Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2018 15:09
Dud86

XXX.XXX.10.13

Dobrý den,
potřebuji poradit. Loni jsem si nechal postavit modřínový kurník 100x200 cm, zateplený 4 polystyrenem, zevnitř OSB desky, mám 8 mladých (cca 7 měsíců) slepiček. Mám dva hlavní problémy.

1) Nechtěj spát na bydlech, všechny pořád spí na podlaze. Mám hranolky celková délka 340 cm o velikosti 4x4 cm, zkosené hrany - to bude asi špatně, dočetl jsem se že bydla mají být ve tvaru trojúhelníku ale jak velké mají být strany. Vysoko to pro ně není, kukaně jsou ve stejné výšce a tam všechny chodí snášet.

2) Pak se mi v kurníku jen v zimě drží vlhko a stěny jsou úplně mokré a vyskakuje tam plíseň. V zimě jim tam už víc větrat nemůžu nebo zmrznou. Můžete mi poradit?

Všem za příspěvky děkuji.
Začínající chovatel Tomáš.

13.3.2018 15:32
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mily Tomasi..hned prvni chyba, neprodysne zatepleny kurnik polystyrenem a obs deskami je spatne..kdybybyl jen modrinovy silne palubky, je to lepsi, nebyla by tam vlhkost ani plisen..kurnik postavit do zavetri, nejlepe k nejake zdi, bude zatepleny..a ta bidla do trojúhelníku, to jsem jeste neslysela, ani se slepicim nedivim, ze na nich nechteji sedat, asi z nich padaji..4x4 cm je dobre, ale zalezi, jak mate velke slepice..pro zdrobnele by to bylo hodne..takze bidlo hranolek a srazit vrchni hrany, aby to slepice netlacilo do chodidel..srazit-myslim zaoblit..je tu spousta dobrych navodu na vyrobu kurniku, staci jen vyhledat a cist.. takze ten kurnik budete muset rozebrat a postavit jinak...

13.3.2018 15:43
2mazutak

XXX.XXX.3.12

zdravím.udělejte v zadní stěně u stropu komínek se stříškou dovnitř vložte sítko proti vniknutí škodné, a u přední stěny u podlahy udělejte větrací mřížku.vlhkost bude samovolně odcházet vytvořením komínového efektu.

13.3.2018 16:38
ančovička1

XXX.XXX.220.127

2mazutak napsal(a):
zdravím.udělejte v zadní stěně u stropu komínek se stříškou dovnitř vložte sítko proti vniknutí škodné, a u přední stěny u podlahy udělejte větrací mřížku.vlhkost bude samovolně odcházet vytvořením komínového efektu.

..a nebo tak...

13.3.2018 16:57
paskov244

XXX.XXX.120.12

Já chovám Maransky a bidla jsou široké 7 cm, Myslím že bidlo by mělo být pro malá a zdrobnělá plemena 4 - 5 cm pro střední 6 - 8 cm pro velké 10 a víc. V zasadě by mělo být tak široké aby si slepice v klidu tedy bez vyrovnávaní těžiště v noci odpočinula.Tak je chovám já. Slepicím mráz nevadí když jim namažete hřebeny a laloky dvakrát do měsíce sádlem. Nežli mráz je horší velké horko to slepice aspoň ty mé omezují snůšku.

13.3.2018 17:02
ovecka

XXX.XXX.180.37

Na těch vašich hranolcích si slepice moc neodpočinou, Slepice mají mít latě na plocho o šířce min.6cm se sraženými hranami, aby si na ně mohly v noci nalehnout hrudní kostí a aby měly prsty rovně. Slepice nepotřebuje hranolek objímat jako třeba drobní pěvci, naopak má mít prsty rovně. Dana.

19.3.2018 13:48
Dud86

XXX.XXX.21.4

Vždyť tam mám hranolky 4x4 cm a nespí tam. Vyzkouším ty latě naplocho a ten komínový efekt je dobrý nápad.

Děkuji za rady.

4.5.2018 11:37
forestman

XXX.XXX.59.196

Pořád dokola. Slepici nevadí chladno, vadí jí průvan. Kurník autora spálit, nebo celý rozebrat, ošetřit a doplnit. Ffšecko je o provětrávaných konstrukcích a difuzi!
KURNÍK-
Podlaha -prkna provázaná při pochozí šíři nad 1m, pouze na těsný, sraz. Ne pevně stahovat!
Stěny prkna vertikálně !, přebít z venku péry řezané z prken. Střecha prkna na těsný sraz, latě, kontralatě obyč tašky, mám KM Beta, krajovky nahradit prkny kolmo na latě. Kurník stojí na vyřazených lyžích, aby nehnily nohy, podlaha kurníku v.50-70 cm, dle typu slepic. Dobré je udělat dole závětří, jen ze dvou stran! (odkud jde převážně vítr)
-
V úrovni podlahy otevírací bok na výšku 60cm. na celou šířku, ze strany pod trusným stolem, na čištění.
Okno dvojité, nebo dle možností, naproti snáškovým hnízdům. Buď lehce otevírací /štěrbina 1cm/, nebo samostatný ventilační mřížka, zavírací.
-Já vlastně ani nevím jak vypadá slepice napadená čmelíkem, nebo zkondenzovaná voda na vnitřních stěnách.
P.S. Celý život v investiční výstavbě, co já už viděl v RD plísňových hrůz, darmo mluvit.

4.5.2018 15:46
bery25

XXX.XXX.47.102

neviete ako vyzera sliepka napadnuta cmelikmi, no treba sa na nu niekedy dobre pozriet, najme v lete ale nie, tak to mate velmi dobre, ja s tym bojujem kazdy rok, ale da sa to vydrzat, je to este v norme, celkom sa toho nezbavim asi nikdy

25.5.2018 23:37
forestman

XXX.XXX.59.36

Zastíněné popeliště nemá cenu. Najděte nejvíce osluněné místo se závětřím. Když není popel ze dřeva, stačí jemně prosátá hlušina. Slepice si poradí, teplem a prachem čmelíky zničí. Stejné jako u včel.Sršně, který napadne úl těsně obalí. On se přehřeje a tím jej zlikvidují, za cenu vlastních pár včel (pokud sršňů není moc).
Ad kurník, výměna podestýlky každých 14 dnů, nemám slámu, používám horší seno z mezí. Vymést, malou lopatku s vápenným hydrátem prudce do stěn. Hygiena, čerstvá voda, pastva a krmná směs, popř.šrot dle sezony, v zimě přidaná černá slunečnice. Jsem na studený poloze.

27.5.2018 08:07
Roso

XXX.XXX.181.99

Ja nemám zateplený kurnik a v pohode nemám problém že by zmrzli a keď si zeberes takého bažanta či jarabicu ty taký nemajú nic zateplené a s tým bydlem ja mám guľaté a seda resp je to hrubsi agátový prút a taký kde v prírode nájdeš trojuholníkové haluze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík