Podložky do líhně RCom

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2020 11:02
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Prosím zkušené líhňaře o info. Mám v plánu pořídit líheň RCom (50 Max nebo Pro), ale příliš jsem nepochopila způsob uložení a následné otáčení vajíček. Chápu systém "posuvného pásu", ale moc mi není jasné uložení vajec - v případě použití té podložky s otvory předpokládám, že vejce leží vodorovně, všude jsem se ale dočetla, že by měla být uložena "nastojato" tupým koncem nahoru...? Nebo jsou ty otvory menší než je vajíčko a to je pak uloženo nějak šikmo nebo jak? Nemáte to někdo na fotce, jak jsou tam ta vajíčka vlastně uložena?
Pak jsem viděla i "univerzální" podložku - rámeček, do kterého se zasouvají příčky. Dala by se použít tato podložka - aby vajíčka pak byla "nastojato"? Mám ale dojem, že pak by se neotáčela vůbec a že ta podložka je spíš určená k tomu, když chce někdo dát do líhně různě velká vejce (husu a slepice, třeba..) Nebo je to úplně jinak?
K líhni RCom 50 se jinak nabízí tři druhy podložek s otvory - na velká vejce potřebovat nebudu, ale nejsem si jistá, kterou zvolit pro vajíčka od zdrobnělých slepic, zda tu střední nebo až tu malou. Předpokládám, že ta střední je určená na "normální" slepičí vejce, tak mám obavy, aby pro 40tigramová vajíčka od zdrobnělek nebyla moc "volná", zároveň však nevím, zda ta malá nebude malá až moc (předpokládám, že je určena na křepelky).
Moc děkuji za jakoukoli radu a informaci, přeci jen to není úplně malá investice a tak bych radši měla jasno dřív, než něco koupím..

29.1.2020 12:28
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

Vejce je nutné otáčet.
Systémy otáčení v líhni jsou různé. Na stojato špičkou dolů se dávají vejce v případě, že se líska naklání na stranu (cca 45° na obě strany). Pokud vejce leží, otáčí se za strany na stranu. Důležité je s vejcem hýbat, jedno jak...
Pokud máte jakékoli dotazy k líhním r-com nebojte se oslovit prodejce, myslím , že Vám ochotně odpoví na všechny Vaše dotazy a hlavně kvalifikovaně... Mám v tomhle ohledu s panem Veselým ty nejlepší zkušenosti. Sem Vám nablábolí kdokoli cokoli...

29.1.2020 14:20
horal

XXX.XXX.13.30

Ty podložky jsou na zafixování vajíček v leže. Malá podložka je pro křepelčí, střední pro slepičí a velká pro husí vajíčka. Vajíčko musí ležet tak aby se dotýkalo pohyblivého dna, jinak by se neotáčelo a zase ve velké díře by se moc kutálelo a navíc by zbytečně zmenšovala kapacitu. Dobré je ale označit si je obyčejnou tužkou značkami proti sobě.
Pokud nemáte zkušenost z líhnutím a nebudete líhnout z drahých vajíček zamyslel bych se nad tím jestli nezačít s něčím levnějším. Dají se pořídit za deset procent ceny a službu udělají. Nemají sice automatické otáčení jenom manuální, anebo otáčet dvakrát denně ručně. Je to na vás.

2.2.2020 08:54
xchipsy

XXX.XXX.142.3

horal - děkuji za názor, nechci "levnou" líheň a pak zde - jako mnozí, co jsem zde pročetla v podobných tématech - řešit, že je jiná teplota uprostřed, jiná na krajích, kuřata mají problém s klubáním atd atd atd... Proto jsem se rozhodla pro RCom.
Psala jsem, že chápu systém posuvného dna, ale jelikož líhnout budu zdrobnělé slepice, tak váhám, KTEROU podložku zvolit. Vím, že ta malá je pro křepelky, ale ta střední je zase pro "normální" slepice. Proto jsem chtěla názor někoho, kdo tuto líheň má a tudíž ví, která z těch dvou podložek by byla pro "malá" vajíčka lepší.

pastevecovci - taktéž děkuji za názor. Získat bližší info od prodejce jsem se snažila 2x (29.12. a 14.1.), ani jednou mi na email neodpověděl...

2.2.2020 10:00
honzapm

XXX.XXX.182.25

Víc vám k tomu poví pan Khaled (je na FCB). Nedávno to tam s někým řešil. Včetně křepelčích vajec. Ta nejmenší je prý dělána na menší křepelčí vejce, ale současná větší kř. vejce (16 gr) to už prý otáčet neumí a je potřeba nějaká úprava od chovatele atd.
Mě osobně tohle přijde u tak drahých líhní tristní. Ale nemám vlastní zkušenost.
Řešili to tam asi před 3 dny.

2.2.2020 10:31
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík