Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dudi

26.1.2016 21:01
Dudi

XXX.XXX.120.43

Chci se zeptat jestli muzu davat slepici a krepelci vajicka nalezato do lihne o prvniho dne.nebo jak to davate zkuseni lihnari...diky

27.1.2016 01:30
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Klidně naležato, vždyt´to je přirozená poloha pro líhnutí v hnízdě! jak jste je chtěl dávat jinak?

Dudi

27.1.2016 02:11
Dudi

XXX.XXX.120.43

Spickou olu nebo nahoru do stojanku.

27.1.2016 05:52
horal

XXX.XXX.58.226

Dudi napsal(a):
Spickou olu nebo nahoru do stojanku.

Pokud používáte obraceč, tak špičkou dolu. Bez obraceče se jich tam vejde o třetinu víc.

27.1.2016 06:59
ovecka

XXX.XXX.203.146

Dudi napsal(a):
Chci se zeptat jestli muzu davat slepici a krepelci vajicka nalezato do lihne o prvniho dne.nebo jak to davate zkuseni lihnari...diky

Záleží na typu líhně. Musíte zajistit, že vajíčka minimálně 2x denně změní svou polohu o 180°(na ležato) nebo o 90°(nastojato), aby nedošlo k přichycení žloutku ke skořápce a poškození zárodku.
Pokud byste nandal vejce nastojato do líhně s ručním otáčením a neměl prostor s nimi pohnout, tak to bude špatně. Vždy je potřeba počítat s překlápěním, alespoň o těch 90°. Já i do rušní líhně dávám vejce pod úhlem asi 50°a překlápím je nalevo a napravo po jednom v řadách. Dana.

27.1.2016 08:16
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já mám líhně Bios a Covatutto l62 automat., do obou se vajíčka pokládají naležato, vím, že jsou líhně i jiné, vejce našpičato, ale zkušenosti, jako ovečka s nimi nemám, tak se omlouvám, pokus o vtip!

27.1.2016 11:31
ovecka

XXX.XXX.171.70

ančovička1 napsal(a):
Já mám líhně Bios a Covatutto l62 automat., do obou se vajíčka pokládají naležato, vím, že jsou líhně i jiné, vejce našpičato, ale zkušenosti, jako ovečka s nimi nemám, tak se omlouvám, pokus o vtip!

I do líhně Bios na 90 vajec jsem ukládala vejce pod úhlem 50°, aby se jich vešlo více a překlápěla ze strany na stranu. Jde jen o to, aby byl prostor pro jednoduché převracení. Samozřejmě líheň automat, kde je napsáno ukládat vejce naležato, neboť se překulují, tak tam to naležato musí být. O tom, že pod slepicí jsou naležato je možno diskutovat. Hnízdo je polokulovité a ta co jsou u kraje jsou také mírně nastojato. Někdy vejce pod slepicí i stojí, když se opírají o druhé vejce. Podstatné je, že se převrací a neleží stále v jedné poloze.
Druhé, co je nutné dodržet je, že musí být tupý konec nahoře, aby nedošlo k deformaci vzduchové komůrky. Dana.

27.1.2016 11:41
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Ano, máte pravdu, mám stejné zkušenosti, od křepelek po husy, jak přirozené líhnutí, tak i v líhních, líhnu i známým, snad už víc než dvacet let! a už se těším na novou sezónu! Anna.

27.1.2016 13:03
rybka

XXX.XXX.80.149

ovecka napsal(a):
I do líhně Bios na 90 vajec jsem ukládala vejce pod úhlem 50°, aby se jich vešlo více a překlápěla ze strany na stranu. Jde jen o to, aby byl prostor pro jednoduché převracení. Samozřejmě líheň automat, kde je napsáno ukládat vejce naležato, neboť se překulují, tak tam to naležato musí být. O tom, že pod slepicí jsou naležato je možno diskutovat. Hnízdo je polokulovité a ta co jsou u kraje jsou také mírně nastojato. Někdy vejce pod slepicí i stojí, když se opírají o druhé vejce. Podstatné je, že se převrací a neleží stále v jedné poloze.
Druhé, co je nutné dodržet je, že musí být tupý konec nahoře, aby nedošlo k deformaci vzduchové komůrky. Dana.

Paní Dano, nemáte náhodou foto s uloženými vejci v Bios. Mám Biosku na 30 vajec a vždy s uložením zápasím. Když už je nějak uložím, při převracení se mi zdá, že se líheň zmenšila a vejce horko, těžko rovnám, aby se zase vešla
Letos bych chtěla prvně líhnout i křepelčí a nedovedu si představit obracení ručně. Nemáte nějakou vychytávku. Mám strach, že než je s těmi svými revmatickými prsty přetočím tak budou studená

27.1.2016 19:38
ovecka

XXX.XXX.203.146

Pro rybku: bohužel Biosku jsem nefotila, měla jsem ji jednou pujčenou od kolegy a prvních 5 dní jsem měla stejný pocit. Pak se vyřadila neoplozená a bylo to OK. Dana.

27.1.2016 21:09
horal

XXX.XXX.58.226

Já jsem měl kdysi půjčenou biosku na 60 vajec a když to porovnám tak se podobala těm Rumunskym CLEO co mám dnes. Samozřejmě že kvalitu nejde srovnávat, ale způsob uložení vajíček. Já sice používám překlápěcí rošt, ale osmnáctý den ho vyjmu a vejce pokládám na síto. Zrovna dnes jsem je přeložil. Loni jsem v létě naložil do obou takový myš maš, prostě polévkovou drůbež a taky jsem tak s tim zacházel.103 vajíček a líhně byly plné, prostě jsem to nacpal co tam vešlo. Udělal jsem si značky na vajíčka a pracně je otáčel. Já sice reuma nemám ale artrózu a udržet něco v prstech je problém, tak jsem se naštval a řekl si " co bude to bude". Místo otáčení jsem párkrát dlaní zakroužil po vajíčkách a oni se trochu pootočily. A výsledek 65 kuřat v termínu vylíhnutych. Ještě deset naklovanych zůstalo v líhni ( ty jsem do těch 65 nepočítal) bylo mi jich líto tak jsem se snažil jim pomoct, ale po pár dnech bylo po nich. Nyní už vím že je to zbytečné, prostě bez milosti vyhodit. Takže taková zkušenost, čím se stim člověk víc s.e tím je to horší. Slepice také nemá na vajíčkách značku, prostě snim trochu zahýbá aby se hnuly. Vajíčka na ležato v líhni je docela přirozené akorát nevím jaká je inkubační doba u křepelky. Nemám zkušenost s dvojí inkubační délkou vajíček vím jenom z doslechu že je dobré vkládat vajíčka tak aby se líhly ve stejný den.

28.1.2016 11:28
rybka

XXX.XXX.80.149

ovecka napsal(a):
Pro rybku: bohužel Biosku jsem nefotila, měla jsem ji jednou pujčenou od kolegy a prvních 5 dní jsem měla stejný pocit. Pak se vyřadila neoplozená a bylo to OK. Dana.

Jj, vždy se po pár dnech nějaké to vajíčko vyřadí a pak už to jde a u křepelčích to budu řešit v Biosce asi jako Horal, prostě s nimi sem tam dlaní zamelu, aby se pohla. Značka na křepelčím vajíčku by stejně zratila význam a přetáčet je jednotlivě ručně si nedokážu představit
Mám ještě i líheň RCom 50 tj automat, ale přepážky jsou nainstalovány tak, že je pod nimi mezera. Nevím, zda by se tam tak malá vajíčka nějak nešprajcovala. No...je třeba to asi vyzkoušet. V návodu je psáno mimo jiné, že je i na líhnutí křepelek.
Ještě mám dotaz ohledně počátku otáčení. Někdo říká od vložení vajec do líhně, někdo začíná až druhý, nebo třetí den ?
Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2016 12:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

rybka napsal(a):
Jj, vždy se po pár dnech nějaké to vajíčko vyřadí a pak už to jde a u křepelčích to budu řešit v Biosce asi jako Horal, prostě s nimi sem tam dlaní zamelu, aby se pohla. Značka na křepelčím vajíčku by stejně zratila význam a přetáčet je jednotlivě ručně si nedokážu představit
Mám ještě i líheň RCom 50 tj automat, ale přepážky jsou nainstalovány tak, že je pod nimi mezera. Nevím, zda by se tam tak malá vajíčka nějak nešprajcovala. No...je třeba to asi vyzkoušet. V návodu je psáno mimo jiné, že je i na líhnutí křepelek.
Ještě mám dotaz ohledně počátku otáčení. Někdo říká od vložení vajec do líhně, někdo začíná až druhý, nebo třetí den ?
Díky.

Já začínám až druhý den, ale líhnu jenom kuřátka, křepelky by to měli mít stejný, zdravím do Razové, Míra.

Přidejte reakci

Přidat smajlík