Kvočna s vlastními a nově přidanými kuřaty

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2016 10:35
johanesgal

XXX.XXX.200.194

Dobrý den, pročetl jsem již spoustu článků na netu, ohledně kvočny a cizích kuřat. Potřebuji však poradit.
Mám kvočnu (hybridka) středního plemene,11měsíční,3dny seděla na podkladcích, poté jsem přidal 15násadových vajec. Všechna obsedla, časem však 4 rozšlápla, zůstalo jí 11. Ve dvou týdnech sezení jsem prosvítil,5 neoplozených. Celkový počet je teď tedy 6vajec. Mají se líhnout středa(20.den) / čtvrtek (21.den).
Mám na čtvrtek objednáno 10 jednodenních kuřat, toho dne večer bych jí je chtěl podstrčit. Je klidná, pravidelně ji denně sundavám z hnízda aby se nažrala, vyprázdnila, nechá se, nejeví žádné známky agrese. Můžu ji pak přes noc přestěhovat z venkovní bárky do domu, abych ji měl pod kontrolou ? Nebo vše nechat na ní a udělat to v místě, na které je zvyklá, tedy v bárce ?

Četl jsem spoustu rad, jak jí je podstrčit. Dokáže však pod sebe schovat tak 15 kuřat ? Již 3x jsem pod kvočnou odchovával, vždy se něco vylíhlo, avšak s podstrčením pod kvočnu zkušenost nemám.
Děkuji za rady.

lentak

12.4.2016 11:05
lentak

XXX.XXX.70.94

Nechajte ju na mieste. ak jej zmenite prostredie ktore pozna moze sa stat ze vam nebude na vajickach sediet a pridete o znasku. kuriatka sa pod nou vyliahnu a potom je vecer podstrcne kupene kurata..bude ich vsetky pokladat za svoje nemusite sa bat...nech si aj kuriatka na nu zvyknu este v hniezde...a 15 ks je na velku sliepku v poriadku.

12.4.2016 11:33
.tumash1983.

XXX.XXX.226.2

Dobrý den,
vůbec se toho nebojte. Nikam bych je nestěhoval a dal je pod ní večer. Já to tak dělám už dlouho. Dokonce sem si koupil Kočínky které jsou výborné kvočny a jak zasedne dám pár vajec pod ní a zbytek do líhně a v létě odvodí i třicet kuřat.

13.4.2016 06:53
johanesgal

XXX.XXX.96.17

A co se týče toho podstrčení, mám jí dát všechna kuřata naráz, nebo po určitých intervalech a třeba po dvou/ po třech ? Nemůže přes noc hnízdo opustit ? A co venkovní teploty kolem 5-10 stupňů, nemohou kuřata prochladnout ? Co když nějaké kuře z hnízda vypadne a už se nevrátí ?
Děkuji.

13.4.2016 08:23
.tumash1983.

XXX.XXX.226.2

Dejte je tam všechna najednou ať kvočnu moc nerušíte. V noci slepice spí a pravděpodobnost že se zvedne je mizivá. Pokud má hnízdo pěkně vystlané teplota nad pět stupňů by neměla být problém když je schopná je vysedět určitě je zahřeje. Jen by neměla zmoknout. Tak bych je nechal pár dní pod střechou. Myslím že takhle odchovaná kuřata jsou otužilejší a zdravější než ta odchovaná pod lampou.

17.4.2016 14:58
johanesgal

XXX.XXX.96.17

Zdravím, s radostí hlásím, kvočna přijala všechna kuřata, stará se ukázkově, žádná nepošlapala ani neodmítla. Nyní se stará o 14 kuřat.
Děkuji za rady.

Alex85

12.7.2016 18:21
Alex85

XXX.XXX.243.76

A jak jste je tam dal? všechny najednou v noci? Mám kvočnu jen s jedním kuřátkem, tak přemýšlím v jakém věku se ji ještě můžou podstrčit další. Ted se stará o 4-denní.

lili12

12.7.2016 19:40
lili12

XXX.XXX.108.91

Mám dvě kvočny, jednu se 2 kuřaty, jednu s 10ti. můžu kuřata sloučít pod jednu kvočnu? co pak s kvočnou co zůstane bez kuřat? kuřatům je týden. druhým 13 dní.

petboh

12.7.2016 21:30
petboh

XXX.XXX.12.102

Když jedna z kvočen ta druhá kuřata přijme tak tu druhou prostě dejte do výběhu k normálním slepicím
den dva tři (záleží na ní) bude chtít kuřata zpět ale přejde ji to nebo ji někam zavřete jako když odkvokáváte...
horší je to přijetí starších kuřat jednou z kvočen, zkuste a uvidíte nicjiného se radit nedá smajlík

12.7.2016 23:21
ladd

XXX.XXX.10.10

Alexi, kuřata by měla být přibližně stejně stará s kvočninými a zároveň, čím jsou kuřata starší, tím hůře si na kvočnu zvykají, takže s tím neotálej. Ideální je, když jsou kuřata i podobně zbarvená. Nejhorší je když jsou všechna kuřata stejná, jen jedno má jinou barvu, takové kuře kvočna nemusí přijmout.
Lili, ta 13denní si budou na novou kvočnu již hůře zvykat, spíš bych tedy přidal ta 7denní k těm starším. Ale i tam možná bude větší problém, než když se podkládají kuřata, která nebyla na určitou kvočnu nafixovaná. Pokud bude kvočna jen za plotem, přivykání nové kvočně bude o to horší, možná nemožné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík