Vita758
XXX.XXX.9.19
Dobrý den,
nevěděl by někdo prosím, co je tomuto kohoutkovi. Chcíplo mi už cca 15 kuřat ze 40. Kuřata jsou odčervená a vakcinovaná, některá dokonce 2x.
Některá kuřeta chcípla, ještě když byla malá.
Poslední dobou mi chcípou buď ČZK nebo Maransky měděnokrké. ČZK chcípnou po minimálně 20 dnech od prvních příznaků - svěšená křídla, zalepené jedno oko, kulhání na pravou stranu - chodí "po celé noze", prsty mají ohnuté viz foto, ale žerou pořád. Maransky chcípnou vždycky po 2 - 3 dnech od svěšení křídel, žádné další příznaky, nežerou. Je to stejná nemoc, nebo mají něco jiného?
Kdyby někdo věděl, byl bych moc rád. U veteřináře jsme byli už 3x, ale jen zkoušel naslepo, kuře ani nechtěl vidět. Jedno kuře jsem poslal na pitvu, ale tvářili se, že výsledku budou kdovíkdy.
Vita758
XXX.XXX.233.23
Proti kokcidioze byla kurata vakcinovana pry uz u chovatele, od ktereho jsem je koupil. Krev ve stolici jeste nektera mela, proto jsem je vakcinoval znovu - lek do piti od veterinare. Ted uz jsem zadnou krev ve stolici nevidel. Tak si myslim, ze to kokcidioza neni. Spis se mi zda, ze maji prujem.
Stafylokokova infekce na to docela sedi.Akorat v tom clanku pisi, ze se ma lecit co nekdrive (1-2 den od zacatku priznaku), ale lek se dava podle kultivace - ta trva minimalne tyden. Nevim kdo mi udela u kurat stery na kultivaci. A jeste v tom clanku neni nic o priznaku na ocich, moje kurata maji prave oko divne zakalene, tak nevim.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Vita758
napsal(a):
Proti kokcidioze byla kurata vakcinovana pry uz u chovatele, od ktereho jsem je koupil. Krev ve stolici jeste nektera mela, proto jsem je vakcinoval znovu - lek do piti od veterinare. Ted uz jsem zadnou krev ve stolici nevidel. Tak si myslim, ze to kokcidioza neni. Spis se mi zda, ze maji prujem.
Stafylokokova infekce na to docela sedi.Akorat v tom clanku pisi, ze se ma lecit co nekdrive (1-2 den od zacatku priznaku), ale lek se dava podle kultivace - ta trva minimalne tyden. Nevim kdo mi udela u kurat stery na kultivaci. A jeste v tom clanku neni nic o priznaku na ocich, moje kurata maji prave oko divne zakalene, tak nevim.
Normálně si pošlete ta uhynulá - čerstvě uhynulá nebo po domluvě ještě živá - kuřata na nejbližší státní veterinární ústav. Veterináře k tomu jako prostředníka vlastně nepotřebujete. Tam vám udělají pitvu i s případnými kultivacemi - spoustu nemocí drůbeže nejen že vypadá stejně pohledem na nemocné zvíře, ale vypadá stejně i při pitvě a bez té kultivace nic nezjistíte.
Vita758
XXX.XXX.233.23
To posledni uhynule se nakonec na tu statni zpravu dostalo, ale nikdo tam nic nevedel. Nerekli mi za jak dlouho to bude, zakolik... Pokud to bude takhle komplexni, tak budu rad. Jen doufam, ze to stihnou v rozumnem case, ale pokud budou kultivovat, tak to asi moc rychle nebude.
Nejlepší je takové kusy ihned zlikvidovat, ať si nezamoříte prostředí a nákaza se nešíří dál. Vakcinace má význam u zdravých jedinců, kteří si po vpravení malé dávky nemoci dokáží vytvořit protilátky. Nemocný jedinec nemá sílu na vytvoření protilátek a vakcinace mu může uškodit.
Když je budete léčit, tak z toho stejně budou jedinci s oslabenou imunitou, horší užitkovostí a slabými potomky.
Nejlepší je zlepšit hygienu prostředí, zajistit aby zvířata nebyla ve stresu (například z nedostatku krmiva a vody) a koupit někde zdravá zvířata.
Těžko najdete lék, který by byl šetrný a dal se použít na drůbež v růstu. Veterináři například předepisují Enrofloxacin a k tomu vitamíny a aminokyseliny na podporu imunity, např. Aminosol + Kombisol.