Slezský barevnohlávek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.2.2020 10:49

Snad mi Zdeněk promine nepatří to sem do tohoto vlákna. Je to pro ty co stále tvrdí,že za snížení drobného ptactva můžou dravci.Za vším je pouze člověk tady z mnoha způsobů drancování přírody člověkem..... https://avifauna.cz/nelegalni-lov-ptaku-v-eu-rozpor-mezi-pranim-a-skutecnosti/
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/ceske-tazne-ptaky-pobijeji-na-kypru-konci-na-talirich/r~i:article:716103/
https://www.idnes.cz/hobby/mazlicci/cizba-lov-drobny-ptak-ptaci-zakazany-lov-evropa-pytlak.A181228_103826_hobby-mazlicci_bma
Dravci loví za účelem přežití svého druhu ,ale člověk z rozmaru.....

28.2.2020 11:05
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
S přemnožením pernatých dravců NESOUHLASÍM a když s něčím nesouhlasím,tak vždy uvedu proč.Na stejném místě jako dnes holubařím 57 let a časopis Chovatel vlastním 36 let a nářky holubářů na přemnožení dravců jsou tam stále stejné. Myslivost jsem provozoval od 18 let,měli jsme uznanou bažantnici ,chodili jsme na výrovky,zcela legálně se provádělo trávení lišek a návnady hospodář fasoval na okrese.Kolem bažantnice bylo plno jestřábích košů a jiných lapacích zařízení.
A nyní slovo holubářského dědka.Nikdo z vás si nedovede představit tak zdecimovanou přírodu,která po těchto zásazích vznikla.Do revíru jsme chodili s lopatou a když někdo nalezl hnízdo jestřába ,tak to hlásil jako vzácnost a byla z toho velká radost,že příroda začíná fungovat.Chodili jsme k JZD na brigády a za vydělané peníze jsme nakupovali divoké bažanty,orebice,a perličky,aby v revíru vůbec něco bylo.Pamatuji také,že jsem byl na honě koroptví a nyní jsem koroptev neviděl nejméně už 10 let.Zmizela koroptev,divocí bažanti,křepelky,ale za to,že to není, stojí pouze člověk,ne dravci.Dříve se ničilo vše DDT a nyní se každé pole zherbiciduje a není tam ani jedna plevelná rostlina,takže pernatí dravci nemají v přírodě co žrát a tak se živí co najdou a proto se každému zdá,že jsou přemnoženi.
Jsem šťastný,když vidím,že se příroda opět regeneruje a jsem šťastný za každého dravce na obloze.Jsem rovněž šťastný,když slyším,že v Milovicích u vypuštěných divokých koní se objevilo několik hejn koroptví.Jako holubáři platíme daň za to,že naše zemědělství se snaží uživit lidi a tak pokud chceme holubařit,musíme ve volierách.To,že já jsem se rozhodl pro volný chov barevnohlávků,to je pouze má věc,počítám se ztrátama a nikomu toto mé rozhodnutí nevnucuji.Zdraví všechny holubářský dědek.Zdeněk FRANTA

I já si vážím vašeho názoru, co se týká regenerace přírody a velmi dobře pamatuji dobu, kdy se myslivcům říkalo (alespoň u nás) SOB-sbor ozbrojených brigádníků, teří stavěli zásypy, krmelce a krmili zadinou získanou z JZD či ze ZNZ a senem, které sami nasušili. Nicméně to co říkám, není v rozporu. Já tvrdím, že dravci jsou přemnoženi ve vztahu k úživnosti krajiny. A to je velký rozdíl, než říkat, že jde o přemnožení. Je třeba přírodu chránit proporcionálně a ne jen její některé segmenty. O to jde. Když chci něco chovat, musím mít pro to krmivovou základnu a pokud ji nezajistím, škodím tomu co chci chovat (chránit), případně někomu a nebo něčemu jinému.....Ale každý si může vyzkoušet a dlouhodobě pozorovat a udělat si své závěry. Určitě i chov některých ostražitých holubů půjde provozovat na volno a někteří budou odkázáni na voliéry. To platilo a bude platit. Sám jsem příznivcem volného chovu, ale každý má jiné priority a líbí se mu něco jiného.

28.2.2020 11:24
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ano souhlasím, ale....Termín přemnožení, je zcela něco jiného, než přemnožení k úživnosti krajiny, o kterém já mluvím. Od doby, kdy člověk vytváří zemědělskou kulturní krajinu, je odpovědný i za proporcionalitu. Ano, stejně tak pamatuji doby, kdy myslivecká sdružení brigádničila a pilně zakrmovala bažanty a koroptve v zásypách a pernaté dravce likvidovala mimo jejich přirozený biotop a proto nebylo možné zahlédnou např.jestřába v městě a zástavbě obecně. Byl velmi plachý a držel se v lese. Alespoň u nás v podhůří tomu tak bývalo. Aby tomu tak bylo i do budoucna, je třeba změnit způsob zemělské výroby a především myšlení lidí, kteří si ze selektivní ochrany přírody udělali "živnost".

28.2.2020 12:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ano, stejně tak pamatuji doby, kdy myslivecká sdružení brigádničila a pilně zakrmovala bažanty a koroptve v zásypách a pernaté dravce likvidovala mimo jejich přirozený biotop a proto nebylo možné zahlédnou např.jestřába v městě a zástavbě obecně. Byl velmi plachý a držel se v lese.
likvidovala mimo jejich přirozený biotop ...to jsou teda kecy, likvidovali je na potkání, vystřelovali hnízda...co mělo zahnutej zobák bylo nepřítel ...kapánek zkostnatělý myšlení na úrovni "lidové myslivosti"

Termín přemnožení, je zcela něco jiného, než přemnožení k úživnosti krajiny, o kterém já mluvím.

pořád dokola se oháníte "úživností krajiny" a proto pro vás bylo "normální"
stovky uměle vydržovaných bažantů /ha a 1liška/500 ha ?
mnohonásobně přemnožená spárkatá zvěř atd...atd...atd...

omlouvám se Zdenku za plevelení vlákna, ale na tyhle "rozumbradový kecy" jsem i na starý kolena pořád alergickej
už se to nestane

28.2.2020 13:06
čendas

XXX.XXX.242.17

nic není černobílé, dělám amatérsky ornitologiji již 30 let ,všese dělá pro okamžitrý zisk, bez ohledu, vyvvraždila ser většina dobytka, tím pádem není čím hnojit,privatizace lesů je šílenství, dřív hajný označil vadný strom, a ten šel ven, dnes má má jkaždý lesílk desíky amatersských, morvidbně žravých majitelů, neprovádí se hluboká orba, logicky není čím hnojit, nestřídají se plodiny, zem je zamořená vražednou chemiíí a řepkou, holubú volných je desetina, tyto zrůdnosti přežívají jen kůrovci,sojky, štěnice, prasata , dravci vymírají hladem jako vše ostatní, krahujci jsou čím dál menší

28.2.2020 14:02
kouták

XXX.XXX.168.33

Václave neomlouvej se.Já to věděl,že pokud to sem napíši,že dojde k polemice,ale napsat jsem to musel.V "lidové myslivosti" jsem mnoho let žil a bylo to tak jak jsi to napsal a mnohdy ještě hůře a pokud to někdo nezažil,tak by měl mlčet.
P.Berane,já si Vás velice vážím za Vaše holubářské zkušenosti,které zde čtu a také vím jak jste to s přemnožením k úživností krajiny myslel.Pokud si tedy myslíte,že někdo-nevím kdo, změní v budoucnosti způsob zemědělské výroby,tak to může být pouze zbožné přání,ale realita je zcela jiná.V případě,že by se tak stalo,přestalo by se cpát do půdy to,co se tam mnoho let cpe,tak by mnoho desítek let půda nerodila , na polích by se nevypěstovala žádná plodina a lidstvo by pomřelo hlady.Nestačí si o tom číst a poslouchat ty bláboly,musí se žít mezi zemědělcema .Toto je k tématu zemědělské výroby jen setina a nemíním se dál o tom bavit.
Ornitologové věčné téma zde.Nejsem ornitolog,ale Česká společnost ornitologická dělá pro naší krajinu a životní prostředí spoustu úžasných věcí a je zapotřebí si o tom přečíst a zamyslet se.Proč je ta kritika? Proč žádný holubář nepodpoří jejich aktivity třeba sponzorsky?Jsou to třeba" Josefofské louky"kde se navrací příroda do normálu,aby třeba došlo k té přirozené úživnosti krajiny. Jenže je zde holubářská krátkozrakost a raději budem donekončna říkat o přemnožení pernatých dravců než si něco zjistit.Bylo by toho mnohem víc,ale má to smysl?Kouťák

28.2.2020 14:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak jen poslední

28.2.2020 15:45
cajzek

XXX.XXX.168.229

kouták napsal(a):
Václave neomlouvej se.Já to věděl,že pokud to sem napíši,že dojde k polemice,ale napsat jsem to musel.V "lidové myslivosti" jsem mnoho let žil a bylo to tak jak jsi to napsal a mnohdy ještě hůře a pokud to někdo nezažil,tak by měl mlčet.
P.Berane,já si Vás velice vážím za Vaše holubářské zkušenosti,které zde čtu a také vím jak jste to s přemnožením k úživností krajiny myslel.Pokud si tedy myslíte,že někdo-nevím kdo, změní v budoucnosti způsob zemědělské výroby,tak to může být pouze zbožné přání,ale realita je zcela jiná.V případě,že by se tak stalo,přestalo by se cpát do půdy to,co se tam mnoho let cpe,tak by mnoho desítek let půda nerodila , na polích by se nevypěstovala žádná plodina a lidstvo by pomřelo hlady.Nestačí si o tom číst a poslouchat ty bláboly,musí se žít mezi zemědělcema .Toto je k tématu zemědělské výroby jen setina a nemíním se dál o tom bavit.
Ornitologové věčné téma zde.Nejsem ornitolog,ale Česká společnost ornitologická dělá pro naší krajinu a životní prostředí spoustu úžasných věcí a je zapotřebí si o tom přečíst a zamyslet se.Proč je ta kritika? Proč žádný holubář nepodpoří jejich aktivity třeba sponzorsky?Jsou to třeba" Josefofské louky"kde se navrací příroda do normálu,aby třeba došlo k té přirozené úživnosti krajiny. Jenže je zde holubářská krátkozrakost a raději budem donekončna říkat o přemnožení pernatých dravců než si něco zjistit.Bylo by toho mnohem víc,ale má to smysl?Kouťák

Slovo přemnožení je pro ochránce červený hadr před očima.Lépe je napsat že nemají v zimě dostatek přirozené potravy. Máš pravdu že si holubáři i dřív vždy stěžovali na útok dravců ,ale nemuseli je přes zimu zavírat jako dnes. Zdeňku ,to se ti ty ztráty holubů nezdají dostateční sponzorský dar od chovatelů?

28.2.2020 16:14
kouták

XXX.XXX.168.33

cajzek napsal(a):
Slovo přemnožení je pro ochránce červený hadr před očima.Lépe je napsat že nemají v zimě dostatek přirozené potravy. Máš pravdu že si holubáři i dřív vždy stěžovali na útok dravců ,ale nemuseli je přes zimu zavírat jako dnes. Zdeňku ,to se ti ty ztráty holubů nezdají dostateční sponzorský dar od chovatelů?

Vláďo,já to čekal,že se ozveš.To je nápad,nemohl by jsi něco přinést v neděli do Soběslavi,abych nakrmil toho krásného sokola a nežral moje barevnohlávky?

28.2.2020 17:49
čendas

XXX.XXX.242.17

Před 30 lety ,nebyli motýli, sníh, bažanti ,včely, takovou exotikou , jako dnes, nesmylný , sebevraždný zisk ,boj s přírodou, nebyly, modlou, okamžitě by se reagovalo na saharské sucho,středověkou oligarchiji, morbidní žravost nadlidí, šizené, jedovaté jídlo, bezmasé uzeniny,dovoz pravěkých primátů, brždění koruny, umělý dluh, řádění líných cikánů, kůrovce, vražedné řepky, byly mimo zákon

28.2.2020 18:03
čejky

XXX.XXX.72.192

Dobrý den,

chovám volně holuby s přestávkami asi 25 let a je pravda, že za posledních 10 let jsem zratil zásluhou dravce velké množství holubů. Bydlím v Praze na okraji severní části a ještě před cca 15 lety jsme neznal krahujce, dnes ho vidím téměř denně v okolí zahrady.

28.2.2020 20:15
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Dobrý den,

chovám volně holuby s přestávkami asi 25 let a je pravda, že za posledních 10 let jsem zratil zásluhou dravce velké množství holubů. Bydlím v Praze na okraji severní části a ještě před cca 15 lety jsme neznal krahujce, dnes ho vidím téměř denně v okolí zahrady.

Zdravím.
To je přesně to,o čem zde píši.Příroda pernaté dravce nenakrmí,protože se o to postaral člověk devastací přírody a tak je dravec nucen se přestěhovat za potravou do měst,protože i divoký holub hřivnáč už v lese nežije a prochází se po náměstí.Krahujec už ani z měst neodlétá a loví přímo na ulici před lidma a vůbec mu nevadí,že jej lidé pozorují jak hoduje na ještě živém kosovi,nebo vrabčákovi.Viděl jsem to na vlastní oči a není to tak dlouho a dozvěděl jsem se od lidí další pikantnosti z jeho způsobu života.Hlavně jak loví přímo na krmítkách za oknem.Nemluvme tedy o přemnožení pernatých dravců,ale mluvme o tom, co jsme zničili v přírodě,že se tam neuživí.
Pane Fajc a co barevnohlávci? Ještě žijí? Kouťák

28.2.2020 21:08
čejky

XXX.XXX.72.192

Pane Franto,

barevnohlávků žije 7 ks (1 ks nemoc a úhyn a 1 holoubě má na svědomí právě krahujec).
2 páry sedí, tak jsem v očekávání.

Zdraví

Ivo Fajc

28.2.2020 21:52
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Pane Franto,

barevnohlávků žije 7 ks (1 ks nemoc a úhyn a 1 holoubě má na svědomí právě krahujec).
2 páry sedí, tak jsem v očekávání.

Zdraví

Ivo Fajc

To není tak hrozné.Já to říkám pořád,že barevnohlávek je ještě holub a stářím jeho profesionalita roste.Přeji ať krahujec jen prověřuje jejich ostražitost. Zdeněk Franta

1.3.2020 18:38
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím pane Franto,

tak barevnohlávci se vždy na 2-3 hodiny ztratí a létají na zbytek polí, ketré ještě developeři nestačili zastavět (staví se tady na polích, kde je 80-90 cm černá zem, říkavalo se tu zlatý pruh země české).
Bohužel dnes se nevrátil holub od toho loňského páru. Tak se stav barevnohlávků snížil na 6 ks.

ivo Fajc

1.3.2020 18:54
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Zdravím pane Franto,

tak barevnohlávci se vždy na 2-3 hodiny ztratí a létají na zbytek polí, ketré ještě developeři nestačili zastavět (staví se tady na polích, kde je 80-90 cm černá zem, říkavalo se tu zlatý pruh země české).
Bohužel dnes se nevrátil holub od toho loňského páru. Tak se stav barevnohlávků snížil na 6 ks.

ivo Fajc

Zdravím,s tím nic nenaděláte.Možná,že se vrátí třeba zítra.Už jsem to zažil,že byl někde dva dny.Já nyní raději přidal na krmení,aby je polaření nelákalo,ale jak se udělá sluníčko,tak je chytnou ty jejich kaskadérské lety a dělají si co chtějí.Čekám také,kdy jim ten krásný sokol ukáže,že dovede létat jako oni.Z.Franta

2.3.2020 16:22
kouták

XXX.XXX.168.33

Dneska byl krásný jarní den a barevnohlávci když viděli,že mají mou ochranu,tak se předváděli na dvoře,vyhřívali se na zídce a tak jsem fotil.Kouťák

2.3.2020 19:28
čejky

XXX.XXX.171.16

Dobrý večer,

dnes v 19:00 hod. přícházím domů z práce a na zahradě vidím kolo bílého peří po roztrhaném holubovi. Tak jdu smutný do holubníku a říkám si, tak další barevnohlávek prohrál boj s krahujcem.
Velké překvapení mě čekalo v holubníku, kde naopak byl barevnohlávek, který se včera nevátil a
žádné jiné ztráty.
Tak nevím co to bylo za holuba, protože já už chovám jenom barevnohlávky a cca 500 metrů dál je poslední chovatel v mém okolí a chová kříženou bílou poštu, tak jestli byl na návštěvě u mě tento kříženec a zaplatil to životem.

Ivo Fajc

2.3.2020 20:21
mirafer

XXX.XXX.112.69

kouták napsal(a):
Zdravím,s tím nic nenaděláte.Možná,že se vrátí třeba zítra.Už jsem to zažil,že byl někde dva dny.Já nyní raději přidal na krmení,aby je polaření nelákalo,ale jak se udělá sluníčko,tak je chytnou ty jejich kaskadérské lety a dělají si co chtějí.Čekám také,kdy jim ten krásný sokol ukáže,že dovede létat jako oni.Z.Franta

...Kouťáku, na tebe nikdo nemá, vrátil se...

2.3.2020 20:27
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Dobrý večer,

dnes v 19:00 hod. přícházím domů z práce a na zahradě vidím kolo bílého peří po roztrhaném holubovi. Tak jdu smutný do holubníku a říkám si, tak další barevnohlávek prohrál boj s krahujcem.
Velké překvapení mě čekalo v holubníku, kde naopak byl barevnohlávek, který se včera nevátil a
žádné jiné ztráty.
Tak nevím co to bylo za holuba, protože já už chovám jenom barevnohlávky a cca 500 metrů dál je poslední chovatel v mém okolí a chová kříženou bílou poštu, tak jestli byl na návštěvě u mě tento kříženec a zaplatil to životem.

Ivo Fajc

Zdravím,nechtělo se mi ani věřit,že by se nevrátil holub od loňského páru a proto jsem napsal,že se možná vrátí druhý den a stalo se.
Od barevnohlávků se dočkáte různých překvapení.Poštovních holubů se u mě zastavilo v loňském roce dost a až na jednoho z Polska jsem je všechny nalezl do týdne roztrhané.Když na poštovního holuba zaútočí dravec,tak ten vylétne nahoru.Když zaútočí dravec na barevnohlávka,tak ten kopíruje terén při zemi a schová se kamkoliv a počká do druhého dne.Poslední co se mi vrátil až druhý den,tak ten byl snad schovanej v nějaké noře,protože byl špinavej od hlíny.Škoda,že nevím kde.Už jsem viděl,jak zaletěl na zahradě pod borovici a pod polehavý jalovec,takže si umí poradit a to je hlavní.Jsem rád,že to takto dopadlo . Z.Franta

3.3.2020 15:40
Jakub_Filip

XXX.XXX.104.18

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli je tu někdo z vás chovatelem barevnohlávků ve středočeském kraji. Nejlépe okresy Benešov, Kutná Hora a Kolín.

Chovám také holuby, hlavně pošťáky, ale i texany a kingy. Když jsem byl u jednoho známého na návštěvě, tak mi dal holubici barevnohlávka. Jenže není čistokrevná. On sám je už má různě zkřížené s pošťáky. Barevnohlávci mě strašně okouzlili. Chtěl bych si tedy pořídit alespoň 3 páry buď černých nebo modrých. Pokud by tu někdo takový byl, tak bych měl zájem o letošní holoubata.

Děkuji, a ať vám to lítá

3.3.2020 16:42
kouták

XXX.XXX.168.33

Jakub_Filip napsal(a):
Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jestli je tu někdo z vás chovatelem barevnohlávků ve středočeském kraji. Nejlépe okresy Benešov, Kutná Hora a Kolín.

Chovám také holuby, hlavně pošťáky, ale i texany a kingy. Když jsem byl u jednoho známého na návštěvě, tak mi dal holubici barevnohlávka. Jenže není čistokrevná. On sám je už má různě zkřížené s pošťáky. Barevnohlávci mě strašně okouzlili. Chtěl bych si tedy pořídit alespoň 3 páry buď černých nebo modrých. Pokud by tu někdo takový byl, tak bych měl zájem o letošní holoubata.

Děkuji, a ať vám to lítá

Zdravím. Vím o chovateli v Opařanech a Sepekově,což je od Benešova kolem 50 km.Vystavovali na výstavě v Soběslavi a katalog mám.Pokud máte zájem napiště do SZ. Zdeněk FRANTA

3.3.2020 18:22
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

kouták napsal(a):
Zdravím. Vím o chovateli v Opařanech a Sepekově,což je od Benešova kolem 50 km.Vystavovali na výstavě v Soběslavi a katalog mám.Pokud máte zájem napiště do SZ. Zdeněk FRANTA

A Královéhradecký kraj nejlepší okolo Jaroměře děkuji za odpověď

3.3.2020 19:04
kouták

XXX.XXX.168.33

KLIMEK PETR napsal(a):
A Královéhradecký kraj nejlepší okolo Jaroměře děkuji za odpověď

V Jaroměři-kasárnách pořádal vždy ČSCH krásné výstavy,takže v Jaroměři musí být chovatelé, kteří mají povědomost o brevnohlávcích.Já o chovateli v Královehradeckém kaji nevím.Kouťák

3.3.2020 19:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
V Jaroměři-kasárnách pořádal vždy ČSCH krásné výstavy,takže v Jaroměři musí být chovatelé, kteří mají povědomost o brevnohlávcích.Já o chovateli v Královehradeckém kaji nevím.Kouťák

Bohužel, výstava v kasárnách v Jaroměři (Josefově) nebyla. A jesti mne paměť nešálí, nebyli zde SB vystavováni i v minulosti.Pokud vím, na Broumovsku v Jetřichově choval p. Školník SB. Pokud je ještě chová a v jaké barvě, nemohu sloužit...

3.3.2020 20:12
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Bohužel, výstava v kasárnách v Jaroměři (Josefově) nebyla. A jesti mne paměť nešálí, nebyli zde SB vystavováni i v minulosti.Pokud vím, na Broumovsku v Jetřichově choval p. Školník SB. Pokud je ještě chová a v jaké barvě, nemohu sloužit...

Pan Jan Školník je člen klubu slezských barevnohlávků,ale zda barevnohlávky chová nevím.Kontakt na něho je na stránkách klubu Slezských plemen holubů.

4.3.2020 14:16
Rotvik

XXX.XXX.176.249

kouták napsal(a):
S přemnožením pernatých dravců NESOUHLASÍM a když s něčím nesouhlasím,tak vždy uvedu proč.Na stejném místě jako dnes holubařím 57 let a časopis Chovatel vlastním 36 let a nářky holubářů na přemnožení dravců jsou tam stále stejné. Myslivost jsem provozoval od 18 let,měli jsme uznanou bažantnici ,chodili jsme na výrovky,zcela legálně se provádělo trávení lišek a návnady hospodář fasoval na okrese.Kolem bažantnice bylo plno jestřábích košů a jiných lapacích zařízení.
A nyní slovo holubářského dědka.Nikdo z vás si nedovede představit tak zdecimovanou přírodu,která po těchto zásazích vznikla.Do revíru jsme chodili s lopatou a když někdo nalezl hnízdo jestřába ,tak to hlásil jako vzácnost a byla z toho velká radost,že příroda začíná fungovat.Chodili jsme k JZD na brigády a za vydělané peníze jsme nakupovali divoké bažanty,orebice,a perličky,aby v revíru vůbec něco bylo.Pamatuji také,že jsem byl na honě koroptví a nyní jsem koroptev neviděl nejméně už 10 let.Zmizela koroptev,divocí bažanti,křepelky,ale za to,že to není, stojí pouze člověk,ne dravci.Dříve se ničilo vše DDT a nyní se každé pole zherbiciduje a není tam ani jedna plevelná rostlina,takže pernatí dravci nemají v přírodě co žrát a tak se živí co najdou a proto se každému zdá,že jsou přemnoženi.
Jsem šťastný,když vidím,že se příroda opět regeneruje a jsem šťastný za každého dravce na obloze.Jsem rovněž šťastný,když slyším,že v Milovicích u vypuštěných divokých koní se objevilo několik hejn koroptví.Jako holubáři platíme daň za to,že naše zemědělství se snaží uživit lidi a tak pokud chceme holubařit,musíme ve volierách.To,že já jsem se rozhodl pro volný chov barevnohlávků,to je pouze má věc,počítám se ztrátama a nikomu toto mé rozhodnutí nevnucuji.Zdraví všechny holubářský dědek.Zdeněk FRANTA

8.3.2020 08:48
čejky

XXX.XXX.147.225

10.3.2020 10:58

Něco málo fotek,přítelkyně také holubaří a když čistí holubník tak jím pod zadkem vymění podestýlku v hnízdě...prej ji do toho nemám kecat ,že je také holubařka:-))))

10.3.2020 12:05
lupus4

XXX.XXX.205.61

dobře dělá

10.3.2020 12:19

lupus4 napsal(a):
dobře dělá

Ja vím .Proto ji nechávám,my se tak popichujem,přítelkyně se hrdě hlásí, že je holubařka.Tak mám radost ,že má k tomu vztah a dokáže mě plnohodnotně zastoupit...

14.3.2020 11:07
14.3.2020 12:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Edo,je to radost,co s nima dělá nyní jaro.U mě mají s tím sokolem peklo,ale je to příroda a já s tím nic dělat nemohu.Je to týden,co vyletělo 6 výletků a právě s tím koupáním je problém.Než mokří doletí do holubníka,tak sokol už dva chytil.Dal jsem jim koupadlo do voliery,ale staří letí raději do rybníka a mláďata samozřejmně taky.Stará garda je ostražitá a pokud se to mladíci nenaučí,tak mají smůlu.Tahle selekce je nejlepší.Kouťák

14.3.2020 13:32

kouták napsal(a):
Edo,je to radost,co s nima dělá nyní jaro.U mě mají s tím sokolem peklo,ale je to příroda a já s tím nic dělat nemohu.Je to týden,co vyletělo 6 výletků a právě s tím koupáním je problém.Než mokří doletí do holubníka,tak sokol už dva chytil.Dal jsem jim koupadlo do voliery,ale staří letí raději do rybníka a mláďata samozřejmně taky.Stará garda je ostražitá a pokud se to mladíci nenaučí,tak mají smůlu.Tahle selekce je nejlepší.Kouťák

Ahoj Zdeňku,no ja poslušně hlásím,že za zimu jsem přišel o 6 ks barevnohlávků. 5 ks byli jedinci 2019 a jeden starší 2017.Jinak jestřáb nepřestal terorizovat ,není to tak časté už teď. Ve čtvrtek přeletaval nad obci a před lesem se stočil a vrátil se zpět a usedl na švestku sousední zahrady za mým holubnikem.Ještě než proletěl nad vesnici ,okolní ptactvo varovalo jeho přítomnost už v dáli.Barevnohlavci z okoli vletěli šipkou do výletu. Takže neměl koho překvapit.....byl to krásný vybarveny samec Eda

14.3.2020 15:31
čejky

XXX.XXX.171.16

Dobrý den, dnes jsou barevnohlávci stále v pohybu. Na zahradě pročisťují trávu, pak se proletí, zatleskají křídly a znovu do trávy. Je to balzám na nervy se na ně dívat.

14.3.2020 21:23
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Já myslím, že od dravců bude za chvíli klid, už jsou tu špačci atd.

18.3.2020 12:46
kouták

XXX.XXX.168.33

Story,kterému ani já moc nevěřím: Můj soused už 14 dnů stříhá vinohrad,který je vzdálen od mého holubníku asi 30 metrů.Je to MUDr. a mimo jiné také myslivec a tak jsem ho požádal,až uvidí nějakého dravce útočit na mé holuby,tak aby vystřelil z brokovnice do vzduchu.
Dnes,když jsem přijel na chalupu,tak hned z vinohradu hlásil,že tam ráno byl sokol a že ani z brokovnice nemusel střílet a zahánět ho.Celé hejno holubů prý sedělo na mé střeše a když sokol přilétal,tak se všichni schovali do holubníku až na dva.Tito dva barevnohlávci začali nalétávat na sokola a odhánět ho pryč.Trvalo to prý pár minut a sokol to vzdal a uletěl.Je to vůbec možné?Tohle dělají vlaštovky,ale u holubů jsem to ještě neviděl a ani jsem o tom nikdy neslyšel.Čeho já se od nich ještě dočkám.Kouťák

18.3.2020 20:16
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Takže šlechtíš i nadále. Kouťákův barevnohlávek obranář. Ty bude chtít každý.

18.3.2020 20:16
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Takže šlechtíš i nadále. Kouťákův barevnohlávek obranář. Ty bude chtít každý.

18.3.2020 20:40
kouták

XXX.XXX.168.33

Jardo,až to uvidím na vlastní oči,tak od toho páru budou neprodejní a začnu je ne šlechtit,ale cvičit.Kouťák

18.3.2020 22:32

kouták napsal(a):
Story,kterému ani já moc nevěřím: Můj soused už 14 dnů stříhá vinohrad,který je vzdálen od mého holubníku asi 30 metrů.Je to MUDr. a mimo jiné také myslivec a tak jsem ho požádal,až uvidí nějakého dravce útočit na mé holuby,tak aby vystřelil z brokovnice do vzduchu.
Dnes,když jsem přijel na chalupu,tak hned z vinohradu hlásil,že tam ráno byl sokol a že ani z brokovnice nemusel střílet a zahánět ho.Celé hejno holubů prý sedělo na mé střeše a když sokol přilétal,tak se všichni schovali do holubníku až na dva.Tito dva barevnohlávci začali nalétávat na sokola a odhánět ho pryč.Trvalo to prý pár minut a sokol to vzdal a uletěl.Je to vůbec možné?Tohle dělají vlaštovky,ale u holubů jsem to ještě neviděl a ani jsem o tom nikdy neslyšel.Čeho já se od nich ještě dočkám.Kouťák

Ahoj tak to mě těší, ja tomu věřím i když jsem to ještě neviděl,pouze kosa když jsi chtěl přisednout na hřeben střechy tak jeden SB ho prohnal.A tak jses nedávno bál a teď barevnohlavci prohání sokola.U uzavřených holubů by jsi nezpozoroval jedinečnost těchto dvou odvážlivců s výjimečnou vlastností. A mnozí by takové jedince vyřadili pro nedokonalý zákres nebo štihlejši delší postavu..... :-( Volný chov je adrenalin pro holubaře ,ale zároveň pocit štěstí, když máš životaschopné holoubky ,kteří jsi dokážou poradit a adaptovat se v prostředí a sledovat např to co jsi dnes popsal ,ať se daří Zdeňku. Eda

20.3.2020 13:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Ahoj Edo,dovedeš si představit až zkřížím ty Tvoje s tou mou bandu co to bude za borce? Začínám tomu pomalu věřit,že jsou schopni se bránit a útočit jako vlaštovky.Zážitek mého souseda mě donutil si více všímat jejich chování a zjistil jsem,že jeden pár je velice dominantní a pokud neopustí holubník jeden z nich,tak ostatní z holubníku nevylétnou.Tento pár pochází z jedné vesnice ze starého kravína,kde údajně žil 3 roky s věžákama a jeho potomstvo se tam s věžákama křížilo.Kroužky nemají a tak vůbec nevím a ani neodhadnu jejich stáří.Mám od nich letos první dva výletky a i ti sokolovi jako jediní odolali.Zajímal by mě původ tohoto páru,ale to už asi nezjistím.Už jsem sem fotku dával a tak ještě jednou,protože je to krasavec.Kouťák

20.3.2020 15:11
čejky

XXX.XXX.171.17

Zdravím,
tak to je úžasný pár, kdyby jste měl někdy po něm volné výlétky, rád přijedu. I. Fajc

24.3.2020 19:20
čejky

XXX.XXX.171.16

Dnešní bruslení barevnohlávků.

24.3.2020 20:45
kouták

XXX.XXX.168.33

karelsimic napsal(a):
tak taky něco přidám

Karle,neříkej,že máš barevnohlávky.Zdraví Zdeněk

24.3.2020 22:06
karelsimic

XXX.XXX.40.107

kouták napsal(a):
Karle,neříkej,že máš barevnohlávky.Zdraví Zdeněk

Ahoj, mám tu červené, hlavně tedy na podsazování. V mojich podmínkách si oproti tvojim žijou jako v bavlnce - dravce ani neznají tak si jen poletují.

25.3.2020 17:06
kouták

XXX.XXX.168.33

V této špatné době je třeba dělat protistresové opatření a proto každá fotka krásných barevnohlávků pomůže.Kochat se bruslením barevnohlávků,nebo si prohlédnout červené,tak to je nádhera.Kouťák

27.3.2020 18:32
čejky

XXX.XXX.171.16

Letka barevnohlávků se vrací z pole.

28.3.2020 07:39
čejky

XXX.XXX.171.16

Dobré ráno,

dne je to přesně 4 měsíce co jsem si přivezl od pana Zdeňka Franty první 2 páry barevnohlávků (za což p. Frantovi ještě jednou mockrát děkuji !!!). Moje krátkodobá zkušenost s chovem barevnohlávků mě přiměla napsat tento pocit.

Je to úžasné plemeno holubů, běhá mi po zahrádce pod nohama, chodí se na mne dívat na okno pokoje, několikrát za den odletí na pole nebo nevím kam, pak se vrátí a ozobává na skalce různé skalničky.

Ale přes tuto krotkost je stále ve střehu a vítězí nad útokem krahujce, což u čejek a vysokoletců
byl problém.
Jediným nešvarem barevnohlávků je zatím to, že občas navštíví zahrady sousedů.

Musím podotknout, že to musí být barevnohlávci z volného chovu !!!

Ivo Fajc

28.3.2020 09:26
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

čejky napsal(a):
Dobré ráno,

dne je to přesně 4 měsíce co jsem si přivezl od pana Zdeňka Franty první 2 páry barevnohlávků (za což p. Frantovi ještě jednou mockrát děkuji !!!). Moje krátkodobá zkušenost s chovem barevnohlávků mě přiměla napsat tento pocit.

Je to úžasné plemeno holubů, běhá mi po zahrádce pod nohama, chodí se na mne dívat na okno pokoje, několikrát za den odletí na pole nebo nevím kam, pak se vrátí a ozobává na skalce různé skalničky.

Ale přes tuto krotkost je stále ve střehu a vítězí nad útokem krahujce, což u čejek a vysokoletců
byl problém.
Jediným nešvarem barevnohlávků je zatím to, že občas navštíví zahrady sousedů.

Musím podotknout, že to musí být barevnohlávci z volného chovu !!!

Ivo Fajc

Já chovám čejky asi měsíc ale i za tak krátkou dobu vím že jsou schopny jestřábovi uletět není to tak dlouho co jsem viděl že čejku chyťil ale čejka se mu naštěstí vysmekla a ulétla a přilétla až asi v 8 hodin večer nevím kde byla ale mnela vytržený drápek já teda na čejky nemůžu říct křivé slovo a lítají více než pošťáci

29.3.2020 20:32
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Dám několik letošních foto slezského barevnohlávka z chovu mého kamaráda, Miro Dobiše, z Pavlic na Slovensku. Pro tuto sezonu má sestavených 30 chovných párů ve všech barvách a v kvalitě a kondici, která se hned jen tak nevidí. K tomu ještě dalších 31 chovných párů mondénů, se kterými se neztratí na špičkových evropských akcích.
Nádhera s krásou, posuďte sami. :-)

2.4.2020 19:46
frelda

XXX.XXX.133.190

Hezký den všem!
Rád bych začal chovat holuby a to na volno. Zároveň se mi velmi líbí slezský barevnohlávek. Inzerátů je pomálu, proto si jdu pro radu sem do diskuse - netušíte, kde by se dali sehnat barevnohlávci z volného chovu? Ideálně od Prahy na severovýchod - řekněme v trojúhelníku Praha - Liberec - Hradec Králové.
Poradíte prosím?

4.4.2020 14:08
čejky

XXX.XXX.171.16

4.4.2020 18:00
jo012810

XXX.XXX.101.35

čejky napsal(a):
První odchov barevnohlávků.

Vždycky velká radost, když se začíná s odchovy a ti mladí na travičce, to se již začínají naplňovat přání a předpoklady. Krásné období pro chovatele.

4.4.2020 21:02
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

jo012810 napsal(a):
Vždycky velká radost, když se začíná s odchovy a ti mladí na travičce, to se již začínají naplňovat přání a předpoklady. Krásné období pro chovatele.

A krásné je také to když vám holuby zasednou na první vejce nebo když se vám vylíhnou první holoubata

6.4.2020 12:54
karelsimic

XXX.XXX.40.107

Koupaliště je otevřené i v době koronaviru

7.4.2020 18:43
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak pár fotek mladíků,kteří už někteří chtějí ven,ale já jim říkám,že venku je nebezpečno ať raději ještě pár dní pozorují okolí přes pletivo.Nyní jsou nejzranitelnější a vlaštovky nikde.Oni si stejně udělají co chtějí,tak ať vyzkouší jaký je život.Je to už druhá parta a třetí se líhnou dnes.Kouťák

7.4.2020 20:14
novakvladimir

XXX.XXX.220.15

Ahoj Zdeňku, tak bacha na ty mladíky! Včera nad Jakubců chalupou pozorován pár orlů bělohlavých (ve výšce cca do 20 metrů) - i když, ti mají asi raději ryby a na tvé holuby by kondičně stejně neměli. Jo, a chlapi z práce hlásili vlaštovky v Žíteči již v neděli.... a k tobě je to jenom přes Kaměňák, tak se jich asi brzy dočkáš....
VN

7.4.2020 20:15
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

kouták napsal(a):
Tak pár fotek mladíků,kteří už někteří chtějí ven,ale já jim říkám,že venku je nebezpečno ať raději ještě pár dní pozorují okolí přes pletivo.Nyní jsou nejzranitelnější a vlaštovky nikde.Oni si stejně udělají co chtějí,tak ať vyzkouší jaký je život.Je to už druhá parta a třetí se líhnou dnes.Kouťák

My už máme vlaštovky od včera

7.4.2020 20:41
kouták

XXX.XXX.168.33

Ahoj Láďo,to je návštěva na iFaunu.Jsem rád,že to zde alespoň čteš.Letos to je s dravcema hrůza.Nejvíc bylo postiženo první hnízdění návštěvou sokola.Výletci jsou prostě zranitelní a s tím nikdo nic nenadělá.Stačí,aby se vykoupali v rybníčku a v jejich holouběcím peří je lapne každý dravec a nemusí to být mistr nad mistry Sokol.Vím,že vlaštovky už se obejvují,ale zda to bude něco platné nevím.Každý den se mrknu na "sledování ptáků"a tam už jsou i jiřičky.Pokud někdy skončí tahle hnusná doba,tak zajedu na kus řeči.Už mi to chybí. Zdeněk

7.4.2020 21:22
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

kouták napsal(a):
Ahoj Láďo,to je návštěva na iFaunu.Jsem rád,že to zde alespoň čteš.Letos to je s dravcema hrůza.Nejvíc bylo postiženo první hnízdění návštěvou sokola.Výletci jsou prostě zranitelní a s tím nikdo nic nenadělá.Stačí,aby se vykoupali v rybníčku a v jejich holouběcím peří je lapne každý dravec a nemusí to být mistr nad mistry Sokol.Vím,že vlaštovky už se obejvují,ale zda to bude něco platné nevím.Každý den se mrknu na "sledování ptáků"a tam už jsou i jiřičky.Pokud někdy skončí tahle hnusná doba,tak zajedu na kus řeči.Už mi to chybí. Zdeněk

U mně to zatím pomáhá přilétli špačci a vlaštovky a od té dobu tu už nářadí Krahulčice

7.4.2020 21:37
kouták

XXX.XXX.168.33

KLIMEK PETR napsal(a):
U mně to zatím pomáhá přilétli špačci a vlaštovky a od té dobu tu už nářadí Krahulčice

Ježišmarjá !!!

