Slezský barevnohlávek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2020 20:37
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím a podávám hlášení o stavu.Zima zde ještě není,ale kamarádi se zahnutým zobákem mají již na svědomí 5 barevnohlávků.Čekal jsem to,protože to jsou všichni,které jsem koupil na osvěžení krve.Jo,není barevnohlávek jako barevnohlávek.Ještě zůstal jeden červený,ale toho ať si dravci vezmou také a budu za to rád.Z.Franta

19.10.2020 20:45
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jo,není barevnohlávek jako barevnohlávek.

jj, neostražitý SB, je jako PH co netrefí domů

20.10.2020 10:17
Meelek

XXX.XXX.47.184

lupus4 napsal(a):
Jo,není barevnohlávek jako barevnohlávek.

jj, neostražitý SB, je jako PH co netrefí domů

Kdyz to tu bylo nakousnuto, trosku. Tak posilam jednu fotku, asi jednu z poslednich, Pedrohlavku. Pana Polacha jsem osobne neznal, ale jeho psani zkusenosti a nazoru, tady na Ifaune, mi hodne pomohli v zacatcich. Na vzpominku...

Ostatne tech lidi, kteri psali ve starych diskuzich je vic. Za zminku urcite stoji nazory p. Kafky, "Toma" a ze soucasnosti p. Franta, p. Adamcik, p. Fajc. Co se Ifauny tyce...Takze Vam vsem panove dekuji moc, hodne jste mi pomohli. Samozrejme i ostatnim, kteri byli ochotni obetovat mi par minut sveho zivota psanim textu... A taky meli dost trpelivosti...

Dalsi fotky, jsou moravaci. Ale nevim jestli to bude k necemu. Jsou na tuty pomichane s Pedrohlavky. Vetsina sla dohledat, diky tomu, ze p. Polach si vedl poctive evidenci...Udelal jsem hloupost s barevnymi krouzky. Posledni usazovani jsem nekrouzkoval, pak tam byli dalsi. A nebudu uz psat, radsi... A byl jsem rad, ze jsem si vzpomnel aspon na neco. Kazdopadne jsem si to vcera radne "vyzral" prekrouzkovaval na cislovany a zapisoval do jedny, do noci. Je to povidani bokem...Chtel jsem poslat predevsim tu fotku s pedrohlavky. Na poledne budou mit kuci konecne volnost, po trech tydnech. A to je ta posledni fotka.

Hlavne zdravi, Vik.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2020 12:03

Meelek napsal(a):
Kdyz to tu bylo nakousnuto, trosku. Tak posilam jednu fotku, asi jednu z poslednich, Pedrohlavku. Pana Polacha jsem osobne neznal, ale jeho psani zkusenosti a nazoru, tady na Ifaune, mi hodne pomohli v zacatcich. Na vzpominku...

Ostatne tech lidi, kteri psali ve starych diskuzich je vic. Za zminku urcite stoji nazory p. Kafky, "Toma" a ze soucasnosti p. Franta, p. Adamcik, p. Fajc. Co se Ifauny tyce...Takze Vam vsem panove dekuji moc, hodne jste mi pomohli. Samozrejme i ostatnim, kteri byli ochotni obetovat mi par minut sveho zivota psanim textu... A taky meli dost trpelivosti...

Dalsi fotky, jsou moravaci. Ale nevim jestli to bude k necemu. Jsou na tuty pomichane s Pedrohlavky. Vetsina sla dohledat, diky tomu, ze p. Polach si vedl poctive evidenci...Udelal jsem hloupost s barevnymi krouzky. Posledni usazovani jsem nekrouzkoval, pak tam byli dalsi. A nebudu uz psat, radsi... A byl jsem rad, ze jsem si vzpomnel aspon na neco. Kazdopadne jsem si to vcera radne "vyzral" prekrouzkovaval na cislovany a zapisoval do jedny, do noci. Je to povidani bokem...Chtel jsem poslat predevsim tu fotku s pedrohlavky. Na poledne budou mit kuci konecne volnost, po trech tydnech. A to je ta posledni fotka.

Hlavne zdravi, Vik.

Ahoj,no na jaře bych udělal razantní selekci a ponechal jsi tak 6-7 -8 párů,53 ks možná víc je na tak malý holubník ,z nedostatkem sedaček a celkove velikosti holubníku extrém. Ty pěkné vybrat ,z toho co ti po zimě zůstane a zbytek vyřadit,je tam dost krizenců mezi červenou a modrou . A klínky v oku to bych ma zimu ani nenechaval .....kteří jsou z toho Holešova?

20.10.2020 14:13
Meelek

XXX.XXX.47.184

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj,no na jaře bych udělal razantní selekci a ponechal jsi tak 6-7 -8 párů,53 ks možná víc je na tak malý holubník ,z nedostatkem sedaček a celkove velikosti holubníku extrém. Ty pěkné vybrat ,z toho co ti po zimě zůstane a zbytek vyřadit,je tam dost krizenců mezi červenou a modrou . A klínky v oku to bych ma zimu ani nenechaval .....kteří jsou z toho Holešova?

2. a 3. obr.

Je to extrém, je jich tam rovných 70, tak nějak z celý ČR. Ale vzhledem k tomu, že mají přístup na celou půdu, která má plochu cca 180m, dvoupatrova a viděl jak jsou tihle holoubci uzasne prihpusobivy plus dost mi z těch vyletku vyberou dravci, nemoci. Není to moc pro založení chovu. Jeden rok to vydrží, na podzim bych si chtěl vybrat a hlavně rozdelit žluté a červené od černých a modrých. Vlastně mám dvě možnosti. Udělat rošty, podlahy, z druhe strany štítu, podkroví. Nebo předělat bývalou voliéru pro pávy a udělat si z toho komorový holubník. Ale na to je do příštího roku času. To je můj plán. A do té doby ať mi jich tu litá klidně 500.

Minulý rok jsem začínal, úplně začínal se čtyřmi páry Edo...něco byli holubi, něco zmizelo, něco umřelo, měl jsem tři holoubata, dvě umřela. Nechci začínat každý rok znovu. A teď nemůžu říct ani o jednom kuse, že přežije zimu. Chci tu mít takové kusy o kterých nebudu muset přemýšlet jestli preziji nebo ne. Proste preziji, Bez více holubů bych nevybral nic. Hlavně jsem úplně poslední, který bude vybírat. Takovej mám pohled na věc.

20.10.2020 15:08

Meelek napsal(a):
2. a 3. obr.

Je to extrém, je jich tam rovných 70, tak nějak z celý ČR. Ale vzhledem k tomu, že mají přístup na celou půdu, která má plochu cca 180m, dvoupatrova a viděl jak jsou tihle holoubci uzasne prihpusobivy plus dost mi z těch vyletku vyberou dravci, nemoci. Není to moc pro založení chovu. Jeden rok to vydrží, na podzim bych si chtěl vybrat a hlavně rozdelit žluté a červené od černých a modrých. Vlastně mám dvě možnosti. Udělat rošty, podlahy, z druhe strany štítu, podkroví. Nebo předělat bývalou voliéru pro pávy a udělat si z toho komorový holubník. Ale na to je do příštího roku času. To je můj plán. A do té doby ať mi jich tu litá klidně 500.

Minulý rok jsem začínal, úplně začínal se čtyřmi páry Edo...něco byli holubi, něco zmizelo, něco umřelo, měl jsem tři holoubata, dvě umřela. Nechci začínat každý rok znovu. A teď nemůžu říct ani o jednom kuse, že přežije zimu. Chci tu mít takové kusy o kterých nebudu muset přemýšlet jestli preziji nebo ne. Proste preziji, Bez více holubů bych nevybral nic. Hlavně jsem úplně poslední, který bude vybírat. Takovej mám pohled na věc.

Abych pravdu řekl,ma odpověď by byla rozsáhlá ,tak odpovím v krátkosti. Na založení chovu nepotřebuješ tak hodně holubů ,pokuď je to opravdovy SB z volného chovu a ne vystavniho zavřeny ve volieře ,tak stráty jsou minimální. Je pravdou ,že původ mých holubu je od třech chovatelů . Pouze od jednoho chovatele mi jeho krev zanikla, 6 ks padlo za oběť dravců a 1 ks jsem vyřadil jelikož za 2 roky dvě holoubata až po přeparovani a tohle ve svém chovu nechci a to nemluvím o tom,že to bylo líné a moc krátké ,boubelaté ,ale to na těch vyletkách nešlo poznat až dozráli .Takže za mě takové holuby nechci a pokuď něco do chovu zařadím ,musí to mít pro mě nějaký přínos .SB je co se týče na holoubata produktivní a k nezastavení ,takže 10 holoubat levou zadní,je třeba vzít na zřetel jejich odchov a nárůst jedinců v holubniku a zároveň vzít na vědomí,že v takové početnosti a z větší časti umístění budniku těsně nad podlahou budeš mit holoubata dorasovane ,doklované........Jsem rád,že maš radost ,ale člověk jsi musí udělat nějaký system a nebat se něco vyřadit bez toho to nejde. Na hodně musiš prijit sám,jak nastolit rovnováhu v holubniku i ve zdraví (imunitě) atd.. víš jak se říká? Kdo chce moc.Nema nic . Tak přeji hodně úspěchů a hlavně zdraví v téhle posr.době. Eda

20.10.2020 17:09
kouták

XXX.XXX.168.33

Miloslave,krásně jsi se rozjel a jsem za to rád.Jseš mladej a já starý kmet toho už moc s barevnohlávkama nenadělám a tak je žezlo v rukou mladých jako jsi Ty.Tvůj elán už nám starším chybí,ale myslím si,že jsem se např.Já s holubama vyblbnul až moc a tak si nyní užívám na stáří pouze kochání s tímto krásným ptákem.

Vážení přátelé.
Nyní trochu odbočím,protože zde Miloslav zmínil znalce a velkého propagátora volného chovu Slezského barevnohlávka Petra POLÁCHA,který zde mnohokrát diskutoval pod přezdívkou "Pedro",později "Jesenický vlk".Petr byl můj kamarád,i když jsem se sním nikdy osobně nesetkal,ale nejprve jsme komunikovali písemně v SZ a posledních pár roků jsme si pravidelně telefonovali,nejen o holubech,ale především o přírodě.
Nedávno jsem se dozvěděl,že Petr POLÁCH zemřel.ČEST JEHO PAMÁTCE.Čekal jsem,že někdo z ČSCH,nebo z Klubu Slezského barevnohlávka jeho úmrtí oznámí buď zde,nebo jinde,ale nedočkal jsem se.Petr odešel do holubářského nebe a tak se chvilku zastavte u holubů a zavzpomínejte na něho.Zdeněk FRANTA

20.10.2020 17:13
lupus4

XXX.XXX.205.61

taky jsme si volali , takže R.I.P. Pedro

20.10.2020 17:25

Celý minulý rok jsem se těšil,ale stále nenachazel čas, jsi udělat chvilku př.Petra Polácha navštívit ,teď mě to mrzí,těch pár příhod o dravcích a kroužkovaní,co vyslech přes telefon ,jeho optimistická povaha ,radost ze života a pořád sranda ,to je to málo co jsem poznal pouze přes telefon ,bohužel ne osobně. Čest jeho památce!

28.10.2020 18:08
kouták

XXX.XXX.168.33

Dnešní krásný podzimní den jsem využil na práce na zahradě.Holubi měli radost,že jsem venku a tak létali bezstarostně po dvoře a zahradě.Jezdil jsem sekačkou za chalupou,když slyším křik manželky a vzápětí jsem uviděl dravce,jak nese jednoho barevnohlávka k lesu.Věděl jsem,že už mu nemohu pomoci ,ale sednul jsem do auta a jel k lesu.V lese jsem chodil tiše a hledal, až jsem dravce jen díky bílé barvě barevnohlávka uviděl. Dravec seděl na barevnohlávkovi a hodoval.Viděl jsem ho asi ze dvou metrů,několik minut,než mě uviděl a uletěl i s barevnohlávkem. Sokola ,tak krásně vybarveného a statného jsem snad ještě neviděl.Horší to bylo s manželkou,protože říkala,že sokol barevnohlávka chytil půl metru nad její hlavou,když vcházela do dvora.Byla z toho docela rozhozená a nutila mě,abych holuby zavřel,což se mi podařilo jí vymluvit,ale má argumentace,že sokol měl určitě hlad, byla houbelec platná.
Tak pár fotek,které jsem vyfotil ještě před útokem. Zdeněk FRANTA

29.10.2020 05:18
jo012810

XXX.XXX.101.35

Na popsaném útoku sokola, někde do 3 metrů nad zemí, je něco netypického. Asi má skutečně hóódně velký hlad. Hold příroda je příroda a přežívají jen ti co se dokáží přizpůsobit....

29.10.2020 08:17
čendas

XXX.XXX.242.17

Oni ti Kouťákovi holubi, to nemají vůbec lehké, volných chovů je proti minulosti jen zlomek, a příroda je po 30 letech tureckého hospodaření,skoro bez drobné zvěře, já osobně bych takovou trpělivost neměl, a v zimě bych je pouštěl ,jen pod dohledem

29.10.2020 10:14
kouták

XXX.XXX.168.33

Čendas,někdy je to můj vnitřní boj a nejraději bych je na tu zimu zavřel,ale to na mě nechal následky dřívější chov NVH.Barevnohlávci musí být svobodní i když se příroda změnila.Mám před přírodou úctu a moc dobře vím,že si příroda poradí se vším a odjakživa v ní přežijí jen ti nejsilnější. Kouťák

29.10.2020 10:20
čendas

XXX.XXX.242.17

Máš pevné nervy, proti sokolovi mají hulubi ,jen malou šanci, a jak si zvykne někde dávat menu, je zle, jako predátor létavého ptactva, asi nemá konkurenci

30.10.2020 17:57
honza54

XXX.XXX.179.131

Něco málo z chovu, nová párovačka, liz pro holuby. Létá zde krahujec a jestřáb, zatím žádná ztráta. Uvidíme co přes zimu.

11.11.2020 16:15
11.11.2020 16:21
jo012810

XXX.XXX.101.35

Tak zas něco po dlouhé době.....

Pastva pro oči a zároveň podpora imunity přímo z přírody...

11.11.2020 16:32

jo012810 napsal(a):
Pastva pro oči a zároveň podpora imunity přímo z přírody...

Děkuji jedině příroda....něco z jiného soudku,pro potěchu oka v těchto dnech....

13.11.2020 10:03
Jakub_Filip

XXX.XXX.144.95

Copak je to za holubi ? Vypadají dobře. Řekl bych, že to jsou nějací rejdiči nebo vysokoletci ? Hezký den

Filip

13.11.2020 10:52

Jakub_Filip napsal(a):
Copak je to za holubi ? Vypadají dobře. Řekl bych, že to jsou nějací rejdiči nebo vysokoletci ? Hezký den

Filip

Dobry den .Budapešťsky vysokoletec

13.11.2020 20:36
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Super

13.11.2020 20:42
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Obdivuhodné

13.11.2020 21:48
kouták

XXX.XXX.168.33

Je krásné tohle vidět.Zajímalo by mě,zda dokáže monden vyletět za barevnohlávkama alespoň na střechu,nebo jestli se trochu snaží,když ho barevnohlávci takto provokují.

13.11.2020 22:12
raspic

XXX.XXX.209.153

KRÁSNÝ "ZVĚŘINEC". PARÁDA !

13.11.2020 22:50

Paráda,to prvni video na začátku ten Monden ,dobrý bouřlivák ...... Skvostné,nádherne příspěvky

14.11.2020 09:33
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

kouták napsal(a):
Je krásné tohle vidět.Zajímalo by mě,zda dokáže monden vyletět za barevnohlávkama alespoň na střechu,nebo jestli se trochu snaží,když ho barevnohlávci takto provokují.

Určitě nevyletí a mohou provokovat jak chtějí. Má problém zvládnout výšku 1m do budníku (proto jsem musel zcela přebudovat vnitřní zařízení holubníku). Při jeho váze cca 1,5 kg, mnohdy i více, to ale není nic divného. Navíc......jeho tělesný rámec, stavba těla, a taky křídla, nejsou svým tvarem a velikostí vyvinuta pro létání. Barevnohlávek se začíná v poslední době hodně uplatňovat jako chůva u chovatelů mondénů. Je obdivuhodné to, jak se tento vynikající krmič (relativně malý holub), dokáže postarat o mláďata mondénů. Ta mají stále naplněná volata k prasknutí. Barevnohlávek se v chovech mondénů osvědčil pro tento účel lépe, než jiná plemena, dokonce je lepší, než pošťák. Tož tak. Přeji všem chovatelům barevnohlávků hodně úspěchů v chovu tohoto nádherného národního plemena. Je dobře a pro barevnohlávka velkým příslibem do budoucna to, že řady jeho chovatelů se rozšiřují a stává se stále více oblíbeným. Tak ...... hodně štěstí, přátelé.

16.11.2020 15:15
cyril76

XXX.XXX.115.232

Chlapi, parádní fotky, kvalitní diskuze a nádherné videa!
Mám z Vás radost jak sviňa!

16.11.2020 18:53
gary

XXX.XXX.10.38

Jarda B. z Valašska napsal(a):

ten modrý pštros je tu pro vyšlechtění barevnohlávka ? aby tolik nelítal ?.....

17.11.2020 08:38
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

gary napsal(a):
ten modrý pštros je tu pro vyšlechtění barevnohlávka ? aby tolik nelítal ?.....

Nevím, není to z mého chovu. Škoda jen, že Miro Dobiš, kterému tento chov patří, se této diskuze neúčastní. Jeho názory a velké zkušenosti by byly zcela jistě pro tuto diskuzi přínosné. No.....snad se ozve.

17.11.2020 21:39
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

. . . . možná jen přilétl

29.11.2020 12:53
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Už měsíc jsem nic nenapsal a tak musím ohlásit,jak barevnohlávci přežívají podzimní tah dravců.Sokol někam odtáhl,ale přilétlo spoustu různých kamarádů se zahnutým zobákem a z barevnohlávků se jen práší.Fotopast každý den zaznamenává jak je nějaký dravec honí kolem chalupy,ale musím se pochválit dobře jsem selektoval. Zatím perfektně odolávají.
Dnes žádnou fotku barevnohlávka neukáži,ale dám sem jinou,tak se nelekněte.
Potkal jsem nedávno partu kolařů a chtěli vědět,kde jsou Kouty.Dal jsem se s nima do řeči a dozvěděl jsem se,že tam má bydlet nějaký holubář Kouťák.Jeden z kolařů to komentoval takto:"Je to holubářský blázen a pořád něco píše na iFaunu".Nebudu to dál rozvádět co jsem se všechno dozvěděl,ale po celou dobu jsem se perfektně bavil,než jsem se přiznal,že jsem to já.Většina lidí zde mě osobně zná a pro ty ostatní jsem se nechal zvěčnit při mém toulání přírodou a tak tady máte toho holubářského blázna.Zdeněk FRANTA

29.11.2020 16:30
gary

XXX.XXX.10.38

kouták napsal(a):
Zdravím.
Už měsíc jsem nic nenapsal a tak musím ohlásit,jak barevnohlávci přežívají podzimní tah dravců.Sokol někam odtáhl,ale přilétlo spoustu různých kamarádů se zahnutým zobákem a z barevnohlávků se jen práší.Fotopast každý den zaznamenává jak je nějaký dravec honí kolem chalupy,ale musím se pochválit dobře jsem selektoval. Zatím perfektně odolávají.
Potkal jsem nedávno partu kolařů a chtěli vědět,kde jsou Kouty.Dal jsem se s nima do řeči a dozvěděl jsem se,že tam má bydlet nějaký holubář Kouťák.Jeden z kolařů to komentoval takto:"Je to holubářský blázen a pořád něco píše na iFaunu".Nebudu to dál rozvádět co jsem se všechno dozvěděl,ale po celou dobu jsem se perfektně bavil,než jsem se přiznal,že jsem to já.Většina lidí zde mě osobně zná a pro ty ostatní jsem se nechal zvěčnit při mém toulání přírodou a tak tady máte toho holubářského blázna.Zdeněk FRANTA

Kéž by takových bláznů bylo více !
A pište často a dále, neboť to tu nějak vymírá...

30.11.2020 10:53
cajzek

XXX.XXX.168.229

kouták napsal(a):
Zdravím.

Chybí mi tam jenom ten tvůj klobouk,a každý tě pozná na dálku.

30.11.2020 10:56
mirafer

XXX.XXX.20.217

kouták napsal(a):
Zdravím.

..tak toho znám..

30.11.2020 18:05
kouták

XXX.XXX.168.33

cajzek napsal(a):
Chybí mi tam jenom ten tvůj klobouk,a každý tě pozná na dálku.

Vláďo,až uděláš výstavu ve Frahelži,tak i klobouk bude.Vlaďo,Míro a ostatní,vždyť já už mám strašnej absťák po vás všech, holubářských bláznech a doufám,že v neděli bude alespoň trh v Soběslavi, abych se z toho nezbláznil a mohl se vykecat o holubech a pokochat zvířatama.Včera jsem četl,že v ZOO jsou zvířátka smutná bez lidí a já jsem na tom úplně stejně a nikdo o mě nepíše. Zdraví všechny. Kouťák

30.11.2020 22:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ještě zůstal jeden červený,

ahoj, tak co "červenáček" ještě drží ?

1.12.2020 07:55
kouták

XXX.XXX.168.33

lupus4 napsal(a):
Ještě zůstal jeden červený,

ahoj, tak co "červenáček" ještě drží ?

Ahoj,ještě drží dva červení. Každý je z jiného chovu. Obě holubice to mají už za sebou,ale není to tak špatné,protože 1.0 už létají s mou partou a černí také.Uvidím co zůstane do jara.Letos na zimu jsem nechal 26 holubů a zatím odolávají,pokud se nevrátí sokol. Zdeněk

1.12.2020 19:14
karelsimic

XXX.XXX.40.107

Dnešní fota barevnohlávků při letu. Takto mi nestaví ani většina stáváků.

1.12.2020 20:28
gary

XXX.XXX.10.38

karelsimic napsal(a):
Dnešní fota barevnohlávků při letu. Takto mi nestaví ani většina stáváků.

Však ty staváky ve volierách to stavění chovatelé odnaučují... "létání kazí charakter" , stačí že se nafouknou- prozatím , v kleci víc vidět není...

2.12.2020 19:16
Jakub_Filip

XXX.XXX.168.199

Zdravím
Tak přidávám svoje svěřence. Holubice je modrá, holub není čistý barevnohlávek, ale celý bílý holub s hnědou hlavou. Nevím, co je to za křížence, ale mají se k sobě. Pořád přemýšlím na jaké plemeno se zaměřím. Mám PH, koburské skřivany, slezské barevnohlávky pouze 3 a jednoho pražského středozzobého rejdiče + křížence. Sehnat nějaký chovný materiál mi teď dělá problém. Jediné, z čeho je mi smutně, je že se tomuto koníčku moc lidí mého věku nevěnuje. Takže většina mých holubářských kamarádů by mi mohla dělat tátu a dědu. Ale to jsem trochu odběhl.....no nic

Tak ať vám to lítá 👍👍🕊️🕊️
JF

4.12.2020 08:34
čejky

XXX.XXX.171.17

Krmení a bruslení Barevnohlávků.

vlaštovička

14.12.2020 12:38
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Dobrý den,
chtěla bych začít chovat holuby. Po pročtení této diskuse jsem dospěla k závěru, že chci chovat sb. Svou krásou, nenáročností a odolností si mě získali mnohem víc, než třeba půvabný pávík, o kterém jsem také uvažovala.
Jsem z Prahy, ale našla jsem jen inzerát z Opavska. Nevíte někdo o chovu sb v Praze a Středočeském kraji.
Za Vaše odpovědi budu velmi vděčná.

Jinak, díky Panu Frantovi a ostatním chovatelům sb za krásnou diskusi. Takových by na Fauně rozhodně mělo být více.
A ještě dotaz na Pana Frantu. Jak se daří Vašim barevnohlávkům? Nemohu se dočkat, až se opět s námi podělíte o své zážitky z chovu.

14.12.2020 13:26
čejky

XXX.XXX.70.40

Zdravím,

jsem z Prahy 9, chovám SB.

Ivo Fajc

vlaštovička

14.12.2020 14:06
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Moc děkuji. Chováte na volno nebo ve voliéře. A jaké barevné rázy?

14.12.2020 17:19
čejky

XXX.XXX.70.40

Dobrý den, na volno, modré.
IF

vlaštovička

14.12.2020 17:44
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Děkuji. Chov budu pořizovat na jaře, ale předem jsem chtěla vědět, kdo je v Praze chová. Nevíte o někom ze Středních Čech, kdo chová červené nebo černé sb?
Za odpovědi předem děkuji.

14.12.2020 20:17
kouták

XXX.XXX.168.33

Vlaštovičko,zde na tomto vláknu je hodně chovatelů barevnohlávků,ale nechodí sem často,tak Tvé hledání ani nemusí číst.Ivo Fajc odpověděl,ale v Praze je další holubář,který si ode mě také barevnohlávky odvezl.Jinak v dalších krajích jsou to např.Zákupy,Opařany,Sepekov a to je všechno kolem Středních čech.Nemohu sem psát jejich adresu,nebo telefon,ale je třeba se přihlásit na iFaunu a napsat jim soukromou poštou.
Postavte holubník,pokud je postaven,tak můžete začít.Děkuji za chválu a vždy rád poradím. Z.Franta

14.12.2020 20:24
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

Zdravím, kvalitní černé sb z volného chovu má p.Vančat z Řitky u Prahy.

15.12.2020 07:05
čejky

XXX.XXX.70.40

Ahoj Zdeňku,

ten zmíněný holubář z Prahy mi říkal, že Barevnohlávky chová mimo Prahu.
Tak Barevnohlávci v Praze by potřebovali posílit.
Ivoš

vlaštovička

15.12.2020 15:42
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Děkuji všem, kteří mi odpověděli. Jak jsem již psala, chov budu pořizovat až na jaře (tozn. se vším všudy), takže jsem ráda, že barevnohlávky někdo ve Středních Čechách vůbec chová. Ještě k příspěvku pana Fajce.
Myslím si, že podpořit nepotřebují zdaleka jen barevnohlávci, a bohužel nejen v Praze.

15.12.2020 15:46
kouták

XXX.XXX.168.33

Ivoši,to posilování v Praze bude asi na vás.Já jsem nyní ve 3.fázi selekce.1.fáze selekce:Když některý výletek vylétl z holubníku a nemohl najít cestu dovnitř a zůstal sedět přes noc na holubníku,tak byl vyřazen.Pokud to udělal od stejného páru při druhém hnízdění,tak byl vyřazen i chovný pár.2.fáze selekce:Pokud některý z mladých holubů neodlétal za les polařit s hejnem,tak byl z chovu také vyřazen.A nyní jsem ve 3.fázi a to je selekce přírodní,kterou dělají moji kamarádi se zahnutým zobákem a ta je nejhorší.K dnešnímu dni je stav 23.Oba zakoupení černí a poslední výletek modrý (z modrých první) to mají za sebou.Z jedné strany jsem rád,že stará modrá garda dravcům perfektně odolává,ale z druhé strany si říkám,kde asi seženu na jaře cizí krev.Zatím co jsem zakoupil do krve mělo do barevnohlávka hodně daleko a také to tak dopadlo.Zdraví všechny .Kouťák

15.12.2020 16:03
čejky

XXX.XXX.70.40

Ahoj Zdeňku,

v pátek u mě také proběhla selekce, 1 výletek (rodiče Kouty/Rudná) ze začátku října se nevrátil.
Chce to nechávat jenom výletky po osvědčených holubů, ale přesně jak říkáš, kde brát
novou krev?
Zatím se mi tam jeví pouze 1 pár mimo Tvůj chov, po kterém výletci přežívají.
Teď mají další holoubata, tak budou Tvoje. Uvidíme, jak se popasují s "Kouty".
Ať se daří.

Ivoš

Záhořák

17.12.2020 21:16
Záhořák

XXX.XXX.45.84

Zdravím,
už jsem se tu někde upsal, pamatuji si na svoje mládí, když jsem sháněl k lichému holubovi Polského Rysa na jaře holubici. Našel jsem stejného kluka, blázna jako já, ale rodiče mu to rozmluvili, že prodávat na jaře holubici, která celou zimu žrala zrní je nesmysl, tak jsem ostrouhal.

Jak jsem už psal, chovám barevnohlávky a další směsku převážně z hýlů a pošťákú, co nepřeletí hory zhruba 700 m nad mořem v Orlických horách. Přišla zima a nemůžu je nafotit na střeše, protože prostě z holubníku nevylezou.
Pokud je nesežere kocour, který mi dvakrát zrušil chov ( teď mám kolem výletu elektrický ohradník).

To prkýnko v okapu je proto, aby tam kocour nevlezl ze střechy.

Libor Orlické Záhoří

Nabízím výměnu holuba/holubičky za dva ( samozřejmě doplatím)

17.12.2020 22:10
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Libore,bydlíš daleko,ale pokud něco do jara zůstane,můžeme se domluvit.Máš pravdu,že nyní je dostat z holubníku je problém.Dnes jsem obešel kraj lesa a našel jsem roztrhané červené,ale je to dobré stav modrých je neustále 23.
Udělal jsem opatření. Rozvěsil jsem po zahradě v okolí holubníku krmítka pro ptáčky,nasypal jsem slunečnici a je to znát.Když nejsou vlaštovky,tak tam létá dost ptáčků z lesa a oni mají určitě lepší ostaržitost než holubi.Uvidím,jak to bude fungovat.Kouťák

18.12.2020 18:04
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím,

tak dnes odpoledne jsem zjistil, že se mi vrátil výletek, kterého jsem od od 11. 12. 20 postrádal.

Tak pozitivní zpráva pro mě v této divné době.

Kde byl, to se nedozvím, ale hlavně, že už sedí na své sedačce.

Ivoš

18.12.2020 22:34
kouták

XXX.XXX.168.33

Ivoši,to se Ti stane u barevnohlávků ještě mnohokrát.Pokud jsou na letu a zaútočí na ně dravec,tak se poschovávají kde mohou a některým to trvá déle,než najdou odvahu k návratu domů.Asi před měsícem jsem jednoho barevnohlávka postrádal a tak jsem hledal po okolí,zda ho nenajdu roztrhaného a náhodně jsem ho nalezl schovaného pod keřovým jalovcem zcela zdravého a měl tam už hromádku trusu,takže tam byl nejméně dva dny.To je ta správná vlastnost barevnohlávků.Ostražitost a když už nezvládnou uletět,tak zalezou třeba do nory.Já je prostě obdivuju a nechápu,že tyto vlastnosti někdo může ničit křížením s jiným plemenem a říká tomu zklidňování.Raději se nebudu rozčilovat a zdraví.Zdeněk

19.12.2020 06:21
čejky

XXX.XXX.171.16

Ahoj Zdeňku,

děkuji za reakci na můj příspěvek. Je to něco přes rok co jsem od Tebe přivezl první Barevnohlávky,
přesně 28. 11. 2019. Toto plemeno, čím dále více obdivuji, dívat se na jejich letecké akrobatické výkony to je balzám na nervy. Nebo to jejich nekonečné hledání v trávníku, zobákem prohrabují zeminu, dále i když mají krmení v holubníku, když jim hodím krmení do trávníku mohou se přetrhnot, jak letí vyzobávat zrní z trávy.

Nesmí však být "zušlechteni", taky jsem tu takové měl. Vyřešila to příroda.

Zdravím

Ivoš

19.12.2020 18:08
dad

XXX.XXX.64.31

Já jen k tomu rozlétání, nebylo by místečko s malou predací ? Na postupnou aklimatizaci ?
Holuby jsem míval u rodičů (PR, B) a tam to bylo docela v pohodě. Co jsem zkoušel holubařit v novém domově tak nejhorší byl soused s broky co mi postřílel Kingy na zemi, aby mu náhodou nepo střechu. Od té doby mám sice cukání si znovu něco pořídit, ale soused stále žije. A to bych holoubkům nechtěl udělat.
D

vlaštovička

19.12.2020 18:17
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Inu, nejhorší je narazit na nevzdělaného člověka, který neví, že King uletí 10 m bez nehody. A dva metry do výšky maximálně.
Jinak ještě dotaz na chovatele sb. Mohu je chovat společně s jiným polařícím plemenem, jako je třeba Česká čejka nebo lyska?

19.12.2020 18:48
čendas

XXX.XXX.242.17

Zkus na oplátku nasypat broky tomu debilovi , do prd.., určitě to zabere, tito dobytci, berou slušnost , jako slabost, vadí jim naprosto vše normální, lidské, , nejen vrkání holubů, štěkot psa, kokrhání kohouta, ale i dětšký pláč, jsou to těžce asociální psychopati, plody dnešní zvrácené doby

19.12.2020 19:38
kouták

XXX.XXX.168.33

dad napsal(a):
Já jen k tomu rozlétání, nebylo by místečko s malou predací ? Na postupnou aklimatizaci ?
Holuby jsem míval u rodičů (PR, B) a tam to bylo docela v pohodě. Co jsem zkoušel holubařit v novém domově tak nejhorší byl soused s broky co mi postřílel Kingy na zemi, aby mu náhodou nepo střechu. Od té doby mám sice cukání si znovu něco pořídit, ale soused stále žije. A to bych holoubkům nechtěl udělat.
D

Dad neboj, já z Tebe holubáře zase udělám.Do barevnohlávka se soused netrefí .Zdraví.Zdeněk

19.12.2020 19:57
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak já ze sousedů strach nemám,ale dneska jsem vyndal paměťovou kartu z fotopasti a tak se podívejte, co se u mě prochází po zahradě v noci.Liška mi zatím nevadí,ale ta kuna se určitě bude snažit překonat vletové okno k holubům a už začínám mít strach.Kouťák

22.12.2020 16:16
Meelek

XXX.XXX.56.139

dad napsal(a):
D

"Klidné místečko na rozlétání" jsem myslel až donedávna, že mám, tady, u mě :). Ze hřebene střechy mají barevnohlávci výhled na celý údolí, který protíná silnice. Na protilehlý severní straně je soused a za ním kousek lesa. Spíš remízek..Na jižní pár drobných náletů, louky a zahradka druhého souseda. A ouha. Po vypuštění, ke konci října, mi jich zbývá max 45ks ze 68 (Ty dva výletky Srbských vysokoletců mi zmizeli jako první Ivo), ze 70 celkem.

Po vypuštění jsem tam měl asi deset chodců. Ty mi postupně zmizeli. Ze Severozápadu mi sem lítá asi terček od jestřába. Slepice a kachny mi to nebere... Asi. Viděl jsem ho jen dvakrát. Zrána jednou porcoval holuba u potoka, vyrušil jsem ho. V klidu si vzal holuba do spáru, prokličkoval mezi olšemi a letěl pryč. Divil jsem se, že se ani nelekl a nenechal tam kořist. Byl ode mě cca 20m. Rozpětí asi jako husa. Kolikrát jsem na něj zrána číhal, že ho vyfotím a nic. Snad ani nevyfotím, ten je jak stín.

Krahulík klasika, ten když barevnohlávky nepřekvapí někde na svahu louky, tak to je zajímavý je pozorovat.

A pak tam mám ještě něco velikostně mezi. A to už je na mě vyšší dívčí..Většinou se to všechno děje tak rychle, že mám problém vůbec registrovat nějaký detaily. Toho jsem viděl poprvé minulej týden, honil holuby kolem vchodovejch dvěří.

Takže tolik ke klidnýmu místečku. Faktem je, že jsem tam měl málo dospělých, většinou samý výletek a pouštěl jsem je hodně pozdě. Takže na to rozlétání moc času neměli.

22.12.2020 21:22
Meelek

XXX.XXX.38.145

Ale s těmi krmítky, máš Zdeňku recht. Využívám jejich ostražitost jiným způsobem. Rano v osm je ticho jak v hrobě. I v devět ráno je ticho. Začíná to štěbetat a lítat od půl desáté až desáté. Vrabci a sýkorky..Pak vím, že můžu nakrmit a jít delatněco dovnitř baráku. A vím, že aspoň ten krahujec je po snidani .

A ti holubi to chování přejímají..Jsou zalezli. Horší je, když přijdu po noční, mrsknu tam krmení a zalezu, venku je klid. To je konec všeho. Je to pak poznat, že je něco špatně. Vypadá to jako když špatně sklepnes roj do rojacku. Proto už krmím raději odpoledne nebo večer. V pátek mi tu snězily letky a peří z jednoho červeného. Vyběhnul jsem ven. Ale bylo už pozdě. Nic jsem neviděl.

Taky jsem si vzpomněl na Edu a jeho výtku ohledně sedaček. Barevnohlavci Nám posrali na půdě vánoční stromeček. Nesmí se to dovědět ta moje jinak tu budu mít další škodnou . Zejtra budu drbat, čistit. Přeju Vám všem hodně zdraví a pěkný svátky, Vik.

22.12.2020 22:12
kouták

XXX.XXX.168.33

Mílo,horší až přiletí jestřábice,ta je mnohem silnější.Ono záleží hodně jak je dravec starej.Z mladíků si barevnohlávci dělají legraci,ale když přilétne profík,tak fofrem hledají kde nechal tesař díru.
Dnes jsem je vyhnal z holubníku, abych je spočítal a hned se cpali dovnitř.Podíval jsem se na nebe a hned jsem věděl proč.Kroužil tam sice orel mořský a ten nemá šanci je chytit,ale najednou jsem jim v holubníku já nevadil.Zatím nic nechybí,ale myslím si,že selekce ještě nekončí a Ty buď rád,že to podřadné dravci proberou.Pokud u mě barevnohlávek přežije zimu,tak do evidence dávám vykřičník a každý rok přidávám další.Udělej to také a za pár let tam máš super odolné hejno.
Přeji všem krásné Vánoční svátky. Zdeněk FRANTA

23.12.2020 10:22
kouták

XXX.XXX.168.33

Ještě jedna věc kterou jsem zjistil.Už jsem o tom psal,že dravec poponesl barevnohlávka 200 metrů a při vyrušení jej pustil.Barevnohlávek až na pár brk v ocase to přežil a já jsem jásal,že tohoto barevnohlávka si nechám do chovu,ale další útok tento barevnohlávek nepřežil.Znamená to,že potrhané barevnohlávky není dobré nechávat do dalšího chovu,protože jejich ostražitost je špatná.Ti co přežijí zimu bez jediného škrábnutí přežijí i další zimu a na těch je dobré stavět chov.Kouťák

23.12.2020 16:26
čejky

XXX.XXX.171.16

Přátelé, kamarádi,

přeji Vám krásné vánoční svátky. V novém roce 2021 hlavně zdraví, štestí a pohodu.

Ivo Fajc

23.12.2020 22:23
Meelek

XXX.XXX.7.118

kouták napsal(a):
Mílo,horší až přiletí jestřábice,ta je mnohem silnější.Ono záleží hodně jak je dravec starej.Z mladíků si barevnohlávci dělají legraci,ale když přilétne profík,tak fofrem hledají kde nechal tesař díru.
Dnes jsem je vyhnal z holubníku, abych je spočítal a hned se cpali dovnitř.Podíval jsem se na nebe a hned jsem věděl proč.Kroužil tam sice orel mořský a ten nemá šanci je chytit,ale najednou jsem jim v holubníku já nevadil.Zatím nic nechybí,ale myslím si,že selekce ještě nekončí a Ty buď rád,že to podřadné dravci proberou.Pokud u mě barevnohlávek přežije zimu,tak do evidence dávám vykřičník a každý rok přidávám další.Udělej to také a za pár let tam máš super odolné hejno.
Přeji všem krásné Vánoční svátky. Zdeněk FRANTA

Jeden superodolny jedinec by se našel i teď. I přes několik usazování, vždy se vrátil do kachníku. Tam si žije skoro celé léto, spokojeně s kachnami. Celý den ťapká jen a jen tam (je to takovej sklep 5x6m). Večer vyleze, dojde cca 10m k potoku, napije se a hned maže zpět. Čeká až přijdu nakrmit kachny,něco sezobne... Toho mi nezabije nic. Na něj se dá vsadit celá výplata, že přežije do jara. Je to jeden z prvních osmi kusů barevnohlavků pořízených minulý rok, taky v prosinci.

Když nad tím tak uvažuju...ten bude mít ještě cenu zlata za pár let, až budu potřebovat barevnohlavky naopak trošku zkrotit.

24.12.2020 10:55

Ať atmosféra, kterou mají Vánoce, drží od vás dál všechny nemoce a taky smůlu, neúspěch a zlost, ať všeho krásného máte vždy dost. Krásné svátky.přeje Adamčík E

Ps:něco ze současnosti

24.12.2020 13:48
trondák

XXX.XXX.128.46

Vám všem přeju krásné vánoce,svátky,hodně zdraví a štěstí do Nového roku a hlavně mnoho chovatelských úspěchů.Havlíček Z.

26.12.2020 14:31
honza54

XXX.XXX.179.131

Štědrý den v poledne.....

Odnesl to poslední letošní vyletek.

Unikl o vlásek nezvané návštěvě, pouze přišel o pár pírek
😀😀😀

26.12.2020 14:46

honza54 napsal(a):
Štědrý den v poledne.....

Odnesl to poslední letošní vyletek.

