam jsou (teda mimo zabíjení, to ještě nemám domyšlené). Na co byste doporučovali se zaměřit? Rostlinná výroba? Živočišná? Kozy? Můj sen je mít farmu, která by produkovala kvalitní zeleninu, ovoce, sýry, vajíčka. Také, když mám k tomu podmínky, bych si konečně chtěla pořídit koně, po kterém toužím již od dětství (s těmi tedy zkušenosti mám a vím, že na těch se dá jedině prodělat , ale tento sen jsem odhodlaná si splnit).
Do práce chodím na cca 4-5 hod denně, dělám IT, našetřeno mám nějakých cca 50 tis., které mohu použít jako počáteční investici.
Předem děkuji za všechny odpovědi!
Ještě oprava a dodatek, půdy je 18 ha, většinu (16 ha) má momentálně v pronájmu JZD, ale chci si vše vzít zpět. Farmaření mohu věnovat dost času, kromě těch 4-5 hodin, kdy jsem v práci. Sebe tím živit nepotřebuji, na sebe si vydělám v práci. Také počítám, že prvně budu muset investovat ze svého. Nicméně chtěla bych tak do dvou let začít s rekonstrukcí a tu bych již ráda dotovala z farmaření.
Také by ráda dělala vše legálně (prodej atd.).