Mám dotaz na zkušené chovatele. Jedna ze slepic mi začala snášet zvláštní vejce, viz. foto. Jsou větší, skořápka je slabší a na koncích a v prostředku jakoby zmačkaná. Netušíte, čím to může být? Ostatní slepice mají vejce normální.
Velmi zajímavý odkaz, kde si určitě počtete.
http://dare2dreamfarms.blogspot.cz/2012/02/eggstraordinary-eggies-wrinkled-eggs.html
Důvodů uvádějí několik:
1. závadná kvalita napájecí vody (špína)
2. stará slepice
3. vadné vejcovody / tvorba klasické skořápky
a ještě této druhotné nadskořápky
4. infekční bronchitida
5. přilišná teplota v chovatelském zařízení
6. nedostatek mědi.
Sekyrková polívka
XXX.XXX.216.205
Zánět vejcovodu. Stará slepice, slepice přetěžovaná kohoutem, nebo obojí.
Může se spravit. Zpravidla se spraví, ale za čas zase zhorší (protože hlavní důvod přetrvává).
Ostatní se mohou naučit žrát vejce, protože ta její se sem tam rozbijí.
timothy2
XXX.XXX.155.152
Prosím, mám slepice leghorn a nyní snášejí vejce jakoby s "hrubšími póry". Vápník na skořápce není tak kompaktní (jakoby neni slitý).Čím to může být? Vápníku mají dost. Užívají doplňkové vitamíny, vápenec i grit. Děkuji.
timothy2
napsal(a):
Prosím, mám slepice leghorn a nyní snášejí vejce jakoby s "hrubšími póry". Vápník na skořápce není tak kompaktní (jakoby neni slitý).Čím to může být? Vápníku mají dost. Užívají doplňkové vitamíny, vápenec i grit. Děkuji.
Proteiny, které ovlivňují skořápku vajec, jsou nazývány ovocleidiny a ovocalyxiny a jejich hlavní funkcí je regulace mineralizace skořápky vejce (nastudujte literaturu, vygůglujte - je poměrně mnoho napsáno právě o vlivu těchto proteinů na růst krystalů uhličitanu vápenatého a jejich funkce při tvorbě vaječné skořápky.)
V obecné rovině pak mohu dodat, že většina kvalitních vaječných skořápek obsahuje nejen vápník (až 2,2g) - ve formě uhličitanu vápenatého, ten tak tvoří téměř 95 % hmotnosti suché skořápky. Vaječná skořápka ale obsahuje neméně důležitý fosfor (0,3 %) a hořčík (0,3 %) a prvky jako jsou sodík, draslík, mangan, zinek, železo a měď (stopové množství). Vaše krmná dávka tedy může postrádat především fosfor nebo draslík. Tzv. kompaktnost by se právě absencí vytratila. Příznaků může být však mnoho. Chtělo by to znát vaše "způsoby chovu"
Anna
Withman
XXX.XXX.59.13
A co konzumace takových vajec, není nebezpečná?