Koucour - pohlavní dospělost

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.1.2016 18:51
karo2702

XXX.XXX.172.116

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak poznám, že je kocour pohlavně dospělí a může připouštět jiné kočky? Máme 9 měsíčního britského kocoura, byl koupený s úmyslem do chovu. Ale nevím, jak poznám jestli už může, nechci si domů zvát cizí kočky, když nevím, jestli z toho něco bude. Máme doma dospělou kočku, ještě nemrouskala, ale poslední měsíc jí pořád skáče a kouše za krk. Myslíte, že je to nějaký náznak?
Děkuji moc
karo2702.

7.1.2016 21:40
lavacca

XXX.XXX.164.49

karo2702 napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak poznám, že je kocour pohlavně dospělí a může připouštět jiné kočky? Máme 9 měsíčního britského kocoura, byl koupený s úmyslem do chovu. Ale nevím, jak poznám jestli už může, nechci si domů zvát cizí kočky, když nevím, jestli z toho něco bude. Máme doma dospělou kočku, ještě nemrouskala, ale poslední měsíc jí pořád skáče a kouše za krk. Myslíte, že je to nějaký náznak?
Děkuji moc
karo2702.

Britské kočky jsou pozdní plemeno - běžně začínají krýt až kolem 14.-16.měsíce, je to jedinec od jedince. Že to zkouší se ještě nerovná tomu, že to zvládne. V 9 měsících je to ještě kotě, nikoli dospělák.

A co se týče nakrývání cizích koček - no, pokud si chcete domů dotáhnout nějakou nemoc, tak směle do toho. Většina kočičích nemocí se přenáší nejlépe pohlavní cestou, takže být vámi ještě popřemýšlím, zda mi takové riziko za těch pár stovek za krytí stojí...

7.1.2016 22:47
saty

XXX.XXX.209.91

Do chovu tak předpokládám že se jej chystáte uchovnit to jde u kocourů až po 1.roce života pokud vím... takže krýt až po tom... nikdo neříká že si to na domácí kočce nebude trénovat ale já bych tedy kočku která ještě nemrouskala je tedy moc mladá pri prvním mrouskání nenakrývala... když zkouší kocour tohle v 9 měsících doufejte že nezačne značkovat
+ teda pokud je určen do veřejného připoušení tak bych pořadovala kompletní vyšetření na nemoce třeba FeLV což je pohlavně přenosná dost ošklivá nelečitelná smrtelná nemoc... a tedy u britky která je silně zatížena na dedičné HCM tak i pravidelné tyto testy aby kocour neplodil potencionálně nemocná kotatka.

10.1.2016 10:39
karo2702

XXX.XXX.172.116

saty napsal(a):
Do chovu tak předpokládám že se jej chystáte uchovnit to jde u kocourů až po 1.roce života pokud vím... takže krýt až po tom... nikdo neříká že si to na domácí kočce nebude trénovat ale já bych tedy kočku která ještě nemrouskala je tedy moc mladá pri prvním mrouskání nenakrývala... když zkouší kocour tohle v 9 měsících doufejte že nezačne značkovat
+ teda pokud je určen do veřejného připoušení tak bych pořadovala kompletní vyšetření na nemoce třeba FeLV což je pohlavně přenosná dost ošklivá nelečitelná smrtelná nemoc... a tedy u britky která je silně zatížena na dedičné HCM tak i pravidelné tyto testy aby kocour neplodil potencionálně nemocná kotatka.

Já myslela, jako že ta kočka nemrouskala od doby, co jsme si kocourka dovedly domů. Kočička má už 4 roky. A s rizikem nemoci jsme počítali a budeme si vyšetření cizích koček hlídat.

10.1.2016 11:20
lavacca

XXX.XXX.164.49

karo2702 napsal(a):
Já myslela, jako že ta kočka nemrouskala od doby, co jsme si kocourka dovedly domů. Kočička má už 4 roky. A s rizikem nemoci jsme počítali a budeme si vyšetření cizích koček hlídat.

No, pokud dosud neměla koťata, tak už je to velký hazard s jejím životem /velmi časté problémy s porodem, atd./.

10.1.2016 21:07
saty

XXX.XXX.134.217

lavacca napsal(a):
No, pokud dosud neměla koťata, tak už je to velký hazard s jejím životem /velmi časté problémy s porodem, atd./.

Ano 4 roky jsou Napripadna první koťátka už moc.

1.2.2016 18:09
karo2702

XXX.XXX.172.116

lavacca napsal(a):

Ano slyšela jsem, že kočka, kterou chcete nechat později na koťata by měla mít první vrh nejlépe již v 1 roce. Nikde jsem se ale nedočetla proč a jaké mohou být komplikace. Poradil by mi někdo?
Počítám, že se to nedoporučuje, protože není plně vyvinutý pohlavní systém, nebo něco podobného? A komplikace by šly vyřešit asistencí veterinářky případným císařským porodem?
Také si myslím, že toto bude platit především pro výstavní a šlechtěné chovné kočky (u nás tedy trošku problém) ale co pouliční směsky?
Děkuji všem za info.

1.2.2016 18:42
lavacca

XXX.XXX.164.49

karo2702 napsal(a):
Ano slyšela jsem, že kočka, kterou chcete nechat později na koťata by měla mít první vrh nejlépe již v 1 roce. Nikde jsem se ale nedočetla proč a jaké mohou být komplikace. Poradil by mi někdo?
Počítám, že se to nedoporučuje, protože není plně vyvinutý pohlavní systém, nebo něco podobného? A komplikace by šly vyřešit asistencí veterinářky případným císařským porodem?
Také si myslím, že toto bude platit především pro výstavní a šlechtěné chovné kočky (u nás tedy trošku problém) ale co pouliční směsky?
Děkuji všem za info.

Např. chovatelský řád umožňuje krýt kočku ve věku 12 měsíců, většina chovatelů čeká cca do těch 18 měsíců, ale záleží na tom, jak časté má kočky říje, atd. Podávat prvničce antikoncepci je rizikové (jak s následným zabřeznutím, tak i s porodem, kdy např. nemusí mít tak "kvalitní" stahy, atd.)

Co se týče pozdějšího nakrytí kočky poprvé např. ve věku 4 let - nejde o nevyvinutý pohlavní systém, ten má kočka ok už při 1.říji, kterou běžně mívá mezi 5-12.měsícem, ale jde o to, že v té době může mít různé srůsty -) nezabřezne či s komplikacemi, nejsou vyloučené ani potraty, atd. Navíc v té době už máte plně zvápnělou pánev - tj. pokud nerodila kočka max. do těch 2 let, aby porodní cesty rozšířila, máte skoro 100% jistotu, že bude muset rodit císařem, protože nebude schopna kotě vypudit sama (bude cpát veliké kotě malým otvorem). A ten není nikdy bez rizika.

Platí to pro všechny kočky, ne jen pro ty šlechtěné. Fyziologicky je každá kočka stejná, co se týče pohlavní výbavy. Nicméně ano, velkohlavá plemena (např. britky, apod.) mívají trochu horší porody v tom, že již koťata mají ty hlavičky větší a tudíž potřebují projít větším rozměrem než taková úzkohlavá siamka, apod. Nicméně zásadní rozdíl v 1.porodu ve 4 letech britky či klasické evropské kočeny nevidím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík