Tak dnes se vrátil zase jeden.Tak už mi někdo zachránil před dravcema přes zimu 6 holubů.Jsem zvědav,zda se ještě nějaký vrátí.U jednoho holuba bylo znát,jak měl svázané tři brka na křídle.Zvědavost se mnou cloumá,kdo byl takový dobrák,ale mám z nich radost,že se vrátili ke mě.Barevnohlávek je prostě ještě holub.Tak pár fotek z dneška.Kouťák
Já měl předloni od konce roku do března mezi slepicema a krůtama tři pošťáky. Kde se vzali, tu se vzali, krmili se, chytit se nedali. Seděli pod střechou, odmítali vyletět. Až když se jim zachtělo, ufrnkli mi domů.
Byli kroužkovaní, snad se vrátili v pořádku. Jejich majitel se taky asi divil...
Tak zase jedna pohádka pro kamarády.Dnes celé hejno sedělo na střeše na hřebenáčích,pouze vůdce hejna něco hledal na zahradě u sousedů zcela sám.Chvilku jsem ho pozoroval, ale uviděl jsem na obloze Orla mořského a na něj útočil Jestřáb a tak jsem sledoval dravce.Najednou jsem uviděl mého vůdce hejna jak proletěl nad hejnem na střeše a všichni do jednoho ihned slétli na opačnou stranu střechy něž byl orel s jestřábem.Obešel jsem chalupu a viděl jsem,jak se všichni holubi sotva drží na šikmé střeše a vůdce hejna je nahoru nepustil.Ten barevnohlávek mě neustále překvapuje a čekám,kdy začne mluvit. Kouťák
Na krásných 30 let mezi kamarády se zapomenout nedá.Tak jen,že oni na mě také nikdy nezapomenou.Zdeněk FRANTA
"Vážený milý páníčku! Ty jsi skutečně myslíš, že nevíme, kde máš to žrádlo schovaný?"
Když nedám včas žrádlo, vlétnou mi do chlíva třeba i 10 kousků. Záleží, jak moc se loudám. A začnou "čistit". Je to občas na infarkt, když se proti Vám rozletí při vstupu do dveří.
Zdeněk mi v zimě řikal, že "stakovouhle" jich tam budu mít více než 300ks. Ještě tam mám mezery. Uvidíme na podzim.
Díky moc, dělají radost a ulehčují na duši. V hejnu, když vzlétnou, se jich bojí i kočky (mám tu čtyři). Jen těm kastratum nezapomenu, že mi zabili komplet rodinku rehků. Na jednoho si troufaji, ale v hejnu, když vzlitnou...Udělají takového hluku, že se buďto přikrčí nebo utíkají. Ve velkym hejnu ukazují ta drobná stvoření svojí sílu na "naplny pecky".
Ještě jednou posunu ty "barevnohlavky" nahoru a pak už nevím jak.:)
Zase mám jeden kus v kachníku. Vyletek... Možná už tři týdny tam oxiduje. Ze zacatku jsem nad tím mavnul rukou. Tenhle týden byl dvakrát násilně vystěhovaný na holubník a jednou na dvorek. Holt si to nedá vysvětlit, asi se přeorientoval. Potřeboval bych tel. číslo na pana prezidenta Zemana. :) Aby mu to vysvětlil, že s kachnami žádný kouzlo neudělá.
Nebojte se, nic se mu nestalo, takhle si lavor uzurpuje každý večer...
Mílo a Honzo máte to krásný.Já jako správný důchodce nemám na nic čas a zítra nastupuje zednická parta na chalupu, tak jsem tu mou partu barevnohlávků musel dnes vyfotit,protože až opraví zedníci ten jeden komín,tak už to nebude ono.Tak zase za 14 dnů až mě zedníci opustí.Kouťák
kouták
napsal(a):
Mílo a Honzo máte to krásný.Já jako správný důchodce nemám na nic čas a zítra nastupuje zednická parta na chalupu, tak jsem tu mou partu barevnohlávků musel dnes vyfotit,protože až opraví zedníci ten jeden komín,tak už to nebude ono.Tak zase za 14 dnů až mě zedníci opustí.Kouťák
Dávejte pozor,aby se holubi nenazobali lepidla.
Olánek
napsal(a):
Dávejte pozor,aby se holubi nenazobali lepidla.
Olánku,tak to ovlivnit nemohu.U mě mají svobodu,ale říci jim to mohu.
Zdravím,
tak dnes jsem měl 2 zážitky.
1) krahujec zaútočil na klec s andulkama, která byla na venkovním parapetu okna. Napálil to na klec a spadnul na zem a uletěl. Sestra byla 1 m od klece, ale on přesto útočil.
2) dnes nad střechou, kde byli Barevnohlávci a čejky letěl nízko černý čáp (podotýkám, že bydlím v Praze - letí tu černý čáp!!!). Holubi byli vyděšení, ale neschovávali se.
Zdeňku, tak ať zedníci moc neruší Barevnohlávky.
Ivoš
Ivoši,Barevnohlávci na to koukali divně,že jim někdo sedí na jejich střeše a tak létali chvilku kolem a potom se rozhodli,že tam být nemusí a odletěli směr Rakousko. Zdeněk
Jsjs

XXX.XXX.201.240
kouták
napsal(a):
Ivoši,Barevnohlávci na to koukali divně,že jim někdo sedí na jejich střeše a tak létali chvilku kolem a potom se rozhodli,že tam být nemusí a odletěli směr Rakousko. Zdeněk
Dobrý den pane koutak, chci se zeptat jestli by bylo možné se s váma nějak spojit a jestli by jste mi neprodal nějaké barevnohlávky??
Děkuji za odpověď
Mílo,ta husa se naučila létat od barevnohlávků?Dad já si myslím,že by se soused do barevnohlávka ani nedokázal trefit a pokud by se mu to jednou povedlo,tak barevnohlávci si pamatují a určitě by se mu to podruhé nepovedlo.Přijeď si pro ně a budeme souseda testovat.Kouťák
kouták
napsal(a):
Mílo,ta husa se naučila létat od barevnohlávků?Dad já si myslím,že by se soused do barevnohlávka ani nedokázal trefit a pokud by se mu to jednou povedlo,tak barevnohlávci si pamatují a určitě by se mu to podruhé nepovedlo.Přijeď si pro ně a budeme souseda testovat.Kouťák
No nemůžu říct, že jo. Dad by mě pak strašil s těmi vzduchovkami. Takže, takže, naučily se lítat od vlaštovek :). Těch tu mám taky spoustu, před pár dny vylétnula prtata z hnízd.
Mám dobrý, zatím dobrý, že za sousedy mám dva nimrody a jeden z nich je bývalej holubář. A ten třetí, prodala svojí poslední vzduchovku za technickou prohlídku (Česká Republika :) ).
OlafV
napsal(a):
Dotaz uživí se
polářící bárevnohlávek?
Řeknu to asi tak.Je v přírodě někde od dubna do žní,tedy konce července někde zralá zrnina?Jak dlouho zůstane u nás na poli strniště?
V jarních měsících,když se seje ,tak barevnohlávci létají polařit.Pokud najdou někde ležák a nebo nezaorané pole,tak také.Jinak většinou loukaří a zda by jim to stačilo je otázka,protože každý kraj má jiné zemědělství.Někdo nechává na lukách stát pás sena na vysemenění a to mají barevnohlávci rádi.Buď chodí kolem,nebo když to lehne,tak jsou tam každý den.Určitě zobají nějaké broučky jako divocí holubi.Moji barevnohlávci loni létali do Rakouska,kde jsou malozemědělci a tam strniště stálo skoro až do podzimu a u nás je druhý den zaoráno.Naše zemědělství je už trochu jiné,než za mého mládí.Já osobně krmím od srpna málo a to dělám jen proto,aby staří holubi naučili mladé loukařit,polařit a nebo prostě hledat si něco v přírodě.Podzimem začíná plné krmení přes celou zimu,takže odpověď je- neuživí.Zdraví Kouťák
@Zdenek: Zdeňku, me nejvíc pomohlo na rozlitani ne přímo hladovka, ale střídmé krmení, později. Třeba k obědu nebo i dýl. Kdy vemu ten kyblík a prostě se trošku projdu kolem i mimo pozemek. Prostě kam můžu a pohodim třeba jen po hrstce krmení. Mají velmi dobrou paměť a za pár dnů prolétávají všechna místa, kde něco našli. Sice to zabere více času, ale výsledek za to stojí. A taky toho krmení je méně. Cimcaraci, hrdličky a hrivnaci se přiživují.
Na druhou stranu, nejsou vůbec blbý a je na nich vidět i na ten oběd, sedí na hřebenu jak pecky (když vše prohledali) a věří, že bašta prostě musí bejt.
Myslím si, že by je šlo naučit přežít zimu jen na polareni. Ale bylo by potřeba hoooodne velký hejno. Ale v tom okamžiku už by to smrdelo týráním. Už by to asi nebylo chovatelství, ale něco jinýho, ani nevím jak to nazvat. :).
Byl jsem svědkem hejna asi 30 věžáku plusminus na kostele v Dobranově, v malé vesničce. Na konci zimy jich přežilo pár, nemám to spočítáno, ale pohledem z auta možná pět ? Málo. Ale přežili. Sledoval jsem je při kazdy cestě do práce snad půl roku.
Meelek
napsal(a):
@Zdenek: Zdeňku, me nejvíc pomohlo na rozlitani ne přímo hladovka, ale střídmé krmení, později. Třeba k obědu nebo i dýl. Kdy vemu ten kyblík a prostě se trošku projdu kolem i mimo pozemek. Prostě kam můžu a pohodim třeba jen po hrstce krmení. Mají velmi dobrou paměť a za pár dnů prolétávají všechna místa, kde něco našli. Sice to zabere více času, ale výsledek za to stojí. A taky toho krmení je méně. Cimcaraci, hrdličky a hrivnaci se přiživují.
Na druhou stranu, nejsou vůbec blbý a je na nich vidět i na ten oběd, sedí na hřebenu jak pecky (když vše prohledali) a věří, že bašta prostě musí bejt.
Myslím si, že by je šlo naučit přežít zimu jen na polareni. Ale bylo by potřeba hoooodne velký hejno. Ale v tom okamžiku už by to smrdelo týráním. Už by to asi nebylo chovatelství, ale něco jinýho, ani nevím jak to nazvat. :).
Byl jsem svědkem hejna asi 30 věžáku plusminus na kostele v Dobranově, v malé vesničce. Na konci zimy jich přežilo pár, nemám to spočítáno, ale pohledem z auta možná pět ? Málo. Ale přežili. Sledoval jsem je při kazdy cestě do práce snad půl roku.
V Dobranově to spíše zvládali krmením se na statku, na dohled z kostela. Je tam chovatel-obchodník s drůbeží. A kousek je to do České Lípy, kde měšťáci zvládají zimy v pohodě.
Dnes to asi nebude žádná pochvala.Kamarád sokolník má doma 2 páry Sokola stěhovavého a tak jsem mu dnes přinesl 6ks.barevnohlávků na krmení.Mám holubník plný a tak jsem to musel trochu zredukovat a vybral jsem převážně černé,kterých se už chci zbavit.Tak pár fotek z jejich kaskadérských letů.Kouťák
jaroslav69pokorny
napsal(a):
V Dobranově to spíše zvládali krmením se na statku, na dohled z kostela. Je tam chovatel-obchodník s drůbeží. A kousek je to do České Lípy, kde měšťáci zvládají zimy v pohodě.
@Jaroslav Pokorny: To máte pravdu, pane Pokorný. Ale i tak, muselo to tam možná být i "mistrovství světa" ve střelbě vzduchovkou. Určitě si spousty kralikaru nenechalo líbit jejich nálety na usušenou kukuřici. Ale i obecně k drůbeži. To se asi nedozvíme. Každopádně ten můj výrok byl kratkozrakej.
@Zdenek Franta: Ty jejich se světla a spáry praští do očí i slepyho. Jak rád, i nerad bych viděl nějakej kousek u mě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím chlapci . Chyběl jsem vám ? Jak se vede ?
Ted se mi daří výborně mam nové zaměstnání vzali mě do družstva ke kravám jako krmiče hnízdí nám tam spostu holubů . občas spadnou holoubata .
Přišel o skoro všechny barevnohlávky které jsem si po letech znovu sehnal mám jednoho . Škoda že nejste pane Franto blíž přijel bych si . Co ten barevnohlávek kterému jste říkal věžák ,přežil ? poštu jsem zrušil a rozdal . V holubníku po poště mám věžáky . Dal jsem pryč 110 poštáků .

Holoubata z kravína . Našel jsem je u krav v korytech . Občas nacházim mezi kravama zadupaná holoubata .

MilFrnK
napsal(a):
. . . . ,, Mliviti stříbro, mlčeti zlato" . . . . někdy
Dobrá uvaha . Každý má právo na svuj názor . Naučil jsem se jedním uchem tam druhym ven a když to přečtu tak jedním okem tam druhým ven . takže mě nedokáže už nic rozhodit , to bych furt někoho řešil . V práci mám dobré vstahy s lidma .

Jinak co vaše chovy , Jak se daří ?
Slyšel jsem že existují Polští barevnohlavci s chocholkou a hladkonozí . Můžete mi prosím o tom něco napsat ?
napsal(a):
Zdravím chlapci . Chyběl jsem vám ? Jak se vede ?
Ted se mi daří výborně mam nové zaměstnání vzali mě do družstva ke kravám jako krmiče hnízdí nám tam spostu holubů . občas spadnou holoubata .
Přišel o skoro všechny barevnohlávky které jsem si po letech znovu sehnal mám jednoho . Škoda že nejste pane Franto blíž přijel bych si . Co ten barevnohlávek kterému jste říkal věžák ,přežil ? poštu jsem zrušil a rozdal . V holubníku po poště mám věžáky . Dal jsem pryč 110 poštáků .
Jakube,nevím jak chlapcům,ale mě jsi nechyběl vůbec,ale odpovím.Mě se vede dobře a barevnohlávkům také.Žádná ztráta od jara není,nachováno zatím letos 32 holoubat,pomalu je prodávám a dávám zdarma po ČR.Polský barevnohlávek se jmenuje "POZNAŇSKÝ BAREVNOHLÁVEK",ale to si můžeš kdykoliv na netu přečíst sám a abych předešel dalším dotazům,tak ještě je znám u nás Staroněmecký,Královecký a Šmalkaldský barevnohlávek.Tím končím krásným citátem od Marka Twaina. "Rozdávat rady je zbytečné.Moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne".

kouták
napsal(a):
Jakube,nevím jak chlapcům,ale mě jsi nechyběl vůbec,ale odpovím.Mě se vede dobře a barevnohlávkům také.Žádná ztráta od jara není,nachováno zatím letos 32 holoubat,pomalu je prodávám a dávám zdarma po ČR.Polský barevnohlávek se jmenuje "POZNAŇSKÝ BAREVNOHLÁVEK",ale to si můžeš kdykoliv na netu přečíst sám a abych předešel dalším dotazům,tak ještě je znám u nás Staroněmecký,Královecký a Šmalkaldský barevnohlávek.Tím končím krásným citátem od Marka Twaina. "Rozdávat rady je zbytečné.Moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne".
Dobrý den . Děkuji za odpoved ani to nebolelo . nic ve zlém .

KLIMEK PETR
napsal(a):
Ale ty už by jsi mohl vypadnout 😉 věř že všechny krásný vlákna zasíráš svojima debilnima vezakama
klimek taky názor . Holub jako holub . věžák je holub jako ostatní . Zdálo se mi že je tady na ifauna docela mrtvo tak jsem si řekl že to tady trochu rozproudím . klimek ty mě odtud nedostaneš . At se daří , chovu zdar .
Zdravím.....tak včera proběhlo první seznámení s doktorem Jestřábem.Dva nálety během patnácti minut.Pri prvním sebral mladého kotrláka,ale pustil ho,když mě viděl.Trosku poskubany,ale opravil jsem ho a dneska už zobe a poskakuje.Postaci šli okamžitě do vzduchu,barevnohlavci, kde se dalo,ponejvíce ke kozám do chlivku. A kotrláci do holubníku.To, že mi tady hnízdí krkavci a několik dalších párů se pohybuje v okolí na pastvinách,mu vůbec nebránilo se tady nachomejtnout,hádám že v zimě to řádně probere.Zavirat je nebudu,nechám to na přírodě, a protože jsem v Jeseníkách a mám prý potomky Pedrohlávků,tak půjdu v jeho šlépějích.
Letu zdar
Orfik,držím palce a pokud jsou to potomci po holubech Petra Polácha,tak snad budou odolávat,ale připrav se na to,že ta přírodní selekce nastane.
30.7. jsem napsal,že jsem daroval 6ks. barevnohlávků jednomu sokolníkovi.Tak už jsou dva doma.Tak nevím kdo koho cvičil.Myslím si,že moji barevnohlávci vycvičili sokola. Už se těším co mi řekne sokolník. Kouťák

Pan Polách je skoušel pouštěl sokolům u hnízda. Než se sokol vzpamatoval barevnohlávci byli pryč.
napsal(a):
Pan Polách je skoušel pouštěl sokolům u hnízda. Než se sokol vzpamatoval barevnohlávci byli pryč.
Ono sokol útočí ve vzduchu a jeho způsob lovu je založen na skvělém zraku a rychlosti letu. Takže je úspěšný (většinou), když zaútočí na letící hejno, či jedince, kteří létají kolem holubníku a nebo při závodech PH při návratu domů. Nicméně, ostražitost a způsob letu (opravdových) slezkých barevnohlávků mu dává jen malou šanci.
Petr měl přírodu rád a Sokola stěhovavého obvzlášť.Jednou jsem se ho ptal co má vlastně radši.Sokoly nebo holuby.Jeho odpověď byla "co myslíš?"Časem jsem sám poznal,že vše je živá příroda a dávat nějakému zvířeti punc lepší-horší je nesmysl.
V národní přírodní rezervaci Praděd,kde Petr bydlel, bylo první hnízdění Sokola stěhovavého zaznamenáno v roce 2001 a odchov byl 2 mláďata.Petr byl u kroužkování a jak tvrdil, hnízdo nalezl on.Do dnešního dne bylo již odchováno přes 270 mláďat,ale i sokol má své nepřátele a tak mnoho hnízd je vypleněno kunou,další škodu udělá počasí a hlavně člověk s chemizací všeho.Nechme tedy Sokola stěhovavého žít svůj život,nezkoumejme,zda má v krajině úživnost a věřte,že si vždy příroda sama poradí a člověka k tomu vůbec nepotřebuje.Takže to byla má vzpomínka na Petra Polácha kamaráda. Zdeněk FRANTA
Co by to bylo za návštěvu Třeboňska a nenavštívit Zdeňka a jeho barevnohlávky. Zdeňku díky, bylo to milé setkání.
Férovi.

