Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.9.2015 11:23
bambula007

XXX.XXX.147.239

Dobrý den, vylíhl jsem si slepice a pár kohoutů, všichni kohouti by měli jít na porážku, ale chci se zeptat jestli můžu jednoho kohouta nechat se svými "sestrami". Oplodní vajíčka? Předem děkuji za odpověď.

27.9.2015 17:22
mysak

XXX.XXX.54.2

Vajíčka oplozená budou, ale bude zpravidla špatná líhnivost, kuřata budou slabá a to co náhodou přežije, nenaroste do požadované velikosti, nebo tam mohou vznikat mrzáci.

27.9.2015 22:33
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Loni se mi pod kvočnou vylíhlo 5 kuřat - tři slepičky, dva kohoutci, nechal jsem si všechny až na jednoho kohouta, který teda musel na pekáč. Úplně bez problému, nic takového (mrzáci apod.) se mi nestalo, letos vylíhnuto 11 kuřat a alespoň 4 ze spojení "sourozenců". (kohout a některé z jeho "sester")
V přírodě to podle mě funguje tak, že se nehraje na vztahy jako u lidí. Zvířata mají přirozený pud rozmnožovat se. A navíc, chtěl jsem mít svého odchovaného kohouta, takže bylo rozhodnuto.
Letos k hejnu přibude 6 slepiček - "dcer". Kohout je mladý, zdravý, pojímá a umí si v hejnu srovnat pořádek. Jo a jak slepice brání, to je něco. :)
Nebudu kvůli pár slepičkám měnit každý rok kohouta.
...Takže asi tak...

28.9.2015 09:14
mysak

XXX.XXX.54.2

johanesgal napsal(a):
Loni se mi pod kvočnou vylíhlo 5 kuřat - tři slepičky, dva kohoutci, nechal jsem si všechny až na jednoho kohouta, který teda musel na pekáč. Úplně bez problému, nic takového (mrzáci apod.) se mi nestalo, letos vylíhnuto 11 kuřat a alespoň 4 ze spojení "sourozenců". (kohout a některé z jeho "sester")
V přírodě to podle mě funguje tak, že se nehraje na vztahy jako u lidí. Zvířata mají přirozený pud rozmnožovat se. A navíc, chtěl jsem mít svého odchovaného kohouta, takže bylo rozhodnuto.
Letos k hejnu přibude 6 slepiček - "dcer". Kohout je mladý, zdravý, pojímá a umí si v hejnu srovnat pořádek. Jo a jak slepice brání, to je něco. :)
...Takže asi tak...

Není to chovatelské. Myslím si, že pán v nouzi není, kohoutů je nyní na prodej habaděj a za levno, takže proč prznit? Jo kdyby měl pán nouzi a potřeboval u svého vzácného plemene jít dál, musel by vyjimečně přistoupit k této blízce příbuzenské plemenitbě. Je to samozřejmě každého věc. Dotazující se ptal zda budou vejce oplozená, budou.

28.9.2015 09:31
Hitch

XXX.XXX.145.107

johanesgal napsal(a):
...Takže asi tak...

Vy jste viděl nějakou slepici ve volné přírodě?

28.9.2015 13:02
bubko

XXX.XXX.240.41

Aj ja mám teraz hlavu v smútku vyliahli sa mi štyria kohúti a iba dve sliepočky... samozrejme sa snažím ich niekomu nanútiť, ale mám pocit, že sa liahnu všade iba kohúti . Ked pozeram inzerciu bazos. sk sú na predaj vacsinou kohúti, čím to je?

28.9.2015 16:04
mysak

XXX.XXX.54.2

bubko napsal(a):
Aj ja mám teraz hlavu v smútku vyliahli sa mi štyria kohúti a iba dve sliepočky... samozrejme sa snažím ich niekomu nanútiť, ale mám pocit, že sa liahnu všade iba kohúti . Ked pozeram inzerciu bazos. sk sú na predaj vacsinou kohúti, čím to je?

To je tím, že ve volné přírodě nápadní kohouti spíše padnou za oběť predátorovi, další se smrtelně zraní v soubojích. Nenápadné slepičky přežívají. Proto se líhne víc kohoutků. Navíc jen ten nejschopnější, nejbojovnější a nej... dostane za odměnu slepičku. Ostatní jsou jaksi vedle. Ve volné přírodě možná nevadí příbuzenské páření do té doby dokud je populace dostatečně genově bohatá a početná. V přírodě je to něco jiného.
Nicméně jak jsem řekl, je to každého věc, co se svými zvířaty dělá. Že se mě zrovna příbuzenská plemenitba vydařila, kolikrát? Dvakrát třikrát? I jednou je dost. Neznamená to tedy, že to je automaticky pravidlo a že ho budu druhému, kor jak vidím začátčníkovi, doporučovat.
Juraj Kafka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2015 19:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

mysak napsal(a):
To je tím, že ve volné přírodě nápadní kohouti spíše padnou za oběť predátorovi, další se smrtelně zraní v soubojích. Nenápadné slepičky přežívají. Proto se líhne víc kohoutků. Navíc jen ten nejschopnější, nejbojovnější a nej... dostane za odměnu slepičku. Ostatní jsou jaksi vedle. Ve volné přírodě možná nevadí příbuzenské páření do té doby dokud je populace dostatečně genově bohatá a početná. V přírodě je to něco jiného.
Nicméně jak jsem řekl, je to každého věc, co se svými zvířaty dělá. Že se mě zrovna příbuzenská plemenitba vydařila, kolikrát? Dvakrát třikrát? I jednou je dost. Neznamená to tedy, že to je automaticky pravidlo a že ho budu druhému, kor jak vidím začátčníkovi, doporučovat.
Juraj Kafka.

Někteří si svoji "pravdu", pane Kafka, stejně nedají vzít, ikdyž budete tvrdit, že slepice nesoucí zlatá vejce není... A takovým není pomoci, znáte pořekadlo o samicích vepře domácího a perlách?

Přidejte reakci

Přidat smajlík