10.4.2020 15:03
karelsimic

XXX.XXX.40.107

není nadto když máte všude v okolí šílené myslivce - nejsou tu pak dravci a ikdyž jsem holubář a přeci jenom v té přírodě by dravci být měli.

11.4.2020 12:45
gary

XXX.XXX.50.145

karelsimic napsal(a):
není nadto když máte všude v okolí šílené myslivce - nejsou tu pak dravci a ikdyž jsem holubář a přeci jenom v té přírodě by dravci být měli.

Tak to vám bude většina holubářů moc závidět ! Většinou je všude více šílených ochranářů a výsledek je, že již nejsou drobní ptáci , jen sojky a straky se množí dál...a holubáři pak ty své holuby drží zavřené !

11.4.2020 13:23
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jestli úbytek ptactva svádíte na dravce, tak "svatá prostoto" a vysloužil ste si medúzu
hlavně to tu už neřeště, na ifauně jde snadno najít, jak to ve skutečnosti je,
ale ono je jednodušší jen tak něco hloupyho plácnout, že ?

sorry Zdendo

11.4.2020 17:23
kouták

XXX.XXX.168.33

Václave,téma o dravcích to sice není,ale já už o nich mohu hovořit otevřeně,protože každý ví,že dravec je pro mě ten nejkrásnější pták.Kdo viděl nějaký film o dravcích,tak určitě viděl jak dravci krmí svá mláďata a pokud to někdo jednou uvidí,tak by žádnému dravci nedokázal ublížit.Holubář neholubář to mě vůbec nezajímá,kritiku klidně přijmu.Přirozená potrava větších dravců je holub a jim to je jedno jestli je to divoký,nebo šlechtěný pro krásu.Oni se živit musí a o přemnoženosti se tu hovoří všude,ale pokud někdo zná přírodu,tak jeden pár dravců má své teritorium a jiného dravce do něho nepustí.Cicero napsal: VŠE,CO JE PODLE PŘÍRODY, JE HODNO ÚCTY".
Tak abych oživil téma,pár fotek z dnešního dne těch mojich chytrpolínů.Kouťák

16.4.2020 19:16
parukar

XXX.XXX.18.128

Přidávám několik fotek, na kterých je část mého pracovního hejna SB, které využívám jako chůvy k pražským kratkozobým rejdičům, zachyceno při polaření.
Lukáš

19.4.2020 08:56

kouták napsal(a):
Ahoj Edo,dovedeš si představit až zkřížím ty Tvoje s tou mou bandu co to bude za borce? Začínám tomu pomalu věřit,že jsou schopni se bránit a útočit jako vlaštovky.Zážitek mého souseda mě donutil si více všímat jejich chování a zjistil jsem,že jeden pár je velice dominantní a pokud neopustí holubník jeden z nich,tak ostatní z holubníku nevylétnou.Tento pár pochází z jedné vesnice ze starého kravína,kde údajně žil 3 roky s věžákama a jeho potomstvo se tam s věžákama křížilo.Kroužky nemají a tak vůbec nevím a ani neodhadnu jejich stáří.Mám od nich letos první dva výletky a i ti sokolovi jako jediní odolali.Zajímal by mě původ tohoto páru,ale to už asi nezjistím.Už jsem sem fotku dával a tak ještě jednou,protože je to krasavec.Kouťák

Ahoj Zdeňku,omlouvám se ,že se dřív neukázal ,nějak není čas .I když jsem nakoukaval do tohoto vlákna,radost pohledět na příspěvky dalších. Je to jak rozbalovat dárky když chci nahlédnout do tohoto vlákna .
Poslušně hlásím,že už měsíc SB se rozletavaji do krajiny a předvádí se a krouží nad vesnicí v průběhu dne a někteří opět zaletavaji neznamo kam,útoky dravců už nejsou časté snad skoro žádné,lze usuzovat podle chování barevnohlávku .V holubniku mám druhé holoubata letošního roku před vyletnutím a brzo se budou lihnout třetí .
Jinak odpověď na tvou otázku.....už se těším až budou ti moji létat na chalupě u Kouťaka ,snad tě nezklamou.Jsi jediný holubař ,kterému bych daroval jedince na ktere jsi ukážeš. Bohužel vzdálenost mezi náma je dlouhá tak nezbývá než abych jednou navštívil ja Tebe,až skončí tato nepříjemná doba a až budu mít cestu do Borovan nebo Lišova.Jinak průběžně fotim tak až budu na lepším připojení tak to sem nahazím.Chovu Zdar Eda

19.4.2020 11:28
jo012810

XXX.XXX.101.35

Sleduji rád toto vlákno, neboť ukazuje, že ještě dnes mohou na volno úspěšně žít, polařit a být plodní sležští barvenohlávci. Je to pro mne přímo pohlazení. Je otázkou, zda ještě jiná plemena holubů dokáží "ustát" současný predační tlak...Bylo by zajímavé, kdyby někteří další dali své zkušenosti i s jinými plemeny.

19.4.2020 12:36
kouták

XXX.XXX.168.33

Ahoj Edo,budu moc rád až se potkáme a budu moc rád až oživím chov holubama od Tebe.Za letošní zimu jsem na tom asi tak stejně jako Ty,protože první hnízdění dopadlo špatně,ale s tím jsem počítal.Nejprve krásný sokol a nyní tam mám další krásnou raritu.Krásný pár Orlů skalních,kteří loví v páru a tak ani výletek barevnohlávka nemá šanci a viděl jsem,že nemá šanci ani holub hřivnáč.Stará garda neustále odolává.Druhé hnízdění daruji jednomu mladému chovateli,protože se na mě obrátila jeho matka a tak musím podpořit holubářské mládí. Prostě od jara do podzimu si barevnohlávci užívají svou krásu krkolomných letů a volnost bez strachu z predátorů.Doufám,že nás v této špatné době nic nepostihne a budem se holoubama kochat i dále.Zdeněk

19.4.2020 13:24
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Sleduji rád toto vlákno, neboť ukazuje, že ještě dnes mohou na volno úspěšně žít, polařit a být plodní sležští barvenohlávci. Je to pro mne přímo pohlazení. Je otázkou, zda ještě jiná plemena holubů dokáží "ustát" současný predační tlak...Bylo by zajímavé, kdyby někteří další dali své zkušenosti i s jinými plemeny.

Vážený příteli.
Toto vlákno jsem založil před rokem,ale jen proto,aby kamarádi viděli,že žiji a že jsem si udělal radost se Slezským barevnohlávkem.Je to návrat k holubům,které jsem před mnoha lety choval a i tehdy jsem je měl jen pro radost.Vlákno se rozběhlo aniž jsem to čekal a tak na něj občas napíši a jak říká můj kamarád M.Fér,přidám i něco jako "honzíkova cesta",abych kamarády pobavil.Tak jako se rád kochám doma barevnohlávkama,tak i zde se rád pokochám co píší o barevnohlávcích kamarádi a i jiní.Za ten rok se na mě soukromě obrátilo spoustu holubářů a i neholubářů se zájmem o chov barevnohlávků a dozvěděl jsem se,že tímto vláknem dělámel velkou propagaci Slezskému barevnohlávkovi a tak se k tomu vyjádřím.
Na tomto vlákně je asi 5 stálých chovatelů barevnohlávka a když spolu diskutujeme,tak ano ,děláme propagaci chovu Slezského barevnohlávka,ale nemělo by to být jinak?Kde jsou ti,kteří chovají Slezské barevnohlávky na speciální úrovni?Mají své stránky,kde poslední roky není nic nového a na iFaunu nikdo z nich nejde.Od různých chovatelů jsem se dozvěděl,že to je zde drbárna a že to nemá úroveň.Mají možná pravdu,ale já i když dnes už neorganizovaný holubář tvrdím,že zde to alespoň trochu holubářsky žije a na té "profesionální" úrovni to zamrzlo.
P.Berane,bylo by to krásné i zkušenosti s predačním tlakem u jiných plemen,ale to bychom asi chtěli moc.Po roky šlechtění výstavních plemen si jenom blázen pustí holuby na volno,bez uzavírání na noc a bude čekat až mu je nějaký predátor sežere, jako například Já. Kouťák

Záhořák

24.4.2020 13:39
Záhořák

XXX.XXX.44.81

Tak se zase taky přidám. Po příšerné zimě a jaru, kdy by jestřáb sežral i auto.. se vrátily vlaštovky a opravdu je několi dní klid. ( pro ornitology - tady, za hřebenem Orlických hor mi dneska po konincích poskakoval Dudek - viděl jsem ho tu už 3x ). Tak jsem zase holubník se žalostnými zbytky chovu otevřel a bylo živo. Jen, co mě překvapilo, i když holubi mají grit i minerály, vrhli se po sousedech na auta a oklovávají podvozky- asi mají málo soli. Jinak polaření u nás není ( jsme 700 m n.m.), tak jedna fotka travaření a taky, že nejlíp se hledá zrnko u sousedů na asfatlu..

Libor

24.4.2020 16:53
kouták

XXX.XXX.168.33

Je to tak jak napsal Libor.Barevnohlávci si najdou co potřebujou.Oni to mají rádi v přírodě a sůl pod autama jim chutná.Tento týden jsem viděl dva hřivnáče,jak se vykoupali v jednom zahradním jezírku a poté se letěli napít do kaluže u silnice.Sůl potřebují a u mě je neustále k dispozici velký kámen soli na hromadě písku a oni chodí oklobávat kolem slaný písek.Nyní,když jsou tady vlaštovky,tak to zase barevnohlávky bere a létají si kam chtějí.Včera jsem si s nima povídal v holubníku a to je vždy na tu chvilku zavřu,aby se mnou zůstali a nikam neprchali.Oni už zjistili,že je to naše diskusní chvilka a krásně se předvádějí.Zdraví Kouťák

25.4.2020 13:09
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Nedávno jsem tady vložil nějaké foto z volného chovu Slezského barevnohlávka chovatele Mira Dobiše z Pavlic - Sk. V současné době má nakroužkováno 43 ks mladých (v různých barvách) a další připraveny nakroužkovat v nejbližší době. Velmi slušný začátek chovné sezony, co říkáte přátelé ?
Na videu je část mladých z letošního odchovu při krmení.
Miro....no a teď už více pozornosti mondénům. Konkurence nespí a číhá na příležitost.

25.4.2020 15:34
touzetin

XXX.XXX.150.13

kouták napsal(a):

Ahoj Zdeňku. Po dlouhé době jsem zašel na ifaunu a musím smeknout před tímto příspěvkem. Jsem moc rád,že zase s plnou silou holubaříš a že jsi pořád stejný. Tím myslím tvou pokoru a nadhled. Co jsi tu napsal se i díky vlastní zkušenosti, plně ztotožňuji. Taky jsem rád, když vidím dravce a že ke mě zalétávají a zkouší lovit mé holuby mi vůbec nevadí. Spíš naopak. Polští rysi zhubli, z Moravských pštrosů zůstali jen černí šupinatí. Kotrláci, bubláci, chebské straky, rejdiči, staváci a dokonce i ČVSR to dávají a dravec u nich dělá jen selekci. Na rejdiče, barevnohlávky, budapešťské vysokoletce a pošťáky je krátký. Tam je min úbytek. Lítá mi sem jestřáb i krahulice. Ohledně stavu naší přírody máš jednoznačnou pravdu, za vším stojí člověk a jeho hloupost a často i bezohlednost. A za sebe musím říci, že i naše farma mění strategii a v některých věcech jsme také hloupě naletěli současným trendům a nyní v době sucha nás to docela prověřilo a kravský hnůj začínáme brát jako nejcennější komoditu. A v duchu výroků starých moudrých, že když "nedáš hovno, tak sklidíš hovno", nezbývá než sklopit hlavu a tuto definici, se snažit naplňovat. K tomuto účelu jsem importoval z Francie starobylé plemeno Aubrac, které se chová, jako ti divocí koně v Milovicích, jak píšeš. Tato genetika stála i při výstavbě tvrze v Toužetíně v první pol 13 st. Nedávno mi volal kamarád, že jsem prý skončil s chovem holubů. Není to pravda, jen jdu po cestě, kterou jsem vždy prezentoval a to, čistě zájmový chov s volným proletem bez výstavních ambicí. Měj se moc fajn a přeji ti ještě mnoho krásných sezon s tvými milovanými holuby. Ahoj Miloš Toužetín.

25.4.2020 22:11
kouták

XXX.XXX.168.33

Ahoj Miloši.Děkuji za pochvalu,ale někdy si říkám,že bych sem už neměl psát ty moje názory bláznivého holubáře.Mnohokrát už jsem se rozhodl,že už sem nenapíši ani řádek,ale vždy mě něco nadchne,nebo rozlobí a tak sednu k PC a musí to ze mě ven. Dnešní holubáře moje hlava už nebere a ať jim vtloukám do hlavy,že holub musí zůstat holubem,tak to není nic platné.
Jsem moc rád,že se Ti daří, jsi plný optimismu a nových nápadů a přeji Ti,aby to tak zůstalo napořád.Je třeba se radovat ze všeho co nás těší a hlavně opravdově žít.Zdraví. Zdeněk

26.4.2020 06:57
touzetin

XXX.XXX.150.13

kouták napsal(a):
Ahoj Miloši.Děkuji za pochvalu,ale někdy si říkám,že bych sem už neměl psát ty moje názory bláznivého holubáře.Mnohokrát už jsem se rozhodl,že už sem nenapíši ani řádek,ale vždy mě něco nadchne,nebo rozlobí a tak sednu k PC a musí to ze mě ven. Dnešní holubáře moje hlava už nebere a ať jim vtloukám do hlavy,že holub musí zůstat holubem,tak to není nic platné.
Jsem moc rád,že se Ti daří, jsi plný optimismu a nových nápadů a přeji Ti,aby to tak zůstalo napořád.Je třeba se radovat ze všeho co nás těší a hlavně opravdově žít.Zdraví. Zdeněk

Děkuji za reakci a máš pravdu, taky jsem nechtěl na ifaunu nic psát, ale tvůj příspěvek to změnil. Jsem rád,že jsi to takhle popsal a reagoval jsem jen proto, že je to opravdu vážné téma a s tou ránou, která nyní ve světě panuje, je sucho, stav přírody a náš přístup k ní další plíživá pohroma. V rámci svých možností se ve svém okolí snažíme s tím něco dělat. Co se týká chovu holubů, jsou tvé rady velmi cenné a řídím se nimi. Znám také několik holubářů, kteří se zařídili podle tvých rad a jeden poštovní holubář ze severu čech, který má velmi dobré výsledky mi řekl, že tvou koncepcí vše změnil, přestal nesmyslně vše léčit a jde to. Ukázal mi jeho nádherný chov a doposud na to rád vzpomínám. Holub musí zůstat holubem, jak píšeš. Nejdůležitější je pro něj let a svoboda, to mi nikdo nevymluví a to i za cenu ztrát od dravců. On ten predační tlak vlastně chov očišťuje, mám s tím vlastní zkušenost. Není pak potřeba do nich cpát tolik nesmyslných léků, které v konečném důsledku chovy decimují více než ti dravci. Dál to nebudu rozvádět, bylo ohledně kolem toho napsáno mnoho. Jinak další velmi cenná položka z chovu holubů na mém dvoře, je jejich trus. Mám ho pečlivě uložený a ročně když uklízím v zimě holubník, tak ho několik tun přibývá. Jsem za to rád, protože chemický fosfor je drahý a stejně pak většinou půdu spíše degraduje a guáno, zatím nic nepřekonalo. No nic. Zdeńku děkuji ti moc za odpověď, ať se vám na jihu daří a piš sem tyto věci dále. Ono stačí, když to inspiruje třeba jednoho a v budoucnu to nezapadne a udělají se veliké věci. Jak staří moudří říkali že musíme mít "paměť na budoucnost", abychom mohli v klidu žít a to dobré mohlo pokračovat dál. Zdraví tě Miloš z Toužetína.

30.4.2020 08:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj Zdeňku,omlouvám se ,že se dřív neukázal ,nějak není čas .I když jsem nakoukaval do tohoto vlákna,radost pohledět na příspěvky dalších. Je to jak rozbalovat dárky když chci nahlédnout do tohoto vlákna .
Poslušně hlásím,že už měsíc SB se rozletavaji do krajiny a předvádí se a krouží nad vesnicí v průběhu dne a někteří opět zaletavaji neznamo kam,útoky dravců už nejsou časté snad skoro žádné,lze usuzovat podle chování barevnohlávku .V holubniku mám druhé holoubata letošního roku před vyletnutím a brzo se budou lihnout třetí .
Jinak odpověď na tvou otázku.....už se těším až budou ti moji létat na chalupě u Kouťaka ,snad tě nezklamou.Jsi jediný holubař ,kterému bych daroval jedince na ktere jsi ukážeš. Bohužel vzdálenost mezi náma je dlouhá tak nezbývá než abych jednou navštívil ja Tebe,až skončí tato nepříjemná doba a až budu mít cestu do Borovan nebo Lišova.Jinak průběžně fotim tak až budu na lepším připojení tak to sem nahazím.Chovu Zdar Eda

Tak zas něco přidám....

30.4.2020 08:59

Tak zas něco přidám....

Vkládání fotek na ifaunu to jsou nervy. každá fotka otočit jak ......raději nebudu komentovat .Přeji hezký den Všem přátelé,hlavně to zdraví a příjemné dny s holoubky.Eda

30.4.2020 09:39
kouták

XXX.XXX.168.33

Vkládání fotek na ifaunu to jsou nervy. každá fotka otočit jak ......raději nebudu komentovat .Přeji hezký den Všem přátelé,hlavně to zdraví a příjemné dny s holoubky.Eda

Edo,máš ale fotky krásné.Co mám říkat já v mém věku.U mě je s PC vždy boj,ale mám syna a tak ho neustále otravuji.Holuby jsem nefotil a tak přikládám fotku z Koutů pro představu,kde ty moje barevnohlávky chovám.Přeji také hlavně zdraví a jsem rád,když se kamarádi alespoň ozvou a já vím,že jsou v pohodě. Zdeněk

30.4.2020 12:15
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Edo,máš ale fotky krásné.Co mám říkat já v mém věku.U mě je s PC vždy boj,ale mám syna a tak ho neustále otravuji.Holuby jsem nefotil a tak přikládám fotku z Koutů pro představu,kde ty moje barevnohlávky chovám.Přeji také hlavně zdraví a jsem rád,když se kamarádi alespoň ozvou a já vím,že jsou v pohodě. Zdeněk

Krásná příroda, jen na mapě neumím určit, které Kouty to jsou. Asi nějaké místní pojmenování většího celku? Všechny fotky z volného chovu holubů jsou pro mne elixírem života...

30.4.2020 17:26
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Krásná příroda, jen na mapě neumím určit, které Kouty to jsou. Asi nějaké místní pojmenování většího celku? Všechny fotky z volného chovu holubů jsou pro mne elixírem života...

