otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Koupili byste si raně kastrované kotě?
Pro a proti?
Díkec.
NE, neuznávám kastraci koťat to je hnus kvůli bisnisu chovatelé to nedělají pro dobro kočky, ale kvůli penězům, aby ´měli jistotu, že jejich kotě nebude mít další potomky a nezvýšila se konkurence a tím víc kotat s PP a pak klesající cena tímto udržují vysoké ceny koček na chov a oni si určují zda nechají kočku jako chovnou nebo ne.
Kotě ani nemá šanci pohlavně dospět pořád se všude ohrazují jak se kočky mají chránit proti brzkému nakrytí...kočka je ve většině případů pohlavně dospělá v 8 měsíci ale doporučuje se nakrýt v roce. Ale že vykastrují miminko to je v pořádku? Podle mě rozhodně není!
otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Se strhla diskuze a jedna z chovatelek vyjela, že raná kastrace je v pořádku, že jsou nějaký studie a já nevím co a že to dělají i pro dobro těch lidí, že s tím nebudou mít starosti.
Tohle napsala, ale mě se to zdá fakt brzo.
Někde jsem četla super článek, proč by si někdo nekoupil raně kastrovaný kotě, ale nemlžu to najit.
...určitě ne...zatím jsem se setkala s chovatelkami, které mně věřili a nekastrované kotě prodali včetně originálu průkazu původu s tím, že až přijde čas tak vykastruju - takže kocour prvně zaznačkoval a šel a kočka - po příchodu ke mně domů začala prvně říjet, tak pak šla také...ale to už jí bylo skoro devět měsíců...
Janae

XXX.XXX.197.12
otázkaStázka
napsal(a):
Se strhla diskuze a jedna z chovatelek vyjela, že raná kastrace je v pořádku, že jsou nějaký studie a já nevím co a že to dělají i pro dobro těch lidí, že s tím nebudou mít starosti.
Tohle napsala, ale mě se to zdá fakt brzo.
Někde jsem četla super článek, proč by si někdo nekoupil raně kastrovaný kotě, ale nemlžu to najit.
"dělají i pro dobro těch lidí, že s tím nebudou mít starosti. "
Taky jsem si všimla, že je to oblíbená hláška chovatelů.
Kdyby rovnou napsali, že to dělají pro peníze, tak je mi to milejší než takové laciné kecy.
Ne, nekoupila.
Janae
napsal(a):
"dělají i pro dobro těch lidí, že s tím nebudou mít starosti. "
Taky jsem si všimla, že je to oblíbená hláška chovatelů.
Kdyby rovnou napsali, že to dělají pro peníze, tak je mi to milejší než takové laciné kecy.
Ne, nekoupila.
...ne nedělají a vůbec se jim nedivím, Vy za všem vidíte peníze, ale mám kamarádku chovatelku Ragdolů a když vidím co vše řeší - a co to stojí než nakryje, tak se jí potom ani nedivím, že dlouho vybírá než vůbec kotě prodá a že část koťat prodává na mazlíky - tedy vyžaduje kastraci - ovšem ne v raném věku...dokud člověk kotě nevykastruje PP nedostane...a došla k tomu negativními zkušenostmi právě s takovými majiteli svých koťat, kteří pak na kočce točili vrh za vrhem a prodávali bezpapírová koťata - křížence...známá chová birmy...3/4 koťat jdou jako mazlíci - tedy podstupují když přijde čas kastraci a přes to se na její koťata velice dlouho čeká a zájemci rádi respektují i vyšší cenu - koťat jsou to ale excelentní a to jak exteriérem tak povahou...
Janae

XXX.XXX.197.12
Edánek
napsal(a):
...ne nedělají a vůbec se jim nedivím, Vy za všem vidíte peníze, ale mám kamarádku chovatelku Ragdolů a když vidím co vše řeší - a co to stojí než nakryje, tak se jí potom ani nedivím, že dlouho vybírá než vůbec kotě prodá a že část koťat prodává na mazlíky - tedy vyžaduje kastraci - ovšem ne v raném věku...dokud člověk kotě nevykastruje PP nedostane...a došla k tomu negativními zkušenostmi právě s takovými majiteli svých koťat, kteří pak na kočce točili vrh za vrhem a prodávali bezpapírová koťata - křížence...známá chová birmy...3/4 koťat jdou jako mazlíci - tedy podstupují když přijde čas kastraci a přes to se na její koťata velice dlouho čeká a zájemci rádi respektují i vyšší cenu - koťat jsou to ale excelentní a to jak exteriérem tak povahou...
Dělají, ale to je jedno nechci se hádat. Taky mám kamarádku chovatelku, dobrou chovatelku, vlastní jednu z nejznámějších chovných stanic a chov dělá na plný úvazek, živí jí a celkem dobře. Ovšem dost věcí dělá pro peníze a toto je jedna z nich, ale důležité je náležitě to omluvit před veřejností.
A nemluví ze mě závist, je to skutečně nikdy nekončící práce, které se podřídí vše. I když kočky miluji takto bych žít nechtěla.
Jen mě udivuje, že u psů se tolik neřeší na mazlíka a na chov. Pokud se nejedná o standardní štěně, tak je celkem jedno jestli ho majitel uchovní, zvláštní. Logické by bylo, za kotě zaplatit plnou cenu a dál neřešit. (samozřejmě ve smlouvě ošetřit množení bez PP).
Janae

XXX.XXX.197.12
Janae
napsal(a):
Dělají, ale to je jedno nechci se hádat. Taky mám kamarádku chovatelku, dobrou chovatelku, vlastní jednu z nejznámějších chovných stanic a chov dělá na plný úvazek, živí jí a celkem dobře. Ovšem dost věcí dělá pro peníze a toto je jedna z nich, ale důležité je náležitě to omluvit před veřejností.
A nemluví ze mě závist, je to skutečně nikdy nekončící práce, které se podřídí vše. I když kočky miluji takto bych žít nechtěla.
Jen mě udivuje, že u psů se tolik neřeší na mazlíka a na chov. Pokud se nejedná o standardní štěně, tak je celkem jedno jestli ho majitel uchovní, zvláštní. Logické by bylo, za kotě zaplatit plnou cenu a dál neřešit. (samozřejmě ve smlouvě ošetřit množení bez PP).
Oprava: nestandardní štěně.
- vidím co vše řeší - a co to stojí...
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Je to její koníček a to vždycky něco stojí !
Jsou dokonce hobby, kde se nevrátí ani halíř.
Většina.
Člověk to miluje a dělá to pro RADOST.
V životě by mě nenapadlo si víc než dobře
nechat zaplatit za zboží a klást si podmínky.
Je to hnus a můžete si to obhajovat jak chcete.
Ano jde jim jen o prachy, o kšeft.
Janae
napsal(a):
...ano jsou i chovatelé, kteří to dělají pro peníze, ale ty spíše nazývám množitelé a od těch bych si kotě opravdu nevzala - těm je ale také jedno, jak jejich odchovy končí - ty dvě co jsem jmenovala, tak ty mají přehled o všech svých koťatech a jsou v kontaktu s jejich majiteli... pravda obě chodí do práce...u psů kdysi se kdysi psalo nevhodný do chovu do PP - bylo to z důvodu vad exteriéru a tak se dále na takovém psu nechovalo, ale už si to nepamatuji úplně přesně... já ale pořád nechápu proč to tak lidé řeším, vždyť chovných stanic je takové množství, že se zvíře pro chov sehnat dá...
Janae

XXX.XXX.197.12
Edánek
napsal(a):
...ano jsou i chovatelé, kteří to dělají pro peníze, ale ty spíše nazývám množitelé a od těch bych si kotě opravdu nevzala - těm je ale také jedno, jak jejich odchovy končí - ty dvě co jsem jmenovala, tak ty mají přehled o všech svých koťatech a jsou v kontaktu s jejich majiteli... pravda obě chodí do práce...u psů kdysi se kdysi psalo nevhodný do chovu do PP - bylo to z důvodu vad exteriéru a tak se dále na takovém psu nechovalo, ale už si to nepamatuji úplně přesně... já ale pořád nechápu proč to tak lidé řeším, vždyť chovných stanic je takové množství, že se zvíře pro chov sehnat dá...
Tak to prrr, ona se nedá označit za množitelku. Plemeni rozumí a její chovná zvířata jsou excelentní stejně jako odchovy, jinak by se nevyšvihla mezi top a nemohla by si říct za kotě takové peníze jako si říká.
Prodává a vystavuje hlavně v zahraničí v ČR zůstává pouze minimum koťat.
Většina zvířat odchází kastrovaná, nekastrované prodává pouze spřáteleným CHS nebo si je sama nechává na chov, běžný člověk od ní nekastrované zvíře nedostane, hlídá si tím svoje know-how. Tento přístup je celkem logický, okecávání ve stylu "je už kastrovaný, aby majitelé neměli starosti" je trapný.
Janae
napsal(a):
Tak to prrr, ona se nedá označit za množitelku. Plemeni rozumí a její chovná zvířata jsou excelentní stejně jako odchovy, jinak by se nevyšvihla mezi top a nemohla by si říct za kotě takové peníze jako si říká.
Prodává a vystavuje hlavně v zahraničí v ČR zůstává pouze minimum koťat.
Většina zvířat odchází kastrovaná, nekastrované prodává pouze spřáteleným CHS nebo si je sama nechává na chov, běžný člověk od ní nekastrované zvíře nedostane, hlídá si tím svoje know-how. Tento přístup je celkem logický, okecávání ve stylu "je už kastrovaný, aby majitelé neměli starosti" je trapný.
...když napíši "ano jsou i množitelé..." nemám na mysli onu Vaši kamarádku, ale že i takoví jsou...s tím ostatním souhlasím...nicméně bych si kotě kastrovaném v raném věku opravdu nevzala...myslím že se nechá domluvit s chovatelem, že vykastruji, ale později, byť třeba i formou vratné zálohy po předání potvrzení o kastraci od veterináře - můj to zapisuje přímo do průkazu původu...
otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Mě by zajímalo, jak je to ze zdravotního hlediska. Furt si říkám, že logicky tam ty hormony pro něco jsou a když to tomu koťátku vezmou takhle brzo, nemá to na něco vliv? A třeba u různých plemen je to jinak, ale kdybych si kupovala britku, tak chci velkou, svalnatou britku a ne, že mi pak někdo řekne, že mi vyroste malá, protože její máma byla taky malá a je to daný geneticky.
A taky - výmluva lidí, že jsou rádi, že už mají kastrovaný, že s tím nejsou starosti, nemělo by právě tohle odradit chovatele? Co když pak přijde nějaký problém, jak si s tím poradí, když nechtějí už od začátku projít cestou, která by měla být?
Jestli to dělá někdo pro peníze nebo ne, neumím usoudit. Asi bych nechtěla dělat nic, co bych musela nějak dotovat. Štvalo by mě to a myslím, že po nějakém roce i ta kvalita by šla dolů.
https://www.modrykocour.cz/kockocteni/blogy/1846
Tohle je článek, který mě nakopnul přemýšlet o tom.
otázkaStázka
napsal(a):
Mě by zajímalo, jak je to ze zdravotního hlediska. Furt si říkám, že logicky tam ty hormony pro něco jsou a když to tomu koťátku vezmou takhle brzo, nemá to na něco vliv? A třeba u různých plemen je to jinak, ale kdybych si kupovala britku, tak chci velkou, svalnatou britku a ne, že mi pak někdo řekne, že mi vyroste malá, protože její máma byla taky malá a je to daný geneticky.
A taky - výmluva lidí, že jsou rádi, že už mají kastrovaný, že s tím nejsou starosti, nemělo by právě tohle odradit chovatele? Co když pak přijde nějaký problém, jak si s tím poradí, když nechtějí už od začátku projít cestou, která by měla být?
Jestli to dělá někdo pro peníze nebo ne, neumím usoudit. Asi bych nechtěla dělat nic, co bych musela nějak dotovat. Štvalo by mě to a myslím, že po nějakém roce i ta kvalita by šla dolů.
https://www.modrykocour.cz/kockocteni/blogy/1846
Tohle je článek, který mě nakopnul přemýšlet o tom.
Mrkněte na toto téma, ze začátku je to trochu o něčem jiném, ale dál se diskuze trochu změní, hlavně druhá odpověď Bodlinky je důležitá.
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3256095/kastrace-kocourka#a3256443.
otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Díky, já si něco podobného myslela. Jenže je mi divné, že chovatelé si stojí za tím, že vlastně jako nic se nestane, že naopak, ty kočky budou větší, mohutnější a já nevím jaký (zlenivý po kastraci a ztloustnou?) a hlavně, jak to jako těm drobkům můžou udělat, když říkají, jak moc je mají rádi.
otázkaStázka
napsal(a):
Díky, já si něco podobného myslela. Jenže je mi divné, že chovatelé si stojí za tím, že vlastně jako nic se nestane, že naopak, ty kočky budou větší, mohutnější a já nevím jaký (zlenivý po kastraci a ztloustnou?) a hlavně, jak to jako těm drobkům můžou udělat, když říkají, jak moc je mají rádi.
Mě přijde lepší způsob ten, že jsme si koupili kocourka s PP se smlouvou, že musí být do 10 měsíců vykastrován. Dostali jsme pouze kopie jeho papírů a až jsme jej vykastrovali a doložili doklad o provedení kastrace, pak jsme obdrželi originální papíry. Pokud by nebyl do požadovaného věku vykastrován, pak bychom platili pokutu 30 tisíc. Myslím si, že toto je dobrý způsob, jak dosáhnout toho, aby kotě bylo vykastrováno až v pozdějším věku... tady se to nijak obejít přece nedá, chovný kocour bez originálních papírů by stejně nebyl nijak platný, ne?
joanne.s
napsal(a):
Bejina: no myslím si, že množka by takto klidně množila bezpapíráky s tím, že rodič má PP(kopii mají k dispozici, případně k ukázání), ale prodávaná koťata "z administrativních důvodů" prostě PP mít nebudou.. už jsem se s tím setkala.
... pak jak je to s tou pokutou...
jaktoje

XXX.XXX.7.26
Přesně. I když máte smlouvu na vykastrování, tak vám nikdo nedokáže, že do těch 10 měsíců jste neudělala vrh!
V deseti dáte vykastrovat a vlastně jste smlouvu neporušila.
Co třeba - máte vrh? 4 ko´tata, doplaťte jako za chvoný. možná pak už by si to rozmysleli.
Ale kdo jim tohle taky dokáže?
Já vidím jedinou cestu, aby si chovatel nechal koťata dýl (což se prodraží a hlavně, hodně lidí chce koťátka). Ale kastrovat třeba po 6 měsící už mi nepřijde tak brutální.
jenže, to by chovatelé měli doma koček hafo... U některých, co mají tři, čtyři chovný se mi to zdá, že to sekají jak Baťa cvičky.o) A těmhle bude jedno, že dají nevykastrovaný. chtějí prodat. A s takovým počtem ani o svých odchovech nebudou mít páru a bude jim to jedno.o)
Ono když za x let uděláte přes sto koťat, tak je všechny evidujte, že?.
Bejina: Pokud si nepřijdeš sama pro originál PP s tím, že máš potvrzení o kastraci, myslíš, že by přijeli za tebou domáhat se pokuty? Podle mě budou chovatelé v klidu s tím, že originál PP mají u sebe, tak co.
Pokuta funguje jen na lidi férové, slušné. Na množitele funguje jen kastrace.
Za sebe - nejlepší mi přijde prodat kotě jako chovné, tudíž za pořádnou palbu - s tím, že až vykastrují, rozdíl mezi částkou na mazlíčka/kastráta/ a chovným vrátím zpět. Ale je mi jasné, že kupujícím by se to nelíbilo/takže bych asi chovat nemohla.
jaktoje

XXX.XXX.7.26
HA, tak to mě pobavilo. myslím, že chovatelé by neprodávali. Už takhle lidi, bohužel hledají na bazoši, než by dávali 15 tisíc za kočku s PP. Nehloedě na to, že čtu čím dál víc, že kočka s PP je nemocná a umírá dost brzo, že je víc zatížená na HCM a že je skoro nedopátratelný, jestli jejich děda nebo brácha to HCM nemá.
