Rád by som sa poradil ohľadne výroby tvarohu. Pred niekoľkými rokmi bolo možné v obchode kúpiť v sáčku sypaný tvaroh, ktorý bol pri kúpe sladký. Ak som ho nedal do chladničky ale nechal vonku pri izbovej teplote už po pár hodinách skysol. Ak som ho neskonzumoval v deň kúpi ale nechal v chladničke tak už na druhý bol kyslý. Takýto tvaroh sa snažím vyrobiť. Podobne aj mlieko z obchodu dobre kyslo. V súčasnosti ak kúpim tvaroh tak neskysne ale vytvoria sa na ňom kvasinky alebo zaplesnie alebo smrdí za acetónom alebo je mazľavý. Skúšal som preto vyrobiť tvaroh sám z čerstvého nepasterizovaného mlieka z automatu, z čerstvého mlieka nechladeného, skúšal som aj rôzne kultúry, rôzne teploty, mlieko od rôznych kráv ale nepodarilo sa. Mlieko skyslo, tvaroh z neho bol mierne kyslý ale na druhý deň bol už sladký a potom zaplesnel. Má s tým niekto skúsenosť ?
Asi trochu s křížkem po funuse. Ale tvaroh ze sladkého mléka se vyrábí pomocí syřidla. A nejvhodnější pro takovou výrobu je syřidlo Laktosin od Milcomu. Tady jsou docela dobré recepty na výrobu tvarohu jak z kysaného, tak ze sladkého mléka:
https://www.zemedelske-potreby.cz/zpracovani-mleka-a-masa/vyroba-tvarohu