Zdravím.proti potkanům to smysl nemá, možná tak proti toulavým psům a liškám.potkany nezastaví nic, vždy si najde nejslabší místo kde se bude snažit prokousat.mně například před vánoci zabil a ohlodal každý den jednoho holuba.podezdívku i pletivo jsem prohlédl snad po centimetrech, ale žádné narušení jsem nenašel.holuby jsem tedy raději přemístil do doby, než přijdu na to kudy se dostal dovnitř.a našel jsem průnik do voliery ve střeše, zevnitř ji zakrýval trám.tak jsem to oplechoval, a posypal jemnou prosátou omítkou, a druhý den tam našel jeho stopy.to jen aby jste mněla představu, co všechno dovedou.proto mám stále nalíčené sklopce s návnadou.loni jsem jich pochytal 28, a letos již jednoho.je to stálý boj, kde se něco chová, pracuje s potravinami, odkládá odpad tam vždy budou i oni.
Děkuji, já se toho obávala...že to asi nebude fungovat. Sklopce Vám tedy fungují? Přemýšlela jsem nad jejich použitím...nejsem si ale jistá, co potom s uloveným potkanem, nejraději bych jej vypustila rovnou pod čumák hafanům (do dvou vteřin nebude co řešit), ale bojím se, jak se sklopec otvírá, aby mě potkan nekousl...
Zdravím. dámy.s potkany mám letité zkušenosti.mnějte na paměti, že výborně plavou, ke mně chodí z potoka.výborně šplhají, zlikvidovali mi za jedinou noc pět holubů v usazovací kleci tři metry vysoko a natahali je do podhledu stropu.našel jsem je až když z podhledu padali muší larvy.že výborně hrabou, nemusím asi připomínat, jsou schopni se i spustit od někud někam.jako návnadu do sklopce používám kukuřici, vydrží nejdéle nezkažená.po chycení a zastřelení sklopec polévám žhavou vodou z konvice, abych odstranil pach toho předchozího.je také dobré sklopec naparfemovat třeba ve kvašeném slepičinci, nebude potm tak opatrný.a pozor, jsou vysoce inteligentní, nadarmo se nechovají jako domácí mazlíčci. chodil mi i na kuřata lovit ve dne přímo ve výběhu, až když se mi zdálo že jich je nějak málo tak jsm je začal hledat, a našel jejich torza v ohništi od udírny.je třeba vše denně kontrolovat, jestli něco nevykazuje známky okusu, jsou schopni si cestu připravovat i několik nocí, stačí jim mezírka dva centimetry a jsou uvnitř.pokud můžete použít jedy dobrý je ten modrý prášek kumatox smíchat s ovesnými vločkami a s rozpuštěným sádlem se škvarky, pokud použijete klasická železa, tak jako návnada je nejlepší hlava z uzené makrely.pokud jed použít nemůžete, lze použít smíchanou mouku se sádrou.až se napije, stvrdne to v něm, a pojde.to je asi tak vše, z mých zkušeností.hubit, hubit, hubit.A Vooo Voo Tom to je.
S potkany mám následující zkušenost. Za potravou, byť potenciální, jsou schopni cestovat i stovky metrů a při tom překonávat překážky. Znepříjemníte jim život tím, když odstraníte možnosti úkrytu a zdroj potravy. Mně lezli od souseda kde ústí obecní kanalizace cca 200 m daleko a ukrývali se pod kurníky / klasika na paletu nad zemí/. Zvedl jsem vše min 30 cm nad zem a večer všechna krmítka uklízím. To výskyt výrazně omezilo, ale stejně je nutná stálá bdělost, jednou si mi udělali noru pod bazénkem pro vodní drůbež. Použil jsem, babskou' radu, a sice vykvašené listy černého bezu nalít do nor, prý to pomáhá proti hrabošům a hryzcům. Nechal jsem vykvasit, nalil notnou dávku do nory - několik konví, sice smrad katastrofální, ale zabralo, více se do oné nory nevrátili.
Zdravím.tak to já když najdu vyhrabanou noru, tak ji raději nechám na pokoji, a dám k ní právě ten nalíčený sklopec a počkám si na něj.protože když bych mu ji nějakým způsobem znepřístupnil, vyhrabe jinou, o které nemusím hned vědět.máte pravdu v tom, že palety jsou nejlepší jejich úkryty, odkud většinou vyrážejí na lov.ty palety jsou chovatelský nešvar.také nesnášejí zápach nafty.
Zdravím. dnes již druhý letos chycený potkan, a pěkný hovado.zima je na ústupu, tak již vylézají, shánějí co by kde sežrali nebo ulovili, a také hledají útočiště na založení rodiny, zvláště, pokud se jim podaří něco ulovit, mají potom i početné vrhy.pochopitelně byl okamžitě zastřelen, past znova nalíčena.čert nikdy nespí.
Zdravím.já těmto různým ůčinným plašičům v úvozovkách nedůvěřuji.a pak, jak už napovídá název je to jen plašič, což mu neublíží, jen mu možná znepříjemní pobyt.ale to neznamená, že tam nebudou, možná se jen vzdálí nebo přesunou z dosahu, a pomnoží se o kousek dál.není možná likvidace jako taková.ovšem ve sklopci to má spočítané a už se nenamnoží.naproti tomu vyhnáni plašičem mohou škodit jinde někomu jinému a možná jim to časem i přestane vadit a pak z toho budete nešťastná a bude jich o to více.mrtvý potkan, dobrý potkan.
V podstatě jste napsal, co si o tom myslím. Také jsem k tomu značně nedůvěřivá. Jen jsem si říkala, že bych to zkusila, aby se u nás neusídlili. S chovem jsme začali předloni a návštěvy jsme zaregistrovali až loni. Stěhují se k nám od sousedů z obou stran. Jsme v části dědiny, kde každý něco má, takže boj s potkany je věčná záležitost. Nad tím deramaxem právě přemýšlím, jestli to nezkusit, aby se nám nezabydleli ve výběhu. Mám sice psi potkanolovce, ale ty můžu nechat smějdit jen okolo výběhu, kdyby se dostali dovnitř tak za dvě minuty není co chránit :( Sklopec předpokládám umístit tak, aby se k němu nedostala ani drůběž ani ti moji dva šmějdilové, že.
No a já si zase říkám, že pokud plašič funguje, tak ať se klidně odstěhují jinam. Pokud k sousedům, ať si plašič pořídí taky, pokud zpět do kanalizace, tam se zřejmě již neuchytí, protože od tamtud nejspíš osídlení probíhalo z důvodu přemnožení, případně tam za nimi již můžou kuny. No a když do volné přírody, tak tam je nejspíš něco časem zlikviduje nebo zreguluje. Proto se jim tak daří v blízkosti lidí, že mají dostatek potravy relativně pod nosem v blízkosti úkrytů, takže je při hledání potravy nemají predátoři čas a šanci zlikvidovat. Měli jsme podvakrát párek potkanů v kompostu. Protože museli za potravou daleko, kočka jim nedala šanci, všechny mladé jak opustili hnízdo zlikvidovala, několikrát do roka bylo celé hnízdo během několika nocí vyskládáno na pražinách. O polodivoké kočce se třemi koťaty, která držela na uzdě potkany v celém chlévě statku (dokud vedené neobjednalo deratizaci a to krom potkanů nepřežily ani kočky, za půl roku byli potkani zpátky, chlév byl úplně zamořen) jsem tu psal několikrát.
Kočičího pomocníka bych brala moc ráda, jenže u nás by kočka byla kořistí číslo jedna, bohužel už jich pár u nás našlo konec své cesty :( U nás muže zabrat jen past nebo ten plašič, případně nějaké bariéry, doufám, že když jim cestu k jídlu znepříjemním, tak k nám nebudou lézt ve velkém.
Pupča
napsal(a):
V podstatě jste napsal, co si o tom myslím. Také jsem k tomu značně nedůvěřivá. Jen jsem si říkala, že bych to zkusila, aby se u nás neusídlili. S chovem jsme začali předloni a návštěvy jsme zaregistrovali až loni. Stěhují se k nám od sousedů z obou stran. Jsme v části dědiny, kde každý něco má, takže boj s potkany je věčná záležitost. Nad tím deramaxem právě přemýšlím, jestli to nezkusit, aby se nám nezabydleli ve výběhu. Mám sice psi potkanolovce, ale ty můžu nechat smějdit jen okolo výběhu, kdyby se dostali dovnitř tak za dvě minuty není co chránit :( Sklopec předpokládám umístit tak, aby se k němu nedostala ani drůběž ani ti moji dva šmějdilové, že.
No tak psy pustit do drůbežího výběhu alespoň v noci. A pak samozřejmě veškeré krmivo a zbytky krmiva důkladně uklízet. Pak přístup psů do skladu krmiva, nádoby s krmivem ne u zdi, aby okolo nich mohli psi proběhnout ze všech stran.
Zdravím, jak tak zde pozoruji, tak jsou tu samí potkani. Já míval problém s krysami a ty byly záhy zlikvidovány, neboť nežijí v koloniích, nýbrž v páru či jednotlivě. Proto se ptám: Má někdo také s krysami potíže? Jak jsem výše četl, tak 28 potkanů za rok je fakt už hodně, Stačí jen, že se dostane do blízkosti březí samice, někde vrhne třeba 8 mláďat a je to v p... . S uklízením krmítek je také dobré, ale i kočky jsou účinné, ba i sovy.
Zdravím.ano,28 potkanů je dost, bylo to za celou lonskou sezonu, al nic jiného s tím nenadělám, mám z jedné strany potok, a z druhé sportovní jízdárnu, takže sklady sena, slámy a pilin, kde se mají kam schovat a rozmnožovat.prostě ideální zázemí.krysa je dnes již vzácná, vytlačili ji právě potkani.jsou přizpůsobivější, a agresivnejší.veškerá krmiva podávám uvnitř, vehku jsou jen sklopce s návnadou.