Dobrý den,
potřebuji poradit. Loni jsem si nechal postavit modřínový kurník 100x200 cm, zateplený 4 polystyrenem, zevnitř OSB desky, mám 8 mladých (cca 7 měsíců) slepiček. Mám dva hlavní problémy.
1) Nechtěj spát na bydlech, všechny pořád spí na podlaze. Mám hranolky celková délka 340 cm o velikosti 4x4 cm, zkosené hrany - to bude asi špatně, dočetl jsem se že bydla mají být ve tvaru trojúhelníku ale jak velké mají být strany. Vysoko to pro ně není, kukaně jsou ve stejné výšce a tam všechny chodí snášet.
2) Pak se mi v kurníku jen v zimě drží vlhko a stěny jsou úplně mokré a vyskakuje tam plíseň. V zimě jim tam už víc větrat nemůžu nebo zmrznou. Můžete mi poradit?
Všem za příspěvky děkuji.
Začínající chovatel Tomáš.
Mily Tomasi..hned prvni chyba, neprodysne zatepleny kurnik polystyrenem a obs deskami je spatne..kdybybyl jen modrinovy silne palubky, je to lepsi, nebyla by tam vlhkost ani plisen..kurnik postavit do zavetri, nejlepe k nejake zdi, bude zatepleny..a ta bidla do trojúhelníku, to jsem jeste neslysela, ani se slepicim nedivim, ze na nich nechteji sedat, asi z nich padaji..4x4 cm je dobre, ale zalezi, jak mate velke slepice..pro zdrobnele by to bylo hodne..takze bidlo hranolek a srazit vrchni hrany, aby to slepice netlacilo do chodidel..srazit-myslim zaoblit..je tu spousta dobrych navodu na vyrobu kurniku, staci jen vyhledat a cist.. takze ten kurnik budete muset rozebrat a postavit jinak...
Já chovám Maransky a bidla jsou široké 7 cm, Myslím že bidlo by mělo být pro malá a zdrobnělá plemena 4 - 5 cm pro střední 6 - 8 cm pro velké 10 a víc. V zasadě by mělo být tak široké aby si slepice v klidu tedy bez vyrovnávaní těžiště v noci odpočinula.Tak je chovám já. Slepicím mráz nevadí když jim namažete hřebeny a laloky dvakrát do měsíce sádlem. Nežli mráz je horší velké horko to slepice aspoň ty mé omezují snůšku.
Na těch vašich hranolcích si slepice moc neodpočinou, Slepice mají mít latě na plocho o šířce min.6cm se sraženými hranami, aby si na ně mohly v noci nalehnout hrudní kostí a aby měly prsty rovně. Slepice nepotřebuje hranolek objímat jako třeba drobní pěvci, naopak má mít prsty rovně. Dana.
Pořád dokola. Slepici nevadí chladno, vadí jí průvan. Kurník autora spálit, nebo celý rozebrat, ošetřit a doplnit. Ffšecko je o provětrávaných konstrukcích a difuzi!
KURNÍK-
Podlaha -prkna provázaná při pochozí šíři nad 1m, pouze na těsný, sraz. Ne pevně stahovat!
Stěny prkna vertikálně !, přebít z venku péry řezané z prken. Střecha prkna na těsný sraz, latě, kontralatě obyč tašky, mám KM Beta, krajovky nahradit prkny kolmo na latě. Kurník stojí na vyřazených lyžích, aby nehnily nohy, podlaha kurníku v.50-70 cm, dle typu slepic. Dobré je udělat dole závětří, jen ze dvou stran! (odkud jde převážně vítr)
-
V úrovni podlahy otevírací bok na výšku 60cm. na celou šířku, ze strany pod trusným stolem, na čištění.
Okno dvojité, nebo dle možností, naproti snáškovým hnízdům. Buď lehce otevírací /štěrbina 1cm/, nebo samostatný ventilační mřížka, zavírací.
-Já vlastně ani nevím jak vypadá slepice napadená čmelíkem, nebo zkondenzovaná voda na vnitřních stěnách.
P.S. Celý život v investiční výstavbě, co já už viděl v RD plísňových hrůz, darmo mluvit.
Zastíněné popeliště nemá cenu. Najděte nejvíce osluněné místo se závětřím. Když není popel ze dřeva, stačí jemně prosátá hlušina. Slepice si poradí, teplem a prachem čmelíky zničí. Stejné jako u včel.Sršně, který napadne úl těsně obalí. On se přehřeje a tím jej zlikvidují, za cenu vlastních pár včel (pokud sršňů není moc).
Ad kurník, výměna podestýlky každých 14 dnů, nemám slámu, používám horší seno z mezí. Vymést, malou lopatku s vápenným hydrátem prudce do stěn. Hygiena, čerstvá voda, pastva a krmná směs, popř.šrot dle sezony, v zimě přidaná černá slunečnice. Jsem na studený poloze.