skarma007

XXX.XXX.220.18
Ahoj,
poradíte mi prosím?
Před týdnem jsme si přinesli domů 4 měsíční kotě. Máme doma dvouroční kočičku kastrovanou. Číča na ní vrčela a syčela, ale jelikož bylo kotě ve špatném stavu, tak jsme ho druhý den vrátili a moje kočka začala být divná. Za těch pár dní dost přibrala, nechce si hrát, když začnu, začne na mě útočit. Je celkově zpomalená, bez nálady. Tak jsem si říkala, že ji pořídím jiné, zdravé kotě. To je s námi teď 4 dny a kočka se chová furt stejně, před kotětem utíká, syčí na něj, je nevrlá. U veterináře mi řekly, že dvouroční kočka je zdravá, ale hodně nažraná, tak jsem ji nasadila dietu. Jinak jí prý nic není. Já fakt nevím, co s ní je. Co začal podzim, tak už nelítá tak dlouho na zahradě, je znuděná, ale od příchodu prvního kotěte a zároveň jak jsme ho odvezly, začala být kočka fakt divná. V pátek s kočkou jedu ještě na odběr krve, aby se vše vyloučilo. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Jinak rok vyrůstala se třemi psy a s jedním byla fakt kámoš, nyní rok bydlíme s přítelem spolu a tady nikoho právě nemá.
Děkuji za odpovědi.
Určitě to chce seznamovat kočičky hodně pomalu, a není žádná jistota, že z nich někdy kamarádky budou.
Nedávno jsem četla jeden časopis o kočkách a tam mě docela překvapila informace, že pokud chcete druhou kočku ke kočce samici, tak nejlépe kocourka. Dvě kočky se ne vždy snesou. Lepší variantou než dvě kočky jsou dokonce dva kocouři, což mě překvapilo asi nejvíc. Dvě holky jsou, dle nějaké studie, nejhorší varianta, pokud nejsou pokrevně spřízněné.
Určitě musíte tu první kočičku hodně mazlit a hrát si s ní, aby neměla pocit, že je pro vás kotě důležitější než ona. Udržujte její navyklé rituály. Chce to určitě čas, netlačte na ně, může to opravdu docela dlouho trvat.
V létě k nám přišlo taky cca tři až čtyř měsíční kotě a bylo u nás jen necelé dva týdny (našla jsem mu jiný domov, jelikož už mám dom kočky čtyři), kočky jsem seznamovala hodně pomalu a stejně ji odmítali. První kdo si s ní chtěl pomalu hrát byl nejmladší kocourek, ten už ji bral po týdnu na milost. Jedna z našich koček mi i po odchodu kotěte čurala do oblečení. Trvalo to cca dva měsíce než se uklidnila a už to naštěstí nedělá. Nikdy jsem ji za to nekárala a hodně jsem se jí věnovala a pomohlo to.
Držím palce, aby byla kočička v pořádku a na kotě si zvykla. Svou nespokojenost dokáží dát velice jasně najevo
Kočky většinou na příchod nováčka takhle reagují, my to tak měli u všech. Chce to velkou trpělivost a vydržet, oni se postupně srovnají. Samozřejmě je to individuální, některé kočce to trvá jen pár dní a některá se s tím smiřuje několik týdnů i měsíců. Většinou se s tím srovnají a nakonec jsou rády za parťáka k hrátkám. Naše kočka se s přírůstkem srovnávala téměř půl roku, pokud šlo o kotě- kočku, ale u kotěte- kocourka se s tím vyrovnala do dvou týdnů.
Týden je ještě málo, takže vydržte a držím palce, ať to zvládnete v klidu. Hlavně se vaší kočce věnujte, aby si nemyslela, že příchodem kotěte přišla o vaši pozornost...
skarma007

XXX.XXX.220.18
Machyska:
moc děkuju za odpověď :), to je zajímavé s tím pohlavím. Asi na tom něco bude, protože zhruba před rokem jsme venku našli zatoulané kotě (kocourka) a číča nevyváděla jako teď a do tří týdnů si už spolu hrály. Ale s tímto kotětem (kočičkou) je fakt divná, je mi líto. Nechtěla jsem právě, aby byla sama, ona společnost vyžaduje. Každopádně to bude určitě tím příchodem kotěte...
skarma007

XXX.XXX.220.18
Bejina:
děkuju za odpověď :), jsem ráda, že vím, kde je problém, že je to fakt tím novým kotětem. Každopádně ji dám čas, snažím se s ní mazlit a věnovat se ji, ale nějak to odmítá no... Půl roku je sakra dlouho :), no já jen doufám, že mi číča taky nezačne tady někde čůrat a dělat naschvály, zatím je teda jen naštvaná :) No, už aby si zvykla a byly parťáci, to právě pro ní chci :).
skarma007
napsal(a):
Machyska:
moc děkuju za odpověď :), to je zajímavé s tím pohlavím. Asi na tom něco bude, protože zhruba před rokem jsme venku našli zatoulané kotě (kocourka) a číča nevyváděla jako teď a do tří týdnů si už spolu hrály. Ale s tímto kotětem (kočičkou) je fakt divná, je mi líto. Nechtěla jsem právě, aby byla sama, ona společnost vyžaduje. Každopádně to bude určitě tím příchodem kotěte...
Já jsem si začala kupovat ty "kočičí" časopisy a někdy jsou tam fakt hodně zajímavé věci. Taky mě to překvapilo, vždy jsem si říkala, že nejlepší kombinace jsou dvě holky. A je to jinak.
Dejte jim čas, moc Vám přeji, aby to vyšlo a netrvalo to dlouho.
Víc koček, víc radosti a zábavy . Taky jsme začali s jednou, ale hned po týdnu byla druhá a jako dvě koťata si na sebe holky zvykly hned.
Janae

XXX.XXX.232.255
Naši kocouři si s nově příchozí kočkou nesedli. Kocouři jsou již starší od 8 do 15 let, doufala jsem, že si nakonec dají říct a vezmou kotě mezi sebe. První půl roku byl krutý, na kotě syčeli, každou chvíli ho profackovali. Teď, po dvou letech, ho pouze ignorují. Zajímá je pouze obsah nové misky.
ALe naše kočky nikdy nebyly doslova kamarádi ani mezi sebou, tolerují se, ale nemusí se. Neznám společné spaní koček v jednom chumlu. Leží každý zvlášť, tak metr od sebe a po očku se pozorují, co ten druhý.
A jeden z kocourů reagoval naprosto úžasně. Jak viděl nové kotě, padl na bok a zavřel oči, dělal, že spí. ( asi dle logiky, nevidím ho, tak problém neexistuje )
Ono se občas dočtete, že kočka potřebuje kamaráda, ale není to tak docela pravda, není to tak úplně smečkové zvíře, některé jsou dost samotářské. A i kočky žijící ve smečce kopou samy za sebe. Držím palce, ať si vaše kočky nějak sednou nebo se alespoň ignorují jak naše.
Janae
napsal(a):
Naši kocouři si s nově příchozí kočkou nesedli. Kocouři jsou již starší od 8 do 15 let, doufala jsem, že si nakonec dají říct a vezmou kotě mezi sebe. První půl roku byl krutý, na kotě syčeli, každou chvíli ho profackovali. Teď, po dvou letech, ho pouze ignorují. Zajímá je pouze obsah nové misky.
ALe naše kočky nikdy nebyly doslova kamarádi ani mezi sebou, tolerují se, ale nemusí se. Neznám společné spaní koček v jednom chumlu. Leží každý zvlášť, tak metr od sebe a po očku se pozorují, co ten druhý.
A jeden z kocourů reagoval naprosto úžasně. Jak viděl nové kotě, padl na bok a zavřel oči, dělal, že spí. ( asi dle logiky, nevidím ho, tak problém neexistuje )
Ono se občas dočtete, že kočka potřebuje kamaráda, ale není to tak docela pravda, není to tak úplně smečkové zvíře, některé jsou dost samotářské. A i kočky žijící ve smečce kopou samy za sebe. Držím palce, ať si vaše kočky nějak sednou nebo se alespoň ignorují jak naše.
Naše kočička po příchodu jednoho z koťat (kocourka) chodila kolem a až nezdravě otáčela hlavu na bok tak, aby kotě neviděla. Bylo to srandovní, ale taky razila teorii, co nevidí, tak tu není. On za ní celou dobu chodil a chtěl se mazlit, po týdnu ho vzala na milost, dost drsně mu olízala hlavu a byl náš
Chová se normálně.
Kočka je šťastná za společníka.
Ideální je, pořídit si rovnou koťata dvě.
Zvykání na nové kotě = vetřelce může trvat i dýl.
Mohou si skvěle sednout (i 2 holky = vlastní zkušenost)
nebo nemusí. Kamarádka ke kočce donesla kocourka.
V pubertě kočku začal šikanovat, kočka byla v těžkém
stresu, pořád se schovávala - dnes oddělují...jsou jen v bytě.
Tohle jste viděla ?
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3218726/seznameni-kocoura-s-kotetem#a3218742.
skarma007

XXX.XXX.220.18
Machyska
napsal(a):
Já jsem si začala kupovat ty "kočičí" časopisy a někdy jsou tam fakt hodně zajímavé věci. Taky mě to překvapilo, vždy jsem si říkala, že nejlepší kombinace jsou dvě holky. A je to jinak.
Dejte jim čas, moc Vám přeji, aby to vyšlo a netrvalo to dlouho.
Víc koček, víc radosti a zábavy . Taky jsme začali s jednou, ale hned po týdnu byla druhá a jako dvě koťata si na sebe holky zvykly hned.
Aha, to bych si mohla taky koupit :) Určitě jim dám čas, číča musí být taky hodně trpělivá, ta malá ji furt prohání a nespustí z ní oči :-D
Děkuju moc :) právě proto jsem chtěla i druhou kočičku, aby byla i větší sranda a číča se fakt nenudila :) tak jako malý koťata si zvyknou rychle, tahle malá ta si zvyká fakt dost rychle :).
skarma007

XXX.XXX.220.18
Janae
napsal(a):
Aha, tak ono asi i záleží na povaze těch koček, tady ta moje starší tak právě vyrůstala se psy a s jedním byly fakt velký kámoši a společnost právě vyžaduje...
To je dobrý :-D s kočkami je fakt sranda :), říkám si, jestli si dvě kočky na sebe zvyknout není dáno i tím, jestli s někým předtím vyrůstaly a nebo jestli je to daný i povahou... Pravda, existují i samotářky, ale ta moje právě není, vždycky když jsem šla pryč (když jsem bydlela u rodičů), tak furt vyhledávala společnost našich, nebo těch psů, nikdy nechtěla být sama v místnosti...
Každopádně děkuji moc za příspěvek :).
skarma007

XXX.XXX.220.18
Machyska
napsal(a):
Naše kočička po příchodu jednoho z koťat (kocourka) chodila kolem a až nezdravě otáčela hlavu na bok tak, aby kotě neviděla. Bylo to srandovní, ale taky razila teorii, co nevidí, tak tu není. On za ní celou dobu chodil a chtěl se mazlit, po týdnu ho vzala na milost, dost drsně mu olízala hlavu a byl náš
Ty jo to je super :-D.
skarma007

