Ahoj všem, chtěla bych poprosit o radu zkušenější. Máme doma kocourka, je mu cca 4,5 roku, kastrovaný. Chceme ještě jednu kočku, jen nevím, zda je vhodná kočka nebo kocour ( tak jako tak by byla pak kastrace ). Bylo by to kotě, náš kocour je kočička domácí a velmi lenivá a rád se povaluje. Ven nechodí, bydlíme v paneláku. Je hodný a tak si myslíme, že s novým kamarádem by nebyl problém. Pro kocoura by se samozřejmě vůbec nic nezměnilo. Osobně se přikláním spíše ke kočce, než k dalšímu kocourovi. Děkuji všem
Dle odborných časopisů je rozumnější ke kocourkovi pořídit druhého kocourka, ale výrazný problém by neměl být ani s kočičkou. U koček nikdy nevíte, první úskalí je seznamování a druhé přijde v pubertě. Taky je důležitý temperament obou jedinců.
V každém případě ho na kotě zvykejte pomalu a věnujte mnoho péče kocourkovi co je doma, aby na kotě nežárlil. To by jejich vztahu moc neprospělo.
On je kliďas a mazel. Právě jsme si nebyli jistí, aby pak třeba se nedohadovali, kdo je pánem domu zkusíme kocourka, náš je taková domácí směs, záleží na plemenu další kočky, nebo myslíte, že by to bylo jedno ? Vzali bychom i z útulku, ale kotě, ať si zvykne na všechny a hlavně na kočičího kamaráda. Máme 3,5 letou dcerku, vyrůstala s kocourem, takže je naučena chování ke zvířatům
Mohou se spřátelit.
I nemusí.
S tím musíte počítat.
WC pořiďte rozhodně dvě.
Kočky protestují i nečistotností (třeba do vaší postele).
Mohou u vás ven ?
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3222599/kocka-se-chova-divne-po-prichodu-kotete#a3222973.
Shadowbabe
napsal(a):
On je kliďas a mazel. Právě jsme si nebyli jistí, aby pak třeba se nedohadovali, kdo je pánem domu zkusíme kocourka, náš je taková domácí směs, záleží na plemenu další kočky, nebo myslíte, že by to bylo jedno ? Vzali bychom i z útulku, ale kotě, ať si zvykne na všechny a hlavně na kočičího kamaráda. Máme 3,5 letou dcerku, vyrůstala s kocourem, takže je naučena chování ke zvířatům
Vždy si budou muset ujasnit pozice a jeden bude dominantnější, ale pokud je kočka doma od kotěte, tak je to jednodušší, probíhá to většinou lépe. U seznamování dospěláků to nemá nikdy jistý výsledek.
Hodně záleží na útulku, dobře vybírejte jsou v nich velké rozdíly, některé své kočičky testují z vlastní iniciativy na FiLV a FIV, ale většina na to nemá finance...Když je někde velká koncentrace koček, tak se mohou přenášet nemoci velice rychle.
Malých koťátek mají útulky nyní mnoho, tak jim můžete o jedno ulehčit, tam by až takový problém s nemocí být snad neměl.
Pokud nechcete kupovat kočku s PP, kde máte základní povahové rysy dané a víte, jaký má to dané plemeno temperament, tak to bude stejně nějaká směska, ale ničemu to vadit nebude. Všechny kočičky jsou super a jsou jedinečné.
Misky i WC určitě samostatné, miska na vodu by mohla stačit jedna, ale já mám např. fontánku a k tomu další 4 misky různě po domě pro čtyři kočky, aby kočky pily, je to důležité k vůli jejich ledvinám.
Moc děkuji, určitě se pořídí nová výbava pro dalšího člena rodiny. Jen musíme domyslet, jak to udělat se žrádlem pro kotě, aby mu to ten náš milost pán nechodil uždibávat kočky by ven nechodily, bydlíme ve 4. patře paneláku, chodí čumákovat na balkon jedině. Pravidelně je kocour odčervován, docházky na kontroly na veterinu jsou samozřejmostí. Na odkaz hned mrknu, děkuji moc.
