Želva zelenavá

Základní informace

Latinský název Testudo hermanni
Země původu středomoří - Itálie, Sicílie, Bulharsko, Chorvatsko, Řecko, Rumunsko, Albánie, Turecko, Francie, Španělsko
Délka života v zajetí 50 let i více (v přírodě 70-100 let)
Velikost v dospělosti samec 13 až 17 cm, samice 17 až 25 cm
Potrava býložravec – pampeliška, jitrocel, jetel, čínské zelí, občas ovoce (jahody, jablka, třešně a jiné)
Velikost terária minimálně 80 x 50 x 50 cm (délka x šířka x výška) pro jednu dospělou želvu
Teploty v teráriu pod lampou kolem 40 ℃, v chladné části terária 20-25 ℃
Pohlavní dospělost 5-6 let
Zimování ano, pokud chceme želvy rozmnožovat a jsou v dobré kondici, teplota nesmí klesnout pod 5℃
Délka gravidity kolem 30 dnů
Počet vajec 2-8 v jedné snůšce, můžou mít i 2-3 snůšky za rok, pokud mají dobré podmínky a jsou v dobré kondici
Délka inkubace 55-60 dnů
CITES CITES II, A – musí se registrovat

O druhu

Jedna z nejčastěji chovaných želv v České republice. Je oblíbená kvůli své nenáročnosti a také menším rozměrům. Od jara do podzimu mohou být ve venkovním výběhu, což jim nesmírně prospívá. Je aktivní přes den a při dodržení pár základních pravidel je to zvíře na celý život.

Vybavení terária

Základem je prostorné terárium. Jako substrát můžeme zvolit lignocel, směs písku s lignocelem, štěrk, rašelinu se štěrkem a jiné. Velmi důležité je správné osvětlení a zabezpečení vhodných teplot. Toho dosáhneme pomocí UV zářivky, zdroje denního osvětlení a výhřevného osvětlení. Dále nesmí chybět dostatečně velká miska s vodou a případně nějaký úkryt.

Krmení

Patří mezi nenáročné strávníky. Na jaře a v létě zkrmujeme hlavně luční směs – pampeliška (listy a květy), jitrocel, kopřiva, vojtěška, jetel, listy malin a jahodníku. Na zpestření můžeme sem tam nabídnout sezónní ovoce – třešně, jablko, jahody a jiné. Přes zimu pak krmíme hlavně listovou zeleninu – čínské zelí, římský salát, čekanku. Vhodné je i seno nebo granule pro želvy. Nesmíme zapomínat na pravidelný přísun vitamínů a minerálů.

Barevné mutace

Albino, ale spíše sporadicky.