kouták
napsal(a):
Orfik,držím palce a pokud jsou to potomci po holubech Petra Polácha,tak snad budou odolávat,ale připrav se na to,že ta přírodní selekce nastane.
30.7. jsem napsal,že jsem daroval 6ks. barevnohlávků jednomu sokolníkovi.Tak už jsou dva doma.Tak nevím kdo koho cvičil.Myslím si,že moji barevnohlávci vycvičili sokola. Už se těším co mi řekne sokolník. Kouťák
Dobrý večer . Hezké hejnko a máte i hezkej barák .
kouták
napsal(a):
Petr měl přírodu rád a Sokola stěhovavého obvzlášť.Jednou jsem se ho ptal co má vlastně radši.Sokoly nebo holuby.Jeho odpověď byla "co myslíš?"Časem jsem sám poznal,že vše je živá příroda a dávat nějakému zvířeti punc lepší-horší je nesmysl.
V národní přírodní rezervaci Praděd,kde Petr bydlel, bylo první hnízdění Sokola stěhovavého zaznamenáno v roce 2001 a odchov byl 2 mláďata.Petr byl u kroužkování a jak tvrdil, hnízdo nalezl on.Do dnešního dne bylo již odchováno přes 270 mláďat,ale i sokol má své nepřátele a tak mnoho hnízd je vypleněno kunou,další škodu udělá počasí a hlavně člověk s chemizací všeho.Nechme tedy Sokola stěhovavého žít svůj život,nezkoumejme,zda má v krajině úživnost a věřte,že si vždy příroda sama poradí a člověka k tomu vůbec nepotřebuje.Takže to byla má vzpomínka na Petra Polácha kamaráda. Zdeněk FRANTA
Neboj se Zdeňku o panu Polachovi asi ještě uslyšíme. Pan Polach mladší ten vztah k holubům ,jako štafetu, převzal. A zodpovědně. Už jen tím, že si udělal zajížďku. Z Beskyd do Plzně, přes Zakupy. A přivezl mi je primo pod nos. Zbytek hejna... Jen to chce více času. Občas prohodíme pár slov přes síť a pošlu nějakou fotku.
A jsem rád, že tu padlo téma p. Polach. Protože, pro ty co nevědí...Je to přesně a taky přibližně rok, co odešel navždy.
A nikdy na to nezapomenu, když jsem mu v květnu volal, ohledně kusů, vyletku, na prodej. Mluvil, přes telefon, s humorem a nadhledem. A o cca dva měsíce později jsem se dovolal "jen" jeho bratrovi... A nevěděl, co do toho telefonu říct, jak mluvit. Prostě jsem nečekal takový obrat.
Mílo,máš krásné hejno a všechny zbarvení a to je paráda.Ty hejno rozšiřuješ a já se ho snažím před zimou snížit na minimum.Barevnohlávky jsem letos dal už na 5 míst v ČR a doufám,že další zájemci přijedou v době co nejkratší,než přijde zima a odletí vlaštovky.Mám rovněž prvního výletka žlutého,ale barvičkařit už nehodlám.Zdraví. Zdeněk
kouták
napsal(a):
Mílo,máš krásné hejno a všechny zbarvení a to je paráda.Ty hejno rozšiřuješ a já se ho snažím před zimou snížit na minimum.Barevnohlávky jsem letos dal už na 5 míst v ČR a doufám,že další zájemci přijedou v době co nejkratší,než přijde zima a odletí vlaštovky.Mám rovněž prvního výletka žlutého,ale barvičkařit už nehodlám.Zdraví. Zdeněk
Díky Zdeňku. Taky musim ten stav snížit. A po úvaze, je nechám lítat až do konce listopadu. Protridi se mi zrno od plev. Z toho si pak vyberu jen 10 párů (resp. budu se snažit vybrat) plus nějaká záloha do jara.
Měl jsem jich tam od začátku jara příliš (45), takže jsem měl hnízda postavena různě po zemi, hnízda zničená. 4 holoubata poklovana. A za celý léto asi 15 mrtvých holoubat. Nejvíc kusů jsem ztratil právě zničením hnízd s vejci umístěných různě na podlaze holubníku. On mi to Eda říkal.
Zajímavé je, že od cca května jsem nechal dvířka do holubníku otevřená v mylny představě, že se hejno roztáhne po zbytku půdy. A vůbec. Zůstali věrni holubníku. Jediný plus, že na trámech měli oázu klidu mladý kusy. Ale dospělý a hnizda, žádné mimo holubník.
A jen tak okrajem..Soused (75) mi nedávno vyprávěl, jak se málem vyboural kvůli mým holubům. Na spodní části pozemku je silnice hlavní. A vedlejší se od ní táhne v zhruba pravým úhlu, hned vedle je malej zatravnenej plac.A já když je krmím, projdu větší část pozemku plus i louku vedle včetně výše zminenyho mista. Prohazuju zrní jen pro hrstkach. Přijdou mi pak aktivnější při shánění krmení než když jim to nasypu pod holubník. Tam se pak nazerou a letej si sednout na střechu. Dalo by se říct, že mi pak lítají "všude" přes celý den. Ale abych se k tomu vrátil. Když odbočoval na tu vedlejší silnici, tak mu to hejno vzlitnulo přímo před autem. . Vik.
Tak už před zimou se snažím chov trochu snížit,ale stále se barevnohlávci množí jak myši.Co jsem nasliboval jsem už z části splnil a tak už jsem barevnohlávkama zamořil Prahu a okolí,Zruč nad Sázavou a zítra je trh v Soběslavi,tak tam povezu dalších 6.
Dnes jsem barevnohlávky objevil až za souseda zahradou u lesa.Nejsou na fotce moc vidět,ale on je nějaký kamarád se zahnutým zobákem domů zažene.Dnes se mi povedla fotka labuťáka a když tak krásně zapózoval,tak ho také přidám.Zdraví všechny Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Kouťáku, dobrý večer,
V Praze je ještě jedno místo, kde barevnohlávci zatím nelétají. Jsou to Kunratice. Holubník přešel z fáze představ pomalu do fáze činů, takže asi ani nebudu lhát, když napíši, že ještě letos se nad naší střechou ozve tleskání a šum holubích křídel.
Tak mi, prosím, nechte nějaké černé a červené a pokud možno, i žluté, aby mi ta cesta ke stříbřitým barevnohlávkům příliš dlouho netrvala.
A ještě praktický dotaz ke křížení. Když dám na černou holubici červeného holuba, všechna žlutá holoubata budou holubice. Jak docílit žlutých holubů? Předem děkuji za odpověď, neboť genetika je pro mne zatím španělskou vesnicí. Zdraví Vlaštovička.
Zdravím Vlaštovičku.
Tvůj praktický dotaz ke křížení černého holuba s červenou holubicí,není tak jednoduchý jak si myslíš.Z holoubat budou holubi červení a černé budou holubice.Zde se dědí barva a pohlaví tzv. křížem.Šlechtit již vyšlechtěné a utvrzené v dlouholetých chovech je dle mého názoru zbytečná ztráta času.Tím myslím žluté holuby.
Co se týče genetiky,tak pro chov holubů ti stačí základní znalosti,protože genetika je věda, které když chce někdo porozumět do podrobna,tak je to sudium na dlouhá léta.Pro běžné holubářství je výborná kniha "Dědičnost u holubů (Axel a Jana SELL)",kterou přeložil Slavibor Petržílka.
Jinak jsem rád,že už se holubník staví a až tam budou létat bubláci a možná i nějaký barevnohlávek,tak si rád přečtu Tvé hezky psané příspěvky,které však můžež psát i bez holubů.
Můj žlutý barevnohlávek už vesele létá a čeká na Tebe až si pro něho přiletíš do Koutů.Do jara jich tam bude možná víc,pokud nebudou také víc chutnat kamarádům se zahnutým zobákem.Zdraví Kouťák
A ještě praktický dotaz ke křížení. Když dám na černou holubici červeného holuba, všechna žlutá holoubata budou holubice. Jak docílit žlutých holubů? Předem děkuji za odpověď, neboť genetika je pro mne zatím španělskou vesnicí. Zdraví Vlaštovička.
Předpokládám, že u barevnohlávků se jedná o recesivní červenou.
Je důležité vědět, jestli je červený holub štěpitelný na žlutou.
A jestli má černá holubice v sobě jeden gen pro recesivní červenou.
1. celý odchov může být černý
2. teoret. polovina může být červená
3. můžou se objevit rozředěné holubice - žluté nebo šedohnědé
Při úvahách je vždy nutné uvažovat o tom který gen je vázaný na pohlavní chromozom a který ne.
Rozředěnost a základní barvy jsou vázané na pohlaví.
Recesivní červená není.
jirinovak
napsal(a):
Předpokládám, že u barevnohlávků se jedná o recesivní červenou.
Je důležité vědět, jestli je červený holub štěpitelný na žlutou.
A jestli má černá holubice v sobě jeden gen pro recesivní červenou.
1. celý odchov může být černý
2. teoret. polovina může být červená
3. můžou se objevit rozředěné holubice - žluté nebo šedohnědé
Při úvahách je vždy nutné uvažovat o tom který gen je vázaný na pohlavní chromozom a který ne.
Rozředěnost a základní barvy jsou vázané na pohlaví.
Recesivní červená není.
4. Pokud má holub pod červenou recesivní barvou schovánu jinou základní barvu než černou, mohou se objevit i dom. červené, nebo hnědé holubice.
........
jak napsal Kouťák
Tvůj praktický dotaz ke křížení ,není tak jednoduchý jak si myslíš.
Zdravím, tak jsem si našel čas, a přidám fotky barevnohlávků z Koutů. Měl jsem je 14 dní zavřené. Pak jsem je pustil, párkrát se proletěli a zmizely. Minimálně pět dní jsem je neviděl, nakonec se jeden objevil. Nenašel sice odvahu se vrátit do holubníku, ale aspoň spal pod střechou. Tak jsem byl nadšený, že aspoň jeden zůstal. Po dni se objevili ještě dva. Čtvrtého jsem už neviděl. Asi dravec, protože v tom týdnu se ztratila i jedna pošťačka. Ale jsem rád, že aspoň to. Teď barevnohlávci lítají společně s pošťáky, a nutí je k šmejdění na dvorku. Jedni se už i napárovali. Už se těším na první holoubat na jaře.
Touto cestou, chci ještě jednou poděkovat panu Frantovi za holubi. Zdeňku, děkuji Vám
Zdravím všechny.
Jakube,je škoda,že jsi o jednoho přišel,ale nic se neděje.Pořád ještě studuješ v našem kraji a tak můžem doplnit chov.Barevnohlávci se chtějí stále množit,ale potřebuji také udělat generální úklid a tak jsem je v množení už zastavil.Nerad bych také nechal pozdní výletky,protože vlaštovičky už jsou pryč a sezona dravců začíná.Na zimu zůstane pouze stará garda,která si s dravcema poradí.Tak pár fotek z dnešního dne.Víno jim zarůstá volieru,že na ně už není vidět a kuna bude mít po čem šplhat. Kouťák
kouták
napsal(a):
Zdravím všechny.
Jakube,je škoda,že jsi o jednoho přišel,ale nic se neděje.Pořád ještě studuješ v našem kraji a tak můžem doplnit chov.Barevnohlávci se chtějí stále množit,ale potřebuji také udělat generální úklid a tak jsem je v množení už zastavil.Nerad bych také nechal pozdní výletky,protože vlaštovičky už jsou pryč a sezona dravců začíná.Na zimu zůstane pouze stará garda,která si s dravcema poradí.Tak pár fotek z dnešního dne.Víno jim zarůstá volieru,že na ně už není vidět a kuna bude mít po čem šplhat. Kouťák
Ahojte, zkuste si přečíst i Vy, Husákovi děti a starší, kteří znají jen ruštinu. Na jstor.org článek od p. Kenwarda. Jsou to Koutakovi celoživotní zkušenosti a moudrost shrnuté v pár.strankach textů, které tu píše dokola a dokola. Jen trošku vědecký zaměřený, takže spousta řečí kolem.
A hlavně pro ty, který myslí, že vražděním dravců něco vyřeší to platí dvacetinásob, byť je to zaměřený holuba hřivnáče. Vik
https://www.jstor.org/stable/3793
Mílo zdravím.U nás se takové studie nedělají,nebo jsem je nečetl,ale ono stačí znát přírodu.Cvičený jestřáb se určitě chová jinak než stará jestřábice,ale nelze posoudit u nás,zda útočí více na louce,nebo v kapustě atd..Musím souhlasit,že jestřáb nejraději útočí před západem slunce a má nejraději malá hejna.Proč do velkých hejn neútočí nevím,leda,že bych se ho zeptal. Doma máš velké hejno,tak to můžeš prozkoumat.Vždy je dobré něco takového přečít,protože obdobné literatury je hodně málo.Zdeněk
O tomto víkendu bude Soběslavská výstava.Nejlepší čas je pátek 1.10.,to ještě nebude vyprodaná.Kdo potřebuje doplnit chov,nebo prodat v trhu,tak nezapomeňte,ale i pokochat se je krásné.Barevnohlávkům se daří dobře,dravci je zatím neotravují a tak co si více přát. Kouťák
Tak jsem dnes navštívil Soběslavskou výstavu.Výstava úžasná a tak jsem se snažil trochu fotit.Ještě otevřeno zítra a v neděli.Kouťák
Davide,což o to, oni by po výstavě domů doletěli,ale já už jsem s holubářstvím skončil.Já sice barevnohlávky mám a nebo oni mají mě, NEVÍM.Ta doba,kdy jsem své mládí projezdil po výstavách,sháněl holuby v zahraničí je už dávno pryč.Nyní jsem rád,když moje letka profrčí nad chalupou a už se jen kochám a kochám.Zdraví Zdeněk
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak, tak. Ti Vaši Barevnohlávci by byli ve výstavní kleci k ničemu. Takoví už stejně podle vzorníku nejsou v módě, což nechápu proč, a navíc u barevnohlávka, pokud je to skutečný barevnohlávek a ne jenom buchtička, se má hodnotit na prvním místě ostražitost a odolnost, což se v kleci nepozná. Samozřejmě ten holub musí vypadat jako Slezský barevnohlávek, ale pokud ji nemá, může vypadat sebelíp, ale žádný Slezský barevnohlávek to už není. Často se zabývám myšlenkou, jak by byli ti moji budoucí barevnohlávci ohodnocení, kdybych je dala na výstavu. Jednou to schválně zkusím. I když na nějaké ocenění to zrovna nevidím.
Inu, jak tady před nějakým časem někdo napsal: "Slezský barevnohlávek bez ostražitosti je jako poštovní holub, který netrefí domů." Co je Vám platný pěkný pošťák, když zabloudí?
A tyhle vlastnosti mají Kouťákovi barevnohlávci určitě. Zdraví Evelína.
Evelíno,napsala jsi to přesně,tak jak to v dnešní době je.Bude z Tebe výborná holubářka,ale budeš to mít opravdu těžké,protože současný trend chovu Slezského barevnohlávka pod hlavičkou ČSCH ti přát nebude,ale Ty jako dnešní "pískle"se určitě dočkáš opět toho pravého holubářství. Neumím předvídat další směr holubářství a pevně věřím,že nezanikne.Nyní si trochu zavěštím.Umím počítat a když se podívám do jakéhokoliv klubu,tak vidím nejmladšího člena kolem 60 let a těch mladších je tam tak jedno procento a že by se stav mladých doplnil,tak tomu doufám nikdo nevěří.Co to znamená za 30 let?Dle mého naprostou změnu holubářství a rovněž i zánik ČSCH.Z holubářství se stane něco, jako dnešní chov těch nejvzácnějších exotů.Tak jako dnes si může někdo dovolit chovat velice vzácného papouška,tak bude přistupováno i k chovu holubů.Chov neživotaschopných plemen se bude chovat exotářským způsobem a u těch dosud létacích plemen se bude tlačit,aby se zachovali pro budoucí generace.Vesnické holubářství v přetechnizovaném světě a změně vesnic musí zákonitě zaniknout a budoucí generace budou holuby chodit obdivovat k nepatrné části nadšenců,kteří se budou snažit vrátit přírodě její původní tvář-SNAD.Myslí si snad nějaký současný holubář,že má věštba je blábol a že jeho potomci budou za 30 let pokračovat ? Už raději dál věštit nebudu.Kouťák
Svatá pravda, ale asi i trochu optimististická, jestli bude pokračovat dalších 30 let hrůzovlád, obrloupeží, debilazace dětí,idiotských , sebevražedných provokací číny, ruska,výroby a dovozu šizených, jedovatých potravin, a tzv. EU, se bude snažit zničit i zbytek bílé evropy afrikanizací,islámem, zeleným šílenstvím, 66 pophlavími,tak mám obavy, že hrana zvoní nejen holubářství ,ale i národu
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
U všech všudy, jaký současný trend chovu Slezského barevnohlávka?
Pejskaři, omlouvám se, psům zrovna moc nerozumím, ale tohle mi přijde jako nejvýstižnější přirovnání. Přece ten, kdo bydlí v paneláku, si do něj nebude pořizovat pasteveckého psa. Má to svoji logiku a tomu, kdo má alespoň trochu zdravého selského rozumu v hlavě to dojde proč.
Jedna, dle mého velmi důležitá myšlenka: "Chovejme plemena domácích zvířat k čemu byla kdysi vyšlechtěna." Takže pokud si přečtu, že Slezský barevnohlávek byl vyšlechtěn k tomu, aby v drsném horském prostředí odolával dravcům, asi mi bude jasné, že pro mne tenhle holoubek není, když chci chovat holuby ve voliéře.
Staváka dělá stavění, bubláka bublání, pošťáka schopnost vrátit se na svůj holubník i z míst, kde nikdy před tím nebyl a barevnohlávka zase ostražitost. Zdraví Vlaštovička.
Vlaštovičko,začínám z Tebe mít radost. Jsme však na iFauně,kam nepřijde nikdo z klubu Slezského barevnohlávka,ani z ČSCH a diskuse na stránkách ČSCH také zamrzla,tak jak to všechno můžeme změnit ?Slyším na různých výstavách a trzích,kam ještě občas zavítám a rovněž mě navštěvují přátelé holubáři při letní dovolené,že zde blábolí nějakej Kouťák,který tomu nerozumí a že oni jsou specialisti.Chápu z toho,že to blábolení Kouťáka čtou,ale přece se nesníží k tomu diskutovat na iFauně. Jedni potřebují Slezského barevnohlávka zklidnit a ti druzí tvrdí,že z něho dělají krásného výstavního holuba a proto musí na něho nakřížit buď Moravského pštrosa,nebo Prácheňského káníka,vždyť je to přeci Národní plemeno.Proč tedy píší,že Slezského barevnohlávka musel zregenerovat Alois Beneš ze Zlatníků a nedbají jeho odkazu?Odkaz zní: "Oprostit se od křížení s jinými plemeny holubů a nastoupit cestu úzké specializace ".Choval jsem Slezské barevnohlávky už před 50 lety a s Aloisem Benešem jsem si dopisoval,takže vím jak to s regenerací skutečně bylo.Doporučuji všem chovatelům tohoto krásného plemene přečíst článek v časopise Chovatel z roku 1982,kde na straně 249 Alois Beneš vše osobně popsal.
Takže přátelé,abych zde stále neblábolil,tak prohlašuji,že letos dovrším 70 let a já už bojovat za Slezského barevnohlávka nebudu.Já jsem se k Slezskému barevnohlávkovi po letech vrátil a mám ho jen pro mou radost a budu si ho chovat na chalupě v Koutech tak,jak si to Slezský barevnohlávek zaslouží.Má naprostou svobodu.Vše ostatní je už jen na Vás. Zdraví Kouťák
70 let není žádný věk a propagace lásky k přírodě a chovatelství je více než potřebná, Hlavně krása přírody přináší tišinu duše,to je štěstí.Dnešní digitální myšlení je velkým zjednodušením a často vede k vyhoření,proto jsou tak důležité počátky, které v té dětské dušičce zrodí lásku k přírodě a je dobře že tomu napomáháte.
Tento článek byl prý dnes na internetu:
Holubi – pro mnohé možná překvapivě – také patří mezi zvířecí inteligenty. Někdy se jim říká létající krysy a inteligenčně jsou na tom jako krysy podobně, jen podle odlišných kritérií. Bylo prokázáno, že holubi rozpoznávají svůj vlastní odraz a prožívají jakýsi komplexní pocit sebeuvědomění. Mají schopnost identifikovat konkrétní lidi i místa, a to v horizontu měsíců i let. Právě tato paměť je důvodem, proč se tito ptáci po staletí využívali jako okřídlení pošťáci k přenosu zpráv na dlouhé vzdálenosti. Holubi dokážou „číst“ písmena, a dokonce jsou schopni poznat rozdíl mezi dvěma lidmi na obrázku.
Zdraví
Ivoš
Zdravím,
tak přidávám pár fotek. Sice jsou z léta, ale aspoň něco. Až přijedu domů, tak mě čeká generální úklid v holubníku. Kvůli škole na to nemám čas. Ale na oslavu založení republiky, se na to vrhnu.
S pozdravem
JF
Zdravím pánové,
jde vůbec poznat podle torza druh dravce, který holuba ulovil. Na fotce je dvouletý kus.
První týden v prosinci musím zredukovat to moje přerostlé hejno. Kdyby jste měl někdo zájem, určitě se tu nějaké kusy navíc najdou. Vik.

Zdravim
K tomu mému Barevnohlávkovi jsem sehnal kříženku s Barevnohlávkem . Myslím že by se to v potomcích mohlo trochu vrátit zpět . Co vy na to ?
Když ještě krahulik a jestřáb spí :). A máš pravdu Ivo, holubi jsou inteligentní až až. Stačí, když uslyší "promluvit" krahujce a v tom okamžiku mi skáčou do holubníku jak "němci do krytu", jak se říká. Jen slyšíš cinkat hliníkové tyčky probihacek.
A jak už jsem tu jednou psal, že střídám místa na krmení. Pamatují si to vše velmi dobře, což člověk vidí.. vidí když je jednou nakrmí později. Obletavaji všechna místa krmení i třeba po měsíci kdy jsem jim na tom fleku nehodil ani zrnko.
Nebo třeba když přijedu z práce a přicházím domu..tak mi letí naproti. V uvozovkách. Bouxhnu s dveřmi u auta a přeletí na trafostanici a jak přicházím blíž, tak slétají metr přede mne a defacto se mnou jdou těch cca dvacet metrů po svejch. Poznají me. Hned se jde domů líp..
Nebo mi ještě napadá. Kachník je pro představu takový sklep ve svahu o ploše cca 30m. Když tam kachnám něco zbyde z večerního krmení, vletaji dovnitř. Takže se pak občas stane, že je z toho šok,.když vlezes dovnitř a proti tobě letí několik desítek mezulanů. Ani jim to člověk neukazuje, nijak je tam neláká, zjistí to sami.
Tak jsem nad tím ranním vstavanim přemýšlel a rozhodl se otestovat, jestli je dokážu vytáhnout z postele o trošku dřív. A povedlo se, v 6:40 dokázali vylítnout a sednout na střechu. Pár kusů. Bez násilí, samozřejmě. I když to moje pískání... nicmoc.
Druhá meta bude asi vypůjčení ochočené sovy a tvrdý každodenní trénink. Bláboly. Je krásne vidět, že i ten holub vidí za úplný tmy. Nikde se nemotali.
@postackari možná budou vědět více, zdali letí holub domů i ve tmě. Docela by mě to zajímalo. Děkuji.
p.s. Je to foceny Přes infra v mobilu.

Meelek
napsal(a):
Tak jsem nad tím ranním vstavanim přemýšlel a rozhodl se otestovat, jestli je dokážu vytáhnout z postele o trošku dřív. A povedlo se, v 6:40 dokázali vylítnout a sednout na střechu. Pár kusů. Bez násilí, samozřejmě. I když to moje pískání... nicmoc.
Druhá meta bude asi vypůjčení ochočené sovy a tvrdý každodenní trénink. Bláboly. Je krásne vidět, že i ten holub vidí za úplný tmy. Nikde se nemotali.
@postackari možná budou vědět více, zdali letí holub domů i ve tmě. Docela by mě to zajímalo. Děkuji.
p.s. Je to foceny Přes infra v mobilu.
Možná se pletu ale co si vzpomínám tak dlouhé tratě (1000 a víc km ) se lítaly přes noc
Co se týká letu poštovních holubů v noci, tam byly činěny pokusy pro vojenské účely a našli se jedinci, kteří to zvládli. Mám osobní zkušenost u PH s dolety kolem 22 hodiny, kdy je již tma a to zejména, když je zataženo a třeba i déšť. Dolety z těžkých závodů (dnes se většinou nevypouští) v noci dokázali jen někteří jedinci a to většinou špičkoví. Jiné je tomu třeba u soutěží tipplerů. Aby jste dosáhli v našich podmínkách čas letu 18+ hodin, nutě musí létat kolem holubníku ve tmě a za tmy také přistát. Sám jsem sledoval takovéto dva lety u nás v ČR. V Anglii nám chovatelé udělali ukázky tréninků na noční lety. Jeden chovatel, kvůli dravcům, vypouštěl tipplery těsně před setměním a ráno kolem 4 hodiny je svolával domů. Úžasné žážitky, ale časově náročné.
jo012810
napsal(a):
Co se týká letu poštovních holubů v noci, tam byly činěny pokusy pro vojenské účely a našli se jedinci, kteří to zvládli. Mám osobní zkušenost u PH s dolety kolem 22 hodiny, kdy je již tma a to zejména, když je zataženo a třeba i déšť. Dolety z těžkých závodů (dnes se většinou nevypouští) v noci dokázali jen někteří jedinci a to většinou špičkoví. Jiné je tomu třeba u soutěží tipplerů. Aby jste dosáhli v našich podmínkách čas letu 18+ hodin, nutě musí létat kolem holubníku ve tmě a za tmy také přistát. Sám jsem sledoval takovéto dva lety u nás v ČR. V Anglii nám chovatelé udělali ukázky tréninků na noční lety. Jeden chovatel, kvůli dravcům, vypouštěl tipplery těsně před setměním a ráno kolem 4 hodiny je svolával domů. Úžasné žážitky, ale časově náročné.
Díky.
honza54
napsal(a):
U nás na samotě 😉
To mi připomíná, že si musim upravit krmítko a udělat jej více, "barevnohlavkuvzdorne". Zakryju tři strany větvemi smrku nebo tak něco.
Minulej rok, jim to teda pár dnů trvalo než jim docvaklo "cototamsypu". Pak už na mě čekali na střeše krmítka. A celé krmení slunečnici do krmítka jsem vzdal.
Tak dneska hned dva. Když nepočítám ztratu dvouletyho od p. Brucknera pred pár tydny.
A ještě jsem ho viděl. Kohout mi je svědkem. Divně drzkoval, vrabčáci litali všemi směry na obloze jako když se balí vlastovky, tak jsem se šel podívat. Je to jestřáb. Viděl jsem ten jeho ocas a jak brilantně "proplul" mezi olšemi. Bylo to vše rychle....
Aspoň, že rychlá návštěva u p. Stodoly mi spravila náladu. Ukazal mi Španělské figurity a nový holubník. Nádherný droboučký holoubek. I nový holubník.
Ten červený mě mrzí nejvíce. Protoze je pravděpodobně od p. Polacha nebo p. Školníka/Fajce. Neměl kroužek, ke letošní. Zatím vím o dvou modrých a jednom červeném. Začíná se přiostřovat, nejraději bych je zavřel.
První co mě prasklo do očí, pouze roztržený vole. Když mám ranní, tak je nejvíc průšvihů...
Vzhledem tomu, že to vše beru nějak s rozumem... Vůbec nevím, proč, si mě pes kadaveru holuba ani nevšimne. Hodím před nej mrtvý kuře, slepičku, husu, kachnu. Sežere. Ale holuba, ani mrtvých holoubat si nevsimne. Snad někoho nezvednu ze židle, beru to trošku jinak. Možná se trošku omlouvám...
Pacient c.1. - po útoku jestřábem/krahulikem. Vypadá, že to dá. Už mi žere, pije, druhý den po odchytu.
Meelek
napsal(a):
Pacient c.1. - po útoku jestřábem/krahulikem. Vypadá, že to dá. Už mi žere, pije, druhý den po odchytu.
Zdravím vás a rád bych s vámi pohovořil, či si vyměnil elektoniocky zprávy. Bobužel v profilu nemáte e-meil a uvedené číslo je nefunkční. Prosím o kontakt. Nejlépe přes sms 602 483 001. Děkuji.
Jakube,mají dobrou školu. Mě se asi před měsícem nevrátili z letu dva holubi, ale jeden se vrátil za 4 dny.Pořád jim říkám:Nelétejte za ten les,ale neposlechnou. Od té doby nechybí žádný.V sousední bažantnici majitel nakoupil asi 1000 bažantů a pořádá opět hony.Střílí do nich každý týden a tak je tam plno pomlácených bažantů a dravci mají co žrát.Nezaznamenal jsem od té doby žádný útok dravců.Nevím jaká bude zima,ale po vyčistění budníků opět zasedli a tak jsem je nechal, ať si dělají co chtějí.Zdraví všechny Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Zdravím, pane Franto.
Vaši barevnohlávci se jak vidím mají čile k světu. Co ta žlutá holubička, co ji máte v páru s červeným holoubkem? Doufám, že se mi podaří dodržet slib a barevnohlávci u nás zaplácají křídly dřív, než se přehoupne letopočet. Trochu se mi to zařizování holubníku protáhlo, ale snad už to brzy bude hotové. Až to bude, dám fotky.
Pojedete o víkendu na výstavu do Lysé nad Labem? Už se těším, až uslyším bublat České bubláky na speciálce. Přeji Vám i Vašim holoubkům mnoho štěstí, zdraví a radosti, nejen z odchovů. Zdraví Evelína.
Zdravím,Evelínko.
Nemusíš s holubníkem chvátat.Barevnohlávci na Tebe v Koutech počkají a když je nějaký kamarád se zahnutým zobákem sežere,tak věř,že on toho holuba potřeboval, aby přežil zimu a neuhynul hlady.Všechny snad nechytí a barevnohlávci se množí rychle.Žlutý na Tebe čeká,ale není to holubice,ale krásný statný holub,tak snad uvidíš i potomstvo po něm s modrou holubicí.
Do Lyse nad Labem nepojedu a pokud tam jedeš,tak si to užij.Zdraví Zdeněk
vlaštovička
napsal(a):
Zdravím, pane Franto.
Vaši barevnohlávci se jak vidím mají čile k světu. Co ta žlutá holubička, co ji máte v páru s červeným holoubkem? Doufám, že se mi podaří dodržet slib a barevnohlávci u nás zaplácají křídly dřív, než se přehoupne letopočet. Trochu se mi to zařizování holubníku protáhlo, ale snad už to brzy bude hotové. Až to bude, dám fotky.
Pojedete o víkendu na výstavu do Lysé nad Labem? Už se těším, až uslyším bublat České bubláky na speciálce. Přeji Vám i Vašim holoubkům mnoho štěstí, zdraví a radosti, nejen z odchovů. Zdraví Evelína.
Snad mi Kouták promine..vlaštovičko, snad tě bubláci potěší, kdyby ne, tak si najdi odkaz na Čeští bubláci jen tak- ze dne 20.2.2019 čas 18,19. Kdybych tam byl, bubláky mi tam dá kamarád, rád bych se s tebou opět setkal, žel zítra 17.11. odjíždím na op. kyčle, tak ten modrý vlevo, by ti na 100% zabublal. Pokud nebude smutnit tak zabublá, je v tom MISTR, jen na něj vlídně promluv. Hezké dny i radost z výstavy.
Míra.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý večer,
bublání jsem slyšela. Bublá krásně. Budu Vám držet palce a pokud nám to zdraví dovolí, tak se všichni společně sejdeme příští rok poslední srpnovou sobotu v Osinalicích nebo během roku v Lysé N. L. Zatím přeji hodně zdraví a na výstavu se těším už od návštěvy v Osinalicích. Mezitím si přečtu knížku o bublácích od pana Bukovského. Už jste četl článek na Zoofarmě o pátrání po bublácích ve slovnících Jungmanna a Dobrovského? Pokud ne, vřele Vám to doporučuji.
P.S. Určitě dám nějaké fotky. Nebudou sice jako od pana Potůčka nebo paní Mestekové, ale snad to nebude žádná ostuda. Zdraví vlaštovička.
Meelek
napsal(a):
I pes má rád kukuřici!
https://vm.tiktok.com/ZM8tcMDsE/
A jak pěkně spinká, když se nabaštila. Už jen vymyslet, jak přejít na levnější ječmen. K tomu ta mrcha ani necuchne. :). Ale to je trochu více offtopic.
Mílo,krásné hejno a je vidět,že všem kukuřice chutná.Sněhu tam moc nemáš a dnes u nás slunce všechen sníh zlikvidovalo k mé radosti.Včera jsem ještě čistil vlet do holubníku,protože je sníh holuby zavřel,ale oni stejně vlétnou i výletem,tak to je jedno.Přiletěla Husa běločelá na třeboňsko zimovat,tak to většinou značí,že zima bude mírná.Na jednom rybníku je jich napočítal více jak 2000 ks..A můj čistič bot.Kouťák
kouták
napsal(a):
Mílo,krásné hejno a je vidět,že všem kukuřice chutná.Sněhu tam moc nemáš a dnes u nás slunce všechen sníh zlikvidovalo k mé radosti.Včera jsem ještě čistil vlet do holubníku,protože je sníh holuby zavřel,ale oni stejně vlétnou i výletem,tak to je jedno.Přiletěla Husa běločelá na třeboňsko zimovat,tak to většinou značí,že zima bude mírná.Na jednom rybníku je jich napočítal více jak 2000 ks..A můj čistič bot.Kouťák
Taky mi to hejno bude chybět. Když se tenhle týden zadari, 30ks bude cestovat jih Moravy. Ale popravdě, ani nevím počet. Každej den se dopočítáváš jinak. Každej den je prohání jestřáb nebo krahulik. Občas je načapu, když jsem doma. Ale když nejsem, tak mají, ti previti maskovani, "pré".
Jen se moc neteším, až je budu chytat. Představa, že tam lezu po podlaze, po čtyřech, s podběrakem na ryby. No nic moc. . Ať zdraví slouží, Zdeňku.
Posilam ještě jeden odkaz, na krátký video z Tiktoku.
https://vm.tiktok.com/ZM8n4XNpK/
Dnes si přiletěl pro oběd. Neúspěšně a podařilo se mi ho vyfotit. Byl pár metrů ode mě, ale i tak je to rychlý.
Barevnohlavci skákali do okapů jak do zákopů. Ani hlavy jim nebyli vidět.

Na podzim jsem byl na návštěvě u chovatele který před lety choval barevnohlávky pak měl myšlenku přenést vlastnosti divokých holubů na Barevnohlávky . Tak si udělal 4 páry takže 4 samci doupnák a 4 holubice barevnohlávek . A dává to modré bezpruhé s punčoškama . Tak jsem u něj udělal foto výletka
napsal(a):
Na podzim jsem byl na návštěvě u chovatele který před lety choval barevnohlávky pak měl myšlenku přenést vlastnosti divokých holubů na Barevnohlávky . Tak si udělal 4 páry takže 4 samci doupnák a 4 holubice barevnohlávek . A dává to modré bezpruhé s punčoškama . Tak jsem u něj udělal foto výletka
Jsou ti mladí plodní?

igor
napsal(a):
Jsou ti mladí plodní?
prej všichni ne jen někteří
napsal(a):
Jakube,dle mého je to holoubě od toho Tvého zmatlaného barevnohlávka s věžákem.Pokus se mě přesvědčit,že nemám pravdu.Kouťák

kouták
napsal(a):
Jakube,dle mého je to holoubě od toho Tvého zmatlaného barevnohlávka s věžákem.Pokus se mě přesvědčit,že nemám pravdu.Kouťák
Barevnohlávek mi před měsícem a púl zmizel takže nemáte pravdu . Jestli jste ze mě chtěl udělat zas debila tak smůla .

čendas
napsal(a):
Již před asi 40 lety křížil př, Fikejz ,z Chocně, často jsme u něj byl, doupńáky, nejen s pošťáky,tiplery, byli neuvěřitelně rychlí, proti drvcům bezkonkureční, je fakt, že nevím, jak to bylo s následnou plodností
Dobrý den . Pana Fikejze jsem znal . Jezdím občas za kámošěem holubářem do vesnice Lhoty u Potštejna takže kousek od Chocně . Pan Fikejz už je po smrti tak 3 roky . Ke konci měl bílé poštáky . Měl jsem od něj 2 páry bílých poštáků .
napsal(a):
Barevnohlávek mi před měsícem a púl zmizel takže nemáte pravdu . Jestli jste ze mě chtěl udělat zas debila tak smůla .
Dělat občas z diskuterů, je zde oblíbenou normou, je to jak v politické džungli, kdo neschvaluje likvidační, umělé zadlužení, islamizaci i zbytku evropy, fašistické kopance do číny, šílenosti s opícháváním, přes permanentní kanylu, každý měsíc, je nepřitel státu, komunista, v prosinci 2018, ač jsme citoval největší stavářkářské kapacity a opakovaně mě podpořil ,asi nejlepší chovatel staváků S. Brikner, byl jsem nejen p. lupusem ,označen za nemyslícího kreténa, i když jsem staváky 20 let , nejen choval ,i fotil, žádné hlasité tleskání, pochopitelně neexistuje, jen bouchání, u Standy, na penzionu jsme to i nafilmovali, ,dát to sem je zbytečné, Brikner sem již poslední roky nepsal, říkal- je to někdy jak na besídce zvláštní školy, kousek ode mě hnízdí hřívnáči, na jaře samec ,tak buší křídly ,jak žádný stavák
napsal(a):
Jakube,já jsem se k tobě vždy choval slušně,narozdíl od Tebe, když jsi chtěl toho debila udělat ze mě,což se ti nepovedlo.Pokud mi někdo lže,tak se nediv,že Ti nevěřím a věřit už nebudu.Vždy než něco napíšeš,tak by jsi měl přemýšlet,protože holub Doupňák je v seznamu zvláště chráněných druhů ptáků a jeho chov zajetí není možný.Když to zde zveřejňuješ,tak by se mohlo stát,že se tě někdo přijde zeptat, jak se jmenuje ten chovatel u kterého jsi Doupňáky a ještě k tomu 4 ks. na podzim viděl.Pokud je to pravda,protože já stále nevěřím,ale diskutovat s Tebou nehodlám,což jsem Ti napsal už mnohokrát.Kouťák
kouták
napsal(a):
Jakube,já jsem se k tobě vždy choval slušně,narozdíl od Tebe, když jsi chtěl toho debila udělat ze mě,což se ti nepovedlo.Pokud mi někdo lže,tak se nediv,že Ti nevěřím a věřit už nebudu.Vždy než něco napíšeš,tak by jsi měl přemýšlet,protože holub Doupňák je v seznamu zvláště chráněných druhů ptáků a jeho chov zajetí není možný.Když to zde zveřejňuješ,tak by se mohlo stát,že se tě někdo přijde zeptat, jak se jmenuje ten chovatel u kterého jsi Doupňáky a ještě k tomu 4 ks. na podzim viděl.Pokud je to pravda,protože já stále nevěřím,ale diskutovat s Tebou nehodlám,což jsem Ti napsal už mnohokrát.Kouťák
Já do toho nechtěl házet vidle, ale na zahradě mi pár doupňáků na staré vykotlané borovici hnízdí už snad 5 let. Co se týče křížení v zajetí nevím, ale jejich hnízdní chování se naprosto liší od těch našich domácích. Nedovedu si to představit. Na zemi se přikrmí na rozhozené pšenici, ale jinak se chovají jako by mým holubům nerozuměli. A ti zas k nim taky nejdou... drží se zvlášť.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Mně to taky přišlo vcelku dost nepravděpodobné. Stačí se jenom zamyslet, proč se ten holub tak jmenuje a hned je jasné, že skřížit ho s domácím bude asi pěkná fuška, pokud je to tedy vůbec možné.
Zkřížit se dá všechno a co se týče Doupňáka,tak se o to pár šílenců pokoušelo a podařilo se jim to,i když je tam jiná délka krmení holoubat a jiná skladba potravy.V případě,že by to bylo tak dobré pro zlepšení chovu domácích holubů,tak už těch kříženců létají miliardy,což se však nestalo.Přečetl jsem snad veškerou literaturu,kde byla jen zmínka o těchto šílených pokusech a jsem strašně rád,že se to nyní neděje,protože holub Doupňák patří do přírody a je jich stále méně a méně.Lesní hospodářství jej vytlačuje z hnízdišť a za pár let se na něho budem chodit koukat pouze do ZOO,jako jsem ho letos obdivoval já na Hluboké.Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Kouťáku,
nemalujte hned čerta na zeď. Já to zase až tak černě nevidím. Pokud vím, tak doupňáci hnízdí v dutinách po datlu černém a těch je, zdá se mi, dost a možná, jak někteří tvrdí, jich výrazně přibylo. I u Vás v Koutech jsem ho přece slyšela, ale to není nic divného. Teď o tom dávají v televizi, českorakouské pomezí "česká Kanada" a co se týká jen toho, tak to na kouty zrovna sedí, jenom ti medvědi Vám tam ještě chybí. Spíš mám obavy o divokou "Máchovu" hrdličku. Nejen zemědělství, ale také lovci tažných ptáků ve Středomoří ke zvýšení jejích počtů zrovna nepřispějí, to jsem si jistá. A v Hluboké jsem ji letos také obdivovala a hlavně to její vrkání.
Ale to sem nepatří. Zkrátka Jakubovi kříženci nebo nějakého jeho kamaráda jsou jen kříženci barevnohlávka s nějakým modrým holubem, třeba věžákem nebo pošťákem, ale rozhodně ne s doupňákem. Zdraví Vlaštovička.
vlaštovička
napsal(a):
Kouťáku,
nemalujte hned čerta na zeď. Já to zase až tak černě nevidím. Pokud vím, tak doupňáci hnízdí v dutinách po datlu černém a těch je, zdá se mi, dost a možná, jak někteří tvrdí, jich výrazně přibylo. I u Vás v Koutech jsem ho přece slyšela, ale to není nic divného. Teď o tom dávají v televizi, českorakouské pomezí "česká Kanada" a co se týká jen toho, tak to na kouty zrovna sedí, jenom ti medvědi Vám tam ještě chybí. Spíš mám obavy o divokou "Máchovu" hrdličku. Nejen zemědělství, ale také lovci tažných ptáků ve Středomoří ke zvýšení jejích počtů zrovna nepřispějí, to jsem si jistá. A v Hluboké jsem ji letos také obdivovala a hlavně to její vrkání.
Ale to sem nepatří. Zkrátka Jakubovi kříženci nebo nějakého jeho kamaráda jsou jen kříženci barevnohlávka s nějakým modrým holubem, třeba věžákem nebo pošťákem, ale rozhodně ne s doupňákem. Zdraví Vlaštovička.
....Zkrátka Jakubovi kříženci nebo nějakého jeho kamaráda jsou jen kříženci barevnohlávka s nějakým modrým holubem, třeba věžákem nebo pošťákem, ale rozhodně ne s doupňákem. Zdraví Vlaštovička......Nejsem sice odborník, ale...Znám Jakuba. Co se týká holubů, je většinou dobrý pozorovatel. Možná má nějaké jiné nedostatky, ale o holubech nelže. Druhou věcí je ochrana doupňáka a možnost "využití" této zprávy a proto bych se přimlouval za uzavření této diskuse. Děkuji.

