Dobrý večer, potřeboval bych poradit ohledně líhnutí, minulý tyden katastrofa, ze 100 vajec 40 kuřat, která ve většině neměla zatažený pupek, tak jich dvacet uhynulo hned a pak několik postupně. Přisuzoval jsem to, že jsem vejce sbíral ve velkém mrazu, tento týden další várka zase nezatažené pupky. Myslel jsem, že je to nízkou teplotou, ale kuřata se líhnou o den dřív a to první líhnutí dokonce začala o dva dny dřív než by měla, což by zase ukazovalo na vysokou teplotu. Tak nevím. Líheň je rcom maru 380, teplota nastavena 37,5 stupně vlhkost 55%, je umístěna v mísnosti kde se netopí takže kolem 15stupnů. Loni jsem v ní líhnul a docela spokojenost. Děkuji za reakce a rady.
Cituju ze stránek http://www.chicken-xl.cz/kurata/index.php?action=show_article&id=28 :
V kuřatech je zabudován ještě jeden mechanizmus, který ovlivňuje klubání, a to je pocit ohrožení na životě. Pokud se výrazně zvedne teplota v dolíhni, každé kuře si uvědomí, že největší chybou by bylo zemřít ve vejci a... “hajdy na svobodu“. V tomto momentě se začínají klubat i kuřata s nezataženým pupkem. Velké množství krvavých skořápek a pupků je pak důkazem, že v konečné fázi inkubace bylo tepleji než by mělo být.
Podle http://www.chovzvirat.cz/clanek/369-umele-lihnuti-drubeze/
Brzké, ale vleklé líhnutí, kuřata malá se slepeným puchem, pupek špatně uzavřený -Dlouhodobé přehřátí
Uspíšené líhnutí - Přehřátí vajec.
Zkuste pohledat v diskusích tady na ifauně:
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/?q=rcom+maru&sort=1
koukám, co to je za líheň, tak oslovit někoho, kdo má tu samou.
Mám rcom 190 musel jsem kalibrovat líhen rozdíl teploty na displeji a uvnitř 1st ani vlhkost nesouhlasí.Zítra budu dávat do líhně husí vajíčka tak to pro jistotu kontroluju.Jinak líhen je supr hlavně všechno rozebrat a pořádně vydezinfikovat
Bury.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nevím si rady s odumíráním zárodků.Líhnu v jedné líhni už podruhé 2 várky vajec, jednu ode mě - líhnivost 95 % a druhou z vajec zakoupených - líhnivost stěží 40 %.Ze zakoupených 30 ti vajec postupně odumírají zárodky,3 x kruh smrti a dnes jsem již vyřadil 9 vejce s odumřelým zárodkem ve střední fázi inkubace. Odúmrť mezi 7 - 12 dnem. Při prvním jarním líhnutí jsem to přisuzoval nedostatku vitamínů a stopových prvků v krmivu, ale teď už vážně nevím. A navíc se z těchto kuřat 1/4 vylíhla s rozjetými nožkami.Ani já ani kolega chovatel si nějak nevíme rady.A ještě bych dodal, že po uvaření v první fázi vyřazených vajec měla polovina totálně ztvrdlý bílek a vodnatý žloutek.
Vejce jsou z prvního snáškového cyklu, může to mít na líhnutí tak velký vliv?
Skrytá nemoc - pulorová nákaza?
Nedostatek minerálů?
Špatné skladování vajec?
Předem děkuji za možné řešení či radu.
Ne-chovatel
XXX.XXX.10.23
Zdravím. Dovolím si přidat k téma svůj dotaz.
Když po líhnutí rozbiji vejce a není ani čisté, ani v něm není vidět klasický odumřelý zárodek určité velikosti, ale vyteče z něj černá a trochu slizovitá hmota... Co to je? Trochu smrdí, ale méně než by jeden čekal.
Napdl mne jen velký zárodek (skoro hotové kuře), který shnil. Ale když ve druhém vejci je zárodek který odumřel viditelně už během 1/3 inkubace a vejce nehnije?! Skořápka i blány byly neporušené, do rozbití vejce nezapáchá, přetlak v něm také nebyl.
Https://cs.wikipedia.org/wiki/Vejce
Ke konci článku jsou uvedeny nejčastější barevné změny vaječného obsahu a jejich příčiny. Dana.
Ne-chovatel
XXX.XXX.234.247
Děkuji Dano.
Takže pokud to chápu správně jde o bakteriální infekci, i když je již shnilé (či teprve zahnívající) celé vejce a je bez tlaku?
Přikládám fotku. To o čem hovořím je jen to černé slizovité (žádná černá shnilá voda co smrdí po čpavku), vše ostatní je z druhého vejce s uhynulým zárodkem, Nenapadlo mne klepat to někam bokem (něco takového jsem nečekal). Také bych řekl, že to vejce bylo nenarušené.
*
Mám nějak extra desinfikovat líheň na další várku? Nechat ji pár dní na slunci? Potřeboval bych ji do konce týdne znovu zprovoznit.
Ještě možná dotaz na BIOSku mono 03b. Jak je to dvojité dno. mezitím je papír nebo co to je? Možná tam není nic a já vidím jen nějaký povlak který tam zůstal po předchozím uživateli.
Ptám se prostě zda mezi těma dvěma hliníkovými plechy je nějaká hmota (vidět těsně u kraje) nebo ne. Pokud tam nějaká hmota je, je vodou rozpustná, rozmočitelná? Rád bych ten spodek líhně vypláchl vodou a desinfekcí, nerad bych ale zničil nějakou izolaci a podobně.
Díky za reakce a vysvětlení.
Ne-chovatel
XXX.XXX.221.231
Jestli bych vás Dano mohl ještě požádat o jednu radu...
Kdy má smysl testovat husí vejce ve vodě? Jak dlouho by měl člověk asi čekat, nerad bych je dusil a nerad bych test ukončil předčasně. Dodnes mi není jasné zda kuřata (u těch to mám zmáknuté dobře) reagují na teplo, nebo se jim začíná nedostávat kyslík.
Děkuji.
P.S.
Pokud ještě nejste zdráva děkuji dvojnásob a přeji brzké uzdravení.
Já jsem husí vejce na vodě testovala až poslední - 4. týden. Pokud dáte vodu teplou 37°C vejce se živými zárodky se do 30 sekund velmi silně pohnou, skoro poskočí. Pokud je nějaký problém, jsou pohyby neznatelné - housata jsou ve vejci unavená a moc se nepohybují. Určitě ukončete pokus nejdéle do 2 minut. Dusit by se neměla, vzduchová komůrka se drží nahoře (asi 1/4 vejce je nad vodou) a vzduch cirkuluje. Pokud jsou vejce mrtvá již delší dobu, jsou potopená skoro celá.
Děkuji za optání, již jsem zdravá a snad už to letos vydrží. Musím zaklepat na dřevo. Dana.