Kysané zelí a čím vymýt nádoby na kvašení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2019 17:03

Dobrý den všem.
Mám několik dotazů ohledně naložení zelí.
1/ Čím vymít nádobu na kvašení ? Jar ,jedlá soda,savo či něco jiného? Máme klasický zelák.
2/ Používáte na to horkou vodu ? Já jen , že při koupi nám bylo řečeno , že nemáme používat horkou vodu aby nádoba nepraskla. Ale hodně čtu na netu" řádně vymýt horkou vodou" nebo dokonce " zelák důkladně vypařte"
Abych to nemusel nakonec dělat vodou "odraženou" aby měli pravdu oba
3/ Podělí se někdo o svůj odzkoušený recept ?

Všem děkuji za případné rady. Ať se daří!

9.9.2019 17:42
ančovička1

XXX.XXX.33.251

Dobry den,kdysi jsme nakládali zeli každý rok,krouhali jsme ho do vany v koupelně,klasika,zeli,cibule,kmin,sůl,ale poměr už nevim, určitě dostanete spoustu výborných vyzkousenych receptů😀..hlavně si kupte zimni zeli,ne letni,jako moje kamarádka,která si vyrobila zelnou kaši

9.9.2019 18:43

ančovička1 napsal(a):
Dobry den,kdysi jsme nakládali zeli každý rok,krouhali jsme ho do vany v koupelně,klasika,zeli,cibule,kmin,sůl,ale poměr už nevim, určitě dostanete spoustu výborných vyzkousenych receptů😀..hlavně si kupte zimni zeli,ne letni,jako moje kamarádka,která si vyrobila zelnou kaši

Děkuji za reakci. Zimní zeli to bude, mame nedaleko krouharnu.

10.9.2019 15:39
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Jestli máte klasický zelák z pálené hlíny, tak klidně horkou vodu použít můžete. Umývat vcelku jedno čím, hlavně pak pořádně vypláchnout. My to brali Jarem a kartáčem.
Recept, no, u nás záleží, čeho se urodilo moc. Samozřejmě zelí, cibule, kmín a sůl, to je takový základ, ale někdy tam dáme mrkev, někdy jablka, někdy červenou řepu, ředkev nebo pálivou papričku. Nastrkat tam prakticky můžete cokoli, zelená nedozrálá rajčata, kedlubnu, můžete si s tím hrát a naplnit zelím papriky nebo naopak balit do nepokrájených zelných listů třeba svazeček kopru. Jednou jsme měli nadúrodu salátových okurek, tak jsme je tam šupli nakrájené na plátky, taky to šlo. Dost nám chutnalo zelí bez cibule, ale s křenem.
Pokud máte tu možnost, vezměte více větších sklenic, třeba dvoulitrovek, pětilitrovek, a testujte, co Vám chutná. :)
Jednou jsme kysali tohleto: https://www.zkvaseno.cz/2012/12/zeli-kysane-s-vinem.html
Jako, samotné nám to moc nejelo, ale k pečené kačeně není lepší přílohy. Ostatně web zkvaseno.cz doporučuju, mají tam spoustu nápadů nejen ohledně zelí.
Ono se dá kysat i to obyčejné zelí, jen se to musí kysat řádově kratší dobu. Není to tedy o tom, že byste si udělal(a) zásobu na zimu nebo že byste chtěl(a) uchovat několik desítek hlávek před zkažením, protože to obyčejné zelí je třeba sníst opravdu brzy a rychle, alespoň v porovnání s tím krouhárenským. Ale pokud chcete za tři týdny mít zkvašenou jednu dvě sklenice zelí, pak použití běžného zelí nevadí. Varovat můžu jen před zelím raným, a to už teď stejně nejspíš nekoupíte, které je tak křehké, že z něj opravdu kvašené zelí udělat nelze. Měkne a bředne ještě dřív, než to prokvasí.

10.9.2019 18:40

Moc a moc děkuji!

11.9.2019 11:40

Tak problem čim vymýt je vyřešen. Nadoba praskla

11.9.2019 12:28
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak problem čim vymýt je vyřešen. Nadoba praskla

Fakt?! To koukám. Byl kvašák hliněný? Z pálené hlíny? Protože jestli jo, tak to koukám. My máme takový už třicet let, pak dva malé, ty můžeme mít tak pět let, a všechno drží. A to v těch malých kvasíme nejen zelí na zimu, ale prakticky celoročně v nálevu zrovna to, čeho je moc, takže je vymýváme cca pětkrát do roka. A lili jsme na ně i vodu z rychlovarné konvice kvůli desinfekci apod.
Edit: To mě opravdu mrzí, že to tak dopadlo a že zrovna já Vám to tak poradila... Ale opravdu mám zkušenost takovou, že pokud se s tím netřískne, tak to přežije všechno.

11.9.2019 14:13

No tak stavají se horší věci. Koupim nový.

22.2.2020 09:08
kury

XXX.XXX.163.46

Dobrý den.Zásadně vymýváme klasický zelák octovou vodou co v ní vydržíte ruku.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík