Dobrý den, chtěl bych začít s chovem slepic.
Samozřejmě doma už chováme cca 50ks. Jenže to je takový mix plemen, neznámého věku, opelicháné, tlusté.
Prostě bych to chtěl obnovit nějakým plemenem.
Na snášku je asi nejlepší Dominant, že? Můžete doporučit či vyvrátit?
Potom co jsem všude možně ( i zde) brouzdal po vhodném plemeni, tak jsem to zúžil na tyto:
Česká slepice zlatě kropenatá
Hempšírka
Sasexka žlutě kolumbijská
Plymutka
Maranska
Ty se mi líbí vzhledově a co se týče snášky.
Přemýšlel jsem zda si koupit kuřice před snáškou nebo vylíhnout doma, popřípadě koupit 1-3 denní
Koukal jsem na různé líhně, ale podle recenzí mě žádná moc nezaujala. Cenově nic moc i když to by problém nebyl. Jaké by jste doporučily?
Asi nejvíce se mi líbili Biosky, ale ta cena je hrozná no
Je třeba nějaká dezinfekce na vejce jsem slyšel, je to nutné?
Potom odchovna, jak je řešíte? Asi domácí výroba, že?
Kurník máme normálně z cihel.
V jakém tak věku s kuřicemi do kurníku?
Vím, že už se to tady asi někde řešilo, ale není v mých silách prolejzat každou složku.
Budu rád za jakoukoliv reakci.
Díky za případné rady, odkazy, pomoc, nabídky vajíček, kuřátek, kuřic apod.
Chovu zdar!
filipes

XXX.XXX.159.162
Ja by som vam odporučil sliepky dominant
A ked chcete cistokrvne tak plemeno amroks a leghorn z tých čo ste uz spomínali by som vam odporučil sasexku.
Ja mám skúsenosti s plemenom dominant a som spokojný.
Uživatel s deaktivovaným účtem

filipes
napsal(a):
Ja by som vam odporučil sliepky dominant
A ked chcete cistokrvne tak plemeno amroks a leghorn z tých čo ste uz spomínali by som vam odporučil sasexku.
Ja mám skúsenosti s plemenom dominant a som spokojný.
Dominant je hybrid ne plemeno. Tudíž nevhodný na další chov. Je to asi dobrá volba pokud vám jde jen o konzumní vejce. Ale množit to už nemůžete. Takže souhlasím tady, že dobře nesou Leghornky/I když pokud se podíváte na výsledky snáškových testů ČSCH tak už to dávno není ta super nosnice co bývala. Ale to taky záleží na tom od koho je máte/ a Amroks. Dále bych ještě mohl doporučit z minulých zkušeností bílé Plymutky. Hempšírky tak s trěmi jsem začínal jako malý kluk. Bývali to dobré nosnice a kohoutci se dali slušně vykrmit. A co se barvy týče jsou krásné. Moc se mi líbila ta jejich mírná a přátelská povaha. Byly to takové dobračky. Další plemeno co u mne našlo domov byly Australky. Platí o nich to samé co u Hempšírek ale byly o něco lepší ve snášce a to hlavně v zimě. Jak jsem pak rost rostlo i moje hospodářství. Takže jsem zkusil rodobarvé Vlašky. Dobře nesly, dobře se líhly ale žádný plot je nezastavil. Hlavní výhoda je, že hned po vylíhnutí poznáte kohouta od slepičky. Což mě ale bylo jaksi na nic jelikož jsem stejně nezvládnul vyřadit ty přebytečné 1 denní kohouty. Tak jsem si řek pořídím si Bielefeldky rodobarvé. Tam taky poznám kohouta od slepice a kohoutky se na rozdíl od vlašek lépe vykrmí..No ale ty mě zklamaly na celé čáře. Byly to krásné mohutné slepice to ano. Ale mala vejce a špatná snáška a velké výkyvy ve snáškovém rytmu. Nakonec jsem zkusil zdr. Velsumky. No řeknu Vám asi není lepší nosnice v poměru : čistokrevné plemeno, snáška, spotřeba krmiva a prostoru. Je to neuvěřitelné malá slepička ale vejce od nich na platu koupených co do velikosti nerozeznáte. Spotřebuje méně krmiva a nemá velké nároky na prostor a je značně otužilá.
Nyní už mám slepice jen na vejce a jako producenty hnojiva na zahradu. Takže mám jen hybridky Hisex a Dekalb. A jsem spokojený nad míru.
Co se týče koupě:
Opravdu čistokrevné kuřice před snáškou NEKOUPÍTE alespoň ne v takovém množství jaké by jste potřeboval. Leda ty leghornky a vlašky od p. Zillince/doufám, že to jméno nekomolím/.
Takže nezbývá než koupit malá kuřata nebo si je vylíhnout. Pokud se Vám libí BIOSKa kupte si jí ale já bych se za ty peníze poohlédnul na www.lihne.cz jistě koupíte lépe a levněji. I ostatní potřeby pro chov. Kuřice do cihlového kurníku bez vytápění asi tak od od 6-7 týdnů podle počasí. Je jasné, že pokud mrzne nebo je zima tak později.
Dobře, takže si mám pořídit líheň? Díval jsem se na Líheň Real 49 Auto a to mi přišla celkem dobrá.
No chtěl bych slepice samozřejmě na chov i na vejce.
Co myslíte. Např. Koupit 20 slepic Dominantu a pak si vylíhnout svá kuřata z vajec která si objednám?
Co jsem četl o Dominantech, tak prý první rok skvělá snáška, ale druhý rok snáška rapidně klesá, jaké s tím máte zkušenosti?

salgo94
napsal(a):
Dobře, takže si mám pořídit líheň? Díval jsem se na Líheň Real 49 Auto a to mi přišla celkem dobrá.
No chtěl bych slepice samozřejmě na chov i na vejce.
Co myslíte. Např. Koupit 20 slepic Dominantu a pak si vylíhnout svá kuřata z vajec která si objednám?
Co jsem četl o Dominantech, tak prý první rok skvělá snáška, ale druhý rok snáška rapidně klesá, jaké s tím máte zkušenosti?
- NEVÍM NEMÁM ZKUŠENOST S TOUTO LÍHNÍ, SNAD NĚKDO PORADÍ.
- DOBRÝ NÁPAD
Co jsem četl o Dominantech, tak prý první rok skvělá snáška, ale druhý rok snáška rapidně klesá, jaké s tím máte zkušenost?
- UPŘÍJMNĚ MĚ DOMINANT SNÁŠEL DOST BLBĚ UŽ 1. ROK. S HISEXY ČI ISA BROWN SE TO NEDÁ SROVNAT. ALE ZASE DOMINANT JE ČESKÉ ŠLECHTĚNÍ...VŠEOBECNĚ JDE 2.ROK SNÁŠKA O NĚCO DOLŮ U VŠECH SLEPIC. ALE ZPRAVIDLA TO VYVÁŽÍ TO ŽE MAJÍ PAK VĚTŠÍ VEJCE.

salgo94
napsal(a):
Dobře, tak já mrknu zda HISEX či ISA BROWN tu prodávají, myslím že jo.
A asi z těch čistokrevných plemen zvítězí Maransky. Ještě uvidím co bude k dispozici,
.
Díky moc za rady a budu rád za další příspěvky, připomínky i o dalších :)
No nevím odkud jste ale prodejci vám budou tvrdit, že to co chcete zrovna mají..chce to asi si to ověřit.
Maransky taky super mají pěkná vejce.

salgo94
napsal(a):
A ještě bych se chtěl zeptat, co všechno do odchovny?
Topné těleso (žárovka) + krmítka, napaječka.
Popř. něco dalšího?
Topné těleso: Já mám nyní již topnou desku a jsem na 100% spokojený. Kuřata si pod to vlezou a mají teplo jako od maminky. A hlavně oproti topení žárovkou mají v noci přirozený lid. Jen první 3 dny jim svítím ještě malou žárovkou nonstop. Topná deska taky méně sežere elektřiny.
Takže do odchovny : zdroj tepla, krmítko, napaječku, podestýlku a hlavně kuřata! . Prvních pár dnů jim dávám krmení do podmisky na květináč nebo jim dám proložku na vejce vzhůru nohama a nasypu krmení na to. Jen než se pořádně rozežerou.
V odchovnách mám rošty ze svařovaného pletiva. Zaručeně je sucho a čisto. Na několik fotek o líhnutí a odchovu můžete mrknout na http://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_a_odchov_kurat/.
salgo94
napsal(a):
Jaký máte zkušenost s RCom King Suro 20?
Je dobrá?
Mám dvě, jak je vidět na fotkách a naprostá spokojenost a pohoda. I když jde o plastové, díky svému termostatu, dokáží spolehlivě držet teplotu i při kolísání teploty v místnosti, kde je umístěna. Líhnu 4 sezónu a jde o skutečné, nejen deklarované, automaty. Podle návodu na začátku líhnutí nastavíte parametry, do sklenice dáte vodu, kterou si čerpadýlko dávkuje dle potřeby. V 18. dni přenanastavíte dolíhňové hodnoty a čekáte na vylíhnutí kuřat. Podle možnosti od poloviny inkubace vajíčka chladím na teplotu očního víčka. Letos jsem byl při líhnutí 4 dny mimo domov a vše proběhlo, jako vždy. Pokud jsou kvalitní násadová vejce, pak z oplozených se vylíhne téměř vše.

Ja je nechávám při pokojové teplotě do druhého dne. At uz ty které přišly poštou. Nebo ty, co mam v garáži.
Jakou jste nakonec pořídil lihen? Tu reál?
Co budete líhnout?
napsal(a):
- NEVÍM NEMÁM ZKUŠENOST S TOUTO LÍHNÍ, SNAD NĚKDO PORADÍ.
- DOBRÝ NÁPAD
Co jsem četl o Dominantech, tak prý první rok skvělá snáška, ale druhý rok snáška rapidně klesá, jaké s tím máte zkušenost?
- UPŘÍJMNĚ MĚ DOMINANT SNÁŠEL DOST BLBĚ UŽ 1. ROK. S HISEXY ČI ISA BROWN SE TO NEDÁ SROVNAT. ALE ZASE DOMINANT JE ČESKÉ ŠLECHTĚNÍ...VŠEOBECNĚ JDE 2.ROK SNÁŠKA O NĚCO DOLŮ U VŠECH SLEPIC. ALE ZPRAVIDLA TO VYVÁŽÍ TO ŽE MAJÍ PAK VĚTŠÍ VEJCE.
V líhni Real 49 líhnu druhým rokem a jsem s ní spokojený. Mám poloautomat, takže dvakrát denně otočím kličkou, což mi nevadí, protože stejně kontroluji vlhkost, chladím atd.
Je to líheň jednoduchá, dobře drží stanovenou teplotu. Plast mi připadá kvalitní, neměl by prasknout.
Četl jsem na netu, že je velký rozdíl uprostřed a na kraji líhně. Nezkoumal jsem to, ale preventivně občas přeskládám vejce zprostřed ke kraji a naopak.
Líheň jsem koupil od pana Veselého. Komunikace s internetovým obchodem bez chyby.