Přečetl jsem dost témat zde v diskuzi, ale odpověd na svoji otázku jsem nenašel tak se ptám, pokud pustíte rodobarvého kohouta vlašky na slepice vlašky koroptví tak budou kuřátka barevně sexovatelná nebo ne? Pokud pustím rodobarvého kohouta vlašky na slepice bilefeldky rodobarvé tak přenese se rodobarvost na kuřata a ta budou sexovatelná hned po vylíhnutí? Děkuji moc za pomocnou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

boaobr
napsal(a):
Přečetl jsem dost témat zde v diskuzi, ale odpověd na svoji otázku jsem nenašel tak se ptám, pokud pustíte rodobarvého kohouta vlašky na slepice vlašky koroptví tak budou kuřátka barevně sexovatelná nebo ne? Pokud pustím rodobarvého kohouta vlašky na slepice bilefeldky rodobarvé tak přenese se rodobarvost na kuřata a ta budou sexovatelná hned po vylíhnutí? Děkuji moc za pomocnou radu.
Kohout vlašky rodobarvé předá všem svým potomkům jednu dominantní alelu B, takže s vlaškou koroptví budou všechna kuřata bez ohledu na pohlaví rodobarvá. Protože to ale budou heterozygoti a tím pádem u nich bude proužkování vyjádřeno méně, asi bych nespoléhala na to, že budou sexovatelná.
S bílefeldkou je to jednoduché. Všechna kuřata budou rodobarvá, homozygoti, a tím pádem by měla být sexovatelná. Měla být.
Dobrý večer s vlaškami tuto skúsenosť nemám ale mám ju s rodajlendkami. Skúšal sasex alebo leghorn tam je to jednoduchšie, kohúta som mal rodeajlendáka nosnice leghorn ich potomstvo nieslo dedičné sfarbenie do kríža kohútikovia boli biely sem tam s náznakom na krýdlach dočervena a kuričky som mal svetlo hnedé. Toť moja skusenosť so sexovateľními plemenami. Myslím si že rodofarebmý vlašiak a bielefeldky to by možno šlo treba to skusit, dajte potom vediť ako to dopadlo. chovu zdar juraj.