Všem moc děkuji, rozhodnuto bylo hned, už máme doma kočičí slečnu, vybrali jsme se navzájem. S kocourem budou v pohodě to zatím vypadá. Jen na ni dvakrát prsknul a teď už nám oba chrní na posteli. Je hodně hravý, takže si s koťátkem budou rozumět. Máme vše nakoupeno a kočičce zdá se, se tu doma líbí. Díky ještě jednou a mějte krásné léto.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Shadowbabe
napsal(a):
Vypadá to dobře, myslím, že budou v pohodě oba. Pokud by si jooo nesedli, tak bychom to asi hned poznali. Děkuji moc
Pokud si joo nesednou, tak teprve až bude kočička dospívat.
Ale jinak si myslím, že jste udělali dobře, že jste šáhli po kočičce-holčičce, ono víc kocourů než 1 je vždy riziko (dle mých zkušeností daleko větší, než kocour + kočka/y).
PavelM.

XXX.XXX.0.106
Krásná kočička, kolik jí je, asi 4 měsíce?
PavelM.

XXX.XXX.149.7
Aha, nemám na to oko.
Shadowbabe
napsal(a):
Všem moc děkuji, rozhodnuto bylo hned, už máme doma kočičí slečnu, vybrali jsme se navzájem. S kocourem budou v pohodě to zatím vypadá. Jen na ni dvakrát prsknul a teď už nám oba chrní na posteli. Je hodně hravý, takže si s koťátkem budou rozumět. Máme vše nakoupeno a kočičce zdá se, se tu doma líbí. Díky ještě jednou a mějte krásné léto.
Kočička je krásná ale nevím, proč by jste měla pořizovat dvě WC.Já mám dvě dospělé kočky už 7 let a stačí jim jedno veliké wc, kam se vejde cca 7 kg steliva a stačí to...
Machyska
napsal(a):
Vždy si budou muset ujasnit pozice a jeden bude dominantnější, ale pokud je kočka doma od kotěte, tak je to jednodušší, probíhá to většinou lépe. U seznamování dospěláků to nemá nikdy jistý výsledek.
Hodně záleží na útulku, dobře vybírejte jsou v nich velké rozdíly, některé své kočičky testují z vlastní iniciativy na FiLV a FIV, ale většina na to nemá finance...Když je někde velká koncentrace koček, tak se mohou přenášet nemoci velice rychle.
Malých koťátek mají útulky nyní mnoho, tak jim můžete o jedno ulehčit, tam by až takový problém s nemocí být snad neměl.
Pokud nechcete kupovat kočku s PP, kde máte základní povahové rysy dané a víte, jaký má to dané plemeno temperament, tak to bude stejně nějaká směska, ale ničemu to vadit nebude. Všechny kočičky jsou super a jsou jedinečné.
Misky i WC určitě samostatné, miska na vodu by mohla stačit jedna, ale já mám např. fontánku a k tomu další 4 misky různě po domě pro čtyři kočky, aby kočky pily, je to důležité k vůli jejich ledvinám.
Za mě také - jak misky, tak i WC samostatně. Ono když je záchodků dostatek, je i snadnější údržba. Navíc třeba můj kocour by měl problém jít znovu do záchodka, kde není hrudka z předchozího čurání/kakání vybraná, natož kdyby měl jít takto po někom.
Maji oba vlastni misky, zachudky taky a mala chodi furt na jeho wc, vybiram pokazde, nevim proc si kocicka nejde na svuj asi ji kocour voni. Jinak mu chodi uzobavat jeho granule, hlidam pres den a prenesu k jeji misce, ale kdyz nejsem doma, tak to neuhlidam bohuzel. Je hodne velky problem, kdyz si sem tam zobne dospelacke granule ? Mela by mit cca do roka granule pro kotata, nebo se mylim ? Omlouvam se za diakritiku, pisi na mobilu a je to rychlejsi takto, diky
Shadowbabe
napsal(a):
Maji oba vlastni misky, zachudky taky a mala chodi furt na jeho wc, vybiram pokazde, nevim proc si kocicka nejde na svuj asi ji kocour voni. Jinak mu chodi uzobavat jeho granule, hlidam pres den a prenesu k jeji misce, ale kdyz nejsem doma, tak to neuhlidam bohuzel. Je hodne velky problem, kdyz si sem tam zobne dospelacke granule ? Mela by mit cca do roka granule pro kotata, nebo se mylim ? Omlouvam se za diakritiku, pisi na mobilu a je to rychlejsi takto, diky
Od příště jim pořiďte jedny společné granule, označené jako All life stages nebo Adult, to mohou oba. Přímo kotěcí granule nutné nejsou, hlavně bych se vyhnula granulím označeným jako light, či castrate.
Kupujete oběma stejnou značku granulí?
Prave kocour je kastrovany, takze ma sve granule pro kastrovane kocky. Kocicka bude tez kastrovana, jiz jsem mluvila s panem Dr z veteriny, pro upresneni vekoveho obdobi, takze do te doby musim resit jinak. Muzu pripadne poprosit o radu, ktere granule by mohli dostavat jiz ted oba, at si vzajemne nekradou :).
Shadowbabe
napsal(a):
To nikdy neuhlídáte. Také máme teď malé kotě a dospělé kočky rády pojídají ty kotěcí granule, zatímco kotě si zobne dospěláckých. Dospělým nyní kupuji granule takové, aby je mohlo i kotě, takže dobrá volba je jak radí "Joanne.s" nekupovat light či castrate.
Shadowbabe
napsal(a):
Vetsina lepsich znacek ma ty koteci granule jen mensi a obcas jsou tucnejsi nez klasicke adult. Ani kastrovany kocour nemusi bastit ty pro kastraty, pokud nejak vic nepribira na váze. U nas koceny dal basti i po kastraci adult granule. Seniorkam micham koteci ( jsou mensi a lip se jim kousou) a senior ( ty zas delaji krehci a s trochu mene tuku) a nikdo mi netloustne. ;)
U nas chutná napr. Brit Care. Meli na prostridani i Taste of the wild a Brit Carnilove. Všechny by mohli jist oba. Hlavni je obsah masa, ne napis na pytli. ;).
Janaaa
napsal(a):
Kočička je krásná ale nevím, proč by jste měla pořizovat dvě WC.Já mám dvě dospělé kočky už 7 let a stačí jim jedno veliké wc, kam se vejde cca 7 kg steliva a stačí to...
Treba pro to, ze nektere kocky proste na pouzity zachod nepůjdou. Nebo pro pripad oddělení po kastraci, kdy bude potreba dat marodovi wc do mistnosti, kde se bude zotavovat, atd. A neni zrovna nejlepsi davat ji pak wc, na ktere nebude zvykla..
Ja osobne mam doma 6 kocek a 7 wc ruzne rozmistenych po domě. Obvykle pouziji jen 4 z nich, ale maji tu moznost si vybrat. A nikdy jsem nemusela resit nečistotnost, ktera je tu na diskuzich velmi casto probirana...
Janaaa
napsal(a):
Já jsem v literatuře četla, že ideální počet záchodků v bytě je 1,5 násobek počtu koček. Já mám tedy 2 kocoury a mám pro ně 3 záchody ve 3 místnostech, do kterých mají nepřetržitý přístup.
Na ty granule se podívám, děkuji moc. Myslím, že velikost granulí malé vadit nebude, když už si pochroupala jeho dospělé Jinak právě kocour dostává granule po kastraci, je lenoch a pouze v bytě, takže jsme již zkusili "obyčejné" a zdá se, že po nich kyne, tak nevím :-D jednodušší to bylo u dcerky, ta dostala plenku a prso a bylo :-D.
joanne.s
napsal(a):
Janau.: Já četla počet záchodků rovná se počet koček v domácnosti /bytě/ plus 1.