Unikl o vlásek nezvané návštěvě, pouze přišel o pár pírek
😀😀😀

Tak to jsi borec,kdyby mělo záležet na mě tak přetáhnu TEBE!Stačilo by jenom vyplašit a nesnažit jse mu ublížit!!!!! Smutné

26.12.2020 19:30
kouták

XXX.XXX.168.33

Přátelé,kamarádi,sám nevím, jak bych se v takové situaci zachoval,ale určitě bych krahujci v ten moment nedokázal pořát dobrou chuť a tak rozhodují pouze emoce.Obdivuji dravce,ale obdivuji i barevnohlávky a chápu jak Honzu,tak Edu.Krahujec přežil,barevnohlávek také,tak hurá a holubaříme v klidu dál.
Edo,Honza54,je můj kamarád jako Ty,bydlí ode mě asi 12 km a musí se starat,abych na jaře od něho doplnil stav barevnohlávků. Dnes, než jsem přijel,tak na dvoře můj kamarád se zahnutým zobákem posnídal dalšího barevnohlávka a snížil můj stav holubů na 22 ks..Letos to bude asi zajímavé,protože letos na jaře byla zrušena kousek od mé chalupy bažantnice,která tam byla nejméně 50 let a bažanty jsem měl často i na zahradě, ale nyní tam není žádný.Dravcům skončil zdroj potravy a mají tam pouze můj chov barevnohlávků.Jako další problém je,že tam mám Sokola stěhovavého a jiné zajímavé dravce,které jsem tam v minulosti nikdy neměl.
Přes toto všechno, věřím staré gardě barevnohlávků,že přežijí i tuto zimu.Zdraví Zdeněk

26.12.2020 21:30

Zdeňku chápu,nicméně není to ospravedlnění. Nechť zemře přirozenou cestou ,třeba hladem ,protože on hlad rozhodně měl a hlídal jsi svou kořist bez ostychu z člověka. Trestat tohohle jedince smrtí za jeho přirozenost je ubohé .A kvůli výletka? Pro zdravého dospělého jedince a zdravý chov není krahujec žádným nebezpečím,je to pouhý TRENÉR.Jedna věc je, nechat projevit své emoce k záchraně něčeho co má rád a druhá prezentovat video verejně na internetu,něco to o člověku vypovídá.Jsem rád,že David nad Goliašem opět zvítězil...... př.Honza 54 nic ve zlém.....raději se podělte o fotky barevnohlavků, než videa za které můžete byt dnes trestně stíhán.

26.12.2020 21:43
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

. . . . kecy f klecy . . . .stojím za Honzou

26.12.2020 21:46
gary

XXX.XXX.9.221

Možná - bude-li to takhle pokračovat - za pár let bude více dravců než holubů- takhle to je již i v mé rodné obci , kde není jediný holub , ale straky,sojky i jestřábi se tam honí po dvoře a pokukují po zbylé drůbeži u mého bratrance , pak by mohl někdo vyhlásit boj za ochranu holubů - ale to nehrozí ,leda tak u divokých ,dle názorů elit je holub stejně jen létající potkan !
A budou-li chovatelé takhle uvědomělí, tak holubářství zanikne velmi brzy ! Tady příroda sama nepomůže , neboť predátor je schopen přežít i po úplném zlikvidování jednoho živočišného druhu a přejít na další kořist - živočišný druh . Na toto již upozorňují i sami ochránci např. že kuna takto pokračuje v tažení proti všemu živému ve svém okolí ve městech ! A co nezabije kuna, zničí na hnízdech straky a sojky... V dnešním světě je taková nerovnováha zaviněná lidmi, že protekce jednoho druhu automaticky znamená likvidaci jiných
K videu : škoda !

26.12.2020 22:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

že protekce jednoho druhu automaticky znamená likvidaci jiných

takže, kvůli vaší soukromé zálibě v chovu (pro přírodu naprosto nepotřebných "bambuláčů") vyhladíme dravce ?
Vždyť sám sobě odporujete

26.12.2020 22:21
KLIMEK PETR

XXX.XXX.94.166

lupus4 napsal(a):

takže, kvůli vaší soukromé zálibě v chovu (pro přírodu naprosto nepotřebných "bambuláčů") vyhladíme dravce ?

Ja si taky myslím ze když se začnou s MÍROU omezovat stavy např strak a sojek tak se zase tak nic strašného nestane u nas na zahrade je ted 5 sojek a obcas sem přiletí pár strak ale z jara letelo hejno 36 sojek coz mi přijde dost kdyz jedno letelo nad nami a asi 12 km od nas letělo další o počtu 30 ks

26.12.2020 22:54
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

také si myslím, že s Mírou to půjde .. . . .,, ,, ve dvou se to lépe táhne"

27.12.2020 08:53
touzetin

XXX.XXX.212.6

lupus4 napsal(a):

Nepotřebný bambuláč je zajímavé pojmenování holuba a docela trefný výraz, ale ti chudáci za to také nemohou. Je se potřeba zamyslet, kdo je příčinou tohoto stavu a to je současný trend v chovatelství při šlechtění. Vůbec se už nebere v potaz, že holub je tvor který má volně létat se všemi důsledky, které mu při tomto chovu hrozí ale je to jediná cesta, jak jej lze zachovat pro následující generace. Proto obdivuji Zdeňka, že se vrátil k jedinému možnému životaschopnému chovu holubů i za cenu těchto ztrát. Pro mne je dravec partner, jako každý živočišný druh a vnímám jej s velkou pokorou. Myslím, že když ho člověk nestvořil, tak nemá právo ho zlikvidovat a za sebe mám s nimi veliké zkušenosti. Při tak velikém počtu holubů, které jsem dříve nakupoval od svých kamarádů se jim u mne na zámku velmi dařilo a bylo přesně vidět z jakých chovů ti holubi přišli a jakého plemene byli. A jsem zas u toho šlechtění. Moravský pštros absolutní nula, takže budoucnost mizivá, jen ve voliéře, pokud se nenajdou nadšenci, kteří to změní. Nula je i u čejek, naopak Francký štítník se zatím drží. Překvapili mne Čeští bubláci od Bohouše, také se drží. Barevnohlávci, rejdiči, kotrláci, starý typ pávíků a káníci jsou obstojní. Bohužel u českých staváků jestli se půjde trendem, jaký dnes se snaží někteří jedinci prosazovat a prezentovat jako tu nejlepší cestu v plemenařině, vidím taky sestup jako pštrosů. Nejmenší ztráty mám u chebských strak a začíná to být moje nejoblíbenější plemeno. Dravci mne za ty roky připravili o spousty holubů, ze začátku jsem měl také vztek a nyní je vnímám úplně jinak. K tomu videu, nechci to soudit, ale jednou krahujice zalétla do chodby ke v chodu holubníku. Povedlo se mi ji chytit a když jsem ji držel v ruce, tak se na mě podívala takovým stylem, že na to dodnes nezapomenu a byl to jeden z krásných momentů v mém životě. Úplně mne odzbrojila ta její ušlechtilost a dokonalost. Když jsem ji pustil, tak jen popolétla, sedla si na větev stromu a dívala se, jako by chtěla poděkovat. Druhý den mi tam opět začala prohánět a lovit. Je to přirozený jev a my máme volbu jakým směrem jít. Buď šlechtit neživotaschopná plemena a mít je zavřená ve voliéře, anebo nechat holubům svobodu a volný prolet se všemi riziky, které to přináší. Co je dobře si musí zvolit, každý sám. Já volím svobodu, protože mi připadá, že se tím neživotaschopným nepotřebným bambuláčem stává bohužel náš druh. Přeji všem vše dobré v Novém roce a zdraví z Toužetína. Lukáš M.

27.12.2020 09:04
čendas

XXX.XXX.242.17

Asi nikdo soudný, nebude pro vybíjení dravců,ti mají nezastupitelné místo, ale pokud se vše bude, nejen v zemědělství, dělat pro okamžitý i špinavý zisk, bez ohledu na následky, kdy je vše promořené chemií, pesticidy,žlutým morem, jelikož se vyvraždilo 80 % dojnic, hraboši se šíleně hubí pohazováním granulí po poli , což zabije vše živé, a nakonec otráví i spodní vodu, kdy se neprovádí hluboká orba, nestřídají plodiny, kdy veškeré jídlo, je šizené, jedovaté, má jen 60% živin, jako dřív ,místo dřívější soběstačnosti, musíme jak nemyslící idioti v béčkové kvalitě vše dovézt,tím ničit ovzduší, komunikace, kdy zmizela nejen drobná zvěř, ptactvo, i hmyz, až se podaří znličit zbytek lesů a orné půdy, nebudou love na dovoz těch bilologických odpadů, nastene apokalypsa

27.12.2020 11:32
jo012810

XXX.XXX.101.35

Doporučuji si přečíst knihu sociologa Petra Hampla, Poctivost a kreativita. Zde se dozvíte, jak obecně fungují všechny tkzv. prospěšné organizace (neziskovky atd.), mezi něž patří i ochrana přírody. Pokud nezvítězí zdravý rozum a příroda se nebude posuzovat jako celek, pak téměř všechny "prospěšné" akce (za peníze), vlastně přírodě škodí a důsledky popsal Čendas...A určité skupiny vytváří trvalý tlak a propagandu.

27.12.2020 11:52
gary

XXX.XXX.9.221

lupus4 napsal(a):

Rozhodně nemyslím vyhladit dravce, jen je trochu regulovat, tak jak to dělali myslivci v minulosti- ti je občas likvidovali, ale ne úplně a tak se nepřemnožili a nezlikikvidovali svoji potravu.
Když jsem jako kluk chodil do lesa, tak to tam zpívalo a houkalo ze všech stran, dnes je tam mrtvolný klid, vše vylovené predátory a ti se pak vydali za další potravou tam, kde ještě zbyla- do lidských sídel ! Města plná kun,strak,sojek - to je obraz budoucí zkázy zpěvného ptactva a drobného zvířectva i ve městech...před 15 lety jsem v zimě na poli za domem vídal hejno koroptví, u mých slepic jsem živil poslední potomky vrabců a sýkor- dnes je již nevidím, zato predátoři křižují mojí zahradou...kuny i na motoru aut, straky na každé druhé střeše. Stejně jako když vidím kolem silnice po 50m kůl s kánětem, tak je mi jasné kam se ztratili polňáci, koroptve - ty březňáci jsou lepší kořistí než myši ! a k tomu lidský faktor !
Škoda , že se šlechtitelé taky nepustili do šlechtění dravců , mohlo být vše OK - žrali by granule,byli by větší hmotnosti , krátkých ocasů a křídel atd.
takže NEVYHLADIT ani predátory, ani jejich potravu ! Všeho s mírou ....regulovat !

27.12.2020 12:20
čendas

XXX.XXX.242.17

Jestli se nepodaří zastavit pohadrákové šílenství ,nejen v lesích ,na polích, nebude se dál hnojit,orat, sbírat kamení, místo brambor, obilí, zeleniny, vše zaplaví vražedná kuřice, řepka,lány budou od vsi ke si, lesy se nechají kůrovci, mají to spočítané vedle lidí, i dravci, často jezdím , nejen do rakous, tam se nesnaží lidi vyhubit jak potkany, dobytka je násobně více, lány jsou daleko menší, nemuseli zlikvidovat cukrovary, řepka je tam mimo zákon, nejsou popelnicí západu, obdivovali naše zemědělství, nyní nás litují . třeba taková tzv. privatizace-lesů, je brutálně , cíleně likviduje, dřív hajný ,označil napadený strom, ten šel ihned k zemi, dnes má káždý lesík několik majitelů, kteří tomu většinou vůbec nerozumí, chtějí jen hrabat, o církevních bezručkách, je škoda mluvit tím lesy asi brzo zmizí

27.12.2020 14:13
lupus4

XXX.XXX.205.61

když vidím kolem silnice po 50m kůl s kánětem, tak je mi jasné kam se ztratili polňáci, koroptve - ty březňáci jsou lepší kořistí než myši

tohle nemůžete myslet vážně - to je pohled naprostého diletanta
Nabízí se jen konstatovat s klasikem : Vyzval bych vás ns souboj rozumu, leč vidím, že jste neozbrojen...

vše už bylo řečeno na vlákně dravci apod...

nebudeme doufám nádherné vlákno SB kazit nikam nevedoucími spory

27.12.2020 14:55
touzetin

XXX.XXX.212.6

lupus4 napsal(a):
když vidím kolem silnice po 50m kůl s kánětem, tak je mi jasné kam se ztratili polňáci, koroptve - ty březňáci jsou lepší kořistí než myši

tohle nemůžete myslet vážně - to je pohled naprostého diletanta
Nabízí se jen konstatovat s klasikem : Vyzval bych vás ns souboj rozumu, leč vidím, že jste neozbrojen...

vše už bylo řečeno na vlákně dravci apod...

nebudeme doufám nádherné vlákno SB kazit nikam nevedoucími spory

Jen sem napište, že káně loví pouze myši, anebo když má hlad, tak nepohrdne mršinou přejetého zajíce či cokoli jiného. V tom příspěvku byla zajímavá úvaha o granulích jedu na ty myši. Jsme velcí zemědělci a hospodaříme v oblasti, kde je kalamitní stav. Přesto jsme jed neaplikovali protože máme v katastru sýčka a v barokních stodolách nám hnízdí sovy pálené. Ornitologové ho evidují v sousedním katastru a proto je to tam zakázané. U nás ne a mohli bychom aplikovat, a v tom je jádro pudla, vše je jen o lidech a úřední šiml a politikum je rakovina dnešní doby. Přitom to je jen o selském rozumu a soudnosti. Neprožíváme totiž nic jiného než naši předci a ty věděli, že po bohatých letech přicházejí ty chudší, tak se snažili s tím něco dělat. A za mne, káně je pro nás požehnáním, než jed, který v konečném důsledku pobije všechno. Jinak tohle je velmi pěkné vlákno, stejně, jak od Zdeňka o českém staváku a každý příspěvek k věci je zajímavý. Zdraví Lukáš M.

27.12.2020 15:09
touzetin

XXX.XXX.212.6

touzetin napsal(a):
Jen sem napište, že káně loví pouze myši, anebo když má hlad, tak nepohrdne mršinou přejetého zajíce či cokoli jiného. V tom příspěvku byla zajímavá úvaha o granulích jedu na ty myši. Jsme velcí zemědělci a hospodaříme v oblasti, kde je kalamitní stav. Přesto jsme jed neaplikovali protože máme v katastru sýčka a v barokních stodolách nám hnízdí sovy pálené. Ornitologové ho evidují v sousedním katastru a proto je to tam zakázané. U nás ne a mohli bychom aplikovat, a v tom je jádro pudla, vše je jen o lidech a úřední šiml a politikum je rakovina dnešní doby. Přitom to je jen o selském rozumu a soudnosti. Neprožíváme totiž nic jiného než naši předci a ty věděli, že po bohatých letech přicházejí ty chudší, tak se snažili s tím něco dělat. A za mne, káně je pro nás požehnáním, než jed, který v konečném důsledku pobije všechno. Jinak tohle je velmi pěkné vlákno, stejně, jak od Zdeňka o českém staváku a každý příspěvek k věci je zajímavý. Zdraví Lukáš M.

Omlouvám se, ale spojil jsem si dva, příspěvky. V podstatě je to ale jedno. Všichni tu v podstatě konstatují, že stav je nedobrý a je s tím potřeba něco dělat. Vrabci a sýkory tu ještě máme. Začali jsme vysazovat živé ploty a ono to funguje, takový šípek je před dravcem pro zdravého jedince ideální úkryt. Tak přeji všem ať každý dle svých možnosti přispěje něčím, co pomůže tento stav zvrátit, než bude pozdě. A už jen, že to leží někomu na srdci mne vede k mírnému optimismu. Ještě jednou zdravím z Toužetína. Lukáš M.

27.12.2020 16:50
kouták

XXX.XXX.168.33

Krásně jste se zde rozpovídali.Miloši máš pravdu ve všem a hlavně,že je to o selském rozumu a soudnosti.Nebudu se zde rozepisovat o všem ,co zde bylo 100x napsáno,ale pozorně čtěte,že není zemědělec jako zemědělec,že pro přírodu může něco udělat každý z nás a tak alespoň nepatrně odčinit tu naší rozežranost,neskromnost a velikáštví.Buďme rádi,že ještě vidíme na kůlech kolem silnice káňata,buďme rádi,že ještě vidíme letět najednou 36 sojek,protože až ten kluk,který ty sojky viděl dospěje,tak už je také možná nikdy neuvidí.Ten člověk,který když zestárne a jede s vnoučaty krajinou a může jim říci,že tenhle les jako kluk zasázel,že ta mezka je také jeho dílo a zajede s nima k lesní studánce,kterou pravidelně čistí a dá jim v klidu napít průzračné vody,tak ten zde nežil nadarmo.
Na Štědrý den odpoledne jsem zašel do záchranné stanice pro hendikepovaná zvířata jako každoročně je podpořit.Ptáte se proč?Protože každé zvíře tam má svůj příběh a za to,že jsou tam může jen a jen člověk.Káňata s upáleným křídlem,slepá poštolka,puštík obecný po srážkách autem.Vyhozená koza,která měla v sobě mrtvé kůzle a umírala vyhozená v lese a tak bych mohl pokračovat donekonečna.
Puštíka obecného brzo pustí opět na svobodu a tak jsem mu jako moudré sově říkal,aby se za nás lidi přimluvila,aby k nám byla opět příroda milostivá. Zdraví všechny. Zdeněk FRANTA

27.12.2020 18:22
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

gary napsal(a):
Rozhodně nemyslím vyhladit dravce, jen je trochu regulovat, tak jak to dělali myslivci v minulosti- ti je občas likvidovali, ale ne úplně a tak se nepřemnožili a nezlikikvidovali svoji potravu.
Když jsem jako kluk chodil do lesa, tak to tam zpívalo a houkalo ze všech stran, dnes je tam mrtvolný klid, vše vylovené predátory a ti se pak vydali za další potravou tam, kde ještě zbyla- do lidských sídel ! Města plná kun,strak,sojek - to je obraz budoucí zkázy zpěvného ptactva a drobného zvířectva i ve městech...před 15 lety jsem v zimě na poli za domem vídal hejno koroptví, u mých slepic jsem živil poslední potomky vrabců a sýkor- dnes je již nevidím, zato predátoři křižují mojí zahradou...kuny i na motoru aut, straky na každé druhé střeše. Stejně jako když vidím kolem silnice po 50m kůl s kánětem, tak je mi jasné kam se ztratili polňáci, koroptve - ty březňáci jsou lepší kořistí než myši ! a k tomu lidský faktor !
Škoda , že se šlechtitelé taky nepustili do šlechtění dravců , mohlo být vše OK - žrali by granule,byli by větší hmotnosti , krátkých ocasů a křídel atd.
takže NEVYHLADIT ani predátory, ani jejich potravu ! Všeho s mírou ....regulovat !

Zkuste si to po sobě přečíst a zjistíte, že o přírodě nevíte vůbec nic. Kdyby do ní člověk nevhodně nezasahoval, tak se srovná sama. Za absenci koroptví může káně?Na Vašem principu by bylo asi potřeba regulovat lidi, to by snad pomohlo.

Brusel

27.12.2020 19:24
Brusel

XXX.XXX.23.198

jaroslav69pokorny napsal(a):
Zkuste si to po sobě přečíst a zjistíte, že o přírodě nevíte vůbec nic. Kdyby do ní člověk nevhodně nezasahoval, tak se srovná sama. Za absenci koroptví může káně?Na Vašem principu by bylo asi potřeba regulovat lidi, to by snad pomohlo.

Za absenci koroptví muže s menší části jestřáb,který dále likviduje zajíce,bažanty.
Dále taký krahulec,který loví pouze ptáky,pěvce.Co je užitečnější?

27.12.2020 19:36
lupus4

XXX.XXX.205.61

Brusel napsal(a):
Za absenci koroptví muže s menší části jestřáb,který dále likviduje zajíce,bažanty.
Dále taký krahulec,který loví pouze ptáky,pěvce.Co je užitečnější?

prosím všechny "osvícené regulátory" přesuňte se se svými domněnkami do jiného vlákna, děkuji

28.12.2020 07:57
jo012810

XXX.XXX.101.35

lupus4 napsal(a):
prosím všechny "osvícené regulátory" přesuňte se se svými domněnkami do jiného vlákna, děkuji

A já se spíše domnívám, že regulátory je třeba hledat v systému ochrany přírody takový, jaký je...A třeba Kouťák se snaží udržet ostražitost u SB i v této době a nejen on.