XXX.XXX.220.18
rapotacka11
napsal(a):
Chová se normálně.
Kočka je šťastná za společníka.
Ideální je, pořídit si rovnou koťata dvě.
Zvykání na nové kotě = vetřelce může trvat i dýl.
Mohou si skvěle sednout (i 2 holky = vlastní zkušenost)
nebo nemusí. Kamarádka ke kočce donesla kocourka.
V pubertě kočku začal šikanovat, kočka byla v těžkém
stresu, pořád se schovávala - dnes oddělují...jsou jen v bytě.
Tohle jste viděla ?
https://www.ifauna.cz/kocky/diskuse/detail/3218726/seznameni-kocoura-s-kotetem#a3218742.
Jsem ráda, že to je normální. Už jsem začala být fakt na nervy, že je nemocná. Já jsem dřív chtěla mít dvě kočky, ale naši mi to nedovolili, jen tu jednu...
Ano tuto diskuzi jsem viděla a přesně stejně se chovala moje číča s pejskem (vyrůstaly spolu), fakt si s ním hrála drsně, ale jen si hrála, měla ho ráda :).
skarma007
napsal(a):
Aha, tak ono asi i záleží na povaze těch koček, tady ta moje starší tak právě vyrůstala se psy a s jedním byly fakt velký kámoši a společnost právě vyžaduje...
To je dobrý :-D s kočkami je fakt sranda :), říkám si, jestli si dvě kočky na sebe zvyknout není dáno i tím, jestli s někým předtím vyrůstaly a nebo jestli je to daný i povahou... Pravda, existují i samotářky, ale ta moje právě není, vždycky když jsem šla pryč (když jsem bydlela u rodičů), tak furt vyhledávala společnost našich, nebo těch psů, nikdy nechtěla být sama v místnosti...
Každopádně děkuji moc za příspěvek :).
Hodně záleží na povaze. My máme jednu kočku, která je vyloženě samotář a i když žije v domácnosti s další kočkou a kocourem, stále se chová jako by byla jedináček. Jí odděleně, spí odděleně, jen ty dva nenápadně sleduje, jak si hrají a nikdy se nepřipojí... takže i takové typy koček jsou.
Druhá naše kočka potřebovala společnost a jelikož ta samotářská by jí nikdy parťáka nedělala, tak jsme jí pořídili kámoše. Kocourka přijala okamžitě a ta samotářka ho přijala až po dvou týdnech, ale spíš ho vzala na milost... "ok, můžeš tu bydlet, ale žádnou chůvu ti dělat nebudu."
Pokud vaše kočka vyhledává společnost, tak jak popisujete, tak věřím, že se brzy srovnají. Jen vydržte a ona vám pak jistě "poděkuje"...
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Nedávno jsem četla jeden časopis o kočkách a tam mě docela překvapila informace, že pokud chcete druhou kočku ke kočce samici, tak nejlépe kocourka. Dvě kočky se ne vždy snesou. Lepší variantou než dvě kočky jsou dokonce dva kocouři, což mě překvapilo asi nejvíc. Dvě holky jsou, dle nějaké studie, nejhorší varianta, pokud nejsou pokrevně spřízněné. "
mám knihu o kočkách i je tam "moudře" napsáno - pokud nechceš, aby kočka někam čurala, dej tam igelit...u nás realita = pokud kočka (kterákoliv) najde igelit, tak se tam vyčurá/označkuje, byť v sebeblbější poloze
Pokud mohu soudit dle mého měnícího se vzorku, tak riziko neshod vždy stoupá s kocouřím elementem. A, na rozdíl od psího světa, neplatí, že muž je vůči dámě gentlemanem.
Začátkem listopadu se nám v garáži "vylíhlo" rezavé kotě (cca 3m.), i naše cca půlroční Barunka (ta připutovala za turisty v srpnu) se začala chovat rovněž jako i.d.i.o.t.k.a, až si říkám, mrouskání se dostavilo, musíme urychlit kastraci - a ono houby, Barča byla nevrlá z Matýska, naštěstí jí to vydrželo jenom jeden den a od té doby doby spolu řádí jako stádo mustangů, naneštěstí .
Kocouři ho zatím tolerují, čekají, až bude hodno ho zmlátit
Jeden by si možná i hrál, ale on je jako zbraň hromadného ničení...
Bejina
napsal(a):
Hodně záleží na povaze. My máme jednu kočku, která je vyloženě samotář a i když žije v domácnosti s další kočkou a kocourem, stále se chová jako by byla jedináček. Jí odděleně, spí odděleně, jen ty dva nenápadně sleduje, jak si hrají a nikdy se nepřipojí... takže i takové typy koček jsou.
Druhá naše kočka potřebovala společnost a jelikož ta samotářská by jí nikdy parťáka nedělala, tak jsme jí pořídili kámoše. Kocourka přijala okamžitě a ta samotářka ho přijala až po dvou týdnech, ale spíš ho vzala na milost... "ok, můžeš tu bydlet, ale žádnou chůvu ti dělat nebudu."
Pokud vaše kočka vyhledává společnost, tak jak popisujete, tak věřím, že se brzy srovnají. Jen vydržte a ona vám pak jistě "poděkuje"...
I naše "mladá" je spíše individualistka. Společnost druhé kočky nevyhledávala (když ještě byly dvě), spíše na ni žárlila, maximálně ji také sledovala. Chovala se tak prý i v útulku, takže asi to nebylo tím, že by jí ta konkrétní druhá kočka nesedla.
Ale i přesto, že byla taková spíše samotářská (pokud jde o druhé kočky, za námi běhá jako ocásek), tak na tu druhou syčela jen prvních pár dní a pak se normálně akceptovaly, i když kamarádky nebyly.
Tak věřím, že i u "Skarma007" se to srovná.
ladd
napsal(a):
S tou dietou počkejte, aby si hladovění nespojila s koťetem.
Na zimu si všechna zvířata dělají tukové zásoby, takže že nyní ztloustla, je normální. Zrovna tak je normální, že se teď drží víc doma - jde za teplem.
S tím nabíráním na váze na zimu je to fakt, naši mazlíci se v poslední době docela pěkně zakulatili a to všichni čtyři
mám knihu o kočkách i je tam "moudře" napsáno - pokud nechceš, aby kočka někam čurala, dej tam igelit...u nás realita = pokud kočka (kterákoliv) najde igelit, tak se tam vyčurá/označkuje, byť v sebeblbější poloze
Realita je vždy hodně zajímavá a nějak se vždy neshoduje s psanou teorií
Naše Peggy mi mé pochybění, které se týkalo toulavého kotěte, vysvětlila počuráním mých věcí jen dvakrát . Jednou jsem si je nechala u postele na zemi (samozřejmě tam neměly co dělat) a podruhé jsem je nechala na koši s prádlem (taková drzost, patřily přece do koše).
To muselo být také hotové artistické číslo od naší kočičky. Koš je docela lehký a vratký ale dokázala to.
Acamar
napsal(a):
Tak...možná má Peggy jen ráda, když se hned uklízí, a načasování s cizím koťátkem je čistě náhodné
Asi musím vyzkoušet ten test s igelitem, to by mne zajímalo...
To je možné, že je jen pořádkumilovná
Já pokud někde nechám igelit, tak se pod ním kočenky "jen" ukrývají a hrají si s ním. Samozřejmě jen pod dozorem.