Zdravím všechny.Tak po roční pauze znovu začínám holubařit.Dnes jsem přivezl 12 ks.Slezských barevnohlávků modrých z krásného polodivokého chovu z holubníků na kůlu.Musel jsem týden čekat,než je chovatel dokázal chytit,ale už jsou v Koutech.Nyní je nechám 3 týdny zavřené a poté jdou opět do volného chovu a snad přežijí tu mou divočinu. Kouťák
Uživatel s deaktivovaným účtem

kouták
napsal(a):
Zdravím všechny.Tak po roční pauze znovu začínám holubařit.Dnes jsem přivezl 12 ks.Slezských barevnohlávků modrých z krásného polodivokého chovu z holubníků na kůlu.Musel jsem týden čekat,než je chovatel dokázal chytit,ale už jsou v Koutech.Nyní je nechám 3 týdny zavřené a poté jdou opět do volného chovu a snad přežijí tu mou divočinu. Kouťák
No vida a to bylo keců že už holubi nebudou 😀😀(myšleno v dobrém 😉) ať se daří jako u NVH😉

Ahoj Zdeňku! Nádhera.Koukám,že jsi šel do modrých:-))) Myslím a jistě vím,že přežít v tvoji divočině ,nebudou mít problém. U mě se budou lihnout prvni trenéři. Ale nemam obavy barevnohlavci jsou mistři úniku o tom jsem se přesvědčil už mnohokrat ,ti moji provokuji lety nad lesem a není to zrovna kousek,mohu říct km v možném čísle. Ahoj ať se ti daří Eda
napsal(a):
Ahoj Zdeňku! Nádhera.Koukám,že jsi šel do modrých:-))) Myslím a jistě vím,že přežít v tvoji divočině ,nebudou mít problém. U mě se budou lihnout prvni trenéři. Ale nemam obavy barevnohlavci jsou mistři úniku o tom jsem se přesvědčil už mnohokrat ,ti moji provokuji lety nad lesem a není to zrovna kousek,mohu říct km v možném čísle. Ahoj ať se ti daří Eda
Už podle fotek jde o letuschopné holoubky. Asi jejich chovatel moc nevysatvoval a nebo nedbal na "doporučení" zkrátit...Jen tiše závidím a držím palce, aby se skutečně dolo říci, že to jsou holubi a ne nějaké okrasné kreace.
jo012810
napsal(a):
Už podle fotek jde o letuschopné holoubky. Asi jejich chovatel moc nevysatvoval a nebo nedbal na "doporučení" zkrátit...Jen tiše závidím a držím palce, aby se skutečně dolo říci, že to jsou holubi a ne nějaké okrasné kreace.
Příteli,původní majitel je nevystavoval,nekroužkoval a nezkracoval.Přikládám foto holubníku na kůlu,kde do dnešního dne žili a prodával jen proto,že už se mu tam nevešli a myslím si,že je měl poprvé v ruce,když je chytal pro mě,proto je nemohl chytit celý týden.Opravdu krásný divoký chov a i u mě to bude chov jen pro radost a vystavovat rovněž nehodlám.
kouták
napsal(a):
Pane Šlechtiteli, Vy si holoubky zasloužíte a oni si zaslouží Vás. Jste Holubář s velkým "H" a před takovými se klaním, přestože mám na leccos v této době ztuhlou páteř.
www.ceskychov.websnadno.cz

kouták
napsal(a):
Ahoj! Hurá! S tím vypouštěním bych se nikam nehnal. Oni létat nezapomenou a měli by minimálně krmit mladé aby šli bezpečně ven - můj názor pokud jsou tak létaví, jak to popisujete vy, kdo je chováte.
Letu zdar!
napsal(a):
Ahoj! Hurá! S tím vypouštěním bych se nikam nehnal. Oni létat nezapomenou a měli by minimálně krmit mladé aby šli bezpečně ven - můj názor pokud jsou tak létaví, jak to popisujete vy, kdo je chováte.
Letu zdar!
No hurá taky bych je nechal alespoň sedět na vejcích cca 14 dnů
jsou parádní
Ten holubník na kůlu je parádní. Jak je to uvnitř? Co vletový otvor - to jeden budník?
A jak to potom holubi dělají, když chtějí nasednout znovu? Ve voliéře to mám tak, že na jedné polici mají místo na 2 hnízda vedle sebe. Tak mi to radil tatínek, že když ještě mají holoubata už nasedají znovu. Moc by mě zajímalo, jak je to řešené v tom kůlovém holubníku? Díky. P.
Já čtu Vaše příspěvky velmi pozorně a mnohdy se Vašimi radami poctivě řídím, za což Vám moc děkuji, ale myslel jsem, že vnitřní uspořádání kůlového holubníku většina holubářů zná.
Já to neznám a srovnávám s tím, co jsem se o uspořádání holubníku dověděl nebo dočetl a pokud mi to nějak nesedí, tak zjišťuji, jak to má správně být. Doufám, že noubtěžuji, jinak se omlouvám. Našel jsem toto: http://www.mktruhlarstvi.websnadno.cz/Holubniky-na-kulu.html, Tam je vidět dovnitř holubníku, kde má každý vlet 1 jedinou komoru. A to mi nesedí s tím, že holubi potřebují dvě místa na sezení, když vyvádějí jedny mladé, aby mohli nasednout na druhé?
petr008
napsal(a):
Já čtu Vaše příspěvky velmi pozorně a mnohdy se Vašimi radami poctivě řídím, za což Vám moc děkuji, ale myslel jsem, že vnitřní uspořádání kůlového holubníku většina holubářů zná.
Já to neznám a srovnávám s tím, co jsem se o uspořádání holubníku dověděl nebo dočetl a pokud mi to nějak nesedí, tak zjišťuji, jak to má správně být. Doufám, že noubtěžuji, jinak se omlouvám. Našel jsem toto: http://www.mktruhlarstvi.websnadno.cz/Holubniky-na-kulu.html, Tam je vidět dovnitř holubníku, kde má každý vlet 1 jedinou komoru. A to mi nesedí s tím, že holubi potřebují dvě místa na sezení, když vyvádějí jedny mladé, aby mohli nasednout na druhé?
PetřeOO8, citoval jsem Tvou otázku "k čemu je ta budka pověšená na řetízku pod holubníkem" a odpověděl jsem,že odpovědět nelze,ale myslím si,že v ní majitel krmil sýkorky. Jinak holubníků na kůlu je v celém holubářském světě tolik druhů,že si můžeš vybrat.Každý vlet dovnitř, by měl být jeden samostatný budník a když pár chce zasednout znovu,tak pokud to není uděláno jinak, musí do dalšího budníku.Viděl jsem holubníků na kůlu velké množství,ale vždy je to holubářská tvořivost.Někde je zde i o tom téma.
Díky, jasná, stručná odpověď. Máme holoubky zarýglované ve voliéře, aby se jim nic nestalo, ale takový menší sen, že udělám synkovi přesně takový dvoupatrový holubníček na kůlu, dám ho do čela střechy stodoly a osadím ho věžáky... Šel jsem teď v neděli z kostela v Brně přes náměstí a byli tam nádherně barevní měšťáci (tedy holubi). To kdyby se mi podařilo... .
Přátelé,kamarádi děkuji za podporu.To je tak,když holubářskej dědek znovu začíná.Na trhu v Soběslavi jsem byl označen za mladého chovatele,ale co můžu od těch dědků chtít,vždyť jsem mezi nima opět rád.Na soukromé poště to bylo ještě horší a tak se musím snažit,aby až je pustím někam nefrnkli.
Při mém pátrání po volném chovu barevnohlávků jsem se divil,kolik mladých chovatelů barevnohlávky chová a je zajímavé,že o organizování v ČSCH nechce nikdo ani slyšet.Našel jsem i dva chovatele,kteří zakoupili barevnohlávky na Slovensku a říkaji,že u nás to už není barevnohlávek.Sám uvidím co se s tím dá dělat,když jsem se konečně dostal z toho zdravotní srabu a opět začínám.Zdeněk FRANTA
kouták
napsal(a):
Zdravim Vas. Vyborna volba plemena a holuby samotne vyzeraju tiez dobre. Aky maju povod?Len to usadzovanie by som predlzil. Nie su na holubnik zvyknute a navyse vyzera ze ide o povodny stary typ bez krizenia s MP. No, nebudeme sa tu poucovat...dufam ze sa vidime v oktobri v Litovly.

kouták
napsal(a):
Přátelé,kamarádi děkuji za podporu.To je tak,když holubářskej dědek znovu začíná.Na trhu v Soběslavi jsem byl označen za mladého chovatele,ale co můžu od těch dědků chtít,vždyť jsem mezi nima opět rád.Na soukromé poště to bylo ještě horší a tak se musím snažit,aby až je pustím někam nefrnkli.
Při mém pátrání po volném chovu barevnohlávků jsem se divil,kolik mladých chovatelů barevnohlávky chová a je zajímavé,že o organizování v ČSCH nechce nikdo ani slyšet.Našel jsem i dva chovatele,kteří zakoupili barevnohlávky na Slovensku a říkaji,že u nás to už není barevnohlávek.Sám uvidím co se s tím dá dělat,když jsem se konečně dostal z toho zdravotní srabu a opět začínám.Zdeněk FRANTA
Ahoj! Vybral jsi si nádherné plemeno a navíc ti samotní holubi co jsi donesl vypadají opravdu skvěle. Až u Tebe budou kroužit nad chalupou tak to bude bomba. P.S.doufám pose..ou Jandáka!

Ahoj Zdeňku,máš pravdu ,stačí se podívat na 2 číslo inzertního časopisu Ifauna (článek Moravia Brno) a obsah článku ,fotografie barevnohlavka!To nemá s barevnohlavkem nic společného.Ze dvou chovů, které jsem barevnohlavky získal jsou mi postavy a vlastnosti sympatické. Z třetího chovu organizovaneho (věhlasného)chovatele nejsou jedinci pro mne ničím výjimečným a i samotný jestřáb ,můj doktor :-)))) pochopil, že do mého volného chovu nepatří.Mam na chov holubů stejný pohled jak p.Polach (Pedro neboli Jesenicky vlk)chci mit zdravý, volný chov bez léčiv což se mi daří už přes 20 let a to v minulosti s jinými plemeny PH,Altenbursky bublák a na dravce se koukám bez jakékoliv nenávisti ba naopak!!!!Slezsky bar.byl můj klukovsky sen ,ale předcházejících letech jsem získal vůči tomuto plemeni odpor ,kratke postavy a vlastnosti na bodu mrazu a o tom, že barevnohlavek bude létat byl pouhy sen....Dnes už není!!!Jsem rád, že jsem podpořil české plemeno a že mu mohu dopřát volnost se vším co k tomu patří i ten jestřáb.Barevnohlavek jsi zaslouží lepší budoucnost než aby (zeslepičatěl) Ať se ti daří Eda

Ahoj Edo,máš je parádní a až pojedeš do Lišova,tak bez holubů nejezdi.Pro Columba livia původ:Barevnohlávky jsem koupil od holubáře,který je aktivním chovatelem poštovních holubů a barevnohlávky si koupil před 10 lety na sloupový holubník pro parádu.Vždy,když se mu přemnoží a nemohou se vejít do sloupového holubníku,tak odchov prodá.Jmenovat jej nebudu,ale ptal jsem se jej na původ těchto krásných ještě nezničených berevnohlávků a dozvěděl jsem se,že je koupil před 10 lety od staršího holubáře v Moravských Budějovicích,ale zda je ještě ten chová neví.Už se těším až budu fotit letící hejno jako Eda.
Tak po pěti dnech už s těma divočákama začínám být kamarád.Už mě začínají tolerovat,když k nim vlezu a začínají obsazovat budníky.Zatím jsou jisté 4 páry a tak jsem spokojen.Kouťák
4 páry barevnohlávků už sedí,tak už se blíží doba,kdy otevřu výlet.Tak ještě dvě fotky,než někam prchnou a uvidím je naposled.Kouťák
janadivoženka

XXX.XXX.76.164
Krásní holuby u skvělého chovatele. To je vidět na první pohled. A ještě mne zaujalo celé vlákno, samá chvála, dobrá slova i nálada. Držím palce ať se daří a se zájmem budu číst dál.

Tak jsem zabudoval výlet a příští týden dostanou svobodu .Tak to v mém predátorově začne.Dnes jsem nakroužkoval u dvou párů 4 holoubata a další tři páry sedí,tak na vypuštění je to nejlepší doba.

Ahoj Zdeňku, tak to ja už musím dělat prvotní redukci,o víkendu jsem 9 ks hodil na mrazák......a i pes jsi pošmakne a ja taky ,když mi to někdo připraví pod nos:-)))) Eda

Držet přes 100 ks holubů je dost a to nepočítám co padlo za oběť dravce.Ale když to člověka baví tak to nepočítá a už vůbec peníze. TAK AŤ TI TO DOBŘE DOPADNE.....Eda

kouták
napsal(a):
Tak jsem zabudoval výlet a příští týden dostanou svobodu .Tak to v mém predátorově začne.Dnes jsem nakroužkoval u dvou párů 4 holoubata a další tři páry sedí,tak na vypuštění je to nejlepší doba.
Ahoj!
nikam nepospíchej s tím vypouštěním, ať si ten vlet pořádně omakají. Nic a nikdo Tě nehoní, máš barevnohlávky a ne PH kde Tě tlačí letové plány a jiné voloviny.
Václave,bylo by to mnohem snažší,než prořezávat stěnu do holubníku,ale po zkušenostech vím,že ty chlupaté potvory umějí šplhat po pletivu perfektně.
Martine,vlet už mají okoukaný , už se tam tlačí a když vzpomenu na jejich bývalé bydliště,tak je mi jich líto,že nemohou kroužit na svobodě.Je úplně jedno jak to dopadne,hlavně,že nebudou ve volieře. Chci to zase po letech vidět a určitě si s tím dokážu poradit.
Ten automat není špatný nápad.Budu muset zadat synovi je elektrotechnik a už udělal automatické zalévání skleníku a rozmrazování rybníku,tak zadám další úkol.Domů to mají přesně 115 km.Nevím jak je na tom tohle hejno,ale před 32 lety,když jsem je měl,tak by to nebyl pro ně žádný problém.Ta doba je však už dávno pryč.
Václave,tak životaschopné holuby,jako za mého mládí už asi nenajdeme,ale dokud budu živ,tak se budu o to snažit,jako u NVH.Už jsem to sem někam psal,že jsem vypustil po speciálce v Holicích holubici z okna a byla doma dříve jak já a měla to 220 km.Následujcí rok jsem jí opět vystavil,vyhrál láhev ferneta a opět po výstavě vypustil.Žila u mě také hodně let.
Tak už jsem to nevydržel a včera jsem jim otevřel.Dnes už krouží nádherně a hlavně se vrací domů na střechu a prochází se po zahradě.Ráno jsem myslel,že už je neuvidím,protože jsem je ztratil v neviditelné dálce na obzoru a za půl hodiny krkolomný návrat na střechu.Krása.

kouták
napsal(a):
Tak už jsem to nevydržel a včera jsem jim otevřel.Dnes už krouží nádherně a hlavně se vrací domů na střechu a prochází se po zahradě.Ráno jsem myslel,že už je neuvidím,protože jsem je ztratil v neviditelné dálce na obzoru a za půl hodiny krkolomný návrat na střechu.Krása.
Nádhera!!! A hlavně večer zavřít!!Ať ti to lítá a dělá jenom radost.A.E
Jo jo kamarádi.A to je právě o tom,proč barevnohlávek a proč jsem opustil nejlepší chov NVH.Buď dokáži divoký chov bez zavírání na noc,buď kuna nedokáže překonat výlet který jsem tam dal,buď budou žít u mě jako před 30 lety a nebo se vrátím k podvalovým báním,nebo k holubníku na kůlu, jako jejich předchozí chovatel.Jsem si vědom toho,že možná za pár dní budu bez jediného holuba,ale pokud mi to okolnosti života dovolí,tak budu v divokém chovu pokračovat třeba s věžákama.
No Zdendo, teď si to trochu popletl. MVDr. Jestřáb je vyloženě na schopnostech jeho x holubů.
Jestli tam nevleze x vleze kuna s tím i sebelepší holub NIC neudělá, to je jen na tobě ...
navíc máš šikovnýho synka
V zimě bys tam ani nemusel denně jezdit, nasypat do zásobníku a navolno si vodu snadno najdou...
Václave,vím o čem píšeš.Za mou holubářskou éru mi kuna 2x vyvraždila celý chov.Znám ještě několik chovů,kde holubi žijí volně a tak to musím zkusit i já.Pokud znáš Standu Tomana,který sem také píše,tak jeho chov na statku také nezavírá na noc,holubi chodí pít do rybníku a i když nějaká ztráta je, tak to na volno jde.Mám stejné podmínky jako Standa,i když možná větší tlak predátorů a tak to musím zkusit.Mnoho let jsem byl nimrod,dělal jsem i bažantníka,takže s predátorama mám mnoho zkušeností a dokázal bych si s každým predátorem poradit,ale přírodu mám rád a každý tvor má v přírodě své místo.Zdeněk
Tento je dnes už okukoval.Každý tvrdí,že orel mořský holuba nechytí,ale proč má v hnízdě plno holubích kroužků?
Nechci poučovat př. Frantu, který má spoustu zkušeností a zdravý selský rozum, ale...Bohužel ještě před 30 léty to bylo s predátory zcela jiné. Podotýkám, že bydlím uprostřed obce, sousedím se školou a školkou, takže je ve dne většinou rušno. Létající predátoři, pokud nejde o sokola stěhovavého, dokáží volně létající holubi "přelstít" a ztráty jsou zanedbatelné. Ale při vniknutí kuny do holubníku, jsou holubi bez šance. V zařízení, které je výše presentováno, je (podle mne) nutné na noc zavírat a to nejlépe automatem, aby byl chov co nejméně rušen a mohl žít v souladu s přírodou. U mne až do loňského roku nebyl s kunou, či liškou problém, takže jsem otevíral drůbež ráno kolem 5 hodiny a nechával rozsvíceno do rozednění. V říjnu jsem chtěl zajít zhasnout, ale čekali mne zakousnuté slepice. Včera jsem ráno v 7:30 zaznamenal lišku za plotem, jak si vyhlíží "svačinu". I já jsem zastáncem co nejvíce se při chovu přiblížit přírodě a že predátoři do přírody patří, ale popsané skutečnosti svědčí o jejich přemnožení ve vztahu k jejich potravě v přírodě. Takže držím palce, aby barvenohlávci dobře fungovali ve volném chovu u Kouťáka.

Ke sklonku chovu PH jsem taktéž taklhle hazardoval a dvakrát jsem přišel o celý chov.Následně u altenburskych bublaku jsem to takto,bez nočního privření provozoval po celou dobu chovu cca z 40% ,mám výhodu ,že mám psi na volno ,ale to neni 100%záruka ,že tam nic nevleze.Taktéž volný způsob chovu bez zavření ,provozuji u slepic Vesumek zdrobnělých cca 4 roky nedobrovolně a to hlavně kvůli nočních směn ,kdy jsem je neměl kolikrát jak zavřít a 2 měsíce zpět přímo před očima, mi kuna v noci za deštiveho večera vytahla dvě slepice z kurniku ...upozornil mě kohot který v dešti pobíhal po zahradě a řval jak kdyby hořelo...Z mého pohledu s jistotou řeknu ,že volný chov bez nočního privření je možný na holubniku na kůlu,ale v komoraku kde při vniknutí predatora je holub stále v uzavřeném prostoru když vyletí z budniku nebo ze sedačky...tak ho ma kuna na dosah! Věřím když postaviš holubnik na kůlu na dvoře, budeš s tímto způsobem chovu úspěšný...samozřejmě ti to přeji i teď,ať ti to léta a splní jse Tvé přání chov bez nočního zavření.....ps :ja bych řešil nějaké elektrické zavírání na solární panel s časovačem tak jak ti rádi kamarádi,byla by škoda o tak nádherné jedince přijít, jejich vyletky bych použil na usazení na holubnik na kůl ,ja jsi ho jednou postavím až budu mít více času ....at se ti daří Eda
Hezky to píšete,jak Václav,tak p.Beran a Edo já moc dobře vím,že hazarduji.Mám na chalupě fotopsat už dva roky.Kuna je na ní každou noc,liška ob den a minulý týden si přivedla liščata.Z pernatých dravců je tam vše jako před 30 lety a kdo je tam navíc je sokol a z toho mám sice radost,ale nyní i strach.Vím,že si každý z vás říká,že jsem blázen,ale naholubařil jsem se za 57 let dost a vše co jsem zde v minulosti napsal jsem si odzkoušel a mé pokusnictví pokračuje.Tak to je a bude a nikdo z vás to nemůže změnit,protože bláznům se nemá odporovat.
Dnes zažili první útok jestřába ve 12,30 hod.a už někdo viděl za letu holuba kličkovat?Musím se přiznat,že v mém stáří jsem to viděl poprvé.Divím se,že se v holubníku nepomlátili,jakou rychlostí tam nastříleli.Odjížděl jsem kolem 17,00 hod. a do té doby ani jediný nevystrčil z holubníku zobák.Jsou to profesoři a dopoledne si přivedli pošťandu modrou pruhovou.Tak se nakrmila a doufám,že poletí dál.Zdraví všechny holubářskej dědek.Kouťák

Kličkování před dravcem a proměnlivý styl letu,propady a otočit se před dravcem jak helikoptera a neuvěřitelnou rychlosti se nacpat pres proskakovačku vyletu a vyuzit jakykoliv ukryt (dřevník,kotec psa,pergola,kurnik,keře atd... jsem poprvé spatřil u altenburskych ....u barevnohlávků je to obdobné až neuvěřitelné kolik energie,obratnosti a nepředvidatelnosti jse v tomto plemeni skrývá ! Útoky dravců zaznamenávám každý den a stav holubů stale roste,nezbývá než čas od času zredukovat stav což u budapesťskych vysokoletců nemohu tvrdit ,ale stav nijak zvlášť neklesá, přežívají především ti co to nejrychleji tahnou do velké výšky a pokuď je sokol zaměstnaný něčím jinym tak maji klid ,až při návratu jsou napadání jestřabem ,ale především krahujcem.
Jistě nemám úvahu tě přesvědčovat jak to máš dělat,protože i ja jsi to dělám podle sebe a bez ohledu jaké je roční období a povětrnostní vlivy a přítomnost dravců chovám holuby volně a bez léčiv . A pouze tak mě to baví a jsem šťastný.A přesně tento životní styl chovat tvora, který je bez voliery volně a sledovat veškeré životní projevy mě na cestu holubařiny před,dnes už 21 lety dostal....držím ti palce ,mě holubice alten.bublaka × slezkym barevnohlavkem hnizdili v 200 l sudu, který jsem měl u kurníku pod střechou,v sudu jsem měl hozený balík slámy,bylo to komické jak tam zaletavali a holoubata byli velké jak cihly:-)))))Eda

napsal(a):
Barevnohlávci využijí jakýkoliv úkryt i tam kde přebývá někdo jiný...
Takže Zdeňku zavři okna a dveře od chalupy, jinak budeš ulehat do postele s barevnohlavkem na polštáři!!!!Eda
Edo,to by byl můj sen.Mám tam jednoho a ten prozkoumává všechno.Už se byl podívat i do verandy.Jinak jsi to napsal přesně jako to cítím i já a jsem také šťastný.Nejsem už organizován,nemusím koukat na jejich vzhled,vystavovat nikdy už nebudu a tak jen samá radost.Zdeněk
Tak pokračuji.Barevnohlávci krásně opět krouží nad Koutama,už je znají všichni chalupáři a hlásí,že mi asi ulétli holubi.Jsem moc rád,že jsem se k nim po více jak 30 ti letech vrátil.Za necelé dva měsíce jsou už se mnou kamarádi,už přede mnou neprchají,pouze,když jsem troufalejší,tak dostanu facku křídlem,ale i to dokážu změnit a za další měsíce je určitě budu drbat pod volátkem.První 4 holoubata už brzo vylétnou,další budu kroužkovat a třem se budou líhnout zítra.Zájemci se už hlásí,ale zatím nic neslibuji,protože predátorov zůstane predátorovem a jak to ustojí ukáže jen čas.

Dobrý den .
Hezcí barevnohlávci . Taky jsem je měl když jsem začínal holubařit
Měl jsem modré a žluté . Ti byly furt o žních v polích . Pak začali vadit sousedovi 3 mi sejmul vzduchovkou . Tak jsem je dal pryč .
Olánek
napsal(a):
Příteli.německé,voliérové jste velmi úspěšně až vrcholově vystavoval.Jde chov barevnohlávků,čistě teoreticky, též úspěšně vystavovat z volných chovů ?
Nejsem sice odborník na barevnohlávky(slezké), ale pokud vidím toto plemeno oceněno výborný až vynikající na výstavách, pak silně pochybuji o jejich letuschopnosti a mnohdy mají ještě v doporučení "zkrátit". Domnívám se, že ti SB, kteří létají a dokonce polaří by na výstavách neuspěli. Určitě to nějak okomentuje nějaký odborník přes SB.
Olánek
napsal(a):
Příteli.německé,voliérové jste velmi úspěšně až vrcholově vystavoval.Jde chov barevnohlávků,čistě teoreticky, též úspěšně vystavovat z volných chovů ?
Příteli Olánku.
Přečetl jsem snad všechno,co bylo o Slezském barevnohlávkovi v posledních letech publikováno a protože mám veškeré chovatelské časopisy od roku 1967,tak mohu srovnávat.V nejčerstvějších článcích se píše, jak je nutné Slezského barevnohlávka křížit s Moravským pštrosem a to je pro mě ta největší rána,kterou může starý holubář jako jsem já dostat.Barevnohlávky jsem choval mnoho let ještě před NVH a mám je pořád v oku.To,co se vystavuje na špičkových výstavách nyní, by se určitě nedalo srovnat s barevnohlávkem před lety a proto na Tvou otázku není jednoznačná odpověď.
Dle mého bych nikdy barevnohlávka neposuzoval na dokonalost ve výstavní kleci,ale hodnotil bych u něho jeho let a ostražitost,tedy pro to, k čemu byl před mnoha lety vyšlechtěn.Více jak 30 let s NVH byla pro mě dlouhá doba,ale opět mohu srovnávat.Nyní,když přijdu k volieře,kde se učí létat mladí výletci barevnohlávků,tak okamžitě vzlétnou a mizí přede mnou v neobsazených budnících.Tu ostražitost mají prostě v sobě a toto pokud někdo zničí křížením s jiným plemenem,tak není holubář.Já už nikdy vystavovat nebudu a tu radost z volného chovu těchto úžasných holubů si od nikoho vzít nenechám.Zdraví Zdeněk FRANTA

kouták
napsal(a):
Příteli Olánku.
Přečetl jsem snad všechno,co bylo o Slezském barevnohlávkovi v posledních letech publikováno a protože mám veškeré chovatelské časopisy od roku 1967,tak mohu srovnávat.V nejčerstvějších článcích se píše, jak je nutné Slezského barevnohlávka křížit s Moravským pštrosem a to je pro mě ta největší rána,kterou může starý holubář jako jsem já dostat.Barevnohlávky jsem choval mnoho let ještě před NVH a mám je pořád v oku.To,co se vystavuje na špičkových výstavách nyní, by se určitě nedalo srovnat s barevnohlávkem před lety a proto na Tvou otázku není jednoznačná odpověď.
Dle mého bych nikdy barevnohlávka neposuzoval na dokonalost ve výstavní kleci,ale hodnotil bych u něho jeho let a ostražitost,tedy pro to, k čemu byl před mnoha lety vyšlechtěn.Více jak 30 let s NVH byla pro mě dlouhá doba,ale opět mohu srovnávat.Nyní,když přijdu k volieře,kde se učí létat mladí výletci barevnohlávků,tak okamžitě vzlétnou a mizí přede mnou v neobsazených budnících.Tu ostražitost mají prostě v sobě a toto pokud někdo zničí křížením s jiným plemenem,tak není holubář.Já už nikdy vystavovat nebudu a tu radost z volného chovu těchto úžasných holubů si od nikoho vzít nenechám.Zdraví Zdeněk FRANTA
Moc hezky napsané....

napsal(a):
Moc hezky napsané....
Může jse někomu hodit.....??
http://www.prirodniholubnik-jasna.estranky.cz/clanky/recepty-od-chovatelu.html
Zdravím,
Zdeňku, s moravskými pštrosy už se dneska těžko něco zkříží, stejně tak i s benešovskými selskými, či polskými rysy. Tyto plemena se již dotáhla k dokonalosti tak, že se už i začínají přejmenovávat. Které plemeno je teď na řadě? Někdy se mi zdá, že český stavák už má taky nakročeno, stejně tak jako prácheňský káník.
st. toman
Zdenku, kámoš koupil výstavní barevnohlávky, aby je viděl také v letu, což se téměř nepodařilo- byli to prakticky, trochu drobnější, méně kreslení pštrosi, tak je znechuceně dal pryč, dnes se kříží, kvůli barvičkám, zkracování, mizení zobáků, nelétavosti, aj. šílenostem i jiná plemena,třeba kotrláci ,chováni ve větší kleci pro kanáry, bez možnosti létání, jsou tzv. šampioni, před 50 lety je nechtěl soused vystavovat, že hlavně musí řádit v letu, jinak na nich není co posuzovat, to samé je bubláků, v honbě za atraktivními barvami,kresbami, se kříží s čímkoli, pak to dopadne, že známý kluk ,je koupí a má je několik let a bublat je nikdy neslyšel, mám několik kaliforňáků ,nelikvidovaných tzv. šlechtěním - v plodnosti, odolnosti proti nemocem jsou fantastičtí, nic se nesmí přehánět ad. absurdum, dokonalost je nesmysl

čendas
napsal(a):
Zdenku, kámoš koupil výstavní barevnohlávky, aby je viděl také v letu, což se téměř nepodařilo- byli to prakticky, trochu drobnější, méně kreslení pštrosi, tak je znechuceně dal pryč, dnes se kříží, kvůli barvičkám, zkracování, mizení zobáků, nelétavosti, aj. šílenostem i jiná plemena,třeba kotrláci ,chováni ve větší kleci pro kanáry, bez možnosti létání, jsou tzv. šampioni, před 50 lety je nechtěl soused vystavovat, že hlavně musí řádit v letu, jinak na nich není co posuzovat, to samé je bubláků, v honbě za atraktivními barvami,kresbami, se kříží s čímkoli, pak to dopadne, že známý kluk ,je koupí a má je několik let a bublat je nikdy neslyšel, mám několik kaliforňáků ,nelikvidovaných tzv. šlechtěním - v plodnosti, odolnosti proti nemocem jsou fantastičtí, nic se nesmí přehánět ad. absurdum, dokonalost je nesmysl
Ahoj Cendo,samozrejme ze mas pravdu s krizenim a slechtenim.Po tom co mi kuna vybilila holubnik jsem dostal od kamarada Jardy 4,2 bucharskych bublaku do voliery a jejich zvukove projevy jsou neskutecne.Proti ceskym ktere jsem taky mel jsou tito holuby neskutecne vrcni a od rana bublaji a houkaji.Barvy sice maji takove ze na prvni pohled clovek nevi jestli je cerny nebo modry kapraty ale hlasove projevy jsou perfetni.Tyto holuby nemam na vystavy ale jen pro sve poteseni a radost .Pepa Razak
Zdravím a hlásím,že barevnohlávci ještě žijí všichni a bez zavírání na noc.Vlet od Kvídery (Lexus) je opravdu výborný,i když se musím přiznat,že jsem tomu,že jej kuna nepřekoná nevěřil.Nyní,když mám puštěnou fotopast a vidím co se tam v noci děje a jak kuna zatím nemá šanci,tak se bojím méně.Holoubata se strašně rychle učí od rodičů a už umí vletět do holubníku,bez přistání na vletovém prkénku.Barevnohlávek je prostě ještě holub.
Také jsem zjistil,že s barevnohlávkama to není tak špatné,protože jen v Jihočeském kraji jsem našel další 3 volné chovy bez uzavírání na noc a v dost extremních podmínkách a při minimálních ztrátách.Upozorňuji,že nikdo z nich není členem ČSCH.Se všema jsem v kontaktu a tak věřím,že spolupráce bude výborná.Kouťák

kouták
napsal(a):
Zdravím a hlásím,že barevnohlávci ještě žijí všichni a bez zavírání na noc.Vlet od Kvídery (Lexus) je opravdu výborný,i když se musím přiznat,že jsem tomu,že jej kuna nepřekoná nevěřil.Nyní,když mám puštěnou fotopast a vidím co se tam v noci děje a jak kuna zatím nemá šanci,tak se bojím méně.Holoubata se strašně rychle učí od rodičů a už umí vletět do holubníku,bez přistání na vletovém prkénku.Barevnohlávek je prostě ještě holub.
Také jsem zjistil,že s barevnohlávkama to není tak špatné,protože jen v Jihočeském kraji jsem našel další 3 volné chovy bez uzavírání na noc a v dost extremních podmínkách a při minimálních ztrátách.Upozorňuji,že nikdo z nich není členem ČSCH.Se všema jsem v kontaktu a tak věřím,že spolupráce bude výborná.Kouťák
Ahoj! Držím samozřejmě palce, ovšem tak dlouho se chodí, až se jednou ucho.... ale to znáš a musíš s tím tedy být smířený.
Letu zda!
Tak jsem dnes vyfotil první dva mladé borce,co se už v letu vyrovnají rodičům.Množí se jak myši a už mám 10 holoubat a znovu všechny 4 páry sedí.
V inzerci zde je,že člen klubu př.Školník prodává celý chov barevnohlávků žlutých a končí s chovem.Neznám tohoto chovatele,ale je škoda,že je tak daleko a nemohu si chov prohlédnout.Kouťák
Tak nevím,co si mám myslet o tomto páru.Přes den sedí společně.Asi holubice nedůvěřuje holubovi,že by to pořádně vyseděl.Jinak výborný pár který perfektně krmí.Z.Franta
kouták
napsal(a):
Tak nevím,co si mám myslet o tomto páru.Přes den sedí společně.Asi holubice nedůvěřuje holubovi,že by to pořádně vyseděl.Jinak výborný pár který perfektně krmí.Z.Franta
Jsou to holubi s velkým H. Takto se chovají jen ti nejlepší rodiče a závodníci u PH. Takovéto chování odráží perfektní zdravotní stav, je zárukou dalších pokolení a základem radosti chovatele...
Pár fotek z dneška.Chtěl jsem je vyfotit za letu,ale dnes měli asi akrobatický den,takže vyfotit je při tom jejich blbnutí bylo nemožné.Holoubata se snaží dělat to co staří,ale občas to mají jen tak tak,že to nenapálí do komína,ale stačí ,aby se objevil jestřáb a někteří střelí do holubníku i spodním výletem,což je tedy akrobatický kousek.Mám z nich radost.Kouťák
kouták
napsal(a):
Pár fotek z dneška.Chtěl jsem je vyfotit za letu,ale dnes měli asi akrobatický den,takže vyfotit je při tom jejich blbnutí bylo nemožné.Holoubata se snaží dělat to co staří,ale občas to mají jen tak tak,že to nenapálí do komína,ale stačí ,aby se objevil jestřáb a někteří střelí do holubníku i spodním výletem,což je tedy akrobatický kousek.Mám z nich radost.Kouťák
..a už je to veselejší pohled. Jak za mlada, ale to ty jsi.
Míra.

Jarda B. z Valašska
napsal(a):
Z chovu Slezského barevnohlávka, mého kamaráda Mirka Dobiše (Sk).
Moc hezké....
Jarda B. z Valašska
napsal(a):
Z chovu Slezského barevnohlávka, mého kamaráda Mirka Dobiše (Sk).
Je to hezké,když je na střeše takové hejno.Já jen čekám,kdy to nějaký odnese.Neustále provokují kolem lesa a už je podezřívám,že to dělají jestřábům schválně.

kouták
napsal(a):
Je to hezké,když je na střeše takové hejno.Já jen čekám,kdy to nějaký odnese.Neustále provokují kolem lesa a už je podezřívám,že to dělají jestřábům schválně.
😄😄
Oni by polařili,ale není kde.Kolem dokola les a z polí jsou udělané louky v okruhu 5 km.Ještě,že zemědělec nechává stát stometrové pásy trav na semeno až do otav a tak létají nejraději tam.Je jiná doba a všude samá kukuřice a technické konopí,které sklízejí až před zimou.Jsem rád,že se toulají alespoň po loukách a pozemcích chalupářů,kteří běhají za nima a fotí,protože to v životě neviděli.Dokonce telefonují,že mi asi uletěli holubi.Návrat k barevnohlávkům po tolika letech je úžasný.

kouták
napsal(a):
Oni by polařili,ale není kde.Kolem dokola les a z polí jsou udělané louky v okruhu 5 km.Ještě,že zemědělec nechává stát stometrové pásy trav na semeno až do otav a tak létají nejraději tam.Je jiná doba a všude samá kukuřice a technické konopí,které sklízejí až před zimou.Jsem rád,že se toulají alespoň po loukách a pozemcích chalupářů,kteří běhají za nima a fotí,protože to v životě neviděli.Dokonce telefonují,že mi asi uletěli holubi.Návrat k barevnohlávkům po tolika letech je úžasný.
Ahoj Zdeňku máš to překrásné,hodím sem nějaké fotky až bude čas .Teď pořád pracuji a mám toho hodně. Rozšiřuji chovatelské zařízení pro budapešťaky ,kurnik jsem zvětšoval a upravoval a do toho dřevo....A.E

Něco málo...a echinacea ,kterou jsem používal dříve v chovu králiku dnes už jen u holubů a drůbeže a u sebe .A.E

U králiku jsem daval listy a to tak jak mě napadlo, pouze hrst natrhanou (svazek)do kotce cca v 8 ks králiku.Někdy jednou týdně někdy dvakrát,někdy nedostali celý měsíc vůbec. U holubů a drůbeže,dělám macerát z dvou nebo tříleté rostliny z kořene v domácí slivovici.To dávám cca jednu pulku malou na 7 litrů vody a to v podzimních ,jarních měsících a to dvakrát v týdnu.Osobně dávám přednost domácímu česneku,lichořeřišnici,dobromysl,cibule. Rostliny, ktere užívám v chovu po celý rok průběžně . A.E
kouták
napsal(a):
Dotaz,podáváte grit u volnochovu.?
Olánek
napsal(a):
Dotaz,podáváte grit u volnochovu.?
Grit jsem sice koupil a dal jsem ho do voliery,ale když jsem je vypustil,tak už se ho nedotknou.Také jsem jim tam dal na hromádku ovesnou slámu na hnízda,ale raději si přinesou na hnízdo svůj klacíček někde nalezený venku.Jsou to prostě životaschopní holubi.Kouťák
kouták
napsal(a):
Grit jsem sice koupil a dal jsem ho do voliery,ale když jsem je vypustil,tak už se ho nedotknou.Také jsem jim tam dal na hromádku ovesnou slámu na hnízda,ale raději si přinesou na hnízdo svůj klacíček někde nalezený venku.Jsou to prostě životaschopní holubi.Kouťák
Při volném a polařícím chovu je dobré mít na holubníku i grit, který obsahuje, mimo jiné i sůl, tím pak holubi nevyhledávají sůl v přídodě v podobě hnojiv, což může zapřičinit střevní problémy. Grit berou jen omezeně a to jen v některém období. A ano, většinou si v přírodě najdou vše co potřebují, jak píše "Kouťák".

Olánek
napsal(a):
Příteli ještě dotaz,zavíráte z bezpečnostních důvodu holubník na noc?
Zdeněk nezavírá,barevnohlávci jsi max.zavřou oční víčka na noc.:-)))))
Olánek
napsal(a):
Příteli ještě dotaz,zavíráte z bezpečnostních důvodu holubník na noc?
Příteli Olánku.
To už jsem napsal 17.7.,ale to jsi asi nečetl.Nezavírám a zavírat nikdy nebudu.Pokud nějaký predátor překoná výlet a vnikne do holubníku,tak udělám takové opatření,aby se to neopakovalo,protože tam mám fotopast a ta ukáže,kde jsem udělal chybu,ale v žádném případě na noc zavírat nebudu.To je to mé pokusnictví a vím moc dobře,že jsou ohrožny životy barevnohlávků,ale u mě to jinak nejde.Zatím všichni žijí,pouze pár brk z ocasu.
Nyní by mě zajímalo, jak daleko se barevnohlávek vzdaluje od holubníku,třeba polařit.Zmizí celé hejno a vrátí se třeba za dvě hodiny.Celá samota je ohraničená lesem,pouze na sever je volný směr k sousední vesnici 3km.Na východ,část jihu a západu jsou rozsáhlé lesy až do Rakouska.Potřeboval bych asi křídla,abych zjistil kam ta pakáž létá.Vyjel jsem za nima autem a dalekohledem jsem je hledal,ale marně.Vím,že jsem blázen,ale to už kometovala rodina.Mohl by odpovědět jesenický vlk Pedro,nebo Eda. Kouťák
Děkuji za odpověď,když jsem měl staváky na okraji Prahy,tak se mě tázali někteří chalupáři,zda lze chovat holuby na dálku s přítomností jen o víkendech.Tehdy jsem jim to spíše nedoporučoval z důvodů všeobecně známých,ale technicky řešitelných.Jelikož se to týče pomalu i mě,tak začínám vyzvídat.Několik párů staváků zvolilo dobrovolně ubytování v holubníku na kůlu,staří přežili,ale jak vylétlo holoubě konec.Nyní co podávám slepicím drcenou směs na snášku,vzdálenost asi 70m.od holubníku a holoubkům též zachutnala,tak se trochu rozlétali,alespoň něco.
CHovu zdar.

kouták
napsal(a):
Příteli Olánku.
To už jsem napsal 17.7.,ale to jsi asi nečetl.Nezavírám a zavírat nikdy nebudu.Pokud nějaký predátor překoná výlet a vnikne do holubníku,tak udělám takové opatření,aby se to neopakovalo,protože tam mám fotopast a ta ukáže,kde jsem udělal chybu,ale v žádném případě na noc zavírat nebudu.To je to mé pokusnictví a vím moc dobře,že jsou ohrožny životy barevnohlávků,ale u mě to jinak nejde.Zatím všichni žijí,pouze pár brk z ocasu.
Nyní by mě zajímalo, jak daleko se barevnohlávek vzdaluje od holubníku,třeba polařit.Zmizí celé hejno a vrátí se třeba za dvě hodiny.Celá samota je ohraničená lesem,pouze na sever je volný směr k sousední vesnici 3km.Na východ,část jihu a západu jsou rozsáhlé lesy až do Rakouska.Potřeboval bych asi křídla,abych zjistil kam ta pakáž létá.Vyjel jsem za nima autem a dalekohledem jsem je hledal,ale marně.Vím,že jsem blázen,ale to už kometovala rodina.Mohl by odpovědět jesenický vlk Pedro,nebo Eda. Kouťák
Ahoj,jak daleko létají polařit to ti nepovím.Důležité je ,že je to ta pravá svoboda pro ně .Ale jistě jsi v te dáli počínají stejně jak na těch fotkách tvých nedávných . Kamarád ,kterému jsem přenechal svůj chov pošťáků před lety, tak běžně létají hluboko do polí k sousedním vesnicím a i když tam u tebe nejsou pole tak jistě létají za nějakým přirozeným druhém potravy,minerálů atd.Nedávno jsem sledoval skupinu pošťáků jak zobou z polní cesty ,zrnka stěrku a široko daleko nic....U mě je to obdobné skupinka barevnohlavku zmizí neznámo kam,ale nedělají to všichni ,teď mají nového kámoše,poslední měsíc tu léta mladý jestřáb a v pátek dopoledne jsi sedl doprostřed dvora ,přímo před vlet.Překvapit tento jedinec dokáže bravurně to jsem nesčetněkrát zaznamenal,ale ještě postrádá tu agresi co mají zkušenější,starší jedinci a i tak mu to nepomůže,protože barevnohlavci maji dravce v paži. :-)))))) Eda
Edo,máš pravdu,že nelétají všichni.Ráno vyletěla parta 18 holubů a chvilku tam předváděli krkolomné akrobacie a poté odložili 10 letošník výletků na střechu a 8 starých pardálů vyrazilo na sever.Byl jsem přichystaný a jel jsem napřed.Za poslední chalupou nabrali neskutečnou výšku,přeletěli rybník a ztratil jsem je na obzoru.Směr byl mezi dvěma vesnicema na kostel se hřbitovem.Jel jsem tedy dál,že zaleju na hřbitově hrob a zjistil jsem,že za hřbitovem je sklizené pole pelušky a oni tam a s nima asi 10 věžáku z kostelní věže.Škoda,že jsem neměl foťák.Vrtá mi v hlavě,jak zjistí,že tam je pole po pelušce.Vzdálenost odhadem přes 5 km.Jsou to neskuteční holubi a jako starý holubář musím přiznat,že jsem takové holuby ještě neměl,i když jsem před 32 lety barevnohlávky choval.Tohle je to pravé holubářství a krásně si to užívám.

kouták
napsal(a):
Edo,máš pravdu,že nelétají všichni.Ráno vyletěla parta 18 holubů a chvilku tam předváděli krkolomné akrobacie a poté odložili 10 letošník výletků na střechu a 8 starých pardálů vyrazilo na sever.Byl jsem přichystaný a jel jsem napřed.Za poslední chalupou nabrali neskutečnou výšku,přeletěli rybník a ztratil jsem je na obzoru.Směr byl mezi dvěma vesnicema na kostel se hřbitovem.Jel jsem tedy dál,že zaleju na hřbitově hrob a zjistil jsem,že za hřbitovem je sklizené pole pelušky a oni tam a s nima asi 10 věžáku z kostelní věže.Škoda,že jsem neměl foťák.Vrtá mi v hlavě,jak zjistí,že tam je pole po pelušce.Vzdálenost odhadem přes 5 km.Jsou to neskuteční holubi a jako starý holubář musím přiznat,že jsem takové holuby ještě neměl,i když jsem před 32 lety barevnohlávky choval.Tohle je to pravé holubářství a krásně si to užívám.
Stačilo, aby tvoji barevnohlavci zpozorovali jine holuby ,polařící na poli .Jak jednou sesednou a ztratí ostych z prostředí a že se tam neskrývá nebezpečí,ale dostatek potravy, ktery doma nemají ,tak tam budou létat i jinde neustale.Jedno chovatelské pravidlo zní,že vykrm hospodářských zvířat je úspěšnější ve vykrmu více kusů....Proč?Jeden druhému závidí a i přesto,že je nasycený tak požere více,protože vidí toho druhého. Co tím jsem chtěl říct?Máš nezkažene ,létavé a shančlivé barevnohlavky a vše je tak jak má být. Tvoji barevnohlavci to nejen že maji v sobě,ale k tomu poli je přivedl podnět některých z tvých jedinců a polařicích jinych holubů na poli....ať se ti daří Eda
...že tam je pole po pelušce.Vzdálenost odhadem přes 5 km.Jsou to neskuteční holubi a jako starý holubář musím přiznat,že jsem takové holuby ještě neměl,i když jsem před 32 lety barevnohlávky choval.Tohle je to pravé holubářství a krásně si to užívám.
Jen tiše závidím a vzpomínám, kdy mi pošťáci polařili, i když doma měli nasypáno, od jara do cca 10 cm trvalého sněhu. Létali za potravou "do kraje" z našeho podůří i 20 km. Bohužel to jsou již jen moje vzpomínky a dnešní chovatelé PH závodí většinou vdovsky a jen s omezeným proletem, tak o polaření není ani zájem ani možnost.
Tak zase pár fotek z dnešního dne.Mladíci se učí létat ,tak jim fandím,aby se to rychle naučili,než přiletí jestřáb a překontroluje jak jim to jde.
M.H.

XXX.XXX.220.170
Dobrý den, mám dotaz, prosím nebyla by volná jedna bystrá mladice barenohlávka k usazení na prodej? K lesu...email rickova10@seznam.cz...děkuji za případnou odpověď.a .kdyby byl přebytečný párek na jaře, koupím ráda, abych je uchránila od pekáčku
Dnešní toulání po Slovensku s návštěvou "Pana" chovatele Mondénů a Slezských barevnohlávků, kamaráda, Mirka Dobiše.
Neskutečně krásný chovatelský zážitek. :-)
M.H.

XXX.XXX.220.170
Úžasné plemeno. Zdatné. Děkuji a přeji vše dobré.
Tak dnes z jiného soudku.Už 4 dny loukaří tenhle páreček na kraji Třeboně.Nevím čí jsou,ale jsou krotcí a tak jsem je dnes vyfotil.Dnes ráno přiletěli kolem 08,00 hod. a odlétli až v 11,00 hod..Chodil jsem kolem nich s foťákem na vzdálenost 1 metru a pozoroval jsem co tam hledají,což mě nejvíc zajímalo.Berou vše.Semínka trav,nějaké broučky a i trávu.Jejich píle je fantastická.Podle vzhledu jsem odhadl,že to bude asi Budapešťský vysokoletec.Edo,co říkáš?

Ahoj,Budapešťsky to je.Ale nemám ani jednoho co by takovému vzezření odpovídal:-))).Oni rádi deptaji v trávě,ale ty svoje to neučim,u mne maji režim.Jinak paráda,vydím že koukáš kolem sebe a po střechách,jako ja:-)))))) Eda

napsal(a):
Ahoj,Budapešťsky to je.Ale nemám ani jednoho co by takovému vzezření odpovídal:-))).Oni rádi deptaji v trávě,ale ty svoje to neučim,u mne maji režim.Jinak paráda,vydím že koukáš kolem sebe a po střechách,jako ja:-)))))) Eda
....
Tak mám u barevnohlávků už týden návštěvníka a nějak se mu nechce letět dál.Krásný holub modrý šiml,letošní a dle kroužku Polsko.

Ahoj,nápodobně .A v den doletu mi přistála na stůl pod pergolu a žadonila o vodu.Bez ostychu z víčka od pet láhve se napila:-)))) letos už je nemohu zpočitat ,ale každý návštěvník poštovní dostane napít a najíst....

Pošťák není hloupej ,on věděl čeho se chce napít:-)))))))samozřejmě dostal následně čistou vodu .
Je to posel dobrých zpráv,který přišel mi helfnout při stavbě nových letových boxů pro Budapešťske vysokoletce:-))))))

Edo,máš je parádní.Ta moje parta,pořád někde šmejdí a nejvíc se líbí Orlu mořskému.Ten nad nima krouží a štěká jako pes,ale ještě si na ně netroufl.Kouťák

jo012810
napsal(a):
Krása, krása....Jak dlouho si chtějí sami radostně barevnohlávci kroužit, bez nucení či přípravy na let?
Zdravím p.Beran.No pokuď je tak přijatelné počasí jak bylo o víkendu na Sev.Moravě ,tak takhle divočí ,často během dne.Časově bych to zhodnotil kolem 10 min.Nepočítám jedince kteří zmizí a odletí neznámo kam....A.E

napsal(a):
Další
Dobrý den .
Co je to za tmavého holuba v hejnu barevnohlávků ?

napsal(a):
Dobrý den .
Co je to za tmavého holuba v hejnu barevnohlávků ?
Pošťák ,kterému se nechce domů.

Asi se mu tam nějaká holubička líbí . Polaří vám ?

napsal(a):
Asi se mu tam nějaká holubička líbí . Polaří vám ?
Stačí sledovat toto vlákno a odpoví Vám to na otázky, bez urážky.
Jinak pošťák je holubička. Barevnohlavci mi zaletají neznámo kam,bohužel nemám tu možnost jako Zdeněk sednout na kolo a zjistit kam letí,jelikož okolí je zalesněné ,plné kopců kde má i lesní technika co dělat.....V mém okolí je pole jetelu,travnaté plochy sloužící pro dobytek a samé lesy, jediné pole ,které ze svého hospodářství vydím ,tam létají málo a na ostatní pole nevydím. Jinak na travnatých plochách jsi to užívají a neustale něco hledají...polařeni jsi spojuji pouze s činností ,kdy holubi zaletají hluboko do polí,tak jako chov pošťáků mého kamaráda (projekt ,ve kterém po mém ukončení chovu s PH za mne a části mého darovaného základu pokračuje )A.E
Zdravím,tak musím napsat také jeden nezdar v chovu barevnohlávků.Polský pošťák o kterém jsem zde psal byl hezký chlípník.Vybral si tři liché holubice a s nima létal po okolí.V pondělí jsem zjistil,že zmizel a s ním všechny tři holubice.Že by něco sežralo najednou 4 holuby jsem nevěřil a čekal,zda se vrátí.V pátek odpoledne jsem uviděl dvě holubice jak krkolomným letem mizí v holubníku a tak jsem zjistil,že jsou to dvě z těch třech a ládují se u krmítka, prostě jako po prflámovaných třech dnech.Třetí se nevrátila a tak buď cestuje s pošťákem do Polska,nebo je něco sežralo.Je to poučení pro příště,že pošťáka nakrmím,napojím a odvezu hodně daleko vypustit ať maže domů sám.Škoda,že se už nikdy nedozvím jak to skutečně bylo.Kouťák
Tak musím poreferovat co se děje u barevnohlávků v mé divočině.Před 14 dny jsem jel přes nedalekou vesnici a uviděl jsem s hejnem pošťáků mého barevnohlávka,který odcestoval s pošťákem z Polska.Zajel jsem se podívat k místnímu chovateli poštovních holubů,ale chovatel doma nebyl.Ve výletu jeho holubníku seděl onen pošťák z Polska a vedle můj barevnohlávek.Hlavně,že žije a více jsem se o něj nestaral.Další ztrátu jsem zaznamenal,když něco v noci vyhnalo všechny na střechu a celé hejno tři dny nešlo do holubníku,než je donutil hlad.Jeden holub ze střechy v noci zmizel,ale s tím jsem počítal.Má doměnka,že to byla sova a tak jsem umístnil pod fotopast plašič dravých ptáků.Jaké bylo pro mé překvapení,když se ztracený barevnohlávek za tři dny vrátil.Měl sice půlku brk v ocase,ale divoce se vítal se svou holubicí.Včera nastalo další překvapení,když se vrátila holubice,která odletěla s pošťákem z Polska do sousední vesnice.Vrátila se tedy po 23 dnech.Zda zůstane,nebo mě opět opustí nevím,ale jsou to neskuteční holubi.Zima je před náma a tak jsem zvědav jak jí přežijí.Zatím bez jediné ztráty.
To , že cizí pošťák sedne na střechu a odvede holubici či holuba nebo i holoubě, to je daň z volného chovu, ale horší je, když takový tulák se napije a vykálí v holubníku a přitom roznáší nemoci. Taky jsem cizáky nakrmil a napojil a druhý den je vyhodil, ale oni se někdy vrátili a co nejhoršího, zanechali tu a tam nějaký rotavirus, a to je drahé ponaučení. Od té doby jak na střechu sedne cizí holub, hledám vzduchovku...
Jen vzpomínám na pořekadlo starých holubářů :
Na čí střeše holub sedí, toho je !
kouták
napsal(a):
Tak musím poreferovat co se děje u barevnohlávků v mé divočině.Před 14 dny jsem jel přes nedalekou vesnici a uviděl jsem s hejnem pošťáků mého barevnohlávka,který odcestoval s pošťákem z Polska.Zajel jsem se podívat k místnímu chovateli poštovních holubů,ale chovatel doma nebyl.Ve výletu jeho holubníku seděl onen pošťák z Polska a vedle můj barevnohlávek.Hlavně,že žije a více jsem se o něj nestaral.Další ztrátu jsem zaznamenal,když něco v noci vyhnalo všechny na střechu a celé hejno tři dny nešlo do holubníku,než je donutil hlad.Jeden holub ze střechy v noci zmizel,ale s tím jsem počítal.Má doměnka,že to byla sova a tak jsem umístnil pod fotopast plašič dravých ptáků.Jaké bylo pro mé překvapení,když se ztracený barevnohlávek za tři dny vrátil.Měl sice půlku brk v ocase,ale divoce se vítal se svou holubicí.Včera nastalo další překvapení,když se vrátila holubice,která odletěla s pošťákem z Polska do sousední vesnice.Vrátila se tedy po 23 dnech.Zda zůstane,nebo mě opět opustí nevím,ale jsou to neskuteční holubi.Zima je před náma a tak jsem zvědav jak jí přežijí.Zatím bez jediné ztráty.
Teda Zdeňku, tohle je na pokračování, kam se hrabe Honzíkova cesta. Vždy se těším, co napíšeš, má to hlavu a patu, je to zajímavé a vždy se těším na pokračování.. Jen přemýšlím, komu to tam víc slušelo.. šaubům, nebo barevnohlávkům..obojí je správně...
Zdraví
a vzpomínám na Soběslav,
Míra.
Míro,tak pokračování.Mám mladou sousedku,ale má 12 koček.Jsou všechny vymazlené,dobře krmené,ale vrabčáci v mé volieře jim nedají spát a tak lezou pořád kolem.Barevnohlávci na ně kašlou,i když se občas kočky procházejí po střeše.Jeden kaskadér vylezl na volieru a tak dlouho koukal do výletu až uklouzl po sklolaminátové stříšce a spadl do holubníku.A takhle to dopadlo.Fotopast je dobrá věc,protože i když jsem v doma,tak vím co se děje na holubníku.

kouták
napsal(a):
Ahoj Zdeňku,jako vždy nádhera!Na jedné z včerejších fotek koukám na ten rybník:-)))))a že ho nemám doma:-((Jinak máš jednu výhodu,že nemusíš otvírat holubník jako já ve 4 ráno:-))))) Eda

jo012810
napsal(a):
Je vidět, že volný chov holubů je možný a uvidíme, co přinese zima. Držím palce a také čekám na pokračování seriálu...
Zdravím p.Beran ,samozřejmě,že volný chov je možný. Je to jen o přístupu chovatele jakou cestu a směr jsi vybere.Přál bych jsi ,aby takových smýšlejících chovatelů jako je Zdeňek bylo více!!A.E

jo012810
napsal(a):
Je vidět, že volný chov holubů je možný a uvidíme, co přinese zima. Držím palce a také čekám na pokračování seriálu...
Pro p.Berana který má slabost pro polařeni....2.10.2018 Opava u obce Otice
Edo,to je paráda jak krásně polařejí.Teď jak zaseli,tak ta moje parta také létá neznámo kam.Nyní,když jsem je už nenechal hnízdit,tak nastává trochu drastická fáze je naučit,aby se naučili létat pít do rybníku.Vezmu jim vodu a ještě přidám granulky,po kterých se jdou hned napít a ono je to donutí.Mají zde tři rybníky a můj je od chalupy 50 metrů,tak pokud dostanou žízeň,si musí doletět,ale to oni při jejich chytrosti zvládnou.
Václave už se na tom pracuje.To byl dobrý nápad a kocour kaskadér už se tam nedostane a doufám,že ani ta chlupatá potvora kuna. Kouťák
Ano, ano, k volnému chovu patří umět se o sebe postarat. Najít baštu i vodu. Vždyť tak žije spousta věžáků...A v Koutech se to začíná dařit se SB, který není přešlechtěný "do kinga", jako třeba moravský pštros, či rys. Bohužel, ze zdravotních důvodů, mohu jen sledovat zde na diskusi a občas v reálu. Věřím, že i dnes se může dařit chovat holuby na volno tak, aby se naučili žít v přírodě, která je současná, proto přímo "hltám" každou zmínku a zkušenosti z volného chovu a držím palce, aby se více holubářů zaměřilo na podstatné vlastnosti plemene a ne jen na body v kleci....
Pane Beran,vím o čem píšete.Má nemoc přišla jak blesk z nebe a rozhodnutí ukončit chov NVH jsem musel udělat ihned,nebo bych si musel někoho najmout,aby se za mě o chov staral,ale to si myslím,že by skončilo stejně špatně.Rok bez holubů a lékařská péče bylo to nejhorší co jsem poznal.Dnes,když nad tím přemýšlím,tak návrat k volerovému chovu už v žádném případě neudělám,i když jsem po zdravotní stránce na tom opět dobře,tak si říkám,že to tak osud chtěl.Volný chov a barevnohlávky si užívám a až nyní vidím,že to je to správné holubářství a nejůžasnější holubi,které jsem kdy choval.Když přijíždím na chalupu,tak už z dálky vidím hejno na střeše a když vstoupím do dvora,tak hned sletí na verandu a ti nejoprsklejší i na dvůr. Povídám si s nima,vezmu si kávu na dvůr a kochám se a kochám.Z.FRANTA

jo012810
napsal(a):
Je to přesně tak. A navíc sbírají plevelná semínka a na polích najdou i potřebné minerály....
Ano ,ten kdo má polařící holuby doma a používá je ke kuchyňskému zpracování jsi může ověřit obsah žaludku a volete .90% obsahu tvoří plevelna semínka,kaminky atd...kolikrat tam není možné nalézt to co je mnohdy na poli zasete...
Zdravím.
Jak jsem slíbil,že budu referovat o mém divokém chovu barevnohlávků,tak slib plním.Tlak pernatých predátorů je v současné době hrozný.Nejmladší výletek se už svezl v pařátech dravce 200 metrů,ale dravec se lekl sousedky,tak barevnohlávka upustil a ten hned zmizel v její stodole.Myslím si,že to taxi si bude pamatovat do smrti,ale je bez zranění.Dnes jsem je vyhnal z holubníku a trochu uklízel,ale nebylo to možné,protože se pořád hned vraceli a příčina byla nad chalupou, kroužící 3 jestřábi.Bojí se ,ale jsou ostražití a Já jsem bojím také.Kouťák
Díky za další postřeh z volného chovu holubů. Ono hlad je hlad a v přírodě vlastně není zdroj přirozené potravy, proto jestřáb(lesní) již není tím plachým dravcem, kterého bylo nutné dlouho hledat. Nyní se "promenuje" mimo svůje přirozené teritorium a hledá něco k snědku. Váš experiment bude pro mnoho lidí inspirující. Alespoň se domnívám a držím barevenohlávkům palce.
Posledních 30 let se cíleně likvudují ,nejen lesy, drobná zvěř, včely, hmyz, dobytek se podařilo skoro vyhubit, půda je zamořená chemií, řepkou, , vše je podřízeno špinavému zisku, volné chovy holubů jsou skoro raritou, drobné ptactvo, bažanti, zající, tyto obludnosti, nemají šanci přežít, je jasné, že dravci, ač jich je proti dřívějšku minimum ,chtějí přežít, kámoš sondoval v okolí holuby ,v okolí, z 30 vesnic je jich 28 , bez holubů, chybí nejen mladí kluci,. ale i celá střední generace, jako v celé západní evropě,hlavně v anglii, kdysi mocností v holubech, vražedné sucho, přesun afriky do evropy, ignorování kůrovce, šizené, jedovaté, potraviny,debilzace dětí, asi nikdo nevyřeší , ani nesmí

Neděle 3.11. Vždy se snažím o nějaké fotky ataku dravce,ale jsou rychlejší než ja s fotoaparatem.....jeden z barevnohlávku oddělen od hejna a zahnán nad lesy a bravurně zdrhl .Bohužel nepodařilo se mi lepší foto ,tak aspoň tak.Dnes jsem jsi vzpomněl na tebe Zdeňku jak jsi psal jak přijíždíš na chalupu a koukáš jak holubci sedí na střeše a sletí do dvora.Když prijíždím na chalupu tak už z dáli koukám jak září jejich čisté bílé opeřeni na mé střeše a jejich přelety...při nedělním sčítání jsem dospěl ,že můj chov je v plném počtu pouze se ztrátou jedné holubice od posledního sčítání někdy v létě....nicméně jsi na tebe Zdeňku vzpomenu pokaždé když mezi čtvrtou a pátou ranní otevírám vlet a večer kolikrát za tmy zavírám ,že tam někde kde nedávno byl a obdivolal množstvi vodních ploch Třeboňska ,Kouťak chová bez nočního privření své holubky:-))) těším se na další Tvé příspěvky a kohokoliv kdo chce dopřát holubům volnost která jim přísluší. Eda
No,začíná to být velice zajímavé.Připadám si jak v nějakém filmu o divočině a barevnohlávkům se pokaždé omlouvám,co jsem si to vymyslel za pitomost s divokým chovem.Včera kroužili dva velcí dravci nad chalupou ve velké výšce a kvokali jak stará krůta. Žena se ptá, co to je za dravce a já starý myslivec jsem jí musel říci,že nevím.Velikost jak orel mořský,ale orel mořský to nebyl a ten jejich krákoravý hlas jsem v životě neslyšel.Doma jsem hned pustil CD,na kterém je každý hlas dravců a poslouchal jednoho po druhém.Žena si něco četla a najednou říká,to je ten dravec z dneška na chalupě.Byl to Orel královský.Zjistil jsem na netu,že na moravě hnízdí už 20 let a v současné době je tam asi 10 párů a samozřejmně se úspěšně množí.Dnes jsem se od jednoho kamaráda myslivce dozvěděl,že jeden pár letos hnízdil asi 10 km ode mě na hranicích s Rakouskem.Jsem zvědav,čeho se tam ještě dočkám.Vydra mi každou zimu vyplení rybník,vlci úspěšně odchovali 5 vlčat,rysa už jsem tam také viděl.Mám přírodu rád, ale nejvíc by mě zajímalo,zda na tomto vlákně o barevnohlávcích budu na jaře mít ještě o čem psát.Edo počítám je také každý den a zatím žádná ztráta,ale někteří už mají trochu ocas vytrhaný.Mají velké štěstí,že dravec vždy zaútočí na ten jejich barevný ocas.Vyfotografovat dravce při útoku je opravdu těžké,ale foťák už si nechávám připravený na verandě.Rychlost barevnohlávků je úžasná.Dokáží vletět do holubníku spodním výletem a někdy žasnu,že se nerozmlátí o protější stěnu.Nyní při tom tlaku dravců jsou mnohem krotší a rádi se motají v mé blízkosti když něco na chalupě dělám,ale začnou asi až po hodině,než zjistí,že je klid.Vidím,že ve mě cítí ochranu,ale co se tam děje,když tam nejsem nechci ani vědět.Kouťák
Dnes krásný podzimní den a tak jsem ho trávil s holubama.Slunce je vytáhlo z holubárny a byli nějak komunikativní.Kam jsem se hnul,tak létali kolem.
KLIMEK PETR
napsal(a):
Je to holub dobrý do začátku protože stávaky mi žerou dravci. Ale barevnohlavek je krásný Holub
Není barevnohlávek jako barevnohlávek.Šlechtěného a volierovaného když vypustíš,tak ho dravci budou žrát stejně jako staváky.Pokud je dlouhodobě z volného chovu,tak má možná šanci dravce přežít,ale ztráty stejně budou.Jak čtu tvé příspěvky,tak se budeš muset nejprve rozhodnout co vlastně chceš,nastudovat holubářskou literaturu a až poté, když nebudeš něčemu rozumět,tak se zeptat,ale to už ti zde hodně holubářů doporučovalo.Pokus se zamyslet. Kouťák
kouták
napsal(a):
Není barevnohlávek jako barevnohlávek.Šlechtěného a volierovaného když vypustíš,tak ho dravci budou žrát stejně jako staváky.Pokud je dlouhodobě z volného chovu,tak má možná šanci dravce přežít,ale ztráty stejně budou.Jak čtu tvé příspěvky,tak se budeš muset nejprve rozhodnout co vlastně chceš,nastudovat holubářskou literaturu a až poté, když nebudeš něčemu rozumět,tak se zeptat,ale to už ti zde hodně holubářů doporučovalo.Pokus se zamyslet. Kouťák
Ok děkuji no já sem četl knížku ale nic nového jsem se nedozvěděl
kouták
napsal(a):
Zatím mám este pár stavaku paviku a pošťák a mondena pošťák přiletěl sám
KLIMEK PETR
napsal(a):
Paviku mám 7 a 4 stávaky 1 mondena a 1 pošťák ale budu mít este 3 pošťáky černého červeného a modrého prouhateho
Hele , buď tak hodný a neplevel vlákno o SB svými dementními úvahami.
Založ si svoje a tam si klidně povídej sám se sebou.
Hlavně mi tu už neodpovídej. Sbohem...
Chceš-li něco, tak do SZ.
lupus4
napsal(a):
Hele , buď tak hodný a neplevel vlákno o SB svými dementními úvahami.
Založ si svoje a tam si klidně povídej sám se sebou.
Hlavně mi tu už neodpovídej. Sbohem...
Chceš-li něco, tak do SZ.
V té co tak člověk chce začít chovat holuby a vy se až na pár jedinců. Hovate jak úplný krete** pak si brecte že nechce nikdo chovat holuby
Možná není potřeba nic zakládat
https://www.ifauna.cz/profil/holubarzacatecnik/moje-diskuse
Tak zase několik fotek z dnešního dne.Počasí se odpoledne trochu umoudřilo a tak nejprve udělali několik kaskaderských letů po okolí a pak prozkoumávali kde co je dobrého.Zatím stav starých zůstává,ale na hnízdech už je opět 6 mladých a to jsem jim 3x vyhodil vejce.Uvidím,jak jim půjde zimní odchov.Kouťák

Dobrý Večer .
Hezcí Bělohlávci . Co holoubata kolik měli ?

kouták
napsal(a):
Tak zase několik fotek z dnešního dne.Počasí se odpoledne trochu umoudřilo a tak nejprve udělali několik kaskaderských letů po okolí a pak prozkoumávali kde co je dobrého.Zatím stav starých zůstává,ale na hnízdech už je opět 6 mladých a to jsem jim 3x vyhodil vejce.Uvidím,jak jim půjde zimní odchov.Kouťák
Moc hezké Zdeňku , koukám ,že to budou budoucí vinaři ,jak ti deptaji kolem vinné révy :-)))))
Ps:pro úsměv ,tenhle odkaz.....
https://mastna.com/cs/vyhledavani?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=Tabulka+holub&submit_search=

napsal(a):
Dobrý Večer .
Hezcí Bělohlávci . Co holoubata kolik měli ?
Omyl . Omlouvám se . omylem jsem tam napsal bělohlávky . hezcí Barevnohlávci . I mistr tesař se někdy splete .

byl to překlep

Kdysi jsem Barevnohlávky měl modré černé červené . létají daleko na pole ve žnich byly často fuč cely den . a přiletěli nacpaní . pak začali sousedovi vadit že mu létají na zahrdu dokonce mi i několik kusů vzduchovkou zastřelil . prej mu na zahradě nemají co dělat . tak jsem je musel zrušit . rozdal jsem je po okolí holubářum . A sousedovi ted začali vadit poštáci a staváci . A ted jednám s družstvem o louce za vesnicí že bych odkoupil a všechny holubnky i NVH bych přestěhoval tam . a oplotit ho .
Edo,oni šmejdějí všude.Asi bych jim tam měl dát tu tvou cedulku,ale nápis kam chodit nemají.Zavřel jsem jim budníky a musel jsem je rychle otevřít,protože barevnohlávka zastavit v hnízdění nelze.Vykašlali se na moje zavřené budníky a začali budovat hnízdo pod římsou u sklepa.Musel jsem jim to vysvětlit,ale porozuměli dobře.Začínám je rozmnožovat po ČR. Už žijí 4 na Pardubicku a dnes odvezl jeden holubář další 4 do Prahy.Množí se to jako myši a tak si myslím,že do jara bych to měl ještě zredukovat,tak na 6 párů,pokud to nezredukuje za mě nějaký predátor.Kouťák
kouták
napsal(a):
Edo,oni šmejdějí všude.Asi bych jim tam měl dát tu tvou cedulku,ale nápis kam chodit nemají.Zavřel jsem jim budníky a musel jsem je rychle otevřít,protože barevnohlávka zastavit v hnízdění nelze.Vykašlali se na moje zavřené budníky a začali budovat hnízdo pod římsou u sklepa.Musel jsem jim to vysvětlit,ale porozuměli dobře.Začínám je rozmnožovat po ČR. Už žijí 4 na Pardubicku a dnes odvezl jeden holubář další 4 do Prahy.Množí se to jako myši a tak si myslím,že do jara bych to měl ještě zredukovat,tak na 6 párů,pokud to nezredukuje za mě nějaký predátor.Kouťák
To jsou ty správné holubářské "problémy". A ne jak ten či onen kus zachraňovat a léčit atd...Držím palce.

kouták
napsal(a):
Jen tak dál Zdeňku.

jo012810
napsal(a):
To jsou ty správné holubářské "problémy". A ne jak ten či onen kus zachraňovat a léčit atd...Držím palce.
Naprostý souhlas p.Beran
basovnik
napsal(a):
Dobrý den
Máte někdo na prodej Slezské barevnohlávky?
Potřebuji starý typ jak byl před 30-40 lety.
Drobný holub.
Dnešní typ v mých podmínkách neobstojí.
Přivezte je zítra do Brna na výstaviště na výstavu Moravia 7.-8.12.
Koná se zde trh zvířat.
Tel.604 503 400
Děkuji.
Zdravím.
Příteli, zaujalo mě ,že hledáš starý typ barevnohlávka,jako byl před 30-40 lety.Myslím si,že k tomuto mohu klidně odpovědět,protože jsem je před více jak 35 lety choval a tehdy jsem je získal hlavně od Př.Pavlyšina.Choval jsem je asi 11 let zcela volně bez zavírání na noc na stejné chalupě jako dnes modré.Vzpomínám si,že ke ztrátám občas došlo,ale bylo to vždy,když jsem donesl do chovu cizí krev.
Při mém návratu k barevnohlávkům po 32 letech jsem hledal rovněž jako Ty, nezničený chov různým křížením.Trvalo to dlouho,ale dnes již na 100% vím,že Slezský barevnohlávek v původní formě ostražitého,životaschopného holuba existuje u různých neorganizovaných chovatelů v ČR a i na Slovensku.Můj dnešní chov pochází od chovatele z desetiletého chovu v holubníku na kůlu a dnes už mohu s klidem říci,že moji modří barevnohlávci jsou stejní jako před 35 lety.Ostražití,životaschopní a úžasní letci.Kouťák
Těšetice

XXX.XXX.240.59
Dobrý den. Reaguji na chovatele zájemce o barevnohlávky. Posílám info. Mám nadbytek barevnohlávků a dravec ne a ne snížit stavy. Můžu nabídnout asi 10 - 15 kusů k prodeji. Jen osobní odběr v době od 20.12 - 5.1.2020. Jsou to holoubci chováni na kůlu v Těšeticích u Znojma 150. Chytání je složitější, jde o chytání do pasti a nebo v noci z kůlu, ale úspěch není zaručen. Jsou velmi ostražití. Jedná se o modrohlavé a černohlavé Slezské Barevnohlávky ale bez kroužků, nekroužkuji.
Kontakt 603 830 970 s pozdravem, Vincent Beleš

Těšetice
napsal(a):
Dobrý den. Reaguji na chovatele zájemce o barevnohlávky. Posílám info. Mám nadbytek barevnohlávků a dravec ne a ne snížit stavy. Můžu nabídnout asi 10 - 15 kusů k prodeji. Jen osobní odběr v době od 20.12 - 5.1.2020. Jsou to holoubci chováni na kůlu v Těšeticích u Znojma 150. Chytání je složitější, jde o chytání do pasti a nebo v noci z kůlu, ale úspěch není zaručen. Jsou velmi ostražití. Jedná se o modrohlavé a černohlavé Slezské Barevnohlávky ale bez kroužků, nekroužkuji.
Zdravím,nejsem zájemce,ale nádhera!!!!!!!!!

Myslím Zdeňku,že rok 2020 je ideální na stavbu holubniku na kůlu:-)))) už to mám promyšlené roky ,ale není čas a už pár let tvrdím,že už nebudu nic stavět.Ale ja jsi ten čas jednou na to udělám,snad příští rok k tomuto cíli bude nakloněn. Eda

A stejnak stavím,je to nemoc jako chovat holuby.
Těšetice
napsal(a):
Dobrý den.
Pane Beleši jsem moc rád,že jste sem napsal.Nechtěl jsem Vás jmenovat a vždy jsem psal,že můj úžasný chov pochází od chovatele,který chová barevnohlávky v holubníku na kůlu.Pro všechny zde sděluji,že můj chov životaschopných,ostražitých Slezských barevnohlávků pochází z tohoto holubníka na kůlu od p.Beleše.Všem zájemcům tyto barevnohlávky doporučuji a p.Beleši moc děkuji za ty krásné chvilky prožité s nima.
Přeji krásně prožité vánoční svátky. Zdeněk FRANTA
Těšetice
napsal(a):
Super chov a chovatel ! Neskutečné v dnešní době a pro funkcionáře klubu vzor , jak má chov a holub vypadat !!! Měli by Vám dát titul Specielní chov ! I bez kroužků jsou cennější než jiní "výstavní " pro další chov.
Kéž by bylo více takových !
Díky

To jste řekl dobře.... I bez kroužků jsou cennější než jiní''vystavni". Celý klub slezskych plemen nemá takové holuby!!!!
lupus4
napsal(a):
Ahoj Zdendo, máš alespoň rámcovou představu o příbuznosti svých holoubků ?
Z výsledků je jasné, že snížení vitality se zatím nekoná ...ale...
Václave,zatím vařím z těch, které jsem přivezl označené rozlišovacíma kroužka s tím,že nejsou příbuzní,tedy 4 páry.Zbývající 4 ks.jsou holubice a tak se hnízdění nekonalo.Od června mám odchov 24 ks.výletků a ty jsou již pod mou důkladnou evidencí a kroužkovaní.Mám již zamluveno v ČR ze třech chovů chovaných na volno ,ale vždy zakoupím z každého chovu jen jednoho holuba a uvidím jak to budou u mě dávat a zda se vyrovnají mému chovu.Václave znáš mě,že pokud by došlo ke snížení vitality,tak nastoupí pouze jedna věc a to je tvrdá selekce, jako to bylo u NVH.Zdeněk

I tak to někdy dopadne. Letošní výletek a kontaktní setkání s jestřabem.Přežije,lehká tržna rána.....

Na třetí fotografii nemá zapeřené punčošky .....na zimu jsem ponechal 33 ks ,tak na jaře bude z čeho vybírat.

čejky
napsal(a):
Dobrý den,
nádhera !!! Začínám též se slezskými barevnohlávky - 2 páry.
To je dobře
napsal(a):
To je dobře
Toto vlákno je nejlepší reklamou holubářství "na volno". Všem držím palce, aby volně létavých a vitálních chovů přibývalo na úkor těch voliérovcých. Holub je holub a patří do vzduchu. Ve voliéře třeba jen chovní jedinci, jako u PH....A zároveň se těším na průběžné příspěvky od Kouťáka, jak se SB pasují s přírodními podmínkami po celý rok. Je to poučné a pokud sem budou přispívat i ostatní, kteří holubaří "po staru", nepoužívají chémii, ale jen bylinky, pak to může být inspirující i pro potencionální začátečníky.

jo012810
napsal(a):
Toto vlákno je nejlepší reklamou holubářství "na volno". Všem držím palce, aby volně létavých a vitálních chovů přibývalo na úkor těch voliérovcých. Holub je holub a patří do vzduchu. Ve voliéře třeba jen chovní jedinci, jako u PH....A zároveň se těším na průběžné příspěvky od Kouťáka, jak se SB pasují s přírodními podmínkami po celý rok. Je to poučné a pokud sem budou přispívat i ostatní, kteří holubaří "po staru", nepoužívají chémii, ale jen bylinky, pak to může být inspirující i pro potencionální začátečníky.
To Vaše démonizování volierovych chovu je už vcelku k pláči ...jak dlouho už neholubarite ?15 20 let? Měl by jste si konečně uvědomit že za tu dobu se hoooodne věci změnilo a ne každý z nás má tu možnost chovat holuby "po staru " jak Vám se to zamlouvá ....znám spoustu holubářu kteří holuby do voliér zavřeli ne proto že by chtěli ale protože museli ....nezlobte se na mě ale to co kolikrát napíšete mi připomíná jednu filmovou hlášku "máte štěstí že jdu zrovna kolem "
Bflmpz,máš krásný chov čínských holubů,což si zde mnohokrát ukázal a určitě zde všichni víme,že spousu krásných plemen nelze chovat na volno.Buďme rádi a děkujme předkům za jejich vyšlechtění.Kochejme se jejich krásou tvaru i opeření na výstavách a pokud nechceme jejich krásu znehodnotit a přijít o ně,tak je ponechme ve volierách.
Pokud však bylo plemeno vyšlechtěno k letu,tak mé jediné přání je,aby je nikdo neničil všelijakým křížením,dělal z nich DODO a strkal je do voliery. Zdraví Kouťák

kouták
napsal(a):
Bflmpz,máš krásný chov čínských holubů,což si zde mnohokrát ukázal a určitě zde všichni víme,že spousu krásných plemen nelze chovat na volno.Buďme rádi a děkujme předkům za jejich vyšlechtění.Kochejme se jejich krásou tvaru i opeření na výstavách a pokud nechceme jejich krásu znehodnotit a přijít o ně,tak je ponechme ve volierách.
Pokud však bylo plemeno vyšlechtěno k letu,tak mé jediné přání je,aby je nikdo neničil všelijakým křížením,dělal z nich DODO a strkal je do voliery. Zdraví Kouťák
Koutaku Vás si velice vážím jelikož Vašich pár rad mi pomohlo a inspiroval jsem se jimi ...nicméně chtěl jsem jen poukázat na to že prostě ne všichni jsme schopni chovat holuby na volno a kolikrát se to týká i plemen které vyšlechtěny k tomu byly ...kdybych měl podmínky k chovu na volno ihned to udělám ale bohužel nemám proto si nemůžu dovolit chovat určité plemena která bych chovat chtěl ale prostě mi vadí když pořád dokola čtu od p.Berana že jen ten volný chov je jediný správný ...tímto příspěvkem končím jelikož nechci nijak narušovat Vaše perfektní vlákno o barevnohlavcich.s pozdravem Martin Szczotka
napsal(a):
Koutaku Vás si velice vážím jelikož Vašich pár rad mi pomohlo a inspiroval jsem se jimi ...nicméně chtěl jsem jen poukázat na to že prostě ne všichni jsme schopni chovat holuby na volno a kolikrát se to týká i plemen které vyšlechtěny k tomu byly ...kdybych měl podmínky k chovu na volno ihned to udělám ale bohužel nemám proto si nemůžu dovolit chovat určité plemena která bych chovat chtěl ale prostě mi vadí když pořád dokola čtu od p.Berana že jen ten volný chov je jediný správný ...tímto příspěvkem končím jelikož nechci nijak narušovat Vaše perfektní vlákno o barevnohlavcich.s pozdravem Martin Szczotka
Pane Szczotka, můj názor je totožný s Koutákem...A nikomu nic nevnucuji, jen upozorňuji na úskalí. Jinak přeji všem krásný předvánoční a vánoční čas a rozhodně fandím volnému chovu holubů. To však neznamená, že se rád nepodívám na volierový chov např. parukářů, ale SB, či ČS ve volieře jsou mi proti srsti.
Tak nevím,zda přijde zima,nebo už začne jaro.Holubi se dnes při krásném slunečním dnu mohli přetrhnout v nošení větviček na hnízda a tak jsem jim to musel zatrhnout a šel jsem holubník vyčistit než možná zamrzne.Asi se naštvali a odletěli neznámo kam.Po návratu do vyčistěného, hned pokračovali ve stavění hnízd.Staří mají na hnízdech 5 krásných holoubat,kteří za týden vyletí a už zase sedí.Myslím si,že je ani zima na chvilku nezastaví. Kouťák
Krásné prožití vánočních svátků,hodně štěstí, zdraví a chovatelských úspěchů v roce 2020 přeje. Zdeněk FRANTA
čejky
napsal(a):
Dobrý den, pane Franto,
také přeji krásné vánoční svátky, hlavně zdraví a spokojenost. Dnes odpoledne jsem poprvé vypustil barevnohlávky od Vás, zatím vyletěl ten pár výletků a chovali se jako když to tady znají. Tak snad i ten starší pár bude bez problémů.
Ivo Fajc
Tak takové zprávy mám rád a už se těším na fotky.Vždy mě potěší,když moji holubi přijdou k opravdovému holubáři a slyším,že se jim daří.Zdraví Z.Franta

Krásné prožití vánočních svátků a šťastný rok 2020,hodně zdraví,štěstí a mnoho chovatelských úspěchů. Přeje Adamčík Eda,Opava

čejky
napsal(a):
Dobrý den, pane Franto,
také přeji krásné vánoční svátky, hlavně zdraví a spokojenost. Dnes odpoledne jsem poprvé vypustil barevnohlávky od Vás, zatím vyletěl ten pár výletků a chovali se jako když to tady znají. Tak snad i ten starší pár bude bez problémů.
Ivo Fajc
Zdravím,jsem rád,že Slezský barevnohlávek získal dalšího chovatele.Snad se zde časem objeví i nějaké fotky z chovu.Už se těším. A.E
Dobrý den,
též přeji krásné vánoční svátky a v novém roce hlavně zdraví, štěstí, pohodu a ať holubi nám dělají radost, kterou asi pochopí jenom nadšení chovatelé.
Foto mého mini chovu.
Zdraví
Ivo Fajc, Praha.
Zdravím.
Tak začíná být v mém predátorově husto.Krahujec sedí 30 m od holubníku na bříze, čumí na holubník a vůbec se mě nebojí.Jestřábů je tam nyní nějak moc.Každou chvilku nějaký přetáhne nad holubníkem a sedne na kraj lesa a čeká.Zatím odolávají,ale když vylétnou na střechu,tak se hned vrací do holubníku.Mají lepší zrak než já,protože než uvidím kroužícího dravce,tak oni jsou schovaní.Příští týden vylétne 5 posledních holoubat letošního roku a tak mám strach,že to některý odnese,než se naučí schovávat.Nemá o těch 5 někdo zájem?Dám je zdarma. Kouťák
Ahoj, tak já pozdní holoubata "obětoval" v zájmu chovných. Je to ale dvousečné - úspěšný pernatý MVDr. si rychle zvykne na "návštěvy"...
Z každých 10ti mi zbyli vždy jen 1 - 2, ale ti byli zas tak "vyškolení" , že se potom dožili vysokého věku
Jinak přeju klidné svátky a hodně zdraví v novém roce.
Ps. Zdendo, morčáci jsou pryč, vydru už nevídám, ledňáček je a přibyl 1,1 potápky malé
Václave,máš pravdu.Jak si jednou zvykne,tak je zle.Už jich tam mám několik vyškolených,tak doufám a věřím jim,že to přes zimu přežijou.
Př.Fajc(čejky) byl nejrychlejší,tak těch 5 výletků pojede do Prahy a jeho mini chov už nebude mini chov.Jsem tomu rád,že si je vezme holubář.
Ps.U nás toho teď také moc není,ale vydra má na mém rybníčku vánoce.Udělala v plotě už tři díry a vesele hodujou.Ani jsem nevěděl,že mám v rybníku tak velké amury.Za dva dny z něho nezůstalo nic a těch šupin okolo plno.Je prostě lepší rybář jak já. Zdeněk

kouták
napsal(a):
Václave,máš pravdu.Jak si jednou zvykne,tak je zle.Už jich tam mám několik vyškolených,tak doufám a věřím jim,že to přes zimu přežijou.
Př.Fajc(čejky) byl nejrychlejší,tak těch 5 výletků pojede do Prahy a jeho mini chov už nebude mini chov.Jsem tomu rád,že si je vezme holubář.
Ps.U nás toho teď také moc není,ale vydra má na mém rybníčku vánoce.Udělala v plotě už tři díry a vesele hodujou.Ani jsem nevěděl,že mám v rybníku tak velké amury.Za dva dny z něho nezůstalo nic a těch šupin okolo plno.Je prostě lepší rybář jak já. Zdeněk
Dobrý večer .Hezká ryba . Jsou tam i sumci ?
horido

XXX.XXX.72.29
Tak já chovám SB v Orlických horách, 20 km všude les a chtěl jsem je také na volno.Kupoval jsem je na burze, původ neznám. V létě chvíli loukařili, ale přilákali celou rodinu jestřábů.Dopadá to tak, že teď už ani z holubníku nevylítávají, nebo na střechu a šup zpátky, protože dravci šmejdí všude okolo a je jich víc než holoubků. Modré mi vybrali, zůstávají černí. Než na talíř, rád bych nějaké modré zachránil..
Libor
V Orlických horách bude asi dravců nyní hodně,ale ono je to s jestřábama tak,že od jara do konce léta, tam je v okruhu asi 7 km pouze jeden pár.Pár jestřábů si drží teritorium a jiný pár tam nepustí a nepustí tam hnízdit ani npř.Orla mořského.Jestřáb je bojovník a byl jsem svědkem mnoha bojů a vždy zvítězil jestřáb.To znamená,že jeden pár jestřábů od jara do konce léta barevnohlávkům moc neškodí.Má jinou potravu.
Kupovat barevnohlávky na burze je vždy sázka do neznáma a nedivím se,že dravci na nich hodují.Já jsem hledal rok,což je napsáno na tomto tématu.
Libore,na talíř barevnohlávek u mě nikdy nepůjde.Nyní opět sedí 4 páry a tak modrých bude na jaře dostatek.Zdraví Kouťák
Zdravím všechny holubáře a přeji ať se všem daří v roce 2020 a to nejen u holubů.
Přiznám se,že jsem měl trochu strach až zamrzne voda a já za nima na chalupu přijedu třeba za 3 dny,že budou mít žízeň,ale to jsem se v nich spletl.K rybníkům sice létají,ale asi v době největší nouze o vodu a jenom někteří.Většina si vodu nahledá v okapech nebo na sněhu a holoubata na hnízdech jsou krásně nakrmená.V případě,že by neměli vodu,tak už by bylo dávno po holoubatech.Dle mého barevnohlávek je neživotaschopnější holub kterého znám z okrasných plemen.Na jiných vláknech běží různá témata o léčení a tak zodpovědně prohlašuji,že vůbec neléčím a nikdy léčit holuby nebudu.Holub musí zůstat holubem. Kouťák
Určitě SB ve volných chovech, jako zde presentuje "Kouťák" zůstal holubem, tak, jak jsem znal na vsi celou řadu chovů, kam se chodilo jen pro holoubata a o ostatní se starali sami holoubci. Jen víc takovýchto chovů, to je záruka holubaření pro budoucnost. Jakmile se začne řešit veterinární péče, je to začátek konce. Ta veterina, zejména u pošťáků, začla ve velkém po roce 1990, ale první vlaštovky byly v roce 1983, kdy na olympiádě PH v Praze byli holubi z celého světa a v Zápaní Evropě se již farmaka užívala hojně. V ten rok propuklo skoro ve všech chovech PH onemocnění paramyxovirem a začalo se nařizovat poviné očkování(spíše vakcinace) atd., přerušila se závodní sezóna a mnozí již tehdáž sháněli ATB léky. Po více létech se farmácie zaháčkovala i u chovatelů okrasných holubů. Místo, co by se důsledně vyřazovalo, co bylo slabé (já to tak dělal a neléčil), začal hon za stále účinnějšími preparáty. A to trvá do dnes. Proto jsem nesmírně vděčný za toto vlákno, kde vítězí zdravý rozum a přirozená imunita...Držím palce a všem rovněž přeji, aby zdraví sloužilo a aby bylo možné se radovat ze života a zvířátek.

Dnes,bylo komické jak barevnohlávky rozmetal jestřáb.Nechytl nic ,ale následně to schytal od krkavcovitého ,který ho hnal nad lesy.A že mu šlapal na paty.....fotka se nepodařila vyfotit,rozmazané. :-((
Tak zase přidám tři fotky.Na první je krmení v zimě.Rozházel jsem zrní po zahradě,které přírodně nabobtná a barevnohlávci se chodí krmit na zahradu a na suché krmení v krmítku kašlou.Na druhé je, jak hodují na krtinách a mají přírodní grit.Na třetí doplňují vápník na omítce chalupy.Je radost se na ně dívat. Kouťák
Zásluhou pana Franty se mi rozrostlo hejno barevnohlávků, právě teď trénoval jejich ostražitost krahujec.
čejky
napsal(a):
Zásluhou pana Franty se mi rozrostlo hejno barevnohlávků, právě teď trénoval jejich ostražitost krahujec.
Zdravím,mám radost,že se barevnohlávkům v Praze daří a trénovat potřebují,aby se jejich ostražitost neustále zdokonalovala.Snažím se jako Eda vyfotit jak je u mě trénuje jestřáb,ale jde to vše moc rychle a než vezmu foťák,tak jsou v holubníku a jestřáb v lese.Nyní už 3 páry sedí týden na holoubatech a další 3 na vejcích a ostatní budují hnízda.V noci sice mrzne,ale přes den samci řádí jak na jaře a foukají se jak voláči.Kouťák
kouták
napsal(a):
Zdravím,mám radost,že se barevnohlávkům v Praze daří a trénovat potřebují,aby se jejich ostražitost neustále zdokonalovala.Snažím se jako Eda vyfotit jak je u mě trénuje jestřáb,ale jde to vše moc rychle a než vezmu foťák,tak jsou v holubníku a jestřáb v lese.Nyní už 3 páry sedí týden na holoubatech a další 3 na vejcích a ostatní budují hnízda.V noci sice mrzne,ale přes den samci řádí jak na jaře a foukají se jak voláči.Kouťák
Takovéto příspěvky přímo pohladí po duši každého holubáře (i nuceně abstinuicího)....

kouták
napsal(a):
Ahoj Zdeňku,foceno včera...bohužel se mi nepodařilo zachytit plno překrásných fotek (zážitků),ktere jsem v průběhu prosince a začátkem letošního roku zažil. Už jsem měl možnost byt od jestřaba na vzdalenost 3m v prosinci,barevnohlavek mě vypleskal v obličeji při úniku a jestřáb 3 m přede mnou zamaval křídly a na místě se zastavil,byl tak zaujaty svou kořistí a pronasledovanim ,že jsi nevšiml ,že stojím za kotcem od psa.Eda
Někdo se na jiném vlákně ptal,zda se dává holubům koupadlo i v zimě a zde je odpověď.Dnes krásný zimní den a stačilo,aby rybník trochu po krajích rozmrzl a úžasná podívaná.

kouták
napsal(a):
Někdo se na jiném vlákně ptal,zda se dává holubům koupadlo i v zimě a zde je odpověď.Dnes krásný zimní den a stačilo,aby rybník trochu po krajích rozmrzl a úžasná podívaná.
Ja to říkám furt,ten rybník mi na zahradě chybí. Překrásná fotka!!!!
Koncem minulého týdne jsem jel projet stařičké svoje terénní auto,aby dlouho nestálo a zároveň jsem vzal psa,pro své toulky krajem.Když jsem přijel a pustil psa za dvorek,než jsem vytahl klíč ze dveří vedle mě 1 m něco padlo ,až ve mě hrklo.Ma slova začaly sprostě a končila.Co to je ?Několik sekund mi trvalo než jsem zaostřil svůj zrak a to vydím dobře. Předemnou ve vzdálenosti 1 metru na mě upřeným zrakem kouka krahujec a ja na něj. Levou rukou jsem se snažil vyšmatrat mobil z kapsy,než se mi to podařilo o par desítek cm vzletl a otočil se ke mě zady.Podařilo se mi vyfotit 3 fotky než odletěl. Z toho jedina byla povedená ostatní rozmazané. Bylo mi ho líto nebyl v pořádku,měl nepřilehajicí peří,a koukal na mě zrakem jakoby mě prosil o potravu.Na tohle setkání dlouho nezapomenu.Eda
Edo,já jsem rybník také neměl, ale byl to můj sen,tak jsem ho uskutečnil.Krahujec u mě vletěl do trnkového keře na vrabčáky a zůstal tam uvězněn.Co myslíš,že jsem udělal.Vzal jsem zahradnické nůžky,poctivě jsem ho vystříhal a pustil na svobodu.Dnes sedává 20 metrů od holubníku na bříze,kouká na holubník,ale asi z vděčnosti na barevnohlávky neútočí.Jsem zvědav jak mu ta vděčnost dlouho vydrží.Zdeněk
Tak musím nahlásit,že došlo k tomu,co jsem už dlouho očekával.První tříměsíční výletek dnes roztrhaný.Pachatel na mě volal nezaměnitelným pokřikem z lesa.Sokol stěhovavý,asi už na jarním tahu.Výletek měl netknutá záda,tak je to práce tohoto úžasného letce,který útočí vždy za letu na břicho holuba.Doufám,že se dobře nažral a bude pokračovat někam hodně daleko. Pro barevnohlávky to bude určitě poznání a pro mě,že MVDr.dravec je to nejlepší co znám.Za 14 dnů vylétne dalších 6 výletků,tak doufám,že hlady neumře. Kouťák
kouták
napsal(a):
Tak musím nahlásit,že došlo k tomu,co jsem už dlouho očekával.První tříměsíční výletek dnes roztrhaný.Pachatel na mě volal nezaměnitelným pokřikem z lesa.Sokol stěhovavý,asi už na jarním tahu.Výletek měl netknutá záda,tak je to práce tohoto úžasného letce,který útočí vždy za letu na břicho holuba.Doufám,že se dobře nažral a bude pokračovat někam hodně daleko. Pro barevnohlávky to bude určitě poznání a pro mě,že MVDr.dravec je to nejlepší co znám.Za 14 dnů vylétne dalších 6 výletků,tak doufám,že hlady neumře. Kouťák
Ahoj Zdeňku, myslíš, že už sokoli táhnou zpátky? Nebo teprve tam?
Ahoj Jardo,on ten ďábel se jmenuje stěhovavý a co dělá v Koutech v lednu,to ví jen on sám.Jeho pokřik na jaře při kávě na lavičce slyším rád,protože vím,že se vrátil,ale tento se u mě zastavil pouze na oběd,protože má od přírody dané,že holub je jeho potrava.Je to příroda a ta je vždy krásná,zrovna tak jako volný chov holubů. Kouťák
Tak se musím k něčemu přiznat.Po ztrátě jednoho,prvního výletka barevnohlávků jsem je chtěl včera zavřít,ale když jsem je viděl létat,tak jsem to nedokázal.Dnes jsem se rozhodoval znovu a zjistil jsem,že na to opravdu nemám,když jsem je viděl se čvachtat v rybníku.Zatím není jiná ztráta,ale napomohlo to k tomu,že jsem u nich každý den a už vím,kdo holuba chytil.Můj předpoklad starého myslivce se potvrdil,že je to sokol.Dnes jsem ho viděl sedět na špičce staré lípy,chtěl jsem ho vyfotit,ale je ostražitý.Jedno jsem však viděl,když jsem ho pozoroval z dálky dalekohledem a to,že má na noze buď červený velký kroužek nebo je to rolnička,takže někomu uletěl.Páni sokolníci tímto vám děkuji.Poraďte zda je uzavřít,nebo to nechat na nich. Kouťák
Jen za sebe, nechal bych to na holoubcích...docela si mne překvapil "vyměknutím" při jedné ztrátě a ještě pernatým MVDr.
Na druhou stranu zase nechápu laksnost při zajištění výletu proti kunám , což by byla ztráta "totální", ale holuby nezaviněná...
PS. neber to prosím nijak ve zlém, jsem jen upřímnej ...

kouták
napsal(a):
Tak se musím k něčemu přiznat.Po ztrátě jednoho,prvního výletka barevnohlávků jsem je chtěl včera zavřít,ale když jsem je viděl létat,tak jsem to nedokázal.Dnes jsem se rozhodoval znovu a zjistil jsem,že na to opravdu nemám,když jsem je viděl se čvachtat v rybníku.Zatím není jiná ztráta,ale napomohlo to k tomu,že jsem u nich každý den a už vím,kdo holuba chytil.Můj předpoklad starého myslivce se potvrdil,že je to sokol.Dnes jsem ho viděl sedět na špičce staré lípy,chtěl jsem ho vyfotit,ale je ostražitý.Jedno jsem však viděl,když jsem ho pozoroval z dálky dalekohledem a to,že má na noze buď červený velký kroužek nebo je to rolnička,takže někomu uletěl.Páni sokolníci tímto vám děkuji.Poraďte zda je uzavřít,nebo to nechat na nich. Kouťák
Zdeňku nech to na holoubcích ,vždy něco padne .Dva týdny zpět mi jestřáb roztrhal kohouta na zahradě. Sousedovi bere slepku jednu za druhou ,už je ani moc nepouští, ma nějaké hybridy.Ja mám štěstí ,že mám dosti členitou zahradu ,ovocné ,okrasné dřeviny kde mají dostatek úkrytu a zároveň chovám velsumky zdrobnělé ,které se mi za dobu 4 -5 let osvědčili .Pouze s jarní stratou a to vniknutí kuny, to jsem již popsal někde výše.Ma chyba ,ale jednalo se o staré slepice, ktere jsem ponechaval pro vychovu mladých,at je zas nemusím po dobu 2 -3 dnu lovit po stromech než se naučí do kurníku.....jinak od počátku listopadového sčítání do této doby ,kdy se blíží konec ledna padlo za oběť 6ks .Takže jsem spokojený,holoubku obou pohlaví mám dost ,tento víkend orientačně vyberu co jsi nechám a co pujde koncem února pryč. Mám sparvované,ale ne všechny podle mých představ. Vajička jsem teď odebíral po dobu 3 měsíců a budapešťakům taky to je tak životaschopné plemeno rejdičů (vysokoletců)bys nevěřil.Závěrem i tak necítím žádnou nenávist vůči dravcům,ba naopak je obdivuj.Ahoj Eda

Na fotkách je el.otvírání a zavírání kurníku a peří pochází z budapešťaku (foceno koncem roku,jak jsem proletaval hejna Budapešťskych vysokoletců,ještě jak teploty tomu dovolovali.....
Asi jsem už vyměknul jak napsal Václav,ale když přijedu a vidím jak kolem mě létají a předvádějí se,tak každá ztráta zamrzí,i když jsem s ní počítal.No nechám to na nich a jsem zvědav na těch 6 holoubat až za 14 dnů vyletí do toho predátorova.Kouťák
kouták
napsal(a):
Asi jsem už vyměknul jak napsal Václav,ale když přijedu a vidím jak kolem mě létají a předvádějí se,tak každá ztráta zamrzí,i když jsem s ní počítal.No nechám to na nich a jsem zvědav na těch 6 holoubat až za 14 dnů vyletí do toho predátorova.Kouťák
Určitě to pro vás i výletky bude zkouška ohněm, neboť potravy pro pernaté dravce je v tuto dobu málo. Věřím, že někteří přežijí a budou pokračovateli vašeho chovu.
jo012810
napsal(a):
Určitě to pro vás i výletky bude zkouška ohněm, neboť potravy pro pernaté dravce je v tuto dobu málo. Věřím, že někteří přežijí a budou pokračovateli vašeho chovu.
Zkouška ohněm nadále trvá,ale barevnohlávci zatím vyhrávají.Myslím si,že nyní je ta nejkrutější doba a dravci mají největší hlad."Můj" párek jestřábů se už rozhodl,že jeho hnízdiště letos bude nejvhodnější v lese 200 metrů od holubníku a oba svorně nahánějí barevnohlávky a ti létají pouze pro klacíky kolem holubníku.Vždy po mém příjezdu vyletí na střechu,ale během pár minut opět nastřílí do holubníku.Na jestřába mohu tleskat jak chci a on v klidu krouží nízko nad holubníkem a nebere mě na vědomí.6 holoubat už vyletělo do voliery,ale když nejdou ven staří,tak oni také ne.
Sokol ode mě odtáhl,ale dozvěděl jsem se,že se žíví o 15 km dále u holubáře,který je mimo jiné také ornitolog.Asi ví kdo ho nakroužkoval.Jinak vše na holubníku má další vejce a jaro je asi tady.Zdraví Kouťák

Dobrý večer
mě minulý týden honil věžáky hoch neuspěl
Tak si jestřáb přiletěl další den pro černého sedlatého staváka to už uspěch měl .
kouták
napsal(a):
Zkouška ohněm nadále trvá,ale barevnohlávci zatím vyhrávají.Myslím si,že nyní je ta nejkrutější doba a dravci mají největší hlad."Můj" párek jestřábů se už rozhodl,že jeho hnízdiště letos bude nejvhodnější v lese 200 metrů od holubníku a oba svorně nahánějí barevnohlávky a ti létají pouze pro klacíky kolem holubníku.Vždy po mém příjezdu vyletí na střechu,ale během pár minut opět nastřílí do holubníku.Na jestřába mohu tleskat jak chci a on v klidu krouží nízko nad holubníkem a nebere mě na vědomí.6 holoubat už vyletělo do voliery,ale když nejdou ven staří,tak oni také ne.
Sokol ode mě odtáhl,ale dozvěděl jsem se,že se žíví o 15 km dále u holubáře,který je mimo jiné také ornitolog.Asi ví kdo ho nakroužkoval.Jinak vše na holubníku má další vejce a jaro je asi tady.Zdraví Kouťák
Určitě by bylo dobré, kdyby každý ochránce, třeba i ornitolog něco choval "na zub" pro své chráněnce, aby mohl objektivně posoudit, kdy jde o přemnožení a kdy jde o přírodu, jako celek.
horido

XXX.XXX.192.166
Tak koukám, že jste tam co já ( jak jsem psal 28.12.) mě taky holoubci jen pozdraví, vyletí na štít a honem zpátky. Protože to zkouším několik let a jsem uprostřed lesů, tak dravci už ví, že maj u mě bufet a nedají pokoj celý rok. Nevím, jestli se to v létě zlepší, protože holoubata vyberou mladí dravci, kteří se naučí létat ke mě. Jsem zvědav u Vás na léto. Jinak jsem 700 m vysoko, máme sníh ale už všechno sedí.
Libor
horido
napsal(a):
Tak koukám, že jste tam co já ( jak jsem psal 28.12.) mě taky holoubci jen pozdraví, vyletí na štít a honem zpátky. Protože to zkouším několik let a jsem uprostřed lesů, tak dravci už ví, že maj u mě bufet a nedají pokoj celý rok. Nevím, jestli se to v létě zlepší, protože holoubata vyberou mladí dravci, kteří se naučí létat ke mě. Jsem zvědav u Vás na léto. Jinak jsem 700 m vysoko, máme sníh ale už všechno sedí.
Libor
Libore,od jara do léta je to výborné.To létají asi tak 5 km daleko od holubníku a žádnou ztrátu jsem celé léto neměl.S mladýma dravcema si musí barevnohlávek umět poradit,ale horší,když v zimě přiletí ti "profesoři" to z nich peří jen lítá a moc daleko se jim nechce.Zima není ještě u konce,ale zatím jen jedna ztráta mladíka a to jsem očekával mnohem horší.Včera si přijel jeden holubář pro 8 výletků a tak jsem mu hlásil,že to má druhý barevnohlávek asi za sebou,ale dnes je opět v holubníku a chybí mu pouze 2 brka v ocase.Kde byl nevím,ale jejich profesionalita každým dnem roste a nemám o ně strach.Kouťák
trondák
napsal(a):
Dobrý večer.Včera jsem přivezl 8 výletků Slezských barevnohlávků z jihu od p.Franty tak mu tímto chci poděkovat a jsem rád že se výletek vrátil v pořádku .Až něco nafotim tak skusim vložit.Tronďák
Zdravím a jsem moc rád,že jsem Vás poznal osobně.Každé setkání holubářů je vždy fajn a budu rád,když bude nějaká fotka jak se jim u Vás vede a hlavně,že zde bude další chovatel barevnohlávků a můžem si předávat radosti,ale i strasti chovu. Kouťák
Tak jsem si myslel,že ten sokolí ďábel už je někde za horama,ale on se vrátil.Dnes jsem barevnohlávkům při krmení nakazoval,aby nikam nelétali a oni souhlasně vrkali.Po návratů domů poslala fotopast snímek a on ten ďábel si v klidu sedí na skleníku.Myslím si,že žádný divoký sokol by na skleník nesedl.Kouťák
kouták
napsal(a):
Tak jsem si myslel,že ten sokolí ďábel už je někde za horama,ale on se vrátil.Dnes jsem barevnohlávkům při krmení nakazoval,aby nikam nelétali a oni souhlasně vrkali.Po návratů domů poslala fotopast snímek a on ten ďábel si v klidu sedí na skleníku.Myslím si,že žádný divoký sokol by na skleník nesedl.Kouťák
No právě, vždyť pernatí dravci, když se ještě "pronásledovali" a nebyli přemnožení (vztaženo k úživnosti lokality) se nikdy ani nad dvorem neukázali. Jsou chytří a vědí, co si mohou dovolit. To přemnožení by se dalo jedině objektivně poznat, kdyby všichni ochránci a ornitologové a další, co jednostranně chrání, chovali doma holubi či drůbež...U nás je jeden ornitolog, který přes 40 let monitoruje faunu a to především dravce. Dokonce o tom napsal knížku. Dnes si blahem chrochtá, kolik dravců může pozorovat....Ale nic nechová. Na můj nápad, aby si něco pořídil a sledoval počty k úživnosti krajiny, odpovídá, že nemá čas na chov, ale že těm dravcům se daří a je to dobře.
S přemnožením pernatých dravců NESOUHLASÍM a když s něčím nesouhlasím,tak vždy uvedu proč.Na stejném místě jako dnes holubařím 57 let a časopis Chovatel vlastním 36 let a nářky holubářů na přemnožení dravců jsou tam stále stejné. Myslivost jsem provozoval od 18 let,měli jsme uznanou bažantnici ,chodili jsme na výrovky,zcela legálně se provádělo trávení lišek a návnady hospodář fasoval na okrese.Kolem bažantnice bylo plno jestřábích košů a jiných lapacích zařízení.
A nyní slovo holubářského dědka.Nikdo z vás si nedovede představit tak zdecimovanou přírodu,která po těchto zásazích vznikla.Do revíru jsme chodili s lopatou a když někdo nalezl hnízdo jestřába ,tak to hlásil jako vzácnost a byla z toho velká radost,že příroda začíná fungovat.Chodili jsme k JZD na brigády a za vydělané peníze jsme nakupovali divoké bažanty,orebice,a perličky,aby v revíru vůbec něco bylo.Pamatuji také,že jsem byl na honě koroptví a nyní jsem koroptev neviděl nejméně už 10 let.Zmizela koroptev,divocí bažanti,křepelky,ale za to,že to není, stojí pouze člověk,ne dravci.Dříve se ničilo vše DDT a nyní se každé pole zherbiciduje a není tam ani jedna plevelná rostlina,takže pernatí dravci nemají v přírodě co žrát a tak se živí co najdou a proto se každému zdá,že jsou přemnoženi.
Jsem šťastný,když vidím,že se příroda opět regeneruje a jsem šťastný za každého dravce na obloze.Jsem rovněž šťastný,když slyším,že v Milovicích u vypuštěných divokých koní se objevilo několik hejn koroptví.Jako holubáři platíme daň za to,že naše zemědělství se snaží uživit lidi a tak pokud chceme holubařit,musíme ve volierách.To,že já jsem se rozhodl pro volný chov barevnohlávků,to je pouze má věc,počítám se ztrátama a nikomu toto mé rozhodnutí nevnucuji.Zdraví všechny holubářský dědek.Zdeněk FRANTA

kouták
napsal(a):
S přemnožením pernatých dravců NESOUHLASÍM a když s něčím nesouhlasím,tak vždy uvedu proč.Na stejném místě jako dnes holubařím 57 let a časopis Chovatel vlastním 36 let a nářky holubářů na přemnožení dravců jsou tam stále stejné. Myslivost jsem provozoval od 18 let,měli jsme uznanou bažantnici ,chodili jsme na výrovky,zcela legálně se provádělo trávení lišek a návnady hospodář fasoval na okrese.Kolem bažantnice bylo plno jestřábích košů a jiných lapacích zařízení.
A nyní slovo holubářského dědka.Nikdo z vás si nedovede představit tak zdecimovanou přírodu,která po těchto zásazích vznikla.Do revíru jsme chodili s lopatou a když někdo nalezl hnízdo jestřába ,tak to hlásil jako vzácnost a byla z toho velká radost,že příroda začíná fungovat.Chodili jsme k JZD na brigády a za vydělané peníze jsme nakupovali divoké bažanty,orebice,a perličky,aby v revíru vůbec něco bylo.Pamatuji také,že jsem byl na honě koroptví a nyní jsem koroptev neviděl nejméně už 10 let.Zmizela koroptev,divocí bažanti,křepelky,ale za to,že to není, stojí pouze člověk,ne dravci.Dříve se ničilo vše DDT a nyní se každé pole zherbiciduje a není tam ani jedna plevelná rostlina,takže pernatí dravci nemají v přírodě co žrát a tak se živí co najdou a proto se každému zdá,že jsou přemnoženi.
Jsem šťastný,když vidím,že se příroda opět regeneruje a jsem šťastný za každého dravce na obloze.Jsem rovněž šťastný,když slyším,že v Milovicích u vypuštěných divokých koní se objevilo několik hejn koroptví.Jako holubáři platíme daň za to,že naše zemědělství se snaží uživit lidi a tak pokud chceme holubařit,musíme ve volierách.To,že já jsem se rozhodl pro volný chov barevnohlávků,to je pouze má věc,počítám se ztrátama a nikomu toto mé rozhodnutí nevnucuji.Zdraví všechny holubářský dědek.Zdeněk FRANTA
Děkuji,že jsi takový člověk.Velice jsi tě vážím!!!!