Janae

XXX.XXX.197.12
jaktoje
napsal(a):
HA, tak to mě pobavilo. myslím, že chovatelé by neprodávali. Už takhle lidi, bohužel hledají na bazoši, než by dávali 15 tisíc za kočku s PP. Nehloedě na to, že čtu čím dál víc, že kočka s PP je nemocná a umírá dost brzo, že je víc zatížená na HCM a že je skoro nedopátratelný, jestli jejich děda nebo brácha to HCM nemá.
No tak cena štěněte s PP a bez PP je srovnatelná s cenou kotěte s PP a bez PP. Akorát chovatelé psů nedělají se štěňaty psí kusy, většinou je prodají za plnou cenu, do smlouvy dají formulku o nemnožení papíráků a vše vyřešeno.
Nechápu proč si chovatelé koček vymýšlí "na mazlíka" a "na chov", přičemž se jedná o jedno kotě rozdíl je pouze v ceně. Proč teda nedají jednu plnou cenu jako chovatelé psů?
Že za plnou cenu neprodají pro mě není argument, to si měli rozmyslet dřív než nakryli.
Popravdě cosi mám myslet o ceně koťata na mazlíka 5tis a to samé kotě na chov za 15tis. To je sakra rozdíl, copak s tím kotětem dělají, že najednou změní cenu o 10tis?
Na druhou stranu je situace natolik zoufalá, že kamarádka koupila kocoura s PP na chov bez PP za cenu mazlíka. Chovná stanice o všem ví, ale je to tajné, nesmí se to říkat nahlas, chovatelka byla ráda, že se kocoura zbavila.
-chovatelé psů nedělají se štěňaty psí kusy,
do smlouvy dají formulku o nemnožení papíráků...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Nesetkala jsem se s tím,
ani ve svém okolí.
Jen tady čtu různé praktiky.
kamarádka koupila kocoura s PP na chov bez PP za cenu mazlíka.
Chovná stanice o všem ví, ale je to tajné, nesmí se to říkat nahlas,
chovatelka byla ráda, že se kocoura zbavila.
""""""""""""""""""""
CHS není chovatelky ?
Před kým to musela tajit ?
Před takychovatelkama, že jim kazí ceny ?
otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Jak zoufalá situace?
Koťata s PP se špatně prodávají? Lidi nechtějí dávat takový prachy?
A dobrá otázka je, proč na mazlíka stojí o x tisíc míň než na chov. Když investice je stejná.
Možná je to tím, že to kotě je typově víc do standardu. Ale ruku na srdce, kolik chovatelů to pozná?
Janae

XXX.XXX.197.12
otázkaStázka
napsal(a):
Jak zoufalá situace?
Koťata s PP se špatně prodávají? Lidi nechtějí dávat takový prachy?
A dobrá otázka je, proč na mazlíka stojí o x tisíc míň než na chov. Když investice je stejná.
Možná je to tím, že to kotě je typově víc do standardu. Ale ruku na srdce, kolik chovatelů to pozná?
Konkrétně toto plemeno není modní a celkem běžně se sežene kotě s PP za cenu bez PP, ale i tak koťata není moc zájem.
Pro Rapotacka: Bylo to myšleno tak, že majitelka CHS byla zoufalá, měla několik koťat, které nedokázala prodat, tak celkem ochotně prodala kamarádce na chov bez PP.
(kamarádka odchovala asi tři vrhy, které skončily po rodině a známých, nejedná se o množku).
Já jsem odchovala (kdysi dávno) 2x koťata.
Je to nádherné, nádherné.
Kočka je úžasná matka.
Je to krásné i pro děti, které to tak nějak neuvěřitelně
zjemní, zněžní.
Nevím, proč by si tu radost člověk nemohl dopřát,
když koťatům dokáže zajistit dobrý život.
Mně osobně ničilo, dát kotě pryč...takže stačilo.
rapotacka11
napsal(a):
Já jsem odchovala (kdysi dávno) 2x koťata.