Náhodou ta díra na mapě je! Hrabě z Funfkrichenu daroval půdu sedlákům a oni na ní postavili "malebné kouty",tak napsáno v kronikách.Jinak je to 5km od Chlumu u Třeboně a na mapě je napsáno "V koutech".Já jsem se tam ze současných 7 obyvatel jako jediný narodil a můj rod byl první,kdo tuto část jihu jako první osídlil,což je také v kronikách a mém rodokmenu.Na tento ráj nedám dopustit.Kouťák

30.4.2020 18:05
Olánek

XXX.XXX.207.69

kouták napsal(a):
Náhodou ta díra na mapě je! Hrabě z Funfkrichenu daroval půdu sedlákům a oni na ní postavili "malebné kouty",tak napsáno v kronikách.Jinak je to 5km od Chlumu u Třeboně a na mapě je napsáno "V koutech".Já jsem se tam ze současných 7 obyvatel jako jediný narodil a můj rod byl první,kdo tuto část jihu jako první osídlil,což je také v kronikách a mém rodokmenu.Na tento ráj nedám dopustit.Kouťák

Není vidět holubník

30.4.2020 18:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Olánek napsal(a):
Není vidět holubník

ale je, ale musíš na mapy.cz

30.4.2020 18:27
kouták

XXX.XXX.168.33

30.4.2020 18:36
Olánek

XXX.XXX.207.69

kouták napsal(a):
Pro Olánka.Už ho vidíš?

Paráda,až na ten nízký stav vody,už si vařím kávičku.

30.4.2020 20:14
raspic

XXX.XXX.209.85

30.4.2020 20:17
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):

Děkuji za přiblížení.Ale když dám do vyhledávače "V koutech" nenajde mi to nic poblíž Chlumu u Třeboně-vis příloha. Ale tu krajinu kolem rybníku Hejtman, jsem si oblíbil a za sociku jsem tam jezdil pod stan. Nyní již pod stan nemohu, ale na dobu u rybníku rád vzpomínám....

30.4.2020 21:16
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak raději pár barevnohlávků o kterých je toto téma ,protože oni tu krajinu už znají lépe jak já.Kouťák

15.5.2020 09:28
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak máme opět nového chovatele barevnohlávků.Včera jsem daroval 6ks.mladému chovateli(14 let),který už má doma různá plemena holubů a je aktivním členem ČSCH.Mám z toho radost.Kouťák

15.5.2020 14:01
čejky

XXX.XXX.171.16

Krásný počin zkušeného a dlouholetého chovatele p. Franty.
Kdepak budou létat barevnohlávci?
Zdraví
Ivo Fajc

15.5.2020 14:56
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Krásný počin zkušeného a dlouholetého chovatele p. Franty.
Kdepak budou létat barevnohlávci?
Zdraví
Ivo Fajc

Zdravím p.Fajce.
Budou létat v Českém Rudolci.Mladý chovatel je velice zkušený.Má dvě voliery s kapucínama a lahore a k vánocům dostal od rodičů holubník na kůlu,tak musel chvilku počkat,než jsem mu vychoval letu schopné barevnohlávky.Věřím,že mu budou jejich krkolomné lety dělat radost.Kouťák

15.5.2020 15:39
čejky

XXX.XXX.171.16

Posílám pozdrav mladému chovateli a ať se mu daří.
Barevnohlávci budou v nádherném prostředí České Kanady.
Ivo Fajc

15.5.2020 19:45
gary

XXX.XXX.29.157

Další rána :
V Chovateli č.5/2020 na str.56 -59 je obsáhlý článek Mgr.Bc.A. Veselého s nápisem: Národní plemena jako životní výzva -Slávek Janek z Ořechova u Brna, který bydlí na rodinném gruntu, který postupně zaplňoval voliérami s holuby- šupinaté moravské pštrosy,slezkými barevnohlávky ,standart PH, aj..
Citace :
" Náhoda tomu chtěla ,že se mu do červených šupinatých MP zapářil bílý king ! Holubi z toho byli hlavatí,silní v těle....a samozřejmě krátcí ....U černých šup. se občas vyskytují tržená záda - je to asi díky vkřížení kinga .
Slezské barevnohlávky chová více jak 40 let a dal se automaticky na zušlechťovací křížení !!! Do žlutých napářil žluté mor. pštrosy s perfektními výsledky,po kterých přišli silnější a velmi krátké postavy s nápadně vysokým čelem,živým zbarvením očí a prokrveným kořenem zobáku. Z nich se stali vítězové výstav !
U čevených barevnohlávků nyní dal černé pr. káníky většího typu a výtečné barvy !Tady se očekává rozšíření a zkrácení některých partií a zlepšení sytosti červené barvy ! Holubaření je zkrátka celoživotní dílo !!! "
Takže rozum mi zůstává stát nad tou dekadencí našeho šlechtitelského chovatelstva- jako by hlavní cíl všech šlechtitelů holubů byl slepičák ve všech známých holubářských rázech a barvách. V tomto případě šlechtitel použil jen menšího kinga místo obvyklých modenů- to je asi největší úspěch.
Skoro si říkám , jestli by pro vývoj holubářství nebylo lepší zakázat volierové chovy, z pohledu ochránců zvířat je to vlastně trýznění a věznění létavého ptáka a vede to jen ke zcestným závěrům, že nejlepší je, když holubi nebudou létat ani se množit- to nikdo dnes přece nechce ! Než takové "šlechtění" to snad raději nic- stejně to zanikne s naší generací- tak nač vyšlechtit další nežádaný typ holuba, když dnes není zájem ani o klasické barevné rázy a tímto se jen rozdrobuje základna pro další chov. To je můj názor - nikomu jej nevnucuji , berte to jen jako námět k diskuzi bez urážek.
díky JH

15.5.2020 21:27
kouták

XXX.XXX.168.33

No a konečně bude v holubech jasno. Budeme mít jedno plemeno holuba a budeme ho jmenovat například holub ve zbarvení moravského pštrosa,nebo prácheňského káníka a nebo slezského barevnohlávka.
Někdo tomu říká zušlechťovací křížení a já tomu říkám prznění plemen holubů.Tak jako zde pár naivních kluků kříží všechny možné plemena do sebe,nebo chytá už dostatečně zmatlané věžáky a říká tomu holubaření,tak je mi to milejší,než když prakticky to samé dělají "vzdělaní chovatelé" s již vyšlechtěným plemenem.Převážná většina z nich nemá o genetice ani tu nejmenší povědomost a tak také matlá na již vyšlechtěná plemena další vyšlechtěná plemena,protože buchtovatění je dnešní trend.Ono z toho matlání vždy nějaká buchta vznikne a posuzovatelé jsou už tímto trendem dostatečně ovliněni,protože jsou to také chovatelé holubů a jako posuzovatelé nemohou zůstat pozadu a tak posuzují krásně zbarvené,ale znehodnocené holuby,kteří už nejsou například barevnohlávci,ale krásní různě zmatlaní kříženci.
Mě nejvíc těší,že jsou ještě plemena holubů,kterých se netýká namatlávání ostatních plemen.Ne,že by to nechtěli dělat,ale protože to nejde a hlavně to neumí.Vím z vlastní zkušenosti u NVH.
Docela mě mrzí,že k tomu dochází i u Slezského barevnohlávka,protože pokud se na něho cokoliv namatlá,tak jeho ostražitost je pryč a k tomu byl vyšlechtěn.
O tomto tématu by se dalo psát donekonečna,ale změní to až mladá nastupující generace,která bude pracně hledat stará ještě nezničená plemena holubů,jako se to dělá dnes např.u starých odrůd ovoce.Zda se jí to podaří nevím,protože než se někdo najde a zda bude vůle holubařit v dnešní společnosti i nadále,tak budou všechna plemena zničená.
Tak to ze mě zase muselo ven.Zdraví všechny .Kouťák

15.5.2020 21:54
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Víte nejvíce mě fascinuje to že ten který nikdy nic nevyšlechtil dokáže neustále jen kritizovat. U černých šupinatých jsem nikdy neviděl tržená záda, trzene záda jsou u červených, žlutých, modrých šupinatých. Př. Janek toho hodně dokázal a vypadá to že z vás spíše mluví závist než nutkání zachovat plemeno. Pokud vím tak př. Janek je jeden z nejlepších chovatelů jak šupinatých pštrosů tak hlavně slezských barevnohlavku. Jen málokdo udělal pro holubářství to co on. Vím jak je těžké chovat náročné variety a on je chovat umí za což klobouk dolů. Nevím jestli jste viděl šupinatého třeba žlutého či hnědého mp (kterého právě př. Janek vyslechtil) největší problém je malý typ a neustále se vrácení barevných zad a kostrecu.. Neobejdeme se bez křížení s rovným či černým šupinatým mp.pokud by se do barevnohlavku nikdy nic nedalo byli a jsou vlastně dnes slezsti barevnohlavci silne příbuzní. Proto se do nich musí dát holub který zlepší tvary ale ne scela odlišný a v tom případě připadá v úvahu pouze moravský pštros, prachensky kanik, a český holub (dříve nazýván bavorský pštros. Chcete to taky znát jiste základy genetiky aby se dalo s holuby pracovat. Slepičák je moravskému pštrosu (konkrétně modena) jeden z nejbližších příbuzných. Dále je možnost straser ten se již dnes už nehodí kvůli typu. Prácheňský kanik jenž je ale s pštrosem velmi provázan a nebavili by jsme se bílých letek a lyska by opakovaně v každé 3 generaci vylezla. Český holub ale tam jsou opět bílé letky. Takže nejpravděpodobnější je modena, king (kde kolébka ocasu zmizí ve 5 generaci) nebo gigant Homer pak je problém ale s čelem.. Pane Franto omlouvám se jen že jsem tu něco málo napsal o pštrosech. Máte nádherné barevnohlavky a je dobře že podporujete mladé chovatele. S pozdravem M. S

15.5.2020 21:55
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Reakce na př. Garyho

16.5.2020 05:26
jo012810

XXX.XXX.101.35

M.stehno napsal(a):
Reakce na př. Garyho

Každá doba má své trendy, vycházejících z možností a celkové společenské situace. Počínaje módou a třeba i v chovu holubů. Proti tomu nelze nic namítat, je to objektivní stále se opakující spirála. Pokud jde o naše národní plemena, pak současný trend nebere v úvahu především jedinečnost jejich některých vlastností a zaměřuje se na tvary a barvy vhodné do výstavních klecí. A to je pro národní plemena vlastně zánik, jak píše Kouťák i Gary. A je to škoda a možná tím ztrácíme něco, co jen velmi těžko a nebo s velkou námahou půjde obnovit. Vlastnosti se při šlechtění upevňují mnohem pracněji, než přenášení barev a tvarů a v tom je to nebezpečí. Proto Kouťák poukazuje na vyhledávání např. starých odrůd ovocných stromů. Já k tomu dodávám, že dnes je např. velký problém v pěstování "obyčejných" brambor a tak bych mohl pokračovat. Nicméně stále ještě existují chovy holubů národních plemen, kde vlastnosti jsou pro chovatele č.1 a výstavní výsledky jsou až na posledním místě. A to je určitá naděje. Držím všem palce, aby i další generace mohly obdivovat naše národní plemena s jejich jedinečnými vlastnosti, které ZÁMĚRNĚ vyšlechnitili naši předci.

16.5.2020 07:02
kouták

XXX.XXX.168.33

M.stehno,nic ve zlém,ale jen na dovysvětlení.V dnešním virtuálním světě si může napsat každý svůj názor a já to beru.
Píšeš,že mám nádherné slezské barevnohlávky a já tvrdím,že NEMÁM.Nemám je ani nádherné,ani výstavní,ale snažím se,aby byli životaschopní.Nádherné a kvalitní jsem měl NVH červeně a žlutě kapraté a jejich šlechtěním jsem prošel převážnou část mého holubářského života.
K příbuzenské plemenitbě jsem toho zde v minulosti napsal tolik,že se k tomu vracet nehodlám.Pokud jsem u NVH potřeboval doplnit krev,tak jsem vždy sehnal něco ze SRN,Rakouska,Polska ,protože NVH je možná více příbuzensky zničený jak jiná plemena.
Pokud někdo chce na slezského barevnohlávka dávat jiné plemeno,tak ať si to dělá,ale z důvodu příbuzenské je to úsměvné.Pokud na něho dá prácheňského káníka,nebo moravského pštrosa,tak než se z toho vymatlá,tak je na tom s příbuzenskou stejně jako byl a slezský barevnohlávek je ještě po stránce vlastností zničen. Lze to udělat i po stránce genetiky a nebo jsou ve světě stejní barevnohlávci jako u nás a stačí je dovést,jako jsem to dělal s NVH.Nechci o tom plemizovat,protože jsem se zklamal a" holubářské rychlokvašky" toho zneužívají a píší o tom nesmyslné obsáhlé publikace a tak jim nehrávat nehodlám.
M.stehno,přeji ať Ti moravský pštros dělá i nadále radost a o nic jiného v holubářství nejde.Věř,že mám pravdu. Zdraví. Zdeněk FRANTA

16.5.2020 09:50
M.stehno

XXX.XXX.71.179

kouták napsal(a):
M.stehno,nic ve zlém,ale jen na dovysvětlení.V dnešním virtuálním světě si může napsat každý svůj názor a já to beru.
Píšeš,že mám nádherné slezské barevnohlávky a já tvrdím,že NEMÁM.Nemám je ani nádherné,ani výstavní,ale snažím se,aby byli životaschopní.Nádherné a kvalitní jsem měl NVH červeně a žlutě kapraté a jejich šlechtěním jsem prošel převážnou část mého holubářského života.
K příbuzenské plemenitbě jsem toho zde v minulosti napsal tolik,že se k tomu vracet nehodlám.Pokud jsem u NVH potřeboval doplnit krev,tak jsem vždy sehnal něco ze SRN,Rakouska,Polska ,protože NVH je možná více příbuzensky zničený jak jiná plemena.
Pokud někdo chce na slezského barevnohlávka dávat jiné plemeno,tak ať si to dělá,ale z důvodu příbuzenské je to úsměvné.Pokud na něho dá prácheňského káníka,nebo moravského pštrosa,tak než se z toho vymatlá,tak je na tom s příbuzenskou stejně jako byl a slezský barevnohlávek je ještě po stránce vlastností zničen. Lze to udělat i po stránce genetiky a nebo jsou ve světě stejní barevnohlávci jako u nás a stačí je dovést,jako jsem to dělal s NVH.Nechci o tom plemizovat,protože jsem se zklamal a" holubářské rychlokvašky" toho zneužívají a píší o tom nesmyslné obsáhlé publikace a tak jim nehrávat nehodlám.
M.stehno,přeji ať Ti moravský pštros dělá i nadále radost a o nic jiného v holubářství nejde.Věř,že mám pravdu. Zdraví. Zdeněk FRANTA

Pravdu jistě máte. Barevnohlavek má lítat to je jasné. Mě ale nejvíce mrzí kritika lidí kteří kritizují lidi kteří něco dokázali. Proč se tito kritici nepřidaji do klubu aby mohly nám popř říci svůj názor a něco změnit než prostřednictvím anonymity. Proč akorát kritizují když se můžou zapojit do aktuálního dění. Hledal jsem dlouho který holub je nejvíce podobný Slezskemu barevnohlavku a nejvíce se poškodí tvary to je jiste ale myslím že určitě by se dal sehnat moravský pštros delší s menší hlavou kterého chovatele mp dávají pryč, ten by jistě do sb šel. Nvh jste měl nádherné plné elegance až mi srdce plesalo nad fotkami. Bohužel nejsem si jist jestli by se dokázalo něco přivézt z Německa aby to nám vyhovovalo. Proto by bylo spíše jistější Polsko.

16.5.2020 11:06
kouták

XXX.XXX.168.33

M.stehno napsal(a):
Pravdu jistě máte. Barevnohlavek má lítat to je jasné. Mě ale nejvíce mrzí kritika lidí kteří kritizují lidi kteří něco dokázali. Proč se tito kritici nepřidaji do klubu aby mohly nám popř říci svůj názor a něco změnit než prostřednictvím anonymity. Proč akorát kritizují když se můžou zapojit do aktuálního dění. Hledal jsem dlouho který holub je nejvíce podobný Slezskemu barevnohlavku a nejvíce se poškodí tvary to je jiste ale myslím že určitě by se dal sehnat moravský pštros delší s menší hlavou kterého chovatele mp dávají pryč, ten by jistě do sb šel. Nvh jste měl nádherné plné elegance až mi srdce plesalo nad fotkami. Bohužel nejsem si jist jestli by se dokázalo něco přivézt z Německa aby to nám vyhovovalo. Proto by bylo spíše jistější Polsko.

Nevím jak je to s barevnohlávkem v Polsku,ale určitě je tam chován.On původ barevnohlávka se sice píše Slezský,ale kolébka je v Německu,kde je hojně chován černý.Je sice bezpunoškatý,ale to už jsem viděl v našich chovech mnohokrát.V SRN je mnohem víc chovů než u nás a chovaný barevnohlávek tam je přesně takový,jako za mého mládí.Takže s příbuzenskou by neměl být žádný problém.
Barevnohlávky jsem začal chovat po vojně a to už je hodně let.Tehdy jsem si psal s holubářema barevnohlávků,kterým bylo stejně jako mě dnes a možná víc.Dnes by jim bylo nejméně 130 let.Musím pohledat jejich korespondenci někde na půdě a potom to začne být teprve zajímavé. Kouťák

16.5.2020 12:07
To.V

XXX.XXX.83.48

gary napsal(a):
Další rána :
V Chovateli č.5/2020 na str.56 -59 je obsáhlý článek Mgr.Bc.A. Veselého s nápisem: Národní plemena jako životní výzva -Slávek Janek z Ořechova u Brna, který bydlí na rodinném gruntu, který postupně zaplňoval voliérami s holuby- šupinaté moravské pštrosy,slezkými barevnohlávky ,standart PH, aj..
Citace :
" Náhoda tomu chtěla ,že se mu do červených šupinatých MP zapářil bílý king ! Holubi z toho byli hlavatí,silní v těle....a samozřejmě krátcí ....U černých šup. se občas vyskytují tržená záda - je to asi díky vkřížení kinga .
Slezské barevnohlávky chová více jak 40 let a dal se automaticky na zušlechťovací křížení !!! Do žlutých napářil žluté mor. pštrosy s perfektními výsledky,po kterých přišli silnější a velmi krátké postavy s nápadně vysokým čelem,živým zbarvením očí a prokrveným kořenem zobáku. Z nich se stali vítězové výstav !
U čevených barevnohlávků nyní dal černé pr. káníky většího typu a výtečné barvy !Tady se očekává rozšíření a zkrácení některých partií a zlepšení sytosti červené barvy ! Holubaření je zkrátka celoživotní dílo !!! "
Takže rozum mi zůstává stát nad tou dekadencí našeho šlechtitelského chovatelstva- jako by hlavní cíl všech šlechtitelů holubů byl slepičák ve všech známých holubářských rázech a barvách. V tomto případě šlechtitel použil jen menšího kinga místo obvyklých modenů- to je asi největší úspěch.
Skoro si říkám , jestli by pro vývoj holubářství nebylo lepší zakázat volierové chovy, z pohledu ochránců zvířat je to vlastně trýznění a věznění létavého ptáka a vede to jen ke zcestným závěrům, že nejlepší je, když holubi nebudou létat ani se množit- to nikdo dnes přece nechce ! Než takové "šlechtění" to snad raději nic- stejně to zanikne s naší generací- tak nač vyšlechtit další nežádaný typ holuba, když dnes není zájem ani o klasické barevné rázy a tímto se jen rozdrobuje základna pro další chov. To je můj názor - nikomu jej nevnucuji , berte to jen jako námět k diskuzi bez urážek.
díky JH

Vždy se najdou tu co budou jen remcat nad tím kam dnešní doba směřuje, že tamto není ten Holub který byl před 50ti lety. Ale p.Gary abyste se pouštěl do P.Janka a na jeho příspěvek který jen přínosem pro spousty chovatelů MP tak to si p.Janek nezaslouží!!!!!

16.5.2020 12:53
M.stehno

XXX.XXX.71.179

To.V napsal(a):
Vždy se najdou tu co budou jen remcat nad tím kam dnešní doba směřuje, že tamto není ten Holub který byl před 50ti lety. Ale p.Gary abyste se pouštěl do P.Janka a na jeho příspěvek který jen přínosem pro spousty chovatelů MP tak to si p.Janek nezaslouží!!!!!

Souhlasím.

16.5.2020 13:43
jo012810

XXX.XXX.101.35

To.V napsal(a):

Tady nejde o remcání nějakých starých dědků (kam sám patřím), ale o zachování vlastností národních plemen. Zde si asi nerozumíme (dědci) s těmi co "šlechtí" evropského výstavního holuba v různých barvách a kresbách. Je to podobné, jako by někdo tvrdil, že udržuje tradici Jízdy králů a místo koní by použil např. motocykly. Určitě by krojovaná jízda na motocyklech byla zajímavá, ale již by to nebyla Jízda králů. A o to jde u národních plemen....Jinak ať každý chová co se mu líbí, třeba staváky ve voliéře, kde nemůže provádět selekci na jejich podstatnou vlastnost-stavění.

16.5.2020 14:08
To.V

XXX.XXX.39.36

gary napsal(a):
Další rána :
Citace :
díky JH

P. Gary chcete tím tedy říct že by bylo lepší zakázat voliérový chov holubi kvůli týrání zvířat?? A pomyslel jste na to že ne všichni chovatele holubů nemají možnost vypouštět své svěřence ven z holubniku či voliéry kvůli sousedům, nad tímto mi začíná spíš rozum stát.

16.5.2020 16:53
kouták

XXX.XXX.168.33

Přátelé,jen vytáhnu paty,tak se to zde zase trochu zvrtlo a o barevnohlávkovi nic.Život je strašně krátký a v dnešní špatné době dvojnásob.Kochejte se doma holubama,buďte s rodinou, pokud ještě můžete.Vyjděte si do přírody a pozorujte tu krásu kolem vás,protože to má smysl.Zdraví všechny.Zdeněk FRANTA

16.5.2020 16:56

Vidím že Garymu se opět povedlo vypustit jedovatou slinu a tet se náramně baví jak se tady všichni dohadují....pořád se tady řeší národní plemena jejich vlastnosti a co by tomu řekli naší předci?no co by řekli ?nejspíš nic jelikož ve své době je šlechtili k obrazu svému a to samé se děje i teď a tak samo se to bude dít i po době naší

17.5.2020 13:18
jirinovak

XXX.XXX.168.105

gary napsal(a):
Další rána :
Citace :
díky JH

MP HNĚDÝ ŠUPINATÝ se povedl.

18.5.2020 06:17
jirinovak

XXX.XXX.136.70

jirinovak napsal(a):
MP HNĚDÝ ŠUPINATÝ se povedl.

Nicméně zavírání barevnohlávka do voliér a jeho křížení s pštrosem nebo káníkem je ničení plemene a ne zušlechťování. (i když toto zušlechťování bylo prezentováno na stránkách časopisů ing. Liškou ...)
U barevnohlávka v plemenných znacích na 1. místě musí zůstat ostražitost
a specifický přízemní únik před dravci, a ne krátká postava !!!!

JN

18.5.2020 22:14
kouták

XXX.XXX.168.33

Stačí se ho zeptat,zda potřebuje zušlechťovat.

19.5.2020 06:20

kouták napsal(a):
Stačí se ho zeptat,zda potřebuje zušlechťovat.

Ahoj Zdeňku určitě to nepotřebuje .Ty tvoje holoubky zušlechťujou ty tvoje ,,KOUTY"". EDA

19.5.2020 08:26

Ahoj Zdeňku určitě to nepotřebuje .Ty tvoje holoubky zušlechťujou ty tvoje ,,KOUTY"". EDA

A především Ty ,se svým zdravým rozumem .ps:něco jsem nafotil tak zas jak budu na lepším připojení tak to sem hodím ....

19.5.2020 14:07
jirinovak

XXX.XXX.136.70

Šlechtitelský plán klubu
23. 9. 2016

5. Slezský barevnohlávek – šlechtitelské cíle
Jelikož SB je převážně chován v ČR, tíha jeho rozvoje leží na chovatelích našeho klubu. Cílem je šlechtit holuba silnější střední postavy, užitkového typu s typickou kresbou a punčoškami, který je zároveň velmi plodný a nenáročný. Nutností je dále rozvíjet jeho etologické znaky, jakými jsou samostatnost života včetně polaření, vynikající letové schopnosti a ostražitost které ho často zachraňují při náhodných střetnutích s dravci a jinými nástrahami přírody. Je to téměř poslední plemeno, které lze chovat volně. Dále je třeba v chovu preferovat jedince s dokonalým hustým přilehlým opeřením, které mu zajišťuje vynikající letové vlastnosti a schopnost přežít v tvrdých horských podmínkách. Pro potřeby regenerace a získání nových linii se v minulosti osvědčilo a i v budoucnu použití tří plemen. Moravského pštrosa, benešovského holuba a poštovního holuba (vybělené bělouše). Použití těchto plemen používat uváženě podle předem zpracovaného připařovacího plánu. V uplynulých pěti létech bylo prováděno vážení vystavených holubů na nejrůznějších výstavách. Po vyhodnocení navážených hodnot byla stanovena optimální váha SB v korelaci se správným plemenným typem. V příštím období je třeba vybírat do další plemenitby s váhou mezi 450 a 550 g. Udržení základních barev – černé, modré, červené, žluté a pokračovat ve šlechtění stříbrné.
Šlechtění plemenného typu platného pro všechny barvy
Odstranění nejdůležitějších tělesných nedostatků:
- úzké drobné postavy s váhou pod 400g

19.5.2020 14:44
kouták

XXX.XXX.168.33

Jirinovak,četl jsem snad vše,co bylo o barevnohlávkovi kdy napsáno,samozřejmně i tento "šlechtitelský plán klubu".Před mnoha lety ,kdy se chovatelé bavili pouze písemnou komunikací, jsem se o barevnohlávkovi dozvěděl spoustu sice nepodložených informací,ale myslím si,že by těm dnešním "šlechtitelům"spadla brada.Je třeba používat to,co nosíme na krku.Myslím si,že by bylo nejlepší ,už nic nečíst a kochat se vlastníma barevnohlávkama a přírodou kolem nás.Kouťák

19.5.2020 22:23
Meelek

XXX.XXX.167.96

kouták napsal(a):
Jirinovak,četl jsem snad vše,co bylo o barevnohlávkovi kdy napsáno,samozřejmně i tento "šlechtitelský plán klubu".Před mnoha lety ,kdy se chovatelé bavili pouze písemnou komunikací, jsem se o barevnohlávkovi dozvěděl spoustu sice nepodložených informací,ale myslím si,že by těm dnešním "šlechtitelům"spadla brada.Je třeba používat to,co nosíme na krku.Myslím si,že by bylo nejlepší ,už nic nečíst a kochat se vlastníma barevnohlávkama a přírodou kolem nás.Kouťák

Pro mě a za mě, a jako další kapitolu v téhle e-knize, klidně bych ofocenou korespondenci o barevnohlavcich pocetl nebo i články z dob dřivejsich.

Takhle mi barevnohlavci ohodnotili týden dřiny na budnicich pro hnízdění.

19.5.2020 23:28

Meelek napsal(a):
Pro mě a za mě, a jako další kapitolu v téhle e-knize, klidně bych ofocenou korespondenci o barevnohlavcich pocetl nebo i články z dob dřivejsich.

Zdravím,no ono holubi maji rádi různé zákoutí. V těch budnicích bych viděl prvotní problém, že jsou pokuď se nepletu 3 vedle sebe aniž by je na podélné desce (řimse)cokoliv rozdělovalo.Vzniká rivalita mezi páry,holub není blbej a dá přednost klidnějšímu místu kde není rozruch než v budniku, ze kterého vyleze a hned ho napadne vedlejší jedinec ,který stoji na te samé desce jako on ,neustále mu tam pořád nějaký jedinec leze do budniku protože jsi celý vodorovny prostor narokuje za své a končí to rozbité vejce a v budoucnu doklovane holoubata atd.rozdělení v tomto případě moc nepomůže,protože Vámi vytvořená sestava budniku má průchozí plochu střechu a tím jsi jedinci přechází po celé ploše a to i nad úroveň vedlejšímu páru kde se pravděpodobně budou střetávát ve rvačkach.Nešťastné provedeni bych viděl i ve výšce celé te řady hnizdicí a v blizkosti krmitka atd...soudím pouze podle dřívější fotografie co jste sem na jine vlákno hodil.Jestli chcete věnuji Vám chvilku času a mohu Vám v krátkosti načrtnout a ofotit jak bych to udělal ja.Samozřejmě zbytek už by bylo na Vás a vysledovat a reagovat na případné změny,privření konkretniho budniku ,dosažení nějaké svislé přepážky ať na sebe nevydí atd.... záleží na zkušenostech a pozorování a reakce jak to vyřešíte. Za mne v tom omezeném prostoru budniky nasebe a nenechavat hnizdit na zemi ,často budou jine holoubata tímto párem doklovana a krmitko umístit dál od hnízdicích ploch .chovu Zdar A.E

20.5.2020 10:09
kouták

XXX.XXX.168.33

Meelek napsal(a):

Mílo,ofocenou korespondenci bych sem asi nikdy nedal,ale mohu vždy nějaké zajímavosti napsat.Je známo i v naší literatuře,že se barevnohlávkovi slengově,tedy holubářskou mluvou říkalo MORKOP,ne však slezský jak literatura uvádí.Morkop znamená bílý kůň s černou hlavou a ocasem,tedy ušlechtilé zvíře a barevnohlávek je to samé.Každý si to upravuje po svém,ale staří holubáři věděli mnoho a tak až bude čas přidám zase nějakou " báchorku". Kouťák

20.5.2020 20:31
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak dnes zachytila moje fotopast tohoto krásného dravce.Je to asi 30 metrů od holubníku a pro porovnání rozpětí křídel uvádím,že mezi sloupkama plotu je asi 3.5 metru.To je letadlo co?Ještě,že nenese barevnohlávka.Dnes asi vyhráli.Kouťák

20.5.2020 21:21
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

kouták napsal(a):
Tak dnes zachytila moje fotopast tohoto krásného dravce.Je to asi 30 metrů od holubníku a pro porovnání rozpětí křídel uvádím,že mezi sloupkama plotu je asi 3.5 metru.To je letadlo co?Ještě,že nenese barevnohlávka.Dnes asi vyhráli.Kouťák

Promiňte za blbou otázku ale co je to za dravce ???

20.5.2020 21:51
incas

XXX.XXX.238.66

KLIMEK PETR napsal(a):
Promiňte za blbou otázku ale co je to za dravce ???

Káně lesní (Buteo buteo), užitečný specialista na hraboše. Tu barevnohlávci opravdu nezajímají ...
J.S.

20.5.2020 22:10
kouták

XXX.XXX.168.33

incas napsal(a):
Káně lesní (Buteo buteo), užitečný specialista na hraboše. Tu barevnohlávci opravdu nezajímají ...
J.S.

Jirko,káně lesní je možná o polovinu menší než tento krásný dravec.Zatím nemohu přesně určit,ale až vyndám z fotopasti paměťovou kartu a pustím si video,tak to budu vědět přesně.S kání máš pravdu ta na holuby nejde, ale tenhle už barevnohlávka poponesl asi 200 metrů. Kouťák

20.5.2020 22:47
incas

XXX.XXX.238.66

Zdravím,
tak to jsem sám zvědav, co se z toho vyklube. Když předpokládám, že ten plot máte standardně vysoký cca 180 - 200 cm, tak mi to rozměrově na samici káně sedí. Ta může mít skoro 1,4 metru rozpětí křídel. Ale samozřejmě fotka může zkreslovat.
S pozdravem J.S.

20.5.2020 23:01
Meelek

XXX.XXX.167.96

Už jsem asi sblbnul i naši Majdu. Musím ji nějak vysvetlit, aby příště vyladila tu hlavu. Ocas ujde.

21.5.2020 20:48
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Když tu vidím ty fotky vašich krásných barevnohlávků tak mě to nějak nutí si aspoň dva páry zavést

21.5.2020 21:29
kouták

XXX.XXX.168.33

KLIMEK PETR napsal(a):
Když tu vidím ty fotky vašich krásných barevnohlávků tak mě to nějak nutí si aspoň dva páry zavést

Holubarzacatecnik,tvé nutkání je zbytečné,protože si pro ně stejně nikam nemůžeš dojet.Raději vyfoť konečně ten tvůj holubník zvenku. Co ledňáci? Ty už musí mít mladé,nebo to nebyla tvá fotka?Tak konečně napiš popravdě jak je to.Nebo se chceš jenom zde bavit?

21.5.2020 21:37
kouták

XXX.XXX.168.33

incas napsal(a):
Zdravím,
tak to jsem sám zvědav, co se z toho vyklube. Když předpokládám, že ten plot máte standardně vysoký cca 180 - 200 cm, tak mi to rozměrově na samici káně sedí. Ta může mít skoro 1,4 metru rozpětí křídel. Ale samozřejmě fotka může zkreslovat.
S pozdravem J.S.

Zdravím,
tak asi se z toho nic nevyklube.Specialisté nevíííí.Já jako starý myslivec také nemohu přesně říci co to je za dravce,protože ho opravdu neznám.Na videu,když dal hlavu z boku,tak káně lesní byla všema vyloučena,protože to má zoban pořádnej.Ve hře je jako nejpravděpodobnější Orel křiklavý,ale dle mého je to káně rousná.Dostanou video a ať přemýšlejí,co sem zase vypustili,nebo co sokolníkům uletělo.Kouťák

22.5.2020 11:13
Meelek

XXX.XXX.227.177

Zdravím, posílám pár fotek. Vzhledem k tomu, že se tu moc o tom nepíše. A kouká se na to vše příliš černobílé. Mám na mysli vzdávání se chovu jiných plemen jen kvůli dravcům. A jediné barevnohlavci atp. Tak barevnohlavci mají ještě jednu užitečnou vlastnost. Jen z mých skromných cca půlročních pozorování a zkušenosti. Jsou výtečnými učiteli a takovými hlídači, třeba jako perličky, pro ostatní holubi.

A ze zkušenosti... Rozletali mi krásně stavaky. Létají mi kolem holubníku třeba i cca 300m prolety při ranním krmení, naučili je koupat v potoce a zaletět si na nedalekou louku něco dobrého sezobnout, začali mi také sedat na hřebenu střechy. Předtím seděli většinou jen na římse půl metru nad vletem.

Při ranním krmení je naschvál krmim co nejdále od holubníku. Mají tam svýho velitele, jednoho černohlavého. A když vzletí on, vzletí všichni. Když si sletne a začne zobat, slétají i ostatní. Ale je to jen půl roku, necelých chovu.. Pravděpodobně se taky můžu mýlit.

22.5.2020 12:25
kouták

XXX.XXX.168.33

Mílo,je vidět,že si všímáš chování barevnohlávků a začínáš zjišťovat jak úžasný to je holub.Máš pravdu,že vždy vévodí ten nejchytřejší holub,který ostatní vytahuje z holubníku a dává jim tím najevo,že i ostatní mohou ven.Časem zjistíš,že když začnou učit mladé poznávat okolí,tak je protáhnou krajem,poté je odloží na střechu a stará parta odlétá někam polařit-loukařit bez mladých.Další jejich vlastností je,že když jsou napadeni,a už nemohou stihnout návrat do holubníku,tak se poschovávají pod nějaké keře,nebo kamkoliv jinam.Jako jediný ze všech holubů si uchoval to,že když je chycen,tak je schopen pustit peří.O tomto mohou nejlépe mluvit posuzovatelé,když ho berou do ruky,tak se jim to mnohokrát stalo,že jim zůstalo v ruce jen peří a holub uletěl.To je vlastnost divokých holubů,ale o tomto zas někdy jindy jako další" báchorka". Kouťák

22.5.2020 12:54
Meelek

XXX.XXX.227.177

Děkuju Zdeňku. A tady ještě posílám, k těm stavakum. A taky poslední. Původně tam byli i 2 barevnohlavci, zdrhnuli lumpove jak jsem zahybal s větví.

22.5.2020 13:13
Meelek

XXX.XXX.227.177

Zase tak velké báchorky to nebudou. Při sháňce po cizí krvi a hodně telefonatech se skoro každý hovor stáčel, z druhé strany, na ifaunu a diskuzi p. Franty a lidech kolem diskuze. O detailech vyprávět nebudu, abys náhodou nespychnul.

22.5.2020 15:53
parukar

XXX.XXX.96.198

kouták napsal(a):
Zdravím,
tak asi se z toho nic nevyklube.Specialisté nevíííí.Já jako starý myslivec také nemohu přesně říci co to je za dravce,protože ho opravdu neznám.Na videu,když dal hlavu z boku,tak káně lesní byla všema vyloučena,protože to má zoban pořádnej.Ve hře je jako nejpravděpodobnější Orel křiklavý,ale dle mého je to káně rousná.Dostanou video a ať přemýšlejí,co sem zase vypustili,nebo co sokolníkům uletělo.Kouťák

Zdravím,
je to záhada, hlavně s tou velikostí. Jestli to nemůže být ten rogalo. To je prý hrozný dravec. Jednou mi takhle letěl v uctivé výšce nad holubníkem, v pařátech dospělého chlapa. To holt měli barevnohlávci štěstí... Ale jinak je to kdo s koho. Jednou barevnohlávek, jindy zase dravec... 
Přeji všem diskutujícím dobrý chovatelský nadhled, třeba jako z rogala. 
Lukáš Záhlava

22.5.2020 18:15
kouták

XXX.XXX.168.33

Hezký. Moc krásné fotky letu barevnohlávků, ale i ty tři první fotky k volnému chovu patří.To mi připomělo,že soused s kamarádem blbli s rogalem a barevnohlávci na to chvilku koukali a potom letěli v klidu něco zobat na zahradu.Zajímalo by mě, co si o nás lidech myslí.

22.5.2020 22:10
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

kouták napsal(a):
Holubarzacatecnik,tvé nutkání je zbytečné,protože si pro ně stejně nikam nemůžeš dojet.Raději vyfoť konečně ten tvůj holubník zvenku. Co ledňáci? Ty už musí mít mladé,nebo to nebyla tvá fotka?Tak konečně napiš popravdě jak je to.Nebo se chceš jenom zde bavit?

Lednaci jsou dva holuby takže to není pár ale pár by tě mněl být tak se asi chovatel spletl. Skřivani už mají holoubě pavíci sedí podruhé a dnes mi zasedl další pár skrivanu už jen čekám kdy zasednou ty červené belopruhe čejky

23.5.2020 14:08
kouták

XXX.XXX.168.33

Holubarzacatečnik:Vidíš,že to jde.Nechápu ale, proč skáčeš z jednoho tématu do druhého a neustále hledáš jiné plemeno,i když sám víš,že nemáš možnost si pro ně dojet .Mé doporučení:Drž se toho co máš,ať ti holubi dělají radost a až vyrosteš,tak se rozhodni. Nyní si najdi téma čejek,nebo skřivanů a tam dávej třeba fotky holoubat které odchováš a nebo diskutuj,ale snaž se omezit ty Tvé "štěky" do jiných témat. Kouťák

23.5.2020 14:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak přidám pár fotek z dnešního dne.Barevnohlávkům podmračené počasí asi svědčí,protože když jsem šel krmit a počítal jsem je, tak bylo o dva méně.Už jsem si myslel,že opět nějaký dravec a tak jsem šel dost naštvaně dělat jinou práci.Asi za hodinu jsem sedl na lavičku a koukám,že nad lesem letí něco bílého a oni dva staří pardálové se vraceli domů.Asi s nima nikdo letět nechtěl a tak letěli někam do Rakous jen dva.Kouťák

23.5.2020 14:50
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím, pane Franto,

nádherná nová generace z Vašeho úžasného chovu.
Také se kochám leteckými výkony Barevnohlávků z Vášeho chovu.

