Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den všem.
Mám několik dotazů ohledně naložení zelí.
1/ Čím vymít nádobu na kvašení ? Jar ,jedlá soda,savo či něco jiného? Máme klasický zelák.
2/ Používáte na to horkou vodu ? Já jen , že při koupi nám bylo řečeno , že nemáme používat horkou vodu aby nádoba nepraskla. Ale hodně čtu na netu" řádně vymýt horkou vodou" nebo dokonce " zelák důkladně vypařte"
Abych to nemusel nakonec dělat vodou "odraženou" aby měli pravdu oba
3/ Podělí se někdo o svůj odzkoušený recept ?
Všem děkuji za případné rady. Ať se daří!
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Dobry den,kdysi jsme nakládali zeli každý rok,krouhali jsme ho do vany v koupelně,klasika,zeli,cibule,kmin,sůl,ale poměr už nevim, určitě dostanete spoustu výborných vyzkousenych receptů😀..hlavně si kupte zimni zeli,ne letni,jako moje kamarádka,která si vyrobila zelnou kaši
Děkuji za reakci. Zimní zeli to bude, mame nedaleko krouharnu.
Jestli máte klasický zelák z pálené hlíny, tak klidně horkou vodu použít můžete. Umývat vcelku jedno čím, hlavně pak pořádně vypláchnout. My to brali Jarem a kartáčem.
Recept, no, u nás záleží, čeho se urodilo moc. Samozřejmě zelí, cibule, kmín a sůl, to je takový základ, ale někdy tam dáme mrkev, někdy jablka, někdy červenou řepu, ředkev nebo pálivou papričku. Nastrkat tam prakticky můžete cokoli, zelená nedozrálá rajčata, kedlubnu, můžete si s tím hrát a naplnit zelím papriky nebo naopak balit do nepokrájených zelných listů třeba svazeček kopru. Jednou jsme měli nadúrodu salátových okurek, tak jsme je tam šupli nakrájené na plátky, taky to šlo. Dost nám chutnalo zelí bez cibule, ale s křenem.
Pokud máte tu možnost, vezměte více větších sklenic, třeba dvoulitrovek, pětilitrovek, a testujte, co Vám chutná. :)
Jednou jsme kysali tohleto: https://www.zkvaseno.cz/2012/12/zeli-kysane-s-vinem.html
Jako, samotné nám to moc nejelo, ale k pečené kačeně není lepší přílohy. Ostatně web zkvaseno.cz doporučuju, mají tam spoustu nápadů nejen ohledně zelí.
Ono se dá kysat i to obyčejné zelí, jen se to musí kysat řádově kratší dobu. Není to tedy o tom, že byste si udělal(a) zásobu na zimu nebo že byste chtěl(a) uchovat několik desítek hlávek před zkažením, protože to obyčejné zelí je třeba sníst opravdu brzy a rychle, alespoň v porovnání s tím krouhárenským. Ale pokud chcete za tři týdny mít zkvašenou jednu dvě sklenice zelí, pak použití běžného zelí nevadí. Varovat můžu jen před zelím raným, a to už teď stejně nejspíš nekoupíte, které je tak křehké, že z něj opravdu kvašené zelí udělat nelze. Měkne a bředne ještě dřív, než to prokvasí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moc a moc děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak problem čim vymýt je vyřešen. Nadoba praskla
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tak problem čim vymýt je vyřešen. Nadoba praskla
Fakt?! To koukám. Byl kvašák hliněný? Z pálené hlíny? Protože jestli jo, tak to koukám. My máme takový už třicet let, pak dva malé, ty můžeme mít tak pět let, a všechno drží. A to v těch malých kvasíme nejen zelí na zimu, ale prakticky celoročně v nálevu zrovna to, čeho je moc, takže je vymýváme cca pětkrát do roka. A lili jsme na ně i vodu z rychlovarné konvice kvůli desinfekci apod.
Edit: To mě opravdu mrzí, že to tak dopadlo a že zrovna já Vám to tak poradila... Ale opravdu mám zkušenost takovou, že pokud se s tím netřískne, tak to přežije všechno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak stavají se horší věci. Koupim nový.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!