Wyandotka zdr. - kolik vajíček obsedne?

Přidejte téma Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.1.2016 01:10
dadu

XXX.XXX.250.70

Kolik vajíček spolehlivě obsedne zdrobnělá wyandotka? Od včera mi totiž jedna zůstává sedět na hnízdě a já si pohrávám s myšlenkou, že bych ji nějaká vajíčka dala, pokud ji to nepřejde...

1.1.2016 01:27
linduš

XXX.XXX.79.4

Jestli můžu, tak nedávej a vyhoď jí z hnízda. co budeš dělat s kuřaty v lednu? je to blbá doba, aby pak měsíce byli někde zavřené doma v teple. ač jsem nadšenec, do tohohle bych nešla.
jinak loni jsem pod ní měla 7 velkých vajec,9 už mi přišlo moc.

1.1.2016 01:35
dadu

XXX.XXX.250.70

Díky za názor a radu. Dala bych pod ní její vajíčka (myšleno od wyandotek). Taky si myslím, že by mohla ještě aspoň měsíc počkat.

1.1.2016 02:04
linduš

XXX.XXX.79.4

Těch se vejde víc. ona určitě zas začne ve vhodnější dobu, toho bych se nebála. jejích vajíček by se mělo vejít víc, jsou menší. dá se to vyzkoušet, když je neobsedne a budou vykukovat, tak se jednoduše uberou.
hlavně nenechat teď sedět, ať se zbytečně nevysiluje a nezdržuje.
přeji hodně štěstí

23.1.2016 18:42
dadu

XXX.XXX.250.70

Tak ta moje potvora to kvokání pořád nechce vzdát...

13.2.2016 22:13
dadu

XXX.XXX.250.70

Slípka kvokání nevzdala, tak jsem jí udělala hnízdo a dala na zkoušku 2 vejce. Seděla. Tak jsem jí druhý den dala ještě 6 vajíček. Zítra to bude 14 dní, co sedí, ale nějak jí to asi "přechází" Kdyby mohla, tak z vajec zdrhne. Přemýšlím, jestli nemám dát vajíčka do líhně... Mám obavy, aby vylíhlá kuřátka neuklobala. Napište mi prosím váš názor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2016 07:58

dadu napsal(a):
Slípka kvokání nevzdala, tak jsem jí udělala hnízdo a dala na zkoušku 2 vejce. Seděla. Tak jsem jí druhý den dala ještě 6 vajíček. Zítra to bude 14 dní, co sedí, ale nějak jí to asi "přechází" Kdyby mohla, tak z vajec zdrhne. Přemýšlím, jestli nemám dát vajíčka do líhně... Mám obavy, aby vylíhlá kuřátka neuklobala. Napište mi prosím váš názor.

A jak jí na tom hnízdě držíte, že nezdrhne? Než riskovat a máte-li líheň a teplou odchovnu, tak je to jistější.

14.2.2016 09:28
honzapm

XXX.XXX.182.25

Chuděra, pokud kvoká od 31.12., než ji majitelka nasadila, no, bez komentáře.

14.2.2016 10:46
dadu

XXX.XXX.250.70

Snažila jsem se ji odkvokat. Bohužel marně

14.2.2016 12:47
marion108

XXX.XXX.175.6

Tyhle wyndotky se odkvokávají blbě, měla jsem jich deset a byla to otrava, nechala jsem si jen dvě jako kvočny. Nicméně jediné co na ně zabírá je prostě vzít hodit pod klícku na beton, dát jim tam vodu, krmení, dostatek bílkovin, aby ji to donutilo snášet a vždy se to do týdne povedlo...
Jinak pod zdr. jsem dávala 7-8 vajec, normálních slepic, vylíhlo se 6-7, jejich jsem dávala 10, vylíhlo se jen 8, což není tak špatný.

14.2.2016 13:12
dadu

XXX.XXX.250.70

Mám pod ní 7 faverolek a jedno vajíčko je stále "mimo". Ale včera jsem podruhé prosvěcovala (moc to neumím) a všechny vajíčka jsou tmavé... Tak uvidíme.

14.2.2016 13:53
ladd

XXX.XXX.81.10

dadu napsal(a):

Nasazovat kvočnu, která již měsíc sedí, je sázka do loterie, zda ještě další tři týdny vydrží.

14.2.2016 14:04

V poslední fázi inkubace kvočna většinou na vejcích postává, protože sama vejce hřejí, díky látkové výměně, která v nich probíhá a tak je chladí.Častěji odchází z hnízda a tak její pro Vás jakoby laxní chování podobající se nezájmu, nemusí znamenat, že už nechce nadále kvokat.

Zažil jsem na vlastní kůži kvočnu, která i přes veškeré snahy ji odkvokat, odolávala 3,5 měsíce.A také kvočnu, která za sezonu 7 x kvokala a 4 x vyvedla kuřata.Dalším extrémem je kvočna co po 14 dnech kvokání sleze z vajec, i když byla nasazena tři dny po začátku kvokání.To se mi také několikrát stalo,2 x u té samé.Naštěstí je vždy doseděla náhradní kvočna či líheň bez závažnějších ztrát. Zatím nepanikařte, až pokud by opravdu slezla, a vejce by se Vám zdála víceméně studená, odeberte je a vložte do líhně.Nicméně mám vyzkoušeno, že i po 15 hodinách bez kvočny se z uplně ledových vajec vše vyklubalo, nemohla se totiž dostat zpět na hnízdo, protože se jí zabouchly vichrem dveře.To ovšem platí až pro období v poslední třetině inkubace, v době prvních 14 dní je většinou takové podchlazení fatální.

14.2.2016 14:29
dadu

XXX.XXX.250.70

Právě že vejce byla chladná už včera, dneska též. Pro klidné spaní jsem vajíčka před chvílí přendala do líhně a slípku vrátila k ostatním. Po kvokání zatím ani památka... Pokvokává ještě jedna slípka, ale ta nemá snahu sedět.

14.2.2016 20:26
honzapm

XXX.XXX.182.25

ladd napsal(a):
Nasazovat kvočnu, která již měsíc sedí, je sázka do loterie, zda ještě další tři týdny vydrží.

Přesně.

Kolikrát nejde ani o její chuť kvokat-sedět, prostě o vytrvalost,
ale o to, zda to vůbec fyzicky přežije.
Kvokání je horečka, snížený metabolismus, snížený příjem potravy.
Nejde jen o ty tři týdny, co by měla ještě "odsedět" na vejcích,
primární úkol kvočny je, dle mého, vodit alespoň několik týdnů kuřata.
Což u takové, která měsíc planě kvoká, potom horko těžko sedí,
se moc očekávat nedá.
Nejen, že by je (možná) nevodila, ale mohla by být i útočná, z různých důvodů.
(vysílení atd.).

14.2.2016 20:39
dadu

XXX.XXX.250.70

Proto jsem dala vajíčka do líhně, aby pak kuřátka třeba neuklobala. Holt je odchovám pod doma pod žárovkou...

21.2.2016 15:49
dadu

XXX.XXX.250.70

Tak dneska se měla kuřátka líhnout... Bohužel nic. Ani pípání, ani ťukání se neozývá Vzala jsem tedy namátkou jedno vejce a venku rozbila... Bylo oplodněné, ale přestalo se vyvíjet, takže tedy asi zastuzené. Dala jsem tedy ostatní vejce do misky a šla je ven rozbít a vyhodit. Hodila jsem prvním vejcem... - a bylo tam kuře Ještě mělo velký žloutek a bylo živé... Tak jsem zbylá vejce opět odnesla zpátky domů do líhně. Jsem zvědavá, kdy a jestli se něco vylíhne.

21.2.2016 17:14
ladd

XXX.XXX.57.7

Pro příště, pokud se nic v den líhnutí nelíhne, je dobré den, dva počkat, a pak teprve to řesit. V tomto případě je to jasné, slípka před přeložením vajec do líhně již špatně seděla. K enormnímu zastuzování vajíček ale docházelo i pokaždé, když se šla nažrat. Nevhodná doba nasazení, -nedat na slepici a počkat na jaro.

21.2.2016 17:42
dadu

XXX.XXX.250.70

Slípka seděla ve chlévě, takže k enormnímu zastuzování při krmení by docházet nemělo - trvalo max.20 minut, ale jednak jedno vejce se pod ní prostě nevešlo (stopro obsedla 6 vajec) a jednak jsem na ní jednou opravdu zapomněla a nebyla na vejcích 3 hodiny, i když k nim měla přístup Pro příště ale vím, že mám ještě počkat. Jak dlouho asi? 3 dny? (kuře ve vejci bylo opeřené, poměrně velké, jen mělo ještě docela velký žloutek).

21.2.2016 19:38
petája

XXX.XXX.103.202

Podle mne, by jsem mela pockat klidne je dva dny nechejte v lihni, asi se pomaleji vyvijela. Velky zloutek, to si myslim, ze byl nezatazeny vacek, nemate silnejsi baterku, ze by jste vejce prosvitila?
Anebo se na ne vykaslete, nechte je v lihni, hlidejte teplotu, vlhkost a co nejmene s nimi manipulujte...chce to trpelivost a pevne nervy...

21.2.2016 19:41
ladd

XXX.XXX.179.7

Když slepice sedí na vejcích na jaře, venkovní teplota je řekněme tak +- 20°C. Pak bych řekl, počkejte den, dva, kdyby došlo k náhodnému zachlazení. Ve chlévě bylo určitě méně. Odhaduji, že 6 nebo 10°C? V tomto případě tedy těžko říct, k jak velkému zachlazení došlo, kolik kuřat bude životaschopných, v jakém časovém rozpětí se budou líhnout.

21.2.2016 19:48
dadu

XXX.XXX.250.70

Právě že baterku na prosvícení nemám nic moc. S tím nezataženým váčkem máte určo pravdu.
Zmátlo mě to, že jsem z vajíček neslyšela žádné zvuky. Dám jim ještě čas smajlík

21.2.2016 19:51
ladd

XXX.XXX.179.7

Kuřata se ozývají až den před líhnutím.

21.2.2016 20:06
dadu

XXX.XXX.250.70

Tak dneska jsou ještě potichu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík