Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.6.2019 09:55
esmez

XXX.XXX.12.218

Dobrý den,
včera mi uhynula jedna slepice na hnízdě, druhá zkolabovala. Tu jsme hned začali zchlazovat. Sice žije, ale nepije a nežere, vodu jí lijeme do zobáku. Má nějakou šanci? Jak dlouho vydrží bez jídla? Obě to byly ani ne roční australky. Ochočenou orpinu a kuřata jsem vykoupala preventivně, ostatní jsem ale nechtěla stresovat chytáním.
Ve výběhu mají 2 velké stromy a několik keřů, samozřejmě vodu. Jaké ještě můžu udělat preventivní opatření? V neděli má být stejně "pěkně". Má smysl stříkat na ně vodu hadicí?
Díky

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.6.2019 10:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

A ty na hnízdě byly kvočny nebo jen snášely? Aby umřela slepice vedrem jen při snášení, tak to není moc obvyklé, to by spíše značilo ještě nějaký jiný zdravotní problém. Jinak ptáci mají rychlé trávení, takže moc dlouho bez jídla asi nevydrží, resp. bude rychle hubnout.

27.6.2019 10:11
esmez

XXX.XXX.12.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ty na hnízdě byly kvočny nebo jen snášely? Aby umřela slepice vedrem jen při snášení, tak to není moc obvyklé, to by spíše značilo ještě nějaký jiný zdravotní problém. Jinak ptáci mají rychlé trávení, takže moc dlouho bez jídla asi nevydrží, resp. bude rychle hubnout.

jen snášely, dokonce se jim to oběma i povedlo, zkolabovaly potom:( Na zdravotní problém se mi to nezdá, ještě ráno byly obě ok a když jsem pak kuchala tu mrtvou, měla plné volátko, takže během dne žrala. Ale kurník s hnízdy je jen dřevěný, určitě tam bylo větší horko než venku

27.6.2019 10:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Máte čmelíkůprostý chov?
Drůbež, je-li jí horko, se instinktivně ochlazuje popelením se v zastíněném popelišti.
Moje komtesy mají možnost chladné maštale (cca 18-22 st. nyní) a nejdou tam,
raději si zalezou pod nakladač do stínu a vydatně tam kopou jámy až do Austrálie.
Výběh samozřejmě odpoledne alespoň 30 minut zavlažuji zahradním rozstřikovačem,
kačenou, hlavně v zájmu udržení krásně zelené trávy.
Drůbeži zvlhčený vzduch, zejména po ukončení závlahy, vyhovuje.
Krmím studenou strouhanou řepou nebo mrkví, dávám vyklovat studené melounové půlky,
máčím rohlíky do studené vody, měním vodu v napáječkách 3-4x denně za studenou.
Krmení doplňuji studené, čerstvé i 2x denně (jindy 2x týdně).

27.6.2019 10:17
esmez

XXX.XXX.12.218

honzapm napsal(a):
Máte čmelíkůprostý chov?
Drůbež, je-li jí horko, se instinktivně ochlazuje popelením se v zastíněném popelišti.
Moje komtesy mají možnost chladné maštale (cca 18-22 st. nyní) a nejdou tam,
raději si zalezou pod nakladač do stínu a vydatně tam kopou jámy až do Austrálie.
Výběh samozřejmě odpoledne alespoň 30 minut zavlažuji zahradním rozstřikovačem,
kačenou, hlavně v zájmu udržení krásně zelené trávy.
Drůbeži zvlhčený vzduch, zejména po ukončení závlahy, vyhovuje.
Krmím studenou strouhanou řepou nebo mrkví, dávám vyklovat studené melounové půlky,
máčím rohlíky do studené vody, měním vodu v napáječkách 3-4x denně za studenou.
Krmení doplňuji studené, čerstvé i 2x denně (jindy 2x týdně).

pod stromy mají vyhrabané díry, sypu jim do nich ještě křemelinu. Ale výběh jsem nepokropila, udělám to

27.6.2019 10:30
esmez

XXX.XXX.12.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

a kdybych jí dávala do vody fruktózu?

27.6.2019 10:37
keckas

XXX.XXX.219.213

Taky doufám v ochlazení, sedí mi kvočna, kurník je sice izolovaný, ale odpoledne je tam stejně horko (včera maximum 38, naštěstí to jde po 18hod dolů. Má vodu v pítku a ve vaničce a většinu dne stín od třešně. Ale odpoledne mezi 15-18 se to i tak vyhřeje. Naštěstí má odpoledne sprchnout a snad se i přes noc trochu ochladí. Dnes v 6 ráno 27°

27.6.2019 11:01
ančovička1

XXX.XXX.27.103

U nás včera 35°,ale slepicky žijí,do stodoly mi také chodit nechtějí,odpocivaji ve stinu keřů ptaciho zobu pod ořešaky..kolem kurniků ráno a večer leju proudy vody,aby se vzduch ochladil,několikrát denně cerstvou vodu..esmez,jestli slepice ma sanci prezit,musite ji krmit,rozdělejte do vody krmeni,směs pro nosnice nebo kuřata konzistence ridsi kaše a větší stříkačkou do slepice nalejte,hlavně ji dejte do chladu..mastal,veranda..pokud ještě žije