Je to nádherné, nádherné.
Kočka je úžasná matka.
Je to krásné i pro děti, které to tak nějak neuvěřitelně
zjemní, zněžní.
Nevím, proč by si tu radost člověk nemohl dopřát,
když koťatům dokáže zajistit dobrý život.
Mně osobně ničilo, dát kotě pryč...takže stačilo.
Já jsem odchovala jedny koťátka a naprosto souhlasím.
Je to nádherné a úžasné období, jak je kočička v očekávání a člověk ty maličké cítí přes bříško a pak se ty nádherná klubíčka narodí a jsou ještě úžasnější než by člověk čekal.
Pak nastane čas na to, aby šla koťátka k novým majitelům a to je zase strašně smutné období a hlavně moc těžké.
otázkaStázka

XXX.XXX.220.14
Já zase nevím, proč by člověk nemohl mít kočku, kterou chce a na jakou má peníze.
A kdyby nebylo takových jako vy, tak by člověk asi ani kočku mít nemohl. Pochybuji, že by si šel ven a tam si nějakou ulovil. A ne každý chce z utulku, znám paní, co si ji vzala a nedoplatila se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Mám zkušenost s ranou kastrací štěňat. Pracovala jsem v psinci, kde se zkusmo nechalo vykastrovat několik desetitýdenních štěňat labradorů. Pozitivum bylo v tom, že se štěně krásně vyhojilo (byli to kluci) a zákrok byl podstatně levnější. Jinak už potom samá negativa a kastrace ve štěněcím věku už se nikdy neopakovaly. Vždy se potom už kastrovalo po jednom roce věku a ještě se hledělo na individuální vývoj psa a to psychický i fyzický.
Časní kastráti vypadali jako kříženci labradorů. Hlavy úzké, hrudník uzký, zato vylítli do výšky. Prostě takový psí vůl. Však když se kastrovali dříve býčci za účelem vyrobit pracovního vola, tak také byl vůl na první pohled rozeznatelný od býka. Navíc mají prý volci daleko lepší maso, než býci, tudíž je logické, že ta kastrace má vliv i na strukturu svalu. Vůl je prostě úzký, placatý, vysoký s jemnější kůží.
Velmi zajímavé bylo, že tito pejsci byli kolem jednoho roku věku, tedy v pubertě úplně stejně pohlavně aktivní jako nekastrovaní kolegové. Dokonce jeden se nám i krátce svázal s háravou fenou. Bylo nám to vysvětleno tak, že organismus může s deficitem testosteronu bojovat a zvýší se jeho produkce v nadledvinkách.
Jinak mám jeden dotaz. Osobně se mi stala tato věc: Koupila jsem savannah kočku na mazlíka a domluvila se s chovatelkou, že když jí budu chtít uchovnit (uvažovala jsem o tom), že doplatím cenu do chovu. Když tedy nedoplatím, dodám potvrzení o kastraci a to do jednoho roku věku kočky. Jenže kočička byla velmi, ale opravdu velmi temperamentí a podařilo se jí dostat z domu a už jsem jí nikdy neviděla. Protože kolem máme lesy, myslím, že nějaký myslivec se na ní uspokojil. Chovatelka se mi už nikdy neozvala a nic po mě nechtěla, tak se to vlastně tak nějak vyvinulo do ztracena. Ale kdyby trvala na dokladu a já doložit kastraci ani úhyn nemohla, to bych potom taky musela doplácet jako do chovu?
Jak se tohle řeší?
Flip:
též nejsem příznivcem rané kastrace koček. Ale přece jen, rozdíl psi versus kočky tu je.
1. kastrace koček je nutná /jak jinak uhlídat kocoura s přístupem ven, aby nedošlo k nežádoucímu nakrytí - oproti tomu pes uhlídatelný je, stačí mít svědomitého pána/
2. stran věku kastrace: 6 měsíční kocour je stejně vyspělý, jako muž ve věku 14 let /u psů je to v přepočtu jen 3,5 roku lidských, pokud se nepletu/
http://rozmalka.webnode.cz/kolik-je-vasi-kocce-ve-skutecnosti-let/.