Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.4.2017 16:31
pvc

XXX.XXX.35.79

Mám dotaz na zkušené chovatele. Jedna ze slepic mi začala snášet zvláštní vejce, viz. foto. Jsou větší, skořápka je slabší a na koncích a v prostředku jakoby zmačkaná. Netušíte, čím to může být? Ostatní slepice mají vejce normální.

23.4.2017 16:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Velmi zajímavý odkaz, kde si určitě počtete.

http://dare2dreamfarms.blogspot.cz/2012/02/eggstraordinary-eggies-wrinkled-eggs.html

Důvodů uvádějí několik:
1. závadná kvalita napájecí vody (špína)
2. stará slepice
3. vadné vejcovody / tvorba klasické skořápky
a ještě této druhotné nadskořápky
4. infekční bronchitida
5. přilišná teplota v chovatelském zařízení
6. nedostatek mědi.

23.4.2017 17:48
pvc

XXX.XXX.35.79

Moc děkuji, bude to zřejmě stářím. Ostatní důvody mohu vyloučit.

Sekyrková polívka

23.4.2017 19:13
Sekyrková polívka

XXX.XXX.216.205

Zánět vejcovodu. Stará slepice, slepice přetěžovaná kohoutem, nebo obojí.

Může se spravit. Zpravidla se spraví, ale za čas zase zhorší (protože hlavní důvod přetrvává).

Ostatní se mohou naučit žrát vejce, protože ta její se sem tam rozbijí.

timothy2

17.7.2017 17:38
timothy2

XXX.XXX.155.152

Prosím, mám slepice leghorn a nyní snášejí vejce jakoby s "hrubšími póry". Vápník na skořápce není tak kompaktní (jakoby neni slitý).Čím to může být? Vápníku mají dost. Užívají doplňkové vitamíny, vápenec i grit. Děkuji.

17.7.2017 17:57
anička66

XXX.XXX.160.22

timothy2 napsal(a):
Prosím, mám slepice leghorn a nyní snášejí vejce jakoby s "hrubšími póry". Vápník na skořápce není tak kompaktní (jakoby neni slitý).Čím to může být? Vápníku mají dost. Užívají doplňkové vitamíny, vápenec i grit. Děkuji.

Proteiny, které ovlivňují skořápku vajec, jsou nazývány ovocleidiny a ovocalyxiny a jejich hlavní funkcí je regulace mineralizace skořápky vejce (nastudujte literaturu, vygůglujte - je poměrně mnoho napsáno právě o vlivu těchto proteinů na růst krystalů uhličitanu vápenatého a jejich funkce při tvorbě vaječné skořápky.)
V obecné rovině pak mohu dodat, že většina kvalitních vaječných skořápek obsahuje nejen vápník (až 2,2g) - ve formě uhličitanu vápenatého, ten tak tvoří téměř 95 % hmotnosti suché skořápky. Vaječná skořápka ale obsahuje neméně důležitý fosfor (0,3 %) a hořčík (0,3 %) a prvky jako jsou sodík, draslík, mangan, zinek, železo a měď (stopové množství). Vaše krmná dávka tedy může postrádat především fosfor nebo draslík. Tzv. kompaktnost by se právě absencí vytratila. Příznaků může být však mnoho. Chtělo by to znát vaše "způsoby chovu"

Anna

Withman

1.10.2017 11:57
Withman

XXX.XXX.59.13

A co konzumace takových vajec, není nebezpečná?

Přidejte reakci

Přidat smajlík