Ivo F.

26.5.2020 18:53
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak nyní to mají barevnohlávci těžké.Všude vysoká tráva a na polích to samé a tak loukaří na zahradě,kde je posečeno,nebo kolem cest.Musí počkat na nějaký ležák,nebo do žní.Nyní létají někam pryč,ale kam to nevím.Tak pár fotek ze zahrady,kde pořád něco hledají,ale co to je záhada.Kouťák

27.5.2020 17:12
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Jirko,káně lesní je možná o polovinu menší než tento krásný dravec.Zatím nemohu přesně určit,ale až vyndám z fotopasti paměťovou kartu a pustím si video,tak to budu vědět přesně.S kání máš pravdu ta na holuby nejde, ale tenhle už barevnohlávka poponesl asi 200 metrů. Kouťák

Podařila se identifikace dravce?

27.5.2020 18:06
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Podařila se identifikace dravce?

Bohužel,zatím ne.Budu pokračovat ve focení a snad někdy.Ozývá se hlasem KR- KR a od koutku zobáku nad oko má světlý proužek. Kouťák

27.5.2020 19:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Zdendo, nejkvalitnější určovací příručka na českém trhu

https://www.databazeknih.cz/knihy/ptaci-evropy-urcovaci-atlas-90797

27.5.2020 19:10
kouták

XXX.XXX.168.33

POHÁDKA O BAREVNOHLÁVKOVI.

Bylo, nebylo jedno království a nazývalo se Sasko a Slezsko.Tam jeden poddaný v oblasti Mohrenkopft vypěstoval krásného bílého holoubka s černou hlavou a ocasem.I zalíbil se králi a i on jej na svém dvoře choval a dokonce povolal malíře,aby holoubka na věky zvěčnil krásným obrazem.To bylo l.p.1750 a byl nazván Schlesischer Mohrenkopft.Od té doby se jeho sláva šířila po celém Sasku a Slezsku,ale doba válečná holoubkovi neprospívala a i přes to ,se rozšířil i do okraje království Slezského a to do Čech,kde byl počeštěn na název Morkop.Konec pohádky.
Obraz tohoto krásného holoubka se dochoval do dnešních dnů a je vystaven v Holubím muzeu v Norimberku.
Dále pokračuje pohádka Česká v dnešních publikacích,kterou si může přečíst každý.Nebo mám pokračovat ? Kouťák

27.5.2020 19:18
lupus4

XXX.XXX.205.61

lupus4 napsal(a):
Zdendo, nejkvalitnější určovací příručka na českém trhu

https://www.databazeknih.cz/knihy/ptaci-evropy-urcovaci-atlas-90797

s tím bílým proužkem mne napadl mladý Orlík kejklíř, ale kde by se tu vzal , leda by ho přifoukla nějaká vichřice...takže nejspíš asi nee

27.5.2020 22:01
incas

XXX.XXX.149.157

Zdravím Vás Zdeňku,
bylo by možné vložit fotku, která u specialistů vyloučila tu káni lesní? Ten orel křiklavý je hodně pravděpodobný, v bavorském lese údajně hnízdí více párů již léta.
Nejspolehlivější rozlišovací znak orlů a kání v letu "na dálku" je počet "prstů" v křídle, Ale to je nejlépe viditelné na siluetě při plachtivém letu. Takovou fotku fotopast bohužel neudělá ...
Jirka

27.5.2020 22:12
kouták

XXX.XXX.168.33

incas napsal(a):
Zdravím Vás Zdeňku,
bylo by možné vložit fotku, která u specialistů vyloučila tu káni lesní? Ten orel křiklavý je hodně pravděpodobný, v bavorském lese údajně hnízdí více párů již léta.
Nejspolehlivější rozlišovací znak orlů a kání v letu "na dálku" je počet "prstů" v křídle, Ale to je nejlépe viditelné na siluetě při plachtivém letu. Takovou fotku fotopast bohužel neudělá ...
Jirka

Zdravím,bohužel paměťovou kartu si odvezl kamarád,tak až jí vrátí,tak se pokusím sem dát video. Kouťák

27.5.2020 22:14
incas

XXX.XXX.149.157

kouták napsal(a):
Zdravím,bohužel paměťovou kartu si odvezl kamarád,tak až jí vrátí,tak se pokusím sem dát video. Kouťák

Tak jo, díky.
J

29.5.2020 08:30
jastr

XXX.XXX.77.203

Když tady proběhla zmínka o barevnohlávcích v Německu.......

https://www.deine-tierwelt.de/kleinanzeigen/schlesische-mohrenkoepfe-a84148392/

29.5.2020 09:19

jastr napsal(a):
Když tady proběhla zmínka o barevnohlávcích v Německu.......

https://www.deine-tierwelt.de/kleinanzeigen/schlesische-mohrenkoepfe-a84148392/

https://www.sv-schlesische-mohrenkoepfe.de
https://www.ktzv-bechhofen.de/index.php?id=117
http://www.gentsekropper.be/silesischemoorkop_de.php

29.5.2020 13:53

Ahoj přátelé konečně jsem se dostal na příjem signálu,tak tu zas něco hodím. V uplynulých dnech jak barevnohlavci blbnou.Omlouvám se za nekvalitní fotky ,označil jsem mista pohybu SB.Je třeba jsi na svém pc přiblížit.

29.5.2020 16:52
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ahoj přátelé konečně jsem se dostal na příjem signálu,tak tu zas něco hodím. V uplynulých dnech jak barevnohlavci blbnou.Omlouvám se za nekvalitní fotky ,označil jsem mista pohybu SB.Je třeba jsi na svém pc přiblížit.

Paráda. Krásní holoubci i příroda....

8.6.2020 22:12
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.Tak přidám pár fotek z dnešního dne.Když nemohou nyní nikde polařit,tak jim zrní rozhazuji po zahradě,kolem rybníka a různě.Vždy všechno najdou a já se můžu kochat.Svůj okruh do sousedních vesnic si musí ráno udělat,ale to asi trénují a nebo jdou navštívit věžáky se kterýma běhají po návsi,což se dozvídám od kamarádů.Kouťák

9.6.2020 17:24
čejky

XXX.XXX.171.17

Mládež, která ztratila otce ale matka je starostlivá, tak holoubata přežijí, barevnohlávci " kominíci"

11.6.2020 22:03
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak už mě zase bere barvičkaření.Dnes jsem si dojel pro další barevnohlávky z volného chovu.Přivezl jsem si dva mladé výletky černé,které usadím snadno a jednoho starého pardála červeného o kterém jsem se dozvěděl,že bude asi hodně starý a byl v páru s pošťačkou,takže byl odebrán z vajec.Jsem zvědav zda ho usadím,nebo frnkne.Holubici pro něho mám a tak později možná vyfotím.S barvičkařením jsem prostě nenapravitelnej. Kouťák

12.6.2020 10:10

kouták napsal(a):
Tak už mě zase bere barvičkaření.Dnes jsem si dojel pro další barevnohlávky z volného chovu.Přivezl jsem si dva mladé výletky černé,které usadím snadno a jednoho starého pardála červeného o kterém jsem se dozvěděl,že bude asi hodně starý a byl v páru s pošťačkou,takže byl odebrán z vajec.Jsem zvědav zda ho usadím,nebo frnkne.Holubici pro něho mám a tak později možná vyfotím.S barvičkařením jsem prostě nenapravitelnej. Kouťák

Gratuluji:-)))) ja snad někdy natrefím na červené ,ktere bych chtěl.

12.6.2020 10:13
jo012810

XXX.XXX.101.35

Každý má k něčemu sklon a v něčem zálibu a má z toho i svoji radost. Tak ať se daří i s jinou, než modrou barvou a přeji, aby prostor vyhrazený holubům, dostačoval vašim záměrům, při zachování cenných vlastností SB.

13.6.2020 22:17
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Každý má k něčemu sklon a v něčem zálibu a má z toho i svoji radost. Tak ať se daří i s jinou, než modrou barvou a přeji, aby prostor vyhrazený holubům, dostačoval vašim záměrům, při zachování cenných vlastností SB.

Zachování cenných vlastností slezského barevnohlávka je to nejdůležitější a mělo by to být naprosto jedinečné.Pokud SB zbavíme této jedinečnosti ,dá se říci vyjímečnosti mezi plemeny holubů,tak je to konec SB a opět to bude jen výstavní holub ve zbarvení SB.Kdo četl "ŠLECHTITELSKÉ CÍLE SB" u současného klubu,tak nepochopí !!!
Trochu ze začátků klubu:
V roce 1964 byl ustanoven Klub slezského barevnohlávka v Opavě a byly vydány JEDNOTNÉ ŠLECHTITELSKÉ SMĚRNICE,kde bylo chovatelům doporučováno:OPROSTIT SE OD KŘÍŽENÍ S JIÝMI PLEMENY holubů.Chovatelé klubu zavedli plemenné záznamy,aby nedocházelo k příbuzenské plemenitbě a rovněž si vypomáhali s prostorovou izolací.
A nyní porovnejte co se stalo za 56 let a pokud mohu poprosit, nekomentujte to!Nerad bych vytahoval starou korespondenci a psal zde" báchorky" jak to skutečně bylo.Morkop by měl zůstat Morkopem.Kouťák

14.6.2020 08:05

Tak zas něco ,vylepšení vyletového okna + detail posuvného okna.No a výborný včerejší oběd nadivané holoubatka a pár fotek SB.Přeji hezky nedělní den strávený s holoubky.Eda

14.6.2020 08:19

No a přídavek ať je toto Zdeňkovo vlákno výživné .

14.6.2020 08:46
kouták

XXX.XXX.168.33

Edo,to není mé vlákno.To je vlákno SLEZSKÉHO BAREVNOHLÁVKA a já se vždy těším až sem někdo něco napíše a vyfotí.Máš to moc krásné a to jsem nevěděl,že jsi takovej gurmán.

14.6.2020 10:02

kouták napsal(a):
Edo,to není mé vlákno.To je vlákno SLEZSKÉHO BAREVNOHLÁVKA a já se vždy těším až sem někdo něco napíše a vyfotí.Máš to moc krásné a to jsem nevěděl,že jsi takovej gurmán.

Zdeňku to je práce mé přítelkyně ,na recept se mě nikdo neptejte.Odpověď přítelkyně zní,,žádný recept neexistuje".Nemyslí to zle ,každé nadivané holoubatka jsou originál.Ona se tím baví doma pro mě ,na Opavsku není nic kde by mohla prezentovat to čím žije a čím se živila dříve i dnes živí ,ale ne na takové úrovni. Ja jsem barbar ,nechtěj slyšet slova když u oběda zamlaskám a nebo hltám,když mi chutná
Ano to vlákno patří SLEZSKÉMU BAREVNOHLÁVKU a ty jsi zakladatel Eda

14.6.2020 18:22
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím chovatele a příznivce Barevnohlávků. Toto plemeno mi dělá velkou radost, jsou to velice čilí holubi, kteří neposedí buď létají nebo něco sbírají na trávníku, je úžasné je pozorovat. Mám 20 ks, tak jsem otevřel další holubník.
Ivo Fajc

14.6.2020 21:55

čejky napsal(a):
Zdravím chovatele a příznivce Barevnohlávků. Toto plemeno mi dělá velkou radost, jsou to velice čilí holubi, kteří neposedí buď létají nebo něco sbírají na trávníku, je úžasné je pozorovat. Mám 20 ks, tak jsem otevřel další holubník.
Ivo Fajc

Moc pěkné, jste mě podnítil v jedné fotografii na jeden nápad.Ta trubka uřezana napříč ,připevněná na místě parapetu ,to je hodně dobré.

15.6.2020 10:56
čejky

XXX.XXX.70.40

Dobrý den,

tu rozříznutou trubko jsem vymyslel po té, co jsem v holubníku choval Čejky a skákal mi tam na ně sousedů kocour. Po té co jsem nainstaloval trubku, tak už se tam nedostal, sklouznul se dolů.
Ještě jsem pod výlet dával plastovou káď s vodou cca 50 litrů, aby se nemohl kocour odrazit ke skoku. V kádi jsem choval karásky a oni žrali larvy komárů.

Moc obdivuji Váš chov Barevnohlávků - dávejte víc fotek, je to krásné.

Jídlo, které připravuje Vaše přítelkyně nemá chybu , tak dobré chutnání .

Zdraví
Ivo Fajc

17.6.2020 19:40
mirafer

XXX.XXX.112.69

..Kouťáku, víš jak jeden blázen nadělá plno bláznů???

17.6.2020 19:53
kouták

XXX.XXX.168.33

mirafer napsal(a):
..Kouťáku, víš jak jeden blázen nadělá plno bláznů???

Míro,snad jsi se také nezbláznil do barevnohlávků.

Slíbil jsem ,že vyfotím černého a červeného co jsem si přivezl.Čím víc se na ně dívám,tak tím víc mě zajímá,co je na ně všechno namatláno.Testovací křížení časem ukáže.Tak na porovnání dva mé.Kouťák

17.6.2020 20:15
mirafer

XXX.XXX.112.69

kouták napsal(a):
Míro,snad jsi se také nezbláznil do barevnohlávků.

Slíbil jsem ,že vyfotím černého a červeného co jsem si přivezl.Čím víc se na ně dívám,tak tím víc mě zajímá,co je na ně všechno namatláno.Testovací křížení časem ukáže.Tak na porovnání dva mé.Kouťák

Zdeňku, chtěl jsem pár, ale dostal 5 ks červených. Zároveň se vrátil do dětských let. S těmi prvními (2 ks-starší, nádherní)-spadla usazovačka. Ten společný odlet ale stál za to..i v tom úprku, ladnost sama..

Míra.

17.6.2020 20:31

Červení ,to je jak lizátko před spaním,na dobrou noc a krásné usínání. Mám radost z každého koho zaujmou barevnohlávci.Rodina se rozrůstá,holubař všude bratra má. Mám radost ,že i bublačkař podlehl .

17.6.2020 20:44
kouták

XXX.XXX.168.33

mirafer napsal(a):
Zdeňku, chtěl jsem pár, ale dostal 5 ks červených. Zároveň se vrátil do dětských let. S těmi prvními (2 ks-starší, nádherní)-spadla usazovačka. Ten společný odlet ale stál za to..i v tom úprku, ladnost sama..

Míra.

Míro,konečně se začnem bavit "na úrovni".Jsem zvědav,zda je naučíš bublat,ale v každém případě,pokud Ti ladným letem neukážou své schopnosti si něco z odchovu už nyní zamlouvám.Až začnou dělat kaskaderské lety,tak teprve poznáš, jak je toto bláznovství nakažlivé.Udělal jsi mi radost a zasloužíš si tři mé fotky z dnešního dne,protože já z nich mám také radost.Zdeněk

18.6.2020 17:29

Dobrý den
Včera jsem byl v Brně a viděl jsem na okenní římse modrého barevnohlávka který tam se svou modrou pruhovou věžačkou krmil jejich holoubata ta holoubata jsou zbarvena jedno bílá straka a druhé je modrý pruhový špic . Tak přemýšlím že si toho barevnohlávka zkusím odchytit a seženu si k němu holubici barevnohlávka

18.6.2020 19:06
kouták

XXX.XXX.168.33

Dobrý den
Včera jsem byl v Brně a viděl jsem na okenní římse modrého barevnohlávka který tam se svou modrou pruhovou věžačkou krmil jejich holoubata ta holoubata jsou zbarvena jedno bílá straka a druhé je modrý pruhový špic . Tak přemýšlím že si toho barevnohlávka zkusím odchytit a seženu si k němu holubici barevnohlávka

Jakube,jestli ho chytíš,tak jseš dobrej.Barevnohlávek má nejrychlejší start ze země ze všech holubů a chytit ho i v noci s baterkou je umění.Tak na tohle se těším.Kouťák

23.6.2020 20:21

Dobrý večer .
Včera jsem byl v Brně a opět jem ho tam viděl . Na římse vypadal jinak to jsem mu neviděl ocas . Co je to ?

23.6.2020 20:50
kouták

XXX.XXX.168.33

Dobrý večer .
Včera jsem byl v Brně a opět jem ho tam viděl . Na římse vypadal jinak to jsem mu neviděl ocas . Co je to ?

Jakube,je to krásný kříženec.Hlava by ještě byla z barevnohlávka,ale punčošky také nevidím a barevný ocas také ne.Zajímavej holub to je a Tobě je to jedno,tak se ho pokus chytit a zařaď mezi věžáky.Pokud ho tedy chytneš.Kouťák

23.6.2020 21:10

Mezi věžáky ne . To by mi muj cíl u věžáků oddálilo . Je to moc světlé .

23.6.2020 21:18
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Tak.....dnes jsem se zastavil u Mirka Dobiše a dovolím si dát foto z jeho střechy. Škoda, že nejde vložit video. To je tedy mazec.

23.6.2020 21:27

Jarda B. z Valašska napsal(a):
Tak.....dnes jsem se zastavil u Mirka Dobiše a dovolím si dát foto z jeho střechy. Škoda, že nejde vložit video. To je tedy mazec.

Proč nejde to video vložit ? Dřív šlo

24.6.2020 00:03
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Proč nejde to video vložit ? Dřív šlo

Tak to nevím. Nabízí to možnost "vložit foto", ale o videu ....nic. Netuším.

24.6.2020 09:04
cyril76

XXX.XXX.115.232

Pěkný!

24.6.2020 20:50
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Je krásné se podívat na tak krásné hejno barevnohlávků M.Dobeše.Já se snažím slíbené barevnohlávky rychle dávat pryč a držet se do 20 kusů,ale také mám stále cukání jich nechat víc.Třeba na to dojde až o ně nebude takový zájem.
Dnes jsem s nima měl diskusní půlhodinku, už se neplaší a neodlétají hned na střechu a v klidu mě poslouchají.Pokud neprchne vůdce holubníku s modrým kroužkem,tak žádný jiný také holubník neopustí.Dnes na střeše pospávali dva mladíci a najednou je vzbudil křik vlaštovek a hned prchali do holubníku a až poté jsem uviděl párek jestřábů kroužících ve výšce nad chalupou.Letos jsem vlaštovičkám udělal 3 prkénka,tak poctivě hnízdí a jsem za ně rád.Kouťák

28.6.2020 19:26
čejky

XXX.XXX.171.17

Tak jsem dnes přivezl posilu do týmu Barevnohlávků. 1 pár černých a 2 holubice černé. Až se uklidní, tak dám foto.
Zdraví
Ivo F.

28.6.2020 21:08
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Tak jsem dnes přivezl posilu do týmu Barevnohlávků. 1 pár černých a 2 holubice černé. Až se uklidní, tak dám foto.
Zdraví
Ivo F.

