Zdravím,
tak se musím podělit o strasti s chovem hus.husy krásně nesou, jen houser je totální nemehlo minulý týden jsem vyhodila všech 30 nasazených vajec z líhně, prosvěcování mě k tomu vedlo, ale když jsem viděla našeho housera v akci, tak to zpečetil
prostě míří úplně mimo
zlepší se, nebo s ním na pekáč? ted jsem nasadila dalších 20 vajec jako druhou šanci, a zbytek sbírám v naději že se mu to povede, kdy mám vejce dát pod husy? oni nesedí celý den:-/ začnou?nebo jak je k tomu "přinutit".
lure
napsal(a):
Zdravím,
tak se musím podělit o strasti s chovem hus.husy krásně nesou, jen houser je totální nemehlo minulý týden jsem vyhodila všech 30 nasazených vajec z líhně, prosvěcování mě k tomu vedlo, ale když jsem viděla našeho housera v akci, tak to zpečetil
prostě míří úplně mimo
zlepší se, nebo s ním na pekáč? ted jsem nasadila dalších 20 vajec jako druhou šanci, a zbytek sbírám v naději že se mu to povede, kdy mám vejce dát pod husy? oni nesedí celý den:-/ začnou?nebo jak je k tomu "přinutit".
Vejce se pod husy nasazují až tehdy, když pustí prachové peří. To poznáte snadno, celé hnízdo bude vystlané peřím jako peřinka. To je signál, že bude husa sedět. Násilím ji nepřinutíte, musí chtít sama.
Ovšem pokud houser neumí pářit, s tím neuděláte nic. Možná je moc mladý? V prvním roce se to stává.
Houser může být mladý(pokud jste viděla pojímání, tak se to podle mne určitě zlepší a u druhé snůšky už bude normální oplozenost). Špatnou oplozenost ale typuju spíš mládím housera, než technikou pojímání:). Nejspíš vám připadá, že míří mimo ale při tom se normálně pojímá. Zvlášť u těžkých hus je houser rád, že udrží rovnováhu samotné spojení je někdy dílem vteřiny. Klidně jim nalejte čistou vodu, třeba jim i v jezírku zašplouchejte rukou, pokud by si nevšimly že mají koupání nachystáno:) popojděte kousek dál a do pár minut se pravděpodobně budou pojímat. Podívejte se pořádně a nejspíš zjistíte, že je vše v pořádku.
Dobrý den,
já jsem vám nepsal, že neměníte vodu. Myslel jsem tím, že když napustíte čerstvou, husy to vyprovokuje k pojímání a můžete mrknout, že houser páří nejspíš normálně. Co se donucování týká, to už vám psala paní Tereza. Husa nasedne(pokud má zachovaný pud sezení) až po snesení příslušného počtu vajec. Počet nanesených vajec je různý podle plemena a stáří husy a podle toho zda jde o první nebo druhé hnízdo v sezóně. Počet nanesených vajec před zasednutím se může pohybovat od 6 do až třeba 120 pokud by vám náhodou sedla německá nosná. Mnoho plemen nezasedne vůbec, protože o pud sezení už šlechtěním přišly. Pud sezení je zachován u českých, slovenských, suchovských většiny pomořanek a některých dalších. Někdy zasedne i brojlerová husa. Že husa zasedla poznáte, jak vám psala paní Tereza podle toho, že je hnízdo vystlané prachovým peřím(husa taky už zůstane na hnízdě a nesnese v dvoudenním termínu další vejce). V tom okamžiku jí vrátíte podle velikosti husy 10 až 14 posledních vajec.