jalu
XXX.XXX.99.25
Pěkné slunečné ráno všem. Poradíte? Sedla mi leghornka, slyšela jsem, že to nejsou kvočny nijak zvlášť, tak jsem jí dala pár vajíček a moc to neřešila. Vylíhlo se v sobotu pouze jedno kuřátko. Vejce jsem vyhodila, ale kvočna dál sedí na ničem a kuřátko poletuje kolem ní a pípá. Nemá zájem kuře vyvést a čeká, že ještě něco přibude. V okolí nikdo kuřátka nemá, že bych jí na noc podstrčila. Mám druhou kvočnu, zdrobnělou plymutku, které se vylíhlo všech osm a teď mají dvanáct dní, kvočna už je vodí. Mohla bych jí podstrčit na noc to jedno kuře? Je to vlaška a rozdíl je asi 8 dnů, ale jsou přibližně stejně velká. Kuřete je mi líto, v hejnu by mu bylo lépe, ale mám strach, aby mu ta druhá kvočna neublížila.
Uživatel s deaktivovaným účtem
jalu
napsal(a):
Pěkné slunečné ráno všem. Poradíte? Sedla mi leghornka, slyšela jsem, že to nejsou kvočny nijak zvlášť, tak jsem jí dala pár vajíček a moc to neřešila. Vylíhlo se v sobotu pouze jedno kuřátko. Vejce jsem vyhodila, ale kvočna dál sedí na ničem a kuřátko poletuje kolem ní a pípá. Nemá zájem kuře vyvést a čeká, že ještě něco přibude. V okolí nikdo kuřátka nemá, že bych jí na noc podstrčila. Mám druhou kvočnu, zdrobnělou plymutku, které se vylíhlo všech osm a teď mají dvanáct dní, kvočna už je vodí. Mohla bych jí podstrčit na noc to jedno kuře? Je to vlaška a rozdíl je asi 8 dnů, ale jsou přibližně stejně velká. Kuřete je mi líto, v hejnu by mu bylo lépe, ale mám strach, aby mu ta druhá kvočna neublížila.
Zkusit to můžete, ale hlídejte, jak bude kvočna reagovat. Alespoň jste si potvrdila, že leghornky nejsou dobré kvočny.
jalu
XXX.XXX.99.25
A myslíte, že bych ho mohla dát poblíž už přes den, abych viděla jak bude kvočna reagovat? Jestli po něm nevystartuje? Večer to ohlídám tak hoďku, dvě. Když ho přijme, ráno už mu neublíží ? Vždycky jsem přidávala více kuřat k menšímu množství, ale jedno k většímu ještě nikdy.
jalu
napsal(a):
A myslíte, že bych ho mohla dát poblíž už přes den, abych viděla jak bude kvočna reagovat? Jestli po něm nevystartuje? Večer to ohlídám tak hoďku, dvě. Když ho přijme, ráno už mu neublíží ? Vždycky jsem přidávala více kuřat k menšímu množství, ale jedno k většímu ještě nikdy.
NE, přes den to nezkoušejte. Dejte ho tam v noci, aby si kuře do rána zvyklo na kvočnu, kdyby se jí bálo, mohlo by jí svým chováním dráždit. Ráno si přivstaňte a uvidíte jak se kvočna ke kuřeti chová. Aby jste nemusela vstávat za svítání, tak jestli je možné, odchovnu na noc zatemněte.
jalu
XXX.XXX.99.25
Děkuji za rady. Tak kuřátko jsem odebrala leghornce (ta sedí dál jak pecka, ani se moc nevzpouzela) a podstrčila pod druhou kvočku. Teď jsem se tam byla podívat, je tam klid.
Odchovnu mám zatemněnou. Nejhorší je, že ráno musím do práce. Sice později, no snad to dobře dopadne.
MiškaKr
XXX.XXX.12.47
Dobrý den.
Přidám se se svým dotazem.
Sedí mi kvočna již 5. týdnem (Maranska). Ze začátku jsem to nepoznala, pak jsem jí podsadila vajíčky, také od Maransky (ty byly čisté) a po 2.týdnu přidala 5 Araukánních. Teď na nich sedí 2. týdnem a zatím se jí to líbí. V líhni mám dalších 20 vajíček ze stejné várky. Počítám s většími ztrátami, takže pokud by z líhně bylo dejme tomu 8 životných kuřátek a od kvočny 2, co byste v ten moment poradili?
Mám je všechny na noc podstrčit kvočně? Nebo je radši odchovat doma pod lampou?
Sedí prvně a jelikož jí není geneticky daná kvokavost, nemusí je v pořádku odvodit, že? Jaká je známka té dobré kvočny po vylíhnutí kuřátek?
Zatím je v kotci králíkárny v maštali. Rozměr cca 80x100x 60cm. Na první dny by to mohlo stačit bez vyvádění?
Ale co dál?
Pokud o kuřátka kvočna nemá zájem a přesto dál sedí, co se s ní dál dělá? Pro zařazení k hejnu - podat aspirin ke snížení horečky a vyvést ji do odděleného výběhu ke slepicím?
Nechtěla bych o ní přijít, ale abych z ní udělala sedící trosku mi je také proti srsti.
Děkuji za odpověď. MIška.
jalu
XXX.XXX.99.25
Pěknou sobotu, snad nepropršenou. Tak se ozývám, jak dopadlo jedno kuřátko. Je s novou kvočnou plymutkou a jejími plymutčaty. Po té noci, kdy jsem ho podložila, mu kvočna sice neublížila, ale poznala, že není její. Když jsem je vypustila ven, stalo se, že ho někdy, když se k ní přiblížilo, klovla do hlavičky. Když třeba zaostávalo, někde se zdrželo a začlo pípat, nevrátila se pro něj. Kuřátko muselo doběhnout samo. Přece jen je tam rozdíl 8 dní a venku bylo poprvé.
Současná situace je taková, že kuřátko už se začlenilo mezi ostatní, drží se při nich a začíná dělat, co ostatní. Kvočna ho sice občas klovne, ale kuřátko zahřívá, když se pod ni zavrtá.
Takže z něj vyroste zřejmě otrkaný jedinec. Snad se už nestane, že by mu kvočna vážněji ublížila. Je víc než jasné, že mu prospělo, když je v hejnku.
Kvočna leghornka stále sedí na ničem a když tam jdu, tak ji vyhazuji ven. Je mi jí docela líto, je dost skleslá a unavená. Je fakt, že poctivě seděla. Našel se dokonce i pán, který mi nabídl na podložení kuřátka, ale mám docela strach, že by dopadla jako to jedno.