28.12.2020 08:28
honza54

XXX.XXX.179.131

Omlouvám se všem,koho video pohoršilo.Byla to momentální emoce,když otevřete dveře a vidíte před sebou tuto situaci.Bydlím na samotě u lesa a vím že dříve tu tolik dravců,sojek,strak,kun nebývalo.Nikdy u mne žádný dravec o život nepřišel,i když na volierách byl krahujec každý den,kolem stopy kun,známý mislivec nabízel koš,nikdy jsem nepoužil.Naopak dokrmeny dvě sovy pálené,navrácená poštolka,sýček,lišče.ˇDěda,který měl honitbu,říkával,že dravce,vrány,sojky,straky redukovali.Znali jejich stavy,nikdy je bezmyšlenkovitě nevybíjeli.Měl fota z honů,kde byly dva žebřiňáky s koroptvema,zajíci,bažanty.Vím že dnes je jiné hospodaření.Jako malý kluk jsem občas zahlédl sojku,dnes vidíte jak systematicky šroubovitě prolézají porost a vyberou drozdy,kosy a všechnu droboť.
Jinak krahujec je v pořádku,výletek též.Je měsíc vylétlý,takže teprve sbírá zkušenosti.Omlouvá se,že odpovídám až nyní,ale zdržely mě zdrav.problémy.Honza

28.12.2020 09:15
jo012810

XXX.XXX.101.35

Já se naopak myslím, že vaše reakce byla zcela normální a není se za co omlouvat. Vždyť jste nikoho nezabil. A ti co se pozastavují nad vaší rekcí, by se měli zamyslet, jak by reagovali v situaci, kdy by jejich auto (na vlastním pozemku) se snažil ukrás nelegální migrant, či jiný nenechavec. Již se nebudu k tomuto vyjadřovt a krásné vláko o SB narušovat.

28.12.2020 10:27

jo012810 napsal(a):
Já se naopak myslím, že vaše reakce byla zcela normální a není se za co omlouvat. Vždyť jste nikoho nezabil. A ti co se pozastavují nad vaší rekcí, by se měli zamyslet, jak by reagovali v situaci, kdy by jejich auto (na vlastním pozemku) se snažil ukrás nelegální migrant, či jiný nenechavec. Již se nebudu k tomuto vyjadřovt a krásné vláko o SB narušovat.

Nepopírám ,že regulace dravců se prováděla. A provádí i dnes!!!Ruku na srdce kolik znáte holubářu ve svém okolí ,kteří praktikují jestřabí koš?Ono záleží na vztazích,ne každý jse Vám svěří. A přirovnávat krahujce z migrantem to svědčí o vaší nízké inteligenci.Krahujec tady byl dřív než se člověk všude rozesral ,je třeba jsi uvědomit, že jejich prostor se neustale zmenšuje a netyka se to jen krahujcu.Každý rok se zastaví na planetě plocha o velikosti ČR ,kolik plochy vegetace ,lesu a pralesu ktere rostly stovky let zanikne během jednoho roku?Jestli chcete něco přirovnávat k migrantům tak příště zvolte krkavcovite a kuny.O dravcich mlčte ,dříve se hospodařilo .Dnes se vše rozkrada a drancuje.Tak prosim nechte tyto tvory ještě nějaké to desetiletí mezi náma žít ....

Ps: Honza54 děkuji za reakci tak by to mělo být. A pro ty méně chapave jedince !!!!!!Mě nezaskočila reakce Honza 54 ,zaskočilo mě video ,že dokáže někdo prezentovat útok člověka na zvíře a to veřejně . Když mě něco zaskočí,tak reaguji ,tady se reagovalo až po zapnutí natáčení. A jestli chcete něco regulovat ,začněte mezi sebou!!!!

29.12.2020 18:15
Olánek

XXX.XXX.56.174

Jen pro zajímavost,barevnohlávek a zimní odchov?

29.12.2020 19:51
kouták

XXX.XXX.168.33

Olánek napsal(a):
Jen pro zajímavost,barevnohlávek a zimní odchov?

Olánku,barevnohlávci odchovávají bez přerušení,takže zimní odchov je kvalitní jako jarní,letní a podzimní.Dělal jsem i zimní odchov u NVH.Vždy jednu snášku měsíc před koncem roku vyhazuji a to jen z důvodu generálního úklidu.Vždy mám první holoubata 1.1,ale letos jeden pár už má dva dny holoubata a dalších 5 párů sedí.
Dnes krásný slunečný den a barevnohlávci prošmejdili všechno.Zdraví.Kouťák

1.1.2021 15:32
Jakub_Filip

XXX.XXX.168.199

Dobrý den, jak jsou na tom vaši holubi s polařením ? Umí to ještě dnes nějací holubi kromě barevnohlávků, kříženců a některých pošťáků ? Chápu, že v dnešní době je to prakticky nepoužitelné. Díky za reakce
JF

Záhořák

2.1.2021 20:22
Záhořák

XXX.XXX.45.84

Zdravím,
zaujala mě ta zmínka o strakách a sojkách. Jen bych připomněl, že existuje tah sojek, kdy jich na podzim opravdu letí jednu hodinu v roce milion za sebou a je to krásná podívaná pro toho, kdo ji zažil. Ale straka mi vybírala v létě holoubata v holubníku, proto jsem holuby zavíral přes den i v létě. Pane kolego Kouťáku, ten Váš vlet straky neumí překonat ? Nebo je u Vás nemáte? A čekám na tu kunu, protože nechat holuby přes noc otevřené znamená, že tam něco vleze, jednoho sežere, ale ostatní vyletí, pak dva dny nejdou domů a na hřebeni je v noci posbírají sovy. Chov v klasických dvoukotcích ve štítě mi taky nevychází, kuna umí seskočit na výlet až několik metrů a mám podezření i na sovy. Ale nevím, jak to dřív holoubci mohli přežít, je asi pravda, že jedna sova nevyžrala ve vesnici tu stovku holubů , co tam byla, ale když je dnes pět sov na jednoho holuba , tak to asi nevychází.
Za mého mládí ( to zní hrdě, když je mi 50) bylo v mém rodišti po sousedech 10 kurníků. Plno vrabčáků. Dnes nechová slepice nikdo. Já pokouším svými holoubky, kdy v okolí 20 km není žádný jiný, tak chápu, že jsem rarita.
Libor

2.1.2021 22:23
kouták

XXX.XXX.168.33

Záhořák napsal(a):
Zdravím,
zaujala mě ta zmínka o strakách a sojkách. Jen bych připomněl, že existuje tah sojek, kdy jich na podzim opravdu letí jednu hodinu v roce milion za sebou a je to krásná podívaná pro toho, kdo ji zažil. Ale straka mi vybírala v létě holoubata v holubníku, proto jsem holuby zavíral přes den i v létě. Pane kolego Kouťáku, ten Váš vlet straky neumí překonat ? Nebo je u Vás nemáte? A čekám na tu kunu, protože nechat holuby přes noc otevřené znamená, že tam něco vleze, jednoho sežere, ale ostatní vyletí, pak dva dny nejdou domů a na hřebeni je v noci posbírají sovy. Chov v klasických dvoukotcích ve štítě mi taky nevychází, kuna umí seskočit na výlet až několik metrů a mám podezření i na sovy. Ale nevím, jak to dřív holoubci mohli přežít, je asi pravda, že jedna sova nevyžrala ve vesnici tu stovku holubů , co tam byla, ale když je dnes pět sov na jednoho holuba , tak to asi nevychází.
Za mého mládí ( to zní hrdě, když je mi 50) bylo v mém rodišti po sousedech 10 kurníků. Plno vrabčáků. Dnes nechová slepice nikdo. Já pokouším svými holoubky, kdy v okolí 20 km není žádný jiný, tak chápu, že jsem rarita.
Libor

Zdravím,
máte pravdu,že sojky také táhnou,ale jedná se o severské sojky,které přtahují do míst,kde není taková zima,jinak naše sojky tažné nejsou,ale musí to být opravdu krása.
Strak je u nás všude plno,jsou krásné na pohled,ale to,že plení hnízda zpěvných ptáčků tak z toho radost nemám.Občas poskakují po holubníku,ale do vletu si netroufnou.Myslím si,že je odrazuje to plexisklo ze všech stran a i stříška je z plexiskla.Nemusím je sledovat ,protože je sleduje má fotopast a tak vidím jak se chovají a určitě vlet nepřekonají.U kuny si nejsem jist,protože dle fotopasti na stříšku vletu už jednou skočila,nebo na ní spadla,ale lekla se uklouznutí po plexisklu a hned spadla dolů.Od té doby se o to nepokoušela i když holubník stále obchází.Zatím tento vlet žádná kuna nepřekonala,ale jak se říká nikdy neříkej nikdy. Výr velký také už seděl nad vletem několik nocí,ale do vletu rovněž nevlezl.Když jsem si tento vlet (Luxes) kupoval,tak jsem moc nevěřil tomu,že dosud nebyl kunou překonán,ale zatím druhý rok nic.Před lety mi kuna zlikvidovala dvakrát celý volierový chov,ale to bylo mou nedbalostí v zabezpečení voliery.Nyní je to sázka do loterie,protože buď budu chovat holuby volně bez zavírání na noc jako za mého mládí a nebo je chovat nebudu vůbec.Kouťák

3.1.2021 08:14
jirinovak

XXX.XXX.168.105

CITACE KOLEGY
Chov v klasických dvoukotcích ve štítě mi taky nevychází, kuna umí seskočit na výlet až několik metrů a mám podezření i na sovy.

Moji předci, měli holuby spoustu let bez problémů v budnících mezi trámy nad průjezdem do dvora.
Kočky. kuny a tchoři neměli šanci.
Potom, v mém dětství, si s množícími se pernatými dravci (nebo dravci jimž ubývala potrava v přírodě) žlutí barevnohlávci poradili.
1. skutečný problém byly sovy. Začaly llkvidovat holoubata na hnízdě.

Dnes holuby každý večer zavírám.

3.1.2021 18:21
honza54

XXX.XXX.179.131

Do Nového roku, trochu opožděně, přeju všem chovatelům co nejvíce zdraví a úspěchů jak v životě tak v chovu...

5.1.2021 16:44

Dobrý dem
Dnes m i psal sms chovatel z Letovic od kterého jsem měl před lety modré barevnohlávky které jsem zrušil kvůli sousedovi . Ted se se sousedem nemažu normálně holuby pouštím at si pindá co chce na vesnici to patří .
A tak mi psal že přebral chov a má pro mě několik kusů barevnohlávků modrých . Má chov na volno . Tak je beru .

5.1.2021 23:58

To jsou jeho Barevnohlávci nad holubnikem na bydle

6.1.2021 09:07
Meelek

XXX.XXX.45.30

Jediné holuby, které znám a jsem viděl polarit, jsou holubi z měst. Akorát to vypadá divně, bez toho pole, na náměstí. Trpí hlady, denně se perou o vlastní život, musí, protože mají svobodu. Chovatel jim tenhle "luxus" nedopreje, v dnešní době. Aspoň já žádného neznám. Asi záleží také na výkladu slova polareni.

Jen tak ze zajímavostí. Zkoušel jste někdo nekrmit svy svěřence týden nebo třeba dýl? Měsíc? Nebo třeba dopřát jednodenní půst?

6.1.2021 10:03
Jakub_Filip

XXX.XXX.229.36

Zdravím,
Já osobně nevím jak se doma krmí, když jsem přes týden na koleji. Zrovna teď v zimě musím krmit každý den ráno, to ji stačí. Dávám pšenici, kukuřici, zkouším drobnější ječmen (ale moc ho nechtějí), no a potom zadina a plevy. Holuby jsou při ošklivém počasí zavření (jakmile je hnusně, BUM PRÁSK krahujec, 2 - 3x za den. Posledně to zkusil na kob. skřivana a ten unikl. Ale někde si poranil křídlo, ale je na živu)
Pak jsou tu venku páry na volno, které jsou různě schovaní na půdě. Takže ti si hledají krmení na zemi, a to co vypadne od andulek.

Od jara do zimy mám holubi puštěné každý den. Když nemám čas, tak je jen pustím a hodím na dvůr žufánek zrní, a jedu. Odpoledne jim pak nasypu ještě jednou.

Údajně moje holuby viděl soused, když chodili po posekaném řepkovém poli. Ale já jsem si to nepotvrdil.
-----------------------------------------------
V současné době, budu instalovat holubník na kůl. A pokusím se ho obsadit nějakými, odolnými pošťáky, rejdiči co by to mohli zvládnout.

S pozdravem
JF

6.1.2021 10:36
čejky

XXX.XXX.70.40

Zdravím,

v holubníku na kůlu jsem měl České rejdiče a za pár týdnů bylo po chovu - krahujec je likvidoval před mýma očima. Kamarád tam měl pošťáky a říkal totéž, pak dal Barevnohlávky a ty jediní přežívají.

Nechci radit, jenom moje zkušenost.

Ať se daří.

Ivoš

6.1.2021 10:45
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

Zdravím, také bych neobjevoval objevené . . . . do holubníku na kůlu jedině s.b.

6.1.2021 11:48
Jakub_Filip

XXX.XXX.229.36

Původně jsem chtěl malý dekorativní holubníček. Jenomže když jsem přijel ze školy, tak jsem tenhle hotel inter-kontinentál pro holuby našel v garáži. Otec se nudil, a tak mi ho postavil k Vánocům. Je to na 12 párů. A tolik holubů ani zdaleka neudržím v holubníku. Zkusím nějaké křížence, věžáky a barevnohlávky. I když mám jenom dva. Zkusím si je víc rozmnožit, a na jaře sehnat holoubata. Holt budu muset cestovat po republice.

JF

6.1.2021 12:11

čejky napsal(a):
Zdravím,

v holubníku na kůlu jsem měl České rejdiče a za pár týdnů bylo po chovu - krahujec je likvidoval před mýma očima. Kamarád tam měl pošťáky a říkal totéž, pak dal Barevnohlávky a ty jediní přežívají.

Nechci radit, jenom moje zkušenost.

Ať se daří.

Ivoš

A co věžáci na kůl ?
Myslím že by přežili .

6.1.2021 12:58
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Dnes se barevnohlávci probudili do zimního království a někteří sníh ještě neviděli,tak na něj koukají divně.Nejsou ve sněhu skoro vidět a tak pár fotek.Kouťák

6.1.2021 15:25
jo012810

XXX.XXX.101.35

Meelek napsal(a):
Jediné holuby, které znám a jsem viděl polarit, jsou holubi z měst. Akorát to vypadá divně, bez toho pole, na náměstí. Trpí hlady, denně se perou o vlastní život, musí, protože mají svobodu. Chovatel jim tenhle "luxus" nedopreje, v dnešní době. Aspoň já žádného neznám. Asi záleží také na výkladu slova polareni.

Jen tak ze zajímavostí. Zkoušel jste někdo nekrmit svy svěřence týden nebo třeba dýl? Měsíc? Nebo třeba dopřát jednodenní půst?

Bohužel nemohu sloužit s poznatkem ze současnosti. Mohu posloužit s vlastní zkušenností z let 1983 až 1988, kdy jsem ještě choval a závodil s pošťáky. V tu dobu, od začátku srpna do doby než u nás napadla souvislá deseticentimetrová vrstva sněhu, jsem nekrmil jen na holubníku měli napáječku s vodou. Holouběcí závody jsem absolvoval z pole. Jen po příletu z nácviků a ze závodu měli střídmě nasypáno trochu ječmene s řepkou, aby měli motivaci rychle zalézt do holubníku. Kdo se opozdil, nic na něho nezbylo. V těchto létech jsem dvakrát vyhrál holoubata v OVS s úspěšností nad 60% a ztrátami do 2%. Jestli by i v současnosti mohli holubi u mne takto "fungovat", nevím. Ale na blízkém zemědělském areálu je stále plno holubů, které nikdo nekrmí, ale jen sbírají "drobty" při převozu krmiv a poletují nad okolními poli.

9.1.2021 14:27
kouták

XXX.XXX.168.33

Honza54,tak to je opravdu záslužná práce a hezky vyrobené,V tak hezkých budkách se budou ptáčci spokojeně rozmnožovat a to je dobře.Dnes a zítra je třetí ročník sčítání ptáků na krmítkách,tak nezapomeňte.Kouťák

9.1.2021 15:00
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Honza54,tak to je opravdu záslužná práce a hezky vyrobené,V tak hezkých budkách se budou ptáčci spokojeně rozmnožovat a to je dobře.Dnes a zítra je třetí ročník sčítání ptáků na krmítkách,tak nezapomeňte.Kouťák

Určitě je dobré sčítnout. U mne nic moc jen vrabci pár sýkorek modřínek a dva kosáci. Jinak jsem se s pravnoučkem potuloval dnes v polích kolem lesíků a za cca 2 hodiny jsme nenarazili na žádná zvířata od srnčího, přes bažanta, koroptev a zajíce. A to se toulám na stejných místech skoro 70 let. Ale ani moc ptáků nepoletovalo. Musím vyzkoušet i v jiné dny. Ty budky od Honza 54 jsou super.

9.1.2021 16:23
lupus4

XXX.XXX.205.61

Tak dnes za nádherného 3hod courání se psem v lidu prázdném zasněženém lese, z ptáků 4 krkavci, 2 s.babky, 1 střízlík a hejnko asi 15ks stehlíků, stopy srn, prasat, lišky.

9.1.2021 20:39
Meelek

XXX.XXX.45.33

lupus4 napsal(a):
Tak dnes za nádherného 3hod courání se psem v lidu prázdném zasněženém lese, z ptáků 4 krkavci, 2 s.babky, 1 střízlík a hejnko asi 15ks stehlíků, stopy srn, prasat, lišky.

Zrovna od Vás, bych raději viděl fotky. Nic ve zlým...Jen, že by určitě stály za skouknuti...

10.1.2021 14:57
dad

XXX.XXX.64.31

Není co sčítat, hejno vrabců, tři páry strak, tři páry hrdliček a ty postupně mizí, zvonci, červenky, modřinky, minaříčci, kosi, brhlík, dlask, stehlík, střízlík 0,
občas proletí párek koňader a králíčků, nad městem pár vran a kavek, věžáků
smutnou je na krmítku, jen vzpomínky zůstaly

11.1.2021 17:16
honza54

XXX.XXX.179.131

Nejen pro holuby, ale něco též pro noční létavce...netopýrník.

15.1.2021 11:11
čejky

XXX.XXX.171.16

17.1.2021 17:46

Dovezené přírůstky
2 páry 400 Kč 1 zdarma

19.1.2021 20:31
kouták

XXX.XXX.168.33

Pár fotek ze zimního království.Sněhu plno,dravci do nich buší každý den a když je vyženu na střechu,tak hodně rychle chvátají zase do holubníku.Stav se stále snižuje,ale stará garda stále odolává.Nyní asi za dva dny vyletí další dva výletci,tak se dravci zase nažerou.Ještě že barevnohlávci mají mladé bez přerušení.Dal jsem všude obyčejná krmítka,tak je tam hodně ptáčků a dle mého plní ostrahu za vlaštovky.Zdraví Kouťák

20.1.2021 08:32
Olánek

XXX.XXX.205.202

kouták napsal(a):
Pár fotek ze zimního království.Sněhu plno,dravci do nich buší každý den a když je vyženu na střechu,tak hodně rychle chvátají zase do holubníku.Stav se stále snižuje,ale stará garda stále odolává.Nyní asi za dva dny vyletí další dva výletci,tak se dravci zase nažerou.Ještě že barevnohlávci mají mladé bez přerušení.Dal jsem všude obyčejná krmítka,tak je tam hodně ptáčků a dle mého plní ostrahu za vlaštovky.Zdraví Kouťák

Při častých útocích dravců je na větší počet holubů jeden vlet do holubníku málo.

20.1.2021 10:20
Jarda B. z Valašska

XXX.XXX.199.243

Takto to u Dobišů dopadá kvůli korona situaci, při nemožnosti cestovat a setkávat se. Zatím část barevnohlávků našla toto uplatnění. Tady už na barvě nezáleží.

20.1.2021 15:02
kouták

XXX.XXX.168.33

Olánek napsal(a):
Při častých útocích dravců je na větší počet holubů jeden vlet do holubníku málo.

Olánku,z pohledu člověka se tento nápad jeví jako rozumný,ale není tomu tak.Když vezmu nejlepšího dravce Sokola stěhovavého,tak ten si vyhlédne jednoho holuba v hejnu a zaútočí na něj.Pokud ho chytne,tak se nemáme o čem bavit,ale pokud se mu útok nezdaří,tak než se odhodlá pro druhý útok,tak jsou holubi dávno v holubníku.Pokud jsou daleko od holubníku,tak se musí schovat kde to jde a to barevnohlávci umí a v tomto případě jim ani druhý vlet nepomůže.
Už holubařím 60 let,mnoho let jsem provozoval myslivost,postavil jsem celkem 5 komorových holubníku,i když ten poslední není komorový,protože nemá přední stěnu.V jednom zahradním jsem měl také dva vlety a po roce jsem jeden zadělal,protože hejno používalo pouze jeden.
Tímto chci říci,že za tuto dobu jsem nikdy neviděl,že by na hejno zaútočilo víc dravců najednou.Pokud vím,tak pouze jeden dravec a to Orel křiklavý dokáže lovit v páru,ale i oni se snaží chytit pouze jednoho holuba v hejnu.Olánku věř,že více vletů nepomůže.Zdraví Kouťák

20.1.2021 19:40
gary

XXX.XXX.44.205

Jarda B. z Valašska napsal(a):
Takto to u Dobišů dopadá kvůli korona situaci, při nemožnosti cestovat a setkávat se. Zatím část barevnohlávků našla toto uplatnění. Tady už na barvě nezáleží.

Krásná ukázka využití chovaných holubů užitkových jako BIO produkt pro rodinný oběd - škoda jen, že rodin ,kde se holubi vaří či pečou , je málo , chce to více propagace jako BIOpotravina - na to dnešní mládež je vycvičená slyšet !
Přeji dobrou chuť a pevné zdraví k radosti z holubů !

21.1.2021 21:19

Zdravím
Jeden z těch Barevnohlávků vypadá takhle

21.1.2021 23:29
Meelek

XXX.XXX.44.16

Zdravim, posilam par fotek. Po vypousteni meli nekteri problemy s litanim, mel jsem je ve chlive. Jeden si nasel misto v boude pro kocky.

22.1.2021 07:57
jo012810

XXX.XXX.101.35

Meelek napsal(a):
..

Krása, volný chov holubů a i transformátor slouží jako "přistávadlo" a hlídková věž. Když vidím a čtu příspěvky z volného chovu holubů, mám naději, že holubařit se stále ještě dá...

22.1.2021 14:34
Meelek

XXX.XXX.44.16

jo012810 napsal(a):
Krása, volný chov holubů a i transformátor slouží jako "přistávadlo" a hlídková věž. Když vidím a čtu příspěvky z volného chovu holubů, mám naději, že holubařit se stále ještě dá...

Děkuju. Místa na krmení často střídám a jeden den v týdnu jim dávám půst. Prohazuji na větší plochu, "zřídka". A je to znát. Po měsíci?.. Předtím jsem krmil na dvou místech, pravidelně. Mají pak tendence "lenivet". Vyletěli na hřeben, počkali až nasypu, nazrali se a mazali zpět na hřeben nebo do holubníku. Vylezli na poledne, pár proletu a konec. Teď litají průběžně až do cca 3. hodiny. Hlavně ten půst dělá hodně.
Je jich tam stále cca 45ks, teď dlouho nic nezmizelo. Jen jeden ma ošklivou ránu na temeni, už asi zahojenou. Chybělo mu tam cca 5cm čtvereční kůže. Modrej, poslední fotka, myslím.

22.1.2021 14:52
kouták

XXX.XXX.168.33

Mílo,máš krásné hejno a děláš to dobře když je nerozmazluješ.Nezoufej když nějakého dravci chytí ,protože to je ta nejlepší selekce,kterou dělají naši kamarádi se zahnutým zobákem za nás.Do jara zůstane jen to nejživotaschopnější a životaschopný bude i jejich odchov. Přeji ať se daří. Zdeněk

24.1.2021 21:06
kouták

XXX.XXX.168.33

Přátelé,tak dnes trochu jinak.
Poslední dobou se setkávám s otázkou,proč já zavrhuji chov okrasných holubů ve volierách a propaguji volný chov.
PROHLAŠUJI,ŽE TOMU TAK NENÍ A VŠEM VEŘEJNĚ ODPOVÍDÁM.
Volný chov barevnohlávků,o kterém zde diskutuji je mou zábavou,když jsem musel ze zdravotních důvodů opustit aktivní holubaření s NVH.Jsem si však plně vědom toho,že VOLNÝ CHOV u nás pomalu končí a za pár let bude existovat pouze u mizivého procenta holubářů a časem stejně zanikne.
Chov okrasných holubů ve volierách však bude pokračovat dál,protože lidé budou hledat určitý druh relaxace a tomu napovídá i doba dávno minulá a to naše dějiny,pokud se někdo o ně zajímá.Většina u nás chovaných plemen se dá chovat pouze ve volierách a je nemyslitelné takový chov zavrhovat.Pokud si někdo myslí,že tím bereme holubům svobodu,tak já tvrdím,že v žádném případě,protože jsme je vyšlechtili k životu ve volieře a tam jsou spokojeni.Příkladem je nepřeberné množství volatých ,rousných a orientálních plemen a některá plemena nejsou schopna se ani normálně rozmonožovat a i přes to žasnem na výstavách jak jsou krásní.Je přece úžasné,když holubář dokáže v dnešní době ještě chovat bublající České bubláky a piplat se roky s Českou čejkou kropenkou,která je namalovaná na starých truhlách a obdivujem to na různých starých hradech a zámcích.Toto holubářské umění nesmí nikdy zaniknout a věřím,že nikdy nezanikne.Všichni mladí,kteří dnes začínají holubařit a mají v genech zakódované holubářství a že je jich málo, tak by neměli plýtvat časem různým křížením plemen holubů a měli by se věnovat tomu,co nám zanechali předci.
Věřím,že ti co si to přečtou pochopí proč jsem to zde napsal a posílám pozdrav z mé divočiny.
Zdraví všechny Zdeněk FRANTA

25.1.2021 14:46
Olánek

XXX.XXX.93.244

V zimě mám staváky zavřené a minimálně jednou týdně je stejně za hlídání pouštím.Proč?
Přesto,že mají relativně vše potřebné od gritu počínaje krtincem konče,stejně na svobodě si hledají to svoje.Ve volnosti jsou prostě šťastnější.

25.1.2021 18:17
KLIMEK PETR

XXX.XXX.94.166

Olánek napsal(a):
V zimě mám staváky zavřené a minimálně jednou týdně je stejně za hlídání pouštím.Proč?
Přesto,že mají relativně vše potřebné od gritu počínaje krtincem konče,stejně na svobodě si hledají to svoje.Ve volnosti jsou prostě šťastnější.

Me se třeba zrovna čejky hladkonohé a hlavně červené, černé a žluté bělopruhé projevují spíš jen venku ve voliéře a v holubníku netráví ani moc času 🙂 ale treba bubláci se zatím venku moc neprojevují spíš v holubníku nebo ve voliéře ale ještě je nechávám nam je tu max týden 😁

31.1.2021 15:58
Jakub_Filip

XXX.XXX.168.199

Dobrý den,
přidávám pár fotek z dneška. Byl krásný slunečný den, tak ho holubi strávili sluněním na střeše.
Navíc jsem odnesl do lesa další budky pro divoké ptáky. Nic jsem neviděl, až na pár dlaskův a jeden kus srnčího.
S pozdravem
JF

7.2.2021 21:22
včelař

XXX.XXX.242.254

Dobrý den,
rad bych choval barevnohlavky a hledam tu jejich chovatele.Mam chov benešovaka bíleho a dostal jsem modreho barevnohlavka a shanim mu holubičku modrou.Jsed od Časlav.Budu rad i za kontakt na chovatele z okoli děkuju

7.2.2021 22:00
kko

XXX.XXX.79.178

Dodrý večer.Hledám chovatele barevnohlávků na okr.Svitavy.724 848 101.S pozdravem KK.

9.2.2021 06:16
Meelek

XXX.XXX.0.227

kko napsal(a):
Dodrý večer.Hledám chovatele barevnohlávků na okr.Svitavy.724 848 101.S pozdravem KK.

Zdravím, napadají mě chovatelé z Brna, Kroměříže. Pak ještě. Můžu poslat číslo na pana Eichlera z Vysočiny. Nevím přesně odkud je, viděli jsme se jen jednou, dal mi barevnohlavky od nějakého chovatele bydliciho poblíž. Zeptat se.

Telefon na holubare od Brna je někde v začátku diskuze. A pro pana níže mě napadá Broumovsko, o kterým vyprávěl p.Fajc. Detaily nevim. Taky, jestli si to jeste dobře pamatuju.

Tohle může taky pomoct.. https://barevnohlavek.estranky.cz/clanky/chovatele-barevnohlavku/

Mám někde na mejlu excel soubor, seznam chovatelů. Ale není aktualizovanej čtvrtka nedostupná, čtvrtka chová neco jiného, čtvrtka zesnula. Telefonování na dopoledne. Kdybyste měl zájem.

9.2.2021 11:02
kko

XXX.XXX.79.134

Dobrý den.Děkuji za odpověď,kdybyste mohl kontakt na to Brno a Vysočinu.Já jsem z Poličky.Zvolejte nebo jen prozvoňte.S pozdravem Kopecký.

9.2.2021 19:49
včelař

XXX.XXX.242.254

kko napsal(a):
Dobrý den.Děkuji za odpověď,kdybyste mohl kontakt na to Brno a Vysočinu.Já jsem z Poličky.Zvolejte nebo jen prozvoňte.S pozdravem Kopecký.

Zdravim,
jeden pan z Ledče nad Sazavou ma barevnohlavky modre a ma je pěkné
https://zocschledec.webnode.cz/seznam-clenu/

10.2.2021 18:22
Rotvik

XXX.XXX.68.63

kko napsal(a):

Pěkné barevnohlávky mival pan Prchal z Letovic

https://zocschletovice.websnadno.cz/

10.2.2021 21:04
kko

XXX.XXX.79.134

Dik od toho už mám.

10.2.2021 22:28
nimels

XXX.XXX.200.29

Rád bych Vám tak pomohl, protože kdybych si našel čas a prostor, tak bych ty barevnohlávky taky vyzkoušel. Mám rád létavá plemena holubů, a než mi to zlikvidovali dravci měl jsem špičkový chov Birminghemských rolerů.
Ale k věci. V Litomyšli vystavoval Slezské barevnolávky ve velmi pěkné kvalitě z volného chovu jeden chovatel z Makova u Litomyšle. Nemám jeho souhlas se zveřejněním jeho jména a v současné době nemám možnost vám kontakt zprostředkovat.
Lehce si ale na něho kontakt najdete na seznamu členů ČSCH Litomyšl, kde jje seznam chovatelů a potřebnými údaji vč. adresy, č. telefonu, atd.
ČSCH Litomyšl je aktivní organizace s řadou vynikajících chovatelů, s velice pěkným nově vybudovaným výstavním areálem. Věřím, že by vám i doporučil, kde je možné kvalitní holuby pro doplnění chovu pořídit.
p.š.

11.2.2021 20:34

Rotvik napsal(a):
Pěkné barevnohlávky mival pan Prchal z Letovic

https://zocschletovice.websnadno.cz/

Dobrý večer
Pan Radek Prchal se přestěhoval z Letovic do Jaroměřic u Jevíčka okres Svitavy . Takže bydlí 10 km od mě . Skoro celý chov má šmrnclý pštrosem . číslo tel na něj je
602 589 851

12.2.2021 17:07
gary

XXX.XXX.62.199

kko napsal(a):

Modré barevnohlávky vystavoval v Litomyšli p. Jokeš Vojtěch, Morašice 168, tel. 608 000410
v Letovicích zase Zoubek Zdeněk , V domkách 20, Letovice , tel. 604 181 097
a co modří pštrosi v Rohozné ?
ať se daří
JH

12.2.2021 21:08
kko

XXX.XXX.79.134

Dobrý večer.Děkuji za kontakty,s oběma už jsem v kontaktu,páru modrých už mám.Pštrosům se daří dobře,ale chci ještě zkusit něco jiného. Do štítu,garáže na traktor bych chtěl zkusit po černé poště, barevnohlávky, pochopitelně na volno.Ve Svitavách ať se taky daří.Snad se letos na výstavě potkáme.S pozdravem KK.

14.2.2021 00:37
nimels

XXX.XXX.200.29

jo012810 napsal(a):
Ano souhlasím, ale....Termín přemnožení, je zcela něco jiného, než přemnožení k úživnosti krajiny, o kterém já mluvím. Od doby, kdy člověk vytváří zemědělskou kulturní krajinu, je odpovědný i za proporcionalitu. Ano, stejně tak pamatuji doby, kdy myslivecká sdružení brigádničila a pilně zakrmovala bažanty a koroptve v zásypách a pernaté dravce likvidovala mimo jejich přirozený biotop a proto nebylo možné zahlédnou např.jestřába v městě a zástavbě obecně. Byl velmi plachý a držel se v lese. Alespoň u nás v podhůří tomu tak bývalo. Aby tomu tak bylo i do budoucna, je třeba změnit způsob zemělské výroby a především myšlení lidí, kteří si ze selektivní ochrany přírody udělali "živnost".

VID-20210119-WA0000.mp4 – Video, 3 MB - není dravec jako dravec

14.2.2021 00:47
nimels

XXX.XXX.200.29

Omlouvám se za vložení předcházejícího příspěvku, to se tématicky nějak moc nepatří.

14.2.2021 01:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

nimels napsal(a):
Omlouvám se za vložení předcházejícího příspěvku, to se tématicky nějak moc nepatří.

Tohle je starý a z Ruska a souvislost ?
Nikde žádný plot a jestli ten pes byl imrvére na řetězu, tak to pro něho bylo možná i vysvobození...
Nebo chcete děsit lidi ala červená Karkulka ?
A co medvědi ?

https://videacesky.cz/video/jak-vlci-meni-tok-rek

omlouvám se za OT

14.2.2021 13:01
kouták

XXX.XXX.168.33

Václave,krásné a hlavně poučné video o vlku.
Včera se dostalo mé video z fotopasti do zpráv TV Nova.Reportáž byla o:"Vydry pomáhají likvidovat přemnožený invazivní druh ryb".Krátké video,jak dvě vydry tahají kapra z mého rybníka.Syn toto video vložil,ani nevím kam a TV Nova si ho přivlastnila.
Barevnohlávci žijí,holoubata se rodí i v těchto mrazech a vůbec jim to nevadí.Sokol stále nalétává k chalupě a protože už sežral vše, co jsem loni nakoupil na osvěžení krve a sežral i odchov těchto" bambuláčů",(14ks.)tak už nemá co.Na mou vyselektovanou partu nemá,ale ještě nyní v zimě vylétnou holoubata a tak jsem zvědav,kolik ostražitosti zdědili po rodičích.Zdraví všechny. Kouťák

14.2.2021 13:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jo. jo, tak se to krásně dá vše (zne)využít a nakrmit tím neznalce a případným tkzv. ochráncům to vlévá krev do žil. Jen se divím, že proti sokolovi některá linie holubů u vás vůbec vydrží. Pokud tomu tak bude a třeba jen 50% zimních odchovů z těch pravých barevnohlávků postoupí mezi dospělé, bude to senzace, alespoň pro mne a důkaz, že vlastnosti je třeba udržovat a hlídat, jako oko v hlavě. A to nejen u holubů....

14.2.2021 18:04
gary

XXX.XXX.62.199

kouták napsal(a):
Václave,krásné a hlavně poučné video o vlku.
Včera se dostalo mé video z fotopasti do zpráv TV Nova.Reportáž byla o:"Vydry pomáhají likvidovat přemnožený invazivní druh ryb".Krátké video,jak dvě vydry tahají kapra z mého rybníka.Syn toto video vložil,ani nevím kam a TV Nova si ho přivlastnila.
Barevnohlávci žijí,holoubata se rodí i v těchto mrazech a vůbec jim to nevadí.Sokol stále nalétává k chalupě a protože už sežral vše, co jsem loni nakoupil na osvěžení krve a sežral i odchov těchto" bambuláčů",(14ks.)tak už nemá co.Na mou vyselektovanou partu nemá,ale ještě nyní v zimě vylétnou holoubata a tak jsem zvědav,kolik ostražitosti zdědili po rodičích.Zdraví všechny. Kouťák

Tomu, kdo tě udeří do tváře, nastav i druhou, a bude-li ti brát plášť, nech mu i košili!
Ještě postavit 3 hnízda pro sokoly, a to by už bylo na Čestné uznání od ochránců přírody !
Kdyby každý holubář dal na krmení dravců 20 holubů, mohlo by jich tu být i 2x tolik !
A to už by byla velká zásluha !!!
A nebo ...?
A ty invazivní kapry taky vybít by neškodilo, vždyť na vánoce mladá generace kapra nejí - oni raději lososy...z norských farem! Tam invazivní nejsou....
To je dekadence hodnot ! Připadá vám to ještě normální ?

14.2.2021 20:53
kouták

XXX.XXX.168.33

"ČLOVĚK JE NEJVĚTŠÍM PREDÁTOREM JAKÉHO KDY SVĚT POZNAL A MYSLÍ SI,ŽE MÁ PRÁVO ODSUZOVAT VŠECHNY OSTATNÍ PREDÁTORY".
Začal jsem tímto citátem,protože si nepřeji,aby se tato debata rozšířila opět na dravce jako vždy.V letošním roce to bude 60 let co chovám holuby.Rovněž dovrším letos 70 let.Každý zde ví,že i přes to,že jsem holubář,tak obdivuji pernaté dravce.Od mládí až do současnosti jsem neviděl osobně Sokola stěhovavého v letu,při lovu a prostě v přírodě kolem mě.Poslední asi tři roky jsem věděl,že někde v lese je a každé jaro jsem čekal na jeho nezaměnitelný pokřik.Už jsem zde psal v jednom příspěvku,že si vzal barevnohlávka půl metru nad hlavou mé manželky a když jsem za ním vyjel do lesa,tak mé setkání tváří v tvář ze dvou metrů bylo nezapomenutelné.Úžasnějšího dravce neznám a děkuji přírodě,že umožnila,abych se s ním mohl kochat.
Není to však jediný dravec se kterým mě v pozdním věku příroda seznámila a se kterým se dosti často na mé chalupě v Koutech setkávám a kochám se jeho majestátností.Nechtěl jsem zde o něm psát, ale několika kamarádům jsem foto poslal a protože je již jeho lokalita profláknutá,tak se podělím i s váma ostatníma. Orel východní-kamčatský,rozpětí křídel 240cm se v mém okolí zdržuje už od loňského jara a je tam stále.Kde se tam vzal nikdo neví a jako nejpravděpodobnější varianta je,že uletěl z jedné ZOO před 3 roky.Ve Vikipedii je napsáno,že loví ryby,labuťata a racky.Tak porovnejte zbarvení racka chechtavého a barevnohlávka a hned víte, proč o něm píši.
Co napsat závěrem a proč jsem napsal svůj věk.Píši zde už mnoho let a nemíním zde psát stále.V poslední době už nechápu některé příspěvky mladých holubářů a nechci jim jejich názory o holubaření vymlouvat .Jsem šťasten,že holubáři ještě jsou a že mládí nastupuje za naší starou generací a bude lepší to nechat na nich.Zdraví všechny. Zdeněk FRANTA

15.2.2021 06:36

kouták napsal(a):
"ČLOVĚK JE NEJVĚTŠÍM PREDÁTOREM JAKÉHO KDY SVĚT POZNAL A MYSLÍ SI,ŽE MÁ PRÁVO ODSUZOVAT VŠECHNY OSTATNÍ PREDÁTORY".
Začal jsem tímto citátem,protože si nepřeji,aby se tato debata rozšířila opět na dravce jako vždy.V letošním roce to bude 60 let co chovám holuby.Rovněž dovrším letos 70 let.Každý zde ví,že i přes to,že jsem holubář,tak obdivuji pernaté dravce.Od mládí až do současnosti jsem neviděl osobně Sokola stěhovavého v letu,při lovu a prostě v přírodě kolem mě.Poslední asi tři roky jsem věděl,že někde v lese je a každé jaro jsem čekal na jeho nezaměnitelný pokřik.Už jsem zde psal v jednom příspěvku,že si vzal barevnohlávka půl metru nad hlavou mé manželky a když jsem za ním vyjel do lesa,tak mé setkání tváří v tvář ze dvou metrů bylo nezapomenutelné.Úžasnějšího dravce neznám a děkuji přírodě,že umožnila,abych se s ním mohl kochat.
Není to však jediný dravec se kterým mě v pozdním věku příroda seznámila a se kterým se dosti často na mé chalupě v Koutech setkávám a kochám se jeho majestátností.Nechtěl jsem zde o něm psát, ale několika kamarádům jsem foto poslal a protože je již jeho lokalita profláknutá,tak se podělím i s váma ostatníma. Orel východní-kamčatský,rozpětí křídel 240cm se v mém okolí zdržuje už od loňského jara a je tam stále.Kde se tam vzal nikdo neví a jako nejpravděpodobnější varianta je,že uletěl z jedné ZOO před 3 roky.Ve Vikipedii je napsáno,že loví ryby,labuťata a racky.Tak porovnejte zbarvení racka chechtavého a barevnohlávka a hned víte, proč o něm píši.
Co napsat závěrem a proč jsem napsal svůj věk.Píši zde už mnoho let a nemíním zde psát stále.V poslední době už nechápu některé příspěvky mladých holubářů a nechci jim jejich názory o holubaření vymlouvat .Jsem šťasten,že holubáři ještě jsou a že mládí nastupuje za naší starou generací a bude lepší to nechat na nich.Zdraví všechny. Zdeněk FRANTA

Stále existují lidi ,kteří to mají v hlavě srovnané.A jseš to ty Zdeňku!Krásný citát a pravdivý!!!!!

nacelnik

15.2.2021 18:17
nacelnik

XXX.XXX.244.89

Veľmi rád čítam vaše prispevky o barevnohlavkoch a osobne vám držím palce, aby sa vám vo voľnom chove dalej darilo. K poslednému vášmu príspevku treba ešte niečo dodať. tvrdite, že ste nikdy od mladosti po dnešok nevidel sokola v lete či pri love. V dnesnej dobe sa vyskytuju sokoly sťahovavé už v takych množstvách, že už nie je ich problém vidieť vo vzduchu, či pri love. Potvrdi vám to každý chovateľ lietajucich plemien holubov. To že tam máte orla, máte vlastne sťastie. Orol je u pernatých predátorov na vrchole potravinoveho reťazca. Pred ním sa musia mať na pozore všetci pernati predátori mensi ako je on sám. Takze, ked tam máte orla, v jeho lovnom teritoriu pred ním sa musia mať na pozore hlavne jastrav veľký a jastrab krahlec, pretože aj oni patria do lovnej potravy orla. Ale aj sokol sťahovavy , pokial sa objavi v blizkosti orla, ma tiež problém. Lenže nie každý chovateľ holubov má svojich zverencov v lovnom teritoriu orlov, vačšina ich zverencov lieta v lovných teritoriách jastraba veľkeho alebo sokola sťahovavého. No ja poznam najuzasnejšieho dravca, predatora predatorov, a to je eagle owl, alebo orlia sova, alebo vyra skalneho. Ten je schopný zautočiť a uloviť sokola sťahovavého, sokola rároha, dokáže premocť vacšinu dravcov i orlov, okrem orla zlateho. Výr skalný je hlavným indikátorom zdravej populácie v prírodných biotopoch. Priroda má vždy sposoby, aby bolo zabezpečené tak, aby každý druh nejakým sposobom držal na miste iný druh. Tomu sa hovorí aj rovnováha v prírode.

15.2.2021 19:15
kouták

XXX.XXX.168.33

nacelnik napsal(a):
Veľmi rád čítam vaše prispevky o barevnohlavkoch a osobne vám držím palce, aby sa vám vo voľnom chove dalej darilo. K poslednému vášmu príspevku treba ešte niečo dodať. tvrdite, že ste nikdy od mladosti po dnešok nevidel sokola v lete či pri love. V dnesnej dobe sa vyskytuju sokoly sťahovavé už v takych množstvách, že už nie je ich problém vidieť vo vzduchu, či pri love. Potvrdi vám to každý chovateľ lietajucich plemien holubov. To že tam máte orla, máte vlastne sťastie. Orol je u pernatých predátorov na vrchole potravinoveho reťazca. Pred ním sa musia mať na pozore všetci pernati predátori mensi ako je on sám. Takze, ked tam máte orla, v jeho lovnom teritoriu pred ním sa musia mať na pozore hlavne jastrav veľký a jastrab krahlec, pretože aj oni patria do lovnej potravy orla. Ale aj sokol sťahovavy , pokial sa objavi v blizkosti orla, ma tiež problém. Lenže nie každý chovateľ holubov má svojich zverencov v lovnom teritoriu orlov, vačšina ich zverencov lieta v lovných teritoriách jastraba veľkeho alebo sokola sťahovavého. No ja poznam najuzasnejšieho dravca, predatora predatorov, a to je eagle owl, alebo orlia sova, alebo vyra skalneho. Ten je schopný zautočiť a uloviť sokola sťahovavého, sokola rároha, dokáže premocť vacšinu dravcov i orlov, okrem orla zlateho. Výr skalný je hlavným indikátorom zdravej populácie v prírodných biotopoch. Priroda má vždy sposoby, aby bolo zabezpečené tak, aby každý druh nejakým sposobom držal na miste iný druh. Tomu sa hovorí aj rovnováha v prírode.

Zdravím.
Já to jen málo upřesním.V každé lokalitě je to trochu jiné a není orel jako orel.V místě,kde chovám barevnohlávky bylo v okruhu 10 km provedeno v roce 2019 sčítání Orlů mořských.Bylo napočítáno celkem 70 ks.Dělá se to pravidelně v zimních měsících,takže o orly nemám nouzi.Orla mořského jsem nikdy neviděl na barevnohlávky zaútočit,ale při kroužkování mláďat bylo nalezeno v hnízdě dost kroužků od poštovních holubů.Zda je ulovil,nebo nalezl mrtvé nelze říci.Jestřáb lesní však na orla mořského útočí vždy,jak se objeví v jeho teritoriu a z orla létá peří a prchá jak nejrychleji umí.Orel východní,kterého tam nyní mám,tak to je jiný frajer.Sousedka z toho měla šok,když přinesl na její zahradu mého barevnohlávka.Říkala,že většího ptáka ještě neviděla.
Výr velký (bubo-bubo) navštěvuje mé barevnohlávky dost často,ale zatím se mu podařilo v loňském roce ulovit jednoho výletka,který se nedokázal po prvním vylétnutí vrátit do holubníku.Pokud se to nějakému holubáři stane a na místě nalezne pouze holubí křídla,tak to dělá Výr velký.Výlet,který mám na holubníku dosud výr nepřekonal,ale už jsem ho viděl na něm sedět a cvakat zobákem.Před několika lety jsem nalezl jeho hnízdo a tak jsem byl přítomen kroužkování dvou mláďat.Je pravdou,že výr často sežere mláďata většinou káni lesní.
Tak jsme si popovídali od dravcích a nyní ukažte své barevnohlávky a písněte o tom,jako to dělá např.Aletenburák,Čejky,Melek,Honza54 a další.Nebudem se zde přece bavit o dravcích,když to další holubáře rozčiluje. Kouťák

nacelnik

15.2.2021 19:52
nacelnik

XXX.XXX.244.89

aspon sme sa rukolapne presvedcili, preco sa vasmu volnemu chovu tak dari, cez den strazi vas vzdusny priestor orol vychodny, v noci vyr skalny, len skoda, ze taketo podmienky nemamaju aj ostatni...

15.2.2021 20:02
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím,

díky za krásné příspěvky o dravcích, je to pro mě poučné.
Letošní zimu moji Barevnohlávci zatím zvládají výborně (pouze v říjnu ztráta 1 výletka).
"Chovám" v okolí holubníku pouze 1 pár krahujců, to u Zdeňka je sestava dravců, kterou nemá ani ZOO .
Vysvětlení k fotu - dal jsem Barevnohlávkům vodu na pití, ale oni se v tom mrazu koupali.
Tak ať se Vám vše daří, hlavně zdraví a veselou mysl v této době.
Ivoš

15.2.2021 21:25
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím Ivoši,dnes byl ráno mráz -19 a k holubům jsem se dostal až odpoledne.Chtěli se také koupat v napaječce,tak jsem jim dal koupadlo do voliery a koupali se jak kachny.Zdeněk

26.2.2021 20:29
Drevorubecbeda

XXX.XXX.227.1

Zdravím chovatele barevnohlavku. Neměl by někdo volné holubi (samce). Potřebuji dva černé nebo červené, případně žlutého. Nejlépe severní Morava nebo východní Čechy. Děkuji. 604906613

26.2.2021 21:08
Meelek

XXX.XXX.9.95

Na Frýdlantsku je chovatel žlutých.

7.3.2021 17:24
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Hlášení z predátorova.6 párů barevnohlávků odchovává,perfektně krmí a zatím stíhají odchovávat pro kamarády se zahnutým zobákem.Vše co opustilo letos holubník,tak přežilo asi tři dny.Ještě je v holubníku na hnízdech 5 mladých a ostatní opět sedí na vejcích.Jestřábi se rvou mezi sebou,až málem spadnou na zem,Sokol se mě už vůbec nebojí a klidně protáhne úžasnou rychlosí kolem mě.No prostě radost.V okruhu 10 km už není žádný bláznivý holubář,bažantnice skončila a bažanta už jsem také dlouho neviděl.Vůbec se jestřábům nedivím,že se rvou o toto krásné území,kde je potravy neustále dost.Kouťák

10.3.2021 14:50

Dobrý den
Jeden chovatel Barevnohlávků ze Slavkova u Brna si se mnou domluvil tohle . Chce ode mě tmavá holoubata věžáků a za to mi dá 15 holoubat modrých barevnohlávků starého typu . Barevnohlávků má dost za rok od nich mívá i 120 holoubat a hodně výletků porozdává .

13.3.2021 19:21

Dobrý večer
Je to špatné . Barevnohlávky mi vybral dravec zůstala mi jedna holubice . Tak jsem si jí dal do holubníku do chodby aby jsem nepřišel i o ní . Musím k ní sehnat Barevnohlávka .
Ten chovatel Barevnohlávků od kterého jsem je měl tak má celý chov Barevnohlávků smrnclý pštrosem . Takže už to není ono . Dal jsem k ní rousného křížence aby v chodbě nebyla sama .

15.3.2021 00:40
MilFrnK

XXX.XXX.211.249

14 barevnohlávků za dva dny ? . . . co to bylo za predátora . . .

15.3.2021 00:53

MilFrnK napsal(a):
14 barevnohlávků za dva dny ? . . . co to bylo za predátora . . .

Kde jste přišel na 14?
Měl jsem 2 páry a holuba takže 5 . A měl jsem je krátce

15.3.2021 09:38
honza54

XXX.XXX.179.131

Ještě něco málo z letošní zimy...i strnadi si najdou cestu do voliéry mezi holuby.

15.3.2021 09:51
honza54

XXX.XXX.179.131

Pokračování-podle strnadů se to naučili i čížci 🙂 Jinak soužití holubů se psem fungujeme bezvadně, dělí se spolu o koupání i pití.🙂

15.3.2021 10:06
honza54

XXX.XXX.179.131

Omlouvám se,že jsem dlouho nepřispěl do diskuze.Teprve se vzpamatovávám z té současné nemoci,nikomu to nepřeji.Letošní zima ztráta 6 barevnohlávků+2 samice z vajec.Bydlím samota v lese.nejbližší strom 30m.Ale již se něco v hnízdech děje.Jinak se do voliery naučili létat strnadi a čížci otvorem při zemi 20x30cm.Ať se vám všem daří,já už se nemohu dočkat,až budu schopen něco venku dělat.Hodně zdraví!

15.3.2021 12:44
lupus4

XXX.XXX.205.61

jj, strnadi, hejnko "úpolníků" i brhlíci byli u holubů v zimě pravidelní strávníci
strnadi i přes léto

15.3.2021 19:51
raspic

XXX.XXX.209.137

HONZO 54, PROSTĚ PARÁDA !!

17.3.2021 19:39
kouták

XXX.XXX.168.33

17.3.2021 22:07
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak ještě něco přidám,ať vás pobavím.Dostal jsem od jednoho holubáře červeného barevnohlávka s tím,že jich měl 10 ks. a tento jediný přežil útoky dravců.Je krásný,velký,řádně "vyšlechtěný" a tak má zvědavost zda u mě přežije je veliká,protože od loňského odletu vlaštovek do dnešního dne u mě sežrali dravci celkem 22 kusů barevnohlávků.Ještě si někdo myslí,že jsem normální,když je mám stále na volno?Tomu už se nedá říci ani selekce,ale boj.Stará garda 12 ks.,ale stále odolává. Kouťák

18.3.2021 05:38
jo012810

XXX.XXX.101.35

kouták napsal(a):
Tak ještě něco přidám,ať vás pobavím.Dostal jsem od jednoho holubáře červeného barevnohlávka s tím,že jich měl 10 ks. a tento jediný přežil útoky dravců.Je krásný,velký,řádně "vyšlechtěný" a tak má zvědavost zda u mě přežije je veliká,protože od loňského odletu vlaštovek do dnešního dne u mě sežrali dravci celkem 22 kusů barevnohlávků.Ještě si někdo myslí,že jsem normální,když je mám stále na volno?Tomu už se nedá říci ani selekce,ale boj.Stará garda 12 ks.,ale stále odolává. Kouťák

Držím vám palce. Pokud se později uchytí i nějací výletci, je to pro mne důkaz, že SB dokáží odolávat predátorům a chov na volno má smysl a jde to....

18.3.2021 10:48
kouták

XXX.XXX.168.33

jo012810 napsal(a):
Držím vám palce. Pokud se později uchytí i nějací výletci, je to pro mne důkaz, že SB dokáží odolávat predátorům a chov na volno má smysl a jde to....

Což o to,výletci se uchytí,ale potřebují alespoň 14 dnů na rozlétání a to dokud nepřiletí vlaštovky se nestane.Od příletu vlaštovek loni,až do jejich odletu jsem neměl ani jednoho sežraného a jako každý rok jsem jich spoustu rozmnožil po ČR.Nemám problém se smířením s přírodou a dravce uznávám jako součást přírody,ale mám problém s nezodpovědnýma lidma,protože už dnes vím,že ten sokol uletěl rádoby sokolníkovi cca. 10 km od mé chalupy a lidí se nebojí.Je to jako se vším,do čeho by člověk neměl zasahovat,ale to by byla diskuse na dlouho a proto prosím,toto raději nekomentujte.Jaro je zde a příroda je úžasná. Kouťák

18.3.2021 11:19

kouták napsal(a):
Což o to,výletci se uchytí,ale potřebují alespoň 14 dnů na rozlétání a to dokud nepřiletí vlaštovky se nestane.Od příletu vlaštovek loni,až do jejich odletu jsem neměl ani jednoho sežraného a jako každý rok jsem jich spoustu rozmnožil po ČR.Nemám problém se smířením s přírodou a dravce uznávám jako součást přírody,ale mám problém s nezodpovědnýma lidma,protože už dnes vím,že ten sokol uletěl rádoby sokolníkovi cca. 10 km od mé chalupy a lidí se nebojí.Je to jako se vším,do čeho by člověk neměl zasahovat,ale to by byla diskuse na dlouho a proto prosím,toto raději nekomentujte.Jaro je zde a příroda je úžasná. Kouťák

V Koutech možná ano ale v Třinci ještě ne 😀😀😀 foceno dnes v cca 10:30 😉

nacelnik

18.3.2021 19:27
nacelnik

XXX.XXX.244.89

k vasmu konstatovaniu, ze stara garda odolava tlaku predatorov....sokol, ktory ku vam chodi, ich ma vsetky velmi dobre precitane, pretoze sa z neho stal specialista na holuby, on velmi dobre vie, kto je stary a kto mlady kus, a zatial su mu mlade barevnohlavky stale v ponuke, takze on nema dovod utocit na stare kusy, ale keby sa mu podarilo odlovit posledneho mladeho a zostali by mu v ponuke len stare kusy, tak vam garantujem, ze bude postupne lovit staru gardu dovtedy, kym nechyti aj posledneho stareho kusa.....a k sokolovi, lieta vam tam krizenec sokola stahovaveho a sokola raroha, falco peregrinus a falco cherrug, preto je taky nebojacny, pretoze je zvyknuty na ludi, on si chyti korist na zemi i vo vzduchu, kedy chce a ako chce, len ma jeden problem, a ten sa vola aquila heliaca, alebo orol kralovsky alebo orol vychodny cisarsky, toto je z pernatych dravcov jeden z najuzitocnejsich orlov, pretoze on lovi kuny, lasice, tchory, tulave macky, ale i jastraby a sokoly, takze zatial si sokol dava velky pozor, aby ho pri love orol nepristihol, ale ak si po love a pri konzumacii barevnohlavka neda pozor, bude koristou on, a orol potom bude mat nie jeden chod , ale hned dva....toto je pre orla kralovskeho typicka crta, velmi rad kradne druhym dravcom korist, a ked sa mu niekto postavi na odpor, odporca ma smolu...takto to realne funguje v prirode

18.3.2021 19:47

kouták napsal(a):

Blato?

18.3.2021 20:51
kouták

XXX.XXX.168.33

Blato?

Rybník Vyšehrad,ale i Blato je krásný rybník.A fotka z chumelenice na Kubňů černé.

18.3.2021 22:07
igor

XXX.XXX.141.160

Už dva týdny tu létal dravec, velikost jestřába, černohnědý. Opakovaně nalétával na slepice i na kůzlata, ale kozy se mu stavěly na odpor a krocan na námluvách se mu moc nelíbil. Takže zatím žádnou škodu nezpůsobil. Mne se absolutně nebál, seděl na borovici dva metry nad mou hlavou, když jsem krmil. Dnes jsem po něm při jednom jeho útoku naslepo máchl hráběma a on v nich zůstal.
Měl na noze zbytky řemínků, kroužek žádný, podle fotek jsem ho určil jako káni Harrisovu. Já ho chtěl jen zahnat, ale bohužel. Evidentně se s lidmi dobře znal, nebál se ani psa (máme moskeváka). Nevím, komu patřil, a ani to nemám chuť zjišťovat. Jestřáb i krahujec mi občas zaškodí, ale takhle drzé útoky před mýma očima si nikdy nezkusí.

19.3.2021 13:58
Meelek

XXX.XXX.42.190

igor napsal(a):
Už dva týdny tu létal dravec, velikost jestřába, černohnědý. Opakovaně nalétával na slepice i na kůzlata, ale kozy se mu stavěly na odpor a krocan na námluvách se mu moc nelíbil. Takže zatím žádnou škodu nezpůsobil. Mne se absolutně nebál, seděl na borovici dva metry nad mou hlavou, když jsem krmil. Dnes jsem po něm při jednom jeho útoku naslepo máchl hráběma a on v nich zůstal.
Měl na noze zbytky řemínků, kroužek žádný, podle fotek jsem ho určil jako káni Harrisovu. Já ho chtěl jen zahnat, ale bohužel. Evidentně se s lidmi dobře znal, nebál se ani psa (máme moskeváka). Nevím, komu patřil, a ani to nemám chuť zjišťovat. Jestřáb i krahujec mi občas zaškodí, ale takhle drzé útoky před mýma očima si nikdy nezkusí.

Kdybyste zavolal někomu z klubu sokolníků z okolí (www.sokolnictvi.net), nemusel jste kopat díru. Stalo by Vás to pár minut života. Nehledě na zakony. Kdyby Vám utekl ten Váš Moskevak a já ho propíchl vidlema na svým dvorku...Jak byste se tvářil po přečtení podobný diskuze na netu?

Vychovat dravce stojí spousty času, peněz. A Vy jste tady veřejně prohlásil, že jste někomu způsobil škodu za víc jak 5000Kc. Dobrý. Ještě, že se takhle nechovají všichni.

19.3.2021 14:19
igor

XXX.XXX.141.160

Kdyby mi utekl pes, budu ho hledat. A kdyby někomu na jeho dvoře útočil na jeho zvířata, byla by to jen moje chyba. Během března jsem nikde neviděl ani neslyšel o komkoliv, kdo by pátral po ulétlém dravci. Inzeráty se ztraceným kocourem nebo psem visí po krámech běžně.
A ještě jednou si přečtěte můj původní příspěvek, já ho chtěl jen zahnat. Lovit dravce hráběma v letu je podle vás osvědčená lovecká taktika?
Jediné užitečné z vašeho příspěvku je zmínka o klubu sokolníků. Jen si nejsem jistý, jak v letu rozeznám jestřába ulétlého od divokého. Když vyletí z korun do slepic, je k nerozeznání i od krahujce.
Ale oni si to sokolníci přeberou, že?

19.3.2021 14:20
19.3.2021 14:45
kouták

XXX.XXX.168.33

Psal jsem,že sokol uletěl rádoby sokolníkovi a orel východní,že vzal roha ze ZOO.Orel východní nežije ani v ČR a ani na Slovensku.Je to to samé jako s Kání harissovou.Vždy je to nějaká nedbalost při chovu a tak jsem prosil o nekomentování.
Tento virtuální svět je však pro každého a každý si zde může kecat co chce.Pouze je problém to při čtení nějak vstřebat.Těžko čtu,že u mě létá sokol křížený s rarohem,těžko čtu,že orel východní je užitečný,když zde ani nikde nežije a tak bych mohl pokračovat do nekonečna.
Vím,že někdo řekne,že zde také melu,ale dělám to pro kamarády a tak se ostatním omlouvám.
Psal jsem rovněž,že sem už brzo přestanu psát a tak to se mnou ještě vydržte.Proč chovám barevnohlávky zde každý ví,ale má srdeční záležitost jsou NVH.Když se nemohu věnovat Šaubům,tak zde melu o barevnohlávkovi,ale dostávám neustále klubový zpravodaj NVH,telefonuji, píši si s kamarády,které když to jde navštěvuji a oni mne.
Rád se podívám na krásné totky Slezského barevnohlávka a rád si vždy přečtu jak u kamarádů svobodně létají.Děkuji za pochopení. Zdeněk FRANTA

19.3.2021 15:32
čejky

XXX.XXX.171.16

Ahoj Zdeňku,
chápu Tvoji holubářskou srdeční záležitost k NVH. Já taky v mém holubářském srdci mám stále Čejku rousnou, ale chovat je jen ve voliéře, to bych nemohl. Musím mít holuby na střeše, zahradě a vidět jak létají nad holubníkem. Aby se daly chovat čejky volné, to se asi nedožiji.
Jinak Barevnohlávci zatím během zimy bez ztrát, tak doufám, že to půjde tak dále.
Krahujec jim stále vyhlašuje poplach a teď jsem létá dravec co má "vystřižené" áčko v ocasu?

Zdravím a ať se daří.
Ivoš

19.3.2021 16:22
Ziggy123

XXX.XXX.15.116

čejky napsal(a):
Ahoj Zdeňku,
chápu Tvoji holubářskou srdeční záležitost k NVH. Já taky v mém holubářském srdci mám stále Čejku rousnou, ale chovat je jen ve voliéře, to bych nemohl. Musím mít holuby na střeše, zahradě a vidět jak létají nad holubníkem. Aby se daly chovat čejky volné, to se asi nedožiji.
Jinak Barevnohlávci zatím během zimy bez ztrát, tak doufám, že to půjde tak dále.
Krahujec jim stále vyhlašuje poplach a teď jsem létá dravec co má "vystřižené" áčko v ocasu?

Zdravím a ať se daří.
Ivoš

To bude luňák hnědý nebo červený

19.3.2021 16:28
kouták

XXX.XXX.168.33

Ahoj Ivoši,
Ty jsi ještě mladej a rozlétat čejky by nebyl problém.Už mě mnohokrát napadlo,že bych si tam dal k barevnohlávkům dva páry NVH,ale v tom mém predátorově to nelze.Buď rád,že tam máš jen krahujce zblbnutý velkoměstem.Včera jsem byl u dcery a krahujec tam zamordoval hrdličku a tak jsem si říkal,že si to ta příroda reguluje docela dobře.
To samé je,že v této zimě dochází k úhynu dravců hladem.(prokázáno rozborama)Opět jsme u toho,že na přírodu nikdo nemá.Přeji ať jsou barevnohlávci stále ostražitější,jak to bylo za mého mládí. Zdeněk

19.3.2021 20:14
igor

XXX.XXX.141.160

Zkusím rozlétat bubláčky, tak mi držte palce.

nacelnik

19.3.2021 21:25
nacelnik

XXX.XXX.244.89

pane, neda mi na vas prispevok nereagovat... este neznamena, ked je niekto byvaly polovnik, musi poznat pernate dravce, pretoze to, co platilo v minulosti, dnes je realna situacia uplne ina...orol vychodny a orol vychodny , to su dva rozdielne druhy dravcov, jeden je orol vychodny cisarsky alebo aj orol kralovsky a druhy druh je orol vychodny kamcatsky...toho prveho mate aj v blizkosti vas, ved ste pisali, ze hniezdi od vas asi 10 kilometrov, v nedavnej minulosti o takychto orloch nebolo vobec pocut, ale dnes len na morave hniezdi viac ako 20 parov na slovensku hniezdi viac ako 60 parov orla vychodneho cisarskeho....a chcete aj skusenosti s nim? kazdy den ho mam nad nasim domom, lieta mi tam par , v blizkosti su velakrat aj ich tri mladata, pretoze orol vychodny cisarsky si zaklada novu rodinu az vo veku styroch rokov, to je taka obrovska sila vo vzduchu, ze si na nich netrufne ziadny iny dravec, nie je vidiet mysika lesneho, nie je vidiet jastraba lesneho, raz som videl sokola stahovaveho v blizkosti nasho domu, ale ako rychlo prisiel, velmi rychle aj odisiel, pretoze uz o par sekund bol na jeho mieste orol, jastrab krahulec samec len bleskurychle preleti , samicu jastraba krahulca nie je vidiet, orly si proste urobili velmi rychlo vo vzdusnom priestore poriadok... a ako to funguje v prirode? vtactvo je zrazu pokojne, je si vedome, ze pokial su orly vo vzduchu, nemaju sa coho bat, holuby hrivnaky si v pohode preletuju z porastu do porastu a nad nimi lovi orol, ale su si vedome, ze on ani jeho rodina na ne utocit nebudu, takze pane toto je moja terajsia skusenost s orlami, som v prirode skoro kazdy den , denne dve az tri hodiny, vidim, ze prilietaju skovranky, skorce, trasochvosty, vidim vo vzduchu tah divych husi smer cez slovensko na sever, a takto by som pohol pokracovat...

19.3.2021 22:29
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak v orlech se zatím vyznám.Je pravdou,že orlů královských u nás tolik není jako jako na Slovensku,ale dnes již jsou také.Orel východní-kamčatský však není ani na Solvensku,ale jeden v ČR je a to nedaleko mé chalupy a to už 3 roky.Uletěl před 3 roky ze ZOO.Jestli jste nečetl minulé mé příspěvky,tak se podívejte na 14.2.2021,kde jsem vložil i fotku.O dravce se zajímám a věřte,že je opravdu znám a i jak se chovají.Toto vlákno je však o Slezském barevnohlávkovi,tak můžete ukázat fotky barevnohlávků ze Slovenska,pokud je chováte,nebo založit nové vlákno o dravcích a tam se bavit,pokud se někdo z holubářů chce o dravcích bavit,o čemž pochybuji. Kouťák

20.3.2021 10:55
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Náčelníku, neuč orla lítat. To je takové naše pořekadlo, které mě napadlo v souvislosti s Vaší polemikou s Kouťákem.

nacelnik

20.3.2021 19:28
nacelnik

XXX.XXX.244.89

pan pokorny, asi ste nepochopili moje prispevky, chcel som len panovi frantovi poradit, ci pomoct...na slovensku mame zas take prislovie....komu niet rady, tomu niet pomoci....prajem pekny vecer

21.3.2021 09:23
kouták

XXX.XXX.168.33

Jardo,vždyť "náčelník" má pravdu s tím rčením "KOMU NENÍ RADY,TOMU NENÍ POMOCI a tak to trochu rozeberu.
"KOMU NENÍ RADY"= u mě by byla pouze jediná rada a to zavřít holuby.Na to stačí zasunout do vletu dvířka a nechat holuby uzavřené,jako jsem měl uzavřené NVH 30 let a to se nyní NESTANE.
"KOMU NENÍ POMOCI"=mám radost,když se nejůžasnější dravec, Sokol stěhovavý nažere a neuhyne přes zimu a tak jeho i ostatní dravce nechávám nažrat.Tak jako každý krmí přes zimu sýkorky,tak já už několik let krmím na mé zahradě před fotopast starý chleba,rohlíky,ořez z masa a každé ráno se dívám na PC,kdo se přišel nakrmit.Tak na zahradě krmím "mou" lišku,kunu,vydry v rybníku a dokonce přiletěla i Káně lesní a ládovala se chlebem,protože něčím ty myšky musí zajíst. Holuby mám pouze na to,aby na chalupě něco létalo,protože s aktivním holubářství jsem dávno skončil.S úctou. Zdeněk FRANTA alias Kouťák.

21.3.2021 11:11
tono

XXX.XXX.23.24

Náčelniku smekám před Vašima znalostma a přehledu o přírodě, ale zaujala mě vaše polemika se Zdeňkem (kouťák). Tak projíždim různe dostupné stránky a nikde jsem nanarazil na termín "orel východní-královský". Je to prostě orel královský-císařský a uplně jiný je orel východní. A o tom tu Zdeněk dost srozumitelně psal, tak nechápu Váš příspěvek .Ale to mně jenom tak zaujalo jako bývalého myslivce, chtěl jsem si jenom oživit rozhled. Ať se daří Vám i Zdeńkovi a hodně hezkých zážitků z přírody.

21.3.2021 11:38
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

nacelnik napsal(a):
pan pokorny, asi ste nepochopili moje prispevky, chcel som len panovi frantovi poradit, ci pomoct...na slovensku mame zas take prislovie....komu niet rady, tomu niet pomoci....prajem pekny vecer

Máte pravdu, nepochopil jsem je. Kouťák toho ví o přírodě i holubech víc, než my ostatní tady a jsme rádi, že sem píše své zkušenosti. Aniž byste znal místní prostředí na Třeboňsku, tak přece nemůžete napsat ..."a k sokolovi, lieta vam tam krizenec sokola stahovaveho a sokola raroha, falco peregrinus a falco cherrug, preto je taky nebojacny, pretoze je zvyknuty na ludi, ". Jak to můžete vědět takhle na dálku? Kdybyste napsal :"je možné že Vám tam lítá...", tak je to něco jiného. To, co je obvyklé na jednom místě, nemusí být obvyklé na jiném místě. Příroda je mocná a přizpůsobuje se místním podmínkám. A já bych někdy chtěl mít doma Kouťákovy barevnohlávky (pedrohlávci odtud zmizeli). Věřím, že přijde čas.

21.3.2021 11:59
cajzek

XXX.XXX.168.229

kouták napsal(a):
Jardo,vždyť "náčelník" má pravdu s tím rčením "KOMU NENÍ RADY,TOMU NENÍ POMOCI a tak to trochu rozeberu.
"KOMU NENÍ RADY"= u mě by byla pouze jediná rada a to zavřít holuby.Na to stačí zasunout do vletu dvířka a nechat holuby uzavřené,jako jsem měl uzavřené NVH 30 let a to se nyní NESTANE.
"KOMU NENÍ POMOCI"=mám radost,když se nejůžasnější dravec, Sokol stěhovavý nažere a neuhyne přes zimu a tak jeho i ostatní dravce nechávám nažrat.Tak jako každý krmí přes zimu sýkorky,tak já už několik let krmím na mé zahradě před fotopast starý chleba,rohlíky,ořez z masa a každé ráno se dívám na PC,kdo se přišel nakrmit.Tak na zahradě krmím "mou" lišku,kunu,vydry v rybníku a dokonce přiletěla i Káně lesní a ládovala se chlebem,protože něčím ty myšky musí zajíst. Holuby mám pouze na to,aby na chalupě něco létalo,protože s aktivním holubářství jsem dávno skončil.S úctou. Zdeněk FRANTA alias Kouťák.

Já tomu říkám obyčejný holubaření.Pokud tam nelétá sokol,tak si to dovedu představit i z jinýma plemeny.

nacelnik

21.3.2021 13:08
nacelnik

XXX.XXX.244.89

pan franta, chcem tu napisat jednu dolezitu vec, toto je nie vobec kritika na vasu osobu, pretoze kazdy chovatel ma s prirodou svoje vlastne skusenosti , a za prirodu a jej obyvatelov treba vsetkym ako ste vy a aj inym, ktory sa o nu v lete i v zime roznymi formami staraju, vyslovit velke dakujem....ja to kazdy rok robim nasledovne.....na jesen po zbere jablk v zahrade necham na stromoch hlavne tie mensie jablcka zamerne, pretoze viem, ze do jari zostanu stromy upne ciste....napadne sneh a vtactvo ma malo moznosti nazbierat si dostatok potravy, drozdy plave, cierne a cvikotave maju takto o potravu postarane...ked mi tie stromy od jablk ocistili, po celu zimu mali k dispozicii dalsie jablcka ponapichovane na plote alebo aj na konaroch jabloni...v krmidle pre vtactvo mali sykorky ale i vrabce celu zimu v dispozicii podrvene jadra vlasskych orechov a podrveny suchy chlieb, krmidlo som ale umiestnil v blizkosti asi 1m od husteho ziveho plota vytvoreneho z husteho smrekoveho porastu vysky 4m , hrubky 2m a dlzky 15m... takto sa umiestnuju spravne v zime krmidla pre drobne vtactvo, aby oni boli takto chranene pred jastrabom krahulcom, ktory s oblubou nalietava na nechranene krmidla umiestnene na volnych priestranstvach, cize krmidla treba umiestnit zasadne tam, aby vtactvo bolo pri svojom krmeni co najmenej rusene a ak aj bude nasledovat utok na krmidlo, aby vtactvo malo moznost co najrychlesie sa pred predatorom ukryt....a ked chodim von do prirody , mojimi zbranami su fotoaparat s videom a vo vrecku vzdy asi pol kila krmiva, je to zmes psenice , jacmena a prosa pre vtactvo, na krmnom mieste chodim krmit holuby hrivnaky a ostatne vtactvo, aby to v tej prirode stale zilo, prajem pekny den

21.3.2021 13:32
kouták

XXX.XXX.168.33

Nacelnik,děláte to stejně jako já a i Vám za to patří poděkování.Přeji ať se daří.Kouťák

nacelnik

21.3.2021 14:11
nacelnik

XXX.XXX.244.89

pan pokorny, chytate ma zbytocne za slovicka , napisem to aj inac..sokol stahovavy lovi zasadne zo vzduchu, na zem zasadne nepojde, toto on nema v genetickej vybave, ale sokol raroh raroh, arabi ho volaju aj pustny sokol, ten je mimoriadne drzy a agresivny, ten ide po obeti ako lovecky pes, je nebojacny , ale hlavne dosledny, ten sa svojej koristi len tak nevzda...preto dnesni sokoliari s oblubou chovaju hlavne tieto krizence sokola stahovaveho a sokola raroha, tieto krizence su rychlejsie , lepsie sa s nimi pracuje , ale hlavne ze idu po koristi nielen vo vzduchu ale i na zemi ale i nad vodou...holub, ci je to postovy alebo aj ine plemeno, ked si pri utoku sokola stahovaveho sadne do stredu luky , nevyleti a bude cakat, sokol stahovavy bude len nalietat nan a bude sa snazit ho vystresovat a donutit ho k letu, ked holub ale zastane na mieste, sokol po niekolkych naletoch odleti prec... takto to v prirode funguje...

nacelnik

21.3.2021 19:19
nacelnik

XXX.XXX.244.89

pane tono , v pohode, trosku vysvetlim, preco obcas nieco napisem na toto vlakno...su dva pohlady na problematiku pernatych dravcov versus holuby...pohlad pana frantu a pohlad moj,,,v kazdom pohlade je to hlavne osobna skusenost , mozno nas pohlad je kazdy trosku iny, ale vysledok je v podstate rovnaky..kazdy z nas chce svojim sposobom informovat chovatelov, ako to v prirode funguje, informovat pravdivo, bez skreslenia , a uz vobec, ze by sme si obaja nieco vymyslali ci prikraslovali.....z mojho pohladu vam mozem slubit, ze ak budem mat nieco nove, vzdy sa ozvem a zaujimavy postreh napisem, prajem pekny veser

21.3.2021 19:57
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Náčelníku, mně nešlo jen o slovíčka, mně šlo o styl. V podstatě jsem reagoval na tato Vaše slova: "pane, neda mi na vas prispevok nereagovat... este neznamena, ked je niekto byvaly polovnik, musi poznat pernate dravce." Přeji vše dobré.

23.3.2021 09:36
OlafV

XXX.XXX.32.80

Dotaz je opravdu ono křesťanské soucítění ve formě dotačního přikrmování ptactva jen pozitivní?

Záhořák

25.3.2021 10:08
Záhořák

XXX.XXX.44.81

vždycky se snažím přispět s něčím originálním. Tak otázka: jak Vám létejí barevnohlávci ? Když jsem je přivezl, před lety , tak jsem říkal, že to jsou "motýlci" , žádné "těžkopádné" plácání letkami ( ať mi odpustí, koho to urazí, ale nevím jak to napsat - i pošťák prostě letí hlučněji). A po pár letech ne pěkně, ale hodně letky dávájí do vysokého V a přijde mi, že jako stavějí.

Protož jsem holuby na zimu zavřel, podzimní útoky predátorů ustaly ( doufám, že odlétli do nížin, gde je žrádlo). Teď jsem měsíc nezaznamenal útok, ale uvidíme na jaře. Jsem uprostřed 10 000 ha lesů, tak když není žrádlo, asi predátoři umřou, nebo odletí.

Libor

25.3.2021 11:15
kouták

XXX.XXX.168.33

Barevnohlávci normálně létají tiše,ale když je chytne chuť dělat kaskadérké lety,tak i nějaké to bouchnutí je slyšet.Nejsou sice jak staváci,ale stavějí.Viz foto.Kouťák

25.3.2021 12:22
nimels

XXX.XXX.200.29

OlafV napsal(a):
Dotaz je opravdu ono křesťanské soucítění ve formě dotačního přikrmování ptactva jen pozitivní?

Jestli se nepletu tak minulou sobotu v ČR 2, cca od 8-mi hod. vysílají vědecko populární magazín Meteor a v tomto pořadu byl poměrně dlouhý a velice poučný rozhovor a předsedou České společnosti ornitologické, právě na toto téma. V Archivu ČR 2 se to dá najít. Doporučuji všem nejen toto vysílání ale právě tento pořad, ve kterém byl zdůvodněny přínosy i možné zápory přikrmování, zdravotní problematika ptactva a obecně i o úloze dravých ptáků v naší krajině.
Nemá cenu tu vypisovat vlastními slovy tento výtečný pořad s ucelenou přednáškou, protože kdo chce, tak tam najde z toho základního přístupu potřebné informace. Tím se dají i korigovat některé, v tomto vlákně nesprávně uváděné informace.
Přeji dobrý poslech.
p.š.

25.3.2021 20:00
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Minulou sobotu tam byl Grygar, nemůžete být prosím přesnější? Rád bych si to poslechl, díky.

25.3.2021 23:45
nimels

XXX.XXX.200.29

jaroslav69pokorny napsal(a):
Minulou sobotu tam byl Grygar, nemůžete být prosím přesnější? Rád bych si to poslechl, díky.

Pane Pokorný, děkuji za Váš zájem, podařilo se mi to v archivu ČR najít a rád Vám to sdělím :
Jedná se o Český rozhlas 2, Pořad : Káva o čtvrté - páteční vysílání 19.3.2021 - PTÁCI NA ZAHRADĚ - Host : Mgr. Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.
Je to moderovaný rozhovor v délce cca 33 minut a sojí to za to, i pro chovatele holubů.
Přeji příjemný poslech.
p.š.

26.3.2021 23:31
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Pavle, díky moc. Snad nám Kouťák promine, že pan ředitel tam vůbec nezmiňuje barevnohlávky. A já musím přiznat, že děda míval na zahradě několik budek pro špačky a já nemám ani jednu. Musím napravit.

27.3.2021 13:28
kouták

XXX.XXX.168.33

Jardo,také jsem si to ze zvědavosti poslechl a myslím si,že by měl o tom mluvit častěji a hlavně v televizi,ne pro nás kteří v přírodě žijem,ale pro ty městské,kteří si koupí na vesnici chalupu a tvoří z ní cosi,co nemá s vesnicí nic společného a ptáčkům běda,když se jim vykálí do jejich luxusního bazénu na zahradě.Byl jsi jednou u mě,tak víš,že vše o čem pan ředitel mluvil,tak u mě pro veškeré ptáčky je.Jsou tam i budky a pro špačky je budka i na té jediné velké třešni kterou tam mám. Vše o čem hovořil je nám od matky přírody vštěpováno od narození a dlouhá léta v tom žijem a chováme se ke všem ptáčkům vzorně,protože oni pracují za nás na našich zahradách.Letos už mimo vlaštovek vše přiletělo a tak jsem mohl přivítat rehka,konipasa a dokonce přiletěl i Čáp černý,který hnízdí 400 metrů od mé chalupy.Sýkorka modřinka už staví hnízdo v duté švestce a strakapoud obhlíží kmenovou budku.To zas bude veselo.Pan ředitel řekl jednu velkou pravdu,že příroda si to umí redukovat sama a zásahů člověka není potřeba.
Jardo a to,že ředitel nezmínil barevnohlávky není podstatné.Barevnohlávci skončí s mou osobou a příroda zůstane.Zdraví Zdeněk

28.3.2021 12:24
honza54

XXX.XXX.179.131

Jsme na pozoru ; predátor si ale včera vybral větší kořist ..