Ale umím si představit, že polovenkovním kočkám by stačilo záchodků méně.
My máme dvě kočky polovenkovní a dva kocourky bytové... máme tři záchodky v jedné místnosti a bohatě stačí, protože kočky raději vykonávají potřeby venku.

Naše situace: + = 2 kryté wc + 1 wc malé otevřené. Používají všechny tři. Ten malý wecík jsem objednala kvůli sobě - totiž miluju Simońs cat. Kocourům se také líbí
lavacca
napsal(a):
Ten je bozi. Taky "zeru" Simon`s cat. :).
Jééé a já myslela, že Simon`s cat zbožňuji jen já.
Zrovna tento týden jsem neodolala a koupila podložky pod misky s tímto motivem. Ale koukám, že všem našim kočkám je nějaký Simon`s cat ukradený, že největší radost mám opět jen já.

Bejina
napsal(a):
Zrovna tento týden jsem neodolala a koupila podložky pod misky s tímto motivem. Ale koukám, že všem našim kočkám je nějaký Simon`s cat ukradený, že největší radost mám opět jen já.
Podložky máme dvě Miska byla pro naše kocoury malá, tak slouží jinde
Bejina
napsal(a):
To urcite nee, ja tim nakazila uz i pritele. :D
No, to je boziiii! Asi po nich taky mrknu :D :) Tak to tak byva bezne, ze to oceni nejvic panicek. :D.
povidlo

XXX.XXX.156.160
Připojím s dovolením dotaz. Předesílám, že se ujímáme vždy jen útulkáčů a děláme z nich pouze bytové. Máme už 3letou kočičku, ke které na podzim přibylo půlroční kotě-kocourek. Kočka pár dní hodně syčela, odděleni byli 9 dní, postupně jsme je navykali přes dveře a přenášením pachů. Zpočátku byli k sobě vpuštěni jen na chvíli a jen v přítomnosti někoho. Zafungovalo to naštěstí i bez obávaných močících protestů a jsou z nich velcí kamarádi. Ona je obecně klidnější povahy, ale vůči novotám a rychlejším pohybům obezřetná, jinak mazlivka. Kocourek (na jaře kastrovaný) je daleko plašší povahy než kočka. Asi prožil něco nepěkného, protože i po půl roce se nám lidem spíše vyhýbá, ale jde na něm vidět, že by si rád hrál, vybízí k tomu i kočičku. Rozhodli jsme se mu proto pořídit dalšího kamaráda na společné hrátky. Teď to vypadá, že si zanedlouho přivezeme rovnou dva tříměsíční brášky. Ve 4+kk lze zpočátku oddělovat snadno. Mám trochu obavu, aby dvě dovezená torpéda nebyla na tu naší stávající dvojku až příliš energie naráz. A celkově.. jak smečka přijímá rovnou dva nové vetřelce? není to pro ně dvojnásobný stres? Jinak doufám, že bráchové přijmou i třetího na hrátky do party.
povidlo
napsal(a):
Připojím s dovolením dotaz. Předesílám, že se ujímáme vždy jen útulkáčů a děláme z nich pouze bytové. Máme už 3letou kočičku, ke které na podzim přibylo půlroční kotě-kocourek. Kočka pár dní hodně syčela, odděleni byli 9 dní, postupně jsme je navykali přes dveře a přenášením pachů. Zpočátku byli k sobě vpuštěni jen na chvíli a jen v přítomnosti někoho. Zafungovalo to naštěstí i bez obávaných močících protestů a jsou z nich velcí kamarádi. Ona je obecně klidnější povahy, ale vůči novotám a rychlejším pohybům obezřetná, jinak mazlivka. Kocourek (na jaře kastrovaný) je daleko plašší povahy než kočka. Asi prožil něco nepěkného, protože i po půl roce se nám lidem spíše vyhýbá, ale jde na něm vidět, že by si rád hrál, vybízí k tomu i kočičku. Rozhodli jsme se mu proto pořídit dalšího kamaráda na společné hrátky. Teď to vypadá, že si zanedlouho přivezeme rovnou dva tříměsíční brášky. Ve 4+kk lze zpočátku oddělovat snadno. Mám trochu obavu, aby dvě dovezená torpéda nebyla na tu naší stávající dvojku až příliš energie naráz. A celkově.. jak smečka přijímá rovnou dva nové vetřelce? není to pro ně dvojnásobný stres? Jinak doufám, že bráchové přijmou i třetího na hrátky do party.
U nás dva nové "vetřelce" tehdy přijali líp, než jednoho. Naše nevrlá starší kočka, která chtěla zůstat jedináčkem se nakonec s přírůstkem smířila jen proto, že byli právě dva. Koťata totiž vycítila, že ona nemá o ně zájem, že na ně syčí a tak zaujaly stanovisko: "Ok, když nás nechceš, tak my si tě nebudeme všímat, však my tě nepotřebujeme." A tak si jí nevšímaly a hrály si jen spolu. Kočka se zklidnila a pochopila, že ty dvě hrající koťata její klid neohrozí a časem se s nimi smířila.
Tak si myslím, že to takhle může být i u vás... ale samozřejmě záleží i na konkrétní povaze těch koťat.
povidlo
napsal(a):
Chce to dost schovavacek a odpočívadel někde výše, aby pokud na ne budou koťata moc akční, se mohli v klidu uvelebit z jejich dosahu. Ale myslím, ze by to mělo klapnout, kdyz vezmete koťata.
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Ahoj, je to 17 dní co jsme ke dvěma kočkám (2r) přivezli další holčičku. chovatelka řekla jednu noc oddělit, pak hned vypustit mezi ně ať si to vyříkají, že uvidíme jestli se seperou. Neseprali ale sycení probíhá dodnes. Dokazou se v klidu pozorovat max na dva metry, jak se ale některá nechtěně dostane blíž tak se obě naježí, syčí, vrci a zmizí. Nejde to společným krmením ani hrou. Věnuju se všem třem stejně. Kotě je mazlivější než ty dvě. Přítel už na ty dvě starší začal pokaždé když syčí říkat Ne, Nesmíš. Je to ale správně? Oni buď vůbec nevnímají nebo zareagují útěkem. myslíte že Bachovy kapky nebo esence (nerozumím tomu) by mohlo pomoci? Kde seženu a za kolik a jak a kam aplikovat? Zkusili jsme je dle rady hladit slabým roztokem aviváže aby si voněly stejně ale taky nepomohlo.. ani k sobě nejdou aby si cuchli..

Prosím, aviváž ne. Je to samá chemie.
Z bachovek něco i zde - http://www.ceska-kocka.cz/eshop-kategorie-stres.html
Felivay - na zklidnění:http://www.zoohit.cz/esearch.htm#q=felivay
Ještě popátrejte na internetu, možná někde vyjdou levněji.
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Děkuju mockrát, máte zkušenost s tím felivay nebo bachovkama? Pročítám, pátrám, ale došla jsem jen k nabídce udělat bachovky "na míru" za 500 Kč. to si myslím, že bych snad raději takto vydržela dál..
LidkaS
napsal(a):
Ahoj, je to 17 dní co jsme ke dvěma kočkám (2r) přivezli další holčičku. chovatelka řekla jednu noc oddělit, pak hned vypustit mezi ně ať si to vyříkají, že uvidíme jestli se seperou. Neseprali ale sycení probíhá dodnes. Dokazou se v klidu pozorovat max na dva metry, jak se ale některá nechtěně dostane blíž tak se obě naježí, syčí, vrci a zmizí. Nejde to společným krmením ani hrou. Věnuju se všem třem stejně. Kotě je mazlivější než ty dvě. Přítel už na ty dvě starší začal pokaždé když syčí říkat Ne, Nesmíš. Je to ale správně? Oni buď vůbec nevnímají nebo zareagují útěkem. myslíte že Bachovy kapky nebo esence (nerozumím tomu) by mohlo pomoci? Kde seženu a za kolik a jak a kam aplikovat? Zkusili jsme je dle rady hladit slabým roztokem aviváže aby si voněly stejně ale taky nepomohlo.. ani k sobě nejdou aby si cuchli..
No, uz je mate spolu...i kdyz ono by ten tyden oddeleni nijak neuskodil - kocky by si v klidu zvykly na pach nového kotete, kote zase na jejich pach...
Zakazove povely bych na kocky za teto situace nepouzivala...sama pisete, ze bud nereaguji nebo utecou = jsou ve stresu.
Zkusila bych pytlicky se santou a kozlikem, ty kocky tez uklidnuji. Sama mam odzkousene na nasich kockachx ze je to privede "do naladicky"'. Bachovy kapsy nemam odzkoušene, ale hodne lidi je pouziva u psu pri stresech ( silvestr, apod.), tak asi na nich neco bude.
Smane, kdo vam dal tak blbou radu jako je hladit avivazi ?!? Vzdyt z toho muzou mit zdravotni problemy...idealni je pomazlit dospěláky a pak jejich pach prenest hlazenim na kote a opačně. Ale rozhodne ne avivaze, vonavky, apod.!
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Děkuji za další rady. Po všem se podívám. Objevila jsem to s aviváží v nějaké kočkařské skupině. hodně lidí tomu přitakalo. mně to právě bylo proti srsti, takže jsem jen napustila umyvadlo vody, přidala malinko aviváže, umyla si v tom ruce, opláchla a utřela. Voněly, i když určitě ne tak intenzivně jako bych podle rad přímo mokrou rukou hladila kočky. Člověk v zoufalosti zkusí vše, ale tady jsem se také bála že by to olizování nebylo ok. Mazlím je stále střídavě, dokonce si kočky vzájemně navštívili svá území. Možná to chce jen déle vydržet a pomoci jim nějakými příjemnými vůněmi. Ty šantový a kozlíkový pytlíčky zkusím.
LidkaS
napsal(a):
Děkuji za další rady. Po všem se podívám. Objevila jsem to s aviváží v nějaké kočkařské skupině. hodně lidí tomu přitakalo. mně to právě bylo proti srsti, takže jsem jen napustila umyvadlo vody, přidala malinko aviváže, umyla si v tom ruce, opláchla a utřela. Voněly, i když určitě ne tak intenzivně jako bych podle rad přímo mokrou rukou hladila kočky. Člověk v zoufalosti zkusí vše, ale tady jsem se také bála že by to olizování nebylo ok. Mazlím je stále střídavě, dokonce si kočky vzájemně navštívili svá území. Možná to chce jen déle vydržet a pomoci jim nějakými příjemnými vůněmi. Ty šantový a kozlíkový pytlíčky zkusím.
Ano, bohuzel se občas takova rada objevi...( u seznamovani piskomilu treba zas mnozi radili tu vonavku :( ). Ale je to akorat zdravotni riziko, nijak to nepomuze..max.velmi krátkodobě...
Chce to zvyknout kocky na svuj prirozeny pach. Jinak seznamovani muze trvat tyden,14 dni, mesic,2 mesice, klidne i dele..nekdy se kocky proste jen respektuji a zadni kamosi se z nich nestanou. Záleží na jedincich.
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Také jsem dříve radila přátelům, že mají být ve vsem trpěliví, pak najednou vidíte před sebou malé hrave kotě co stojí o kamarády a chcete tomu co nejrychleji pomoci. Myslím že můžu být ráda za to, že to kočky vzaly bez různých horších projevu a protestů. Budu doufat, že ji začnou aspoň co nejdříve respektovat, malá byla mazel když přišla, teď je vyjukanějsi a obezřetnější. Chtěla jsem původně týden až dva striktně oddělit, měla jsem jednat podle sebe a ne dle rad chovatelky. Ale vyptávala se hned druhý den jak vnímá celý byt a moje kočky tak jsem podlehla.

Napsala jsem to i do druhého tématu, kam jsi to dala :
najdi si a projdi seriálem Má pekelná kočka, kde chlapík řeší takové problémy a řeší je dobře a dobře tam analyzuje. Těch dílů si projdi více, stojí to za to. A nespoléhej na nějaké pachy a vůně, je lepší do toho vnést i vlastní úsilí...
LidkaS
napsal(a):
Také jsem dříve radila přátelům, že mají být ve vsem trpěliví, pak najednou vidíte před sebou malé hrave kotě co stojí o kamarády a chcete tomu co nejrychleji pomoci. Myslím že můžu být ráda za to, že to kočky vzaly bez různých horších projevu a protestů. Budu doufat, že ji začnou aspoň co nejdříve respektovat, malá byla mazel když přišla, teď je vyjukanějsi a obezřetnější. Chtěla jsem původně týden až dva striktně oddělit, měla jsem jednat podle sebe a ne dle rad chovatelky. Ale vyptávala se hned druhý den jak vnímá celý byt a moje kočky tak jsem podlehla.
Chapu to. U nas vetsinou ironicky prskalo kote na dospelaky, ti se vetsinou chteli kamosit. :) Po par dnech se kote uklidnilo a bylo.
No jo, stane se. Hlavni je, ze se nejak neperou, atd.
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Pořad Má pekelná kočka znám, je perfektní, sleduji ho dlouhodobě. Jen si nevybavuji díl, kde přímo seznamuje kočky mezi sebou, určitě jsem neviděla všechny, ještě to projdu. Každopádně jsem díky tomu pořadu zaměstnala tátu, který mi předělal domov na více kočičí, ačkoliv si předtím kočky nijak nestěžovaly. Snažím se dělat vše tak jak bylo dřív, po příchodu z práce je nakrmím, pomazlím, později uhoním dlouhými udicemi. Dokonce jsem zavřela místnost kde mám na noc kotě o dva měsíce dříve než přišlo, aby si kočky na ty zavřený prostory zvykly a nebraly to jako náhlou změnu a větší zradu. Tušila jsem, že to nebude snadné, jsou to introvertky, spolu si hrají, vyhledávají svou přítomnost, ale nikdy jsem je neviděla spolu vyloženě spát nebo se vzájemně olizovat jak to vídám jinde. To že nejsou agresivní je snad také trošku mou snahou a výchovou, jejich sourozenci dodnes útočí na ruce, lezou na stůl, na kuchyňskou linku, škrábou tam kde nemají a někteří z ničehonic útočí i na obličej. Už při odběru to byly samé individuality, tyto dvě si spolu jediné dokázaly hrát. Co je mám tak se musím sama přemlouvat, abych si občas zašla s kamarádkou na kafe. Jsem s nimi většinu času, nikam nedojíždím. Na seznamování jsem si vzala 20dní dovolenou, která ve středu končí. Doufala jsem, že poté je již budu v klidu moc nechávat pohromadě i přes den. Zatím je ale mám pospolu raději jen pod nenápadným dohledem.
LidkaS

XXX.XXX.156.160
Jediná velká změna je pro ně jedině to, že jsem více doma. Snažím se dopoledne poklízet, nakoupit si a dělat různé činnosti na balkoně, abych pak mohla navázat těmi rituály jako když přicházím z práce a mám na ně čas. Myslím, že to syčení ale souvisí opravdu jen s tou malou, ne se mnou. Ke mně se hrnou jako dřív když mě vítají z nákupu apod.

Ještě bych i zkusila otřít hadříkem tváře kočiček a potom jejich vůni nanést na příchozí kočičku