Zdravím.
Rozšiřovat chov a testovat další je nutné a držím palce ať jsou ostražití jako barevnohlávci.
Já jsem červeného a černé usadil dobře a uvidím co ukáže čas a přírodní selekce.Dnes byl nádherný slunečný den a barevnohlávci šmejdili kolem rybníka a pobavil mě kos, jak společně s nima něco hledal.Do rybníka se přiletěl napít divoký hřivnáč a barevnohlávci zbaběle prchli.Kouťák

29.6.2020 13:52
čejky

XXX.XXX.171.17

kouták napsal(a):
Zdravím.
Rozšiřovat chov a testovat další je nutné a držím palce ať jsou ostražití jako barevnohlávci.
Já jsem červeného a černé usadil dobře a uvidím co ukáže čas a přírodní selekce.Dnes byl nádherný slunečný den a barevnohlávci šmejdili kolem rybníka a pobavil mě kos, jak společně s nima něco hledal.Do rybníka se přiletěl napít divoký hřivnáč a barevnohlávci zbaběle prchli.Kouťák

Tak slíbené foto černých, teď uvidím, jak se vyrovnají s okolím. Prý létali volně.

29.6.2020 15:34
čejky

XXX.XXX.171.17

Bohužel i takové holoubě se objeví v odchovu Barevnohlávků.

29.6.2020 16:18
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):

Také jsem měl podobně zbarvené holoubě,ale jen mírně na jednom křídle.Pár,který ho odchoval jsem vyřadil.Šlo by udělat testovací křížení,který holub z páru je kříženec čehosi,ale na to čas už nemám.Ono se to také pozná v zimě u náletu dravců,protože jako první to odnese ten,který není čistý barevnohlávek.Holoubata,která dravcům odolávají nejsou nikdy strakatá.Jen pro zajímavost.Z 12 holubů se kterýma jsem chov barevnohlávků začal, už mám v chovu jen dva páry.Nejlepší 3 pár je asi ten,který žil s věžákama kdesi na kravíně.Ten dává barevnohlávky jak malované a ještě se ani jediný neztratil.Je to sice tvrdé,ale jak říkám selekce,selekce a zase selekce.Zdraví Kouťák

29.6.2020 16:19
jo012810

XXX.XXX.101.35

čejky napsal(a):

Asi někdo (v předchozích) generacích zušlechťoval...

29.6.2020 16:46
čejky

XXX.XXX.171.16

Dobrý den, pane Franto,

samozřejmě to holoubě není od Vašich holubů (omlouvám se měl jsem to uvést).
Ten pár budu vyřazovat i další holoubě má modré peří na rameni.

Zdraví
Ivo F.

29.6.2020 19:02
kouták

XXX.XXX.168.33

čejky napsal(a):
Dobrý den, pane Franto,

samozřejmě to holoubě není od Vašich holubů (omlouvám se měl jsem to uvést).
Ten pár budu vyřazovat i další holoubě má modré peří na rameni.

Zdraví
Ivo F.

Příteli,vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo po holubech ode mě.Neznám jejich původ ani stáří a už se to nikdy nedozvím a až na holoubatech se ukáže co v nich vlastně je.Mohu klidně říci,že jsme na tom oba stejně,protože začínáme.Pokud okolnosti života dovolí,tak za pár let budem mít ty správné barevnohlávky a budem se bavit úplně jinak. Zdravím a přeji úspěšný chov a ať nám dělají barevnohlávci jen radost. Z.Franta

29.6.2020 20:15

Ahoj přátelé,za mě ja zas tak nelpím na dokonalosti ,najdou se jedinci v mém chovu ,kteří mají nějaké to pírko a přežili dvě zimy ,za určitých okolností bych je vyřadil,ale mají dobré rodičovské vlastnosti i jiné.Odchovávaji jedno za druhým a pěkná holoubata kreslená bez flekatosti a pěkným zákresem.V prvních částech odchovu a celkově v průběhu roku vytahuji jedince s nedokonalou kresbou ,jak jinak 60 ks holubů na střeše je dost. Takže skončí v kuchyni a nedávno jsem několik jedinců daroval pro radost člověku. Ti pěkně kreslení zůstávají do dalšiho kola a to přežít zbytek roku a přežít hlavně zimu.Na jaře snížím chov, vyřadím popř. přeparuji chovné jedince, kteří se neosvědčili z různých důvodů. Z mladých vyberu co mě se líbí ,nikoliv to co je prezentovano v současnosti jak ma barevnohlavek vypadat.
Závěrem jedince, které na jaře vyberu se snažím vyrovnaně počtem pohlaví seskupit .Osvědčené páry zůstávají spolu ,ostatní poparuji , mnohdy někteří už partnera mají vybraného.A pokuď jsi nejsou nějak příbuzní v blízkosti tak je ponechám ,tyto páry dobře harmonizují.
U mne musí barevnohlavci odolavat především dravcům ,musi být zivotaschopní bez zavislosti na farmaceutických preparatech dnes běžných v mnoha chovech. A hlavně musi odolavat mě. V letošním roce jsem začal na ostro zanášet mladé, rozlétané SB do okolí,bylo to v mých myšlenkách už dříve , v loňském roce jsem zjistil ,že nejsem jediný kdo vyřazuje touto cestou jedince.Někde bylo napsane, že SB někdo vozil na kole a pouštěl je z 17 km?Tak daleko nejsem samozřejmě Možná jsi někdo vzpomene na nějaké holubařske příhody o SB.Ja jsem zastánce názoru ,že vyborne letové vlastnosti ,orientace k SB patří .
Hrubé vady vyřazuji,ale detailnější pohled na exteriér je u mne na poslednim místě. Čas ukáže co máme v chovu.Občas něco překvapí a někdy ani ne.

30.6.2020 08:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ahoj přátelé,za mě ja zas tak nelpím na dokonalosti ,najdou se jedinci v mém chovu ,kteří mají nějaké to pírko a přežili dvě zimy ,za určitých okolností bych je vyřadil,ale mají dobré rodičovské vlastnosti i jiné.Odchovávaji jedno za druhým a pěkná holoubata kreslená bez flekatosti a pěkným zákresem.V prvních částech odchovu a celkově v průběhu roku vytahuji jedince s nedokonalou kresbou ,jak jinak 60 ks holubů na střeše je dost. Takže skončí v kuchyni a nedávno jsem několik jedinců daroval pro radost člověku. Ti pěkně kreslení zůstávají do dalšiho kola a to přežít zbytek roku a přežít hlavně zimu.Na jaře snížím chov, vyřadím popř. přeparuji chovné jedince, kteří se neosvědčili z různých důvodů. Z mladých vyberu co mě se líbí ,nikoliv to co je prezentovano v současnosti jak ma barevnohlavek vypadat.
Závěrem jedince, které na jaře vyberu se snažím vyrovnaně počtem pohlaví seskupit .Osvědčené páry zůstávají spolu ,ostatní poparuji , mnohdy někteří už partnera mají vybraného.A pokuď jsi nejsou nějak příbuzní v blízkosti tak je ponechám ,tyto páry dobře harmonizují.
U mne musí barevnohlavci odolavat především dravcům ,musi být zivotaschopní bez zavislosti na farmaceutických preparatech dnes běžných v mnoha chovech. A hlavně musi odolavat mě. V letošním roce jsem začal na ostro zanášet mladé, rozlétané SB do okolí,bylo to v mých myšlenkách už dříve , v loňském roce jsem zjistil ,že nejsem jediný kdo vyřazuje touto cestou jedince.Někde bylo napsane, že SB někdo vozil na kole a pouštěl je z 17 km?Tak daleko nejsem samozřejmě Možná jsi někdo vzpomene na nějaké holubařske příhody o SB.Ja jsem zastánce názoru ,že vyborne letové vlastnosti ,orientace k SB patří .
Hrubé vady vyřazuji,ale detailnější pohled na exteriér je u mne na poslednim místě. Čas ukáže co máme v chovu.Občas něco překvapí a někdy ani ne.

Myslím si, že toto je dobře popsaný chovatelský záměr, který má za cíl zachovat vlasnosti původního národního plemene a následně pak trochu koketovat i s kresbou. Jen víc takovýchto chovů a chovatelů a to nejen u SB.

30.6.2020 20:41

čejky napsal(a):

Hezké holoubě . Je vidět že se u některýých kusů barevnohlávků dere na povrch divoké zbarvení prapředka modrého pruhového holuba skalního .

1.7.2020 23:35
mirafer

XXX.XXX.112.69

Červení ,to je jak lizátko před spaním,na dobrou noc a krásné usínání. Mám radost z každého koho zaujmou barevnohlávci.Rodina se rozrůstá,holubař všude bratra má. Mám radost ,že i bublačkař podlehl .

..jen tak, už lítají..

7.7.2020 19:44
kouták

XXX.XXX.168.33

mirafer napsal(a):
..jen tak, už lítají..

Míro,ten holubník na kůlu to je paráda a s barevnohlávkama je ještě krásnější.Dnes jsem musel udělat také pár fotek,protože:Nejprve jsem se s nima kochal jak dělají kaskadérské lety a asi jim to vadilo,že na ně koukám,tak si to namířili směr Rakousko a zmizeli za lesem.Šel jsem rozmrzele natírat okna do chalupy a asi za půl hodiny nakukovali do verandy,ale dělal jsem ,že je nevidím a tak stařešina se šel podívat až dovnitř.Chtěl jsem ho vyfotit,ale foťák jsem měl v autě,tak jsem si pro něj došel a oni začali pózovat u levandule.Fotit jsem prostě musel. Kouťák

8.7.2020 20:22
Rotvik

XXX.XXX.190.86

kouták napsal(a):
Míro,ten holubník na kůlu to je paráda a s barevnohlávkama je ještě krásnější.Dnes jsem musel udělat také pár fotek,protože:Nejprve jsem se s nima kochal jak dělají kaskadérské lety a asi jim to vadilo,že na ně koukám,tak si to namířili směr Rakousko a zmizeli za lesem.Šel jsem rozmrzele natírat okna do chalupy a asi za půl hodiny nakukovali do verandy,ale dělal jsem ,že je nevidím a tak stařešina se šel podívat až dovnitř.Chtěl jsem ho vyfotit,ale foťák jsem měl v autě,tak jsem si pro něj došel a oni začali pózovat u levandule.Fotit jsem prostě musel. Kouťák

Zdeňku opravdu překrásné fotky,ta levandule jim jde k pleti

9.7.2020 17:56
čejky

XXX.XXX.171.17

Odpolední krásné počasí s barevnohlávky.

10.7.2020 11:54
Rotvik

XXX.XXX.176.249

čejky napsal(a):
Odpolední krásné počasí s barevnohlávky.

12.7.2020 15:15
čejky

XXX.XXX.171.16

Když Barevnohlávci, tak více barev. Teď ještě, jak se červení vypořádají s útoky dravců? 🏡🐈

12.7.2020 16:15
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

čejky napsal(a):
Když Barevnohlávci, tak více barev. Teď ještě, jak se červení vypořádají s útoky dravců? 🏡🐈

Co je to pruhové Špicové

12.7.2020 16:43
čejky

XXX.XXX.171.17

Srbský vysokoletec.

12.7.2020 19:47
kouták

XXX.XXX.168.33

Dnes přijel můj kamarád, velký chovatel bubláků Míra FÉR do JČ na dovolenou a přivezl mi krásný chovný pár červených barevnohlávků,které zakoupil pro mě v Lysé nad Labem.
Mám z nich radost a tak usadím,vypustím a uvidím jak se budou vyrovnávat s tlakem dravců. Vidím,že př.Fajc si dnes také přivezl červené a tak je o cizí krev postaráno.Zdraví.Kouťák

14.7.2020 19:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Dnes to bude jen o jednom holubovi.Je to ten,který žil tři roky s věžákama na starém kravíně a neustále mě jeho chytrost překvapuje.U mě ovládl holubník a když nejde ven on,tak nevyletí žádný jiný.Nejprve sedne na výlet a dlouze se rozhlíží a když nevidí žádné nebezpečí,tak vytáhne celé hejno a proletí s ním okolí.(viz foto)V týdnu poprvé vytáhl svá dvě holoubata na střechu.Nejprve vzal jednoho a obletěl s ním 6x chalupu.Po chvilce vzal druhé a stejně udělal šest okruhů kolem chalupy.Poté obě vedl do holubníku a když jedno dovnitř nechtělo,nebo nevědělo kudy,tak se pro něho 3x vrátil.Pokud hejno vyletí na zahradu a něco tam všichni zobají,tak on rozvážně chodí kolem a sleduje okolí a ani jednou nic nesezobne.Nyní začali žně a on naprosto přesně ví,kde je posečené pole s ječmenem a tam letí s hejnem.Je to prostě PAN holub a pro holubářského dědka je to sen. Kouťák

15.7.2020 05:40
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jak píšete, že ten Pan holub žil s věžákama a prakticky byl vyselektován na ostražitost. Možná tam byli i jiní, ale on přežil a věřím tomu, že by se uměl i celoročně o sebe postarat. To je ta vzácná vlastnost u věžáků. Nejde o ty co "žebrají" v ulicích a parcích, ale o ty, kteří létají do polí, ke kravínům, silům atd. Tam jsou ty vlastnosti, které se u holubů a to i PH vytratily. Ten "vůdce" dobře učí své potomky a celé hejno a to je ta krása holubaření na volno. Vždy, když si přečtu příspěvky na tomto vláknu, znovu a znovu doufám, že holubaření má budoucnost....

19.7.2020 17:02
kouták

XXX.XXX.168.33

Jen pár fotek z dnešního loukaření.

19.7.2020 18:55
čejky

XXX.XXX.171.16

20.7.2020 16:11
gary

XXX.XXX.9.221

jo012810 napsal(a):
Jak píšete, že ten Pan holub žil s věžákama a prakticky byl vyselektován na ostražitost. Možná tam byli i jiní, ale on přežil a věřím tomu, že by se uměl i celoročně o sebe postarat. To je ta vzácná vlastnost u věžáků. Nejde o ty co "žebrají" v ulicích a parcích, ale o ty, kteří létají do polí, ke kravínům, silům atd. Tam jsou ty vlastnosti, které se u holubů a to i PH vytratily. Ten "vůdce" dobře učí své potomky a celé hejno a to je ta krása holubaření na volno. Vždy, když si přečtu příspěvky na tomto vláknu, znovu a znovu doufám, že holubaření má budoucnost....

Na takovém holubovi by měl klub SB založit novou šlechtitelskou linii místo kur.ení s MP aj. typy těžkých holubů....

20.7.2020 20:13
kouták

XXX.XXX.168.33

gary napsal(a):
Na takovém holubovi by měl klub SB založit novou šlechtitelskou linii místo kur.ení s MP aj. typy těžkých holubů....

Stále nad tím přemýšlím,proč se tak děje u všech plemen a proč nastala doba buchtovatění.Je to snad módní trend mladší generace holubářů,nebo je to v hlavách vedení a ti udávají trend? Já vím,že už jsem jak se říká za zenitem a starou holoubářskou garnituru nikdo nechce poslouchat,protože si asi myslí,že vstupují do jiného moderního období holubářství a nějaký dědek jim přece nebude do toho mluvit.Proč,ale Slezský barevnohlávek?TO NENÍ HOLUB VÝSTAVNÍ !!! To je plnokrevník mezi holubama a tvrdit,že je ho nutné pro regeneraci křížit s jiným plemenem,tak to je pro mě dost velká rána.Je to holub mého mládí a každý,kdo ho chová, by měl používat to co nosí na krku.Kouťák

20.7.2020 22:34

kouták napsal(a):
Stále nad tím přemýšlím,proč se tak děje u všech plemen a proč nastala doba buchtovatění.Je to snad módní trend mladší generace holubářů,nebo je to v hlavách vedení a ti udávají trend? Já vím,že už jsem jak se říká za zenitem a starou holoubářskou garnituru nikdo nechce poslouchat,protože si asi myslí,že vstupují do jiného moderního období holubářství a nějaký dědek jim přece nebude do toho mluvit.Proč,ale Slezský barevnohlávek?TO NENÍ HOLUB VÝSTAVNÍ !!! To je plnokrevník mezi holubama a tvrdit,že je ho nutné pro regeneraci křížit s jiným plemenem,tak to je pro mě dost velká rána.Je to holub mého mládí a každý,kdo ho chová, by měl používat to co nosí na krku.Kouťák

Ahoj Zdeňku,příteli tyto slova jsi zapamatuji a zaslouží otisknout do paměti holubařske literatury.Je třeba se podělit o ty myšlenky,je důležité být sám sebou . Souhlasím ,je smutné když má někdo vliv a určuje směr k pokraji zániku tak jedinečného plemena, jako je Slezský barevnohlavek. Svět se mění a tak jako ten Slezský barevnohlávek musí odolávat predačnímu tlaku ,tak my musíme odolávat současnému trendu.Ja nemám problém mám,,Svůj svět " A dělam to tak jak se líbí mě,každému zvířeti nechám dát mu možnost projevu.A ten volný chov o tom je!A tu volnost jim věnují,jelikož to je projev můj.Slezsky barevnohlavek do voliery nepatři.Slezky barevnohlávek je houževnaty holub ,nechme mu to čím je !!!!!! Eda

21.7.2020 08:20
jo012810

XXX.XXX.101.35

Ono ten vývoj a nejen v holubářství, je vždy v kruzích uspořádaných ve spirále. Často je zapotřebí, aby se v dalším vývoji pokračovalo o několik spirál níže(dříve), ale mnohdy není na co navázat. Svého času se ÚOK nesměle usnesla, že národní plemena bude podporovat a to za předpokladu, že se budou šlechtit i (především), jejich jedinečné vlastnosti. Pak tato snaha vyzněla do nenávratna a šlechtí se jen pro klec a tím se vlastně ztrácí národní plemena a zůstávají jen jejich kresebné repliky. Bohužel, s tím nic jedinec neudělá a proto a to znovu zdůrazňuji, si vážím tohoto vlákna, kde se presentuje vlastnost SB a jeho volný chov. Je to určitá záruka, že až bude třeba se vrátit zpět, bude kam. U mnohých národních plemen tomu tak již dnes není...

21.7.2020 12:59
kouták

XXX.XXX.168.33

Nebudu příspěvky citovat,ale musím ještě napsat.
Edo zatím jsme tu jediní,kteří nemají problém a mají ten "Svůj svět",což je velká pravda,ale ono se to určitě změní.Jak Ty,tak Já, se snažíme životaschopné barevnohlávky rozmnožit a dávat je dál a určitě si každý všiml,že jsou již zde chovatelé Slezských barevnohlávků stejného zaměření a když to zde čtu,tak je to pro mě ten největší dar.

Bylo by však špatné něco také nezkritizovat,i když vím,že tím nic nevyřeším,ale proč ne,když se to týká Slezského barevnohlávka.
Kniha "Národní plemena okrasných holubů ČR" ve které se píše a to dokonce česko-německy,že Alois BENEŠ ze Zlatníků regeneroval Slezské barevnohlávky od r.1942.Pro regeneraci byli použiti moravští pštrosi,polské krimky,káníci a kaňky.
Kde je však pravda:
Pan holubář Alois BENEŠ ze Zlatníků,jemuž vděčíme za znovuzrození a popularitu Slezského barevnohlávka to dělal úplně jinak,než se píše.
V PLR v okolí Zahořelce získal pár černých a pár modrých barevnohlávků.Dále od chovatelů v okolí Kietrz získal dalších 6 barevnohlávků černých.Dále si ze stejného místa přivezl dva liché červeného a žlutého,ale byli to kříženci s moravským pštrosem a jejich odchov se mu neosvědčil,protože to moc pštrosovatělo.V následujícím roce získal výměnou za své holuby pár jihoněmeckých barevnohlávků hladkonohých sytě červených s vrkočem na hlavě. Tito jedinci představovali celou regenerační základnu v Jezdkovicích u Opavy.
V pozdějších letech se chov barevnohlávků z jeho chovu dostal zejména na Táborsko,Voliňsko a tím došlo k oživení krve a to již pamatuji i já,že na rybářských baštách a hájovnách jsem jako kluk vídal krásná hejna barevnohlávků.I můj soused měl krásné hejno barenohlávků modrých a byl to asi on,který mě tímto plemenem nakazil.Je pravdou,že mnoho tzv.šlechtitelů se snažilo na barevnohlávka našlechtit všechno možné,ale po ustanovení klubu(1964) bylo doporučováno klubem oprostit se od křížení s jinými plemeny holubů.
Tak to jen na dokreslení o SLEZSKÉM BAREVNOHLÁVKOVI. Zdeněk FRANTA

22.7.2020 20:41
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak jsem červené barevnohlávky z Lysé nad Labem v sobotu po 6ti dnech vypoustil.Říkal jsem si,že je to starý pár,že asi vezmou roha,ale jejich klidné chování mě přesvědčilo,že to nehrozí.Vyletěli po půl hodině na střechu,tak jsem vyhnal za nima celé mé hejno a chovají se tak,že u mě zůstanou.Dnes se drželi mého hejna,ale když hejno letělo loukařit,tak se vrátili hned na střechu a čekali až se moji vrátí.Doufám,že je rozlétají než odletí vlaštovky,jinak nastoupí pernatí predátoři a nastane přírodní selekce.Kouťák

22.7.2020 22:09
mirafer

XXX.XXX.112.69

..jak ty to děláš..

23.7.2020 07:14
čejky

XXX.XXX.70.40

Zdravím,

vůbec se červeným barevnohlávkům nedivím, u Vás se budou mít úžasně.

Ivo Fajc

23.7.2020 11:39
cyril76

XXX.XXX.115.232

Já Vám tak závidím!

23.7.2020 12:55
kouták

XXX.XXX.168.33

mirafer napsal(a):
..jak ty to děláš..

Míro,v případě,že bych sem napsal jak to dělám,tak se všichni potrhají smíchy.Krátce nastíním:Nejprve se jim představím,potom každý den s nima dlouze probírám politickou situaci,aby věděli co je čeká a když je z toho nemajzne,tak už přežijí úplně všechno. Zdeněk

28.7.2020 10:45

Dobrý den .
Kdysi jsem Barevnohlávky měl a také modré z volného chovu pana Prchala z Letovic . Výborně polařili . Jednou mi jeden modrý pár dal obě červéná holoubata . Z obou stran rodičů byly modří a červení předci .

28.7.2020 15:38

Pan Prchal má Barevnohlávky stále . Má dva holubníky na malém pozemku 2 km od bydliště u rybníka mezi lesy . ze začátku ztráty 35 %

28.7.2020 19:58

Teď chovám Poštu a Stavaky a Paviky .
Přemýšlím o tom že si znovu vezmu 2 nebo 3 páry barevnohlávků . Kdyby jsem bydlel blíž k vám pane Zdenku Franto tak bych si přijel pro holoubata . Já jsem z Pardubického kraje okres Svitavy .

28.7.2020 20:30
kouták

XXX.XXX.168.33

Teď chovám Poštu a Stavaky a Paviky .
Přemýšlím o tom že si znovu vezmu 2 nebo 3 páry barevnohlávků . Kdyby jsem bydlel blíž k vám pane Zdenku Franto tak bych si přijel pro holoubata . Já jsem z Pardubického kraje okres Svitavy .

Zdravím.
Do Pardubického kraje to není zas tak daleko.Jezdil jsem tam 30 let pravidelně do Holic na speciálku NVH.Kamarádi z našeho kraje tam jezdí stále,tak by byla i možnost je po nich poslat,ale bohužel letošní rok nejsem schopen už nikomu nic slibovat.Seznam zájemců je moc dlouhý a už i na rok 2021. Zdeněk FRANTA

28.7.2020 21:02
čejky

XXX.XXX.163.147

Dobrý večer,

2-3 páry volných výletků tam budu mít. Jsem z Prahy a občas jezdím vlakem do Pardubic.
Když budete mít zájem ozvěte se.
S pozdravem
Ivo Fajc - tel. 720070797

28.7.2020 22:14
kouták

XXX.XXX.168.33

kouták napsal(a):
Dnes to bude jen o jednom holubovi.Je to ten,který žil tři roky s věžákama na starém kravíně a neustále mě jeho chytrost překvapuje.U mě ovládl holubník a když nejde ven on,tak nevyletí žádný jiný.Nejprve sedne na výlet a dlouze se rozhlíží a když nevidí žádné nebezpečí,tak vytáhne celé hejno a proletí s ním okolí.(viz foto)V týdnu poprvé vytáhl svá dvě holoubata na střechu.Nejprve vzal jednoho a obletěl s ním 6x chalupu.Po chvilce vzal druhé a stejně udělal šest okruhů kolem chalupy.Poté obě vedl do holubníku a když jedno dovnitř nechtělo,nebo nevědělo kudy,tak se pro něho 3x vrátil.Pokud hejno vyletí na zahradu a něco tam všichni zobají,tak on rozvážně chodí kolem a sleduje okolí a ani jednou nic nesezobne.Nyní začali žně a on naprosto přesně ví,kde je posečené pole s ječmenem a tam letí s hejnem.Je to prostě PAN holub a pro holubářského dědka je to sen. Kouťák

Pan holub mě neustále překvapuje.Dal jsem mu už jméno "Věžák".V poslední době vždy,když slezl z vajec,tak vytáhl hejno loukařit.Chvilku kolem nich důležitě chodí a potom vylétne a začne nad hejnem kroužit a čeká,kdo ho bude následovat v letu.Vždy se několik holubů zvedlo, nabrali výšku a letěli směr Rokousko přes les,protože tam nic jiného než les až do Rakouska není.V posledních dnech se mu nepodařilo žádného holuba zlákat a tak létá zcela SÁM.Už jsem se o něho začal obávat,ale má tam holoubata a tak jsem se utěšoval,že se vrátí.Co tam sám dělá jsem však vůbec netušil až do dnešního dne.
Dnes vyrazil na let opět sám a protože se vrací vždy nejméně za hodinu,tak můj pohled nad les po hodině byl častější.V jednu chvilku jsem uviděl nad lesem hejno asi 30 holubů a mezi nima bíle zářil můj barevnohlávek.Asi 100 metrů od chalupy se od hejna odpojil a letěl v klidu do holubníku.Hejno zmizelo za lesem.Zda to byla pošta,nebo věžáci jsem nepoznal.Jsem zvědav čeho se od něho ještě dočkám.Asi mu chybí ten kravín plný věžáků a já doufám,že u mě zůstane.Kouťák

29.7.2020 00:34
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Tak jsem si dnes na chvilku odskočil na motorce na Sk. Já ale hlavně kvůli mondénům a toto se tam jen tak, mimoděk, motá na holubnících. Cca 70 ks letošních nakroužkovaných barevnohlávků.

29.7.2020 07:23
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak to je nádhera.Je vidět,že i jinde jsou ještě holubáři,kteří nestrkají barevnohlávka do voliery.Zdraví a děkuje Kouťák

29.7.2020 08:20
cyril76

XXX.XXX.115.232

Nádhera!
Kde to je? Pošlete mi kontakt, prosím?

2.8.2020 11:30
KLIMEK PETR

XXX.XXX.14.170

Tak už mám barevnohlávky také

3.8.2020 20:11
kouták

XXX.XXX.168.33

Pár fotek z dnešního deštivého dne.Jen přestalo pršet,tak je vylákala chuť létat.Kouťák

5.8.2020 14:04
mirafer

XXX.XXX.112.69

..neloukaří, jen zahrádkáří..já to kolečko snad budu muset uklidit.

23.8.2020 09:47
honza54

XXX.XXX.179.131

Chtěl bych tímto velmi poděkovat příteli Zdeňku Frantovi za doplnění mého chovu SB,již okukují okolí.Na jaře mi kuna zlikvidovala 8 ks,když jsem dvě noci přespal v nemocnici.Od té doby ani jedna ztráta zbylých kusů,ale zima teprve přijde,bydlím prakticky v lese.Ještě jednou veliký dík.Honza

23.8.2020 19:18
kouták

XXX.XXX.168.33

Jsem velmi rád,že jsem poznal osobně dalšího chovatele SB a rád jsem doplnil jeho chov.Nejvíc mě těší,že bydlí ode mě pouze 20 km a tak bude snadné jej navštívit a probrat ty věci pro nás podstatné.Je nás málo a tak mě vždy potěší takové setkání a děkuji za něj.
Vzal jsem dnes foťák a tak pár fotek.Hlavně,že se podařilo trochu rozlétat červený pár od M.Féra.Na zahradu jsem ho donutil létat na krmení a tak se musí snažit,než mu to špačci sežerou.Na větší vzdálenost si zatím netroufá a tak zůstává doma s holoubatama a já se mohu trochu pokochat,protože staré hejno nyní odlétá někam ráno a odpolene a vždy jsou v tahu 2-4 hodiny.Zdraví Kouťák

30.8.2020 13:23
čejky

XXX.XXX.171.17

Zdravím,
tak mi dal krahujec první varování, že už nemá co žrát. Červencové holoubě to nedalo. Včera jsme se o tom mluvili se Zdeňkem, že začne třídění.
Ivoš

31.8.2020 14:51
kouták

XXX.XXX.168.33

Ivoši,Praha je krahujců ráj.Dle ornitologů jich v Praze a okolí hnízdí nejméně 200 párů a možná,že je skutečnost mnohem větší.Já jsem viděl krahujce pouze na jaře a od té doby ne.Říká se ,že jim hnízda plení Výr velký a toho zde mám zase já,tak nemám krahujce,ale jiné pernaté predátory až jako starý myslivec žasnu,kde se to u nás bere.Držím barevnohlávkům palce ,ať je jejich ostražitost větší a větší. Zdeněk

10.9.2020 16:32
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak jsem zase dnes vzal do ruky foťák.Stará garda sice pořád někde létá a výletkům jsem musel dělat společnost já.Prozkoumávájí všechno,ale pouze když jsem tam.Odjel jsem k benzince a po návratu bylo vše v holubníku. Vyletí až začnu něco dělat a nebo,když se vrátí stará garda.Dnes jsem už neuviděl ani vlaštovku, ale jestřába ano a protáhl hodně nízko nad chalupou.Nyní jim to začne a jsem rád,že jsou tak ostražití.Kouťák

10.9.2020 19:36
jo012810

XXX.XXX.101.35

Je vidět, že stále odchovy běží, takže nějaká selekce bude zapotřebí. Volně létající a polařící holubi, to je můj šálek čaje. A mohou to být i třeba věžáci. Každá takováto ukázka je pro mne přímo elixír života. Ať se daří.

11.9.2020 14:17
cyril76

XXX.XXX.115.232

Nádhera, fakt!

Včera, medzi Petrovem a Strážnicu, sem po ceste videl zmíšaný kŕdel: barevnohlávci, mor. pštrosy a bílá pošta. Nevíte, komu to tam létá?

14.9.2020 22:24
Meelek

XXX.XXX.137.104

cyril76 napsal(a):
Nádhera, fakt!

Včera, medzi Petrovem a Strážnicu, sem po ceste videl zmíšaný kŕdel: barevnohlávci, mor. pštrosy a bílá pošta. Nevíte, komu to tam létá?

Kdyby to nebylo včera, ale před 28 lety a měl ten rozum současný a svůj, tak bych z té Louky, kde jsme bydleli, bral fofrem autem s prilepenou hlavou na skle podívat se na holuby. Jestli bych vůbec dosahnul.. tim celem na sklo okýnka u auta :).

Buďte za toto hodně rád. Na Českolipsku koukám při cestě do práce na vezaky na kostele v Dobranově a na vezaky v Lípě. Jinak je tam mrtvo. A že jsem tu holubarskou úchylku, koukat po střechách pri cestování chytil docela rychle, snad po měsíci chovatelství a furt nic nevidím, nenachazim... Třeba mě někdo opraví a poradí .

15.9.2020 06:50
KLIMEK PETR

XXX.XXX.67.246

Meelek napsal(a):
Kdyby to nebylo včera, ale před 28 lety a měl ten rozum současný a svůj, tak bych z té Louky, kde jsme bydleli, bral fofrem autem s prilepenou hlavou na skle podívat se na holuby. Jestli bych vůbec dosahnul.. tim celem na sklo okýnka u auta :).

Buďte za toto hodně rád. Na Českolipsku koukám při cestě do práce na vezaky na kostele v Dobranově a na vezaky v Lípě. Jinak je tam mrtvo. A že jsem tu holubarskou úchylku, koukat po střechách pri cestování chytil docela rychle, snad po měsíci chovatelství a furt nic nevidím, nenachazim... Třeba mě někdo opraví a poradí .

Já kdy už tak najdu tak na střeše pošťáky

15.9.2020 19:41
cyril76

XXX.XXX.115.232

Meelek napsal(a):

Šak já také su! :)
Príroda je krásná a já si ju vychutnávám ..

20.9.2020 09:01
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím,

krmení v trávě mají Barevnohlávci nejraději.

Ivoš

21.9.2020 21:08
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak už barevnohlávkům začal boj.Dnes první útok jestřába na letošního výletka.Dopadlo to dobře.Čtyři ocasní péra a tečka krve od drápu nad ocasem.Jestřába jsem jen zahlédl když odlétal s nepořízenou,ale jednoho starého holuba jsem měl až ve verandě a dalšího pod přístřeškem,kde mám zahradní sezení.Abych řekl pravdu,tak jsem za to rád,protože výletci to už potřebovali.Musí si uvědomit,že vlaštovky jim ostrahu už dělat nebudou a že jde chvílema o život.Nelze se pořád bezstarostně povalovat na střeše.Kouťák

22.9.2020 11:22
čejky

XXX.XXX.70.40

Zdravím,

ano je to tak, denně mi zaútočí krahujec do holubů, zatím mimo jednoho výletka, který po útoku uhynul - viz níže, vše přežívá.

Ivoš

2.10.2020 22:11
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak další parta bude létat na jiném holubníku.Zatím letos jich opustilo Kouty 50 ks na 7 míst v ČR.Posledních 6ks bude létat na Praze-Suchdol. Kouťák

2.10.2020 22:59
čejky

XXX.XXX.171.16

To jsem rád, že v Praze bude další hejno těchto holubích krasavců.
Ivoš

3.10.2020 12:28
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Tak další parta bude létat na jiném holubníku.Zatím letos jich opustilo Kouty 50 ks na 7 míst v ČR.Posledních 6ks bude létat na Praze-Suchdol. Kouťák

Je to paráda, když bude další chovatel volně létajících holubů, ale...Jsem zvědav, kolik zbyde těch skutečných fandů i po nějakém to roce. Držím palce a snad se i v Suchdole bude barevnohlávkům dařít...

3.10.2020 19:53
havok

XXX.XXX.139.5

U mne v Nemcanech u Slavkova u brna lita take pekna parta barevnohlavku , zacinal jsem z modryma pak jsem dovezl nejake zlute a cervene po panu Steinovy a ted jsem je jeste rozsiril o cerne barevnohlavky momentalne mam na stavu cca 120 barevnohlavku hlavne modrych . je tu nekdo v okoli kdo take ma

4.10.2020 11:13
čendas

XXX.XXX.242.17

Paráda,, v dnešní době ,tak velké, létající hejno, je malý zázrak, jen malá pochybnost, s tou čestnou cenou, ti praví barevnohlávci, nezkřížení s moderními , mohutnými pštrosy aj. monstry, jsou delší, drobnější,takovou šanci , by na výstavě, určitě neměli

4.10.2020 15:33
kouták

XXX.XXX.168.33

čendas napsal(a):
Paráda,, v dnešní době ,tak velké, létající hejno, je malý zázrak, jen malá pochybnost, s tou čestnou cenou, ti praví barevnohlávci, nezkřížení s moderními , mohutnými pštrosy aj. monstry, jsou delší, drobnější,takovou šanci , by na výstavě, určitě neměli

Čendas,vidět kroužit nad mou chalupou v Koutech 120ks barevnohlávků,tak to by byla nádhera,ale u mě je to jen sen.Havokovi určitě dělá takové hejno radost a i na výstavě uspěl perfektně a já mu blahopřeji.Na výstavě můžeš vidět pouze toho "pravého" SLEZSKÉHO BAREVNOHLÁVKA jak jsem se dozvěděl "zklidněného" křížením.Za mého mládí jsem choval vždy MORKOPA a toho chci a budu chovat až do smrti.Na porovnání přidávám foto,kde je červený SLEZSKÝ BAREVNOHLÁVEK a ostatní je MORKOP.Zdeněk

4.10.2020 17:22
čendas

XXX.XXX.242.17

Kámoš si pořídil tyto ,jak, říkáš , zklidněné, červené a černé, barevnohlávky, byli to v podstatě méně kreslení , trochu drobnější pštrosi, létat, nedejbože polařit,pro ně byla noční můra, rád jimi obšťastnil jiného, ale jinak, byli moc pěkní, krátcí, baculatí,

4.10.2020 23:10
havok

XXX.XXX.139.5

pane koutak to co mam doma nejsou morkopi litaji a polari blikl jsem ho vic jak 16x aby se mi podarila fotka jak je zivy jinak pri naklecovani mi jeden uletel ale domu trefil 10 km je pro ne jak nic , mam puvodni linii drobnych a litavych barevnohlavku jak ho dam vedle benesaka je polovicni jak jsem s nima zacinal bylo tam morkopu hodne ale postupne jsem dohledal v mem rodnem slezsku a to nejen v ceskem slezsku ale i v polskem stare chovy a tech jsem zacal litaji a polari perfektne straty nulove coz je az k obdivu ponevac je u nas dost migrujicich dravcu a odchov perfektni to znaci ze vic jak 80 holubu jsem dal letos dal v ranci cr a pl do chovu , jinak k posouzeni posuzoval pan doktor Racek a jak sam rekl dlouho uz nevidel tak tipickeho barevnohlavka ve starem typu jak jsem predvedl a zhodly jsme se ze pridat do toho pstrosa je velky krok zpet a zprzneni tak krasneho a letoveho holuba jakym bezesporu barevnohlavek je

5.10.2020 10:10
kouták

XXX.XXX.168.33

havok napsal(a):
pane koutak to co mam doma nejsou morkopi litaji a polari blikl jsem ho vic jak 16x aby se mi podarila fotka jak je zivy jinak pri naklecovani mi jeden uletel ale domu trefil 10 km je pro ne jak nic , mam puvodni linii drobnych a litavych barevnohlavku jak ho dam vedle benesaka je polovicni jak jsem s nima zacinal bylo tam morkopu hodne ale postupne jsem dohledal v mem rodnem slezsku a to nejen v ceskem slezsku ale i v polskem stare chovy a tech jsem zacal litaji a polari perfektne straty nulove coz je az k obdivu ponevac je u nas dost migrujicich dravcu a odchov perfektni to znaci ze vic jak 80 holubu jsem dal letos dal v ranci cr a pl do chovu , jinak k posouzeni posuzoval pan doktor Racek a jak sam rekl dlouho uz nevidel tak tipickeho barevnohlavka ve starem typu jak jsem predvedl a zhodly jsme se ze pridat do toho pstrosa je velky krok zpet a zprzneni tak krasneho a letoveho holuba jakym bezesporu barevnohlavek je

Zdravím a děkuji za reakci.Jsem rád,že je zde další chovatel životaschopných barevnohlávků a už se těším na nějaké fotky.Trochu jsem to zde asi vyprovokoval a v poslední době se mi ozvalo několik holubářů,kteří nejsou v ČSCH a dlouhá léta barevnohlávky chovají.Jsem za to moc rád a těším se až situace v ČR bude příznivější a navštívím některé chovy. Zdeněk FRANTA

Přidejte reakci

Přidat smajlík