28.3.2021 13:32
kouták

XXX.XXX.168.33

Honzo,že by dravci ode mě odletěli k Tobě? Já mám zatím klid a i vylétlá holoubata přežívají.Pozoruji,že staří se už tolik nebojí vylétnout a vesele se prohánějí nad lesem a to je dobré znamení.Sokola,ani jestřába jsem neviděl už asi 10 dnů,ale mám tam párek orlů mořských a asi si stavějí hnízdo,protože už týden jsou v jednom místě lesa.V případě,že by tomu tak bylo,byl bych rád,protože oni si do svého teritoria jiného dravce nepustí a holubům oni neublíží.Přeji ať slepice přežijí a až se situace uklidní a mě po velikonocích naočkují,tak určitě zajdu.Zdraví Zdeněk

28.3.2021 21:50
honza54

XXX.XXX.179.131

Zdeňku budu rád,když se zastavíš.Tady předevčírem jestřáb,krahujec většinou dopoledne a vrány honí káňata.Co mě udivuje,že zmizely kuny,každý rok měly mladé v opuštěném sousedství.Jinak se stále nemůžu vzpamatovat ,nakrmím,poklidím a musím odpočinout.Když to někdo neprožije,neuvěří.Ale už je líp.Honza

29.3.2021 21:31
nimels

XXX.XXX.200.29

Úsměvné sdělení :
Ponúkam násadové vajíčka od tejto slepice.

nacelnik

29.3.2021 22:34
nacelnik

XXX.XXX.244.89

zdravim, jediny z pernatych dravcov, ktory utoci farmarom na hydinu, je jastrab lesny, nerobia to orly, sokoly ci sovy...je neuveritelne drzy a prefikany, on sliepku neunesie, pretoze by ju nevladal odniest, len si potrebuje dokazat svoje lovecke schopnosti, lenze ako sa hovori, aj majster tesar sa niekedy utne...sam chovam sliepky, hlavne niektore stare nosnice maju zlozvyk dobat mlade nosnice do hlavy, robia to vo voliere , ale toto dobanie prevadzaju hlavne vtedy, ked sliepky zatvaram...prve vylezu hore na bidla a cakaju na mlade nosnice, ked idu hore po doske na bidla, vtedy si neodpustia dobnutie mladym do hlav, uz sa mi stalo aj to, ze sliepka vplyvom dobnutia do oka nan oslepla ...dalej sa stava v krdli sliepok aj to, ked nemaju kohuta, jedna prebera jeho rolu, skace po ostatnych ako kohut, je najezena, ostra....a v tomto pripade jastrab zautocil urcite na takuto ostru sliepku, ktora sa ho nezlakla, a urobila to, co robi jastrab...jastrab lesny vzdy utoci na hlavu svojej obete, bocnymi pazurami sa snazi co najrychlejsie svojej obeti vytrhnut oci a zadnym pazurom sa snazi prepichnut a zasiahnut mozog svojej obete...lenze sliepka porazila jastraba jeho zbranou, jeho prvy utok vykryla svojimi pazurami a zautocila na jeho najcitlivejsie miesto, na jeho hlavu, a svoj zlozvyk dobanie do hlavy urcite vyuzila na utok na jeho hlavu a hlavne na jeho oci....takze mozno je to na prvy pohlad pre niekoho prekvapenie, ale ako to uz v zivote chodi, vsetko sa da logicky vysvetlit...prajem pekny vecer

30.3.2021 19:54
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak,aby to zde nebylo jen o dravcích,tak musím přidat pár fotek barevnohlávků,protože o nich toto vlákno je. Dnes krásný skoro letní den a barevnohlávci se rozhodli,že už je na čase udělat dálkový let a zmizeli mi někam za les.Vrátili se za dvě hodiny a všichni.Vůbec se tomu nedivím,protože dnes přilétla první vlaštovka a tak nastane opět klid.Doufám,že jste všichni otevřeli okénka stodol,stájí apod. a umožnili jim hnízdit.Zdraví Kouťák

30.3.2021 22:58
mirafer

XXX.XXX.112.69

..nějak mi tam chybí ti červení.. (:-

Míra.

31.3.2021 08:11
kouták

XXX.XXX.168.33

Míro,ty co jsi přivezl to už mají dávno za sebou.To je to klubové zušlechťování a zklidňování.Mám červeného pouze jednoho a toho jsem dostal od známého,když mu z deseti červeňáků zůstal pouze tento jediný.Zatím přežívá.Zdraví Zdeněk

4.4.2021 10:44
čejky

XXX.XXX.171.16

Zdravím a přeji klidné velikonoční svátky.
Ivoš

6.4.2021 23:36
Meelek

XXX.XXX.14.99

Zdravím Vás,

@cejky. Ivo taky mi tu létají luňáci. Kolikrát blízko, že by jim člověk letky napočítal. Barevnohlávci si už zvyknuli. A navečer, většinou přelétavá navečer, na něj v klidu pokukuji ze hřebene střechy. A na začátku zimy se báli i vrány. :)

Konečně mi tu zase zahnízdili poštolky na smrku. A tak tu mám dalšího výtečného hlídace. Je úsměvný je pozorovat při polickovani jednou tak velkýho luňáka.

Barevnohlávci snáší jak o život. V zákoutí, v krbcich. Ale taky doprostřed holubníku. Tak jim tam dávám aspoň přístřešek, ať mají klid. Jejich prolety do dalek, hlavně když je teplo, se jen tak neokoukaji. A to jsem to tu ze začátku Zdeňkovi nevěřil, když tu psal o tom stejným.. Ale to jsem ještě neměl ty správný.. . Vik.

10.4.2021 20:26
kouták

XXX.XXX.168.33

Jen pár fotek z dnešního jarního dne.Moc času jsem na pozorování barevnohlávků dnes neměl,protože jarní práce na zahradě musím rychle udělat,ale občas jsem na ně kouknul,když hejno mizelo kamsi.Vyletěli 4 výletci a na hnízdech je jich dalších 8,tak se hejno rozrůstá a dravci odletěli také někam.Je zde jaro a co si víc mohu přát.Kouťák

21.4.2021 18:32
kouták

XXX.XXX.168.33

Tak kde jste všichni?Jaro je tu,vlaštovky už obhlížejí hnízdo a jejich přílet dělá s barevnohlávkama divy.Nevím jestli se chtějí vyrovnat vlaštovkám,ale jejich kaskaderské lety jsou šílené.Dnes při práci na zahradě jsem se snad třikrát lekl,když mi profrčeli nad hlavou.Tráva se zazelenala a tak v ní šmejdí a šmejdí.Kouťák

21.4.2021 22:09
Meelek

XXX.XXX.14.99

kouták napsal(a):
Tak kde jste všichni?Jaro je tu,vlaštovky už obhlížejí hnízdo a jejich přílet dělá s barevnohlávkama divy.Nevím jestli se chtějí vyrovnat vlaštovkám,ale jejich kaskaderské lety jsou šílené.Dnes při práci na zahradě jsem se snad třikrát lekl,když mi profrčeli nad hlavou.Tráva se zazelenala a tak v ní šmejdí a šmejdí.Kouťák

Zdravím Tě, Zdeňku. Safra. Tady na severu ještě nemám jedinou vlaštovku. A dudky znám jen z knížek... Zpomal trošku prosím :). Jedinou zajímavostí je, že mi po barevnohlavcicich vrkal jeden hřivnáč, dlouho do večera. A dokonce prilitnul na hřeben střechy. Chvíli jsem mzoural, jestli se někomu nezalitnul pošťák. Luňáci mi zmizeli, slyším jen poštolky a hřivnáče..
V holubníku jsem nebyl více jak týden. Není čas. Přibylo starostí.... Hlavně nelez do nemocnice, pokud nepůjde o život. Všechny Ty bláboly v mediich jsou fraška pro obecenstvo. Realita je jinde. Neustále mám před sebou tu vzpoved doktora z Bergama, kterej byl prelozenej na Neviditelným psovi, kterou jsem četl minulej rok.... Díky návštěvě táty v nemocnici (jsou tím sajratem z Asie promoreny)..mi bojují oba rodiče o život...Hodně zdraví přeje a všem ostatním, starším, Vik.

21.4.2021 22:33
kouták

XXX.XXX.168.33

Mílo,držím palce ať vše dobře dopadne.Já jsem už první injekcí naočkovanej,ale moc se mi nikam nechtělo.Na druhou jdu koncem května,tak uvidím.Mílo,přijde léto a uděláš si výlet do Koutů a já ti ty dudky ukážu.S těma hřivnáčema jsem zjistil,že už jsou dva druhy.Jeden městský bachratý a druhý ještě divoký. Tak ještě pro Tebe pár dudků. Zdraví Zdeněk

22.4.2021 10:42
čejky

XXX.XXX.70.40

Ahoj Mílo,
držím moc palce ať to vše doma zvládnete.
Když pojedeš přes Prahu, zastav se na kávu a "pokec o holubech a všem možném".
Zdraví
Ivoš

26.4.2021 18:54
kouták

XXX.XXX.168.33

Pár fotek z dnešního dne.Barevnohlávci pořád něco hledají v trávě,napijí se z rybníka a pokračují.Vlaštovky už jsou doma a tak májí barevnohlávci hlídače a oni to ví.Opět jim nastalo klidné období. Kouťák

27.4.2021 19:20
honza54

XXX.XXX.179.130

Pár fotek ze samoty u lesa. A Zdeňku, kdy se stavíš na pokec?

28.4.2021 08:29
kouták

XXX.XXX.168.33

Honzo rád zajedu na pokec,ale pořád jsem v poklusu a každý na mě něco chce.Důchodce nemá prostě na nic čas,ale to znáš.Koukám,že tam máš dost červených a ten můj jediný má modrou partnerku,tak s tím musíme něco udělat.Přijedu až do mě vrazí tu druhou injekci. Zdraví Zdeněk

28.4.2021 20:08
honza54

XXX.XXX.179.130

Zdeňku,nějaké holuby ti tu nechávám,jak jsme se domluvili.Něco je už pryč,ale pro tebe nechávám.Asi jsme na tom všichni stejně,já teď taky přišel teprve domů.Honza

29.4.2021 22:07
vojtav

XXX.XXX.76.165

29.4.2021 22:43
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím dalšího Jihočecha s barevnohlávkama.Mohu vědět kde u nás létají?

29.4.2021 23:06
vojtav

XXX.XXX.76.165

Létají v Radomyšli. Bohužel, hlavně po sousedních střechách, takže jen "za odměnu". Dvakrát, třikrát týdně.

29.4.2021 23:18
igor

XXX.XXX.141.160

Pánové, vy mně dráždíte. Zkouším rozlítat bubláčky, pamatuju že tátovi lítali. Ale ty moje buchtičky maximálně na zem před holubníček, sezobnou pidikamínek a hned zpátky do voliéry. A to jen tři, zbytku stačí sedět ve vletu...
Se mi zdá, že u vás budu napřesrok, až bude větší holubník o něco žebrat
Že nevíte, o co

30.4.2021 20:27
mirafer

XXX.XXX.112.69

igor napsal(a):
Pánové, vy mně dráždíte. Zkouším rozlítat bubláčky, pamatuju že tátovi lítali. Ale ty moje buchtičky maximálně na zem před holubníček, sezobnou pidikamínek a hned zpátky do voliéry. A to jen tři, zbytku stačí sedět ve vletu...
Se mi zdá, že u vás budu napřesrok, až bude větší holubník o něco žebrat
Že nevíte, o co

??? Čeští bubláci jen tak..29.7.2020-10:54, zvláště snímky 5,6,7,

Jinak zdravím aktivní chovatele SB..nádhera, vždy potěší.

Míra.

30.4.2021 21:53
touzetin

XXX.XXX.212.6

mirafer napsal(a):

Míra.

Plně souhlasím. U mne Čeští bubláci od Bohouše celoročně volný chov pod predačním tlakem, vynikající letové vlastnosti a minimální ztráty v konkurenci ostatních plemen v Toužetíně včetně barevnohlávků. Také zdravím všechny nadšence chovu holubů. Lukáš M. Toužetín.

1.5.2021 13:14
Jakub_Filip

XXX.XXX.168.199

Zdravím, tak už jsem usadil holubník. Přemýšlím, jestli tam dát holubi, nebo ho nechat jen na okrasu. Když seženu barevnohlávky, tak bych je tam zkusil usadit. Ať Vám to lítá
JF

1.5.2021 16:58
kouták

XXX.XXX.168.33

Jakube,až tě pustí do školy,tak zavolej a můžeš si je hned odvést.Zdeněk

1.5.2021 17:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

pokud kůl neoplechujete, nebo neuděláte "vratný límec" tak pro kunu no problém

1.5.2021 17:04
touzetin

XXX.XXX.212.6

mirafer napsal(a):

Míra.

Včera na můj příspěvek ohledně Českého bubláka jsem měl v soukromých zprávách od jednoho uživatele dotaz, že bublák s rousy může jen těžko uletět krahujci. Pánovi jsem odepsal, že je to možné, a to díky inteligenci a přizpůsobení se podmínkám volného chovu. Holubník v Toužetíně je v prostorách bývalého Scwarzenberského pivovaru v patře, kde se skladoval sladovnický ječmen. Jeho velikost je ve dvou křídlech budovy na každé straně cca 40 x 15 m a je rozdělen do čtyř vložených sekcí na každé straně, Holubi jsou pohromadě a jak jsem tu dříve psal, nedělám si starost kdo na koho skočí, ale zajímá mne pouze zdravotní stav a životaschopnost přežít ve volném chovu, tak jako tomu bylo v dřívějších časech. Tím, že jsem do Toužetína vozil holuby od špičkových chovatelů a vždy velké kolekce, tak se docela drží i páření jednoho plemene. Kříženců je už tam také poměrně dost, ale převažují zatím čistokrevní jedinci. Po mém dlouholetém pozorování a selekci ze strany predátorů bych tu popsal zajímavou stupnici odolnosti plemen na mém dvoře ohledně predačního tlaku. Nejlépe si vedou Poštovní holubi, Chebské straky, Slezští barevnohlávci a možná se budete divit Indičtí pávici a pávíci "starého typu", jak mi kdysi na návštěvě u mne řekl Petr Čech. Tam jsou ztráty minimální. Za nimi následují Čeští staváci, Rakovničtí kotrláci, Čeští bubláci, Čeští rejdiči, Prácheňští káníci, Polští rysi, Koburští skřivani, Franští štítníci, Indiáni a ČVSR. Další plemena dopadli na Toužetíně už ne moc dobře. Moravský pštros pouze ve varietě černé šupinaté a černé, Němečtí výstavní, Kudrnáči a Giganti zmizeli do jednoho. Dříve jsem tu měl také Piešťanské obry a České voláče sivé a ty bych zařadil do kategorie velmi dobrých. Ty si však před lety odvezl jeden chovatel. Nechci tímto příspěvkem někoho poučovat a kádrovat plemena. Jen jsem chtěl popsat moji zkušenost a trochu se zastat plemene Český bublák, který bezesporu patří do kategorie klenotů našich národních plemen, jak svou historií, tak i současnému nasazení chovatelů, nadšenců. Mají můj obdiv a chovám k nim velikou úctu, že svou prací pro klub a plemeno, má ČB naději i do budoucna. Přeji všem hezké odpoledne z Toužetína. Lukáš M.

2.5.2021 11:34
orfik

XXX.XXX.16.17

Dobrý den,letos jsem se po pětadvaceti letech vrátil k holubům,kdysi jako adolescent jsem měl slovenské volače a texany....teď mi dělají radost barevnohlavci a rakovničtí kotrláci....z pěti páru barevnohlávků jsou dva čisté a tři jsou šmrnclí pštrosem,každopádně všem to lítá náramně,jen kotrláci jsou buchty,dal než na střechu voliéry se jim nechce a kotrmelec jsem neviděl ještě ani jeden.Žiju uprostřed Jeseníků,uprostřed lesa,z doktorů jsem tady neviděl létat ještě ani jednoho,zato je tady spousta káňat,poštolek a krkavců,tak uvidíme co bude nebo nebude.Každopádně jsem se inspirova k chovu barevnohlávků tady,za což všem zdejším mistrům děkuji.
Ivan

2.5.2021 12:15
nimels

XXX.XXX.200.29

Z takového příspěvku musí mít každý chovatel radost. Přeju Vám hodně úspěšnou chovatelskou sezónu.
No a ti RK, pokud moc nelétají, jsou asi z voliérového chovu. Pokud vajíčka RK podložíte pod SB, odchov se bude držet rodičů a ti je rozlétají. Potom uvidíte, že se tam nějací akrobati najdou.
A ti Krkavci, to asi máte i trochu štěstí, protože ti si tam potravní konkurenty moc nepustí. Myšilovky jim nevadí.
Tak ať se vše v chovu daří !
p.š.

21.5.2021 19:09
kouták

XXX.XXX.168.33

Zdravím.
Tak zase jeden příběh.17.3.2021 jsem napsal,že za letošní zimu jsem přišel o 22 mladých barevnohlávků.Pravda však je někde jinde.Vždy,když přijedu na chalupu,tak má první cesta vede k barevnohlávkům,udělám kontrolu počtu a když nějaký chybí,tak večer vše zaznamenám do své evidence.V prosinci loňského roku v rozmezí dvou dnů zmizelo 5 mladých barevnohlávků.Bylo mi to divné,že by dravec sežral v rozmezí dvou dnů 5 barevnohlávků,ale zkontroloval jsem podle kroužků o jaké holuby se jedná a vše řádně zaznamenal.A tak šel čas celých 5 měsíců až do tohoto týdne.V úterý jsem se nemohl holubů pořád dopočítat a tak jsem zakrmil a zjistil jsem,že mám barevnohlávků o 5 víc a večer dle evidence jsem zjistil,že se jedná o barevnohlávky,které jsem již odepsal v prosinci 2020.
Tak přátelé co si o tom myslíte?Napadlo mě pouze to,že barevnohlávky nějaký holubář zavřel u sebe doma a vypustil je až po příletu vlaštovek,jak to dělá mnoho holubářů.Nemám v okolí 10 km žádného holubáře,i když mé hejno létalo a létá do sousedního Rakouska a tam nevím,ale asi to zůstane záhadou.Hlavně,že jsou doma.Kouťák

23.5.2021 12:52
gary

XXX.XXX.19.175

To je tím, že nějaký holubář zatoužil po Vašich pěkných holubech a tak si jich 5 ukradl , no a oni mu uletěli...to jsem zažil někdy před 60 léty, kdy sousedům se po střeše výletníkem vloupal zájemce do holubníku a odnesl pár červených staváků ! To bylo snad naposled, kdy měl někdo tak silnou touhu po holubech- až teď ! Třeba se to vrátí...chtělo by to psa u holubníku nebo fotopast...

23.5.2021 14:45
jo012810

XXX.XXX.101.35

gary napsal(a):
To je tím, že nějaký holubář zatoužil po Vašich pěkných holubech a tak si jich 5 ukradl , no a oni mu uletěli...to jsem zažil někdy před 60 léty, kdy sousedům se po střeše výletníkem vloupal zájemce do holubníku a odnesl pár červených staváků ! To bylo snad naposled, kdy měl někdo tak silnou touhu po holubech- až teď ! Třeba se to vrátí...chtělo by to psa u holubníku nebo fotopast...

Kouťák někde psal, že má fotopast a jestli se nemýlím, ukazoval i nějaké záběry. Pokud se jednalo o dvounohou škodnou, pak by asi věděl a dokonce mohl někoho identifikovat. To vysvětlení, že někde byli zavřeni a po uvolnění se vrátili, je celkem logické. Mohl je nějaký dravec rozehnat a SB k někomu zalezi. To jsou a budou jen spekulace. U PH se mi také, vinou útoku dravce, vraceli třeba po roce, ale ne v jeden den.

23.5.2021 14:46
kouták

XXX.XXX.168.33

Gary,u mě se to stát nemohlo.Holubník uzamčený,zámek nebyl nikdy porušený a fotopast je neustále po dobu 4 let v pohotovosti.Na fotopasti jsou pouze lišky,kuny,vydry a cizí kočky.Mám doma syna elektronika a jak někdo vstoupí do chalupy,tak to mám na mobilu do 3 minut.
Jak jsem psal,tak v okolí není žádný holubář a nikdo neví kam ta má parta barevnohlávků létá.Občas někdo z kamarádů nahlásí,že je viděl v sousední vesnici 5km,občas polaří s věžákama,občas se vrací v doprovodu s hejnem pošťáků a vzdušnou čarou to mají cca 4 km do sousedního Rakouska,kde ještě mají malozemědělci malá políčka a to barevnohlávkům na polaření vyhovuje.Určitě je někdo měl celou zimu uzavřené,protože od úterý sedí v neobsazených budnících a pouze se nazobají v holubníku a vrací se opět do budníků.Na střechu z těch 5ti ještě žádný neletěl.Zajímá mě to moc a tak určitě propátrám nejbližší vesnice Rakouska a uvidím.Hlavně,že je nic přes zimu nesežralo,což by se u mě asi nestalo a mám opět dva černé.Zdraví Kouťák

Přidejte reakci

Přidat smajlík