petr1111

XXX.XXX.110.136
Dobry den, v pondeli jsem si koupil 2 brojlerove kruty vo vaze cca 1,7 kilo, maji cca 2 mesice, vapadaji hezky, veterinarka mi rekla, at jim dam v uteri rano po 1 tblete entizolu a zopakuju to ve čtvrtek po 1,5 tablete na kus. Ted moje otazka, souseda mi rikala, ze ona dava jednu tabletu na 5 kilo, zatim co moje veterinarka rikala 1 tbl na 2 kila, kde je prosim pravda? dekuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petr1111
napsal(a):
Dobry den, v pondeli jsem si koupil 2 brojlerove kruty vo vaze cca 1,7 kilo, maji cca 2 mesice, vapadaji hezky, veterinarka mi rekla, at jim dam v uteri rano po 1 tblete entizolu a zopakuju to ve čtvrtek po 1,5 tablete na kus. Ted moje otazka, souseda mi rikala, ze ona dava jednu tabletu na 5 kilo, zatim co moje veterinarka rikala 1 tbl na 2 kila, kde je prosim pravda? dekuju.
Pravda je tam, že metronidazol je zakázaný pro potravinová zvířata, protože zanechává rezidua neznámo jak dlouho. takže bez ohledu na to, kolik těm krůtám toho entizolu dáte - proč vlastně? - děláte z nich nepotravinová zvířata. případně bon apetit.
Předpokládám, že pisatel dostal tablety od veterinářky jako prevenci na černohlavost. Několikrát se i mě stalo, že jsem musela zakoupené krůty přeléčit, protože měly oranžový průjem(většinou z rozvozu co k nám jezdí). Dávali jsme 1tbl. na 4kg živé váhy. Letos mám opět várku brojlerových krůt, ale ty byly přeléčeny z velkochovu, jak mi bylo řečeno. trus v pořádku, takže jsem nemusela dávat žádné léky. Jinak ale i mě by tedy zajímalo jak černohlavost u krůt léčit, pokud bych nechtěla dávat Entizol? Jiná možnost-šetrnější není nebo o ní nevím
Uživatel s deaktivovaným účtem

zelenafarma
napsal(a):
Předpokládám, že pisatel dostal tablety od veterinářky jako prevenci na černohlavost. Několikrát se i mě stalo, že jsem musela zakoupené krůty přeléčit, protože měly oranžový průjem(většinou z rozvozu co k nám jezdí). Dávali jsme 1tbl. na 4kg živé váhy. Letos mám opět várku brojlerových krůt, ale ty byly přeléčeny z velkochovu, jak mi bylo řečeno. trus v pořádku, takže jsem nemusela dávat žádné léky. Jinak ale i mě by tedy zajímalo jak černohlavost u krůt léčit, pokud bych nechtěla dávat Entizol? Jiná možnost-šetrnější není nebo o ní nevím
No, ono vtip je v tom, že ne každý oranžový průjem je černohlavost. to zaprvé. bez zakázaných léčiv se černohlavost léčit nedá. ale, no. ne každé problémy krůt je černohlavost a dávat entizol nějak preventivně, to už je vůbec blbost. proti černohlavosti se bojuje hlavně prevencí. odčervováním a chovem mimo jinou drůbež.
Ano to máte pravdu, ale pokud už krůta nemůže na nohy a letí z ní hořčicově žlutý průjem, tak spousta vetů(bez jakýchkoliv dalších rozborů trusu apod.) dá ihned Entizol, který také ve většině případů ihned zabírá.V takových případech je nějaká prevence bezpředmětná. Bohužel já jsem takové krůty také měla, diagnozu jsem si stanovila sama a také je zachránila. Pokud budu odchovávat doma krůťata od 1.dne, tak vím, že jim podmínky zajistím, ale pokud koupíte rozkrmenou krůtu na dokrm, tak nevíte co v ní je, ikdyž vám kolikrát prodejce navykládá možné i nemožné, aby prodal.