27.6.2019 11:06
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Jano, pokud je kurník dřevěný, měl by být umístěn, na severní nebo východní straně, pokud možno chráněný nějakou stavbou, nebo stromy, Pokud ho máte na slunci, natáhněte plachtu, aby na něj nesvítilo. Já nechávám přes noc vše otevřené, okna, dveře, snášedla. Kropte pozemek/ výběh rozstřikovačem. Já stříkám hadicí koně každý den v těchto vedrech ,ale slepice hadicí nestříkejte, spíš jim dejte nějaký tác a do něj vodu a trochu sena, ony v tom budou hrabat. Dostatek zastíněného úkrytu před sluníčkem je nutnost. Dávejte ty vydlabaný melouny, to ony milují Vodu dejte do stínu, spíš do nakloněného kbelíku než do napáječky, v té rychle zteplá. Pokud máte kurník přehrátý, snášedlo dejte mimo, nejlépe pod kurník na zem,

27.6.2019 11:14
keckas

XXX.XXX.219.213

U mě se v západním výběhu chladí staré slepice pod třešní a živým plotem a kuřata (9 týdnů) jsou zalezlá mezi bobkovišní a starým pískovištěm, z kterého mají popeliště. Zrovna jsem jim měnila vodu a přinesla řepé listí. Předvčerejsí kuřátka jsem s kvočnou pustila do oplocené ohrádky a ta si to vyloženě užívají. Další kvočna sedí ve stínu v 29 stupních, venku už je 33. Tak snad to vsichni přežijeme ve zdraví.

27.6.2019 11:20
esmez

XXX.XXX.12.218

ančovička1 napsal(a):
U nás včera 35°,ale slepicky žijí,do stodoly mi také chodit nechtějí,odpocivaji ve stinu keřů ptaciho zobu pod ořešaky..kolem kurniků ráno a večer leju proudy vody,aby se vzduch ochladil,několikrát denně cerstvou vodu..esmez,jestli slepice ma sanci prezit,musite ji krmit,rozdělejte do vody krmeni,směs pro nosnice nebo kuřata konzistence ridsi kaše a větší stříkačkou do slepice nalejte,hlavně ji dejte do chladu..mastal,veranda..pokud ještě žije

určitě tu kaši zkusím (teda jestli bude po návratu z práce ještě naživu). Kurník mám po velkou hruškou, ještě ho zkusím přistínit plachtou. Stromů i keřů tam mám dost. Jenom jsem nekropila, což byla asi chyba.

27.6.2019 22:04
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak dnes v otevřené maštali jsem naměřil 19,5 stupně.
Včera, v tom tropickém masakru, nevím, nekoukal jsem se.
No, v žabkách mi tam dnes byla zima.
Tak mě pořád berou záda a už vím proč.
Ono se to nezdá.

Ale hlavně, že komtesám je akorát.

28.6.2019 08:27
esmez

XXX.XXX.12.218

esmez napsal(a):
určitě tu kaši zkusím (teda jestli bude po návratu z práce ještě naživu). Kurník mám po velkou hruškou, ještě ho zkusím přistínit plachtou. Stromů i keřů tam mám dost. Jenom jsem nekropila, což byla asi chyba.

Tak slípka to bohužel nedala. Celé odpoledne jsme ji po 2 hodinách napájeli a zkoušeli do ní dostávat kaši, navečer to vypadalo lépe, ale ráno byla mrtvá. Pokropila jsem výběh a opravdu je to velký rozdíl, budu to teď dělat denně. Jenom to hejno je bez nich takové smutně prořídlé, mám teď jen 4:(

28.6.2019 19:16
ančovička1

XXX.XXX.12.106

esmez napsal(a):
Tak slípka to bohužel nedala. Celé odpoledne jsme ji po 2 hodinách napájeli a zkoušeli do ní dostávat kaši, navečer to vypadalo lépe, ale ráno byla mrtvá. Pokropila jsem výběh a opravdu je to velký rozdíl, budu to teď dělat denně. Jenom to hejno je bez nich takové smutně prořídlé, mám teď jen 4:(

..no jo,stane se..tak si par slipek přikoupite,nabidek je všude dost😀to ja bych úbytek dvou slepicek ani nepoznala,musim počítat,mám jich s dospivajicimi kuraty vic,než stovku😂😱..tak si příště dáte pozor..já leju vodu,kde se kuřata pohybuji všude,rano i večer,velké slepice maji chládek kolem stodoly pod oresaky,zděne kurniky ve stodole,tak jsou v pohodě.zatim ta vedra přežily vsechny slepice i kralici😀..i já😁

1.7.2019 08:08
esmez

XXX.XXX.12.218

ančovička1 napsal(a):
..no jo,stane se..tak si par slipek přikoupite,nabidek je všude dost😀to ja bych úbytek dvou slepicek ani nepoznala,musim počítat,mám jich s dospivajicimi kuraty vic,než stovku😂😱..tak si příště dáte pozor..já leju vodu,kde se kuřata pohybuji všude,rano i večer,velké slepice maji chládek kolem stodoly pod oresaky,zděne kurniky ve stodole,tak jsou v pohodě.zatim ta vedra přežily vsechny slepice i kralici😀..i já😁

jj, určitě dokoupím další, takhle vejce nestačí ani pro naši rodinu. Mám zamluvené bielefeldky a taky doma pod kvočnou 6týdenní vlašky. Tam to ale vypadá jen na 3 slepičky z osmi, klasika. Vlašky si ale nechat nechci, mám jen omezený výběh 100m2 a ploty 1,8m, to by pro ně vážně překážka nebyla. A investice do jejich zvýšení nebo zasíťování by se mi nevyplatila. Bydlíme uprostřed zástavby RD a sousedi se vzorně upravenými zahrádkami by nálety slepic hodně těžce nesli. Stačilo, když se mi jedno kuře někudy protáhlo plotem, a zplundrovalo jim jahody:)

Přidejte reakci

Přidat smajlík