vlaštovička
napsal(a):
Kouťáku,
Zkrátka Jakubovi kříženci nebo nějakého jeho kamaráda jsou jen kříženci barevnohlávka s nějakým modrým holubem, třeba věžákem nebo pošťákem, ale rozhodně ne s doupňákem..... Nevím podle čeho tak usuzujete a jste si tak jistá,při sledování videí o holubech na YT jsem nejednou narazil na videa kde pár tvořil pošťák x hrdlička pošťák x hřivnáč pošťák x doupňák byli tam ukázání i výslední kříženci tudíž pokud měl dotyčný pán k dispozici doupňáka klidně se mu to mohlo povést a proto bych s takovou jistotou jako vy určitě netvrdil že na uvedené fotografii není kříženec ze zmiňovaného páru. Nicméně sdílím stejný názor že takovéhle křížení nemá žádný prakticky ani jiný význam tudíž za mě taky blbost
napsal(a):
Další " šlechtitel " !!!
Po jestrabim náletu mi přibyla nová bota. Ale nejdřív to chudák prasknul do okna.
Milý Zdeňku, všechno jen to nejlepší k tvým dnešním narozeninám.
Marta a Miroslav Férovi.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, také Vám přeji vše nejlepší k Vašim dnešním narozeninám. Po 17. si pusťte Český rozhlas České Budějovice. Chci Vám nechat zahrát. A kdybyste vysílání náhodou nestihl, najdete ho v archivu.
Přeji hodně štěstí a zdraví, s pozdravem,
Evelína Bláhová
AHOJ. I JÁ SE PŘIDÁM....VŠECHNO NEJ. HLAVNĚ ZDRAVÍ, ZDRAVÍ A ZASE ZDRAVÍ.
Hra na schovávanou - krahujec piká🙂 Zdeňku, i já přeji všechno nejlepší, hlavně zdraví, dobrodružné výpravy do přírody a mnoho zážitků s Tvými holuby.🍻
Zdravím,
přeji Vám všem krásné vánoční svátky a do nového roku 2022 hlavně zdraví a spokojenost.
PS. Bruslení a krmení 2v1.
Ivo
Přeji hlavně zdraví a klid v roce 2022, na to naše holubářské krásné šílenství.
Zdravím,
tak dnes jsme získali novou, mladou chovatelku Barevnohlávků - slečnu Evelínku. Tak ať se Evelínce mezi námi daří.
Pro začátek si odvezla 4 ks Barevnohlávků. Další dodám, jak budou výletci v roce 2022.
Ivoš
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Co k tomu dodat. Snad jen, že jsem ráda, že jsem se už konečně dočkala svých prvních holubů. S Vámi se mi určitě bude dobře dařit, jakpak by ne s takovou partou úžasných lidí, které spojuje láska k přírodě a holubářství.
Je to nádherný pocit, když teď vyjdu ven a slyším holubí vrkání. Už se v novém zabydlují a libují si na sedačkách, že jsou pod střechou a neprší na ně, zatímco slepice zalezly do starého pařeniště před tím psím počasím. Teď už bude na našem dvorečku pořád veselo. Když se v létě ráno probudím, uslyším drápky na střeše, protože mám ložnici v podkroví, a šum a plácání křídel. Tak si říkám, že to za to rozhodně stojí. Jen ještě musím sehnat dvě modré holubičky, protože mám 3,1.
S Ivošem jsme si říkali, že bychom mohli uspořádat letní setkání chovatelů Slezského barevnohlávka. Bubláčkáři mají setkání poslední srpnovou sobotu v Osinalicích, tak proč bychom se nemohli scházet třeba první červencovou neděli v Koutech.
Tímto bych chtěla srdečně poděkovat Ivošovi za první chovný materiál a v neposlední řadě Kouťákovi, protože založil toto krásné vlákno, které mě k chovu barevnohlávků přivedlo.
S pozdravem, Evelína.
Evelínko,mám radost,že už máš své první barevnohlávky.Holubičky bych ti dal,ale Ivoš má některé ode mě a tak by tam byla asi příbuznost.Setkávání v Koutech není špatný nápad,ale do července je ještě dlouhá doba a nejsem si jist,zda u mě nějaký barevnohlávek ještě bude.V současné době jich mám už pouze 7 ks..Kamarádi se zahnutým zobákem mají letos docela velký hlad,tak raději počkáme na jaro.Už se těším až pošleš nějaké fotky.Zdraví.Zdeněk
kouták
napsal(a):
Evelínko,mám radost,že už máš své první barevnohlávky.Holubičky bych ti dal,ale Ivoš má některé ode mě a tak by tam byla asi příbuznost.Setkávání v Koutech není špatný nápad,ale do července je ještě dlouhá doba a nejsem si jist,zda u mě nějaký barevnohlávek ještě bude.V současné době jich mám už pouze 7 ks..Kamarádi se zahnutým zobákem mají letos docela velký hlad,tak raději počkáme na jaro.Už se těším až pošleš nějaké fotky.Zdraví.Zdeněk
Tak to je přímo masakr. Na fotce a přání z 23.12. jsem napočítav 19 kusů, pokud je to fotka z toho dne, pak (pokud nejsou nějací někde shovaní) je úbytek 12 kusů za cca týden. To nevypadá dobře...
jo012810
napsal(a):
Tak to je přímo masakr. Na fotce a přání z 23.12. jsem napočítav 19 kusů, pokud je to fotka z toho dne, pak (pokud nejsou nějací někde shovaní) je úbytek 12 kusů za cca týden. To nevypadá dobře...
Ta fotka není z toho dne,tam jsem jenom napsal přání.Nechal jsem jich na zimu 12 ks. a tak je sežráno jen 5,což je docela dobré oproti loňské zimě."Můj sokol" se vrací už druhou zimu,protože ví,že je u mě dobře,ale neví,že ty tři páry už u mě odolávají 4 roky a nebude lehké je ulovit.Sedmý holub je letošní jarní výletek,tak toho možná ještě dostane,ale uvidím.Jinak dva páry jsem už nechal zasednout,protože vždy první holoubata mám k 1.1. a i tentokrát to tak bude.Kouťák
kouták
napsal(a):
Ta fotka není z toho dne,tam jsem jenom napsal přání.Nechal jsem jich na zimu 12 ks. a tak je sežráno jen 5,což je docela dobré oproti loňské zimě."Můj sokol" se vrací už druhou zimu,protože ví,že je u mě dobře,ale neví,že ty tři páry už u mě odolávají 4 roky a nebude lehké je ulovit.Sedmý holub je letošní jarní výletek,tak toho možná ještě dostane,ale uvidím.Jinak dva páry jsem už nechal zasednout,protože vždy první holoubata mám k 1.1. a i tentokrát to tak bude.Kouťák
Děkuji za upřesnění. Ty 3 páry jsou asi ti původní donešení a odchovy "slouží" na jiných holubnících a nebo se s nimi nakrmil sokol. To je zajímavý poznatek.
Tak upřesním.Z těch 7 barevnohlávků je původní pouze jeden a to je ten, který žil někde na kravíně a říkám mu "věžák".Z prvních,které jsem si přivezl už na holubníku nemám žádného,pouze odchov.Holubice onoho "věžáka" byla lapena letos,ale už má jinou a sedí.Mám tedy potomky po "věžákovi",Belešovi a z Dolní Pěnné.Všechny tři páry jsou nepříbuzné.
Do svého chovu zařazuji pouze výletky, kteří odlétají s tím "věžákem" někam za les.To,co zůstane dřepět na střeše sežere buď kamarád se zahnutým zobákem,nebo někomu daruji.V letošním roce odchovali celkem 64 výletků a to je na mě moc,proto jsem nechal pouze 6 párů,ale pokud zůstanou ty 3,tak je to pro zábavu dost.Zdraví.Kouťák
MilFrnK
napsal(a):
Zdravím . . .. ,,,Kouťáka" mám rád, neb je to člověk renesanční . . . jenom nejde mi do hlavy to, že na jedné straně si chodí se svými holuby popovídat a na druhé straně je bere jako krmivo pro dravce . . . dle mne by měl více ,,pomáhat a chránit" :)
Protože je to jedno z mála hospodářských stvoření, kterým darovat skoro absolutní svobodu se všemi důsledky přírodních zákonů.
Není to tygr v kleci, který chodí 2 metry doleva a dva metry doprava.
MilFrnK
napsal(a):
Zdravím . . .. ,,,Kouťáka" mám rád, neb je to člověk renesanční . . . jenom nejde mi do hlavy to, že na jedné straně si chodí se svými holuby popovídat a na druhé straně je bere jako krmivo pro dravce . . . dle mne by měl více ,,pomáhat a chránit" :)
To, co Vám nejde do hlavy, právě dělá Zdeňka rozdílovým chovatelem, řečeno sportovním jazykem. To, co by podle Vás měl více dělat, on právě dělá. Pomáhá a chrání, ovšem dle pravidel přírody, nikoliv lidí.
Kouťák si to nechce rozházet u barevnohlávků ,ani u dravců, ale to bude mít čím dál složitější, dravců určitě není víc , jak dříve,ale volných chovů holubů, je zlomek , proti minulosti,ptactvo, drobná zvěř jsou brutálně zdecimováni , takže ani nejlepší holubí piloti , nezničených přešlechťováním, šíleným zkracováním , nelétavostí, obrovskou nadváhou, budou přežívat spíš zázrakem, já osobně bych je poušťel v zimě jen občas, aspoň než se trochu rozmoží, tři páry se mi zdá smrtelně málo, ale je to jen můj ,ryze amaterský pohled, holuby mám kvůli /tolerantním /sousedům,20let ve volieře
VÁŽENÍ PŘÁTELÉ.
Je zde mnoho špičkových chovatelů holubů,které tímto zdravím,ale jmenovat nebudu,protože bych na některého určitě zapoměl.Všichni,kdo mě znají,tak ví,že jsem byl chovatel NVH a chov Slezských barevnohlávků je jen má náhražka,abych nějakého holuba na chalupě viděl a mohl alespoň takto s holubama žít,protože bez nich to u mě nejde.Nechci opakovat,že jsem musel tuto vášeň ze zdravotních důvodů opustit,ale mrzí mě to dodnes a nemohu to ze své palice dostat.Ano,udělal jsem zde propagaci volného chovu holubů,ale dělat jsem to NEMĚL.Nyní,když se na mě obracejí mladí chovatelé a chtějí barevnohlávky,tak se je snažím od volného chovu odradit a všem vštěpuji,že to není to PRAVÉ HOLUBÁŘSTVÍ.Pravé holubářství,neznamená zakoupit si holuby,strčit je do holubníku a nechat je létat.Pravé holubářství je holuby šlechtit tak,aby šlechtěné plemeno holubů bylo shodné se vzorníkem v každém detailu a to není práce na jeden holubářský život.Pokud si však někdo myslí,že už svou práci odvedl a má dokonalé holuby shodné na 100% se vzorníkem,tak od toho je výstavní činnost.Věřím,že většina těch špičkových chovatelů holubů mi nyní rozumí.
Dnes,když po zdravotní stránce jsem na tom dobře,i když v současné situaci člověk nikdy neví,tak pořád přemýšlím, zda se nemám k tomu pravému holubářství vrátit.Vím,že bych si mohl ještě chvilku hrát a odzkoušet to,co jsem nestihl ve svém chovu NVH,ale "můj" chov který jsem prodal již nežije a tak začínat v tomto věku od píky ?Nevidím ani růžově shánění chovného materiálu v cizině a ani jezdění v zimě přes celou ČR na speciálky a jiné zimní výstavy.
Začíná rok 2022 a tak mám do jara nad čím přemýšlet a úplně se hrozím,co provedu. Nikdo zde mi nemůžete poradit,protože stejně si udělám vždy co chci a nikdo to nezmění.Zdraví Zdeněk FRANTA
.Pravé holubářství je holuby šlechtit tak, aby šlechtěné plemeno holubů bylo shodné se vzorníkem v každém detailu a to není práce na jeden holubářský život.
to bych tak kategoricky nevyhlašoval - to by ale mnohé "vzorníky" nesměli jít proti přírodě a u mnohých plemen už to vyloženě i zavání "týrání chovem"
záliba lidí mít něco "extra" na úkor zdraví a funkčnosti vede ke spoustě zhovadilostí, kterých se lidé na zvířatech dopouštějí...
(to platí napříč veškerými chov. odbornostmi)
takže si dovolím Zdendo, nesouhlasit, potěšení z kroužícího hejna zdravých a vitálních holoubků by mi rozhodně nenahradilo ani1000 pohárů za "bezchybné, ale zavřené bambuláče"
měj se krásně ...
kouták
napsal(a):
VÁŽENÍ PŘÁTELÉ.
Je zde mnoho špičkových chovatelů holubů,které tímto zdravím,ale jmenovat nebudu,protože bych na některého určitě zapoměl.Všichni,kdo mě znají,tak ví,že jsem byl chovatel NVH a chov Slezských barevnohlávků je jen má náhražka,abych nějakého holuba na chalupě viděl a mohl alespoň takto s holubama žít,protože bez nich to u mě nejde.Nechci opakovat,že jsem musel tuto vášeň ze zdravotních důvodů opustit,ale mrzí mě to dodnes a nemohu to ze své palice dostat.Ano,udělal jsem zde propagaci volného chovu holubů,ale dělat jsem to NEMĚL.Nyní,když se na mě obracejí mladí chovatelé a chtějí barevnohlávky,tak se je snažím od volného chovu odradit a všem vštěpuji,že to není to PRAVÉ HOLUBÁŘSTVÍ.Pravé holubářství,neznamená zakoupit si holuby,strčit je do holubníku a nechat je létat.Pravé holubářství je holuby šlechtit tak,aby šlechtěné plemeno holubů bylo shodné se vzorníkem v každém detailu a to není práce na jeden holubářský život.Pokud si však někdo myslí,že už svou práci odvedl a má dokonalé holuby shodné na 100% se vzorníkem,tak od toho je výstavní činnost.Věřím,že většina těch špičkových chovatelů holubů mi nyní rozumí.
Dnes,když po zdravotní stránce jsem na tom dobře,i když v současné situaci člověk nikdy neví,tak pořád přemýšlím, zda se nemám k tomu pravému holubářství vrátit.Vím,že bych si mohl ještě chvilku hrát a odzkoušet to,co jsem nestihl ve svém chovu NVH,ale "můj" chov který jsem prodal již nežije a tak začínat v tomto věku od píky ?Nevidím ani růžově shánění chovného materiálu v cizině a ani jezdění v zimě přes celou ČR na speciálky a jiné zimní výstavy.
Začíná rok 2022 a tak mám do jara nad čím přemýšlet a úplně se hrozím,co provedu. Nikdo zde mi nemůžete poradit,protože stejně si udělám vždy co chci a nikdo to nezmění.Zdraví Zdeněk FRANTA
Víte, ono uvést svůj názor, že jediné pravé holubářství je šlechtění a porovnávání výsledků se vzorníkem, je (podle mne) jedena z mnoha možností. Každý má svoji představu o tom "pravém" holubářství a asi je to tak dobře. Jedni chtějí mít holuby ve volíérách a vystavovat, jiní chtějí s nimi soutěžit (tippleři, PH, akrobaté) a jiným se líbí hejno volně létajících holubů a polařících. A je to tak dobře, vždyť jde o koníček. Kouťák provedl velkou propagaci volně chovaných holubů a to je to nejcennější, i když se sám (třeba) vrátí k jiné preferenci. Za to mu patří obrovský dík a potlesk.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Zdravím všechny,
tak tady jsou ty slibované fotky mých holubů. Foceno včera.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane jo012810,
já bych je pustila třeba hned, protože mám šum holubích křídel tak ráda a pohled na posedávající lenochy mě už vůbec nebaví. Ale jsem si vědoma, že by mi mohli uletět, zvlášť, když jsou z Prahy a domů to mají, co by kamenem dohodil.
vlaštovička
napsal(a):
Pane jo012810,
já bych je pustila třeba hned, protože mám šum holubích křídel tak ráda a pohled na posedávající lenochy mě už vůbec nebaví. Ale jsem si vědoma, že by mi mohli uletět, zvlášť, když jsou z Prahy a domů to mají, co by kamenem dohodil.
Jak se daří mladé chovatelce? A barevnohlávci jsou již v holubníku zabydlení a vesele poletují?
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
No to je dost, že sem taky něco přidáte. Jaro klepe na dveře a já už jsem se bála, že tahle diskuse definitivně skončila.
Pane jo012810, mladé chovatelce se daří dobře. O víkendu je plánuji pustit. Asi to dost protahuji, jenomže u nás teď bylo počasí, že by ani psa nevyhnal, natož pak holuby. Pršelo, sněžilo, byla zima a fičelo jako na horách. Na tento víkend hlásí slibnou předpověď, tak uvidíme. Chystám se vpuštění natočit, tak mi držte palce, ať se holoubci vrátí.
Vlaštovičko,držím palce a těším se na fotky,nebo video.
U mě je to letošní zimu ještě zajímavější,než minulou.Můj sokol už se nenamáhá honit barevnohlávky kolem chalupy a klidně si vlétne do voliery výletem a tam hoduje.Měl štěstí,že jsem nestihl volieru zavřít a chytit ho.Je prostě rychlejší.Snad něco do jara zůstane. Kouťák
kouták
napsal(a):
Vlaštovičko,držím palce a těším se na fotky,nebo video.
U mě je to letošní zimu ještě zajímavější,než minulou.Můj sokol už se nenamáhá honit barevnohlávky kolem chalupy a klidně si vlétne do voliery výletem a tam hoduje.Měl štěstí,že jsem nestihl volieru zavřít a chytit ho.Je prostě rychlejší.Snad něco do jara zůstane. Kouťák
Tak nevím, zda již i sokol stěhovavý zdomácněl a neloví podle toho, jak lovíval. T.j. střemhlavým letem z výšky s velkou rychlostí překvapuje kořist. Takto loví v mém okolí sokoli z Teplicko-Adržbaských skal, kde hnízdí (cca 30 km vzdušnou čarou) u kolegů kteří holubaří a vypouštějí omezeně své svěřence-většinou PH. Jestřáb lesní je jiný borec. Ten již téměř zdomácněl a místo lesní (alespoň u nás) by si zasluhoval přídomek zahradní. Ten klidně zaleze za holuby do voliéry, či do holubníku v této době, kdy je málo potravy. Nepodceňuji znalosti Kouťáka, ale šlo skutečně o sokola stěhovavého? Pokud ano, je se i jinde těšit na podobné návštěvy.
jo012810
napsal(a):
Tak nevím, zda již i sokol stěhovavý zdomácněl a neloví podle toho, jak lovíval. T.j. střemhlavým letem z výšky s velkou rychlostí překvapuje kořist. Takto loví v mém okolí sokoli z Teplicko-Adržbaských skal, kde hnízdí (cca 30 km vzdušnou čarou) u kolegů kteří holubaří a vypouštějí omezeně své svěřence-většinou PH. Jestřáb lesní je jiný borec. Ten již téměř zdomácněl a místo lesní (alespoň u nás) by si zasluhoval přídomek zahradní. Ten klidně zaleze za holuby do voliéry, či do holubníku v této době, kdy je málo potravy. Nepodceňuji znalosti Kouťáka, ale šlo skutečně o sokola stěhovavého? Pokud ano, je se i jinde těšit na podobné návštěvy.
Již jsem sem psal,že ten můj sokol má červený kroužek na noze a tak jistě pochází z chovu nějakého skolníka kterému uletěl.Nevím jistě kterému skolníkovi uletěl,ale z doslechu tuším.Proč by se sokol bál vletět do voliery,když tam byl chován?Jinak tohoto sokola vidím pouze v zimě a v jarních měsících slyším jeho nezaměnitelný pokřik z lesa.
Barevnohlávky jsem zavřel na týden,ale ne na ochranu před sokolem,ale proto abych je uklidnil.Můj nejstarší holub,kterému říkám "věžák" a už jsem zde popsal jak jsem ho získal, stále odolává a v klidu odchovává. Nyní vždy když přijdu do holubníku,tak zbytek holubů nevylétne na střechu, jak vždy dělali,ale všichni okamžitě zalezou do budníku k tomu "věžákovi", i když nyní sedí na vejcích a má tam ještě jedno prosincové holoubě.Druhé to bohužel odneslo.Sokola jsem ve volieře viděl a chvátal jsem pro uzávěr výletu a i když jsem se snažil aby mě neviděl,tak vyletěl.
Nyní mám už jen dva páry,ale nezoufám,protože mé barevnohlávky jsem daroval v okruhu do 10ti km od chalupy 5ti kamarádům a tak si vždy mohu k nim dojet a vzít si od nich výletky.
Pro všechny,kteří budou radit,abych zbytek barevnohlávků uzavřel ,prohlašuji,že to udělat nehodlám.Nejsem už holubář a barevnohlávci u mě mají sice krutý život,ale naprostou svobodu.Neustále mě učí a hlavně přesvědčují o tom,že holub je opravdu chytrý pták.Pokud by člověk nezasahoval do přírody ničením krásných dravců pro svou potěchu a u barevnohlávků, které někdo vyšlechtil kolem roku 1750 pro odolnost na svobodě,tak.......... Není třeba komentářů. Zdraví Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Zdravím,
tímto bych chtěla říct, že jsem si vychovala z holubů pěkný buchty. A zároveň se obracím na zkušené holubáře, jestli se jim někdy něco podobného stalo, případně kde dělám chybu.
Dnes mi dědeček dodělal vlet a tak jsem si řekla, když je hezky, tak je pustím. Otevřu okénko a nic. Do teď nevylétli, ale nevypadají nikterak vyplašeně nebo vyjeveně. Sedí na sedačkách, vrkají a dokonce zobou na zemi. Tak nevím, co s tím. Asi počkat, jak se situace vyvrbí. A nebo mám míň krmit a doufat, že je tím vytáhnu z holubníku. Abych pravdu řekla, čekala jsem od nich ledacos, ale tohle opravdu ne. Spíš jsem byla připravená na opačný extrém, kdy vyletí jako když otevřete krabici plnou vrabců, a budu se bát, jestli se vrátí.
Ivoši, co ta Tvá krahulice, pořád Ti straší holuby. A co ti mladé z prosince? Už se tam rýsují nějaké holubičky?
Ahoj Evelínko,
holubi vylezou, neboj se, nechce je to plašit.
Když jsem pouštěl první barevnohlávky od Zdeňka, tak jeden pár vyletěl až za dva dny. První noc spali na střeše u souseda a pak už se normálně vraceli do holubníku.
Krahujec přilétá, ale zatím vše prohrává. Barevnohlávci jsou užasně bystří a hned letí úprkem do holubníku.
Holoubata mám, ale než dospějí to bude ještě trvat.
Tak ať se Ti daří.
Ivo
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dnes mě dědeček vyzvedl na autobusové zastávce a dovezl domů. A když jsem vystupovala z auta, tak mi řekl: "Frnkli ti holubi." Tak už se začínají rozlítávat. Mluvila jsem s babičkou a říkala mi, že viděla jednoho barevnohlávka sedět na hromosvodu u sousedů a dva další, kteří kroužili nad rybníkem. Takže krása holubářství začíná. Už se těším, až nám budou zdobit střechu. Stařeček se pro jistotu drží doma a mám pocit, že už se tam jeden pár "nahoukává." Holub střídavě vrká, střídavě houká a holubice má takové tlumenější vrkání. Tedy aspoň mi to tak přijde.
Chovu zdar! Evelína
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak holubi se vesele činí a už je to zábavnější. Soused byl na návštěvě a říkal mi, že se díval na zahradě směrem k bazénu, když vtom vidí, že mu tam přistáli nějací bílí ptáci. Říkal: "Myslel jsem, že jsou to racci, a oni to byli tvoji holubi." Jemu to nevadí, je to taky chovatel, i když chová jinde, než v Praze.
Už vysedávají na střeše, na kurníku a dnes zobali něco na parkovišti.
Mám dvě zprávy. Jednu dobrou a jednu špatnou.
Začnu tou špatnou. Už mám první ztrátu. Jeden holub se nevrátil. Zřejmě to bude ten starý. Buď ho sebral krahujec, nebo se někam "zašil" a čeká, až bude vhodná situace vylézt, jak tomu bylo u pana Franty. Ještě je tady jedna možnost a sice to, že se vrátil k Ivošovi, což mi nepřijde moc pravděpodobné.
Tak dobrá zpráva je, že mám poměrně dobré pozorovací schopnosti. Ten pár, o kterém jsem tvrdila, že se nahoukává, už asi týden sedí. Mám z toho velkou radost, ale zároveň taky starost s tím, kde sehnat kroužky a jaké. To bude ještě zábava, až se budu učit kroužkovat holoubata. Držte mi palce, snad se to za letošní rok naučím. Evelína
A kolik čítá usazené osazenstvo holubníku? Kroužkování není nic složitého a to někdy kolem 10 dne života. Krožky vám třeba někdo nabídne a nebo si dejte do inzerce poptávku...Je dobře si nakroužkovat, kvůli evidenci příbuzenských vztahů.Držím palce, aby jste si holoubky oblíbila a stali se vám nepostradatelnými kamarády.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Usazené osazenstvo holubníku čítá tři kusy, 2,1. Dost bídné, mám ten pocit, ale shánějte něco v únoru.
A nepostradatelní už jsou. Skoro si až říkám, že je to jako z Hrabala. "Nudíte se, pořiďte si holuby." Už se Kouťákovi vůbec nedivím, že je z nich celý pryč. Protože holubi nikdy neomrzí, jelikož stále mají čím překvapit.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
chovám modré, ale kontakt na chovatele uvítám. Pište na email evelina.blahova@seznam.cz
Prázdniny v Praze a čejky si vyletěly do Podkrkonoší. Barevnohlávci si dávají dobroty - semenec, proso, kukuřici.
Zdravím všechny kamarády a přátele Slezského barevnohlávka.
Založil jsem toto vlákno a dnes na něj píši naposled.Myslím si,že jsem pro volný chov Slezského barevnohlávka udělal propagaci dost velkou a z vlastních odchovů jsem jej rozšířil po celé ČR.
V letošní zimě jsem zde postupně oznamoval jak predační tlak a hlavně ten " můj" sokol postupně likviduje mé Slezské barevnohlávky.Můj velký kamarád (Pedro,či Jesenický vlk)Petr Polách vždy říkal,že za zimu přijde od 80% do 95% Slezských barevnohlávků.Měl jsem za to,že v jeho bydlišti kousek "pod Pradědem"je to extrémní oblast,ale dnes mohu s klidem prohlásit,že u mě v "Chlumecké pahorkatině" uprostřed lesů, kousek od hranic s Rakouskem je to stejné,ne-li horší.Škoda,že se toho Petr nedožil a nemohu to s ním porovnávat.
Takže závěr.Na mém holubníku je k dnešnímu dni pouze jeden Slezský barevnohlávek a ten je tak porvaný,že další útok toho krásného Sokola určitě nepřežije.
Psal jsem zde,že si mohu vzít do dalšího chovu od kamarádů kterým jsem barevnohlávky daroval,ale myslím si,že u mě NELZE CHOVAT BAREVNOHLÁVKY NA VOLNO,bez uzavření na zimu a tak s tímto chovem KONČÍM.
Přeji všem chovatelům tohoto krásného holoubka mnoho zdaru.Zdeněk FRANTA (Kouťák)
kouták
napsal(a):
Zdravím všechny kamarády a přátele Slezského barevnohlávka.
Založil jsem toto vlákno a dnes na něj píši naposled.Myslím si,že jsem pro volný chov Slezského barevnohlávka udělal propagaci dost velkou a z vlastních odchovů jsem jej rozšířil po celé ČR.
V letošní zimě jsem zde postupně oznamoval jak predační tlak a hlavně ten " můj" sokol postupně likviduje mé Slezské barevnohlávky.Můj velký kamarád (Pedro,či Jesenický vlk)Petr Polách vždy říkal,že za zimu přijde od 80% do 95% Slezských barevnohlávků.Měl jsem za to,že v jeho bydlišti kousek "pod Pradědem"je to extrémní oblast,ale dnes mohu s klidem prohlásit,že u mě v "Chlumecké pahorkatině" uprostřed lesů, kousek od hranic s Rakouskem je to stejné,ne-li horší.Škoda,že se toho Petr nedožil a nemohu to s ním porovnávat.
Takže závěr.Na mém holubníku je k dnešnímu dni pouze jeden Slezský barevnohlávek a ten je tak porvaný,že další útok toho krásného Sokola určitě nepřežije.
Psal jsem zde,že si mohu vzít do dalšího chovu od kamarádů kterým jsem barevnohlávky daroval,ale myslím si,že u mě NELZE CHOVAT BAREVNOHLÁVKY NA VOLNO,bez uzavření na zimu a tak s tímto chovem KONČÍM.
Přeji všem chovatelům tohoto krásného holoubka mnoho zdaru.Zdeněk FRANTA (Kouťák)
Udělal jsi hodně nejen pro barevnohlávky Zdeňku a i když jsem už tak často nechodím, tak se vždy těším, když sem něco napíšeš a vždy mě tvé příspěvky povzbuzují. Máš rád strom života (přírodu) a myslím že tvá pouť se ti daří bez ztráty kytičky. Nemám svého "sokola", ale celou zimu mi to tady probírá "můj" jestřáb a krahujec. Holubů mám ale stále dost, vždyť víš co jsem toho dříve procestoval a kolik chovů různých plemen u mě skončilo. Dnes jsem například pozoroval káníky Jirky Hebíka Budějovic. A tak mě napadlo mu zavolat, byl moc rád a první co mi řekl, že má stále holuby a ti ho drží při životě i když zdravotní stav se mu zhoršuje. Píšu to proto, protože chtěl cca pře dvěma lety s chovem holubů skončit a já mu řekl, že tím skončí taky. Druhý den mi volal, že je to pravda a že ho to moc nakoplo. Tak jsem měl z toho obrovskou radost. Když nemůžeš chovat holuby na volno, tak se vrať k NVH a založ vlákno. Nedovedu si totiž představit, že by jsi neměl doma holuby a hlavně si myslím že nejen já, ale spousta holubářů se těší, když se dělíš nezištně se svými zkušenostmi na tomto portálu. Kolikrát mě tvé úvahy inspirovaly a opět si myslím, že nejenom mne. Přeju ti hezký večer a zdravím z Tožetína. Ahoj Miloš.
Ahoj Zdeňku, myslím, že touzetín to popsal přesně, píše mi ze srdce a tak to nebudu dál rozvádět. Víš, že jsme tě s manželkou několikrát navštívili, provedl jsi nás celou zahradou a o všem tak s láskou vyprávěl. Nedokážu si představit, že budeš chodit jen kolem brambor, vína, řeřišnice, sekat jen nekonečnou zahradu, koukat na rybník a prázdnou voliéru. Ještě jsi nepoznal tu radost 1-2 párů bubláků ve voliéře, kteří když přijde hospodář, tak to rozjedou. Z velké radosti bublají a bublají a hned je ten den veselejší..
Hezké dny v Koutech přejí,
Marta a Míra Férovi.
Přeji Vám i všem nám holubářům, abyste překonal ten smutek a našel si nový hobby chov , který přinese mír a radost do Vašeho srdce a mysli , k tomu hlavně pevné zdraví a kus toho štěstí ...
Vždyť škoda každého dobrého holubáře - jsou nenahraditelní a mizí moc rychle !
Díky za každou novou zprávu a setkání s Vámi ať již na výstavách či zde na stránkách iFauny !
Kamarádi,přátelé,ono se to krásně čte a děkuji.Děkuji i těm,kteří napsali soukromě a hlavně naší mladé holubářce Evelínce.
Když čtu i ostatní vlákna o tom,že holubáři stárnou a celkově holubářství jejich odchodem bude obrovská ztráta,tak pořád věřím,že ta mladší generace se bude snažit holubářství udržet,i když k tomu nebudou mít takové podmínky jako naše stará generace.
V mém věku dnes mohu posoudit co vlastně holubářství je a co nám dává.Je to především o chovu holubů,ale má to ještě jeden obrovský přínos.Je to přátelství lidí podobně postižených a to někdy předčí to naše pachtění s chovem a jezdění po výstavách,trzích apod..Rozvedu na mém holubaření.
Choval jsem různá plemena jako snad každý.V roce 1969 jsem dostal darem od spolupracovníka v zaměstnání pár NVH a tím to začalo.V roce 1987, už jako zdatný chovatel NVH jsem potkal Jana HRUŠKU a ten mě přemluvil,abych s ním jel na speciálku do Holic a tam jsem vstoupil do klubu NVH.
Od této chvíle se mé přátelství s Janem Hruškou prohlubovalo a naše jezdění na akce klubu bylo to nejkrásnější z celého holubářství.Jan Hruška je harmonikář a tak 3-4 dny na speciálce jsme opravdu žili.Jezdilo nás z našeho kraje více,ale někteří postupně odcházeli a jiní přicházeli,jen Já a Jan Hruška jsme jezdili stále.V roce 2016 jsem z klubu vystoupil,ale naše přátelství zůstalo.
Včera jsem zajel za Janem Hruškou,kterému už je 85 let,zakoupil jsem balík plzeňského piva,protože vím,že pivo má rád a poholubařili jsme.Má 20 párů NVH modrých kapratých a když jsem je prohlédl,tak jsem zjistil,že jejich kvalita je úžasná.Přemlouval mě,abych opět choval NVH a musím se přiznat,že on,který je o 15 let starší než Já, má krásný chov a tak trochu jsem se styděl,ža chci s holubářstvím skončit.Tak mám nad čím přemýšlet.
Mám mnoho dalších přátel napříč ČR a jsem vždy rád,když se některý ozve a nebo přijede na návštěvu .Tímto jsem chtěl poukázat na to,co nám holubářství dává jiného než krásu holubů, a i když naše holubáření někdy skončí,tak ta přátelství vždy zůstanou.
Zdraví všechny na tomto vlákně opravdu naposled Zdeněk FRANTA .(Kouťák)
Nechtěl jsem již psát na toto vlákno a chtěl jsem s chovem barevnohlávků skončit,ale stala se zajímavá věc.
Dnes jsem přijel na chalupu a vždy se s nostalgií podívám na holubník a ten byl prázdný.Začal jsem čistit zahradu a najednou jsem uslyšel vrkání holubů ve volieře.Bylo to jak blesk s čitého nebe a hned jsem běžel k holubníku.V holubníku bylo živo a na budnících se naparovali dva holubi u jedné holubice.Jeden holub byl můj nejstarší holub,kterému říkám "věžák" se svou holubicí a druhý byl červený,který se mi ztratil v listopadu 2021.
Již jsem o tom psal dne 21.5.2021,že se mi po půl roce,po zimě vrátilo 6 holubů.
Tak se to stalo znovu a opravdu by mě zajímalo,který holubář mi je chytá a pouští je až po zimě.Žádný holubář v mém okolí 10 km holuby nechová,pouze přichází v úvahu Rakousko,kam ten můj nejstarší holub rád létá,což je vzdušnou čarou cca.3-4 km.
Když se ztratil ten můj nejstarší holub před týdnem,tak jsem si říkal,tak došlo i na něho,i když odolával 4 roky.
Ne,je to ten neúžasnější holub, kterého jsem kdy choval.Přiletěl sice zdrchaný-viz foto,ale přivedl po pěti měsících i své kamarády. Zdraví Kouťák
kouták
napsal(a):
Nechtěl jsem již psát na toto vlákno a chtěl jsem s chovem barevnohlávků skončit,ale stala se zajímavá věc.
Dnes jsem přijel na chalupu a vždy se s nostalgií podívám na holubník a ten byl prázdný.Začal jsem čistit zahradu a najednou jsem uslyšel vrkání holubů ve volieře.Bylo to jak blesk s čitého nebe a hned jsem běžel k holubníku.V holubníku bylo živo a na budnících se naparovali dva holubi u jedné holubice.Jeden holub byl můj nejstarší holub,kterému říkám "věžák" se svou holubicí a druhý byl červený,který se mi ztratil v listopadu 2021.
Již jsem o tom psal dne 21.5.2021,že se mi po půl roce,po zimě vrátilo 6 holubů.
Tak se to stalo znovu a opravdu by mě zajímalo,který holubář mi je chytá a pouští je až po zimě.Žádný holubář v mém okolí 10 km holuby nechová,pouze přichází v úvahu Rakousko,kam ten můj nejstarší holub rád létá,což je vzdušnou čarou cca.3-4 km.
Když se ztratil ten můj nejstarší holub před týdnem,tak jsem si říkal,tak došlo i na něho,i když odolával 4 roky.
Ne,je to ten neúžasnější holub, kterého jsem kdy choval.Přiletěl sice zdrchaný-viz foto,ale přivedl po pěti měsících i své kamarády. Zdraví Kouťák
A myslím, že je rozhodnuto, co bude dál v Koutech.....A nebo se pletu, že věžák založí novou dinastii?
kouták
napsal(a):
Zdeňku, asi Ti chtěl ten věžák něco sdělit... Budeš muset pokračovat.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý večer,
pane Franto, tak jsem se přece jenom nemýlila. Já jsem věděla, že se konec rozhodně nekoná, ale tohle jsem tedy nečekala. Jako vždy Vás překvapili. A říkám jen, zaplať Pánbůh.
A protože dobrých konců není nikdy dost, tak přidám taky jeden.
S tou první snůškou to nedopadlo dobře. Asi se v holubníku nepohodli o budníky a slezli z vajec. Holubník jsme rozdělili přepážkou a holoubci znovu zasedli. Už jsem si myslela, že jsou vejce čistá. To by to ovšem nebyli barevnohlávci, kdyby mě nevyvedli z omylu.
Přijela jsem z výletu po okolí hradu Trosky a babička mi řekla: "Jakou máš náladu?" A já odpověděla, že dobrou a ona že mi ji ještě vylepší. Načež mi oznámila zprávu, že se mi vylíhla první holoubata.
Takže jede se dál. Všechny zdraví Evelína.
Zdravím všechny z tohoto velmi povedeného vlákna, po pár leté pauze se chci znovu vrátit k chovu holubů . Bydlím na samotě u lesa , chci barevnohlavky, nejraději černé nebo modré.kotrláci a rejdiči nápor dravce v minulý letech neustáli ..Rád bych tedy touto cestou poptal 10 výletkú
Děkuji Karel
spudd
napsal(a):
Zdravím všechny z tohoto velmi povedeného vlákna, po pár leté pauze se chci znovu vrátit k chovu holubů . Bydlím na samotě u lesa , chci barevnohlavky, nejraději černé nebo modré.kotrláci a rejdiči nápor dravce v minulý letech neustáli ..Rád bych tedy touto cestou poptal 10 výletkú
Děkuji Karel
Dobrý večer, žádný holub nestojí tlak predatora. Ať už opereneho nebo chlupateho. Pokud vám někdo říká že to či ono plemeno vydrží, lze vám. Ani zde velice propagovane plemeno Slezky barevnohlavek není odolné vůči dravcum. Pokud ale věříte, pořiďte si je a na jaře napište jak jste dopadl.
peparazak
napsal(a):
Dobrý večer, žádný holub nestojí tlak predatora. Ať už opereneho nebo chlupateho. Pokud vám někdo říká že to či ono plemeno vydrží, lze vám. Ani zde velice propagovane plemeno Slezky barevnohlavek není odolné vůči dravcum. Pokud ale věříte, pořiďte si je a na jaře napište jak jste dopadl.
Ajaj🤭Nemyslím ze by zde přítomní diskutující byli lháři 😊Každopádně děkuji za reakci
spudd
napsal(a):
Ajaj🤭Nemyslím ze by zde přítomní diskutující byli lháři 😊Každopádně děkuji za reakci
Příteli,on to Peparazak myslel dobře.Predátor je predátor a holub je holub.Je to přece příroda a ta se změnit nijak nedá.Holub je a bude potravou pro predátory a zda to ustojí ve volném chovu záleží na mnoha okolnostech.Někdo bude tvrdit,že barevnohlávci jsou nejodolnější,že mají nejrychlejší start a umí se schovat a druhý bude tvrdit,že dokáže třeba altenburák to samé.Ano to je všechno pravda,ale pořád a stále je holub potravou predátorů.Někde je těch predátorů méně a nebo tam predátoři mají jinou snažší potravu a tak není ten tlak na holuby tak velký,ale stále je.
Choval jsem barevnohlávky před 35 lety a chovám je po tak dlouhé době znovu a mohu posoudit.Tak jako se většina běžného života změnila,tak se změnila podle toho i příroda.Není pravdou,že tehdy bylo predátorů méně,ale ten predátor měl mnoho jiné potravy jako koroptve,křepelky,bažanty,divoké králíky a spoustu a spoustu dalších zvířat,které dnes jsou v přírodě spíše vzácností.Je však také pravdou,že se např.pernatí dravci pokud se přemnoží nesmyslně chrání a to na úkor dalších zvířat sloužících pro jejich potravu.Není přece myslitelné např.vysadit Orla mořského a jásat nad tím,že jich máme v jedné lokalitě při sčítání už např.175 kusů a nebo jásat nad tím,že příroda se mění a jsou zde již docela velká hejna Racků středomořských,kteří plundrují housata,kachňata a to i kachaňata kachen dost vzácných,mláďata roháčů a jiných.
Není zde tedy odpověď, zda barevnohlávci při volném chovu dokáží přežít.Pokud se zamyslíme,tak za to nemůže žádný predátor,ale člověk.Pokud tedy člověk chce chránit jednu složku přírody,tak musí také pro tu chráněnou složku přírody najít odpovídající potravu.Kouťák
Ano, ano. Již vícekrát jsem psal, to co Kouťák popsal. Pokud chce člověk chránit přírodu, musí jít o proporcionální ochranu a ne selektivní, na níž se "přiživují" tkzv. ochránci přírody. Bez zajištění potravy a to i v přírodě, nemůže existovat žádný živočišný druh. Tedy bez drobné zvěře, bude těžko prosperovat vrchol potravního řetězce. Určitě některá plemena holubů jsou ostražitější a dokáží lépe vzdorovat dravcům pernatým. Jak jinde popisoval Kouťák, u něho vlastně "zdecimoval" chov barevnohlávků sokol a to ne sokol odchovaný rodiči v přírodě, ale sokol pravděpodobně uniklý, či vysazený z umělého odchovu, který lovil netypickým způsobem. Je to člověk, který mění krajinu a tím i podmínky pro přežití jednotlivých druhů. A proto by i k ochraně přírody měl přistupovat proporcionálně a tím pomáhat přežívat vlastně i člověku. Určitě barvenohlávek je ostražitý a to samé platí (alespoň u mne) o českých čejkách. Zatím (musím zaklepat) se čejky dokáží vypořádat s nálety jestřába a to i v letošní zimně. Uvidíme, jak to bude pokračovat...
spudd
napsal(a):
Dobrý den,opět se mi potvrdilo nepsat sem a nikomu neradit.Jedinou věc co jste si vzal z mého příspěvků je ta že jsou všichni lhari. Asi budete nějaký dobrák co chce dávat lidi dohromady. Kautaka i pana Josefa si vážím a rád čtu jejich příspěvky. Vám děkuji že jste mi připomněl abych sem nic nepsal. Skusim to dodržet.
peparazak
napsal(a):
Dobrý den,opět se mi potvrdilo nepsat sem a nikomu neradit.Jedinou věc co jste si vzal z mého příspěvků je ta že jsou všichni lhari. Asi budete nějaký dobrák co chce dávat lidi dohromady. Kautaka i pana Josefa si vážím a rád čtu jejich příspěvky. Vám děkuji že jste mi připomněl abych sem nic nepsal. Skusim to dodržet.
Dobrý den, pouze jsem v rychlosti reagoval na Vaši zprávu hlavně z toho důvodu Že jsem nežádal o radu ale pouze Poptával. Podle příspěvku diskutujících je patrné že na toto téma by se daly psát slohové práce.Proměna přírodních vazeb,invazivní druhy atd atd.
Každopádně bych rad po letetosni zimě poreferoval jak to s holuby vypadá ,když nějaké seženu ……začátek minule zimy nepřežila ani jedna z 14 slepici české zdrobenele kropenky ,což je velká škoda ,z 80% práce jestřába
spudd
napsal(a):
Dobrý den, pouze jsem v rychlosti reagoval na Vaši zprávu hlavně z toho důvodu Že jsem nežádal o radu ale pouze Poptával. Podle příspěvku diskutujících je patrné že na toto téma by se daly psát slohové práce.Proměna přírodních vazeb,invazivní druhy atd atd.
Každopádně bych rad po letetosni zimě poreferoval jak to s holuby vypadá ,když nějaké seženu ……začátek minule zimy nepřežila ani jedna z 14 slepici české zdrobenele kropenky ,což je velká škoda ,z 80% práce jestřába
Co chcete ještě dokazovat -, když jestřáb sežral vaše slepice, tak mu naservírujete ještě holuby ? To dopadne úplně stejně ! Tak je raději snězte sám !
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak už mám konečně tři páry. V úterý jsem si přivezla dvě mladé modré holubičky a jednoho staršího černého holoubka výměnou za moje letošní modrá holoubata. Tak snad bude příští sezóna lepší, než ta letošní. Zdraví Evelína.
Evelínko,přeji ať Ti dělají radost.Když jsi je přivezla v úterý,tak doufám,že jsi je hned nepustila a nejsou na těch fotkách.
Já se barevnohlávků snad nezbavím.Kamarád si pro ně stále nejede a tak jsem toho červeného alespoň oddělil od holubice NVH a odvezl na trh v Soběslavi.Za 11 dnů přistál v Koutech,43 km a opět sedli.Vejce jsem jim vyhodil a odvezl jsem ho dalšímu kamarádovi a tak čekám kdy se zase vrátí. Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
No právě, že to jsou oni a ještě ti 2,1 od Ivoše. A nepustila jsem je hned, ale ve čtvrtek odpoledne už jsem to nevydržela. Ten černý je nádherný.
A jestli se Vám ten červený ještě jednou vrátí, tak si ho zamlouvám. Zdraví Vlaštovička.
Zm.24

XXX.XXX.143.26
Zajímavé číst jak o nich píšou
http://www.forum.golebnik.hekko.pl/viewtopic.php?f=6&t=2041
hoIoubci

XXX.XXX.35.251
Zm.24
napsal(a):
Zajímavé číst jak o nich píšou
http://www.forum.golebnik.hekko.pl/viewtopic.php?f=6&t=2041
murzynek śląski
http://www.forum.golebnik.hekko.pl/viewforum.php?f=6
hoIoubci

XXX.XXX.35.251
Zdravím všechny, barevnohlávci drží. Lítají s pošťáky a rejdiči, a tahají je do luk, na pole a silnice. Sem tam se někdo nevrátí, ale v současné době si to moje 60 hlavé hejno,dělá co chce. Některé barevnohlávky jsem bral i na prolet s pošťáky. Ale ne žádné dlouhé trasy, jen 5 km to jim bohatě stačí. Avšak na poštu nemají.
Tak ať Vám to lítá 🕊️
JF
PaveI

XXX.XXX.14.46
hoIoubci
napsal(a):
murzynek śląski
http://www.forum.golebnik.hekko.pl/viewforum.php?f=6
Jaká je historie Polského barevnohlávka v porovnání s naším?
peparazak
napsal(a):
Omyl pletete se je odolný ale musíte mít originál a ne voliérovou atrapu kříženou se pštrosem , já mam originál postavený na starých chovech ze Slezska a to nejen Českého ale i Polského a holubi světe div se bezeztrát jde to , ale i já chtěl chov rozšířit a koupil jsem celý chov tady u nás na jihu a z toho co jsem dovezl zůstala po sezoně jen jedna holubice (geny křížení pštrosa mají negativní vliv na ostražitost) ale i ta jedna byla zařazena do chovu . Závěrem bych řekl že originál žádná voliérová náhražka nebo kříženec vám neudělá větší radost jak originál , který polaří krmí vše co na holubníku jen zapíská a ztráty za letošní rok 0 a to jsem prosím v koridoru dravců, stále mám puštěno , kolem vánoc zavřu né k vůli dravcům ale paření a přepáření a pak zase půjdou ven . Dělal jsem i různé pokusy dal jsem k nim na holubník různá plemena holubu vždy po 10 kusech , a zde výsledky (počet kusů / zůstatek na podzim) pražský středozobý rejdič 10/2 , kibic 10/9 , maďarská straka 10/8 , budapešťský vysokoletec 10/4 , ostravská bagdeta 10/0 , moravský pštros 10/1 , benešovský bíly 10/10 (holubi z naší linie která je jak vystavní tak i líta a krmí žadný mičurin kinga ) , u některých plemen se voliérové chovy a prošlechtění podepsalo na všem jak na vitalitě , plodnosti , ostražitosti , tak na letových schopnostech , v mém chovu převažují z 90 procent modří zbytek z každé barvy max 4 páry , od jara do podzimu mají krmítko na holubníku skoro netknuté max se u něj živí výletci , dospělí nonstop v poli , holoubat je tolik že kroužky už vesměs v druhé líhni dojdou , po zdravotní stránce jsou neočkovaní bez léčiv a jak je člověk chytí do ruky jako kámen a holoubata na hnízdech také , teď nedávno jsem jedno holoubě rozkuchal až sem se mohl podívat do volete a ta směsice nasbíraných semen a různých kamínku a zeleného atd mi vyrazila dech , za mně mi největší potěchu děla jejich let a nehledím na to abych jim dělal reklamu jak tomu bylo , napakoval se a až už o ně nebyl zájem je dal pryč , o tom to holubařství není je to o té radosti s chovu z odchovu z radosti z letu z toho jak se každý den vrátí celé hejno nazpět domů o tom to je přátele . Barevnohlavky mám na svém holubníku krátce od roku 2016 oproti jiným plemenům je mam pořád puštěné ale radost mi dělaji čím dal více začínal jsem z 8 holubama dnes jich mám přes 100 vše starý typ a neměnil bych . Chovu zdar
havok
napsal(a):
Omyl pletete se je odolný ale musíte mít originál a ne voliérovou atrapu kříženou se pštrosem , já mam originál postavený na starých chovech ze Slezska a to nejen Českého ale i Polského a holubi světe div se bezeztrát jde to , ale i já chtěl chov rozšířit a koupil jsem celý chov tady u nás na jihu a z toho co jsem dovezl zůstala po sezoně jen jedna holubice (geny křížení pštrosa mají negativní vliv na ostražitost) ale i ta jedna byla zařazena do chovu . Závěrem bych řekl že originál žádná voliérová náhražka nebo kříženec vám neudělá větší radost jak originál , který polaří krmí vše co na holubníku jen zapíská a ztráty za letošní rok 0 a to jsem prosím v koridoru dravců, stále mám puštěno , kolem vánoc zavřu né k vůli dravcům ale paření a přepáření a pak zase půjdou ven . Dělal jsem i různé pokusy dal jsem k nim na holubník různá plemena holubu vždy po 10 kusech , a zde výsledky (počet kusů / zůstatek na podzim) pražský středozobý rejdič 10/2 , kibic 10/9 , maďarská straka 10/8 , budapešťský vysokoletec 10/4 , ostravská bagdeta 10/0 , moravský pštros 10/1 , benešovský bíly 10/10 (holubi z naší linie která je jak vystavní tak i líta a krmí žadný mičurin kinga ) , u některých plemen se voliérové chovy a prošlechtění podepsalo na všem jak na vitalitě , plodnosti , ostražitosti , tak na letových schopnostech , v mém chovu převažují z 90 procent modří zbytek z každé barvy max 4 páry , od jara do podzimu mají krmítko na holubníku skoro netknuté max se u něj živí výletci , dospělí nonstop v poli , holoubat je tolik že kroužky už vesměs v druhé líhni dojdou , po zdravotní stránce jsou neočkovaní bez léčiv a jak je člověk chytí do ruky jako kámen a holoubata na hnízdech také , teď nedávno jsem jedno holoubě rozkuchal až sem se mohl podívat do volete a ta směsice nasbíraných semen a různých kamínku a zeleného atd mi vyrazila dech , za mně mi největší potěchu děla jejich let a nehledím na to abych jim dělal reklamu jak tomu bylo , napakoval se a až už o ně nebyl zájem je dal pryč , o tom to holubařství není je to o té radosti s chovu z odchovu z radosti z letu z toho jak se každý den vrátí celé hejno nazpět domů o tom to je přátele . Barevnohlavky mám na svém holubníku krátce od roku 2016 oproti jiným plemenům je mam pořád puštěné ale radost mi dělaji čím dal více začínal jsem z 8 holubama dnes jich mám přes 100 vše starý typ a neměnil bych . Chovu zdar
Parádní příspěvek!!!! Ano, voliérované chovy jsou jen pro výstavní účely, ale ne pro zachování vlastností, které upevňovali naši předci po mnoha lidských generací. I já mám krátkou zkušenost s českými čejkami, které mají velmi podobné vlastnosti, jako SB. V letošním roce jedno ztracené holoubě po vylétnutí. Jestli se zatoulalo a nebo jej odlovil dravec? Těžko říct. Nicméně, také stále puštění, bez léčení a pocházejí z volných chovů...Takže to prostě musí jít. A to jsem rád.

Jakub_Filip
napsal(a):
Tak už sedíme
Ten červený je zajímavý . Není v tom pštros ? Má fleky .

V Brně u Tesca jsem chytil před rokem bílého se strakatou hlavou připomínal mi Barevnohlávka Tak jsem k němu sehnal 2 holubice Barevnohlávka dnes mi je dovezl chovatel z Letovic nechtěl za ně nic .
Může to dát pěkné potomstvo .